kedi ile muhabbet kuşunun dostluğu / (Özel) Yavru kedi ile muhabbet kuşunun dostluğu

Kedi Ile Muhabbet Kuşunun Dostluğu

kedi ile muhabbet kuşunun dostluğu

Kedi ile muhabbet kuşunun dostluğu görenleri şaşırtıyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde ‘Piko’ isimli muhabbet kuşunun, ‘Nazlı’ isimli kediyle dostluğu görenleri şaşırtıyor.
İlçede bir ailenin beslediği Piko isimli muhabbet kuşu ile Nazlı ismindeki kedinin dostluğu parmak ısırtıyor. İlk karşılaşmalarında çok fazla kavga eden Piko ile Nazlı artık kavgalarını bir oyuna dönüştürdü. Muhabbet kuşu büyük bir gününü kedinin çevresinde ona gaga atarak geçiriyor. Tatlı halleri ile ilgi odağı olan kedi ve muhabbet kuşu, iki farklı hayvanın nasıl bir arada yaşayabileceğine en iyi örnek olarak gösteriliyor.
Muhabbet kuşu ile kedinin sahibi olan Sevgi Çakmak, “İlk başlarda birbirlerini kıskandıkları için devamlı kavga ediyorlardı. Zamanla birbirlerine alıştılar ve artık kardeş gibiler. Kafesinde olduğu zaman muhabbet kuşumuz kendi imkanlarıyla kedimiz kuşu oradan çıkartarak dışarıda oyunlar oynuyorlar. Devamlı zaman geçirdikleri için de birbirlerine alıştılar. Bizler de onları çok seviyoruz. Beraber yatıyorlar, beraber banyo yaptırıyoruz evcil hayvanlarımızı. Misafirlerimiz geldiğinde bu ikilinin uyumlarını gördüğünde hayrete düşseler de bizlere hayvanlar önemli dostluk mesajları veriyorlar” diye konuştu.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde seafoodplus.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kedilerle Kuşlar Birlikte Yaşayabilir mi?

Kediler avcı canlılardır ve doğal avlarından birisi de kuşlardır. Bu nedenle kuşlarla kedilerin bir arada yaşamasının mümkün olmadığı düşünülür. Evde yaşayan kediler bile hiç avlanmasalar ve yiyecek mamaları olsa da içgüdüsel olarak kuş gördükleri zaman avlamaya çalışırlar. Ancak bu kediler ile kuşların asla bir arada yaşayamayacağı anlamına gelmez.

Kedi ile kuşun aynı ede yaşayabilmesi için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin en önemlisi kedinin kuşa fiziksel olarak erişimini engellemektir. Kediler için avlanma aynı zamanda bir oyundur ve sadece yemek yemek için avlanmazlar. Kedilerin bu davranışı tamamen içgüdüsel olduğu için bu içgüdünün ne zaman baskın olacağını kestirmek mümkün değildir.

Bu durum kedinin kişiliği ile de alakalıdır. Bazı kediler evdeki kuşu neredeyse görmezden gelirler ve hiç ilgilenmezler. Ancak bazı kedilerde ise durum tam tersidir. Kedi kuşa ulaşmayı yaşama amacı haline getirebilir. Eğer bir kediyle ve bir kuşla aynı evi paylaşmayı düşünüyorsanız bu kararı vermeden önce kedinizin karakterini göz önünde bulundurmalı ve evde kimse yokken kedinin kuşa yaklaşamayacağından emin olmalısınız.

kuş gözleyen kedi

Kedilerin ve Kuşların İçgüdüleri

Kediler vahşi doğada avlarını takip ederler, sürpriz faktörünü kullanırlar ve hiç beklemedikleri anda avlarının üstüne çökerler. Kedilerin avları arasında küçük memeliler, sürüngenler, balıklar ve kuşlar vardır. Canlı ya da cansız fark etmekisizin, kediler havaya zıplayan her şeyi çok severler. Kuşlar bu tanıma uygundur ve kediler kuşları gördüklerinde onların hareketlerine kitlenirler. Vahşi kediler avlarını aç olduklarında yemek, tok olduklarında ise oyun olarak görürler. Ev kedileri de zaman zaman vahşi kediler gibi davranabilirler.

Evcil kuşlar da sokaktaki kuşlar da tehdit altında hissettiklerinde hemen uçarak kaçarlar. Bu tehdit kaynağı bir ses, hava akımındaki bir değişim ya da yakınlarda bulunan bir kedi olabilir. Hatta kuşlar bir tehdit hissettikleri için kaçarken öterek çevredeki diğer kuşları da bu tehlikeye karşı uyarırlar. Evde beslenen kuşlar genellikle küçük cinslerdir ve bu nedenle kendilerini savunmaya çalışırken kediye zarar veremezler. Hatta macaw gibi oldukça büyük boyutlu kuşlar bile çevrede bir kedi gördüklerinde iç güdüsel olarak kaçmayı tercih ederler.

Her ne kadar kediler kuşları av olarak görse ve büyük kuşlar bile kaçmayı tercih etse de bu kuşların kedilere karşı tamamen zararsız olduğu anlamına gelmez. Büyük papağanların gagaları ve pençeleri oldukça güçlüdür. Kedileri tutabilirler ve ısırabilirler. Kuşlar özellikle kediler korktuğunda ve saldırmaya çalışmadığında kedinin daha fazla üstüne giderler.

kuş kafesinde dururken dışardaki kuşlara bakan kedi

Kediler ile Kuşlar Nasıl Bir Arada Kalabilir?

Kedilerin evcil dahi olsa kuşları avlama dürtülerinin olduğunu göz önünde bulundurulduğu zaman bu iki türü bir araya getirmeden önce bazı önlemler almak gerekmektedir. Her ne kadar kedi ve kuş çok uzun süredir bir arada yaşasa ve birbirlerine çok alışkın olsalar da bu bir gün kedinin içgüdülerinin baskın gelmeyeceğini düşünmek doğru olmaz.

Kafesi Güvene Alın

Eğer meraklı bir kediye sahipseniz, kuşun kafesinin kedinin giremeyeceği hatta ulaşamayacağı bir yerde olmasına özen gösterin. Eğer ayaklı bir kafes tercih ediyorsanız kedinin kafesin ayağına vurarak düşüremeyeceğinden de emin olmalısınız. Muhabbet kuşları ya da kanaryalar için tercih edilen küçük kafesler kolay bir şekilde devrilebilir ya da kedi tarafından açılabilir. Bu nedenle evinizde kedi varsa evcil kuşunuz küçük dahi olsa büyük bir kafes tercih etmelisiniz. Farklı ihtiyaçlara göre tasarlanmış kuş kafesi çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Odaları Ayırın

Özellikle evde olmadığınız zamanlarda kuşun kafesini kedinin giremeyeceği bir odaya koymanız en etkili çözümdür. Her ne kadar kuş kafesin içerisinde oldukça güvenli olsa da kedinin kafese yaklaşması ya da kafesi devirmeye çalışması kuş için oldukça stresli bir durumdur. Kedi, kuşun kafesinin bulunduğu odanın kendi bölgesinin bir parçası olmadığını iyi anlamalıdır. Kuş yokken bile kedinin kafese ya da odaya girmemesi bu algının sürdürülebilir olmasını sağlar. Aksi takdirde kedi kuş kafesini ya da odayı kendi bölgesi olarak kabul ederek sahiplenecektir. Kedinin ilk başta buradan uzak durması için odanın girişine kedi kovucu sprey koyulabilir. Kedileri uzak tutmaya yarayan spreyleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kediyle Kuşu Gözetim Altında Tanıştırın

Kediyle kuşu tanıştırma ve birbirlerine alışmasını sağlama oldukça yavaş ilerlemesi gereken bir süreçtir. Bu tanıştırma işleminin kuşun kafesinin bulunduğu odada yapılmaması gerekir. İlk başta kuşun kafesten çıkarılmaması gerekir. Kedi ve kuş arasındaki mesafe yavaş yavaş azaltılabilir. Bu esnada hem kuşun hem de kedinin rahat olduğundan emin olmalısınız. Kedi ile kuşun birbirine yeterince alışması için zaman geçtikten sonra kuşun kafesini açabilirsiniz. Ancak bu esnada mutlaka kedinin yanında olmanız ve sürekli olarak dikkat etmeniz gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Güncel - Yaşam Salı 02 Mayıs

Düzce&#;nin Akçakoca ilçesinde muhabbet kuşu ile kedinin dostluğu görenleri şaşkına çeviriyor.

Kedi ile muhabbet kuşunun dostluğu düşman çatlatıyor

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde muhabbet kuşu ile kedinin dostluğu görenleri şaşkına çeviriyor.

Akçakoca’da bir ailenin beslediği Çapkın isimli muhabbet kuşu ile Gandalf ismindeki kedinin dostluğu parmak ısırtıyor. İlk karşılaşmalarında çok fazla kavga eden Çapkın ile Gandalf, artık kavgalarını bir oyuna dönüştürdü.

Birlikte oyun oynayan Çapkın ile Gandalf, adeta düşman çatlatıyor. Kedi Gandalf zamanın büyük çoğunluğunu muhabbet kuşunun çevresinde geçiriyor. Tatlı halleri ile ilgi odağı olan kedi ve muhabbet kuşu iki farklı hayvanın nasıl bir arada yaşayabileceğine en iyi örnek.


Bir kuşun eve hapsedilmesini doğru bulmuyoruz ancak bu evde bir kuş ile yaşayan aileler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peki kuşu olan bir aile eve bir kedi almaya karar verdi. Tabii ki akla gelen ilk soru ‘kuşumuz ve kedimiz birbirlerine nasıl alışacak?’

Öncelikle yazımıza başlamadan önce şunu belirtmeliyiz; hiçbir kuşun evi kafes değildir. Birçok egzotik kuş ülkemize kaçak yollardan sokuluyor. Tabii ki kafeste doğmuş bir muhabbet kuşu doğada yaşamaya devem edemez. Ancak ömrünü kafeste geçirmesi için üretilen bu hayvanların mağdur edildiği kirli ticarete ortak olmayalım.

Evet bir kuşun eve hapsedilmesini doğru bulmuyoruz ancak bu binlerce evde bir kuş ile yaşayan aileler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peki bir kuşu olan aile eve bir kedi almaya karar verdi. Tabii ki akla gelen ilk soru ‘kuşumuz ve kedimiz birbirlerine nasıl alışacak?’

KEDİ VE KUŞ AYNI EVDE YAŞAYABİLİR Mİ?

Evde veya sokakta yaşaması farketmeksizin her kedi kuşlarla ilgilenir. Bir elektrik diğreğinde ya da ağaçta duran kuş bir kedinin avcılık duygusunu harekete geçirebilir. Ancak bu durum bir kedi ve kuşun aynı evde yaşamasına engel değildir.

KEDİLER VE KUŞLAR BİRBİRLERİNE NE KADAR ZARAR VEREBİLİRLER?

Kediler canlı olsun olmasın hareket eden her şeye atlamaya bayılır. Tabi kuşlar söz konusu olduğunda avcılık duyguları da onları tetikler. Eğer kedi kuşu yakalarsa amacı çoğu zaman onu öldürmek olmaz. Onu daha çok eğlenmesini sağlayacak bir oyuncak olarak görür. Ancak minik pençeleri ve dişleri istemeden de olsa bir kuşu ağır yaralayabilir. Ve bu ağır yaralanmalar ölümle sonuçlanabilir.

Tabi ki zarar verecek tek taraf kediler değildir. Kuşlar da kedilere zarar verir. Özellikle büyük papağanlar güçlü gagaları ve pençeleri ile bir kediye zarar verebilir. Tabi bu gibi durumlarda evde beslediğimiz papağanların da özelliklerini bilmemiz gerekiyor. Eğer kediniz korkaksa kuşunuz tarafından ısırılması çok zor olmaz.

KEDİLER VE KUŞLAR BİRBİRLERİNE NASIL ALIŞTIRILIR?

Her kedi ve kuş aynı özelliklere sahip değildir. Sahiplendiğiniz kedi eve geldiğinde belki de kuş hiç dikkatini çekmeyecektir. Ya da saldırgan taraf kuşunuz olabilir. Dediğimiz gibi her kedi ve kuşun vereceği tepki farklı olabilir.

PEKİ KEDİ VE KUŞ BİRBİRLERİYLE NASIL TANIŞTIRILIR?

Kuşun kafesini sabitleyin: Eğer eve bir kedi aldıysanız ilk yapacağınız işe kuşunuzun kafesini sabitlemek olmalı. Kedinin ulaşamayacağı bir yerde olmalı ve kedinizin pati darbelerine maruz kaldığında devrilmemeli. Kafesin kapısının kedi tarafından açılamayacak şekilde olmasına da dikkat etmelisiniz.

Ayrı odada tutun: Kuşunuzun kafesini onun giremeyeceği bir odaya koyun ve asla onları yalnız bırakmayın. Kuşunuz kediye henüz alışmadan onunla aynı odada kalırsa kafesi güvenli de olsa strese girmesine neden olabilir.

Kedinizi kafesi sahiplenmesine izin vermeyin: İçinde kuş olsun veya olmasın kedinizin kuş kafesinin üstüne ya da yanına yatmasına izin vermeyin. Aksi taktirde kediniz burayı sahiplenip üzerinde hak iddia edebilir.

Kediniz ve kuşunuzu yavaş yavaş tanıştırın: Kuşunuzun kafesini kedinizden uzak bir yere asın ancak ilk olarak birbirlerini uzaktan görmelerini sağlayın. Her iki hayvanın da stresli olmadığını anladığınızda mesafeyi kısaltın. Eğer kediniz saldırma belirtileri göstermiyorsa kuşun kafes kapısını açın. Eğer kuşunuz aşırı stresli değilse onu elinize alıp kediniz ile tanıştırabilirsiniz. Ancak yanınızda, ani bir harekette hem kediyi hem de kuşu kontrol edebilecek bir kişi daha olsa çok daha iyi olur. Kuşunuzun korkup elinizden kaçma ihtimalini unutmayın. Ve her iki hayvanın da birbirlerine alışması için onlara zaman verin. Alışma süreci aşılıncaya kadar kuşunuz kafeste de olsa onları asla evde aynı odada yalnız bırakmayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir