sendikadan istifa etmek / İdari Personelin Sendika Üyeliği ve İstifası | ODTÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

Sendikadan Istifa Etmek

sendikadan istifa etmek

Sendikaya Üyelik

  • İdari personel üye olmak istediği sendikaya, sendika üyelik formunu doldurarak iletir. Sendika üyelik formlarını üniversitemize gönderir.
  • Müdürlüğümüze gelen üyelik formunun bir adedi gerekli sendika üyelik bilgilerinin sisteme ve personelin özlük dosyasına girilmesi için İdari Özlük İşleri Müdürlüğüne iletilir.
  • Tahakkuk kayıtlarına sendika üyelik aidatı kesintisi için gerekli işlemler Müdürlüğümüzce yapılarak ilgili personelin maaşına yansıtılır.
  • Sendika Üyelik Formu

Sendikadan İstifa

  • İdari personel üye olduğu sendikadan ayrılmak için 4 adet sendika istifa formu doldurarak Üniversitemiz Evrak Arşiv Müdürlüğünden alacağı kayıt numarası ile PDB'ye iletilir.
  • 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasının 14.Maddesi uyarınca Müdürlüğümüze gelen istifa formu istifa edilen sendikaya bildirilir.
  • Sendika üyeliği istifa tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir. Sendikadan çekilenin bu bir aylık süre içerisinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendika üyeliği bu sürenin bitimi tarihinden itibaren geçerli olur.
  • İstifa işlemi süre bitiminde İdari Özlük ve İdari Tahakkuk Şube Müdürlüklerince gerekli işlemler yapılarak ilgili personelin sendikalılığı sonlandırılır.
  • Sendika İstifa Formu

MEMURLARIN SENDİKALARA ÜYELİK VE ÜYELİKTEN İSTİFA İŞLEMLERİ e-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLMELİDİR

MEMURLARIN SENDİKALARA  ÜYELİK VE ÜYELİKTEN AYRILMA İŞLEMLERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLMELİDİR

6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır.

İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri  e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.

Bunun için 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda 6356 sayılı Kanunun aşağıda zikredilen maddeleri gibi değişikliğin yapılması ile sorun çözülebilecektir.

AÇIKLAMALAR

6356 sayılı Kanunla işçilerin sendikalara üye olmaları veya üyelikten ayrılmalarında  Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten ayrılma hakkı tanınmıştır.

Aynı hak memurlara tanınmamıştır.

Kamu görevlilerinin sendikalara üyelik işlemleri, üye olmak isteyenler tarafından üç nüsha olarak doldurulan “Kamu Görevlileri Sendikalarına Üyelik Formu”nun ilgili sendikaya gönderilmesi ve sendika yönetim kurulunca kabul edilerek yine sendika tarafından kamu görevlisinin çalıştığı kuruma bildirilmesi ile gerçekleşmektedir.

Üyelikten çekilme (istifa) işlemi ise yine üç nüsha olarak doldurulan “Kamu Görevlileri Sendikaları Kamu Görevlisinin Üyelikten Çekilme Bildirimi Formu”nun doldurularak ilgilinin çalıştığı birim evrakına verilmesi ile mümkün olmaktadır. Çekilme bildirimi formunun sol alt köşesi dilekçe niteliğinde olduğu için ayrıca dilekçe yazmaya gerek olmadığı gibi, form doldurulmadan dilekçe ile istifa etmek de mümkün değildir. Çekilme işlemi (istifa) formun birim evrakında tarih ve sayı almasıyla tamamlanmaktadır. İstifa tek yanlı bir işlemdir. Birim evrakında tarih ve sayı alınması yeterlidir, sendikanın kabul veya reddi söz konusu değildir.

Bu işlemler, konuşulduğu gibi kolay olmamaktadır. Memurlar dolaylı veya doğrudan amirlerin baskısına maruz kalabilmektedir. Örneğin kurum/birim amiri odasına çağırarak emrindekileri bir sendikaya yönlendirebilmekte, bunun için talimat verebilmekte veya üyelik formunu bir sendika lehine huzurunda doldurtabilmektedir.

İşe yeni başlayan memurlar için de, işe giriş evrakları arasına sıkıştırılan işveren yandaşı bir sendikanın üyelik formu, farkına varmadan imzalatılabilmektedir.

Üyelikten çekilme için de benzer sorun ve baskılar söz konusudur. Üyelikten çekilme formunu evrak birimine veren memur, amir tarafından uyarılarak yandaş sendikadan istifası önlenebilmekte veya yandaş sendikaya üye yapılmak üzere diğer sendikalardan istifaya zorlanabilmektedir. Bu baskılar kimi zaman her seviyedeki amirler tarafından kimi zaman da kurum personeli tarafından yapılabilmektedir. Türk Ceza Kanununun 119 uncu maddesine göre suç olan bu tür baskılar, memurların çekingenliği nedeniyle yapanın yanında kâr kalabilmektedir.

Bu sakıncaların önlenebilmesi, önümüzdeki yıllarda da benzer sorunları yaşanmaması, sendikal çalışmaların özgür ortamda yapılması, yasalar arasında ahenk sağlanması ve bürokrasinin azaltılması amacıyla; kamu görevlilerinin sendikalara üyelik ve üyelikten ayrılma işlemlerinin 6356 sayılı Kanunun 17 ve 19 uncu maddelerinde olduğu gibi “e-Devlet kapısı üzerinden” yapılması için 4688 sayılı Kanununu 14, 16 ve 30 uncu maddelerinde yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

İŞÇİ SENDİKALARINDA ÜYELİK VE ÜYELİKTEN ÇEKİLMELER  e-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN

Benzer sorunlar yıllarca işçi sendikalarında da yaşandı.

Bilindiği gibi işçi ve işveren sendikaları 6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu”na göre faaliyet gösterirler.

2012 yılına kadar işçi sendikalarına üyelik ve üyelikten çekilme işlemleri noter marifetiyle gerçekleştirilmekte ve çok sorun yaşanmaktaydı.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra üyelik ve üyelikten çekilme işlemleri artık e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaktadır.

18/10/2012 tarihinde kabul edilen 6356 sayılı Kanunun “Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması” başlıklı 17 inci maddesinin beşinci bendi aşağıdaki gibidir.

 

Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması

MADDE 17 – …

(5) Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılır…

 

Görüldüğü gibi, işçiler e-Devlet kapısı üzerinden diledikleri sendikaya üye olabilmektedirler.

Aynı Kanunun “Sendika üyeliğinin sona ermesi ve askıya alınması” başlıklı 19 uncu maddesinin çekilme ile ilgili  ikinci ve üçüncü bentleri de aşağıdaki gibidir:

ilgili bentleri

Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması

MADDE 19 –

(2) Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle üyelikten çekilebilir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır.

(3) Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlilik kazanır. Çekilenin bir aylık süre içinde başka bir sendikaya üye olması hâlinde yeni üyelik bu sürenin bitimi tarihinde kazanılmış sayılır.”

6356 sayılı kanundaki düzenlemenin, kanunlar arasındaki ahengin de sağlanması açısından 4688 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde yapılarak memurların da sendikalara üyelik ve üyelikten ayrılma işlemlerinin e-Devlet kapısı üzerinden yapılması sağlanmalıdır.

« E-Devlet Şifremi Nasıl Değiştiririm?

E-devlet sendikadan nasıl istifa edilir bilgisi ile çeşitli görevlerinizden istifa edebilirsiniz. Çeşitli gerekçeler ile e-devlet sendikadan istifa etme işleminde bulunacak kişilerin e-devlet şifrelerinin olması gerekir. Bu şekilde mevcut istifa talebi gerçekleştirilerek işlem sorunsuz şekilde tamamlanır.

E-Devlet Sendikadan Nasıl İstifa Edilir?

Kişiler sendika üyeliklerini e-devlet üzerinden başlatabileceği gibi yine e-devlet platformu üzerinden de sonlandırabilir. E-devlet sendikadan istifa etme şu şekildedir:

  • Tarayıcınız üzerinden turkiye.com adresine giriş yapınız. Karşınıza çıkan form üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile kişisel sayfanıza erişim sağlayınız.
  • Bu adım ardından platformun arama motoru aracılığı ile ilgili sendikanın sayfasına gidiniz.
  • Yönergeleri takip etmeniz ardından sendikadan ayrılma işleminiz gerçekleşir.

E-Devlet Sendikadan Ayrılma ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Sendikalar ile ilgili tüm yönetmelik 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu kapsamında düzenlenir. İlgili kanunun 2, 3 ve 4. Maddelerinde sendikadan ayrılma yönetmeliğine yer verilir. E-devlet sendikadan ayrılma ile ilgili bilgilendirme şöyledir:

  • Sendika bünyesinde bulunan her vatandaş, kişisel e-devlet sendikadan istifa etme yöntemi ile mevcut görevini sonlandırma hakkına sahiptir.
  • Çekilme işleminin gerçekleştirilmesi ardından sendika ve Bakanlık sistemine eş zamanlı bildiri gönderilir.
  • Kişinin çekilme talebi 1 ay sonra geçerlilik kazanır. Bu süreçte bir başka sendika üyeliği başlatılacaksa onun giriş tarihi istifanın kabul edilip ilişiğin kesildiği gün başlar.
  • Kişinin istifası genel kurul tarafından değerlendirilir ve sendikadan çıkması kararlaştırılır.

Sendikadan İstifa Eden Biri Yeni Bir Sendikaya Üye Olabilir Mi?

Kişilerin çeşitli sendikalara üye olma ya da üyelikten çekilme hakları vardır. Bu durumda bir sendikadan istifa edip başka bir sendikaya üye olma hakkında bilgilendirme şu şekildedir:

  • Kişinin mevcut sendikadan istifası ve kesin olarak ayrılışı 1 ay sürer. Bu noktadan sonra bir başka sendika için başvuru oluşturma hakkı doğar.
  • Bir sendikaya başvuru yapılması ardından süreç kurul tarafından incelenir. Bunun ardından ilk 1 aylık süreçte başvurunuz reddedilmezse katılımda bir engel gözlenmez.
  • Kişiler birden fazla sendika üyeliği tanımlatamaz. Bu tip durumlar usulsüz ve geçersizdir.
  • Kişinin yeni sendikaya üyeliği başlatılınca kayıt belgesinin bir kopyası üyeye, bir kopyası sendikaya, bir kopyası da işverene teslim edilir.
  • İstifa edilip ikinci bir sendika başvurusu yapılır ve ret cevabı alınırsa istifa edilen sendikada süreç hale işliyor olur. İstifa talebi geri alınamaz.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda e-devlet sendikadan istifa etme işlemi gerçekleştirilebilir.

 

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır