despot evi cunda hikayesi / Despot Evi Hikayesi | Balıkesir Cunda Adası - Geziyourum

Despot Evi Cunda Hikayesi

despot evi cunda hikayesi

Cunda Adası’nda sahilde yer alan çok eski bir yapı hakkında hikayemiz. Adını ilk sorduğumda yanlış duyduğumu düşündüğüm yapının adının gerçekten “ Despot Evi ” olduğunu öğrendiğimde hikayesini öğrenmem gerektiğini düşündüm. Gerçekten etkileyici bir hikayesi var, bu yazıyı okuduktan sonra eminim sizde öyle düşüneceksiniz. Sözü çok fazla uzatmadan sizi bu gizemli evin hikayesiyle başbaşa bırakımonash.pw ilginizi çekecektir.

Despot Evi

Despot Evi Hakkında Bilinmeyenler Despot Nedir ?

Öncelikle “DESPOT “  kimdir  İle başlayalım anlatmaya. Despot Rum Ortodoks din adamlarına verilen bir rütbe.  Despot , Yunanistan’ın devlet olduğu gün halkın  sevinçten verdiği bağışlardan kazandığı paraları  doğum yeri olan Cunda’ya getirmiş. Bu  paraların bir kısmıyla yılında  bu binayı sarımsak taşından  inşa ettirmiş.  Despot, gelirken yanında getirmiş olduğu paralarla rahat bir yaşam sürerken servetinin bir kısmını saklamış. Halk arasında despotun saklanan hazinesi dilden dile yayılınca hırsızlar hazineye sahip olma planları yapmaya başlamış.  yılında eve  gelen hırsızlar Despot’u altınların yerini söylemek için sıkıştırmışlar ama hiç bir şey öğrenememişler. Sonra Despot’u öldürmüş ve evde buldukları altın, gümüş  ve değerli eşyalar ile birlikte  Osmanlı lirasını da alarak kaçmışlar.

Despot Evi

Despot ölümünün ertesi günü büyük bir cenaze merasimiyle Taksiyarhis kilisesinin apsisi dışında gömülmüş.  Despot’un ölümünden sonra Osmanlı Devleti  Kiliseden Despot Evi’ni satın alarak Hükümet Binası olarak kullanmaya başlamış.

Osmanlı Devletinin malı olan Despot Evi  halk tarafından Eylülünden itibaren  öksüz yurdu olarak kullanmaya başlamış. Kurtuluş savaşının kazanılması ile Rumlar bölgeden ayrılınca, Türkler aynı binayı hem ilkokul hem de öksüz yurdu olarak yılına kadar kullanılmış.

yılında öksüz yurdu yeni binasına taşınınca Despot Evi kullanılmamaya başlanmış. Kapalı  olmasına rağmen gizlice içeri girenler tarafından tahrip edilmiş.  Tüm bu olaylara tanıklık yapan ev  bugüne kadar gelmeyi başarmış.Şimdilerde fotoğrafseverler için oldukça cezbedici bir yer olan Despot Evini sizde ziyaret edip fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bazen dili olsa da anlatsa dediğimiz durumlar vardır ya,  birde bu binanın yakın tarihe yaptığı tanıklıkları dinlemeyi hayal edin dostlar.

Sevgiler,

instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın. monash.pw

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Ege’nin en güzel kasabalarından olan Cunda’nın tüm geçmişine tanıklık etmiş Despot Evi, ödüllü restorasyonu ile günümüze taşınıyor. Tüm yıl boyunca açık kalan otel, misafirlerine kendilerini sofistike bir masalın kahramanı gibi hissettiriyor.

Cunda Adası’nın simgelerinden biri olan Despot Evi, içinde bulunduğu atmosferin dokusuyla uyumlu mimarisi, deniz kokan esintisi ve mükemmel manzarasıyla misafirlerini ağırlıyor. Yüksek tavanları, masalsı dokusu, dünya mutfağından örnekler sunan restoranı, Ege’nin birbirinden eşsiz bitki özleri, zeytin ağacı yağlarıyla yorgun zihne ve bedene huzur katan Yund SPA’sı ile Despot Evi, günümüzün konforunda ve yalınlığında, geçmişin izlerini bugüne sunuyor. KHG Mimarlık Dr. Yüksek Mimar Işıl Gençoğlu’nun imzasıyla restore edilen Cunda Despot Evi, tasarım dünyasının önde gelen ödüllerinden A Design Awards ’de ‘Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarımı’ kategorisinde altın ödülün sahibi.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi
Restorasyonda Aslına Sadık Kalındı

yılında restorasyonuna başlanılan Despot Evi’nin; Cunda&#;nın ilk neoklasik üsluptaki yapısı olma ve ağırlıklı olarak sarımsak taşından inşa edilme gibi özellikleri korunuyor. Özellikle üst katlar, incelikli ahşap ve tuğla işçiliği modernize edilerek göz kamaştırıcı bir işçilikle yeniden hayat buluyor. Tüm bu yaşanmışlıkların her bir yapısına yansıdığı Cunda Despot Evi, geçmişin insanı içine alan çarpıcılığına ve aşkın büyüsüne sarılı bir otel. Geçmişe ve bir dolu anıya sessizce ev sahipliği yapmış, tarihe hayat veren 6’sı süit olmak üzere 28 farklı odasındaki her detay özenle düşünülmüş. Zarafet ve konforu bir arada sunan, farklı özelliklere sahip 28 odanın her biri bütünün parçalarını oluşturuyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Deniz ve Kültür Turizminin Favorisi

Denize nazır konumuyla Cunda Despot Evi’nin hemen kıyısında Despot’un Tavuk Adası’na yaptığı ziyaretlerde kullandığı küçük bir iskele bulunuyor. Açık havuzu, dinlenme alanlarıyla yazın deniz tatilinin favorisi olan otel, kışın ise büyük şehirden kaçış için alternatiflerden biri. İstanbul’a yakınlığıyla dikkati çeken Cunda Despot Evi, Balıkesir Koca Seyit Havaalanı’na 45 kilometre mesafede yer alıyor. Cunda’nın gözde plajlarına yakın olan otel, Taş Kahve, Aşıklar Tepesi, Yel Değirmeni, Agios Yaninis Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Taksiyarhis Kilisesi gibi tarihi yerlere de yürüme mesafesinde.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

{}

Yund SPA ile Ege’deki o ‘An’da Kalmak

Cunda Despot Evi, bünyesindeki Yunda SPA ile de modern bir konaklama hikayesi sunuyor. Adanın tertemiz doğasından gelen sağlıkla, Yund Spa; shiatsu, refleksoloji, geleneksel hamam deneyimi ve imza masajlarıyla Ege’nin şifasını beden ve ruha taşıyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

’de Türk ve Dünya Mutfağı

Despot Evi’nin sadece kendi misafirlerine değil, tüm ada ziyaretçilerine kapılarını açan restoranının adı da tarihinden geliyor. Yapının inşa edildiği tarihe vurgu yapan , şefi Fırat Siriş’in lezzetleriyle Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağından da başarılı örnekler sunuyor. Özenle hazırlanan menüden seçkiler, gökyüzü ve denizin güneşle buluştuğu manzarada konuklarla buluşuyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Her sokağı kendine has özellikleri, taş evleriyle keşif macerası olan Cunda’da Taş Kahve, Aşıklar Tepesi, Rahmi Koç Müzesi, Yel Değirmeni, Agios Yaninis Kilisesi otelden yürüyerek gidilebilecek yerler arasında bulunuyor. Ayışığı Manastırı ve Taksiyarhis Kilisesi de kısa bir yolculukla ziyaret edilebilecek tarihi yapılardan. Sabahın ilk ışıklarıyla denize açılmış balıkçı teknelerini sahilde karşılamak, adanın kendine has zeytinyağları, el işi tezgahları, otantik dükkanlarını keşfetmek ya da sahilden kalkan küçük teknelerin seslerini dinleyerek huzurla Ayvalık’a geçmek de Cunda’da yapılacak en güzel aktivitelerden.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Hijyen Önlemleri En Üst Düzeyde

Sosyal mesafeyi hem otel içinde hem ortak kullanım alanı olan restoran, SPA, havuz ve beach’te dikkate alan Cunda Despot Evi gerekli tüm hijyenik önlemleri de alıyor. Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın protokollerinde olan tüm önlemlerin uygulandığı otelde misafirlerin sağlık, huzur ve konforu düşünülüyor. Yüksek önlem düzeyine sahip ürünlerin kullanılarak uluslararası düzeyde alınan önlemlerde, sık temas noktalarına özellikle önem veriliyor. Acil durumlar için 24 saat kişisel doktor ve hemşire servisi verilen otelde, odalarda konfor için 24 saat oda servisi de bulunuyor. Kişiye özel sağlık kiti bulunan odalarda, COVİD standartlarına uygun dezenfektanlar ile temizlenen havlular, ilk defa misafirlerin kullanımında paketinden çıkarılacak şekilde hazırlanıyor. Cunda Despot Evi, 65 yaş üzeri misafirlerimiz için Kişisel Hizmet Servisi veriyor.

{}

Tarihi, Adadaki Yerleşimle Birlikte Başlıyor

Despot Evi, bu özel adanın anıt eser olarak tescillenmiş önemli simgesel yapısı olma özelliğini taşıyor. Tarihi, adada yerleşimin başladığı ’lü yıllara dayanıyor. Despot Evi’nin tam karşısındaki Tavuk Adası’nda, Grigorios Gudohiras adlı küçük bir çocuğun doğuşuyla bu hikaye başlıyor. Cunda’dan Avrupa’ya açılarak büyük bir din adamı ve müteahhit olan Gudohiras (Despot), yıllar sonra doğduğu topraklara gelince Despot Evi’ni inşa ediyor. Despot&#;un büyük uğraş ve masraflarla kendisi için inşa ettirdiği evi yalnızca anıtsal büyüklüğüyle değil, aynı zamanda gösterişli iç dekorasyonu ve Antik Yunan tapınaklarından ilham alan özgün mimarisiyle de diğer yapılardan ayrılıyor. Despot, evinin hemen karşısında bulunan Tavuk Adası&#;ndaki Prodromos (Aya Yani) Manastırı&#;na bakarak babasını ve gençlik günlerini bolca yad ediyor. Evinin bir zamanlar tam önünde bulunmuş küçük iskeleden hareketle Despot bir zamanlar babasının görev yaptığı bu manastıra kayıkla ziyaretlerde bulunuyor. Bu güzel ve anılarla dolu yıllar, Despot’un serveti nedeniyle öldürülmesiyle son buluyor.

Cunda'nın En İyi Otelleri: Cunda Despot Evi

Metruk Zamanlar

14 yıl boyunca bu evde yaşayan Despot’un ölümünden sonra &#;de bir süre boş kalan binanın mobilyaları da bu sırada elden çıkartılıyor. Yapının mülkiyeti &#;te Osmanlılara geçiyor ve Hükümet Konağı olarak kullanılmaya başlanıyor. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Yunanlar tarafından yetimhane ve okul olarak kullanılan yapı, işgal sonrası dönemde de bu işlevlerini sürdürüyor. Son 40 yıldır metruk bir bina olan Despot Evi, yıllar sonra bu kez tarihte bambaşka ve daha zarif izler bırakmak için kapılarını açıyor.

OGGUSTO

OGGUSTO

editörün tüm yazıları

Unutulmayacak bir anıdır Cunda…

Gitme vaktini gösterdiğinde saatler, inceden bir hüzün çöker yüreklere…Masal tadındaki renkleriyle Cunda, ‘Beni bırakma’ der.

Masmavi denizi, eski Rum evleri, yemyeşil ağaçlarıyla selamlar Cunda Adası konuklarını.

22 adası olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin hayat belirtileri görebileceğiniz tek adasıdır Alibey, yani Cunda Adası. İlçe merkezine karayolu ile 8 kilometre uzaklıktaki adanın çevresi doğal plajdır.

Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in, Midilli’yi alması sonucu bölgede korsanlığın sona ermesiyle deniz güvenliği sağlanmış ve civar adalarda yaşayan halk, Ayvalık ile Cunda Adası’na yerleşmiş. Cunda Adası’nda bulunan tarihi yapılar restore edilerek, bugün mimari yapıya ve kültürüne uygun küçük işletmeler halinde hizmet verir hale gelmiş. 

Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan bu adaya bir köprü ile karayolundan ulaşmak mümkün. Yaz aylarında Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de düzenleniyor. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, iç içe girmiş koylarının güzellikleri seyre değer. Neo - klasik hayranları, sessizlik ve doğa ile birlikte olmak isteyenler için de en uygun gezi destinasyonudur Cunda.

Tarihi yapılar hayranlık uyandırıyor

Cunda Adası’nda görülebilecek birçok kilise ve manastır bulunuyor. Bunlardan biri de klasik Bizans mimarisi stilindeki Taksiyarhis Kilisesi. Adanın en görkemli yapısı olma özelliğini taşıyan kilise, adeta yıllara meydan okuyor. Yapım tarihi olan metropol kilisesi içinde balık derisi üzerine işlenmiş Yunus Peygamber’in, Azrail, Cebrail meleklerinin ikonları bulunuyor. Kilise yıllardır turistlerin uğrak noktası. Bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına karşın Taksiyarhis Kilisesi, adanın hala en çok ziyaret edilen noktası.

Adanın bir başka tarihi yapısı da Agia Triyada Kilisesi. Adaya inşa edilen ilk kilise olma özelliğini taşıyan Agia Triyada’nın yapımında tamamen yöresel ve doğal taşlar kullanılmış. Kayıtlarda yılında inşa edildiği belirtilen kilise, Bakkal Sokak sonundaki arsa üzerinde bulunuyormuş.

Cunda Adası’nın sembol mekanlarından biri de yaz-kış turistleri ağırlayan taş kahvedir. Neo-klasik mimari yapısı ve inşasında kullanılan taş ustalığı görülmeye değer özellikte olan taş kahve, ada halkının da buluşma noktası işlevini görüyor. Yüksek tavanlı duvarlarındaki aynalara bakmaya doyamadığınız taş kahvede kahvaltılar, çaylar eşliğinde sohbetlere doyum olmaz. Adanın yaşayan, tarihe tanık olan mekanıdır taş kahve.

Cunda’nın kiliseleri saymakla bitmiyor. Günümüze değin korunabilen pek az yapı olsa da Panaya Kilisesi, Ayos Pandeleymonas Kilisesi, Ayos Nikolaos Kilisesi ve üç denizi gören bugün ‘Aşıklar Tepesi’ olarak adlandırılan konumda yer alan Ayos Yannis Kilisesi’ni es geçmemek gerekiyor.

Manastırlar adası


Her yıl yerli-yabancı birçok turistin ayak bastığı Cunda’da manastırlar da önemli bir yer tutuyor. Çamlı Manastırı, Koruyan Meryem Manastırı olarak da anılan, restorasyonun ardından malikane olarak kullanılan Leka Panaya Manastırı, kendine özgü yapısını büyük ölçüde günümüze kadar koruyabilen Ayışığı Manastırı, Ayos Apostolos Manastırı, Tavuk Adası Manastırı, doğanın ve insan elinin tahribatına direnen Ortaçağ yapıtı Güvercin Adası Manastırı ve Profit İliya Manastırı sayabildiklerimiz arasında.

Dar sokaklarında kaybolun

Birbirini selamlayan eski taş evlerin sıralandığı dar sokakları da unutmamak gerekiyor Cunda’da. Çünkü bu özellik, Ege’nin samimi havasını solumanın en önemli yolu.

Osmanlı döneminde şekillenmiş kent dokusu, dar ve kıvrımlı sokakları, cumbalı evleri ve konakları, Cunda’yı unutulmayacak gezi rotaları arasına sokan en belirgin özelliklerinden. Tarihi taş evleri, rengarenk işlemeleriyle her sokakta görebilirsiniz. Cumbaları, dökme demir balkon korkulukları, pencere kafesleri, ahşap ya da kesme taş işçiliği, birbirinden güzel oymalarla süslenmiş balkon ayakları üzerindeki motifler izlemeye değer güzellikte.           

Despot’un evi, kent kitaplığına dönüşmüş 

Despot Evi, Yunanistan’ın devlet olduğu gün toplanan bağışlar ile yaptırılmış görkemli, tarihe tanıklık etmiş bir yapı. Binayı yaptıran Despot, yılında binaya yönelik bir baskında hayatını kaybetmiş ve bu görkemli yapının ancak 15 yıl keyfini sürebilmiş. Sonrasında Osmanlı Devleti yapıyı satın alarak, bir süre Hükümet binası olarak kullanmış. Yıllar sonra mübadele ile birlikte bina, öksüz yurdu olarak kullanılmaya başlanmış, ancak okulun taşınması ile kaderine terk edilmiş.

yılında ise eski Rum yapısının talihi döndü. İşadamı Rahmi Koç tarafından yeniden restore edilen bina, kent kütüphanesi olarak halkın hizmetine açıldı. Aşıklar Tepesi’nde yer alan ve Necdet-Sevin Kent Kitaplığı adını alan yapı, adanın yine sembol mekanlarından biri.

Kütüphane bünyesinde modern bir kafeteryanın da bulunduğu tarihi yapıdan günbatımını izlemek ayrı bir keyif. 

Ne yenir? 

Ada halkının rızkı, teknelerinde oynaşan çeşit çeşit balıklar. Ekmeklerini denizden çıkarmalarına şahit olduğunuz balıkçıları mutlu etmenin en güzel yolu da, tuttukları birbirinden taze balıkların tadına bakmak. Bunun için birçok adres bulunuyor Cunda Adası’nda. Merkezde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur papalina başta olmak üzere birçok balık türü ile lezzetli deniz mahsullerini, güzel sunumlarla masanıza konuk ediyorsunuz. Cunda’da bir de Ege’nin gastronomi kültürünün baş aktörleri mezeler ve zeytinyağlı ot yemeklerini unutmamak lazım.

Yapmadan dönme! 

- Adanın sembol mekanlarından Aşıklar Tepesi’nde gün batımına tanık olmadan,

- Ömrü uzatan ünlü zeytinyağlarından satın almadan,

- Rengarenk takı ve el sanatı ürünleri dükkanlarına uğramadan,

- Ege’nin lezzetli balıkları ve otlarının her çeşidinin yer aldığı yöre mutfağını keşfetmeden dönmeyin.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır