ametaller / Elementlerin Periyodik Tablosu, Diğer Ametaller - Harita Test Oyunları - Seterra

Ametaller

ametaller

Ametal nedir ve nasıl oluşur? Ametallerin özellikleri nelerdir?

Mat ve sert bir yapıya sahip olmalarından dolayı mekanik özellikleri bakımından şekil verilemeyen ametaller, oldukça hassas elementler olarak dikkat çekmektedir. Peki, ametal özellik nasıl artar?Ametaller kırılgan mıdır? Ametaller ve özellikleri hakkındaki yazımızı keyifle okumanızı dileriz. İşte, tüm detaylar…

Ametal Nedir?

Karbon, azot, fosfor, oksijen, kükürt, selenyum, flor, klor, brom, iyot ve soy gaz elementlerine, ametal adı verilmektedir.

Herhangi bir metal elementine ait özelliği göstermeyen ve kendi aralarında dahi ortak özellikleri yok denecek kadar az olan ametaller, şekil verilmesi zor elementlerdir. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilen, erime ve kaynama noktaları oldukça düşük olan bu elementler genellikle moleküler halde bulunurlar. Ametalleri, metallerden ayrılan bir diğer önemli özellik ise, ametallerin ısıyı ve elektriği iletmekte metaller gibi başarılı olmamalarıdır. Bugün bilinen elementin yalnızca 11 tanesi ametaldir, ancak buna rağmen doğada bulunma yüzdeleri metallerden daha yüksektir. Ametaller hususunda bir diğer bilinmesi gereken şey de canlılar için bu elementlerin ne ifade ettiğidir. Çünkü canlıların yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duydukları su ve havanın büyük bir kısmı ametallerden meydana gelmektedir.

Peki, ametaller kırılgan mıdır? Ametallerin oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halinde bulunabileceğinden bahsetmiştik. Katı halde bulunan ametaller oldukça kırılgan olan elementlerdir. Bu sebeple ametaller kolayca şekil almazlar, dövülerek işlenemezler.

Ametaller Elektriği İletir Mi?

Ametaller; elektrik akımını iletmede metaller gibi bir özellik göstermezler ve elektriği iletmezler. Ametallerde, değerlik elektronlarının hareket edebileceği boş değerlik orbitalleri bulunmamaktadır ve bu tür atomlarda bulunan elektronlar, atomlarına sıkı bir şekilde bağlıdırlar. Bu nedenden ötürü de bu özelliği taşıyan ametallerde elektrik iletkenliği söz konusu değildir.

Ametallerin Özellikleri

  • Ametaller, metaller gibi ısıyı ve elektriği iletmezler.
  • Fiziksel açıdan yüzeyleri mat bir yapıdadır.
  • Kırılgan oldukları için kolayca işlenemez ve şekil alamazlar. Bu sebepten ametaller, tel ya da levha şeklini almazlar.
  • Bileşiklerinde pozitif ve negatif değerler bulunabilir.
  • Erime ve kaynama noktaları oldukça düşüktür.
  • Doğada moleküler olarak bulunurlar.
  • Ametaller kendi aralarında kovalent bağ adı verilen elektron ortaklığı kurabilirler.
  • Oda sıcaklığı koşullarında katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilirler. İyot, karbon, kükürt katı halde; azot ile oksijen gaz halde ve brom elementi ise sıvı halde bulunabilen ametallerdir.

Ametaller Doğada Nasıl Bulunur?

Ametaller; genellikle doğada moleküler halde bulunurlar. Bu noktada moleküler yapıdaki elementlerin ne olduğunu açıklamak yerinde olacaktır. Moleküler yapıdaki elementler; aynı cins iki atomun bir bağ ile oluşturduğu elementlerdir. Bu elementler doğada ikili gruplar halinde bulunurlar. İyon, oksijen, fosfor, karbon azot gibi ametaller doğada bu şekilde bulunmaktadır. Oksijen molekülünün, iki ayrı oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşması bu duruma örnektir.

Ametal Özellik Nasıl Artar?

Periyodik cetveldeki ametal özelliğin artışı, metallerin tam tersi olacak şekilde gerçekleşmektedir. Bir periyodik cetveldeki metallerin özellikleri, aynı grup içerisinde sağdan sola doğru ve aynı periyot içerisinde yukarıdan aşağıya gittikçe artarken; ametallerde bu durum tam tersidir.

Periyodik cetvel üzerinde ametallerin özellikleri aynı grup içerisinden soldan sağa doğru, aynı periyot içerisinde ise yukarıdan aşağı doğru azalmaktadır.

Metal nedir? Metal, yarı metal ve ametallerin &#;zellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Metal parlaklığı, ısıyı iletme özellikleri, şekillendirmeye yatkınlığı nedeniyle kendine özgü yapısı olan bir maddedir.

Metal Nedir?

Metal pek çok alanda yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Farklı ürünlerin imalatında temel malzeme olarak kullanılır. Metalin doğru kullanımı için özelliklerinin bilinmesi gerekir. Belirli ısılar altında şekillendirilme özelliğine sahiptir. Metaller aynı zamanda ısıyı ve elektriği iletmektedir. Metaller periyodik tabloda sol tarafta yer almaktadır. Bu maddenin ısıyı iletme özelliğine de sahiptir. Fakat metallerin kaynama noktaları yüksektir. Civa dışında tüm metaller oda sıcaklığında katı halde olurlar.

Metalin Özellikleri Nedir?

Metallerin çeşitli şekillere dönüştürülmesi söz konusu olmaktadır. Levha haline getirilerek kullanılabilirler. Görüntü olarak parlak bir yapıya sahiptirler. Erime noktası yüksek bir yapıya sahiptir. Bu madde oksijen ile birleşerek farklı şekillere dönüşebilir. Metallerin çeşitlenmesi söz konusu olmaktadır. Çinko, alüminyum ve demir gibi çeşitleri bulunmaktadır. Metalleri tel haline getirerek kullanmakta mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Metallerin kullanım alanı bina yapımı, araçlar, elektronik aletler gibi geniş alanlara yayılmaktadır. Bu madde ısıyı ve elektriği iletme özelliğine sahiptir. Sadece teknolojik anlamda kullanılması söz konusu değildir. Mobilya yapımı, bahçe malzemeleri yapımı gibi geniş bir yelpazesi vardır. Ayrıca takı gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

Aynı yapıda olan atomlardan bir araya gelen maddelere element adı verilmektedir. Elementler ise kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Metal, yarı metal ve ametal olarak sınıflandırılır. Metaller proton ve elektron sayısına göre periyodik tablo içinde yer almaktadır. Periyodik tabloda metaller sol tarafta, ametaller sağ tarafta yer alırlar. Yarı metaller ise sağ tarafa yakın şekilde konumlanmaktadır.

Yarı Metal Özellikleri Nelerdir?

Metaller ametal ve yarı metal olarak ayrışmaktadır. Yarı metaller tabloda sağ tarafa yakın bir yerde görülmektedir. Yarı metallerin sayısı 8 adet olarak görülmektedir. Yarı metaller, metaller ile tepkime verebilmektedir. Bu aşamada ametal özelliği gösterirler. Ama ametallerle tepkime verdikleri zaman metal özelliğine bürünürler. Fiziksel yapı olarak metallere benzerler. Kimyasal olarak ayrıştırıldıkları zaman ise ametallere yakın olurlar. Arsenik, bor, polonyum gibi maddeler yarı metaldir.

Haberin Devamı

Ametallere oranla daha iletken oldukları bilinmektedir. Ama metaller kadar iletken değillerdir. Yarı metaller oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Bu maddeyi de levhaya çevirmek mümkün olmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Bu maddeyi mercek, projektör gibi alanlarda kullanmak söz konusu olmaktadır. Parlak bir yapıya sahiptiler.

Ametallerin Özellikleri Nelerdir?

Ametaller metal ve yarı metal kadar elektriği iyi iletememektedir. Kırılgan bir yapıları olduğu için tel veya levha haline gelmesi söz konusu değildir. Yapılarında pozitif ve negatif değerleri bir arada taşımaktadırlar. Diğer maddelerden farklı olarak oda koşullarında farklı yapıda olabilirler. Gaz, sıvı veya katı olmaları söz konusu olur.

Haberin Devamı

Ametaller metal ve yarı metallerden farklı olarak düşük erime noktasına sahiptirler. Diğerleri gibi parlak bir yüzeyleri yoktur. Mat bir yapıda olurlar. Periyodik tablo denilen kısımda ise asal gazlar olarak adlandırılır. 8 A grubu olarak adlandırılmaktadır Doğada moleküler yapıda olma özelliği göstermektedir. Hacim olarak küçük cisimler olduğu bilinmektedir.

Ametallerin ısıyı ve elektriği iletme özellikleri bulunmamaktadır. Ametaller negatif yüklü iyonları oluşturma özelliğine sahiptiler. Karbon, oksijen, kükürt, klor birer ametaldir.

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Y. Y. Arslan. Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir. (10 Kasım ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Arslan, Y. Y. (, November 10). Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

Y. Y. Arslan. “Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir.” Edited by . Evrim Ağacı, 10 Nov. , seafoodplus.info

Arslan, Yusuf Yiğit. “Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir.” Edited by . Evrim Ağacı, November 10, seafoodplus.info

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir