emeklilik yaş tablosu / Ahmet Ağar Sosyal Güvenlik Uzmanı - 93 69

Emeklilik Yaş Tablosu

emeklilik yaş tablosu

Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu (Erkek &#; Kadın)

SSK, SGK, Bağkur erkek kadın emeklilik yaşı hesaplama, SGK’ya bağlı olarak çalışanların prim ödemesi ve emeklilik sürelerinin aynı olmaması sebebiyle 4A, 4B ya da 4C emeklilik hesaplamaları farklılık gösteriyor. Ülkemizde SSK, SGK emeklilik hesaplaması için sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı gibi bilgiler baz alınır. Yazımızda SSK, SGK emeklilik yaşı hesaplama tablosu ve diğer tüm detayları sizin için hazırladık.

Emeklilik Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik yaşı hesapaması için sitemizde bulunan &#;Emeklilik Hesaplama Robotu&#; uygulamasını ücretsiz olarak kullanarak emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz. SSK, SGK emeklilik sorgulaması e-Devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumunun sitesinden T.C. kimlik numarası ve PTT’den alınacak şifreler ile yapılabilir. e-Devlet sisteminde SGK sayfası üzerinden tabloda istenilen cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlanılan tarih yani ilk sigorta tarihi, malüliyet (özür), erken yaşlanma gibi bilgiler girilerek hesaplama yapılabilir.

SGK Emeklilik Prim Gün Sayısı Nasıl Belirlenir?

Prim gün sayısı hesaplanması emeklilik statüsüne ve sosyal güvenlik sistemine dahil olunan güne göre değişiklikler gösterir. Farklı durumlar için doldurulması gereken farklı prim gün sayıları bulunmaktadır.

SGK Sigorta Statüleri

SGK sigorta statüleri 3 grupta incelenir:

Kimler 4/A Statüsünde Sigortalı Olabilir?

4/A statüsünde sigortalı kişiler bir hizmet sözleşmesi ile, bir yahut birden fazla işverenin yanında çalıştırılan, sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının A bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar.

Kimler 4/B Statüsünde Sigortalı Olabilir?

4/B statüsünde sigortalı kişiler kanuna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; kendi işyeri olan avukat, doktor, mimar gibi ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler, eski adıyla Bağkur yeni adıyla 4B kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

Kadın Memurların Emeklilik Tablosu

Kadın memurların emeklilik tablosu aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

Memuriyete başlangıç tarihiŞartlarYaş Şartı
öncesi20 yıl
gün
yok
arası25 yıl
gün
58
sonrası25 yıl
gün
58

SGK Emeklilik İşlemlerinde 1 Yıl Kaç Gün Sayılır?

SGK’ya göre emeklilik gün hesaplamaları normale göre farklıdır. Normalde bir yıl gün olduğu halde emeklilik hesaplamalarında her ay 30 tam gün olarak dikkate alındığından, 1 yıl gün olarak hesaplanır.

SGK Emeklilik Şartları Neler

SGK’dan emekli olmak için aranan zorunluluklar birçok duruma bağlı olarak değişmektedir. Prim hesaplama yöntemleri emeklilikte en fazla kullanılan yöntemlerden biridir.

Eski adı SSK emeklilik yeni adı ise SGK emeklilik şartları şöyledir:

  1. Emekli olmak için en önemli şart belirli bir süre sigortalı olarak çalışmaktır. Burada işe giriş tarihi önemlidir.
  2. Emeklik yaşı cinsiyete göre değişmektedir.
  3. Diğer önemli şartlardan birisi de belirli süre Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen prim sayısıdır.
  4. Emeklilik yaşının tamamlanması gerekmektedir. Emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişmektedir.

NOT: Sosyal güvenlikte reform adı altında yapılan düzenlemeler ile SSK, SGK emeklilik yaşı hesaplama şartları değiştirilmiştir. 8 Eylül tarihine kadar erkek çalışanlar 43 yaşında emekli olabilirken, bu tarihte yapılan değişiklikle hem emeklilik yaşı hem de emeklilik için ödenecek prim gün sayısı arttırılmıştır.

’dan sonra işe başlayan erkekler için emeklilik yaşı 60’a çıkarılmıştır. Daha sonra yapılan yeni bir düzenleme ile 30 Nisan tarihinden sonra işe başlayanlar için kademeli sistem getirilmiş ve ’de emeklilik yaşı 65’e çekilmiştir.

SGK Emeklilik Hesaplama Örnekleri

Yukarı anlatılanlara açıklık getirilmesi gerekirse yapılan düzenlemeler ile tarihinde ve önce işe girenler, tarihi ile tarihi arasında işe girenler, tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları birbirinden farklıdır.

Örnekler ile şöyle açıklanmaktadır:

  1. Erkek çalışanlar, yılının Eylül ayından önce işe girdiyse, 25 yıl sigortalı olup, gün de prim ödediğinde yaş şartı aranmadan emekli olabilmektedir.
  2. İlk işe başlama tarihi yılının ocak ayı ise o zaman 25 yıl sigortalı olup, gün prim ödeyip, 47 yaşında emekli olunabilir.
  3. ’un Eylül ayından sonra ve 30 Nisan ’den önce ilk işe başlanmışsa bu sefer sigortalı süresi aranmıyor, gün prim ödeyip, 60 yaşında emekli olunabiliyor.
  4. Bir diğer örnek daha ise, yılının ilk işe başlama tarihi şubat ayı ise sigortalılık süresi aranmaz fakat emekli olabilmek için 60 yaşında prim günü doldurulması gerekmektedir.
emeklilik hesaplama örneği

Erkeklerin Emeklilik Yaş Tablosu

SSK erkek emeklilik şartları çalışmaya başlanan yıllara göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda detayları inceleyebilirsiniz.

Erkeklerin emeklilik tablosu EYT kanununa göre revize edilmiştir.

İlk Prim Ödenen TarihiGerekli ŞartlarYaşŞartı
ve öncesi25 yıl sigortalılık süresi
gün
Yok
arası20 yıllık sigortalılık süresi
gün
60
sonrası gün60

Öncesi İşe Başlayan SSK’lı Erkekler İçin Emeklilik Tarihi

Erkekler için SSK’dan emekli olma şartları işe başlama tarihleri, yaşları ve tamamlaması gereken primler açısından farklıdır. tarihinden önce sigortalı olarak işe başlayan erkek çalışanların emekli olması için gereken şartlar şöyledir:

  1. İlk sigorta başlangıç tarihi ’dan önce olanlar gün ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  2. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 44 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  3. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 45 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  4. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 46 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  5. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 47 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  6. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 48 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  7. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 49 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  8. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 50 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  9. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 51 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  10. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 52 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  11. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 53 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  12. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 54 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  13. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 55 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  14. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 56 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  15. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 57 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  16. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 58 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  17. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 60 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.

Öncesi İşe Başlayan SSK’lı Erkekler İçin Emeklilik Tarihi

– gününde sigortalı işe başlayan erkeklerin emekli olma şartları şöyledir:

  1. günü ve sonrası işe giren erkekler emekli olabilmeleri için 60 yaşını tamamlamış ve en az gün sayısı ile emekli olabilecekler. Görüldüğü üzere gününden sonra işe girenler için sigortalılık süresi diye bir şey kalmamıştır. günü doldurmak ve 60 yaşını tamamlayıp 61 yaşından gün alması gerekir.
  2. Erkeklerin SSK’dan gün ile emeklilik şartları ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az gün prim ödemek şartı ile kısmı emekli olabilmektedir.

Sonrası İşe Başlayan SSK’lı Erkekler İçin Emeklilik Tarihi

gününden sonra sigortalı işe giren erkeklerin emeklilik şartları şöyledir:

  1. günü tarihine kadar tamamlayan erkekler 60 yaşında emekli olur.
  2. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 61 yaş
  3. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 62 yaş
  4. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 63 yaş
  5. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 64 yaş
  6. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 65 yaş
  7. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 65 yaşında emekli olabilmektedir.

Bağkur Erkeklerin Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu

Bağkur yani 4B’li olarak kendi primlerini yatıran sigortalıların emekli olabilmeleri için gerekli asgari şartlar erkeklerde kadınlara göre yine bir miktar fazla olmaktadır.

Buna göre erkekler için Bağkur emeklilik hesaplama tablosu prim gün sayısının dolduğu tarihe göre şu şekildedir (EYT Dahil) :

Prim Ödenen ilk tarihŞartlarYaşŞartı
öncesi gün ( 25 yıl)Yok
arası gün ( 25 yıl)60
sonrası gün ( 25 yıl)60

Emekli Sandığı Kadın Erkek Emeklilik Yaşı Tablosu

4C yani Emekli Sandığı olarak bilinen sigorta türünde kamu çalışanlarının emeklilik hesabı 4A ve 4B’li sigortalıların emeklilik hesabına göre birtakım farklılıklar göstermektedir. Kamu çalışanlarının kademe, derece, unvan ve sınıfları gibi bazı değişkenler emeklilikte önemli rol oynadığından 4C’li sigortalılar, E Devlet ve SGK resmi sitelerinden online olarak bilgilerini girerek emekli sandığı emeklilik hesaplama yapabilirler.

SSK Kadın Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu

SSK kadın emeklilik şartları çalışmaya başlanan yıllara göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda detayları inceleyebilirsiniz.

Kadın emekli tablosu EYT yasasına göre revize edilmiştir.

İlk prim ödenen tarihGerekli ŞartlarYaşŞartı
ve öncesi20 yıl sigortalılık süresi
gün
Yok
arası20 yıllık sigortalılık süresi
gün
58
sonrası gün58

Öncesi İşe Başlayan SSK’lı Kadınlar İçin Emeklilik Tarihi

Kadınlar için SSK’dan emekli olma şartları işe başlama tarihleri, yaşları ve tamamlaması gereken primler açısından farklıdır. gününden önce sigortalı olarak işe başlayan kadın çalışanların emekli olması için gereken şartlar şöyledir:

  1. İlk sigorta başlangıç tarihi ’den önce olanlar gün ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  2. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 38 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  3. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 40 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  4. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 41 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  5. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 41 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  6. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 42 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  7. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 43 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  8. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 44 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  9. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 45 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  10. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 46 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  11. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 47 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  12. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 48 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  13. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 50 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  14. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 50 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  15. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 51 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  16. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 52 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  17. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 53 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  18. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 54 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  19. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 55 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  20. İlk sigorta başlangıcı ile arasında olanlar gün, 56 yaş ve 20 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  21. – gününde sigortalı işe başlayan kadınların emekli olma şartları şöyledir:

Sonrası İşe Başlayan SSK’lı Kadınlar İçin Emeklilik Tarihi

günü ve sonrası işe giren kadınlar emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış ve en az gün sayısı ile emekli olabilmektedir. gününden sonra işe girenler için sigortalılık süresi diye bir şey kalmamıştır. günü doldurmak ve 58 yaşını tamamlayıp 59 yaşından gün alması gerekir.

Kadınların SSK’dan gün ile emekli olabilmesi için 58 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az gün prim ödemek şartı vardır.

tarihinden sonra sigortalı işe başlayan kadınların emeklilik şartları şöyledir:

  1. günü tarihine kadar tamamlayan kadınlar 58 yaşında emekli olabilmektedir.
  2. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 59 yaş
  3. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 60 yaş
  4. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 61 yaş
  5. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 62 yaş
  6. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 63 yaş
  7. ila tarihleri arasında günü tamamlayan için 64 yaşından sonra emekli olabilmektedir.

Sonrası İşe Başlayan SSK’lı Kadınlar İçin Emeklilik Tarihi

Kadınların SSK, SGK emeklilik hesaplaması gün için farklıdır. İlk defa tarihi ve sonrası işe girmiş yani sigortalı olmuş veya olacak kadınlar 4A bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için kısmı emeklilik şartı gün olarak uygulanır. Emeklilik yaşlarının tespiti günü tamamladıkları/tamamlayacakları zamana göre belli olur.

Buna göre;

  1. günü tarihine kadar tamamlayan kadınlar 61 yaşında emekli olur.
  2. ila tarihleri arasında günü tamamlayan kadınlar 62 yaşında emekli olur.
  3. ila tarihleri arasında günü tamamlayan kadın 63 yaşında emekli olur.
  4. ila tarihleri arasında günü tamamlayan kadın 64 yaşında emekli olur.

Bağkur Kadın Emeklilik Yaşı Hesaplama Tablosu

Bağkur olarak bilinen ve serbest meslek erbabı, esnaf ve çiftçilerin kullanmak durumunda olduğu sigorta türünde kadın ve erkek için prim günü ödeme şartı bulunmaktadır.

Buna göre kadınlar için EYT düzenlemesi ve son düzenlemeler sonrası yaş ve prim şartı aşağıdaki gibidir:

Prim ödeme ilk tarihiŞartlarYaşşartı
öncesi gün ( 20 yıl)Yok
arası gün (25 yıl)58
sonrası gün ( 25 yıl )58

Günden Emeklilik Şartları

4A, 4Bve 4C sigorta kolları kapsamında bulunan çalışanların prim şartını doldurmadan yaş haddinden emekli olabilmeleri için belirlenen günden emeklilik şartları;

  1. tarihi ve öncesinde ilk sigorta girişi,
  2. 15 yıllık sigortalılık süresi,
  3. gün ödenmiş prim olarak belirlenmiştir.

Gerekli şartları taşıyan kadın ve erkek çalışanlarda ilgili şartları;

  1. tarihinden önce dolduran kadın çalışanlar 54, erkek çalışanlar 55,
  2. tarihine kadar prim gününü doldurmamış kadın çalışanlar 58, erkek çalışanlar 59 yaşında emeklilik hakkı kazanabilmektedirler.

Günden Emeklilik Şartı

Kısmi emeklilik haklarından bir tanesi de gün ödenmiş primden emekli olma hakkıdır. gün emeklilik şartları;

  1. tarihi ve öncesi ilk sigorta girişi,
  2. 25 yıllık sigortalılık süresi,
  3. gün ödenmiş prim olarak belirlenmiştir.

İlgili şartları tamamladıklarında kadın çalışanlar 58, erkek çalışanlar ise 60 yaşında emekli olabilmektedirler.

Emekli Maaşım Ne Kadar Oldu, Nasıl Öğrenirim?

E-Devlet Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Sorgula

Erken Emekli Olmak İçin Ne Yapmalıyım, Güncel Yöntem

EYT prim günü tablosu hesapla: EYT'de prim günü sayısı kaç olmalı?

Değerli seafoodplus.info okurları.

seafoodplus.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak seafoodplus.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca seafoodplus.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve seafoodplus.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

seafoodplus.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

4-B (MÜLGA BAĞ-KUR KANUNU) KAPSAMINDAKİ SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI

  1. 01/10/ tarihi itibariyle aylık bağlanmasına hak kazananlar ile hak kazanmalarına 2 tam yıl veya daha az kalan sigortalılara;

– Kadın için 20 tam yıl, erkek için 25 tam yıl prim ödemesi,   

– Kadın için 50, erkek için 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödemesi,
şartlarından birinin yerine getirilmesi koşuluyla yaşlılık aylığından yararlanabilirler.

  1. Yukarıda yer alan şartları taşımayan sigortalıların emeklilik şartları, tarihine göre aşağıda yer alan kademeli geçiş tablosuna göre hesaplanacaktır.

 

 

        Kadın

Emeklilik Yaşı

                Erkek

Emeklilik Yaşı

2 tam yıl veya daha az

40

2 tam yıl veya daha az

44

3 tam yıl veya daha az

41

3 yıl 6 ay veya daha az

45

3 tam yıldan fazla, 4 tam yıl veya daha az

42

3 yıl 6 aydan fazla,  5  tam   yıl   veya daha az

46

4 tam yıldan fazla,    5 tam yıl veya daha az

43

5 yıldan fazla,  6 yıl 6  aydan veya daha az

47

5 tam yıldan fazla,    6 tam yıl veya daha az

44

6 yıl 6 aydan fazla,  8 tam yıl veya daha az

48

6 tam yıldan fazla,    7 tam yıl veya daha az

45

8 tam yıldan fazla, 9 yıl 6 ay veya daha az

49

7 tam yıldan fazla,    8 tam yıl veya daha az

46

9 yıl 6 aydan fazla, 11 tam yıl veya daha az

50

8 tam yıldan fazla,    9 tam yıl veya daha az

47

11 tam yıldan fazla, 12 yıl 6 ay veya daha az

51

9 tam yıldan fazla,    10 tam yıl veya daha az

48

12 yıl 6 aydan fazla, 14 tam yıl veya daha az

52

10 tam yıldan fazla,  11 tam yıl veya daha az

49

14 tam yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az

53

11 tam yıldan fazla,  12 tam yıl veya daha az

50

15 yıl 6 aydan fazla, 17 tam yıl veya daha az

54

12 tam yıldan fazla,  13 tam yıl veya daha az

51

17 tam yıldan fazla, 18 yıl 6 ay veya daha az

55

13 tam yıldan fazla,   14 tam yıl veya daha az

52

18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az

56

14 tam yıldan fazla,   15 tam yıl veya daha az

53

20 tam yıldan fazla, 21 yıl 6 ay veya daha az

57

15 tam yıldan fazla,   16 tam yıl veya daha az

54

21 yıl 6 aydan fazla, 22 tam yıl

58

  • Bağ-Kur Kadın Sigortalı İçin Kısmi Emeklilik Tablosu

 

Bağ-Kur Sigortalıları İçin Kısmi Aylık Kademeli Geçiş Tablosu

Kadınlar İçin Kısmi Aylık Şartları

Kanunun Çıktığı Tarihte Emekliliğine Kalan Süre

( Tarihi İtibariyle)         Asgari Emeklilik Yaşı      Asgari Prim Ödeme Süresi

Yıl arasında olanlar                                  51                         15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                  52                         15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                  53                         15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                54                         15 Yıl

10 Yıldan fazla olanlar                                   56                         15 Yıl

 

  • Bağ Kur Erkek Sigortalı İçin Kısmi Emeklilik Tablosu

Kanun Çıktığı Tarihte Emekliliğine Kalan Süre ( Tarihi İtibariyle)  

                                                   Asgari Emeklilik Yaşı            Asgari Prim Ödeme Süresi

Yıl arasında olanlar                                  56                          15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                  56                          15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                  57                          15 Yıl

Yıl arasında olanlar                                57                          15 Yıl

10 Yıldan fazla olanlar                                   58                           15 Yıl

 

  1. Tarihleri Arası Yaşlılık Aylığına Hak Kazanabilme Koşulları:

    tarihinde yürürlüğe giren sayılı yasayla, /(b) sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazanabilme koşulları değişmiştir. Söz konusu düzenlemeyle; Kadınlar 58 yaşını, erkekler60 yaşını doldurmuş olmak ve 25 tam yıl prim ödemek şartıyla emekli olabilmektedir. ile tarihleri arasında sigortalı olarak tescil edilen /(b) kapsamındaki sigortalılar, kısmi emekli olabilmek için; kadınların 60 yaşını, erkeklerin 62 yaşını tamamlamış ve prim ödeme koşulunu yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

  1. Tarihinden Sonra Yaşlılık Aylığına Hak Kazanma Koşulları:

     tarihinden sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylığa hak kazanabilmeleri için; kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini ödemeleri gerekmektedir. Ancak, belirtilen yaş şartı /(a) sigortalılarında olduğu gibi prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihlere göre kademeli olarak artırılmakta ve tarihinden itibaren yaş şartı kadın ve erkekler için 65 olmaktadır.

EYT kısmi emeklilik şartları! EYT'yi ka&#;ıranlara kısmi emeklilik form&#;l&#; nedir?

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca çalışana emeklilik yolu açıldı. Ancak kimileri EYT’yi az farkla kaçırdı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini az farkla kaçıranlara ‘kısmı emeklilik formülü’ geliyor. EYT yasasından yararlanamayanlar yani 8 Eylül sonrasında sigortalı olanlar için bir kademeli yaş şartıyla emeklilik masaya geldi. Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilecek. Kısmı emeklilik formülünün nasıl işleyeceğine dair ayrıntıları CNN Türk Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ile değerlendirdi.

EYT'Yİ KAÇIRANLARA KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ NEDİR?

CNN Türk Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a açıklamaları şu şekilde:

"Kısmi emeklilik dediğimiz 15 yıllık sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlayanlar 8 Eylül tarihinde önce kadınlar 50 yaşında, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat yılının mayıs ayından itibaren onlarda kademeli yaş sınırına tabi olduğu için kadınlar 58 yaşında, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu EYT yasası çıktığında bu kesimi ilgilendiren nokta eksik bırakılmıştı. Hükümet bunun ile ilgili bir adım attı ve kısmi emeklilik şartlarını yürürlüğe getirecek. Çalışanımız, emekli adayımız kadınlardaki 58 yaş sınırı 50’ye, erkeklerdeki 60 yaş sınırı 55’e düşürüldüğü takdirde prim gün sayısını da tamamlamışsa emekli olabilecek. İşe giriş tarihi EYT'yi sağlamasına rağmen EYT'den yararlanamayan vatandaşlar ne yapacak? Bu noktada iki noktayı ele alıyoruz.

1- HİZMET TESPİT DAVASI

Vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumunun arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri var ise, 8 Eylül tarihinden önce çalıştığına eminse Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edecekler ve arşiv kayıtlarını inceleyecekler. Gününün olup olmadığını tespit ettirmeleri gerekiyor.

2- ÖDENMEMİŞ PİRİM

Girişi yapılmıştır, primi ödenmemiştir. 4 aylık prim dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü görünmez. Sigorta günü gözükmediği için başlangıç olarak sayılmaz. Eğer 8 Eylül 99’dan önce ise emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonra yıllarda emeklilik şartları değiştiği için onun da bir anlamı olmuyor."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir