bağ kur dan ssk ya geçmek / SON GÜN EMEKLİLİĞİ BELİRLER - OKUMA ODASI - Makaleler - Öz Gıda İş Sendikası

Bağ Kur Dan Ssk Ya Geçmek

bağ kur dan ssk ya geçmek

BAĞ-KUR’lu Emekli Olmak İstiyor

Esnafından eczacısına, avukatından kuyumcusuna, şirket ortağından çiftçisine, isteğe bağlı sigorta ödeyenden muhtarına herkes BAĞ-KUR’lu.


BAĞ-KUR’lular üreten, istihdam açan, vergi veren, prim ödeyen insanlar. Bu kesimin önemli bir sorunu var. Yıllar önce vergi mükellefi oldukları halde BAĞ-KUR kayıtları bulunmadığı için o yıllarını emeklilik hesaplarından saydıramıyorlar. Normal şartlarda emeklilik hesaplamalarında SSK yani yeni adıyla 4A’lılara göre daha uzun süre beklemek ve prim ödemek zorundalar.


Geçmişte ticari faaliyette bulunmuş vergi mükellefi olmuş binlerce vatandaş ya ihmalden ya da cazip bulmadığı için BAĞ-KUR kaydını yaptırmamış. Sistem de onları resen kaydetmediği için yıllarca süren hizmetler “hiç” hükmünde olmuş durumda. Bu BAĞ-KUR’lular için iki önemli tarih var: ve İlk tarihe kadar BAĞ-KUR kaydı yaptırmayanların hizmetleri 'den sonra geçerli sayılıyor. yılları arasında eğer BAĞ-KUR’a bir kayıt yaptırmışlarsa yılından sonra sayılıyor. Dolayısıyla birçok yılları emeklilik hesabına katılmıyor. Yaşı ve yılını doldurmasına rağmen bu günlerini saydıramayan binlerce BAĞ-KUR’lu emekli olamıyor ve bu süreleri yeniden beklemek zorunda. Bu durumda olan BAĞ-KUR’luların bir kısmı mahkemelere giderek haklarını arıyor. Olumlu sonuç alanlar da var, alamayanlar da. Her dosya ayrı değerlendiriliyor. Hatta bu konuda Yargıtay’ın da kararları bulunuyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun /52 sayılı ve tarihli kararı bazı davalarda emsal ve delil olarak kullanılıyor.


Silinen günlerin ihyası

Bu arada borçlarını ödemedikleri için günleri silinen BAĞ-KUR’lu sigortalılar da var. yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu.


Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR’lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. Ancak eğer eksik primleri varsa onlar için bir fırsat var. Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar. Böylece ödedikleri süre kadar beklemeden emekli olabiliyorlar. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, borçların tamamının ödenmesi isteniyor. Yani ihtiyaç olunan gün kadar ihya mümkün olmuyor. Tabi ihya sırasında ödenecek tutar son rakamlar üzerinden hesaplanıyor.


Hesaplama prime esas kazanç üzerinden yapılıyor. SGK tarafından hesaplanıp tebliğ edilen borç tutarının 3 ay içiresinde ödenmesi gerekiyor. Eğer 3 ay içinde ödeme olmaz ise bu kez talep iptal oluyor ve yeniden talep gerekiyor. BAĞ-KUR’lular (isteğe bağlı BAĞ-KUR hariç) asgari ücretin brüt tutarının yüzde 34,5’i kadar prim öderler. Vadesi geçmiş prim borcu olmayan ve primlerini düzenli ödeyenlere ayrıca 5 puanlık indirim de uygulanıyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyenler de BAĞ-KUR’lu sayılıyor. Onlar brüt asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden prim ödüyorlar. Tarım (çiftçi) BAĞ-KUR’luların yılı için ödeyecekleri prim tutarı 24 günlük brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor.

4A, 4B emekli aylığı hesaplama nasıl yapılır?">İlginizi ÇekebilirSSK, SGK, Bağ-Kur emekli maaşı hesaplama

İsteğe bağlı sigorta nedir?

İsteğe bağlı sigorta nedir? Kimler bu sigortadan yararlanabilir? İsteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olma imkânı var mıdır? Hangi sigorta kollarından emekli olunabilir? Ne zaman bu sigortalılık son bulur? İsteğe bağlı sigorta tutarı ne kadardır. 
 
          İsteğe bağlı sigorta sayılı kanunda; “kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.” Şeklinde tanımlanmıştır.  
Kimler bu sigortadan yararlanabilir. ?
Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından aşağıdaki şartlar aranır: 
sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak durumunda olanlar, 
-4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak durumunda olanlar, 
-Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olanlar, 
yaşını doldurmuş olanlar, 
-İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmuş olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.  
 
Yine belirtelim ki isteğe bağlı sigortalı olabilmek için T.C. vatandaşı olma şartı yoktur. Yasal olarak Türkiye’ de ikamet etme şartı vardır. Ölüm sigortasından gelir/aylık alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir. Yine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir (aylık değil) bağlanmış olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler. 
 
Bu kapsamda yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olma imkanından mahrum bulunurken kanun uyarınca “Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan Türkiye’de ikamet şartı aranmaz.”  
 
Emekli olunabilecek sigorta kolları şunlardır: 
 
                - İsteğe bağlı BAĞKUR (4/b sistemi) 
                - İsteğe bağlı Ek 5 Tarım sigortası (SSK) 
                - Ev hanımları için isteğe bağlı BAĞKUR (4/b sistemi) 
                - İsteğe bağlı emekli sandığı ödemesi (4/c sistemi) 
 
İsteğe bağlı sigorta ödeyen bir kişi aşağıdaki şartları karşıladığında emekli olabilir:  
-İlk sigorta giriş tarihi tarihi ve öncesi olan kişiler 10 yıllık sigorta süresi ve gün prim ödeyerek, 
-İlk sigorta giriş tarihi ile tarihi arasında olan kişiler yaş haddinden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve gün prim ödemesi yaparak, 
-İlk sigorta giriş tarihleri tarihi ve sonrası olan kişiler yaş haddinden emeklilik için 63 yaş ve gün prim ödemesi yaparak, 
-Normal emeklilik için Ek 5 tarım pim ödemesi gerçekleştiren kişiler gün prim ödemesi yaparak, 
-İsteğe bağlı BAĞ-KUR (4B) kişiler normal emeklilik için gün prim ödemesi yaparak, 
-Ev hanımları gün prim ödemesi yaparak, 
 
İsteğe bağlı sigorta tutarı ne kadardır. 
İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında sigortalı tarafından belirlenen prime esas kazancın %32’sidir. Bunun %20 si MYÖ, %12’ si genel sağlık sigortası primidir. 
Ay içindeki çalışması 30 günün altında olanlar ile kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan ay içindeki çalışmasını 30 güne tamamlamak için isteğe bağlı sigortalı olanlar aynı zamanda işsizlik sigortası kapsamında olup, prim oranları toplam %35’ dir. 
 
İsteğe bağlı sigortalılık ne zaman sona erer? 
?    İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirme talebinde bulunanların, primi ödenmiş son günü takip eden günden, 
?    Aylık talebinde bulunanların, aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden, 
Ölen sigortalının ölüm tarihinden, itibaren sona erer. 
 

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya Geçiş ve Emekli Olma Şartları

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya Geçiş ve Emekli Olma Şartları, Emeklilik hakkında merak edilenleri sizler için paylaştık. Emeklilik için hangi kurum daha avantajlı, hangi evraklar ile dilekçe verilmesi gerekiyor gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

BAĞ-KUR ve SSK bu kolları arasında da geçiş yapmak mümkün. BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş için neler yapılması gerekiyor? Avantajlı mı? Tüm detayları sizler için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsiniz..

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya Nasıl Geçiş Yapılır?

Öncelikle SSK&#;ya geçmeniz için emeklilik sürenize dikkat etmeniz gerekir. Minimum üç buçuk sene kala geçiş yapabilirsiniz. Emekli olmak için üç buçuk seneden daha az vakti olan vatandaşlar geçiş yapamazlar. Kısacası son üç buçuk senenizi hangi kurumda geçirdiyseniz o kurumdan emekli olursunuz. Geçiş yapmak için emeklilik sürenizi kontrol ettikten sonra en yakın Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Sundukları dilekçeyi tamamen doldurmanız istenir. BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş dilekçesi için aşağıda örnek olarak verilen bilgileri bilmek yeterli olur.

  • T.C. kimlik numaranızı doldurmanız gerekir.
  • Konu olarak, &#;SSK&#;ya geçiş ve BAĞ-KUR kaydımın durdurulmasını istiyorum&#; yazmanız gerekir.
  • Çalıştığınız iş yerindeki çalışmaya başladığınız tarihi ve sigorta sicil numaranızı doldurmanız istenir.
  • BAĞ-KUR kaydınızın durdurulmasını ve adınıza tahakkuk edilen prim belgesinin artık düzenlenmemesini kabul etmeniz gerekir.
  • Adınızı, soyadınızı ve imzanızı attıktan sonra dilekçeyi görevlilere teslim ettiğinizde ilgili merciler belirlenen süre içinde BAĞ-KUR kaydınızı dondurur.

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş dilekçesi için TIKLAYINIZ!

Hizmet Birleştirme İşlemi Unutulmamalı!

Önceden BAĞ-KUR ödemesi yapan vatandaşlar SSK&#;ya geçiş yaptıktan sonra hizmet birleştirme işlemini yapmalılar. Bu işlemden sonra SGK Müdürlüğü tarafından emeklilik şartlarınız belirlenir. BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş nasıl yapılır sorusundan kurtulmuş olursunuz. Ayrıca eski yasada geçen kurallar bu geçiş işlemlerini zorlaştırmıştı. Eskiden SSK&#;ya geçmek için bir yerde şirket ortaklığınız varsa bu ortaklığı sonlandırmak gerekiyordu. Üstelik vergi mükellefiyetiniz de işin içine giriyordu ve çıkılması uzun bir süreç oluyordu. Artık bunları düşünmenize gerek kalmıyor. yılında yayımlanan yeni kanunla birlikte tüm işlemleriniz hızlı ve kolay bir şekilde halloluyor.

Emeklilik İçin Hangi Kurum Daha Avantajlı?

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş durumunda vatandaşlar en doğru kararı vermek istiyor. Emeklilik için SSK mı yoksa BAĞ-KUR mu daha avantajlı sorusu birçok kez gündeme gelmiştir. Emekli olmak isteyen vatandaşlar için bu geçiş işlemi daha çok tercih edilir bir durum haline gelmiştir.

  • SSK&#;nın sunmuş olduğu avantajlar arasında daha yüksek emeklilik aylığı bulunur.
  • Ayrıca SSK ile birlikte, çalışanlar emekliliğe daha erken ulaşabilirler. Erken emeklilik sayesinde daha fazla kişi SSK&#;ya geçiş yapmış olur.
  • Üstelik bu erken emeklilik hakkı 10 yıla kadar çıkabilir.
  • SSK&#;nın sunmuş olduğu avantajlar burada bitmiyor. SSK kapsamında ödemeniz gereken prim miktarı da düşüyor. BAĞ-KUR kapsamındaki vatandaşlar gün prim öderken SSK bünyesindeki vatandaşlar güne kadar prim ödeme imkanına sahip olurlar.

Elbette sağlık hizmetlerinde de yararlanabilirler. Geçiş yapıldıktan sonra sağlık bünyesindeki hizmetlerden yararlanmak için 30 gün prim ödemek yeterli olur. BAĞ-KUR&#;a borcunuz kalmasına rağmen geçiş yaptıysanız SSK bünyesinde geçireceğiniz 30 gün sonrasında sağlık hizmetlerinden yine de faydalanabilirsiniz. BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş 3,5 yıl kuralına uyduğunuz takdirde geçişinizi sağlayıp avantajlardan faydalanabilirsiniz.

BAĞ-KUR, özel kurumlarda ya da devlet kurumlarında çalışmayan vatandaşların tabii oldukları sigorta koludur. Bu vatandaşlar sigortalılık kapsamında primlerini ödeyerek emeklilik haklarını kazanırlar. BAĞ-KUR&#;un da kendine bünyesindeki vatandaşlara karşı sunmuş olduğu avantajlar vardır. Örneğin, BAĞ-KUR kapsamındaki vatandaşlar da sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanırlar. Fakat SSK&#;dan emekli olanlar her yönden daha avantajlı hale gelir.

Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu

Geçiş Yaptıktan Sonra Emeklilik Şartları Nelerdir?

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçersem ne zaman emekli olurum diye merak ediyorsanız birtakım şartları tamamlamanız gerekir. Bu şartların bazılarından tekrar bahsetmekte fayda var.  Bu şartları bir bir yerine getirmeniz size emeklilik yolunu açar. Zaten siz farkında olmadan birçok şartı sağlamış olursunuz. İş hayatı uzun geçiyor gibi gözükse de göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçer. Hem sizin yararınıza olur hem de o süre içinde hiç uğraşmadan tüm şartları tamamlamış ve emekliliğinize hak kazanmış olursunuz. Bahsedilen şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Emekliliğinize en az üç buçuk sene kala geçmiş olmalısınız.
  • Geçiş yaptıktan sonra hizmet birleştirmesi yapmanız gerekir.
  • Geçişten sonra günlük primi SSK&#;ya ödemeniz gerekir.
  • Emekli olmak için 20 yıllık sigortalık süresini ve 56 yaş şartlarını kabul etmiş olursunuz.
  • günlük prim ödeme şartını da kabul edersiniz.
  • Toplam priminizi güne tamamlayacağınız tarihte emeklilik hakkınız sizin olmuş olur.

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş emekli olma şartları bunlardan ibarettir. Tüm şartları kabul edip yerine getirdikten sonra dilemiş olduğunuz hayat artık sizindir. Geçiş yapmanızla ve emekliliği kazanmayla birlikte birçok avantajı elde etmekle kalmayıp hayat standartlarınızı da yükseltmiş olursunuz.

Hangi Evraklarla Birlikte Dilekçe Vermem Gerekiyor?

SGK binasına gittiğinizde size verilen dilekçeyi doldurmanız yeterli sayılır. Yanınızda T.C. kimlik belgenizi götürmeniz ve sigorta sicil numarasını bilmeniz gerekir. Eğer sigorta sicil numaranıza hakim değilseniz e-Devlet&#;ten bulabilirsiniz.

  • T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak e-Devlet sistemine giriş yapın.
  • Bu işlemlerden sonra detaylı hizmet dökümünün yer aldığı sayfada sicil numaranızı görebilirsiniz.

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş için gerekli evraklar bunlardan ibarettir. Her tersliğe karşı BAĞ-KUR Müdürlüğüne giderken TC kimlik belgenizin bir fotokopisini de götürmeyi unutmamakta fayda var. Normalde gerekli değildir. Sadece dilekçe ile geçiş mümkün olur. Fakat her duruma karşı önlem almaktan zarar gelmez.

e-Devlet üzerinden SGK sicil numaranızı öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Her İki Kurumdan da Emekli Olabilir Miyim?

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya geçiş yapmak istiyor fakat BAĞ-KUR sigortanızın bozulmamasını istiyorsanız böyle bir durum mümkün. yılında yapılan değişiklik sonrasında çalışan hem BAĞ-KUR hem de SSK emeklisi olabiliyor. Her iki tarafa da prim ödeme imkanınız bulunuyor. Bu da emeklilik zamanı geldiğinde emekli maaşınızın bir hayli yüksek olmasını sağlıyor. Yeni kanun düzenlemesi sonrası çalışan hem BAĞ-KUR&#;a prim ödeyebiliyor hem de işe girdiği takdirde SSK bünyesinde sayılabiliyor. Bu durumda hem BAĞ-KUR&#;a hem de SSK&#;ya prim ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca küçük bir nüans gibi gözükse de büyük bir avantaj da bulunuyor. Emekli olduğunuz takdirde SSK bünyesi altına giriyorsunuz. Yani SSK&#;dan emekli olmuş olarak gözüküyorsunuz.

Hem BAĞ-KUR&#;dan hem SSK&#;dan emekli olabilir miyim gibi bir kafa karışıklığı ortadan kalkmış oluyor. Sadece SSK&#;dan ya da sadece BAĞ-KUR&#;dan emekli olmak size elbette avantajlar sunuyor. Fakat her iki kurumdan da emekli olmanın avantajını ileride elde etmiş oluyorsunuz. Eğer iki primi de ödeyebilme gücünüzün olduğunu düşünüyorsanız BAĞ-KUR&#;dan çıkış yapmamanızda fayda var. Ödeme zorluğu sıkıntısını çekmemeniz durumunda emeklilik hayatınızın standardı bir hayli artıyor.

Hem SSK hem de BAĞ-KUR bünyesinde olmanın avantajlarından biraz bahsetmek gerekir:

  • Emekli olduktan sonra yüksek emeklilik aylığını garanti etmiş olursunuz.
  • BAĞ-KUR primlerini ödemeye devam etseniz bile SSK bünyesinde gözüktüğünüz için erken emeklilik fırsatını kaçırmamış olursunuz.
  • Her iki kurumda olsanız da emeklilik şartlarınız SSK emeklilik şartlarına göre belirlenir.
  • Ayrıca askerlik ve doğum için gereken borçlanmalar üç buçuk yılhesabında dikkate alınmaz. Bahsedilen 3,5 yıl fiilen çalışarak geçirilmesi gerekilen bir süredir. BAĞ-KUR&#;dan çıkış yapsanız da böyle bir hakka sahip olursunuz.

Birçok avantaja ve lükse sahip olan SSK bünyesindeki çalışanlar emeklilik zamanında diğer çalışanlara göre bir adım önde olur. Gereken evraklar ve koşullarla birlikte siz de SSK kapsamına girebilir ve emeklilik hayatınızı konforlu bir şekilde yaşayabilirsiniz.

BAĞ-KUR&#;da Geriye Dönük Borçlanma Mümkün mü?

BAĞ-KUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya Geçiş Yapılabilir mi?

BAĞ-KUR&#;dan SSK&#;ya Geçiş İçin Kaç Yıl Lazım?

Geçiş için emekli olmanıza yıl kalmış olması lazım.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir