kahverengi sulu ishal / ÇEK KEÇILERI: BIR FOTOĞRAF, ÜREME VE ÖZENLE TÜRÜN TANIMI VE ÖZELLIKLERI - HAYVANLAR - 2023

Kahverengi Sulu Ishal

kahverengi sulu ishal

НЕ НАСИЛ ГЁР Kefirin ne zamandan beri tanındığı bilinmemektedir, ancak Asya’da çok uzun süredir kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Kafkasya’da insanların yüz yıldan çok yaşamalarına yoğurt ве кефир yemelerinin neden olduğu ileri sürülmektedir. Бир Татар эфсанесине гёре кефир Аллах'ин бир хедийесидир, кефир майасы инсанларин ачлык чекмемеси исин гёктен инмиштир. Kımızın adını dünyaya kefirden önce duyurmasının ве tıbbi olarak kullanılmaya başlanmasının nedeni Osetlerin kefir mayasını ve üretimini kimseye açıklamamaları, bu sırilerırı sırırırı.
Кефирин тарифи Осетлер ичин куцалды. 1866 yılında бир Rus bilim insanı Osetlerden bir parça kefir almayı başardı, kefirle ilgili bir rapor hazırlayarak Kafkas Tıp Derneine gönderdi. Кефир, кефир mayasıyla ilgili ilk açıklama yayımlandıktan on yıl sonra hekimlerin ilgisini çekti. Birçok hekim kefiri mide, bağırsak ve akciğer hastalıklarının tedavisinde başarıyla uygulamaya başladı. 1881 yılında Украйнада Карадениз кыыысында бир лиман шехри олан Ялтада илк кефир санаторийуму курулду.

Burada midesinden ve akciğerinden hasta olanlar tedavi edilmeye başlandı. Ялтинский кефир санаторийумунда старейшина эдилен бюйюк башари недениайл русьяда бир чок кефир санаторийуму даха ачылды. Кефир Rusya’dan sonra süratle doğuya ve batıya yayıldı. Ancak yapılan yanlış пропагандалар ве tanıtımlar sonucu insanlar kefirden harikalar bekledi, kefiri uzun yaşama ve sağlık garantisi olarak gördüler. Ancak kefirin harikası Oset halkının kefirle birlikte yaşama felsefesinde yatıyordu: onlar az et yiyor ve çok hareket ediyordu.

1930′lu yıllarda kefir endüstriyel olarak üretilmeye başlandı. Eker, су, лимон суйу ве куру incir karışımından yapılan içeceğe de kefir denmektedir, içinde birayla aynı oranda alkol vardır. Кефир karbondioksitli ve hafif alkollü bir içecektir. İçerisinde yaklaşık% 0,5-l laktik asit ve% 0,2-0,8 alkol vardır. Piyasada satılan kefirde alkol oranı çok düşüktür (% 0,002-0,05). Mayalanma kefir tanecikleriyle olur. Ülkemizde bu taneciklere peygamber darısı denir.

Birçok mikroorganizmanın süt içerisinde beslenip çoalmasıyla süt kefire dönüşür.Kefirde bağımsız aminoasit oranı süte göre daha yüksektir. Лимон asidinin tamamı sentez edildiğinden yoktur. Benzo asit ise kg’da 30 mg’a kadar yükselir. Pantotenik asit ve Bı, B2, B12 Vitaminleri de süte göre fazladır. İçerisindeki CO2 serinlik verir, iştah açıcıdır, albüminin sindirilmesini destekler ve kefirin içindeki alkolün kana karışmasını sağlar. Kefirdeki alkol oranı çok düşük olduğundan herhangi bir etkisi yoktur.

100 г кефирда 0,04-0,12 мг витамина А, 0,2-0,06 мг каротиноида, витамина D, фолик асит, ниазин, придоксин, рибофлавин, тиамин, демир, ийот, кальсиум.Diğer süt ü-rünleri gibi kefirin içinde de çok değerli proteinler vardır.

Hava geçirmeyen cam bir kaba kefir tanecikleri (mantarı) ve kaynatılıp 20 ° C’ye kadar soğutulmuş taze veya 20 ° C’ye ısıtılmış pastörize inek sütü konur. Sütün üzerinde oluşan kaymak alınır. Hava geçirmeyen kap oda sıcaklığında, ışık almayan bir yerde, en az 12 en çok 40 saat dinlendirilir. 1 литр süte 4 ceviz büyüklüğünde kefir mantarı konur. Sıcak kefirin oluşması süratlendirir. Mayalanma 20 ° C’nin üzerinde süratlenir, altında yavaşlar.

Kefirin koyuluğu, dinlenme süresiyle orantılıdır. Koyulaştıkça etkisi de değişir. Örnein 36-40 saatlik kefir pekliğe neden olur, 12 saatlik kefir ise sürücüdür. İstenilen dinlenme süresinin sonunda kap iyice çalkalanır, süzülür. Мадени süzgeç kullanılmamalıdır.

Süzülerek içinden kefir taneleri alman kefir buzdolabında saklanabilir. Kefir taneleri kuru olarak, ağzı hava geçirmeyecek biçimde sıkıca kapanabilen cam kaplarda, ışıktan korunarak, oda sıcaklığında en çok 48 saat saklanabilir.Kefir taneleri su çıkarıp yüzmeye başlarsa bozulmuştur, kullanılmaz. Kefir taneleri haftada bir ılık suyla yıkanmalıdır. Танелер 3-4 хафтада çoğalarak iki katına çıkar.

Kefir kuru kefir mayasıyla da yapılabilir. Бу durumda kefir mayasından 10-15 kere yararlanılabilir.

Kefir Hakında Kısa Açıklamalar:


• Kefir bazı ilaçlarla, özellikle antibiyotiklerle kullanılmaz. Орнегин синоксасин, сипрофлоксасин, эноксасин, флероксасин, налидиксик асит, норфлоксасин, пефлоксасин, офлоксасин, пипмит асит, тетрасиклин, демеклосиклин, доксисиклин, метасиклин, аситдетонитроносиклин, оксисиклин, флегтирдетроносиклин, оксидмодетроносиклин, окситдетроносиклин, окситдетрониклин, окситдетроносиклин, окситроносиклинBu ilaçları aldıktan 2 saat sonra veya ilaçları almadan 2 saat önce kefir içilebilir. Antibiyotik alındığı sürece günde 2 bardaktan fazla kefir içilmemelidir.

Tedaviden sonra 2-3 hafta boyunca bağırsaklardaki faydalı mikropların çoğalarak denge sağlamaları için günde 3 bardak kefir içilmelidir. Kefirde yüksek oranda bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasına neden olduğundan kalp ve kan dolaşımı hastalarının kefir içmemeleri doğru olur. Bu durumda günde en çok 1 su bardafı kefir içilebilir.

• Küçük yaşlarda kefir içmeye başlayan Kafkas halkı arasında verem ve kanser görülmediği de ileri sürülmektedir. Kefir yalnız gıda maddesi olarak değil, astım, bronşitli nezle, böbrek iltihapları, sarılık, safra kesesi tıkanıklığı, sinir bozuklukları, skleroz, yüksek tansiyçoklukları, skleroz, yüksek tansiyçokçiba,,,

Rusya’da kefir akciğer hastalıklarında, nekahet döneminde, kadın hastalıklarında, kansızlıkta, sindirim organları hastalıklarında, raşitizmde ve ödemde uygulamaktadır.

Kefirin içindeki süt asidi bakterileri, bağışıklık sistemini uyararak vücudun kansere karşı direncini artırır. Kefirdeki polisakkarit ise kandaki kolesterol oranını düşürür ve vücudun zehirleri atmasınaardımcı olur. Бу nedenle çok sigara içenlerin ве şeker hastalarının bol bol kefir içmeleri önerilmektedir. Kefirle yapılan tedavilerde kronik ishaller, gastrit ve ülser, bağırsak iltihapları, kansızlıkta başarılı olunmuştur. Tedavi maddesi olarak kefirin en büyük destekleyicilerinden biri Rus bilim insanlarından Nobel ödüllü Elie Metchnikof’tur.

• Bronşitli nezle olanlar hastalık geçinceye kadar astımlı olanlar ise tüm yaşamları boyunca 1 литр кефири tüm güne bölerek içmelidir.

• Enfeksiyonlu hastalıklarda günde 1 литр içilmelidir.

• Uykusuzluk ve kronik depresyon için düzenli olarak, her gün 1 литр кефира tüm güne bölünerek içilmelidir.

• Süt içtiklerinde mide ağrısı, газ ве ишалден şikâyetçi olanlara kefir içmeleri önerilmektedir.

• Deri döküntüleri ve egzama geçinceye kadar her gün 0,5–1 литр кефира içilir.Döküntülü, ekzamalı yer üzerine masaj yapılarak kefir sürülür ve kurumaya bırakılır. Gece yatarken yıkamamalıdır. Döküntülü veya ekzamalı yer sabah kefirle temizlenir, yeniden sürülür. Yüz sabahları kefirle temizlendikten sonra yıkanmadan, kuru bir bezle hafifçe temizlenir.

• Karaciğer ve safra kesesi sorunları için günde 0,5 литра, 12 саат dinlendirilmiş kefir içilir. Safra kesesi hastalıklarında süt ve kaymak zararlıdır, ancak kefir tedavi edicidir.

• Ülser için sabahları 1 su bardağı, geri kalanı öğle ve akşam yemeklerinde olmak üzere günde 1 литр кефира içilir.

• Kansızlık geçinceye kadar 1 литр кефира, eşit aralıklarla tüm güne bölünerek içilir.

• Skleroz için günde 1 литр кефира içilmesi önerilmektedir.

• Peklik çekenler günde 1 литр, 12 saatlik, normale döndükten sonra 24 saatlik kefir içmelidir.

• Yüksek veya düşük tansiyon için en az 2 ay boyunca, günde 0,5 литра кефира içilir.

.

геленексель татарский yemekleri yemek tarifleri

Kystyby - onlarca yıldır test edilmiş bir tarifiyüzyıllar. Yüzlerce yıl öncesine kadar Tatarlar ve Başkurtlar açık kek anımsatan basit düz kekler hazırlıyordu. Hamurun, Ermeni lavajını andıran kalınlığında olduğu merkez, tahıl dolması ile doluydu. Zamanla, dolgu maddelerinin yelpazesine et ve patates ilave edildi.

Kistler için hamur

anak sadece birkaç elemandan oluştuundan, Her biri tertemiz mükemmel olmalıdır.Ekmeği kendi elleriyle yapmak daha iyidir ve yumuşak ve esnek olan ktyty için hamur - karıştırılarak kanıta bırakılır, böylece глютен iplikleri "rahatlayın" için заман табан ве назик бир.

maddeler:

hazırlık

  1. Hamur basittir: Sadece kuru malzemeleri karıştırın, ılık suya dökün ve "topuz" у ellerinizle yaklaşık 8-10 dakika işleyin.
  2. Oluşan topu örtün ve yarım saat bırakın.
  3. Hamurun бир kısmı disklere yuvarlanır ve bitkisel yağ ile kahverengileşir.

Kystyby - tarifi Tatarca'da

Eski çağlardan beri Tatarlar patatesle kystyby yaptı: Yumrular sadece püre, görmüş ve hazırdı. Современные ev hanımları, yemeğin dokusunu memnun etmek için dolgu bileşimini biraz karmaşıklaştırmaya karar verdiler, çünkü patates tereyağı ве patates püresi ile süt ile vuruldu.

maddeler:

hazırlık

  1. Kabuğu soyulmuş ве kıyılmış yumruları yumuşayana kadar kaynatın, sıcak süt ve yağın yarısı kadar püre haline getirin.
  2. Patates püresini düz keklerin üzerine bir santimetre tabaka ile dökün, sonuncusu yarıya katlayın ve kalan yaı ile yalayın.
  3. татарский mili çanağı Kystyby neredeyse hazır, ее iki tarafında kahverengileşmeye devam ediyor.

Kystyby ile patates

Modernleştirilmiş tarife çerçevesinde TatarHamurda hamur ekmeğini olumlu olarak nasıl etkilediği bilinen ev hanımı, suyu değil kefir testini kullanıyor.Бу nedenle patatesli ktybiyalı hamur kendinizi karıştırmak için daha iyidir. Günlerimizin doldurulması да tuzlu peynir parçaları ile değiştirilmeye müsaittir.

maddeler:

hazırlık

  1. Tarif kyysty, yatmadan önce başlamak için her zaman daha iyidir.İlk üç bileşeni birlikte yourun.
  2. Patatesleri kaynatın ve bir tutam tuz, soğan ve parçalanmış peynirle ezin.
  3. Yassı kekleri dışarı çıkarın, kuru bir kızarmış tencerede kavrayın, sonra patates pürelerini kapatın, katlayın ve kahverengiye bırakın.
  4. Kystyby ile patates - tarif hızlı ve basittir ve çanak hemen servis edilebilir.

Татарский кек кыстыбы

Кыстыбы - бир тариф дэшишкен, çünküdoldurma, сын харфин ориджинал халини такип этмек истемийорсаниз хемен хемен хейи кулланабилирсиниз.Et yiyiciler, sulu domuz sığır et kıyısından doldurulmuş et ile bu seçeneği kesinlikle tercih ederler.

maddeler:

hazırlık

  1. Bir guguk hazırlamadan önce, yukarıda açıklanan yöntemlerden birini seçin, kek hazırlayın.
  2. Kıskaç ile soğan, yeşillikler ve bir tutam tuz birleştirin.
  3. Karışımın altıncı parçasını ekme ekmeklerinden birinin üzerine dağıtın, yarıya katlayın ve orta derecede sıcakta altın kalana kadar kızartın.

КЫВЫБЫЙ ЛАВАШ

Sizin için ana üs önemli değilse, lavash ile değiştirirseniz, bu adım işlemi hızlandıracaktır. Бир yemek için, kalıplama esnasında çatlamamaları için ince, ancak güçlü tabakalar ее zaman taze seçmelisiniz. Doldurma, malzemelerin çok sulu olmayan bir karışımı olabilir: ezilmiş sebze, tahıl, peynir, et.

maddeler:

hazırlık

  1. Kystyby'yi pişirmeden önce, haşlanmış yumrulara rastolkite ve sarımsak ve otlar da. Baharatları unutma.
  2. Püre patatesleri iki sayfa arasına bölün, kavurun, yağ ve kahverengi kuru bir tencereye koyun.

KYTIBY kefirde

Daha önce bahsedilen tarif kyystybyev yapımı, kefir ekmeği en lezzetli. İş yerinde uyumlu ve kavurmadan sonra nazikçe pişirilen bu hamur şekli ve dolumu muhafaza eder ve bu nedenle çanak sizinle birlikte paketlenip geziler için kolaydır. Долгу, бир тутам бахарат ичерен бир пататес карышим оларак хизмет эдечектир - тамамен отантик бир сеченек дэğилдир.

maddeler:

hazırlık

  1. İlk üç malzemeyi karıştırın ve hamuru bir kenara koyun. Ярым саат сонра кеклери атын, сыджак бир тенцерее тутсунлар.
  2. Ее kekin yarısı patatesleri yayıldı.
  3. İstediğiniz gölgeyi elde edinceye kadar kavurmaya devam edin.

Buday tarifi kyystyby

En otantik darı ile kystybypüresi, yemeğin bu versiyonu göçebe halklara hazırlanmak ve taşınmak için daha elverişli idi. Бу seçenek kuru ise, kümesin süt ve tereyağın bol kaynatılmasına dikkat ederek hoş ve kremsi bir tutarlılık kazanacaktır.Kabukların içine tuzlu peynir koyabilirsiniz.

maddeler:

hazırlık

  1. Pişmiş yoğurtun sütüne yumuşak olana kadar 100 гр tereyağı serpin.
  2. Dolguyu düz keklere dağıtın, yarıya katlayın ve istenilen gölge oluncaya kadar kızartın.
  3. Servis yapmadan önce kalan yağları yağlayın.
.

ТАТАР ЕМЕКЛЕРИ: КИМИЗ

КИМИЗ Байталындан, байтал бёлуп береди байлап кымыз иссене

Maytagından maytak bölüp beredi padişahlık sürsene.

baytalından batyal bölüp bersede

boylap boylap kımız ışbem men

EDİGE destanından

Yazda ise tek qımız aqqında tüşüne ediler.
Dominikan keşişi Jan de Lük (1625 senesi) Qırım çöllerinde köçebe аят keçirgenler ve olarnıñ, keniş datrqalan, qımız içimligini azırlağanları aqqında yaza edi:
‘Sütni bir sıımlılıq içine töke ediler,
süzip içine 20-30 cılap danesini qoya ediler,
sonra ekşi sığır sütünden bir qaşıq ve biraz ediler.
Sıımlıqnı sıqıp, qapaq ile yapa ediler ve bir qaç vaqıtqa ateş ya da küneşli yerge qoya ediler.
Lezzetine köre daa hoş olsun dep içine biraz şarap töke ediler.
İçmezden evel onı ince ketenden süze ediler.
Qımıznı içkenleri sayın sığımlıq içine sütniñ yañı bir qısmını töke ediler.
Eger sütniñ ekşiligi ziyade artqaç olsa, onıñ içine cılap danelerini taşlay редактор. Bazıları lezzetni eyileştirmek içün melevşe tamırları ya da koriandr yapraqlarını qoşa ediler.
Halq ikmetine köre: ‘Qımız - insan qanıdır, taze ava ise - onıñ canıdır ’ve‘ Qımız içken sağlamdır ve 100 yaşına qadar yaşar ’.


Halq arasında sütten yapılğan içimlikler ğayet populâr edi.


18. yüzyılın sonlarında Kırım Hanı tarafından kendisine kımız ikram edildiği zaman, французский дипломат барон де Тотт, Önyargılı olmasaydım, tadını beğenebilirdim diyor.

yüzyıl evveline kadar kırımlıların, nogayların hayatlarında kımız önemli bir yer tutmaktaydı, taki yerlerini yurtlarını kaybedip farklı yerlerde farklı yaşam biçimlerınarınde hayat.

Türkiyede yaşayan Kırımlılar da, Nogaylar da kımız yapımı bildiğim kadarıyla yok, zaten olmasıda çok zordu zaten, otlaklar ve büyükçe бир sürü gerekiyor bu işı deviamlı

Türkiyede бушель ISI bildiğim kadarı Ile Измир kemalpaşada AlAs isimli бир çiftlikte Kazaklar йада Kırgızlar yapıyorlar, бушель да ticaretten çok бир Gönül ISI, göçmen gelmiş ве бу günkü Pazarlama olanaklarının bulunmadığı zamanlarda бушель kültürü korumakda zaten пекин mümkün değildi.

В Суту Ile бир çocukluk Anim вар, şehirde büyüdüm, бир gün kapının önüne бир церки geldi на arabası Ile manavlık yapılıyordu Сокак aralarında о zamanlar, ТАМ Бизим kapının önünde Атину sütleri Акмая başladı babannem tokta, tokta Ziyan bolup ketiyatır deyip içeriden бир tencere kapıp geldi Атину altına koydu, atın sütleri sağmaya bile gerek kalmadan akıyordu, o sütten hepimize içirmişti,

Yazımıza Nevzat Yusuf Sarıgölün bir yazısı ile devam edelim

Eski tarih belgelerine köre, türkiy halkların eñ köp aşagan aşları et eken, ayrıca at ve koy eti ve eñ süygen, begenilgen işkileride kısrak (baytal) süti, yani kımız eken.Dobruca Tatarcası’nda baytal, kısrak, biye kelimeleri ırgaşı atlar üşün kullanıla. Бо келимелер üstinde biraz turayık: kısrak kelimesin negizinde kısır şekili bardır; bonıñ anlamı ise doğırmagan, balalamagan,

кунламаган, козыламаган, тапмаган ırgaşı hayvanlar ве кадынлар; a (k) ise, kişkeneleştirme eklemesidir.

Türkiy tillerinde, Türkmence’de kısrakka, baytal dep aytalar; Kırgızca’da gene baytal diyler,

Казакларисе, бийе дийлер. Köringenindiy, Dobruca Tatarcası’nda bo üş şekilide kullanılıp kele, yani baytal, kısrak, biye.Bonlarnıñ arasında anlam farkları бар. Baytal kelimesiniñ mecaziy

yani ekinci anlamı taa köp argo konuşmalarda kullanıla, iri, kewdeli, saglam kadınlarga

айтыла.

Atalarımız бо baytallarnı (kısraklarnı, biyelerni) sawganlar ve elde etilgen sütni tâze, tâze işkenler, artkan sütten de kımız yasaganlar.

Atalarımıznıñ eñ önemli aşaytların negizinde süt ve sütten yasalgan ürünler bar: katık, pener, ayran; etke kelgende, at ve koy eti kullanganlar.

Kımız, baytal (kısrak, biye) sütinden mayalanıp yasala. Ее baytalnıñ süti kımız yasamak üşün elverişli tuwıldır.Bonlarnıñ otlagan otlarına köre sütniñ kalitesi deñişir.

Uzmanlarnıñ aytkanlarına köre, eñ arüw baytal sütibozkır (stepă) otından elde etile.

Башка бир önem де süt sawma zamanı. Eñ maylı (koyı) süt akşam sawmasından şıga diyler ve eñ az may erten sawılgan sütte tabıla.

Kımız üstün bir kalitede bolmasıüşün, bo sütte şeker miktarın fazla tabılması kerek diyler.Доктор Grate’niñ araştırmalarına köre, bozkırda yaşagan, bozkır otı otlagan baytallarnıñ sütinde şeker miktarı% 7,2, bozkırda yaşamaganlarnıñ sütinde isek, şamaganlarnıñ sütinde isek, 9şadıñer% 5

миктар исе,% 6,4). Berilgen rakamlardan anlaşıla ke, kımız üşün eñ uygun süt bozkır baytallarınıñ süti bolganı. Kımız üşün eñ arüw Başkurt ве Kırgız baytallarından sawılgan süttir. Gerçekten bo bölgelerde yüzyıllardan beri sâde süti üşün yetiştirilgen baytallar bardır.

Kımız mayalama üsülü men yasala.Başta maya elde etile ve bo mayanıñ üstine tâze süt katıla. Gene uzmanlarnıñ yazganlarına köre, eñ arüw maya Başkurtlar ve Kırgızlar yasay eken.

Билингениндий, майя келимеси Романс'ге де гешкендир (майя, фермент, дродие, пламадеала).

Eskiden süt tulumlar işinde saklanır edi. Тулумлар хайван терисинден ясала. Dobruca Tatarları penerlerin tulumda saklar ediler ve bo tipte penerge tulum peneri denilir; o bek damlı, kalitesin bekarüw

Kımız atalarımıznıñ aşaytlıgından eksilmegen, yüksek kalitelibir pesleyici aştır, aynı zamanda, 1912 senelerinde kımıznıñardımıman hastalıklarnıñ başarisibremizı ted.Hastalıklar man mücadelede kımız önemli bir dogal faktordır.Bir zamanlar, Başkurdistan’da, Kırgızistan’da verem hastalıgın tedavisi üşün sanatoriumlar aşılgandır.

Bo yerlerde eñ başta kımız işmek men hastalar tüzelgenlerdir. Kımızda şo önemlimaddeler tabıla: альбумин, молочная кислота, алкоголь, кислый углекислый и витаминный. Kımızda tabılgan alcool кан

damarların aşar ve kan dolaşımın kolaylaştırır, siñir sistemlerin ve nefes alma (soluma) organların kuwetlendirır. Kımızdakıacid carbonic ise, azmetme, siñdirmeni (digestie) kolaylaştırıp, vucudka esenlik ketirir.Kımızda A, B, C Vitaminleri ise, insannı türli hastalıklardan korır. Kalb (cürek) ве büyrek (böbrek,) hastalıklarnın tedavisi üşün kımız bek yararlı bolganın доктор Рубель Яза.

Atalarımız at eti aşap, kısrak süti işip dengeli, saglam bir yaşam sürdirgenlerdir.

КИМИЗ НЕДИР

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan halklar arasında bugün de önemli bir içecektir.Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.

KISRAK SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Kısrak sütü yüksek şeker, laktik asit ile A, B ve C vitamini oranları açısından, eşek sütünün yanı sıra, insan sütüne en yakın türdür. Mayalanınca alkol derecesi% 2-6 bir içki haline gelmektedir. «Kısrak sütü hem fizik ve hem de kimya bakımından inek sütünden çok ayrılır.En görülen ayrılık sütlerin kazein kısmındadır. İnek sütündeki kazein, süt ekşidiği zaman, kaba, yayvan ve çabuk çöken torular halini alır.

Kısrak sütünün kazeini ise, süt ekşidiği zaman ufak pamuk parçaları gibi olur.Ok ince olur ve sütün sıvı haline tesir yapmaz. Ağızda duyulamayacak kadar küçük zerreler halinde sütün içinde yüzer.Bu bakımdan kadın sütüne benzer ... Beygir ve eşek sütü, insan sütü gibi albüminli süt grubimçumı olduğu. Albüminli sütler аз yağlı, fakat şekerce zengindir. Eker bakımından kadın sütüne yakındır. Yağ da, diğer sütlere oranla daha azdır ».

Kısrak sütü bir çok özellikler bakımından anne sütüne benzerlik göstermektedir. Kısrak sütünün şeker oranı yüksektir, toplam proteinin% 50 sini laktalbumin ve laktoglobulin oluşturur.Bu özellikle kımızın kendine özgü niteliklerinin oluşmasında esas rolü oluşturmaktadır.

KIMIZIN TARİHİ

Mayalanmış kısrak sütü olan kımız, Orta Asya Türk toplumlarında çok eski bir tarihe sahiptir. Müslümanlıktan önce Türkler arasında yaygın olarak kullanılmıştır, Anadolu’da da Selçukluların kımız içme geleneğini sürdürdüklerini biliniyor. Языджи Али, Сельчукнаме адли эсеринде Алааддин Кейкубад'ин Коньяда вердиги зияфетлерде, şerbetlerden başka kımızın sunulduunu kaydetmişti.

Erken Osmanlı döneminde de kımız, Türk toplumundaki önemli yerini bir müddet korumuştu. 1299 tarihinde hakanlığını ilan eden Osman Bey’in bağlılık törenine katılanlara birer bardak kımız sunulmuştu. Бу kımızı içenler hakanlarına sadık kalacaklarını ifade etmişlerdi.

at eti ve kısrak sütünün mekruh sayılması, Osmanlıların bunlardan vazgeçmelerine yol açan en önemli nedendi.Sarhoş edici olması sebebiyle İslâmiyetin terümümümüsılması.

Ancak kımızın çeşitleri vardır. Kıpçaklarda başlıca üç çeşit kımız bulunur:

Savmal kımız-Taze kımız: Bu tür kımız ikinci çalkalamadan sonra elde edilir.
Erek kımız: Kara kımıza sağmal karıştırılarak yapılır.
Кара Kımız: Kımızın en serti olan kara kımıza eski kımız da denebilir. Kara kımız nitelemesi, bu tür kımızın renginden değil, mestlik, sarhoşluk kuvvetinden kaynaklanır

(Ira, alkol derecesi artmış şıra, şarap ile denkleştirilebilir)

Bir başka sınıflandırma şöyle yapılmış

İki tür kımız vardır: Ak Kımız ve Kara Kımız.

Ak kımız mandalina, portakal gibi yemişlerden daha az alkol içerir.

Ак kımız бир kaç ay kadar bekletildiinde alkol oranı artar ве кара kımız denilen alkollü ве lezzetli бир ички durumunu alır.


Kımız mezesiz içilir. Бу, kımızın başlıca özelliğidir. Ayrıca kımız, vücudu besleyen birçok maddeler içerir. Onun içindir ки kımızın, verem, sıtma gibi hastalıklarla asabi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenir.

En eski Türk içkisi olarak bilinen kımızın Hun Türklerine kadar uzanan бир tarihi vardır.Башка бир дейимле кымыз, Хунлардан итибарен бутюн Тюрк бойларинда гёрулен бир ичкидир. Kımızın yapılışı, kullanılışı, etkileri başlı başına bir kültür dalı oluşturmaktadır.

Kımız, kısrak sütünden üretilir. Kısrak sütü, inek sütüne göre bazı üstünlükler taşımaktadır; ягы аз, шекери чоктур: экшимейе, майаланмая эльверишлидир; alkolleşmesi kolaydır. İnek sütünün ise şekeri az, yağı fazladır. Бу yüzden mayalanması, alkolleşmesi aynı derecede kolay değildir, Kısrak sütü hem fizik ve hem de kimya bakımından inek sütünden çok ayrılır.Kadın sütüne benzer ... "

Kımız üretiminde gerçekte kısrak sütü kullanılmasına rağmen inek sütü de kısrak sütüne benzetilerek kullanılmaktadır.

Kımız deve sütünden de yapılır . Ancak deve sütüne kısrak sütü karıştırılması gerekir; deve ve kısrak sütlerini karıştırmak suretiyle elde edilen kımıza Kımran я да Kumran denir.

КИМИЗИН ТАДИ

Kımızı kımız yapan da bu içeceğin taze taze içiliyor olması (Akkımız).Bekletilen kımız, (alkolleşip) tadında bozulma olduğu için içecek olarak pek tercih edilmiyor. Günümüzde özelikle fabrika çıkışlı kımızlara ilave edilen katkı maddeleriyle daha uzun ömürlü olması sağlanıyor.

Kımız, kısrak sütünün mayalanması ile elde edilen az alkollü, ekşimtırak ve içerdiği karbongazı sebebiyle gazozumsu bir içkidir.

Kımız ekşitme sonucunda kısrak sütü az-çok köpüklü mayhoş lezzetli güzel kokulu keyif verici bir içki biçimini alır. Kokusu yayık altını veya ekşi peynir suyunu andırır.

Профессор д-р Махмут Тезкан, kımız tadını tam olgunlaşmamış kızılcığa benzetiyor. Seyyahlar ise kımızın tadı konusunda farklı görüşler belirtmişlerdi. En erken kayıtlardan biri 13. yüzyılın ortasında Flaman keşiş Gulielmus de Rubruck’e aittir. İstanbul’dan Kırım ve oradan Moğolistan’a kadar yolculuk eden Rubruck, Kıpçakların verdiği kımızın, içerken oldukça ekşi tadı olmasına rağmen sonradan ağızda badem sütraşını. Ondördüncü yüzyılda Altınordu Türk Moğol Hükümdarı Sultan Özbeg’in misafiri olan Faslı seyyah Ibn Battûta ise, sultan eliyle sunulan kımızı beğenmemişti: ÖberegıııБана Исе Кадехи Кенди Элил Верди. Бу hareket onlara göre ikramların en büyüğü sayılmaktadır. O güne kadar kımız içmemiş isem de bu ikramı çevirmem mümkün olmadı. Öyle bir tattım, hoşlanmadıım için kadehi arkadaşlardan birine veriverdim ».

15. yüzyıl başında Semerkand’a İspanya elçisi olarak yolculuk eden Clavijo, Timur’un torununun evlilik düğünü sırasında gümüş ve altın bardaklarla ikram edilen ve bol ışeker Bulkımüzııırı.

18. yüzyılın sonlarında Kırım Hanı tarafından kendisine kımız ikram edildiği zaman, французский дипломат барон де Тотт, «Önyargılı olmasaydım, tadını dieneird.

Kımız, Orta Asya halkının en sevdiği içecekti. Кешиш Рубрук, Hıristiyan dinine girmeye razı ettiği bir Moğol’un, sadece kımız uğruna bu işten vazgeçtiğini anlatıyor. Ünkü Rubruck’un kendisi kımızda dinî bir sakınca görmediği halde, bölgenin Ortodoks Hıristiyanları, kımız içen kişinin artık Hıristiyan sayılamayacağına inanıyordu.

KIMIZIN TOPLUMDAKİ YERİ

Kımız, ileri gelenlerin tekelindeydi. Халк, kımızı ancak özel günlerde büyüklerinin ikramı olarak içebiliyordu.Konuklara ikram edilmesi cömertliğin ifadesiydi.


Kımızın toplumda seçkinliğin simgesi olması, fazla miktarlarda üretilememesine bağlanabilir. Kısraklar ancak doğum yaptıktan sonra kısa bir süre için sağılabilmekte ve ayrıca taze süte üçte üçte biri oranıyla maya konulması gerektiğinden dolayı, büyük miktarlayiracı sı Ancak toplumun yönetici sınıfı, yeterli sayıda kısrağa ve kımız mayasını hava girmeyecek şekilde küplerde sene boyunca saklama imkanına sahipti.

«Kımızı ким içmez» sözü Kazak Türkleri arasında en yaygın terimlerden biridir. Kazak Türkleri'nde kımız avıl (köy oba) tarafından ortaklaşa yapılır ortaklaşa kullanılır . Kımız için kimse kimseden para almaz. Kımız yaz aylarında bolca bulunur kış aylarında ise pek bulunmaz.

Kaliteli бир kımız ancak iyi kaliteli bir kımız mayası ile yapılır. Kısraklar kış döneminde süt vermedikleri için küçük işletmeler yıl boyu kımız üretemezler Bu nedenle kısrakların süt vermeye başladığı dönem çeşitli yöntemlermırızıııı.Kımız üretiminde mayanın büyük bir önemi vardır. Бу майя Тюрк boylarında değişik yöntemlerle elde edilir. Başkurtlarda maya inek sütünden yapılır. Фергана Türkleri inek sütünü, yağını aldıktan sonra kokulu bir bitki katarak ekşitirler. Ancak bunu, zorunlu hallerde kımız mayası olarak kullanırlar. Kırgızlar, kımızı, kurutmak suretiyle maya haline getirirler. Ее Kırgız evinde, temiz torbalar içinde kurutulmuş maya bulunur.

Kımızın mayasını yapmak çok karışık ve güç bir iştir.Kımızın özelliği mayasından ileri gelir. Bozkır halkı olan Kırgız Türkleri ile Başkırt Türkleri en iyi maya olarak eski kımızı kullanır. Güzün mayalı kımız ağzı iyice kapatılmış bir şişe içinde saklanır. Yazın kımız çalma zamanı gelince бу mayaya aynı oranda taze kısrak sütü katılır ve ılık bir yerde 24 saat bekletilir. İkinci gün buna iki misli daha taze süt katılır. Нормальный оларак бандан üç вея дёрт гюн сонра бактерилер üremeğe başlar. Sanatoryumlarda ise maya için kışa bırakılan kımız kışın birkaç kez inek sütü ile ekşitilir.Buna katık adı verilir. Яз гелинче бу майя бир я да ики каты кышрак сютю иле карыштыриларак чалкаланир ве 22-25 дереседе илык бир йере биракылыр. Дёрт беш гюн сонра яни газ Халин гелинцеай деин беклетилир ве алинарак куланилыр.

Geleneksel yöntemle kımız mayası hazırlanması: Çoğu yerde kımız mevsimi sonunda ağzı kapalı bir şişeye konan kımız, serin bir yerde yeni kımırız kımız mevsakimine. Yeni dönemde saklanan maya bir miktar taze kısrak sütü ile karıştırılıp, ılık bir yerde bekletilir.Bunun üzerine tekrar taze süt katılarak bekletilir. Bu işlem 3 - 4 kez devam ettirilerek maya içindeki mikroorganizmalar aktif hale getirilmiş olur. Bazı yerlerde, kışın maya inek sütü ile karıştırarak aktivitesini muhafaza etmesi de sağlanır. Kırgızlar sonbaharda kımız mayasını yayvan tabaklara dökerek kurutup saklarlar. 3 - 4 kaşık kurutulmuş kımız mayası kısrakların süt verdiği yeni dönemde 5 литровый sütle karıştırılıp aktive edilir.

Bozadan kımız mayası:

Kıpçaklar kımız olmadığı zaman bozadan kımız mayası hazırladıkları bildirilmiştir.Bozadan hazırlanan ilk kımız içilmez. 3. pasajdan sonraki kımız içime hazır hale gelmektedir.

Mısır, bal ve biramayası ile kımız mayası:

Eğer eldeki kımız mayası aktivitesini kaybetmiş ise kısrak sütü, mısır, bal ve bira mayası ile kımız mayası hazırlanmaktadır.

Endüstriyel kımız mayası hazırlanması: Rusya ve diğer cumhuriyetlerde özellikle senatoryumlarda ve kımız fabrikalarında kımız mayası Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus Sacromyusacır препаратыİşletmelerde saf ana kültür mayalardan sızı olarak şişelere ara ve işletme kültürü hazırlanmakta ве üretimde bu kültürler kullanılmaktadır.

Kazaklarda ilk maya sür cayanın, kazının kırık kemiine koyup sütten yapılıyor

yada süte ekmek mayasını ezerek yapılıyormuş, eski kımız mayasına kor deniyor.

KIMIZ MAYASI İÇERİĞİ

Yörelerden yöreye değişen farklı kımız mayası üretme teknikleri vardır.

Kımız mayasında bulunan en önemli bakteriler Lactobacillus bulgaricus, laktozu fermente eden Saccaraomyces lactis, fermente etmeyen Saccaromyces cartilaginosus ve Mycoderma dır.Bazı mayalarda Lactobacillus acidophilus bakterisinin de bulunduğu bildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda kımız mayasında streptokoklarda saptanmış olamsına rağmen fermantasyon sırasında hızla kaybolduğu belirlenmiştir. Streptokokların özellikle kımızda bulunan mayaların gelişmesini engellediği saptanmıştır.


Kımız, benzeri süt ürünleri gibi, belirli bir mikroorganizma topluluğunun faaliyeti sonucunda meydana gelir. Bu topluluk süt asidi bakterileri (Lactobacillus bulgaricus, streptococcus) ve mayalardan (torula kumys) ibârettir.Bu mikroorganizmalar aşılandıkları sütte süt şekerine etki yaparak asit, alkol ve CO2 çıkarırlar. Açık kaplarda yapıldığı için îmâl sırasında CO2’nin çoğu uçar. Alkol miktârı kefirden çoktur. Asit ikisinde де aynıdır.ayrıca insana güç verici bir etkisi vardır

Kımızda albumin ve kazein parçalanması olur. Pepton miktârı kefirdekinin 10 misli kadardır. Kazein çok ufak parçacıklar hâlindedir. Bunun sebebi iyi ve sık karıştırmadır. Kokusu yayık altını veya ekşi peynir suyunu andırır. Çalkalanınca köpürür.

Kımızın bileşimi, yapıldığı hammaddeye, işleniş şekline göre az çok farklılık gösterir. Laktik asit ve alkol miktârına göre çeşitli tiplerde işlenir. Zayıf, normal ve sert kımızlardaki asit ve alkol durumu şöyledir:

Zayıf kımız tipi, Laktik asit (%) = 0,7, Etil alkol (%) = 1,0

Normal kımız tipi, Laktik asit (%) %) = 1,8

Sert kımız tipi, Laktik asit (%) = 1,8, Etil alkol (%) = 2,5

кымыз, айны заманда мейдана гелен ики айры майаланма уруню; alkol mayalanmasından% 1-2, hatta% 3, derece alkol ve 0.5 ile l.5 arasında laktik asit oluşur. içerdiği alkol ве laktik asit oranları kımızın taze veya eskitilmiş olmasına göre değişir. kımız üretiminde, ekşi hamur mayasına benzeyen ve çok defa kurutularak saklanan bir mayadan yararlanılır. бу mayanın içinde laktik asit bakterileri de vardır. ayrıca, kımızda üretildiği sütün yağlı maddeleri ve mayalanmamış аз миктарда сüt şekeri de bulunur. bu ansiklopedik bilgiler ışığında; kımızın sindirimi сын derece kolay bir «süt şarabı» olduğu söylenebilir.

КИМИЗЛИК КИСРАК

Kımız için süt alınacak kısraklarda bazı nitelikler aranır. Bunlar şöyle özetlenebilir:

ее kısrağın sütünden kımız yapılmaz. sütünden kımız yapılacak kısrağın yayla veya bozkırlarda serbestçe yetişmiş olması gerekir. genellikle sütünden yararlanılan «çobala» cinsi kısraklar, ak kuyruk (bir tür süpürge otu), acırık (ayrık otu) ве ak diken gibi nebatların bolbulundualen yakyla. Ayrıca sütü, kımız üretiminde kullanılacak kısrak, temiz tutulmalı.beslenmeleri düzenli bir şekilde yapılırken, içecekleri suyun da çok temiz olması gerekir. ayrıca, yeterli tuz ihtiyacı da sağlanır. sağılacak kısrak asla yük taşımada kullanılmaz. günün sonlarında да havadar ве temiz yerlerde yatırılır. ciltleri de sık sık kaşağı yapılarak temiz tutulur. kımız yapmak için sütü sağılacak kısrağın ан аз ики тай doğurmuş olması gerekir. бу vasıftaki kısrakların süt bezleri kuvvetli olur ve yavru doğurduktan bir veya iki ay sonra sağılmaya başlanır. sütün en kuvvetli olduğu dönemler haziran ве temmuz aylarıdır.

KIMIZIN ZAMANI VE SAĞIMI


At sağılırken tayı yanına getirilip huysuzlanması önleniyor

veya at sekileniyor

Sütün en kuvvetli zamanı Haziran ве Temmuz aylarıdır. Çünkü bu dönemde yaylalarda kokulu, şekerli, besleyici bitkiler çoalır. Ayrıca usaresini insanların da se Seve emdiği kımız otu adı verilen bitki bu mevsimde yetişir. Akkuyruk, acırık, akdiken denen otlar da hayvanlar için besleyici niteliktedir.

ве

Yavrusunu yeni dünya getiren atların sütünde yapılır kımız. Atın sütünden, yavrusunu dünyaya getirdikten 4-5 gün sonra faydalanılabiliyor.


Sağım, hayvan iki saatten fazla dinlendirildikten sonra sabah güneş doğmadan, akşam da güneş batarken olmak üzere günde iki kez yapılmalı ve süt temiz süzgeçten geçirilmelidir.


kırgız bir kadın süt sağımını tarif ediyor

Doğumdan sonraki ilk 4-5 günde, Anne atın sütünden sadece yavru tay faydalanıyor.Çünkü bu süre zarfınki süt, kımıza dönüşmüyor. Bu süreden sonra anne atın sütü yavru tay ile at sahibi arasında bölüştürülüyor. Бир тарафтан тай суту эмип карныни доюруйор, бир тарафтан да и сахиби саğдыğы суту кымиза чвиререк дамак тадыны уйгун бир ичечек ортая чикарыйор. Sağılacak atın tayı yanı başında bekletilir. Sağım sırasında, ее ihtimale karşı в bir huysuzluk yapmasın diye atın sol ayağına daha önceden hazırlan yaklaşık 20 см genişliğindeki halkalı ipi geçirir.
Daha önceden buna alışık olan anne at adeta "Tarafımdan herhangi bir проблема йок; sağılmaya hazırım" dercesine hiç tepki göstermeden ayağını kaldırır ве ayağına ipin geçirilmesi razi.Böylece at sağılmaya hazır hale gelmiş olur.

Sadık Kasımanovun Kazaktın ulttık tagamları isimli kitabında kısrak sağımı hakkında sú bilgiler вар, Kısrak да sütten тезы kesilir, ONU SAGAN Мужчина yavrusunu saldıktan sonra Bir eliyle Sağ taraftaki ayağının önünden Ikinci eliyle золь taraftaki ayağının arkasından kucaklar Gibi oturup çabucak SAGAR, Kısrak memesinin УК Генис в yumuşaktır , bu yüzden de onu çabuk çabuk sağmazsa süt akıp gider bu yüzden at iysinip sütü durur. Ханги хайван sağılırsa sağılsın elin kurumaması için sağıcı, iki elini sürekli olarak ılık süte daldırıp ıslatır.

Kısrağı özel deri kaba veya ağaçtan dumanla tütsülenerek bakterilerden arındırılmış şeleke sağarlar ve geleneğe göre kısrak sağmayı sadece önceden öğrenmiş kadınlar yapar

Kısrak bağlama halk yaz yaylağına çıkıp otların büyüdüğü zamanda başlar, tam olarak söylersek kısrak balama mevsimi nisan ayının sonu ile mayısın başıdır. bu zamanda yavrular iyice büyürler, 6 saat bağlamada tutulur her sağımda emzirilip yedekleyip dinlendirilir

Kımızın içinde dövüldüğü SABA at derisinden yapılır, yerleşik hayata geçilmesiyle kımızın içinde yapılmaya başladığı KÜBİ emen ağacından, Sabadaki kımızı yapılıııııııı.

Kımız içme saatleri genellikle sabah saat 08:00 и 10:00 arasıdır. Yaylada kurulan çadırlarda yatıp kalkanlar bu güzel dönemlerini kımızla daha da renklendiriyor. Yaylacılar sırayla çadırlara uğrar ve kendilerine kase veya tas içinde sunulan kımızı içer. Sadece kımızı içmekle kalınmıyor. İçenler бир taraftan да kımızın kalitesine puan veriyor. Бу şekilde yayladaki tüm çadırlar dolaşılarak Hangi çadırın kımızının daha lezzetli olduğuna karar verilir. Таби Kımızı en çok beğenilen çadır sahibinin sevinci ve mutluluğuna diyecek yoktur.

2 - KIMIZ ÜRETİMİ

Kımız üretimi evlerde, çiftliklerde, senatoryum ve endüstriyel olarak işletmelerde yapılmaktadır. Ancak ev ve çiftliklerde daha çok geleneksel kımız yapımı söz konusudur. Bunlar arasında uygulanan teknolojik işlem ve alet - ekipman açısından farklılıklar bulunmaktadır.

ГЕЛЕНЕКСЕЛЬ ЙОНТЕМ

Kımız geleneksel olarak yapımında bilinen binlerce yıllık yöntemler kullanılmaktadır. Bölgeler görede yapımda bazı farklılıklar gözlenmektedir.Geleneksel kımız yapımında süt ısıtılmaz, sağımdan hemen sonra kımız mayası ile aşılanır. Kımız mayası, genellikle elde mevcut bulunan kımızdır.

Bahattin OGEL, kımızın nasıl yapıldığını şöyle anlatır:...
«Kımızın özelliği, mayasından İleri gelir Бозкыр Халка, Kırgızlar Ile Başkırtlar, еп ая майа olarak эский kımızı kullanır Sonbaharda mayalı kımız, Агзы iyice kapatılmış бир Şişe içinde saklanırdı Yazın kımız CALMA Zamani gelince , bu mayaya aynı oranda taze kısrak sütü katılır ve ılık bir yerde 24 saat bekletilirdi.İkinci gün buna iki misli daha taze süt katılırdı. Майя için kışa bırakılan kımız, kışın birkaç defa inek sütü ile ekşitilirdi. Buna, katık adı verilirdi. Яз гелинче бу майя бир вея ики мисли кышрак сютю иле карыштырыларак чалкаланир ве 22-25 дереседе ılık бир yere bırakılırdı. Dört veya beş gün sonra, yani gaz haline gelinceye kadar bekletilir ve alınarak kullanılırdı ...

Kımız üretiminde «torsuk» ве «saba» adı verilen в dersinden yapılmış deri tulumlardan faydalanılmaktadır.Kırgızlar yeni kımız yaparken saba nın içine taze sağılmış süt döküp içine% 20 maya ilave ederler. «Бишкек» Ади Верилен Сопалар Иле Ярым Саат Карыштырылыр. Süt 3–4 saat dinlendirilip tekrar süt katılır ve karıştırılır. 7 - 8 саат динленен сют 'е юкардаки ишлем япиларак теккрар сют илаве эдилир ве карыштырылыр. 3 - 4 саат dinlendirme sonunda kımız oluşmaya başlar. Kımız yapımında ortam sıcaklığı önemlidir. Fermantasyon süresi en az 24 saat olup süre uzadıkça daha alkollü ve asitli kımız yapılmış olur.

Kırgızlarda kımız yapımının ilk karıştırma işlemine ailenin en saygın kişisi başlar, mayasını ise, küçük bir (masum) erkek çocuğu çalar.Kımızıle göüdevmei айрыджа, герек куцаллык, герексе темизлик бакыминдан ве лесзетли бир кымыз япабилмек ичин чок ихтимамлы ве италина давранилыр. temiz süzgeçlerden süzülen kısrak sütü, kırgızların «saba» dedikleri и derisinden yapılmış tulumlara konur. бу Tulumlar kımız yapımında kullanılmadan önce iyice yıkanır ве güneşte kurutulur.böylece derinin mesamatı tütsülenerek kapatılır. саба bulunmadığı durumlarda kayın ağacı kütüğünden yapılan güğümler de bu işlemde kullanılabilir. сабая üч бёлюм «саğмал» (йени саğылмиш кисрак суту), бир бёлюм майя илаве эдилерек «бышкак» (карыштырмая махсус сопа) иле чалкаланыр. бу işlem yarım saate yakın sürer. Бундан сонра üç-dört саат динлендирилир. dinlendirme sonrasında sütün yüzeyinde oluşan kabarcıklardan mayalanmanın başladığı anlaşılır. bunun üzerine dört veya beş bölüm sağmal ilave edilerek öncekinden daha kuvvetlice çalkalanır ve yedi-sekiz saat kadar daha dinlendirmeye bırakılır.üçüncü işlemde yine dört veya beş bölüm sağmal katılarak öncekilerden çok daha kuvvetlice ve daha uzun süre çalkalanır. tekrar dinlendirmeye bırakılır. dinlendirmeye bırakıldıktan üç-dört saat sonra kımız kokusu hissedilmeye başlanır. бу арада kımızın pıhtılaşmaması için karıştırma işlemine zaman zaman devam edilir. mayalanmanın başlaması ısı derecesine göre tahavvül ettiğinden, işlemin uzun veya kısa sürmesi de buna bağlıdır. bununla beraber en hafif kımızın oluşması için bile en аз yirmi dört saate ihtiyaç vardır.zaman geçtikçe ekşileşme ile beraber alkol derecesi de artar. üç gün sonra sert bir kımız elde edilir ki, buna kırgızlar, «кара kımız» дерлер. кара kımız’a sağmal ilave edilerek hafif ve orta içimli kımızlar elde edilir. şayet кара kımız damıtılırsa, о заман «арика» (арага), яни kımız rakısı elde edilmiş olur.

Sağılan süt, Kırgızcası "çanac" denilen yayığa döker. Бу çiğ sütün kımız olması için maya niyetiyle ona daha önceden hazırlanan kımız ilave edilir. (yaklaşık 15 кг çiğ süte 1-1.5 кг maya kımız ilave edilir) Daha sonra yayığa doldurulan at sütü, yayığın içine sokulan ince uzun bir değnekle ortalama 5-6 saat aralıksız dövülür.


Bu işlem aile fertleri tarafından sırayla yapılır. Узун бир dövülmeden sonra çiğ süt, artık kıvamına gelmiş "kımız" olarak bekletilemeye bırakılır. Kımıza dönüşen sütün там içilecek hale gelmesi için yaklaşık 6 саат bekletilmesi gerekir.

Geleneksel yolla kımız üretiminde mayadan ve kısrak sütünün doğal florasından gelen mikroorganizmalar laktoz ve Proteinleri parçalarlar.Maya içindeki bulunan mikroorganizmalar lipaz enzimi meydana getirmediklerinden pratikte süt yağında bir değişiklik olmaz.Kımız içinde özellikle L.bulgaricus ve diğer homofermantatif özellikle L. Kısrak sütünde ortalama 2.8 SH asitlik inkübasyon sonunda 24 SH’ya, 1. gün sonunda 40 - 42 SH’ya3. günde 50 - 55 SH’ya ulaşmaktadır. Sacharomyces mayalarının etkisi ile laktoz alkole ve karbondioksite dönüşür. İnkübasyon sonunda kımızda ortalama% 0.5- 0,35 алкоголя oluşurken 1 günlük kımızda% 1,0- 1,5 3 günlük kımızda% 2,5 dolayındadır. Kımızın oluşumunda протеин olmayan azotlu maddelerde hızlı bir artış görülmektedir. 8 haftalık bir kımızın% 39.6 sının bu maddelerin oluşturduğu bildirilmiştir. Kımız oluşumunda proteinlerin пептид, пептон ве küçük molküllü maddelere ayrıldıından kazein ve peynir suyu proteinlerinde ise azalış görülmektedir.

Endüstriyel olarak kımız yapımında kullanılacak kısrak sütünün asitliğinin 2.3 SH ве yoğunluğu 1.029 - 1.033 arasında olması tercih edilir. Кап оларак пасланмаз çelik karıştırmalı tanklar kullanılır. Karıştırıcı pıhtı oluşumunu önleyecek şekilde dizayn edilmiştir. Ekil 1 ве 2 де ки farklı endüstriyel kımız üretme yöntemi verilmiştir. Temelde tankın içine kımız mayası konup, üzerine taze kısrak sütü ilave edilmektedir. Karıştırma işlemini 25–26 ° C de inkübasyon izlemektedir. Tekrar karıştırılan ürün şişelenmektedir. Kımız yapımında inkübasyon sıcaklığı kışın 22 - 26 ° C, yazın 26 - 30 ° C seçilir.Süt mayalandıktan sonra kımızın kendine özgü tat ve kokusu 20 - 22 SH da hissedilir.

Rusya’da fabrikasyon olarak ve özellikle Avrupa ülkelerinde inek sütünden kımız yapılmaktadır. Tanka alınan yağsız inek sütüne% 2.5 sakkaroz ilave edilip 90–92 ° C de 2–3 dk. Isıtılır. 26–28 ° C ye soğutulup içine% 10 oranında saf kültür ilave edilip 15–20 dakika karıştırılır. 5 - 6 саат 30 - 34 SH ya ulaşıncaya, pıhtılaşıncaya kadar inkübe edilir. Pıhtı iyice karıştırılır, soğutulur.Daha sonra sıcaklık 16–18 ° C от 34–38 SH ya kadar arada bir karıştırılarak 2. бир inkübasyon yapılır. Köpüklü, homojen yapıdaki kımız şişelere doldurulup 4 ° C depolanır.

KIMIZIN İERİĞİ

Standart kımızın ekşilik derecesi 60 ile 80 derece arasındadır; orta kımız 80-100 derece güçlü kımız ise 100-120 derece ekşiliktedir. Бир литр kımız da 22 грамм belok 17 грамм yağ 396 грамм süt şekeri 20 грамм da alkol vardır. Bunların vereceği kalori 530'dur. Kımızın içinde çeşitli Mineraller de vardır.Özellikle kalsiyum ve fosfor yüksek orandadır. Kımızdaki Vitaminleri Sayarsak A B ve C Vitaminlerinin bol olduğunu görürüz. Kımızdaki alkol oranı yüzde 1.2'dir ки бу бир çok meyvedeki alkol oranından daha düşüktür. Ayrıca kımızın albümin değeri yumurtanınkinden çoktur.

КИМИЗ ВЕ САĞЛИК

Yapımı skitlerden (M.Ö. 700-300) bu yana bilinen bu millî Türk içeceği, safkan kısrak (at) sütünün mayalandırılmasıyla yapılır.

Biz Anadolu Türklerince Pek tanınmayan, Aksine Türkistan Türklerince de meşhur bir içecek olarak tüketilen kımız İngiltere, Калифорния ве Rusya'da да тедави амачлы kullanılmaktadır.

Buralarda kımızla tedavi hastaneleri kurulmuştur.

Kimyagerler, A-B-C витаминлерил zengin olan orta ekşilikteki (60-80) 1 литр kımızda 500 kalorinin olduğunu tespit etmişlerdir ki, ayrıca 17 gr. яğ, 22 гр. belok da vardır. îçindeki süt asidinin, insan vücudunu zehirleyen barsak mikroplarını da zararsız hale getirdiği ilmen müşahede edilmiştir.

Günde en az 1 литр içmek kaydıyla yemek aralarında veya yemekten 2 saat önce içilmesi tavsiye edilen bu içkimiz hakkında Dr.Позников: «Kımız insanı besler, sağlamlaştırır ve tazeler» demiştir.

Bilhassa tüberküloz, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, mide ülseri, gastiritis, hazımsızlık, kansızlık, bronşit ve vereme çare olan bu içeceğimizin tıp bilıçırıı de kull.

Rusya'daki Samara şehrinde, 1858 yılında, kimyager N.P.Poznikov'un gayretiyle, kımızla tedavi hastanesinin açıldığı Rus resmî kaynaklarınca belirtilmiştir.

Menim işkenim kımız bolsun
Cıkkanım Alaşa semiz bolsun
Kudaydan taa ne tılesem
Kök cuvluklu kız Menim bolsun

.

Herhangi bir tavşan yetiştiricisi, bu kürk taşıyan hayvanların sadece değerli kürk ve diyet etleriyle değil, aynı zamanda zayıf bağışıklık ile ayırt edildiğini iyi bilir. Tavşan bedeni çiftçi tarafından yapılan en ufak bir hataya karşı hassastır ve bu nedenle kıskanç sahibinin görevi, kulak kepçesinin ortaya çıkan sağlık sorunlarını zamanında tespit etmektir.

Evcil hayvanda bir sorun olduğunu anlayan parlak işaretlerden biri idrarındaki renk değişikliğidir. Bu tür bir göstergenin rehberliğinde, hangi hastalığın hayvanı etkilediğini belirleme ve buna göre, hayvana nasıl hızlı ve yeterli yardım sağlanabileceği hakkında, bu derlemede ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Tavşanların hangi idrarda bulunması gerekir

Her şeyin basit olduğu anlaşılıyor: Tavşan idrarının norm açısından ne olması gerektiğini biliyorsanız, bir sapma fark etmek ve alarmı çalmaya başlamak kolaydır. Ancak bu, bir tavşan için normal idrar renginin çok gevşek bir kavram olması sorunudur. İdrarın rengi birçok faktörden etkilenir, ancak her şeyden önce hayvanın diyetine bağlıdır.

Alışılmış sarı sıvıya ek olarak, tavşanın mesanesi, çok açıktan koyu kahverengine ve hatta kahverengiye kadar farklı yoğunlukta ve saydamlıkta bir madde salgılayabilir. Ancak, sahibinin aşağıdaki durumlarda panik yapması için bir neden yoktur:

Bununla birlikte, mal sahibinin normal ve dengeli bir diyette, tavşanın çoğunlukla daha hafif, koyu renkten koyu, sarıdan daha büyük kahverengi renkte idrar alması gerçeğine rehberlik etmesi gerekir.

Önemli!Hayvanlarda büyük miktarda taze kesilmiş ot aldığında, tavşanlarda dışkı rengi yaz aylarında değişir.Forbs, doğrudan salgıların tonunu etkiler ve bu durumda mor veya koyu kırmızı (pancar, fesleğen), parlak turuncu (karahindiba) vb. Egzotik renkler bile norm olarak kabul edilir.

Tavşanlarda neden farklı renkte idrar var?

Yani, eğer tavşanın idrarı olağandışı bir renge sahipse - bu acilen kurtarılması gereken anlamına gelmez. Böyle bir fenomenin çeşitli açıklamaları olabilir - hem kesinlikle banal hem de çok tehlikeli. İyi bir tavşan yetiştiricisinin asıl görevi, birincisini ikinciden ayırmaktır.

Bu nedenle, kürk hayvanlarında bağırsak hareketlerinin rengindekibir değişiklik neden olabilir:

Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, tavşan dışkısının karakteristik olmayan bir gölgesinin nedeni bazen bir enflamatuar işlem veya başka bir hastalığın mevcudiyetidir.

Biliyor musunİnsan vücudunun% 60'ından fazlasını oluşturan su, hayatta kalmamız için temel koşuldur.Vücudumuzda sürekli meydana gelen sıvı kaybı tam olarak tam olarak telafi edilmezse, başımıza gelme, halsizlik, huzursuzluk, başımıza ne geldiğini anlamadık.İlginç bir şekilde, dehidratasyonun en dikkat çekici belirtilerinden biri, idrarın solmasıdır - sarıdan ve saydamdan kahverengi ve bulanık hale gelir.

Kan ile

Herhangi bir hayvanın idrarında kan bulunması normal bir duruma bağlanamaz. İyi haber şu ki, tavşanlarda bu fenomen son derece nadirdir. Ancak bir sorun var. Çıplak gözle, hayvanın sıvı dışkısında kanlı kapanımlar görmek neredeyse imkansız, bu nedenle kırmızı idrar her zaman hayvanın sahibini korkutuyor.

İdrar bileşimindeki kanın varlığı bilimsel bir isme sahiptir - hematüri. Aynı zamanda, hematürinin bir hastalık olmadığını, ancak tavşanın durumunu belirten diğer belirtilerin gösterdiği şekilde doktorun kesin bir teşhis koyabildiği bir semptom olduğunu anlamak önemlidir.

En sık, hematüri, örneğin, örneğin: hayvanın vücudunda iç kanama varlığını karakterize eder:

Sakral tavşanın idrarında kan, yukarıda listelenen nedenlerin yanı sıra vulvadan kan tahliyesi, düşük (düşük) gösterebilir.

Ek olarak, steril olmayan kadınlarda, bu semptom bazen endometrial hiperplazi denilen uterusun iç yüzeyini kaplayan mukoza tabakasının anormal bir şekilde büyümesiyle kendini gösterir.

Biliyor musunAçıkça belirtildiği gibi dışkıda kan varlığını ancak laboratuvarda yapmak mümkündür.Ancak deneyimli yetiştiricilerin evde basit bir test yapmaları önerilir.Bir miktar idrar topladıktan sonra (üzerinde hayvanın idrar yaptığı ıslak bir çöp kullanabilirsiniz), üzerine bir hidrojen peroksit çözeltisi atmanız yeterlidir."Prototip" deki kanın varlığı tıslama reaksiyonuna neden olur, bu durumda hayvan veterinere gösterilmelidir.

kırmızı

Kırmızı idrar belki de tavşan yetiştiriciliği forumlarında tartışılan en yaygın sorundur. Bu tarifin, pembeden turuncuya, bordo, kızıl, koyu kahverengi veya mor renk çeşitliliği anlamına geldiğini söylemeliyim.

Tavşan idrarında kan olduğunda durumun aksine, idrarın sadece kırmızı rengi endişe nedeni değildir. Elbette, yeni başlayan bir çiftçinin böyle bir resmi görmesi çok korkutucu olabilir, ancak deneyimli yetiştiriciler bu durumun bir tavşan için oldukça normal olduğunun farkındadır (insanların idrar yaparken pancar sıvısını yenebildiğini ve bu durumun hiç olmadığını unutmayın) bir hastalığı gösterir, bu yüzden panik için hiçbir sebep yoktur).

Önemli!Tavşanlarda kırmızı idrar tıbbi bir semptom olarak kabul edilmez.Hayvanı aynı besinle beslemeye devam etseniz bile, vakaların çoğunda, birkaç gün sonra idrar rengi normale döner. Ancak, bir uyarı var. Belki de ürogenital tavşan sisteminin en tehlikeli hastalığı nefrittir - enfeksiyöz, toksik veya alerjik yapıdaki böbreklere ciddi hasar verir. Bu hastalığın erken aşamalarında teşhis edilebildiği birçok semptom arasında, idrarın kırmızı rengi (açıktan koyuya) ayırt edilir ve içinde bulunan protein, ayrıca epitel hücreleri, üre ve diğer bileşenler nedeniyle sıvı bulanıklaşır.

Bununla birlikte, bu belirtiye ek olarak, nefritin diğer çok karakteristik belirtileri de eşlik eder, bu nedenle idrarın kırmızı rengi tavşan yetiştiricisini rahatsız etmemelidir, sadece hayvanın davranışında endişe verici olan tek kişi ise.

Biliyor musunTavşanlar doğurganlıklarıyla bilinir, ancak ölçeği şaşırtıcıdır.Yıl boyunca bir kadın üç buçuk düzine bebek ve hatta daha fazlasını üretebilir.Bir çöpte ortalama on tavşan doğar, on iki ay içinde tavşan dört ila beş gebeye kolayca dayanabilir.

turuncu

Bir tavşandaki idrarın turuncu rengi kırmızının modifikasyonlarından biridir. Çoğu durumda bu etki, idrarın, hayvanın vücuduna yiyecekle birlikte giren bir pigment ile lekelenmesinden kaynaklanır. Havvadaki bir hayvan havuç veya ıspanakla beslenirse - beta-karoten bakımından zengin ürünler - salgıların turuncu rengi oldukça doğaldır.

Benzer bir durum, hayvanlara kaba yiyecek olarak kozalaklı ağaç veya çalı (ladin, çam, ardıç) iğneleri verildiğinde meydana gelir. Üstelik, belirli bir gıdanın bütün sürüyü yemiş gibi görünmesi ve idrarın rengindeki bir değişimin sadece bazı kişilerde ortaya çıkması bile endişeye neden olmaz: Vücudun böyle bir tepkisi çok bireysel bir olgudur.

Bununla birlikte, doymuş bir sarı veya turuncu renkteki idrar tonu, ürobilinojen veya bilirubin gibi maddelerin içeriğindeki artıştan kaynaklanabilir, bu da sırayla uygun olmayan karaciğer fonksiyonundan şüphelenmeyi mümkün kılar.

Her durumda, çöp üzerinde turuncu ıslak izler bulunduğundan, çiftçi kendi içgüdüsü ile yönlendirilmeli ve evcil hayvanların fiziksel durumunu gösteren diğer işaretlere odaklanmalıdır.

Önemli!Tavşanlarda ürolitiyazis semptomlarının sistitlere benzemesi daha muhtemeldir - hızlı, ağrılı ve yetersiz idrara çıkma, idrarın dış özellikleri hiç değişmez (idrardaki kan yalnızca hastalığın çok ağır bir şekliyle bulunur ve koyu rengi genellikle patolojinin bir özelliği olarak kabul edilmez).

kahverengi

İdrarın koyu rengi (genel olarak, diğer herhangi biri gibi) kendi başına endişe kaynağı değildir. Bazen benzer bir etkinin ürolitiyazis ile ortaya çıktığını ve sıvıda kum şeklinde tortuların varlığının eşlik ettiğini duyuyorsunuz.

Bununla birlikte, kişi böyle ifadelere kuşkuyla yaklaşmalı ve yalnızca gerçek koşullarda böyle bir katkı görmek neredeyse imkansız olduğundan.

Evcil hayvanın durumu normalse, anüs ve üretra temiz ise, idrar dermatit belirtileri yoktur (öncelikle cinsel organların etrafındaki saç dökülmesi), endişelenmek için bir neden yoktur.

Beyaz (bulutlu)

Çoğu durumda, bir tavşandaki beyaz opak idrar gölgesi sıvıdaki yüksek kalsiyum varlığını gösterir. Kendi başına, bu fenomen hastalığın bir belirtisi değildir, ancak, bu mineral içeriği yüksek olan yem oranını azaltmak için hayvanın diyetinin hala ayarlanması gerekir (çoğu tavşan kalsiyum yeşil otlardan elde edilir).

Tavşan yetiştiricisinin ayrıca, tavşan vücudundaki kalsiyum seviyesinin her zaman diğer memelilerinkinden çok daha yüksek olduğunu bilmesi gerekir (8, 5-10, 5 aralığındaki insanlar ve hayvanlar için "geleneksel" normlara kıyasla desilitre başına yaklaşık 12, 5-16 mg) ).

Yakın zamana kadar, bilim adamları tavşanlardaki hiperkalseminin yeme düzenleriyle ilişkili olduğuna inandılar, ancak daha sonra hayvanların sınırlı miktarda kalsiyum içeren bir diyete transferinin pratikte yukarıdaki konsantrasyonları etkilemediği ortaya çıktı.

Görünüşe göre, tavşanların fizyolojik özellikleri hakkında konuşuyoruz, bu yüzden bir hayvan için idrarda kalsiyum fazlalığı normal seçeneklerden biri olarak kabul edilebilir.

Biliyor musunBir kişinin idrarında katı tuz parçacıkları bulunması, kristallüri adı verilen bir hastalığın belirtisidir.Bu durumda, sıvı bulanık hale gelir ve genellikle iç organların ve sistemlerin arızasını gösteren kan pıhtıları içerir.Gerçek şu ki, normal insanlarda kalsiyum tuzları mesaneden değil bağırsaklardan atılmalıdır.Tavşanlar için, kristalüri, aksine, normdur.

Ne yapmalı ve sapmaların nasıl tedavi edileceğini

Yukarıdakilerden, vakaların büyük çoğunluğunda, hiçbir özel reaksiyonun ve hatta daha fazla işlem görmenin, bir tavşandaki idrar renginde bir değişiklik gerektirmediği açıkça görülmektedir. Sahibin yapması gereken tek şey, hayvanı gözlemlemek ve tüm çıkarım yeteneklerini harekete geçirdikten sonra, endişenin gerçek nedenini onaylamak veya hariç tutmaktır.

Bir tavşanın sağlık sorunlarının en karakteristik belirtilerinden biri, idrar renginden çok daha belirgindir, sıklık ve bol idrara çıkmadır.

Aşağıdaki belirtiler idrara çıkma ile ilgili problemleri gösterir:En sık olarak, bu semptomlar kesin olarak böbrek ve mesane ile ilgili problemler için tipiktir, karaciğerde patolojik süreçlerle, bu belirtiler olmayabilir.

Her durumda, doğru tanı ancak hayvanın (örneğin, ultrason veya radyografi) ayrıntılı bir incelemesinin yanı sıra, kan ve idrar, kültür, vb. Laboratuvar testlerinden sonra yapılır.

Önemli!Yukarıdaki aşamalarda böbrek ve genitoüriner sistem hastalıklarının çoğu, idrarın rengini veya dokusunu değiştirmez, ancak idrar yaparken hayvanın yaşadığı bariz zorluklarla birlikte görülür.

ilaç

İlaç tedavisi tanıya bağlıdır. Aşağıdakiler, çeşitli patolojiler için bu terapi için olası seçeneklerdir.

HastalıkTedavi yöntemi
sistitantibiyotikler:
  • Baytril (günde bir kez kilogram başına 10 mg);
  • Trimetoprim (günde iki kez kilogram kilogramı başına 7 mg);
  • Sülfadoksin (günde iki kez kilogram kilo başına 30 mg);
  • Kloramfenikol (günde iki kez kilogram kilo başına 50 mg);
  • Marbofloksasin (günde bir kez kilogram kilo başına 4 mg).
analjezikler:
  • Movalis (günde bir kez 0.15 mg);
  • Meloksikam ((günde bir kez 0.15 mg);
  • Metamizol (günde iki kez kilogram kilo başına 30 mg).
urelıtıyazıs
  1. Taşların cerrahi olarak çıkarılması (idrar kanalı yoluyla, sistotomi veya endoskopi ile).
  2. Elektrolit çözeltilerinin damlatılması, örneğin: Sterofundin (kilogram başına 40 ml).
  3. Litolitik (emilebilir) ilaçlar, antihistaminikler, idrarın alkalin reaksiyonunu azaltan ilaçlar (en basit C vitaminidir), antibiyotikler, antispazmodikler, analjezikler ve vitaminlerin kompleks tedavisi, örneğin:
  • Sefazolin (kişi başına 0.2 ml);
  • Prednizon (bireysel başına 0.1 mi);
  • Cocarboxylase (birey başına 0.2 ml);
  • Papaverin (kişi başına 0.1 ml);
  • Lespefril (her bireye 4 damla);
  • Palin (kişi başına 1/4 damla);
  • Cyston (bireysel başına 0.25 tablet);
  • askorbik asit (kişi başına 0.4 ml);
  • Vitaplant (kişi başına 4 ml).
Mesanede kum
  1. Damlalıkla.
  2. Özel masaj.
  3. Mesaneyi bir yiyecek probu yoluyla salinle yıkayarak geçirin.
nefrolitiasisanaljezikler:
  • Movalis (günde bir kez 0.15 mg);
  • Meloksikam (günde bir kez 0.15 mg);
  • Metamizol (günde iki kez kilogram kilo başına 30 mg).
Böbreklere iki taraflı hasar vermesi durumunda, hayvan ötenaziye maruz kalır.
İdrar tıkanıklığı
  1. Furosemid (günde bir kez kilogram kilogram başına 1 mg);
  2. Lasix (günde bir kez kilogram kilogramı başına 1 mg);
  3. Serebrolysad (günde iki kez bireye 1 ml).
kurutma
  1. Subkutan veya intravenöz sıvı girişi.
  2. Gerekirse, antibiyotik kullanımı, örneğin:
  • Trimetoprim (günde bir kez kilogram başına 0.1 ml);
  • Hemomisin (tabletin 1 / 4'ü 2 ml su içinde çözüldü - hayvan başına tek bir doz).

Halk ilaçları

Prensip olarak, yukarıda açıklanan hastalıklardan birinden bahsediyorsak, evcil hayvana yardım etmenin tek medeni yolu ilaç kullanmaktır.

Ancak, idrara çıkma konusunda hafif zorluklar ve atılan sıvının renginde hafif bir değişiklik olması durumunda, hayvanın genel durumu açıkça hayatının risk altında olduğundan şüphelenmek için bir neden vermezse, sorunu halk ilaçları ile çözmeyi deneyebilirsiniz.

Tavşanlarda ürogenital sistemin hastalıkları için en sık kullanılan şifalı otlar, öncelikle:

Önemli!Testler, tavşanın idrarında kan ortaya çıkarsa, hiçbir geleneksel ilaç tartışılamaz.

Bu bitkilerin kaynatma işlemi standart bir şekilde hazırlanır: ham madde kaynar suyla dökülür, ısrar edilir, bundan sonra bitmiş ilacın hayvana tek bir şırıngadan iğnesiz beslenmesi gerekir. Örneğin, 500 ml su için almanız gerekenler: muz - altı yemek kaşığı, at kuyruğu veya solucan otu - bir çay kaşığı, papatya veya dereotu - bir çorba kaşığı.

Tedavinin başarılı olması ve sonuçlarının farkedilmesi için, idrara çıkma bozuklukları belirtileri hayvanın diyetinden kaybolana kadar, kalsiyum ve bitki pigmentleri yönünden zengin gıdaları, sulu ve yeşil bileşenleri (bir süre sadece tavuğu sadece kaba yem, saman ve kuru karışımlar). Ancak hayvanın tedavi süresi boyunca, aksine mümkün olduğunca içmesi gerekir.

Önleyici tedbirler

Для профилактики возникновения проблем с мочевым пузырём, почками, печенью и репродуктивными органами кролика, которые могут проявляться в том числе в изменении цвета его мочи, необходимо соблюдать простые правила:

  1. Правильно кормить питомца, не давать ему продуктов, запрещённых к употреблению (немногие знают, что к таковым относятся все злаки, на основе которых производится большинство концентрированных кормов).
  2. Следить за тем, чтобы животное получало достаточное количество жидкости и влажной пищи (миф о том, что кролики и другие грызуны всю необходимую воду получают из корма, и поилка в их клетке не нужна, является опаснейшей ошибкой), однако и недостаток сухих кормов также недопустим.
  3. Использовать хорошие фильтры для очистки воды, которая даётся животному (вода должна быть не только чистой, но и мягкой).
  4. Постоянно снабжать помещение, где содержатся кролики, свежим и качественным сеном.
  5. Обеспечивать животное достаточным количеством витаминов, в первую очередь — витамином С.
  6. Не допускать передозировки кальция в рационе зверька (хотя, если говорить объективно, недостаток этого элемента для кролика гораздо страшнее, чем избыток).
  7. Беречь животное от сквозняков, перегрева, переохлаждения, стрессов и других неблагоприятных факторов внешней среды.
  8. Регулярно чистить клетку, в холодное время года обеспечивать животное тёплой, чистой и сухой подстилкой.
  9. Своевременно проводить вакцинацию и дегельминтизацию поголовья.
  10. Если у животного уже были выявлены проблемы с почками или мочевым пузырём, сдавать контрольный анализ мочи хотя бы один раз в квартал.
  11. Внимательно следить за состоянием здоровья питомцев, вовремя выявлять отклонения и своевременно обращаться за профессиональной помощью.

Узнайте о прививках для кроликов.

Как видим, почти все изменения цвета мочи у кролика (включая ярко-красный) вполне могут считаться нормальным явлением и не свидетельствовать о том, что животное болеет. Истинно опасные заболевания почек, печени, репродуктивных органов кролика очень редко сопровождаются сменой оттенка урины, во всяком случае этот симптом никогда не бывает единственным.

Именно поэтому, заметив подобное отклонение, фермеру или владельцу декоративного животного нужно не впадать в панику, а внимательно понаблюдать за зверьком, проанализировать, не менялось ли что-то в условиях его содержания, и только при наличии других тревожных симптомов показать животное ветеринару.

Всё про месячные

Bu uygulama hakkında

Umarız tüm sorularınıza cevap bulursunuz. Olmazsa, bize yazın, sizin için yeni bir makale hazırlayacağız.

Makalelerin tam listesi:

PMS nedir, işaretleri
Aylık gitmek için ne yapmalı
Kilo kaybettikten sonra adetler kaybolursa ne yapmalı
Yumurtlama ağrısının süresini ne etkiler
Adet sırasında egzersiz
Utrozhestan aylık, kurtarma döngüsü arayacak
Külot - bu gece sızıntı yapmaz
Adet öncesi sıcaklık 37˚
Adet döngüsünü restore etmenin yolları
Mukus ve sulu akıntı
Normal bir adet döngüsü kaç gün sürer?
Gri olayları
Aylık Genferon Mumları
Hamileliğin erken döneminde deşarj
Aylık süreler neden geciktiriliyor, hangi gecikme normal kabul ediliyor?
Neden alt karın ve göğüste ağrıyan ağrı ile rahatsız
Adet sırasında kilo alımının nedenleri, bacakları dolgun ve şişmiş olur
Gebelikte jinekolojik muayene sonrası kanama nedenleri
Adet yerine kanama nedenleri
Animasyon döngüsünün nedenleri
Adet tuvalete gitmek acıtırsa.
Adet kanaması neden hasta
Adet döngüsü neden başarısız olur?
Neden ay boyunca kan bağışı yapamıyorum
Neden adet görmeden önce seks yapmak istersiniz?
Neden aylık bel ağrıları acıyor?
Neden banyo yapıp adet sırasında yüzmeyin?
Adet döneminde neden alkol almıyorsunuz?
Neden düzenli olarak aylık gitmiyorsunuz ve ne yapmalı
Adet görme neden az oldu?
Neden aylık ayda birkaç kez gitmek?
Hamilelikte neden periyotlar var
Neden ay boyunca çok fazla yemek istiyorum?
Neden adet ishal işkence sırasında?
Neden aylık beyaz deşarj yerine?
Menstrüasyondan sonra neden alt karnı incitir ve çeker?
28 günlük bir döngü ile geç yumurtlama - norm veya patoloji
Kazıma ve temizlemeden sonraki ilk dönemler
Doğumdan sonra bol miktarda ilk dönem
Düşük yapma veya eksik kürtajı akıntı ile ayırt etmek mümkün müdür?
Adet sırasında fiziksel egzersiz yapmak mümkün müdür?
Aylık olmadan hamile kalmak mümkün mü
Soğuk algınlığı döneminizi etkileyebilir mi?
Antibiyotik nedeniyle bir gecikme olabilir mi?
Adet ektopik gebelik için gidebilir miyim
Kritik günler için tekrar kullanılabilir pedler
Adet öncesi kahverengi akıntı
Düşük dönemden sonra aylık periyotlar ne zaman başlar
Hapların adet ağrısına nasıl yardımcı olur?
Adet öncesi seçim nedir
Adet sırasında ağır kanamayı azaltmak için nasıl
Adet öncesi depresyonun üstesinden nasıl gelinir?
Adet sağlığına zarar vermeden erteleme
Adet için conta oranı nasıl belirlenir?
İlk seksten sonra ayda nasıl gidebilirsiniz
Duphaston adet görmeyi nasıl etkiler?
Aylık nasıl
Adet öncesi ve adet sırasında vajinada kaşıntı
Kadınlardan sarı akıntı: tehlikeli mi değil mi?
Hamilelik sırasında sarı akıntı
Terginan uygulandıktan sonra sarı deşarj
Aylık bitmezse ne yapmalı
Gecikme halinde Duphaston, bir arama ve aylık normalleştirme için
Jinekolojide NMC tanısı
Hexicon aldıktan sonra seçim
Yumurtlama öncesi ve sonrası tahsis - norm ve patoloji
Adet öncesi beyaz renkle vurgulama
Adet döngüsü hakkında her şey: normal süre ve fazlar
Doğum sonrası aylık bir döngünün iyileşmesi
Hamilelik sırasında sulu akıntı
Adet baş ağrıları sırasında ne yapmalı ve nasıl tedavi edilmeli
Adet görme durdurmak için Vikasol: kullanım talimatları
Adet öncesi şişkinlik, ne yapılması ve nedenleri
Kahverengi vajinal akıntı: nedenleri ve tedavisi
Borovaya uterus hormonal ve adet yetersizliği olan
Beli - kadın akıntı oranı ve anormallikleri
Adet sırasında banyo, ayak uçmasına izin verilir
Adet sırasında alkol: tehlike nedir?

nensuria / Freepik tarafından tasarlanmıştır

Güncellenme tarihi

29 Oca 2019

Mâcirce: a sub-dialect of the Meskhetian Turkish 2019

ÖZET “Türkiye Türkçesiyle Yazılan Makalelerdeki Etimolojiler” adlı çalışmamızda, 1923’ten günümüze kadar yayınlanmış ve dağınık bir biçimde bulunan etimoloji makalelerini derleyip herkesin faydalanabileceği sözlük şeklinde bir kitap oluşturmaya çalıştık. Çalışmamızın giriş bölümünde etimoloji biliminin dünyadaki ve Türkiye’deki tarihçesi hakkında kısaca bilgi verdik. Etimolojinin ne olduğu, faydaları, etimoloji çalışmalarında uyulması gereken kanunları izah ettik. Ayrıca etimolojinin dalları hakkında bir takım verileri sıraladık. Dünya çapında yapılmış etimoloji çalışmalarına kısaca değindik. Daha sonra dünyada ve Türkiye’de Türk dili ile ilgili yapılmış etimoloji çalışmalarını ana hatlarıyla tanıtmaya, bu çalışmaların eksik yönlerini göstermeye çalıştık. Tezimizin inceleme bölümünü iki başlık altında değerlendirdik. Birinci bölümde kelimelerle ilgili etimoloji makalelerini, ikinci bölümde ise eklerle ilgili etimoloji makalelerini açıkladık. Yazılarda yer alan öğeleri alfabetik sıraya göre dizdik. Bu değerlendirme sırasında konuyla alakalı bütün görüşleri aktarmaya, ayrıca kelimelerin ve eklerin tarihî Türk lehçelerindeki, çağdaş Türk lehçelerindeki ve Anadolu ağızlarındaki biçimlerini, anlamlarını belirtmeye çalıştık. Çalışmamızın sonuç bölümünde Türkiye’de yapılmış etimoloji çalışmalarının künyelerini ayrıntılı bir biçimde verdik. ANAHTAR SÖZCÜKLER: etimoloji, sözcük, ek. ABSTRACT In this study, by compiling the etymologic articles which have been published since1923 and dispersed forms we have tried to constitute a book as a form dictionary that everyone can benefit from it. We have given a little information about the history of etymology science in Turkiye and around the World in introdoction part, and explained what etymology is, its benefits, and the rules to be obeyed in etymologic studies. Furthermore, we have tried to give some sort of data about the branches of etymology. We have mentioned the studies carried out in the world shortly. After that, we have tried to introduce the etymologic studies on Turkish language carried out in the world and in Turkiye, and tried to show the incomplete parts of these studies. We have evaluated our research part under two titles. We have explained the etymology articles on words in the first section, and have explained the etymology articles on affixes in the second section. We have put the components placed in articles in an alphabetical order. We have tried to reassign all views about this subject and have tried to clarify the meanings and forms of words and affixes in old Turkish dialects, modern Turkish dialects, and Anatolian dialects during the evaluation. In the conclusion part of our study, we have given place to the identifications of etymologic studies carried out in Turkiye in a detailed way. KEY WORDS: Etymology, word, affixes.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir