ilahiyat 2 yıllık ne iş yapar / Açıktan 2 yıllık ilahiyat mezunu ne iş yapar?

Ilahiyat 2 Yıllık Ne Iş Yapar

ilahiyat 2 yıllık ne iş yapar

İlahiyat Bölümü

İlahiyat Bölümü Nedir?

İlahiyat, teoloji ile eş anlamlı olup “Tanrıbilim” anlamına gelmektedir. Temelde tanrı ve din olgularının sistematik bir şekilde incelenmesine dayalı bir disiplindir. İlahiyat bölümü ise dinleri, inançları ve ahlak yapılarını çok boyutlu olarak irdeleyen ve din adamı yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Türkiye’deki üniversitelerin ilahiyat bölümleri genel olarak; İslam dinini referans alan, kültürel ve sosyal miras hakkında derin bilgiye sahip olan, halka din konusunda doğru bilgiyi ulaştırabilen meslek mensupları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm mezunları din görevlisi, meslek dersi öğretim elemanı ya da çeşitli kurumlarda memur olarak istihdam edilebilmektedir.

İlahiyat Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İlahiyat eğitimi, hem 4 yıllık lisans hem de 2 yıllık ön lisans programlarında verilmektedir. İlahiyat kaç yıllık sorusuna yanıt olarak verilebilecek iki ayrı seçenek bulunmaktadır. Türkiye’de çok sayıda üniversitede sözel puan türüyle öğrenci alan ve lisans düzeyinde eğitim veren 4 yıllık bölüm mevcuttur. 2 yıllık ön lisans bölümü ise sadece Açıköğretim Fakültesinde yer almaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan açık öğretim fakültelerinde giriş ÖSYM tarafından düzenlenen sınav puanıyla gerçekleşir. İlahiyat ön lisans programlarından mezun olan kişiler, isterlerse ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girerek lisans öğrenimlerine devam edebilmektedir. İlahiyat 2 yıllık mezunları DGS ile yeterli puanı aldıktan sonra lisans düzeyinde İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği ve İslami İlimler bölümlerinden birini tercih etme hakkına sahiptir. Lisans eğitimi sırasında ön lisansta gördükleri derslerden muaf olurlar.

İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslam dininin temel kaynaklarını, İslami ilimleri, diğer din ve inanç uygulamalarını; felsefe, sanat ve kültür bağlamında incelemeyi amaçlayan ilahiyat bölümlerinde bu amaca yönelik çok sayıda ders bulunmaktadır. Dersler temel olarak tefsir, hadis, dinler tarihi ve İslam dini esaslarını öğretmeye yöneliktir. Ön lisans ve lisans bölümlerinde ortak olarak yer alan derslerden bazıları;

  • Arapça,
  • İslam inanç, ibadet ve ahlak esasları,
  • İslam düşünce tarihi,
  • İslam mezhepler tarihi,
  • İslam sanatları tarihi,
  • İslam hukuku,
  • İslam kurumları ve medeniyeti,
  • Türk İslam edebiyatı,
  • Tefsir,
  • Hadis,
  • Kelam,
  • Din psikolojisi,
  • Din sosyolojisi,
  • Günümüz fıkıh problemleri,
  • Yaşayan dünya dinleri,
  • Din eğitimi ve din hizmetlerinde rehberlik.

Bu alanda akademik kariyer hedefleyenler için çok sayıda üniversitede ilahiyat yüksek lisans programı mevcuttur. Üniversitelerin yüksek lisans programlarında Temel İslam Bilimleri, İslam Hukuku, Tefsir, Hadis, Kelam, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili gibi ana bilim dalları bulunmaktadır. Öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alana göre ana bilim dalı tercihi yaparak yüksek lisans öğrenimlerine devam etmektedir.

İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar?

2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans ilahiyat mezunu ne iş yapar sorusu farklı cevaplar içerir. Mezunlar, temel olarak çeşitli unvan ve pozisyonlarda din görevlisi olarak hizmet vermektedir. Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir. Bu mesleği icra ederken toplumun manevi niteliklerine katkıda bulunmaları ve İslam’ın esasları hakkında toplumu bilgilendirmeleri beklenmektedir. İlgili alanda meslek edinmek isteyenler için çok sayıda üniversitenin bünyesinde farklı başarı puan ve sıralamalarına sahip bölümler bulunmaktadır. Lisans ilahiyat sıralamaları, devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında farklılık göstermektedir. Vakıf üniversitelerinin burs yüzdelerine göre de başarı puan ve sıralamaları değişmektedir. Ön lisans ilahiyat puanları ise sadece ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınav ile belirlenmektedir. Bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen adayların, üniversite sınavlarında istenilen başarı sıralaması içinde yer almaları gerekmektedir. 2 yıllık ilahiyat okuyan ne olur sorusuna ise yine benzer şekilde merkez ve taşrada imam, hatip, müezzin veya öğretim elemanı cevapları verilmektedir.

İlahiyat Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümde öğrenim gören bireyler 'İlahiyat meslek elemanı' unvanı almaktadır. 4 yıllık fakülte mezunları; İmam Hatiplerde ve liselerinde meslek dersleri öğretmeni, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, imam, müezzin ve öğretim elemanı olarak istihdam edilmektedirler. Mezunlar aynı zamanda ileri düzey Osmanlıca ya da Arapça bilmeyi gerektiren kamu kurum arşivlerinde veya özel arşivlerde görev yapabilmektedir. Lisansüstü öğrenime devam edenler öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. Yine bu bölümden mezun olanlar çeşitli kuruluşlarda din hizmetleri görevlisi ya da danışman olarak çalışabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesine göre cami görevlileri ve din görevlilerinin görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir. Cami görevlisi; imam-hatipleri ve müezzin-kayyımları ifade ederken din görevlisi; vaizleri, murakıpları ve Kur’an kursu öğreticilerini ifade etmektedir. Mezunların DİB’in bünyesindeki bu kamu görevlerine gelebilmeleri için KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavlarına girerek yeterli puanları almaları gerekmektedir. İlahiyat mezunları seafoodplus.info sitesi aracılığıyla açık pozisyonları değerlendirebilir. Bu alanda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni iş ilanlarına başvurularını gerçekleştirebilir.

2 Yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar? 2 Yıllık İlahiyat B&#;l&#;m&#; &#;alışma Alanları

2 Yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar?

İlahiyat bölümünü 2 yıl okuyan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmeleri mümkündür. Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır. Aynı zamanda 2 yıllık İlahiyat mezunu olan kişiler Kuran kurslarında Kur'an-ı Kerim öğretmenliği de yapabilirler.

2 Yıllık İlahiyat Bölümü Çalışma Alanları

2 Yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilerin imam, müezzin ya da Kur'an kurslarında öğretici olma imkanları bulunmaktadır. Devletin çeşitli kurumlarında çalışma imkanı olan bu kişiler DGS sınavına girerek bölümlerini 4 senelik İlahiyat bölümüne de tamamlayabilirler. Ayrıca KPSS sınavına girerek memur olmaları da mümkündür. Camilerde imamlık ya da Kur'an öğretmenliği yapmak gibi çalışma alanlarına sahiplerdir.

2 Yıllık İlahiyat Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir? 

2 yıllık İlahiyat bölümünde okutulan dersler her ne kadar farklılık gösterse de ortak derslerle de karşılaşmak mümkündür. 2 yıllık İlahiyat bölümünde verilen dersler şu şekildedir:

Arapça 1

İslam Sanatları Tarihi

İlk Dönem İslam Tarihi

İslam Ahlak Esasları

İslam İbadet Esasları

İslam İnanç Esasları

Arapça 2

Türk İslam Edebiyatı

İslam Kurumları ve Medeniyetleri

İslam Hukukuna Giriş

Hadis Tarihi ve Usulü

Tefsir Tarihi ve Usulü

Arapça 3

Türk Dili 1

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1

Din Psikolojisi

İslam Mezhepleri Tarihi

İslam Düşünce Tarihi

Günümüz Fıkıh Problemleri

Tefsir

Arapça 4

Türk Dili 2

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2

Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik

Yaşayan Dünya Dinleri

Din Sosyolojisi

Kelam'a Giriş

Hadis

İlahiyat Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

İlahiyat bölümünü okuyan kişilerin sabırlı olmaları ve ekip çalışmalarını sevmeleri gerekir. Planlı çalışmak, okumayı ve araştırmayı sevmek oldukça önemlidir. Hitabet yeteneği gelişmiş olması ve dini ilimlere de ilgi duyması önemlidir. İlahiyat bölümünü okuyacak olan kişilerin kendini sürekli geliştirmesi ve dinler hakkında da genel kültür bilgisine sahip olması gerekir.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

İlahiyat Fakültesi bölümü hangi üniversitelerde var, İlahiyat Fakültesi bölümü iş olanakları,İlahiyat Fakültesi bölümü taban puanları,İlahiyat Fakültesi bölümü olan üniversiteler,İlahiyat Fakültesi bölümü atamaları,İlahiyat Fakültesi bölümü dersleri,İlahiyat Fakültesi bölümü taban puanları,İlahiyat Fakültesi bölümü kaç yıllık,İlahiyat Fakültesi maaşları

İlahiyat Fakültesi Bölümü Nedir?

İlahiyat, İslamiyet dininin kapsamlı olarak ele alındığı akademik bir disiplindir. Bu bölümde, dinin; psikolojik, sistematik ve felsefi boyutları incelenir. İnsanın inanç deneyimini ve farklı insanların ve kültürlerin onu nasıl ifade ettiklerini inceler. Din insanları, dünyanın birçok farklı dinini ve toplum üzerindeki etkilerini inceler. Bugün dinin insanlar üzerinde yarattığı derin etkinin araştırılmasını amaçlar.

İlahiyat çalışmaları, kısmen felsefe, kısmen tarih, kısmen antropoloji ve tamamen kendi başına bir şeydir. İlahiyat okumak, dinin anlamı hakkında zorlayıcı sorular sormak demektir. Aynı zamanda farklı dinleri bilgili ve dengeli bir şekilde karşılaştırabilmeyi de gerektirir.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İlahiyat Fakültesi bölümü eğitim süresi 4 yıldır.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Aday öğrenciler;

&#; Tefsir Tarihi,
&#; Hadis Tarihi,
&#; Kuran Okuma ve Tecvid,
&#; İslam İnanç Esasları,
&#; Türk İslam Sanatlar Tarihi,
&#; Din Sosyolojisi,
&#; Din Psikolojisi,
&#; Sistematik Kelam,
&#; İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi,
&#; İslam Mezheplerinde Zihniyet Tahlilleri,
&#; Çağdaş İslam Hukuku,
&#; Karşılaştırmalı İslam ve Batı Düşüncesi
Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklar demektir.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Özellikle bu kişiler din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapabilirler. Aynı zamanda imam, vaiz, müftü ve diyanet memuru olarak da görev yaparlar.

İlahiyat Fakültesi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İlahiyat bölümü mezunları çoğunlukla camilerde imam ve vaiz olarak çalışabilirler. Aynı zamanda diyanette de memuriyetler yapabilirler. Devlet sektöründe çalışmak isteyen kişiler öncelikle Kamu Personeli Seçme Sınavına girerler. Buradan aldıkları puan ile istedikleri alana yerleşirler.

İlahiyat Fakültesi Bölümü DGS İle Geçiş Var Mı?

İlahiyat Fakültesi bölümüne DGS ile geçiş vardır.

İlahiyat Fakültesi Bölümü İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Bu bölüm için kaç net gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bu bölümün hangi Üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tıklayınız.

İlahiyat Fakültesi Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

İlahiyat Fakültesi Taban Puanları için tıklayınız.

İlahiyat Fakültesi bölümü atamaları, İlahiyat Fakültesi bölümü dersleri, İlahiyat Fakültesi bölümü hangi üniversitelerde var, İlahiyat Fakültesi bölümü iş olanakları, İlahiyat Fakültesi bölümü kaç yıllık, İlahiyat Fakültesi bölümü olan üniversiteler, İlahiyat Fakültesi bölümü taban puanları, İlahiyat Fakültesi maaşları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir