araba vitesleri nasıl değiştirilir / Yolda Giderken Vites Nasıl Değiştirilir? - arabam.com

Araba Vitesleri Nasıl Değiştirilir

araba vitesleri nasıl değiştirilir

6 Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?

Manuel şanzıman kullanma konusunda yeniyseniz veya bilgi tazelemeye ihtiyacınız varsa, bu makale size 6 vitesli bir arabanın nasıl kullanılacağına ilişkin adım adım talimatlar sağlayacaktır.

 Motoru Çalıştırmadan Önce

Vites değiştirmeyi öğrenin. 6 vitesli arabanızın orta konsolunda, genellikle sürücü koltuğu ile ön yolcu koltuğu arasında bulunan bir vites kolu olacaktır. Vites değiştirme, altı ileri ve bir geri vitese sahip olacaktır. Dişliler tipik olarak 1'den 6'ya kadar rakamlarla etiketlenir ve daha yüksek sayılar daha yüksek viteslere karşılık gelir. Geri vites genellikle bir "R" veya "GERİ" kelimesiyle gösterilir.

Debriyaj pedalını bulun. Debriyaj pedalı genellikle fren pedalının solunda bulunur. Vites değiştirmek için debriyaj pedalını kullanmanız gerekecektir.

Koltuğunuzu ve aynalarınızı ayarlayın. Rahat olduğunuzdan ve pedallara ve vites değiştirme koluna kolayca erişebildiğinizden emin olun. Aynalarınızı, arabanızın arkasını ve yanlarını iyi bir şekilde görebilecek şekilde ayarlayın.

 Motorun Çalıştırılması ve Aracın Vites Takılması

Debriyaj pedalına sonuna kadar basın. Bu, şanzımanı motordan ayırır.

Motoru çalıştırmak için kontak anahtarını çevirin.

Vites değiştirme kolunu birinci vitese getirin. Bunu yapmak için, vites değiştirme kolunu tipik olarak birinci ve ikinci vites arasında yer alan nötr konumundan kaldırın. Ardından, vites değiştirme kolunu birinci vites konumuna gelene kadar aşağı ve sola doğru hareket ettirin.

Gaz pedalına aynı anda basarken debriyaj pedalını yavaşça bırakın. Debriyaj pedalını bıraktığınızda, araba hareket etmeye başlayacaktır. Rahat bir şekilde vites değiştirene kadar arabanın hızını düşük tutun.

Vites Değiştirmek

Birinci vitesten ikinci vitese geçmek için, aracı durdurun ve debriyaj pedalına zemine basın.

Vites değiştirme kolunu birinci vites konumundan çıkarıp yukarı ve sağa hareket ettirerek ikinci vites konumuna getirin.

Gaz pedalına basarken debriyaj pedalını yavaşça bırakın. Debriyaj pedalını bıraktığınızda araba hareket etmeye başlayacak ve siz ikinci vitese geçeceksiniz.

İkinci vitesten üçüncü vitese (vb.) geçmek için aynı işlemi uygulayın. Arabayı durdurun, debriyaj pedalına sonuna kadar basın, vites kolunu uygun vites konumuna getirin ve gaz pedalına basarken debriyaj pedalını yavaşça bırakın.

Daha düşük bir vitese geçmek için aynı işlemi uygulayın ancak vites değiştirme kolunu daha düşük bir vites konumuna getirin.

Arabayı Geri Sürmek

Debriyaj pedalına sonuna kadar basın.

Vites değiştirme kolunu geri vites konumuna getirin.

Gaz pedalına basarken debriyaj pedalını yavaşça bırakın. Araba geri geri hareket etmeye başlayacaktır.

Arabayı Durdurmak ve Boşa Almak

Arabayı durdurmak için fren pedalına basın.

Aracı boşa almak için debriyaj pedalına sonuna kadar basın ve vites kolunu boş konuma getirin. Bu, şanzımanı motordan ayıracak ve araba duracaktır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2074034/6-vitesli-araba-nasil-kullanilir

Manuel vitesli araçlarda sarsıntısız vites geçişi nasıl yapılır?

  • Binbaşı
    1756 Mesaj
    Eski Kullanıcı Adı:
    Darkz5

    Konu Sahibi

    Püf noktaları nelerdir? Sarsıntıya neler sebep olur? Araçtan araca fark eder mi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F43B8C5E5 -- 19 Eylül 2021; 23:1:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • vites atıp "bir araba boyu gittikten sonra" debriyajdan ayağı tatlı sert hızda çekmek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    4195 Mesaj
    debriyajdan ayağı çekerken çok hızlı/aniden çekmemek ve kavrama anında hafif gaz vermek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    1610 Mesaj
    Kullandığım araç vites atarken bir yandan hafif gaza basmaya devam ediyorum.

    2. Vites dişlisi oran olarak aracımızda çok ağır. 2000 devirde vites atınca 1000 devire düşüyorsunuz. Devrin bu denli düşüşü sarsıntı yapmıyor. Ancak gazı saldığınız için öne yığıyor. Bu sebeple gazı 1100-1200 devir seviyesinde tutar gibi basarak vites geçişlerini daha sarsıntısız ayarlayabiliyorum araçta.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Araçtan araca fark eder ama genel olarak: 3000 devire kadar yükseltirsin yavaş yavaş, sonra debriyaja gazdan ayağını çekip hızlıca basarsın, atacağın vitese atıp debriyajdan ayağını 2 saniye gibi bir sürede "uniform" bir hareketle yavaşça çekersin bu sırada kavramaya yaklaşınca gaz da verirsin (aynı arabayı kaldırırken yaptığın gibi). Bu şekilde vites geçişini yolcunun anlaması çok zor olur.

  • Yüzbaşı
    383 Mesaj
    Önceki arkadaşın yorumuna ek olarak, dizel için düz yolda 2000 devir civarları yeter de artar bile. 1. 2. viteste gidip de 3000 devir çevirmeyin araçla sarsıntısız vites atıcam diye, daha fazla sarsılırsınız 😃

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yarbay
    9402 Mesaj
    ilk 2 viteste max. torkun verdiği devirden az yüksek vites st sarsıntı olmadan geçer diğer viteslerde sorun olmaz. teorik olarak motor ve şanzımanın çevirdiği devri bilip davranman lazım o da zamanla olur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    6079 Mesaj
    Araçtan araca fark eder, hava durumuna göre de fark eder.

    Gaz kesme
    Vitesi koldan değiştirme
    (Devir çok yüksekse 1-2 saniye bekleyerek) aracı kaldırır gibi gazı artırırken debriyajı bırakma.

    Soğuk havada ve tırmanmada hız çabuk düşeceği için biraz daha seri yapmak gerekiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    2590 Mesaj

    Sarsıntı olmaması için 2.500 devirde vites değiştirmek idealdir.

    Vitesi değiştirdikten sonrada debriyajı yavaşça bırakırsan araçtaki yolcular vites değiştiğini anlamaz bile.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    2252 Mesaj
    Vites atilir hizlica debriyaj kavrama noktasına cekilir ve orada 1-2sn kadar beklerken gaz eklenir.

    Fakat 3 4 5 ve 6. Vitese gecislerde boylesi bir seye gerek kalmiyor. Aracin momentumu ataleti rahatlikla yendigi icin ayaginizi hizlica cekseniz bile yumusak gecisi sagliyorsunuz.

    Kendi adima konusursam en çok 1 den 2 ye gecerken ve 3 ten 2 ye duserken devir eslemekte zorlanıyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çavuş
    76 Mesaj

    Yokuş çıkarken debriyajı en üste kadar kaldırmamak daha çok gazla kalkmak, vites küçültürken debriyajdan ayağı çok yavaş kaldırmak, yükseltirken de yavaş kaldır ama düşürürkenki kadar önemli değil

  • Yarbay
    2158 Mesaj
    Vites küçültürken de gaz vermeniz gerekir. Mesela 3'ten 2'ye gececeksiniz. O anki hızınızla araba 2. Viteste kac devir cevirecekse debriyajdayken gaz vererek motoru o devre getirmeniz gerekiyor. Bunu da zamanla arabanizi tanidikca öğrenirsiniz. Ilk 2 viteste sarsıntı cok hissedilir. Diger vitesler kusurları örtüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    1485 Mesaj

    Şuana kadar bindiğim tüm araçlarda yaptığım şey şu: Vitesi attıktan sonra ayağımı debriyaja yüzde 10 falan basacak şekilde geri çekiyorum. Sonra çok az bir şey gaz veriyorum. Araba 1-2 metre ilerleyince debriyajı bırakıyorum. Tabi bu bırakma işlemi ayağını birden kaldırmak şeklinde olmamalı. Hızlı ama kontrollü bir şekilde bırakacaksın. Böyle çok sarsıntısız oluyor.

  • Binbaşı
    1485 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Oh Long Johnson

    Vites küçültürken de gaz vermeniz gerekir. Mesela 3'ten 2'ye gececeksiniz. O anki hızınızla araba 2. Viteste kac devir cevirecekse debriyajdayken gaz vererek motoru o devre getirmeniz gerekiyor. Bunu da zamanla arabanizi tanidikca öğrenirsiniz. Ilk 2 viteste sarsıntı cok hissedilir. Diger vitesler kusurları örtüyor.

    Hocam dediğiniz doğru fakat şöyle bir kullanım senaryosu doğru mu sizce? Bazen içinde bulunduğum sokak için 2 fazla geliyor ve 1'e düşürüyorum. Çok çok az gaz vererek debriyajı yavaşça kavrama noktasına doğru getiriyorum. Bu işlem yığılma yapmasa da sağlam bir motor freni yaptırıyor ve araba yavaşladığı anda da debriyajı kontrollü bırakıyorum. Sarsıntı olmuyor ama bu işlem yine de arabaya zarar verir mi?

  • Yarbay
    2158 Mesaj
    BF.Skinner kullanıcısına yanıt

    Kavrama noktasında uzun süre tutmuyorsaniz sorun olacagini sanmam hocam. Ne kadar az kavramada tutarsaniz o kadar iyi ama balatanin ömrü açısından.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracına göre değişir, her aracın vites değiştirme hızı farklı olmalıdır. Mesela Egea'da klima açıksa debriyaja basar basmaz devir anında rölantiye doğru düşüyor. Sarsıntısız vitese yetişmek mümkün değil. Çözümü ise vites değişiminden sonra aracı sıfırdan kaldırırmışçasına önce gaza basıp sonra debriyajı bırakmak. Normal koşullarda debriyaja basınca devir anında düşmez, kısa bir süre daha yukarıda kalır, o aralıkta vitesi değiştirirsiniz. Bu da zamanla oturur.

  • Yarbay
    7040 Mesaj

    Yukarıda yazılanlara ek olarak, turbolu araçta gazı bırakmamak, turbo basıncını kaybetmemek.

  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

Eğer işiniz sık sık şehir içinde veya şehirlerarası otobanlarda yolculuk yapmayı gerektiriyorsa, siz de yeni araç tercihinizi otomatik vitesten yana yapmak istiyor olabilirsiniz. Neyse ki çiçeği burnunda bir sürücüyseniz, otomatik araba kullanmayı öğrenmek düz vitesi öğrenmenizden çok daha kolay. Üstelik acemiliği çabucak yenebilmeniz için de birebir!

Ancak daha önce hep düz vites araçlar kullanmışsanız, özellikle de ilk zamanlar biraz yabancılık çekebileceğinizi bilmelisiniz. O halde gelin, otomatik vites araba kullanımının inceliklerini birlikte keşfedelim! Yolların tozunu dumana katmak ise size kalmış…

1. Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites, hız ve çekişi ayarlamaya yarayan dişlilerin sürücü müdahalesi olmadan kendiliğinden kontrol edilebildiği araç türlerini ifade ediyor. Otomatik şanzıman sistemine sahip olan bu araçlarda, hareket için sadece gaz ve fren pedalı kullanılıyor. Yani vites dişlilerinin yüksek tork üretebilmesi için debriyaja ihtiyaç duyulmuyor. Bunun yerine debriyajın görevini tork konvertörü üstleniyor. Tork konvertörü sayesinde aracın şanzımanı, sürüş esnasında ortaya çıkan enerjinin dişlilere devir gücü olarak iletilmesini sağlıyor.

1.1. Otomatik Vites Araç Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik vites araçlar “triptonik şanzımanlı”, “yarı otomatik şanzımanlı” ve “tam otomatik şanzımanlı” olmak üzere üç çeşide ayrılıyor:

1.1.1. Triptonik Vitesli Araçlar

İsteğe bağlı olarak manuel kullanım imkânı da sunan araçlardır. Vites kolunun çekilmesi ile araç manuel kullanıma geçer. Bu durumda vites değişimi de koldaki artı ve eksi işaretleriyle sağlanır.

1.1.2. Yarı Otomatik Vitesli Araçlar

Şanzıman sistemi tek kavramalı olup sadece debriyaj işlevini otomatik olarak gerçekleştirebilen araçlardır. Bundan dolayı araç, vites geçişlerinde fark edilir düzeyde ses ve titreşim üretir.

1.1.3. Tam Otomatik Vitesli Araçlar

Çift kavramalı şanzıman sistemine sahip araçlardır. Böylece sürüş sırasında debriyaj otomatik olarak kontrol edilirken, geçilecek vites de aynı esnada kendi kendine ayarlanır. Vites geçişleri ise oldukça sessiz ve sorunsuz gerçekleşir.

1.2. Otomatik Vites Hangi Viteste Çalışır?

Otomatik araçlarda geçilen vites ayarı, gaz ve fren kullanımına göre kendiliğinden düşüyor ya da yükseliyor. Araç, vites geçişlerini harflerle belirtilen dişli ayarları doğrultusunda yapıyor. Böylece sayılarla belirtilen devir ayarlarına gerek olmadan, hız ve çekiş otomatik olarak ayarlanabiliyor.

1.3. Otomatik Vites Nasıl Değiştirilir?

Otomatik araçlarda da tıpkı manuel araçlarda olduğu gibi, vites kolu hareket ettirilerek geçiş sağlanıyor. Ancak vites kolunda rakamlı vites ayarları yerine, harf olarak farklı dişli ayarları (P - R - N - D - S - O - M - L) bulunuyor.

2. Otomatik Vites Üzerindeki Harflerin Anlamları Nelerdir?

Otomatik vites harfleri, aslında belirli İngilizce kelimelerin kısaltmalarından meydana geliyor. Bunun beraberinde yarı-otomatik vites harfleri ile tam otomatik vites harfleri, aracın sunduğu devir ayarlarına göre birbirinden farklı olabiliyor. Bu nedenle aşağıda açıklayacağımız otomatik vites harf anlamlarının yanında, bunların hangi araç çeşitlerinde bulunduklarını da açıklıyor olacağız:

2.1. Otomatik Vites D Harfi (Drive)

İleri gitmek için kullanılan dişli ayarıdır. Hem triptonik hem yarı hem de tam otomatiklerde mevcuttur.

2.2. Otomatik Vites P Harfi (Park)

Park esnasında kullanılması gereken ayardır. Triptonik, yarı ve tam otomatik şanzımanlı araçlarda bulunur.

2.3. Otomatik Vites N Harfi (Neutral)

Aracın “nötr modda”, yani boşta olması anlamına gelir. Tüm otomatik araç türlerinde mevcuttur.

2.4. Otomatik Vites R Harfi (Reverse)

Manuel araçlarda olduğu gibi geri vites görevi görür. Triptonik, yarı ve tam otomatik şanzımanlı araçlarda bulunur.

2.5. Otomatik Vites S Harfi (Speed)

Spor sürüş modu olarak da bilinir. Hızlı sürüşlerde kullanılır. Araç bu dişli ayarında iken vites değişim hızı ve devir aralığı daha yüksek olur. Genellikle yüksek segment olan tüm triptonik, yarı ve tam otomatik araç türlerinde görülebilir.

2.6. Otomatik Vites O Harfi (Overdrive)

Sürüş esnasında yüksek viteslere geçişi önleyerek daha seri hızlanma sağlar. Ağırlıklı olarak yüksek segment olan tüm otomatik araç çeşitlerinde bulunur.

2.7. Otomatik Vites M Harfi (Manuel)

Aracı düz vites moduna almak için kullanılır. Triptonik-yarı otomatik araçlarda mevcuttur.

2.8. Otomatik Vites L Harfi (Low)

Bu dişli ayarı, hızı 1’inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.

3. Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

“Otomatik vites PRND ne demek?” sorusunun yanıtını ve işinize yarayacak çok daha fazla bilgiyi artık öğrendiniz. Otomatik vites araba ileri geri hangisi bunu da zaten bildiğinize göre, artık devamı oldukça basit! Ancak yeni bir şoför adayıysanız, ilk kez otomatik vites kullanımı konusunda bunlardan daha fazlasını merak ediyor olabilirsiniz. Aradığınız tüm yanıtlar, yazının buradan sonrasında…

3.1. Otomatik Viteslerde 1 ve 2 Ne İşe Yarar?

Otomatik vites araçlarda devir ayarı kendiliğinden yapılabilmesine rağmen, bazılarının vites kolunda ayrıca “L-2-3” veya “1-2-3” seçenekleri de bulunuyor. Bu dişli ayarları, dik yokuşlarda ve yağmurlu-karlı hava şartlarında aracın çekişten düşmemesi ve daha güvenli sürüş sağlamak için gerekebiliyor.

3.2. Otomatik Arabada El Freni Ne Zaman İndirilir?

Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.

3.3. Otomatik Vites Araba İlk Nasıl Çalıştırılır?

  • Adım 1: Emniyet kemerinizi bağlayın ve aynalarınızı kontrol edin.
  • Adım 2: Sağ ayağınızı fren pedalına tamamıyla basılı tutun.
  • Adım 3: Vitesin P konumunda bulunduğundan emin olun.
  • Adım 4: Anahtarı saat yönünde çevirerek kontağı çalıştırın.
  • Adım 5: Ayağınız hala fren pedalındayken vitesi R, L veya D konumuna alın.
  • Adım 6: El frenini aşağı indirin ve yavaşça gaza basın.
  • Adım 7: Harekete L modunda geçtiyseniz, vitesi varsa sırasıyla 2 ve 3’üncü ayara, ardından da D moduna alın.

3.4. Otomatik Vites Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otomatik vites araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor:

  • Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır.
  • Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar.
  • Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir.
  • Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P’ye getiririlmelidir.
  • Park sonrası, aracın N moduna getirilmesi ve el freninin çekilmesi gerekir.
  • Araçtan inmeden önce, ayak frende tutularak vites modu P’ye alınmalı ve kontak ondan sonra kapatılmalıdır.

3.5. Otomatik Vites Araba Nasıl Durdurulur?

Otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığından durmak için sadece frene basılması yeterli oluyor. Ancak aracı sarsmamak için bu pedalın yavaş hareketlerle kullanılması gerekiyor. Ayrıca dişli ayarı değişimi sırasında aracın mutlaka durdurulması gerektiğini de hatırlamak gerekiyor.

4. Araç Kiralamada Otomatik Vites Tercihi

Otomatik araba kullanma teknikleri, görüldüğü üzere düz vitesten daha basit bir işlemler dizininden oluşuyor. Bu nedenle de -özellikle iş vb. nedenlerle- uzun süreli kullanımlarda sürücülere büyük kolaylıklar sağlıyor. Şirket aracı kullanımında artık sizin de tercihiniz otomatik vitesten yanaysa, dilediğiniz marka, segment ve modeldeki otomatik araçları Hedef Filo aracılığıyla kiralayabilirsiniz. Hedef Filo’dan uzun dönem otomatik vites araç kiralama için atmanız gereken ilk adım, linkin hemen ardında sizi bekliyor!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır