s başlayan bitki / S harfi ile başlayan bitki isimleri var mı? - Pratik Bilgiler

S Başlayan Bitki

s başlayan bitki

Ş İle Başlayan Bitki İsimleri... Ş Harfi İle Başlayan Bitkiler

Ş ile Başlayan Bitki İsimleri Nedir?

Ş harfi ile başlayan bitki isimleri oldukça fazla kişinin merak ettiği konulardan biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda detaylı bilgiye ulaşılmaktadır. Ş ile başlayan bitkiler arasında, şalgam, şeftali, şerbet otu, şakayık, şadok, şemsiye ağacı ve şebboy yer almaktadır.

Ş Harfi ile Başlayan Bitkiler Nelerdir?

Ş harfi ile başlayan bitkilerin birçoğu günlük hayatta tüketilmektedir. Bu bitkiler arasında şeftali ve şalgam ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda şerbet otu, şadok ve şemsiye ağacı gibi pek çok Ş harfi ile başlayan bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin her birinin yetiştirilme tarzı ayrıdır.

Hangi Çeşit Bitkilerin Adı Ş Harfi İle Başlamaktadır?

Genellikle tüketime ve yeşil yapraklı oluşuna göre bitkiler ayrılmaktadır. Özellikle şeftali, şalgam ve şerbet otu tüketime uygun olan bitkiler arasında yer almaktadır. Bunun yanında süs bitkileri arasında şakayık, şebboy, şadok ve şemsiye ağacı bulunmaktadır.

Ş Harfi ile Başlayan Yeşil Yapraklı Bitkiler Nelerdir?

Yeşil yapraklı bitkiler üzerinde araştırma yapan kişiler pek çok yeni bilgiye ulaşmaktadır. Bu bilgiler arasında şerbet otu ve şemsiye ağacı yeniş yapraklı bitkiler kategorisine girmektedir. Aynı zamanda şebboy ve şadok bitkileri de yeşil yapraklı olarak geçen bitkiler olarak bilinmektedir. Şalgam ve şeftali bitkileri tüketime açık olan yeşil yapraklı bitkiler arasında yer almaktadır. Pek çok kişi Ş harfi ile başlayan bitkiler üzerinde bilgi edinmektedir.

S harfiyle başlayan bitkiler şunlardır;

– Safran
– Sakızağacı
– Salep
– Sandal ağacı
– Saparna
– Sarı ballıbaba
– Sarıot
– Sarısabır
– Sarmaşık
– Sassafras
– Servi
– Sığırkuyruğu
– Sıraca otu
– Sinameki
– Sinirli yaprak otu
– Solucan otu
– Soya fasulyesi
– Söğüt
– Sumak
– Susam
– Su teresi
– Su yosunu
– Süsen
– Sütleğen
– Süt otu
– Soğan
– Sarımsak
– Semiz Otu
– Süpürge tohumu
– Sedef otu
– Sarı Kantaron

Safran
Safran, süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.

Sakızağacı
Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye’de Batı ve Güney Anadolu’da, Kanarya Adaları, ve Sakız Adası’nda yetişir.

Salep
Salep, Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır. Adi salep (Orchis maculata) ormanlarda ve nemli çayırlarda yetişir. Anadolu salepotu (Orchis anatoiica) kırmızı veya mor çiçeklidir. Gıda olarak kullanıldığı gibi ev ilaçlarında da kullanılır.

Sandal ağacı
Sandal ağacı, Santalaceae familyasından tropik bir ağaç türü. Hoş kokusu ve tıbbi yararlılıkları ve kaliteli ağaç dokusu sebebiyle ticari olarak da yararlanılmaktadır.

Saparna
Saparna, Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Nemçe saparnası (Smilax aspera), Anadolu saparnası (Smilax excelsa) bulunur.

Sarı ballıbaba
Sarı ballıbaba, Nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalılıkların arasında, çitlerin ve duvarların dibinde, moloz yığınlarında, gölgeli ve nemli bölgelerde ve ısırgan otunun bulunduğu yerlerde yetişir. Nisan ve Mayıs’ta çiçeklenir. Çok yıllık köksapı, dikine 50 cm uzunluğunda filizler çıkarır. Karşılıklı olan yaprakları, ısırgan otunun yapraklarına benzer. Yaprakların hemen altındaki küme halindeki çiçekler, açık ağızları andırırlar. Sarı ballıbaba gibi, beyaz ballıbaba (Lamium Album) da seçkin bir şifalı bitkidir. Mayıs’tan Ekim’e kadar çiçeklenir. Çiçekler, yapraklardan daha çok toplanır. Ballık otu ismiyle de bilinir. Sarı ballıbaba bulunamadığında, beyaz ballıbaba da kullanılabilir.

Sarıot
Sarıot, Centiyangiller familyasından; gök yeşili renginde bir bitkidir. Nemli kumsallarda yetişir. Sapı ince, yaprakları dipten çifter çifter bitişiktir. Çiçekleri sarıdır.

Sarısabır
Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adı. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır. Yaklasık 300 türü vardır. 3-4 türünün şifalı özelliği bulunmaktadır. Bunların içinde en şifalı olarak gösterilen tür Aloe vera’dır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır.

Sarmaşık
Sarmaşık, Sarmaşıkgiler familyasından; tırmanıcı, yeşil odunsu bir bitkidir. Meyvesi etli, yuvarlak ve üzümsüdür. Yurdumuzda; Adi sarmaşık (Duvar sarmaşığı, Hedera helix) ve Kafkas sarmaşığı (Hedera colchica) olmak üzere 2 çeşidi vardır. Yaprak ve meyvelerinde “Hederin” denilen zehirli bir madde vardır.

Sassafras
Defnegiller familyasından bir ağaçtır. Biri Amerika’da diğeri de Çin’de olmak üzere iki türü vardır. Köklerinden, lavantacılıkta kullanılan sagrol esansı elde edilir. Kurutularak toz haline getirilen yaprakları baharat olarak kullanılır.

Servi
Servi ya da Selvi, uzun boyu ve koyu yeşil yaprak dokusu ile uzaklardan dikkati çeker. Küçük bir futbol topuna benzeyen kozalakları, birbirini örtecek şekilde üst üste yerleşmiş pul yaprakları ile diğer iğne yapraklılardan farklıdır. Her dem yeşil ağaç ve ağaçcık halinde, yaprakları pul şeklinde odunsu bitkilerdir.

Sığırkuyruğu
Sığırkuyruğu, sıraca otugiller familyasından Verbascum cinsini oluşturan 60-200 cm. arasında boylanabilen, iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Sarımsı renkli ve yuvarlak kesitli, dayanıklı, ince tüylerle kaplı, dik ama dallara ayrılmayan yapıdaki gövdesi ve bitkinin birinci yılında, tabanında rozet şekli oluşturan, ikinci yılında gövdesinden de uzayan iri yaprakları vardır. Sığırkuyruğu birinci yılını çiçeksiz geçirir. İkinci yılının yaz ortasından başlayarak, sonbahara kadar, gövdenin ucunda başaklar oluşturan parlak sarı renkli çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaşınca içinde tohumlarını taşıyan iki gözlü kapsülü olan meyvelere dönüşür. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Sıraca otu
Sıraca otu, Sıracagiller familyasından; pis kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boğumlu sıracaotu (Basurotu, Scrophuiaria nodosa) ve Köpeksıracaotu (Scrophuiaria canina) en yaygın olan türleridir.

Sinameki
Sinameki, iki çenekli çiçekli bitki familyalarından baklagiller içinde sınıflanan Cassia cinsinin türlerini, bu türlerin meyvelerini ve bu türlerin bazılarından elde edilerek tıpta laktasif olarak kullanılan maddeyi ifade eder.

Sinirli yaprak otu
Sinirotugiller familyasından; bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Birçok yabani türü vardır. Sivri Sinirli ot 10-50 cm boyunda çok yıllık, kökleri saçak şeklinde ve dikine yükselen bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır. Çiçekleri  bir sap üzerinde bir silindir veya küre şeklinde çiçek demeti bulunur.  Meyveleri 3-4mm büyüklüğünde yumurta şeklinde içinde iki adet tohumları bulunur ve tohumları uzunca ve de siyahımsı renktedir.Büyük Sinirli otun farkı yapraklarının geniş olmasıdır, takriben 8-12cm uzunluğunda,5-9cm eninde yumurta şeklinde kenarları hafif dalgalıdır.

Solucan otu
Bileşikgiller familyasındandır.40-140 cm boyunda çok yıllık, dikine yükselen, köşeli gövdeli bir bitkidir. Solucanotunun üst kısımları çatallaşır ve gövdesi yeşilimsi esmer renklidir. Yaprakları anayaprağa dizilmiş yanyapraklardan meydana gelir. Yanyaprakları yumurta şeklinde kenarları dişli, koyu yeşil renkli, altyaprakları  büyük, üst yaprakları  küçüktür. Hoş kokulu ve tadı acı, hardal sarısı çiçekleri yaz başından sonbaharın başına kadar sık salkımlar oluşturarak açar. Bu çiçeklerin olgunlaşmasıyla yeşilimsi beyaz renkli dikdörtgen biçimli minik tohumları meydana gelir.

Soya fasulyesi
Soya, baklagiller familyasından 1 – 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, bir yıllık, Çin ve Japonya’da geniş ölçüde ziraati yapılan bir bitki. Dünya’nın başka yerlerine de dağılıp değer kazanması 20. yüzyıl’da gerçekleşmiştir. Tohumlarından sıvı yağ ve margarin hâlinde kullanılan yemeklik bir yağ çıkarılır.

Söğüt ağacı
Söğüt, söğütgiller familyasından Salix cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem yeşil kalan odunsu bitkiler. Söğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisin vücutta metabolize olarak Aspirin ilacının aktif maddesi olan salisilik asit’e dönüştürülür.

Sumak
Sumak, çalı görünümünde bir bitki cinsi. Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan ‘sumak’ elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Susam
Susam, Pedeliaceae familyasına ait, anavatanı Afrika olan bir bitki türü. Asya, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.

Su teresi
Su teresi, botanik adı ile Nasturtium officinale, hızlı büyüyen, sucul ya da yarı sucul yıllık bitkidir. Avrupa ve Asya’ya yerlidir. İnsanlar tarafından tüketilen yapraklı bitkidir. Brassicaceae ailesine mensuptur. Bahçe teresine akrabadır. Biberli, keskin, mayhoş bir lezzeti ile bilinir.

Su yosunu
Su yosunları ya da Algler, büyük çoğunluğu fotosentetik olmasına ve bitkilere benzemesine karşın, bitkiler alemiyle yakın akraba olmayan bir grup sucul canlı grubudur. ‘Yosun’ tanımı çoğunlukla su yosunları için kullanılsa da; yosunlar, kara yosunları ve su yosunları gruplarını kapsayan genel bir terimdir.

Süsen
Süsengiller familyasından; Nisan – Haziran ayları arasında türlü renklerde ve güzel kokulu çiçekler açan, 30-80 cm boyunda, çok yıllık soğanlı otsu bir bitkidir. Çiçekleri dalların ucunda başak şeklindedir. Dış kısımları soyulup, kurutulduktan sonra menekşe kökü diye kullanılır. İçeriğinde uçucu yağ, sabit yağ, müsilaj, nişasta, tanen, şeker, iridin ve reçineli maddeler vardır. Yurdumuzda 20 kadar türü vardır.

Sütleğen
Sütleğengiller familyasından; süt gibi beyaz ve zehirli bir özsuyu taşıyan, bir veya çok yıllık, otsu veya odunsu bir bitkidir. Yurdumuzda 60 kadar çeşidi vardır. Önerilen miktardan fazla kullanılmamalıdır.

Süt otu
Lolium multiflorum buğdaygiller ailesinden Avrupa kıtasının ılıman iklim görülen bölgelerine özgü bir çim çeşididir. İtalyan çimi olarak da adlandırılır. Çiçekleri kırmızı, beyaz veya mavidir. Yurdumuzda polygala supina ve polygala anatolica denilen türleri vardır. Kökü kullanılır. Kokusu bulantı vericidir.

Soğan
Soğan, Soğangiller familyasındaki Allium cinsine dahil tüm bitkilerin genel adıdır. Özellikle Allium cepa türünü anlatmak için kullanılır ve bu anlamda ‘bahçe soğanı’ olarak da adlandırılabilir. Yumrusu ve yeşil yaprakları yemeklere tat vermek için kullanılır. Soğan bitkisinin yeşil kısmı Cacık yapımında kullanılmaktadır.

Alliaceae familyası bazı botanistler tarafından Liliaceae (Zambakgiller) familyasının bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Fakat 1976’da çıkan bir yazı ile soğanın zambakgillerden olmadığı anlaşılmıştır.

Sarımsak
Sarımsak (Allium sativum), Alliaceae familyasına dahil olan, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türü. 25–100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu bir yağ bulunur.

Sarımsak yıllık bir bitkidir. Soğan, yabani soğan, zambak ve pırasa ile akraba olan sarımsak doğada yabani ortamda yetişmez. Tarih boyunca bir kültür bitkisi olduğu, olasılıkla güneybatı Asya’da doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilmiş olduğu düşünülmektedir.

Sıklıkla ‘sarmısak’ olarak da anılan sarımsağın en iyi kaliteye sahip olanı, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişir.

Türkiye’de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir. Raf ömrü çok uzun olan Taşköprü sarımsağı bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmaksızın saklanabilmektedir.

Sarımsak başında % 84.09 su, %13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde içerir. İçeriğinde ayrıca, 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunlara vücut tarafından doğrudan sentezlenmeyip, gıdalarla alınması gereken aminoasitlerin tümü dahildir), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Sarımsak içindeki allisin bileşiğinden kaynaklanan özgün ve ağır bir kokuya sahiptir. Bu koku pişirme ile kısmen giderilebilir. Kokusu giderilmiş olan sarımsak yağı, tozu veya kapsülleri de piyasada mevcuttur.

Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri olabilir. Sarımsağın yapısında yüksek oranda kükürt bileşikleri bulunması bir takım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, aşırı miktarlarda çiğ sarımsak tüketimi, sindirim sırasında bağırsak gazlarına ve bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olabilir.

Semizotu
Semizotu, semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.

Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.

Semizotu ABD gibi bazı ülkelerde çabuk yayılan arsız bir bitki olarak tanınır ve yemeklerde kullanılmaz. Buna karşılık Asya ve Avrupa’da ekşimsi ve tuzlumsu tadı nedeniyle sevilerek yenir. Kullanımı ıspanağa çok benzer. Çiğ olarak salatalara konur. Yoğurtlu olarak yenir. Ya da etli yemeklerde veya böreklerde pişirilerek kullanılır.

Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir.

Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısiyle kullanılır ve salatası da yapılır.

Süpürge tohumu
Latince adı ‘Erica manipuliflora’ olan Süpürge tohumu, fundagiller familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişir. Güneşli yerleri ve kurak toprakları sever. İsmi süpürge otu olmasına rağmen süpürge üretiminde kullanılmaz. Bu adı daha çok süpürgeye benzerliğinden almıştır. Kırmızımsı, mor ve pembe renkte çiçekler açan, çan şeklinde ve yaprak dökmeyen bir çalı bitkisidir.

Püren, Çalımsı funda, Sonbahar fundası ve Süpürge çiçeği isimleriyle de bilinir. Her mevsim yemyeşildir. Afrika kökenli bir bitki olmasına rağmen yaygın olarak Avrupa’da yetiştirilir.

Sedef otu
Latince adı ‘Ruta graveolens” olan Sedefotu, sedefgiller familyasındandır. Eski Yunancada ‘ruta’ akıcı yapan, yardım eden ve kurtaran anlamlarına gelirken ‘graveolen’ kuvvetli kokan demektir. Sedefotunun kendine özgü olan kokusu yılan, sansar, kedi ve fare gibi hayvanları kaçırırken karasinekler tarafından çok sevilir. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Ülkemizde yabani olarak yetişmez, genellikle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Her dem yemyeşildir. Bu çok yıllık çalı görünümündeki bitkinin kökü ikinci yılında odunsulaşır. Yaprakları birkaç defa yan yapraklara ayrılır, çatalsılaşır. Haziran ve Temmuz aylarında gösterişli, göz alıcı güzellikte sapsarı çiçekler açar.  

Sarı Kantaron
Latince adı ‘Hypericum perforatum’ olan Sarı Kantaron, sarı kantarongiller familyasındandır. Anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’dır. Avrupa’da ormanlık bölgelerde, tarlalarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki Kuzey amerika’ya da uyum sağlamış ve doğal olarak kırlarda yetişmeye başlamıştır. Ülkemizde 60 farklı türü bulunur. Sarı kantaron adını yıldız şeklinde açtığı çiçeklerin sarı renginden almış, çokyıllık otsu bir bitkidir.

Çiçeklenme döneminde bitkinin çiçek ve tohumları toplanıp kurutulduktan sonra kullanılır. Hafif baharlı kokusu ve keskin acı tadıyla bilinir. Yunan ve Roma medeniyetlerinde kötü büyülere karşı koruyucu olarak ün yapmıştır. Ortaçağda bitkinin toplandıktan sonra yürüdüğüne, hareket ettiğine inanılmıştır. Demetler halinde evlerin girişlerine, kapılara kötü ruhlardan korunmak amacıyla Sarı kantaron asılırdı. Paganistik çağlarda, altın renkli göz alıcı çiçekleriyle ‘Güneş Tanrısı’nın simgesiydi. Bazı kültürlerde çeşitli kutlama ve bahar şenliklerinde sarı kantaron çiçekleriyle süslenmek bir ritüel halini almıştı.

S harfi ile başlayan bitkiler, sebzeler ve meyveler neler? S ile başlayan meyve sebze bitki isimleri

S harfi ile başlayan bitkiler, sebzeler ve meyveler neler? başta isim şehir artist (isim şehir hayvan) oyunu oynayan kişiler olmak üzere farklı amaçlar için sorgulanıyor. Peki S ile başlayan meyve sebze bitki isimleri hangileri? İşte harfi S olan meyveler, sebzeler ve bitkiler...

S harfi ile başlayan bitkiler ve sebzeler

  • Süpürge tohumu
  • Söğüt yaprağı
  • Sinirli ot
  • Sinameki
  • Sığır kuyruğu
  • Sedef otu
  • Sarı kantaron

S harfi ile başlayan meyveler

  • Safran
  • Semizotu
  • Sekonya
  • Suga
  • Sumak
  • Susam
  • Soğan
  • Sarımsak

İsim şehir hayvan oyunu nasıl oynanır?

İsim şehir hayvan oyunu Türkiye'deki en yaygın grup oyunlarından biridir. Oyunu oynamak için en az 3 kişi olmak üzere kişi gereklidir.

Oyuna başlarken alfabeden yumuşak g (Ğ) harici bir harf belirlenir. O harfi ile başlayan (örneğin a harfi ile başlayan) isim, şehir, hayvan, bitki, eşya, ülke, sanatçı, ve oyun başında belirlenen başka konular ile ilgili kelimeler yazılır. Bütün konuları tamamlayan kişi 1 dakika süre tutar ve süre bitene kadar herkes kelime yazmaya devam eder. Süre bittikten sonra ise kağıt kalem bırakılır ve yazılan isim, şehir, hayvan vs. kelimeler okunur. Aynı kelimeleri yazanlar 5 puan, farklı kelimelere yazanlar ise 10 puan kazanır. Herhangi bir kelime yazmayan ise sıfır puan alırken bu durumda diğer oyunculara ekstradan puan verilir.

Oyunun sonunda her oyuncu kazandığı puanları toplar ve en yüksek puana sahip olan kişi oyunu kazanır.

#

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır