mazı ne işe yarar / Mazı ihracatı köylüye gelir kapısı oldu - Genel - Tarım TV

Mazı Ne Işe Yarar

mazı ne işe yarar

MEŞE MAZISI

Dahilen Kullanılışı: İdrar yolu iltihaplarında, bağırsak yaraları ve kolite çok iyi gelir, astrenjan etkilidir. Buruntuda; ishal ve kanamaları kesmek için meşe mazısı toz haline getirilir, günde birkaç defa gr içilir.

Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr parçalanmış mazı konur, dk bekletilir, günde bardak içilir, bu su aynı zamanda zehirlenmelerin giderilmesi için içirilir, çok faydalıdır. Meşe mazısı toz haline getirilir, 5 gr kitre ile içilirse terlemeyi keser.

Basurda 10 adet mazı toz haline getirilir. 4 defa yıkanmış 1 fincan andız katrnı ve leblebi unu ile nohut büyüklüğünde hap haline getirilir, sabahları aç karna 1 adet yutulur. İç ve dış basuru tedavi eder.

Haricen Kullanılışı: Mazı tozu sirke ile kaynatılır, lapa haline getirilir, makat şişliklerinde ve makat çıkmalarında yakı gibi konulursa bu rahatsızlıkları giderir.

Mazı tozu fazla etler üzerine (et beni vs. gibi) ekilirse fazla etleri giderir, benleri düşürür.

Mazı toz haline getirilir, sallanan dişlerin dipleri bununla ovulursa dişleri pekiştirir, sağlam hale getirir, diş etlerini güçlendirir, çürük dişin içine konulduğunda çürümeyi durdurur, ağrıyan dişin üzerine konulursa veya kaynatılıp gargara halinde kullanılırsa, faydalı olur. Mazı tozu sirke ile ıslatılır, bu su ile saçlar yıkanırsa veya saçlara masaj yapılırsa saçları karartır.

Diş minelerinin zayıflaması sebebiyle sıcak ve soğuktan rahatsız olan dişler için mazı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır.

Mazı tozu yaralara serpilirse yaraları kurutur, çürümüş eti yeniler.

Buruntuda mazı toz haline getirilir, göbek üstüne konur.

Mazı parçalanıp, kaynatılır, gargara yapılırsa damak, ağız, boğaz, bademcik iltihabını tedavi eder. Küçük dil sarkmasında mazı toz haline getirilir, 5 gr sirke ile kaynatılır, içerisine bir bez batırılıp bu bez başın üzerine konur. Tırnak mantarında; mazı toz haline getirilir, 2 misli balla karıştırılır, tırnaklara sürülür.

Mazı 20 gr, sap 5 gr, toz haline getirilir, karıştırılır, ağızdaki yaralara sürülür veya 1 çay kaşığı ağıza alınır, ağızda tutulur. Mazı 20 gr, akın karha 20 gr, hardal 20 gr, beraberce sirke ile kaynatılır, elde edilen mayi ile gargara yapılır, bir müddet ağızda tutulur.

Mazı ihracatı köylüye gelir kapısı oldu

Siirt'te bazı köylüler, meşe ağaçlarından topladıkları mazıyı, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere firmalar aracılığıyla Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ederek gelir sağlıyor.
Mazı ihracatı köylüye gelir kapısı olduSiirt'te meşe ağaçlarından toplanan ve firmalar aracılığıyla birçok ülkeye ihraç edilen mazılar, vatandaşlar için gelir kapısı oluyor.

Bazı köylüler, meşelik alanlarda ağaçların diplerinde dallanan mazıları toplayıp ihracatçı firmalara satıyor. İlaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan meşe mazıları, Çin ve Rusya başta olmak üzere Fransa, Belçika, Hindistan, Dubai, İran, Irak, Pakistan ve Malezya'ya ihraç ediliyor. Yurt dışına kilogramı 15 liradan satışa sunulan mazı, bu sayede köylüye gelir sağlıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, ilde bin hektardan daha geniş meşe ormanlarının olduğunu belirterek “Bakanlığımız son dönemde özellikle ekonomik getirisi yüksek olan ağaçlandırmayı seferberlik haline getirmiş durumda. Bunun için bu zenginliğimiz arasında yer alan meşe ağacının bir meyvesi olan mazı dediğimiz ürün de son dönemlerde epey revaçta. Kapasite anlamında, Siirt Türkiye'nin en zengin illerinden biri. Bundan sonra yapılacak projelerde Bakanlığımız ve Valiliğimizin teşvikleriyle köylülerimize yeni bir istihdam kapısı açıyoruz. Bu istihdam kapısı beklenenin de çok üzerinde gelir getirecek bir sektör. Bu sektöre ve sektörde yer alanlara yardımcı olabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak elimizden gelen tüm çaba ve yardımı gösterme kararlılığındayız." dedi.

Mazı Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Mazı Ağacı &#;zellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Mazı Ağacı Latince İsmi

Mazı ağacının Latince ismi Thuja Plicata'dır.

Mazı Ağacı Özellikleri

 - Mazı ağacının görünümü piramit şekline benzer.

 - Mazı ağaçlarının ince kabukları vardır.

 - Kabukları lifli bir yapıdadır.

 - Mazı ağaçlarının dalları ise yatay bir şekilde büyür. Bazı dalları ise yukarı şekilde büyüdüğü görülmüştür.

 - Yaprakları olgunlaşmadığı durumlarda iğne şeklini alır. İğne yapraklı olarak değerlendirilirler.

 - Yumurtaları ise kozalak biçiminde oluşabilmektedir.

 - Mazı ağacının 6 türü bulunmaktadır. Bunlar;

 Kore, Batı, Boylu, Japon, Çin ve Doğu mazısıdır.

Mazı Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Mazı ağacı özellikle yağmur mevsimini çok sevmektedir. Bundan dolayı yağışlı mevsim olan sonbaharda dikilmesi önerilmektedir. Mazı ağacı sonbahar mevsiminde dikildikten sonra hızlı bir şekilde büyümeye başlar.

Mazı Ağacı Nerede Yetişir?

Mazı ağacı doğal olarak ülkemizde yetişmez. Ülkemiz coğrafyasına yabancı olan bir ağaç türüdür. Özellikle Doğu Asya'da Kore, Japonya ve Çin gibi ülkelerde sürekli olarak mazı ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra mazı ağacı Kuzey Amerika ülkelerinde de görülmektedir. Kuzey Amerika ülkelerinde Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde mazı ağacı yetişmektedir. Buraların iklimi bu ağacın yetişmesine olanak sağladığından dolayı bu ağaçlara rastlamak mümkündür.

Türkiye'de ise mazı ağacı bahçe süslemelerinde daha çok yetişmektedir.

Mazı Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

Mazı ağacını yetiştirmek için iyi bir tohum tercih etmeniz gerekmektedir. Tohum ile birlikte mazı ağacı iyi bir şekilde yetiştirilir. Mazı ağacını düzgün bir şekilde yetiştirmek için toprağını iyi bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Bu konuya özen göstermeniz mazı ağacının yetişmesi için elzemdir.

Olgun olan kahverengi mazı tohumlarını 5 santimetre toprağı eştikten sonra içerisine ilave edin. Dilerseniz tohumu bir paçavraya da sararak toprağa o şekilde gömebilirsiniz. Üzerini yine yapraklarla kapatabilirsiniz. İki günde 1 sulayarak tohumun filizlenmesini bekleyin. Mazı ağacının iyi bir şekilde büyümesi için besin karışımı gerekiyor.

Mazı ağacı büyüdükten sonra dilerseniz dallarını yan taraftan ya da üst taraftan budayabilirsiniz. Fakat kesinlikle aşağıdan budamamanız önerilir.

Mazı Ağacı Yaprak Döker mi?

Mazı ağacı yaprak dökmeyen ağaç türleri arasındadır.

Mazı Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Mazı ağacının bakımını yapmak için mutlaka toprağı kontrol etmek gerekiyor. Toprağın yeterli kalitede olduğundan emin odluktan sonra mazı ağacını iyi bir şekilde bakım yapabilirsiniz. 2 günde 1 kez su vermeniz yeterli olacaktır. Onun dışında yeşil budama işlemini de gerektiği zamanlarda yapmanız önem teşkil eder.

Mazı Ağacı Faydaları Nelerdir?

Mazı ağacının yaprakları yüz siğilleri için birebirdir. Cildiye doktorları tarafından da önerilen mazı ağacı yaprakları her türlü siğil oluşumunu engeller ve tekrardan siğil çıkmasının da önüne geçer.

Mazı Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Mazı Ağacı Kullanım Alanları

Mazı ağacı faydalı bir ağaçtır. Özellikle ateş düşürücü ilaçların yapımında mazı ağaçlarından faydalanılır. Ayrıca mazı ağacı bahçe süslemelerinde de yine kullanılan ağaç türüdür.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir