alman konsolosluğu belge tasdik randevu / KKTC’deki Yabancı Misyonlar | Turkish Republic of Northern Cyprus

Alman Konsolosluğu Belge Tasdik Randevu

alman konsolosluğu belge tasdik randevu

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. 


Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından saptanan yerel bir merci, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirirler. 

Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir. 

Bir Apostil belgesinin bileşenleri

Apostillerde ana başlığın Fransızca olarak “Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961)” şeklinde yazılması zorunludur. Bir apostil belgesi aşağıdaki unsurlardan oluşur: 

           belgenin düzenlendiği ülkenin adı;
           belgeyi imzalayan kişinin adı;
           belgeyi imzalayan kişinin sıfatı;
           belgeye basılan mührün ait olduğu makamın adı
           tasdik edildiği yer;
           tasdik edildiği tarih;
           apostili düzenleyen makam;
           apostil numarası;
           apostili düzenleyen makamın mührü veya kaşesi;
           apostili düzenleyen yetkilinin imzası. 

 

           "Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılmasına Dair 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi" 16.9.1984 tarihli ve 18517 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak ülkemiz açısından 29.09.1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan sözleşmenin 1. maddesinde Apostil Şerhinin. "Akit Devletlerden birinin ülkesinde düzenlenmiş olup da diğer bir Akit Devlet ülkesinde kullanılacak olan resmi belgelere" uygulanacağı öngörülmektedir. Anılan sözleşmeye taraf ülke vatandaşlarının kendi ülkelerinde düzenlettikleri söz konusu belgeleri taraf olan diğer ülkelerde doğrudan kullanmaları, bu suretle işlemlerde külfetin azaltılması, kolaylığın ve süratin sağlanması amaçlanmaktadır.
           Anılan sözleşmede, sözleşmenin amaçları bakımından, aşağıda yer alan belgelerin resmi belge sayıldığı belirtilmektedir:


           A) Apostil Şerhi konacak resmi belgeler:
 

      a) "Savcı, zabıt katibi veya adliye memuru tarafından verilmiş belgeler de dahil olmak üzere, devleti bir yargı organına veya mahkemesine bağlı makam veya görevli memur tarafından düzenlenmiş olan belgeler,
           b) İdari belgeler,
           c) Noter senetleri,
           d) Kişilerce özel sıfatla imzalanmış belgeler üzerine konulmuş olup belgenin kaydının
veya belirli bir tarihte mevcut olduğunun ve imzaların doğruluğunun resmi makam ve noterlerce tasdiki gibi resmi beyanlar" dır.


           B) Aynı maddeye göre sözleşmenin uygulanamayacağı, diğer bir deyişle, Apostil tasdiki yapılamayacak belgeler:

 

1) “Diplomasi veya konsolosluk memurları tarafından düzenlenmiş belgeler,
2) Ticaret veya gümrük işlemleriyle doğrudan ilgili olan idari belgeler" dir.
3) Sözleşmenin 6. maddesi uyarınca "Her Akit Devletin, Apostil Şerhini vermek üzere yetkili kılınan makamları belirlemesi, bunlarda değişiklik olduğunda da keyfiyeti Hollanda Dışişleri Bakanlığına bildirmesi" gerekmektedir.
4) Sözleşmenin 9. maddesinde "Her Akit Devlet, işbu Sözleşmede tasdik bağışıklığının öngörüldüğü hallerde kendi diplomasi veya konsolosluk memurlarınca tasdik işlemi yapılmamasını sağlamak üzere gerekli önlemleri alacaktır" denmekte ve usulüne göre Apostil Şerhi uygulanmış bir belgenin başkaca bir tasdike gerek olmadığı belirtilmektedir.
5) Anılan Sözleşme metni ile sözleşmeye taraf olan ülkelere ait güncel liste ile her bir ülkede Apostil Şerhi koymaya hangi makamların yetkili olduğuna dair bilgilere, " http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.authorities&cid=41 " adresinden ulaşılması mümkün olmaktadır.
6) Malumları olduğu üzere, uluslararası sözleşmeler TBMM tarafından onaylanmasını müteakip kanun vasfını almakta ve milli kanunlarımız gibi yürürlük kazanmaktadır.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nde Apostil tasdik şerhi koymaya yetkili makamlar:
 

  • İdari belgelere: Valilikler, Valiler, Vali adına Vali Muavinleri ve Hukuk İşleri Müdürleri, Kaymakamlıklar;

 

  • Adli Belgelere: Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıkları.

     

    GENELGE No:68/l

     

    Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne ilişkin 01/01/2006 tarihli ve 68 sayılı Genelgemizin Sözleşmeye taraf olan devletler ve uygulamada karşılaşılan sorunlar açısından güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur.

    1.  Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan ve Türkiye’nin 08/05/1962 tarihinde imzaladığı “Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi”nin onaylanması, 20/06/1984 tarih ve 3028 sayılı Kanunla uygun bulunmuş ve 16/09/1984 tarih ve 18517 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
    2.  Sözleşme, Türkiye bakımından 29/09/1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözleşme ile bir âkit devletin ülkesinde düzenlenmiş olup da diğer bir âkit devletin ülkesinde ibraz edilecek olan resmî belgelerin diplomasi veya konsolosluk memurları tarafından onaylanması zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır.
    3.  Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne taraf devletler Ek (l)’de yer almaktadır.
    4.  Onay belgelerinin teatisi sırasında Hükümetimizce, Sözleşmenin 6’ncı maddesi uyarınca tasdik şerhini (Apostil) vermekle yetkili Türk Makamları; idari belgeler için valilikler, adli belgeler için ise ağır ceza mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki adli yargı adalet komisyonu başkanlıkları olarak tespit edilmiştir.
    5.  Anılan Sözleşmenin l’inci maddesinin (a) bendinde; savcı, zabıt kâtibi veya adliye memuru tarafından verilmiş olan belgeler de dahil olmak üzere, devletin bir yargı organına veya mahkemesine bağlı bir makam veya görevli memur tarafından düzenlenmiş olan belgelerin, (b) bendinde; idari belgelerin, (c) bendinde; noter senetlerinin, (d) bendinde; kişilerce özel sıfatlarla imzalanmış belgeler üzerine konulmuş olup, belgenin kaydının veya belirli bir tarihte mevcut olduğunun ve imzaların doğruluğunun resmî makam ve noterlerce tasdiki gibi resmî beyanların, “resmî belge” olarak nitelendirildiği belirtilmiştir.
    6.  Sözleşmenin l’inci maddesinde; taraf devletlerin birinin ülkesinde düzenlenmiş olup da diğer taraf ülkesinde kullanılacak olan resmî belgeler sayılmıştır. Sözleşmenin 3’üncü maddesinde ise imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin sıfatını ve gerektiğinde bu belge üzerinde mühür veya aslı ile aynı olduğunun teyidi için zorunlu görülebilecek tek işlemin, belgenin verildiği devlet yetkili makamınca bu belgeye 4’üncü maddede tanımlanan tasdik şerhinin (Apostil) konulmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Ayrıca 4’üncü maddede; Sözleşmeye ekli örneğe uygun olarak, tasdik şerhinin bizzat belgenin veya buna eklenecek kağıdın üzerine konulacağı, tasdik şerhini koyan makamın resmî dilinde veya ikinci bir dilde yazılabileceği, ancak tasdik şerhinin “Apostille Convention de La Haye Du 5 Octobre 1961” başlığının Fransızca olarak belirtilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
    7.  Sözleşmenin 3 ve 4’üncü maddelerine göre tasdik şerhi, Ek (2)’de yer alan örneğine uygun olarak en az dokuz santimetre kenarlı kare biçiminde hazırlanmalı ve bizzat belgenin veya buna eklenecek bir kağıdın üzerine konulmalıdır. Tasdik şerhinin ayrı bir belgede yer alması halinde ise, şerh, tasdik edilen belge ile birleştirilerek, tasdik eden makamın mührü, birleşme yerine basılacaktır.                                    5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 8’inci ve Adli Sicil Yönetmeliğinin 10’uncu maddelerine göre anılan Sözleşme uyarınca adli belge niteliğinde olup, yurt dışında kullanılacak olan adli sicil kayıtlarının da ağır ceza mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki adli yargı adalet komisyonu başkanlıklarınca tasdik edilmesi gerekmektedir.
     

    YABANCI RESMÎ BELGELERİN TASDİKİ MECBURİYETİNİN KALDIRILMASI SÖZLEŞMESİ’NE TARAF DEVLETLER LİSTESİ

     

    ABD

    İrlanda

    Slovakya

    Almanya

    İspanya

    Slovenya

    Andora

    İsrail

    Surinam

    Antigua

    İsveç

    Svaziland

    Arjantin

    İsviçre

    Tonga

    Arnavutluk

    İtalya

    Trinidad ve Tobago

    Avustralya

    İzlanda

    Türkiye

    Avusturya

    Japonya

    Ukrayna

    Azerbaycan

    Karadağ

    Venezuela

    Bahamalar

    Kazakistan

    Yeni Zelanda

    Barbados

    Kolombiya

    Yunanistan

    Barbuda

    Kuzey İrlanda

     

    Belarus

    Lesotho

     

    Belçika

    Letonya

     

    Belize

    Liberya

     

    Birleşik Krallık (İngiltere)

    Lihtenştayn

     

    Bosna-Hersek

    Litvanya

     

    Bostvana

    Lüksemburg

     

    Brunei Sultanlığı

    Macaristan

     

    Bulgaristan,

    Makedonya

     

    Cook Adaları

    Malavi

     

    Çek Cumhuriyeti

    Malta

     

    Çin Halk Cumhuriyeti

    Marshall Adaları

     

    (Hong Kong ve Makou)

    Mauritius

     

    Danimarka

    Meksika

     

    Dominik

    Moldova

     

    Ekvador

    Monako

     

    El Salvador

    Namibya

     

    Ermenistan

    Niue

     

    Estonya

    Norveç

     

    Fiji

    Panama

     

    Finlandiya

    Polonya

     

    Fransa

    Portekiz

     

    Grenada

    Romanya

     

    Grenadines

    Rusya Federasyonu

     

    Güney Afrika

    Saint Kitts ve Nevis

     

    Güney Kore

    Saint Lucia

     

    Gürcistan

    Saint Vincent

     

    Hırvatistan

    Samoa

     

    Hindistan

    San Marino

     

    HollandaSeyşeller 
    HondurasSırbistan 

     

     


ÖRNEK BELGELER:
 

ÖSYM Belgesi:   
 

Türkiye’de üniversite sınavlarına giren bir öğrenci, yurt dışında başka bir üniversiteye müracaat eder ve bu üniversite kendisinden Türkiye’de nereleri kazandığına dair bir ÖSYM belgesi ve lise diploması ister.

Bu öğrencinin yapması gereken:

Tercüme Bürosu: ÖSYM belgesi ile lise diplomasının orijinalini alarak yeminli bir tercüme bürosuna veya yeminli bir tercümana gidip, belgeyi ibraz edeceği ülkenin lisanına çevirisini yaptırır.

Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır.

Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.  

 

T.C. Kimlik Belgesi:


Kimlik Belgesi “Apostil” yapılmak istenirse noter onaylı olması gerekmektedir. Aksi takdirde apostil işlemi gerçekleştirilemez.

 

Ticari Evraklar:

Türkiye’de bir şirket, başka bir ülkede şube veya temsilcilik açmak ister. Bu ülke ise şirketten ana sözleşmeyi, kuruluş sözleşmesini ister.

 

Şirketin yapması gereken: 
 

Tercüme Bürosu: Şirket, ana sözleşmesinin onaylı bir suretini (veya resmi gazetede yayınlananı) yeminli tercüme bürosuna veya yeminli bir tercümana giderek ibraz edilecek ülkenin lisanına çevirisini yaptırır.

Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır.

Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde Valiliğe, ilçelerde Kaymakamlığa götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.

Almanya Konsolosluk ve Vize İşlemleri

Almanya da kısa (Shengen) veya uzun süreli kalmak istiyor veya Almanya Konsolosluğu İşlemleri; Aile Birleşimi Almanya Evlenme Oturum Kartı Alman Pasaportu Alman Kimliği Soyadı Beyanı Adres Bildirimi Belge Tasdik Düzenleme Hukuk ve diğer işlemleriniz için kurumumuz ile iletişime geçerek gerekli evrakların hazırlanması, almanca dilinde olan formların doldurulması ve dilekçelerin yazma işlemlerinizi eksiksiz bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır.

Ayrıca 90 (doksan) gün ve daha kısa süreli Almanya seyahatleri; ticari,turistik,aile ve arkadaş ziyareti, kültürel, sportif etkinliğe veya kongreye katılma,iş aram,90 günden az erasmus programları için Almanya konsolosluğunun aldığı karar ile Ankara,Antalya,Bursa,Gaziantep,İstanbul,İzmir,Trabzon illerinde ki yetkilendirilen başvuru merkezlerinden yapabilirisiniz. Başvurunuzdan önce sizlerle paylaşacağımız gerekli evrakları listesini hazırlamanız gerekmektedir . Randevu saatinde hazırladığınız belgeler ile birlikte belirtilen adreste hazır bulunun. Başvurunuz tamamlandıktan sonra en kısa sürede işlemleriniz tamamlanacaktır başvuru esnasında destek servisimizden yardım alabilirsiniz.

İşlemler Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Başvuru için IDATA parmak izi merkezinde eksik evrak ile işlem yapılamamaktadır . Kurumumuzun sizlerle paylaştığı evrak listesi ve başvuru formu doldurulmuş bir şekilde eksiksiz olarak başvuru merkezine gidilmelidir. IDATA Başvuruları Ankara,Antalya,bursa,Gaziantep,İstanbul,İzmir,Trabzon yapılamaktadır.Ankara İzmir ve İstanbul ofisleri merkez olarak çalışmakta olup diğer başvuru merkezleri bu illere bağlıdır bu nedenle merkez ofisler üzerinden yapılan işlemler daha hızlı sonuçlanmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır