rapor parası emanete alındı / Emanete Alınan Rapor Parası Nasıl Alınır? - SGK Bilgisi

Rapor Parası Emanete Alındı

rapor parası emanete alındı

Geçici iş göremezlik ücreti; hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresi için ödeniyor. İstirahat raporunun bitim tarihini takip eden gün itibarıyla geçici iş göremezlik ödeneğine ait ödeme işlemleri başlatılıp, anlaşmalı bankaya sigortalının TC kimlik numarasına tanımlanarak gönderiliyor.

Ancak son zamanlarda iş göremezlik ödeneği alınmasında, yetkili banka hesabından 6 gün içerisinde çekilmediği takdirde 3 aya varan gecikmeler yaşandığı belirtiliyor. Her ayın 8 ile 14’ü arasında çekilmek üzere, iş göremezlik ödeneği işçi adına banka hesabına aktarılıyor. Ancak çeşitli nedenlerle paranın banka hesabından bu tarihler arasında çekilmemesi halinde, hak edilen ödenek emanete alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına geri gönderiliyor. Ücret geri gönderildiğinde ise SGK’ya tekrar başvuru yapılması gerekiyor. Bu tarihten sonra da işlemlerin tamamlanması ve paranın tekrar bankaya aktarılmasının zaman aldığı belirtildi. SGK’nın her bir şubesinin ayda ortalama bin iş göremezlik ödeneği işlemi yaptığı belirtiliyor.

İş Göremezlik, Rapor Parası Sorgulama, Rapor Parası Hesaplama

İş göremezlik ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Bu sayede çalışanın hastalık izni süresi boyunca gelir kaybı yaşamaması ve şikayetlerinin ortadan kalkması sağlanmaktadır. İşveren, geçici malullük ödeneği alacak kişilerin ücretlerini ödemez.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

  • Kişiler çalışmalarını engelleyebilecek sorunlarla karşılaştıklarında işlerinde aktif olarak çalışamazlar. Çalışamayacak durumda olanlar iş göremezlik raporunun nasıl alınacağını araştırabilirler. Engelli raporu, kişilerin çalışamayacak durumda olduğunu gösteren bir rapordur. İş göremezlik raporu alan kişiler, rapor süresi kadar maaş alırlar. Kendi kusurlarından kaynaklanmayan sağlık sorunları, kişilerin engelli raporu almasına neden olur.
Is Goremezlik Raporu Nasil Alinir
  • Engelli raporu alan kişiler çalışmaya devam edemezler. Raporlama dönemi hekimler tarafından belirlenir. Raporlama döneminde insanlar sağlıkları için çalışmazlar. İş göremezlik raporu, iş kazası veya doğum gibi durumları kapsayan bir rapor türüdür. Kişilerin sağlıkları ile ilgili çalışmalarını engelleyen bir durum varsa doktorlar engelli raporu düzenler. Hazırlanan rapor ile kişiler tedavi edilmekte ve iyileşmeleri beklenmektedir.

Rapor Nasıl Alınır?

Hayatın her döneminde ya da her anında sağlık raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Vatandaşların raporlara en hızlı ve en kolay şekilde ulaşması için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına başvuru yapılmaktadır. Sağlık raporları, rahatsızlıklarınızı belirlemek ve gerekli yerlere gösterebilmek adına alınmaktadır. Sağlık raporlarının da çeşitleri alınma amaçlarına göre farklılık göstermektedir.

Sağlık raporlarının alınma amaçlarına göre çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
• İş göremezlik raporu,
• Evlilik için sağlık raporu,
• Ehliyet için sağlık raporu,
• Bez raporu,
• İşe giriş raporu,
• İlaç kullanım raporu.

İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

  • Raporunuzu hızlı bir şekilde işverene teslim etmelisiniz. Bu nedenle e-Rapor sistemi için verilen 5 günlük süreyi aşamaz.
  • Raporu aldıktan sonra bağlı olduğunuz SGK&#;ya haber vermelisiniz.
  • SGK raporunuzu inceledikten sonra onaylamalıdır. Onay gelir gelmez ödemenizi PTT şubelerine veya e-Devlet&#;te tanımlı banka hesabınıza yaparsınız. Ayrıca SMS veya e-posta ile bilgilendirileceksiniz.

>İlgili İçerik:İş Kazası Maluliyet Oranı Tespiti <

Is Goremezlik Odemesi

İş Göremezlik Ödemesi      

Geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası veya meslek hastalığı durumunda işçinin gelir kaybı yaşamaması için verilir. İşçiler arasında ihbar tazminatı olarak da bilinen iş göremezlik  ödeneği için SGK tarafından belirlenen şartların sağlanması gerekmektedir.

İş Göremezlik Raporu E-Devlet

Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile elektronik devlet kapısı üzerinden verilen hizmet sayesinde para raporuna ve ilgili ve güncel bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

e-Devlet&#;e giriş yaptıktan sonra &#;4A / 4B Engelli Ödemesini Görüntüle&#; sekmesine tıklayarak sisteme kayıtlı engelli ödeme bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

Geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin tedavi biçimine göre değişmektedir. Hastanede tedavi gören işçiler, geçici İş göremezlik raporu karşılığında günlük kazançlarının yarısını alırlar. Ayakta tedavi gören işçiler, günlük gelirlerinin üçte ikisi kadar ödenek alırlar. İşçi tedaviyi uzatmaya çalışırsa ve doktorun talimatlarına uymazsa kuruma eksik ödeme yapılır.

SGK İş Göremezlik

İş kazası, bağlanacak gelirlerin hesaplanmasında esas alınacak günlük gelir; İş kazası veya meslek hastalığı halinde iş göremezlik in başladığı tarihten önceki on iki ayın son üç ayında; Analık ve hastalık halinde, iş göremezliğin başlamasından önceki on iki ay içinde 80 inci maddeye göre hesaplanacak prime esas toplam gelirin, ödeme gün sayısına bölünmesi ile hesaplanır. bu gelirlere göre prim ödenir. Ancak, iş göremezlik  başlangıcına son bir yıl içinde günden daha az süreyle kısa vadeli sigorta primi tebliğ edilenlerin hastalık ve analık hallerinde göreve esas olacak günlük kazançları, İş, iş göremezliğin başlangıcındaki günlük primin günlük baz priminin alt sınırının iki katını aşamaz.

Rapor Parası

Rapor parası, işçinin iş kazası ve ya meslek hastalığı geçirmesi sebebiyle işe gelememe durumudur. Rapor parası sorgulamak için e-devlet internet sitesi ve aşağıya bırakacağımız link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Rapor parası, halk dilinde geçici iş göremezlik ödeneği; işçinin tedavi gördüğü şekle göre değişmektedir. Yatarak tedavi gören işçi günlük kazancın yarısını alırken ayakta tedavi gören işçi günlük kazancının üçte ikisini almaktadır. Geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma durumları şu şekildedir:

Rapor Parasi Ne Zaman Yatar

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor Parası Alma Şartları

• İş göremezlik raporunun alındığı tarihten önce bir yıl içinde en az 90 gün prim şartı bulunmaktadır.
• Rapor günü 1 ve ya 2 ise Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yapmamaktadır. Rapor süresi en az 3 gün olmak zorundadır.
• Alınan raporda hastalık teşhisi bulunmalıdır.
• Bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na dikkat edilmeli ve doğru kuruma başvuru yapılmalıdır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödeneği için gerekli raporu olan çalışanın, sürecin başlaması için öncelikle aldığı raporu en kısa sürede çalıştığı kuruma göndermesi gerekmektedir. Rapor ne kadar erken iletilirse, işlemler o kadar erken başlar. İşveren, kendisine teslim edilen bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenir ve çalışan ödemeleri en geç 15 gün içerisinde PTT&#;ye gönderilir.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde tanımlanmış bir banka hesabı varsa, ödemeleriniz doğrudan banka hesabınıza da gönderilebilir. PTT&#;ye gönderilen iş göremezlik  ödemenizin ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde tarafınıza ulaşmaması durumunda ödemeniz SGK&#;ya iade edilerek emanet hesaplarına aktarılacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumları sisteminde tanımlanacak banka hesapları;

  • -Ziraat Bankası
  • -Halk Bank
  • -Vakıf Bank
  • -Akbank
  • -Burgan Bank
  • -Fiba Banka
  • -Şeker Bank
  • seafoodplus.infoi Bankası
  • -Garanti Bankası

Genel olarak 45 gün içinde ödemenin gerçekleşmesine özen gösteriliyor. Bunu göz önünde bulundurarak aldığınız raporun parasının aşağı yukarı ne zaman size ulaştırılacağı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rapor Parası Ne Zaman Alınır?

İşçinin belirli sebeplerden dolayı işe gitmediği günler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aldığı ödeneğe Rapor Parası denilmektedir. Rapor parası, işverenin kuruma durumu bildirmesinden sonra kurum yetkilileri tarafından raporun onaylanmasıyla ödeme emri verilir. Tedavi gören işçinin hesabına ise PTT aracılığıyla hesaba yatırılmaktadır.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

Ödemenin yapılması için raporun alınması iş yerine teslim edilmesi şart. Sonraki süreçte de direkt olarak iş veren yükümlülükleri, giriş işlemlerinin tamamlanması sağlanacaktır. Hemen ardından da süreç tamamlandığında Geçici İş Göremezlik Ödeneği raporu alan kişiye verilecektir. SGK tarafından ulaştırılacak olan bu ödeme, sürecin kanuna uygun şekilde işlemesi halinde sorunsuz ulaştırılır. Peki, nasıl hesaplanır?

  • Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı
  • Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Aldığınız rapor üzerinden bu hesaplama yöntemi ile ne kadar rapor parası alacağınızı bulabilirsiniz.

>İlginizi Çekebilir:İş Kazası Tazminat Hesaplama <

İş göremezlik ödeneğinizin hesaplanmasında 3 aylık brüt kazancınız ve 3 aylık son prim gününüz ayrı ayrı ücretlendirilir. 3 aylık brüt gelir daha sonra son 3 aylık prim günlerine bölünür. Sonuç, rapor edilen gün sayısı ile çarpılır. Raporun ilk 2 gününün burada ayıklandığını unutmayın. İşvereniniz 2 gün boyunca size gelen rapordan dolayı hiçbir şekilde kesinti yapamayacak.

avukata danisin

Rapor Parası Sorgulama

Rapor parası, diğer adıyla geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası sebebiyle işe gelemediği durumlarda verilmektedir. Rapor parası, işçinin tedavi şekline göre değişkenlik göstermektedir. İşçi, yatarak ve ya ayakta tedavi görüyorsa, iki tedavinin ödenek tutarları farklıdır.
Rapor parası sorgulama ekranına ulaşımının en kolay yoluna E-Devlet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha sonra sırasıyla ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ ve ‘4/A 4/B İş Göremezlik Ödeneği Görüntüle’ sayfalarını açarak sorgulama yapabilirsiniz.
seafoodplus.info
Diğer rapor parası sorgulama yöntemi ALO hattını arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rapor Parası Ne Kadar?

Sosyal güvenlik kurumu rapor parası için belirli kurallar çerçevesinde durmaktadır. İşçiye verilecek olan rapor parası için işveren kuruma bildirim yapmalıdır. Bildirimin yapılmasının ardından yetkili kişilerce onaylanan rapor için ödeme yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu yatarak tedavi gören işçilere günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi gören işçiler için günlük ücretinin üçte ikisini vermektedir.

10 Günlük Rapor Parası Ne Kadar ?

yılı için 10 günlük rapor parası 8 gün olarak hesaba aktarılmaktadır. Sebebi Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik gün için ödeme yapmamaktadır. Ödenecek tutar,
İşçinin asgari ücretle maaş aldığı düşünülerek hesaplandığı takdirde 10 gün yatarak tedavi gören işçiye TL, ayakta tedavi gören işçiye TL yatmaktadır.

10 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu 10 gün için tedavi gören işçiye Geçici İş Göremezlik raporu için 8 günlük bir ödeme yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu gün için ödeme yapmamaktadır. Ayakta tedavi gören bir işçi günlük kazancının üçte ikisini talep edebilirken, yatarak tedavi gören işçi günlük kazancının yarısını talep edebilmektedir. yılı için asgari ücret alan işçinin 10 günlük rapor parası şekli şu rakamlardan oluşmaktadır: yatarak tedavi gören işçinin 10 günlük ücreti TL, ayakta tedavi gören işçinin 10 günlük ödeneği TL olarak belirlenmektedir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatıyor?

İş kazası ve ya meslek hastalığından dolayı işçinin işe gelemeyip tedavi gördüğü durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçiye rapor parası verilmektedir. Bu rapor parası işyerinin iş kazasını ve ya meslek hastalığını bildirdikten sonra en geç 15 gün içerisinde kurum işçinin hesabına PTT üzerinden ödeme yapmaktadır. Ödenek hesaba yattıktan sonra iki ay içerisinden hesaptan alınmalıdır.

İstirahat Rapor Parası

İstirahat rapor parası, iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortası tarafından işçinin işe gelemediği durumlarda işçiye verilen ödenektir. Bu ödenek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. İstirahat rapor parası diğer adıyla geçici iş göremezlik parası, işçinin tedavi gördüğü şekle göre farklıdır. İşçi yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını alırken ayakta tedavi gördüğü durumlarda günlük kazancının yarısını almaktadır.
İş yerinin raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesinden sonra kurum 15 gün içerisinde işçiye PTT üzerinden ödeneği yatırmaktadır.

İstirahat Rapor Parası Nasıl Alınır?

İş kazası, meslek hastalığı ya da gebelik durumu bulunan işçi sağlık kuruluşundan temin edeceği sağlık raporunu işverene iletmelidir. İşveren bu raporu ve işçinin durumunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na ileterek ödenek için başvurmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanan rapor için işçiye istirahat raporu parası verilmektedir. İstirahat raporu parası yatarak tedavi gören işçi için günlük ücretin yarısı, ayakta tedavi gören işçi için günlük ücretin yarısı olarak verilmektedir.
istirahat raporu parası işçinin asgari ücret aldığı varsayılarak örneklendirme yaparsak yatarak tedavi gören işçiye günlük 83,40 TL, ayakta tedavi gören işçiye günlük ,20 TL verilmektedir.

Rapor Parası Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu’na işverenin gebelik, iş kazası ve meslek hastalığını rapor halinde bildirmesi üzerinde kurumun işçiye verdiği ödeneğe rapor parası ve ya geçici iş göremezlik parası denilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu günlük dinlenme için ödeme yapmamakla birlikte üçüncü günden itibaren ödeme yapmaktadır. Kurum yatarak tedavi gören işçiye son güncellemesine göre günlük ücretinin yarısını vermektedir. Asgari ücret temel alındığında yatarak tedavi gören işçiye günlük olarak 83,40 TL vermektedir. Ayakta tedavi gören işçiye ise günlük ücretinin yarısını ödemektedir. Asgari ücret temel alındığında ise bu miktar ,20 TL ye denk gelmektedir.

İş Kazası Rapor Parası

Türkiye’de yılda binlerce işçi iş kazası geçirmektedir. Görmek istemediğimiz fakat oldukça kabarık bir tablo olarak kaza sayıları karşımıza çıkmaktadır. İş kazası geçiren işçi, maddi ve manevi yönden zorluk çektiği görülmektedir.
Zorlukların yanı sıra işe gidememe durumu da söz konusu olmaktadır. İşçinin, iş kazası sebebiyle işe gidemediği durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir tayin edebilmektedir. Bu gelir işçinin tedavi şekline göre verilmektedir. İşçi ayakta tedavi görüyorsa günlük kazancının üçte ikisini, yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını alabilmektedir.

İş Kazası Rapor Parası Hesaplama

İş yerinin işinin gerçekleştirirken kazaya uğrayıp yaralanan ve ya vefat eden işçi iş kazası geçirmiş olarak kayıtlara geçmektedir. İşveren iş kazasını gerekli kurumlara bildirim yapmalıdır.
İşverenin bildirim yapması gereken kurumlardan biriside Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Kurum sağlık raporunun onaylanması halinde kaza geçiren işçiye tedavi şekline göre ödenek vermektedir. Sosyal güvenlik kurumu yatarak tedavi gören işçiler için günlük ücretinin yarısını verirken, ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte ikisini vermektedir.

Örneklendirme yapılması gerekirse kaza geçiren işçinin asgari ücret aldığı varsayılarak; yatarak tedavi gören işçiye 83,40 TL, ayakta tedavi gören işçiye ,20 TL vermektedir. Atlanılmaması gereken hususlardan biride şudur ki; kurum günlük rapora ödeme yapmamaktadır. Rapor süresi en az 3 gün olmalıdır.
Rapor parası hesaplanırken dikkate alınan diğer hususlar ise şu şekildedir:
• Raporlu gün sayısı,
• Son üç aya ait toplam brüt ücretler,
• Son üç aya ait prim, ikramiye vb,
• Son üç aya ait toplam prim gün sayısı.

Rapor Parası Hesaplama

Rapor parası diğer kullanılan adı ile iş göremezlik ödeneği işçinin iş kazası ve ya meslek hastalığı sebebiyle işe gidemediği günler için verilmektedir. İşveren iş kazası ve ya meslek hastalığını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesinden sonra kurum 15 gün içerisinde işçinin hesabına PTT üzerinden aktarmaktadır. Kurum yaptığı son güncellemeye göre günlük rapora ücret ödemezken yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi gören işçiye ise günlük ücretini üçte ikisini öseafoodplus.info Güvenlik Kurumu yılı için ayakta tedavi gören işçiye asgari ücret üzerinden hesaplamalarda günlük ,20 TL verirken yatarak tedavi gören işçiye 83,40 TL vermektedir.

PTT Rapor Parası Sorgulama T.C. İle

Sosyal güvenlik kurumu PTT üzerinden iş göremezlik ödeneği alamaya hakkı olan işçilere ödeme yapmaktadır. Bu ödenek T.C. ile E-Devlet internet sitesi üzerinden sorgulanmaktadır. T.C. ile rapor parası sorgulama için izlenecek adımlar şunlardır:
1. E-Devlet internet sitesi,
2. Sosyal Güvenlik Kurumu,
3. 4/A 4/B İş Göremezlik Ödeneği Görüntüle.
seafoodplus.info, link üzerinden T.C. ile sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

Rapor Ücreti Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan rapor ücreti sorgulamanın iki yolu bulunmaktadır. Birinci yolu T.C. ile e-devlet internet sitesi üzerinden erişime açıktır. E-devlet resmi sitesini T.C. Kimlik numarası ile giriş yapılmasının ardından açılan sayfada arama butonuna ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ yazılarak arama yapılır. seafoodplus.info, bıraktığımız bu link üzerinden internet erişimine ulaşabilirsiniz.
Rapor ücreti sorgulamanın diğer bir yolu ise telefon üzerindendir. ALO hattı arayarak rapor ücretiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Rapor Ücreti Hesaplama

İşverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası, gebelik ve ya meslek hastalığını bildirmesi üzerine kurum PTT üzerinden işçiye ödeme yapmaktadır. Kurum yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını ödemektedir. Ayakta tedavi gören işçiye ise günlük ücretinin üçte ikisini ödemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işçiye PTT üzerinden yatırdığı destek iki ay içerisinde hesaptan alınmalıdır.

Rapor Ücreti Ne Zaman Yatar?

Rapor ücreti ne zaman yatar sorusu rapor parası almaya hakkı bulunan tüm işçilerin merak ettiği konudur. Sorunun cevabı ise şu şekilde açıklanabilmektedir: İş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik gibi durumlardan dolayı işçinin işine gidememesi durumunda verilen rapor ücreti, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimini yapmasının ardından 15 gün içerisinde ödenmektedir.

PTT hesabına aktarılan bu ödenek iki ay içersinde hesaptan alınmalıdır. PTT üzerinden çekilemeyen rapor paraları Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı diğer bankalardan çekilebilmektedir. Kuruma bağlı rapor parasının aktarılacağı banka isimleri şu şekilde sıralanmaktadır:
• Ziraat Bankası,
• Halk Bankası,
• Akbank,
• Vakıf Bank,
• Fibabank,
• Ekonomi Bankası,
• Garanti Bankası.

Rapor Parası Nasıl Alınır?

İş kazası ya da meslek hastalığı, gebelik geçiren işçi, sosyal Güvenlik Kurumu onaylı sağlık kuruluşundan rapor alarak işverene teslim edilmelidir iş yeri beş iş günü içerisinde raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunulan rapor yetkili mevkiler tarafından incelenip onaylandıktan sonra ödeme talimatını vermektedir.
Ödeme emri işverenin kazayı ya da hastalık, gebelik durumlarını bildirmesinden sonra 15 gün içerisinde yapmaktadır. Kurum ödemeyi PTT üzerinden yapmakta olup hesaba yatırılan rapor parası 2 ay içerisinde hesaptan çekilmelidir.

5 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

5 günlük rapor için Sosyal Güvenlik Kurumu ilk gün ödeme yapmamak kaydıyla 3 günlük ödeme yapmaktadır. Kurum ayakta tedavi gören hastalar için günlük ücretinin üçte ikisini ödeme yaparken yatakta tedavi edilen hasta için günlük ücretin yarısını ödemektedir. 5 günlük rapor parası Asgari ücret baz alınarak yapılabilecek hesaplamada 5 günlük ayakta tedavi gören işçiye ,6 TL ödeme yapılmaktadır. Asgari ücret baz alınarak yapılan yatarak tedavi olan işçinin 5 günlük ödemesi ise ,2 TL olarak hesaplanmaktadır.

14 Gün Rapor Parası Hesaplama

yılı rapor parası alacak işçinin maaşı asgari üzerinden hesaplandığı durumlarda ayakta tedavi gören işçiye günlük 79,5 TL verilmektedir. Yatarak tedavi gören işçi için 59,63 TL verilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu günlük iş göremezlik ödeneği vermemektedir. Bu durum sebebiyle 14 günlük rapor için 12 günlük ödeme yapmaktadır. yılı için 14 günlük rapor parası ayakta tedavi gören işçiye TL, yatarak tedavi gören işçiye ,56 TL verilmektedir.

SSK Rapor Parası

Sosyal Sigortalılar Kurumu, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kurumdu. Kurum yılında Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na devrolarak işlemlerini bu kurum üzerinden devam ettirmektedir. Eski adıyla SSK rapor parası şuan SGK rapor parası ve ya Geçici İş Göremezlik ödeneği olarak adlandırılmaktadır. Kısacası rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek hastalığı, gebelik ve ya iş kazası sebebiyle işe gidemeyen işçilere rapor parası vermektedir. Rapor parası yatarak tedavi gören işçiler için günlük ücretin yarısı kadar olup ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte ikisi kadar verilmektedir. Bu durum dolayısıyla işçinin alacağı rapor parası maaşına göre değişmektedir.

Rapor Parası Hesaplama

yılı için Sosyal Güvelik Kurumu, iş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik gibi durumlar için işçiye ödeme yapmaktadır. Ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT üzerinden işçinin işe gelememe durumu için işe gelemediği gün sayısına göre verilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu günlük istirahat için ödeme yapmamaktadır. Kurum yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi gören işçinin günlük ücretinin üçte ikisini ödemektedir. İşçinin maaşına göre alacağı ödenek miktarı değişmektedir.

Rapor Parası Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı çalışan bir işçinin iş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik durumunda geçici iş göremezlik ödemesi ya da başka bir diyişle rapor parası almaya hakkı bulunmaktadır. İşçinin bildirimi işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bildirimin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylı sağlık kuruluşlarında sağlık kuruluna girerek rapor alması gerekmektedir.
Verilen rapordaki işçinin istirahat gününe oranla kurum işçiye ödeme yapmaktadır. Bilmeliyiz ki Sosyal Güvenlik Kurumu 2 güne kadar olan dinlenmeye ödeme yapmamaktadır. Ödeme alınabilmesi için en az 3 günlük rapor alınması gerekmektedir.
Kurum ödeme için ayakta tedavi gören işçiye maaşının günlük ücretinin üçte ikisini, yatarak tedavi gören işçiye ise günlük ücretinin yarısını ödemektedir.
Rapor parası hesaplamak için aşağıdaki maddeler kullanılmaktadır:
• Raporlu gün sayısı,
• Son üç aya ait toplam brüt ücretler,
• Son üç aya ait prim, ikramiye vb,
• Son üç aya ait toplam prim gün sayısı.

SGK Rapor Sorgulama

Parasal raporlama sorgulama yöntemleri nelerdir?

Para raporuna danışmak farklı şekillerde yapılabilir. 4 farklı şekilde iş göremezlik  ödeneği sorgulaması yapabilirsiniz.

SGK Rapor Sorgulama

Para raporu talebi aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılabilir:

  • Alo hattı ile para raporlama sorgulaması yapılabilmektedir.
  • Elektronik devlet sisteminin engellilik faydaları hakkında bilgi almak mümkündür.
  • Engelli aylığı hakkında PTT şubesinden bilgi alabilirsiniz.
  • SGK telefon numarası aranarak veya kuruma gidilerek malullük ödeneğine başvurulabilir.

Telefonla para sorgulama raporu nasıl yapılır?

Telefon ile ihbar parası hakkında bilgi talep etmek için izlenecek adımlar şu şekildedir:

numaralı hat aranmaktadır. Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından hizmete açılan bu hat ile çalışanların çalışma hayatları ile süreç bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Çağrı yapıldıktan sonra karşı temsilciye rapor parasını sorgulamak istediğiniz bildirilmelidir.

Sorgunun gerçekleşebilmesi için kimlik bilgilerinin sağlanması gerekir. Gerekli bilgiler sağlandıktan sonra sorgunun sonucu konuşulur.

İş görmezlik girişinin yapılması, şahsın almış olduğu raporun ardından iş veren tarafından yetkili bir şekilde olacaktır. Sgk iş görmezlik girişi teslim edilen raporun ardından insan kaynakları personeli tarafından işlenebilir. Raporunuzun kaç gün olduğu, raporun detayları da kayda geçme aşamasında bildirilecektir.

Alınan İş Göremezlik Raporu iş verenin yetkilendirdiği insan kaynakları personeli tarafından direkt olarak resmi belge olarak işlenir.  Ardından SGK tarafından yapılacak olan ödeme de netleştirilmiş olur.

Giriş işlemleriniz Medula İş Göremezlik ile yapacaksınız. SGK’nın resmi internet sayfasından kullanıcı adı ve medula şifresi ile yapacaksınız. Ardından güvenlik anahtarını da girmeniz halinde, giriş butonuna tıklayabilirsiniz. İş göremezlik uygulamasına medula şifresi ile girerek detayları görebilirsiniz.

E İş Göremezlik

İşçinin sağlık kuruluşlarından temin ettiği sağlık raporunun işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Yapılan bildirimin ardından kurum yetkilileri tarafından onaylanmasının ardından işçi rapor günü sayısına göre ödenek almaktadır.
Bu ödenek için internet erişimi üzerinden bilgi alınabilmektedir. İş göremezlik sorgulamaları için E-Devlet resmi internet sitesi üzerinden arama yapılabilmektedir. E devlet resmi sitesine T.C. ile kimlik doğrulaması yapılmasının ardından arama motoruna Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Medula İş Göremezlik

Medula sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Bu sistem internet üzerinden kullanılmaktadır. Medula sistemi alt yapı ile çalışarak işlemleri otomatik hemen kayda aldığı için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Medula sistemi 4 bölümden oluşmaktadır. Bölümlerinin isimlendirmeleri ise şu şekildedir:

  1. Medula Eczacı Sistemi
  2. Medula Doktor Sistemi
  3. Medula Optik Sistemi
  4. Medula Hastane Sistemi

Medula sistemi iş göremezlik raporu alacak işçi için görüştüğü, incelemeye girdiği doktorlara kolaylık sağlamaktadır. İş göremezlik ödeneği için sağlık raporu alacak işçinin hastane işlemlerinin kaydedildiği tüm doktorlarının bilgeye sahip olabilmesi ve kolayca ulaşabilmesi adına kullanılmaktadır.

SGK İş Göremezlik

Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası için ilk olarak iş kazası geçiren, meslek hastalığı ve ya gebelik gibi durumları olan işçinin sağlık raporu alarak işverene teslim etmesiyle başlamaktadır. Daha sonra işveren bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik raporuna göre yetkili kişilerin onayıyla işçiye bir ödeme yapmaktadır. Yetkili kişiler tarafından raporun onaylanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme emrini vererek işçiye, PTT ve kurumun kendisine bağlı diğer anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeneği hesabına aktarmaktadır.

İstirahat Raporu Sorgulama

Ülkemizde binlerce çalışan, iş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik durumlarından dolayı işe gidememe durumlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. İşe gidemediği dönemlerde işçi, istirahat raporu almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu işçinin işe gidemediği bu dönemde işçiye rapor parası diğer bir ismiyle geçici iş göremezlik ödeneği vermektedir.

Birçok işçi istirahat raporuna nereden ve nasıl ulaşacağını merak etmektedir. İstirahat raporunu sorgulamak için gelişen teknolojinin içerisinde sıkça kullanılan internet erişimi bulunmaktadır. İstirahat raporunu sorgulamak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

  1. Tarayıcıdan e-devlet resmi sitesine giriş yapılarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilir.
  2. Açılan sayfada arama butonuna ‘İstirahat Raporları Sorgulama (Sağlık Bakanlığı)’ yazılarak arama yapılmalıdır.
  3. Açılan sayfa üzerinde bugüne kadar alınan tüm istirahat raporları çıkmaktadır.
  4. Tarihlere göre sıralanan raporların yanında bulunan ‘Rapor Görüntüle’ yazısı tıklanarak ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

3 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

Rapor parasını karşılayan kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu olup ilk 2 gün için ödeme yapmaktadır. Rapor parası alınması için en az 3 günlük rapor alınması gerekmektedir. 3 günlük rapor alan bir işçi sadece bir günlük rapor parası alacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu yatarak tedavi gören işçiler için maaşının günlük ücretinin yarısını öderken ayakta tedavi gören işçinin maaşının günlük ücretinin üçte ikisini karşılamaktadır. asgari ücret üzerinden hesaplama yaparsak Sosyal Güvenlik Kurumu yatarak tedavi gören işçiye günlük 83,40 TL vermektedir. Ayakta tedavi gören işçi için asgari üzerinden hesaplama yapılırsa günlük ücret ,20 TL olarak belirlenmiştir.

SGK Rapor Parası

İşçinin iş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik gibi durumlarından dolayı işe gidemediği durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu işçiye ödenek vermektedir. Bu ödeneği işçinin talep edebilmesi için işverenin işçinin kendisine teslim edeceği sağlık raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmesi gerekmektedir. Raporun iletilmesi ve işçinin durumunun bildirilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki yetkililerin onayıyla işçiye ödenek sağlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu işçiye işçinin tedavi durumuna göre ödeme yapmaktadır. İşçi yatarak tedavi gördüğü durumlarda günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi gördüğü durumlarda günlük ücretinin üçte ikisini alabilmektedir. Örneklendirme yapmamız gerektiği durumda işçi asgari ücret aldığı durumlarda yatarak tedavi görüyorsa 83,40 TL, ayakta tedavi görüyorsa ,20 TL almaktadır. Unutulmaması gereken bir husus ise kurum 2 günlük istirahat için ödeme yapmamaktadır. Raporun en az üç günlük olması gerekmektedir.

İş görmezlik Ödeneği

İş görmezlik ödeneği meslek hastalığı, gebelik ve iş kazası durumlarında işçinin işe gelemediği durumlarda verilmektedir. İşçinin işe gelemediği durumlarda verilen bu ödenek işverenin Soysal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi durumunda kurumca işverene ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını verirken ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte ikisini vermektedir.

SGK TC ile rapor para sorgulama nasıl yapılır?

  • C. ile rapor sorgulama ile SGK&#;ya para sorgulama bildiriminde bulunmak için;
  • Öncelikle e-devlet sağlık raporu sorgulama sistemine giriş yapmalısınız.
  • C. numaranızı girerek ihbar parası hakkında bilgi talep edebileceğiniz bir hizmet bulunmamaktadır.
  • Şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yapmanız ve “4-a/b Engelli Maaşı” sayfasına gitmeniz gerekmektedir.

Açılan sayfada rapordaki tüm paraları görüntüleyebilir ve belgelerinize ulaşabilirsiniz.

Edevlet Rapor Parası Sorgulama

İş görmezlik ödeneği, kişinin resmi olarak belge ile geçici i görmezliğini ispat etmesi durumunda verilir. Bu süreçte ihtiyaç duyduğu geçim parası, SGK tarafından ödenecektir. İş Göremezlik Sgk ödemesi, iş veren tarafından yapılan yasal girişin ardından belirlenen tarihte ödenecektir. Yasal hak 3 gün sonrasındaki raporların tamamı için geçerlidir. Bunun dışında annelik durumu da ödenecek alınabilecek olan şartlar arasında.

Sorgulama;

E-devlet üzerinden SGK dökümünüz aracılığı ile yapılır. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz üzerinden hemen kontrolünü yapabilirsiniz. Rapor parasını sorgulayarak ödeme hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Edevlet üzerinde yapılan geliştirmeler ile artık size ait bütün özel durumları internet üzerinden görebilirsiniz. Rapor sorgulamasını edevlet üzerinden değil de sağlık bakanlığına bağlı bulunan e nabız üzerinden takip edebilirsiniz.

Rapor parası e-devlette ne zaman gözükür?

Elektronik hükümet ile rapor oranlarına danışmak için izlenecek adımlar aşağıdadır:

  • seafoodplus.info ​​sitesine giriş yapmalısınız.
  • İlgili istişarenin Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na &#;Size nasıl yardımcı olabilirim?&#; bölümüne yazarak süreç devam edebilir. Ana sayfanın sağ üst köşesinde veya hizmetlerde Sosyal Güvenlik Kurumu araması yaparak.
  • Kurum ile ilgili yapılabilecek işlemler listesinden Özürlü Ödemesi 4A/4B seçeneğine tıklayınız.
  • Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılmalıdır. 2 TL için PTT şubesinden alınan e-devlet rapor parası sorgulama şifresi ve T.C. ID numarası ile giriş yapmanın yanı sıra 4 farklı giriş yöntemi bulunmaktadır.
  • Açılan sayfadan rapor parası ile ilgili istenilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Rapor Parası Nasıl Unutulur?

Unutulan rapor için para nasıl alınır yılı için bazı yöntemler bulunabilir. Çünkü her yıl değişen bazı durumlar nedeniyle bu yöntemlerde değişiklikler olmaktadır. Unutulan rapordan parayı almak için bu yoldan gitmeniz gerekiyor.

Son bir yılda asgari 90 gün prim şartı vardır.

  • İş kazası ve benzeri sorunlardan dolayı iş göremezlik raporu olmalıdır.
  • Sosyal güvenlik kurumuna bağlı hastane ve doktordan sağlık raporu alınması zorunludur.
  • Tüccar gibi kendi işini yapan kişilerin bu yardımdan yararlanabilmesi için kısa vadede 90 gün sigortalı çalışması gerekmektedir.

Bir diğer alternatif ise raporun sisteme işlenmesidir. İşveren tarafından yapılması gereken işlem, verilen raporun sisteme işlenmesidir. Bunun unutulması durumunda, rapor parası alınamaz. Rapor girişinin yapılması için de belirlenen süre içinde işlemin yapılması son derece önemlidir.

İş Göremezlik

İşçinin iş kazası ve meslek hastalığından dolayı işe gelememe durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aldığı ödeneğe İş Göremezlik ödeneği denilmektedir. İşçi tedavi gördüğü günler için bu ödeneği almaktadır. Sosyal güvenlik kurumu ayakta tedavi gören işçi için günlük ücretinin üçte ikisini, yatarak tedavi gören işçi için günlük ücretinin yarısını ödemektedir.

İş Göremezlik Ödeneği Hesaplama

İşçinin iş kazası ve ya meslek hastalığında dolayı işe gelememe durumlarında işveren Sosyal Güvenlik Kurumu’na rapor halinde bildirim yapması gerekmektedir. Bildirimin ardından 15 gün içerisinde kurum işçiye PTT tarafından bir ödeme yapmaktadır. Kurum yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını vermektedir. Ayakta tedavi gören işçi için günlük ücretinin üçte ikisini vermektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu günlük istirahata ödeme yapmazken; iş göremezlik ödeneği hesaplama aldığı son güncellemeye göre asgari ücret üzerinden ayakta tedavi gören işçiye ,20 TL, yatarak tedavi gören işçiye günlük 83,40 TL vermektedir.

İş Göremezlik Ödeneği Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödeneği ne zaman yatar sorusu, ödenek almaya hakkı bulunan işçiler tarafından oldukça sık merak edilen sorudur. Bu sorunun cevabı ise; iş kazası ve ya meslek hastalığının işverence Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesinin ardından 15 gün içerisinde işçinin hesabına yatmaktadır. Kurum işçiye ödemeyi PTT üzerinden yapmaktadır.

Surekli Is Goremezlik Raporu Nasil Alinir

Sürekli İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Rapor almanız için yapmanız gereken, özel ya da devlet hastanelerinde muayene olmak. Yaşanan bir iş kazası sonucunda da hemen tedavi sonrasında rapor verilebilir. Kişinin iş yapamayacağının uzman doktor tarafından tespit edilmesinden sonra rapor sunulacaktır. Sizin de bu raporu iş yerine ulaştırmanız gerekiyor.

Sürekli iş göremezlik ödeneği iş Kazası geçirmiş olan sigortalının, Meslekte Kazanma Kaybı Oranının tespiti için primin ödendiği Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinde bulunan İş Kazası Servislerine gitmesi gerekmektedir.

>İlginizi Çekebilir:Heyet Raporu Nedir ve Nasıl Alınır? <

Kurum Sağlık Kurulu&#;na gönderilen İş Kazası Dosyasında;

Meslekte Karlılık Kaybının Tespiti için Kurum Sağlık Kuruluna gönderilen dosyalarda;

  • İlk iş sağlığı raporu, bu raporun bulunmadığına dair yazılı bir açıklama yoksa
  • -Sigortalının askerlikten muaf olması halinde, askeri hastane tarafından düzenlenen detaylı muayene sonuçlarını içeren sağlık raporu (askeri malullük raporu),
  • Olayın iş kazası olup olmadığını açıkça gösteren inceleme raporu ve tutanakları,
  • İş kazası sonrası başvurduğunuz hastanelerde aldığınız tedavi ve ameliyat bilgilerini, epikrizinizi (çıkış özeti) ve varsa ameliyat notlarınızı içerir,
  • Sigortalının tedavisinin tamamlanmasını müteakip, sigortalının son durumunu gösteren &#;çalışıyor/çalışamaz&#; tarihini gösteren sağlık kurulu raporu.
  • Dosya, mevcut belgelerin bir kontrol listesini, denetim makamının adını ve imzasını içermelidir.

İş Göremezlik Raporu Sorgulama

Elektronik devlet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz engelli raporuna başvurmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır;

  • seafoodplus.info adresine tıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu&#;nun e-Devlet sayfasına gidiniz.
  • Sorgulama yapabilmek için sistemde kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir.
  • Kimlik doğrulaması için gerekli bilgiler TC kimlik numarası ve e-devlet şifresidir.
  • E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.
  • Kimlik doğrulamasının ardından otomatik olarak sorgulama sayfasına aktarılacaksınız.

iş görmezlik raporu bir diğer söyleyişle iş kazası maluliyet oranı tespiti işlemleri tamamlandıktan sonra sorgulanabilir.

Is Goremezlik Raporu Sorgulama 1

İş Görmezlik Girşi

İş görmezlik girişi, alınan raporun sonrasında yapılır. Şahsın iş görmezlik girişi yapılması için sağlık kuruluşundan alınan istirahat raporu neticesinde, geçici olarak çalışamamasından kaynaklı olarak, kazancında haftalık – aylık eksilmeler olacaktır. Bu gelir kaybının telafisi de direkt olarak geçici iş görmezlik girişinin sonrasında ödenecektir. Geçici iş görmezlik ödeneğine halk dilinde rapor parası denmektedir. Ödenek SGK tarafından belirli hesaplamalar yapılarak anlaşmalı bankalar aracılığı ile rapor süresinin sonunda ödenecektir.

Gecici Is Goremezlik 1

Geçici İş Göremezlik

Geçici İş Göremezlik Nedir?

İşçiler tarafından &#;parasal raporlama&#; olarak da bilinen geçici is göremezlik raporu nasıl alınır, işçinin iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık veya analık koşulları nedeniyle devamsızlık durumlarında uğradığı gelir kaybının önüne geçmek için ödenir. Yapılan ödeme, tedavi türüne bağlıdır. İşçi yatarak tedavi görüyorsa yevmiyesinin yarısı, ayakta tedavi görüyorsa yevmiyesinin üçte ikisi ödenir.

Ancak işçi, bildirilen tedaviyi uygulamaz ve İş göremezlik  oranında artışa veya tedavinin uzamasına neden olursa, kurum yapılacak ödemenin dörtte birini keser ve eksik ödeme yapılır. İş kazası durumlarından birkaçının -meslek hastalığı, hastalık ve analık- birleşmesi durumunda yapılacak ödeme en yüksek oran üzerinden hesaplanır.

İş görmezliğin yasal olarak ispatı size verilen belge ile olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan sitede Vizite Giriş işlemini yaparak, çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekiyor. Bunun için iş veren tarafından giriş işleminin yapılması gerekiyor. Kullanıcı kodu, iş yeri şifresi ve güvenlik kodunun girilmesi ile işlem yapılacaktır. Sonrasında iş görmezlik ödeneğinin alınması şahıs için yasal hale gelecektir.

İki günlük hastalık raporunda ödeme yapılıyor mu?

Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası&#;na göre hastalık raporu ödeneğinin ödenmesine 3. gün başlanır.

Ancak hastalık halinde 3 günlük ücret ödenmesi gerekliliği uygulamada çeşitli tartışmalara yol açmaktadır. İşçilerin hastalık durumunda haklarını kaybetmemeleri için toplu sözleşmeler yoluyla sağlık hizmetleri çerçevesinde adımlar atılmaktadır. Ayrıca sayılı Borçlar Kanunu ile yeni bir düzenleme getirilmiştir. Kanunun maddesine askerlik veya yasal iş ve benzeri nedenlerle çalıştığı süreye göre kısa bir süre için çalışma fiilini herhangi bir kusuru olmaksızın yerine getirememesi, İşveren, aksi belirtilmedikçe, bu süre içinde işçiye adil bir ücret vermek zorundadır.

iş kazası tespiti davası ile de iş görmezlik durumunu netleştirebilirsiniz. Dava aşamasında sürekli iş görmezlik yani maluliyet oranınız netleşecektir.

Is Goremezlik Odenegi Nedir 1

İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Rapor ödemesi, istirahat ödemesi, rapor ödemesi ve hastalık parası gibi halk arasında farklı kullanımları olan geçici sakatlık ödemesi; Çalışanlara ancak belirli koşulları sağlamaları halinde yapılır. Geçici maluliyet ödeneğinden yararlanmak isteyen işçinin maaşı; İşveren tarafından değil, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilir. Bu nedenle çalışanın hastalık izninde olduğu dönemlerde gelir kaybının önlenmesini ve şikayetlerin giderilmesini amaçlar.

İş göremezlik ödemesi; meslek hastalığı veya iş kazası gibi durumlarda SGK iş göremezlik Raporu mağduriyetine uğramaması için sigortalıya yapılan ödemeyi ifade eder. Ancak çalışanın bu ödemeyi SGK&#;dan alabilmesi için hasta olduğunu gösteren bir rapor sunabilmesi gerekir. Çalışan; Hastalık izniniz süresince işvereninizden maaş ödemesi almıyorsunuz. Bu süreçte SGK rapor parası hesaplama ödemesini çalışana yapar.

İş Göremezlik Ödeneği Şartları Nelerdir?

İş Göremezlik Ödemesi almak için şartlar nedir Faydalanmanız için sağlamanız gereken şartlar var. Bu şartları sağlayan kişiler gerekli olan yasal süreci de tamamladığında ödemeyi SGK tarafından alacaktır.

İş görmezlik ödeneği şartları;

  • İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi
  • İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
  • Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması

Verilen şartlar iş görmezliğin alınması için gereklidir. Bu şartların sağlanıyor olması durumunda, kişinin yasal süreci de tamamlaması halinde sorunsuz olarak ödemesini alması mümkündür.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

İş görmezlik raporu, kişinin iş yerinde ya da dışında kaza geçirmesi durumunda, geçici olarak işe katılamayacağını gösteren belgedir. Geçici iş görmezlik raporu nedir sorusunun yanıtı, direkt olarak bir süre çalışamayacak olma durumunu gösteren resmi belge olarak açıklanabilir. Bu durumda direkt olarak raporun yasal bir şeklide iş verene sunulması yeterli olacak. Ardından yapılacak olan işlemlerin neticesinde rapor üzerinden ödenek SGK tarafından verilir.

avukata danisin

Sgk Rapor Parası Sorgulama

Sorgulama işlemlerinin yapılması e-devlet üzerinden 4A – 4B işgörmezlik ödemesi görme sayfasından gerçekleşmektedir. Bu sayfada yer alan bilgiler resmidir. Kullanıcı adı ve şifre ile kendi hesabınızda giriş yapmanız durumunda, hemen bu sayfaya gelebilirsiniz.

SGK Rapor Sorgulama 2

Sgk İstirahat Raporu

İstirahat raporunun kaç gün olduğu, ödemenin nereden alınacağını belirler. 3 günün üzerinde olan SGK istirahat raporu ile ödenek, direkt olarak SGK tarafından olacaktır. Yapılacak olan işlemin ardından, e devlet üzerinden raporunuzu takip etmeniz de mümkündür. Hemen inceleyebilir sorgulama yapabilirsiniz.

Sgk Rapor Parası Sorgulama

Rapor parası sorgulama işlemlerini de e-devlet üzerinden yapacaksınız. SGK rapor parası sorgulama işlemleri için yapmanız gereken kimlik numarası ve şifre ile direkt olarak siteye giriş yapmak. Ardından da sosyal güvenlik kurumu tarafından sunulan 4/a ve +b iş görmezlik ödemesi görme sayfasından bilgi alacaksınız. Açılacak olan sayfada ödeme tarihi ve ödeme tutarı konusunda bilgi veriliyor olacak. Raporun iş veren tarafından işlenmesinden sonra en kısa süre içinde e-devlet üzerinden girişin yapıldığını göreceksiniz.

Ptt Rapor Parası Sorgulama T.C. İle

Sorgulama işlemlerini PTT üzerinden de yapabilirsiniz. T.C kimlik numarası üzerinden para sorgulama işlemi, sizin kimlik numaranız üzerine yatırılan bir para var mı yok mu bunu kontrol edeceksiniz. PTT’nin resmi internet sayfasından hemen kontrolleri gerçekleştirmeniz söz konusudur.

Sgk Rapor Girişi

SGK rapor girişi, iş veren yetkisi ile yapılır. Sistem üzerinden iş yerine ait şifre yer alır. Resmi SGK sayfasından şahsın sigorta numarası ve aldığı rapor detayları ile giriş işlemi yapılır. Sgk rapor girişi işlemi son derece kolaydır. Önemli olan raporun verilmesinden sonra herhangi bir gecikme olmadan girişin yapılmasıdır. Hemen rapor girişinin sonrasında şahıs tarafından da e-devlet üzerinden raporun girişi ve ödenek konusunda bilgi edinilebilir.

Sgk Rapor Onaylama

Rapor onaylama işlemlerinin yapılması kısa sürer. SGK üzerinden girişi yapılan raporların incelemesi yasal olarak gerçekleşir. Herhangi bir usulsüzlük olmaması halinde hemen rapor onaylanır. Onaylanan rapor için belirlenen ödenek konusunda da resmi internet sitesi üzerinden bilgi alınması sağlanır. Rapor girişi sonrasında işçi kontrolleri yapmalıdır. SGK rapor alındıktan sonra, günü geçmeden iş verene teslim edilmelidir. Zamanında iş veren tarafından girişinin yapılması da önemlidir.

Sgk Rapor Onaylama Nasıl Olur?

İşveren iş kazası, meslek hastalığı ve ya gebelik gibi durumlardan dolayı işçinin işe gelememesi durumunda işçiden temin edeceği sağlık raporunu 5 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunması gerekmektedir. SGK rapor onaylama, Raporun iletilmesinin ardında Sosyal Güvenlik Kurumu yetkili kişileri tarafından rapor incelenerek onay verildiği durumlarda işçiye rapor gününe göre bir ödenek temin edilmektedir. Onaylanan rapor üzerinden verilen ödenek PTT aracılığı ile 15 gün içerisinde işçiye ulaştırılmaktadır.

Sgk İş Göremezlik Rapor Girişi

Giriş için belirlenmiş olan kurumsal sayfa var. Sgk iş göremezlik raporu girişi için belirlenen sayfada, kurumsal SGK sayfasında bilgiler girilmelidir. Sisteme giriş için kullanıcı ismi ve şifre gerekir. Ardından da hemen SGK numarası, rapor numarası rapor detayları gibi bilgilerin girilmesi yeterli olacaktır. Hemen bu sayfa üzerinden işlemler tamamlanır. Şahıs tarafından da e devlet üzerinden kontroller yapılır.

T.C. İle Rapor Sorgulama

TC kimlik numarası üzerinden rapor sorgulama e devletle olabilir. Bunun dışında direkt olarak kimlik numarası ile sorgulama yapma, ödeneğin çıkıp çıkmaması konusunda PTT sayfasından yapılabilir. Son derece hızlı bir şekilde T.C ile rapor sorgulama işlemlerinin yapıldığını bilmelisiniz. Hızlı bir şekilde yaparak ödenek konusunda net bilgi sahibi olmanız mümkün.

İş Göremezlik Raporu    

İş görmezlik raporu için belirlenmiş olan 3 neden yer alıyor. Bu 3 nedenden birinin olması durumunda iş görmezlik raporu almak mümkün oluyor.

  • Analık: Anne olan çalışanların çocuklarının doğumdan sonra ihtiyaç duyulan süredir. Bakım ve iyileşme noktasında verilir. Ödenek SGK tarafından anneye ulaştırılır.
  • İş kazası ya da meslek hastalığı: Zaman zaman iş kazalarının ortaya çıktığı durumlarda tedavi süreci için uzman doktor tarafından verilir. Aynı zamanda çalışmanın sonunda ortaya çıkan meslek hastalıkları için de geçerlidir.
  • Trafik kazası: Yaşanan ani bir trafik kazası sonunda da iş yapamayacağı için bu raporun verilmesi söz konusudur. SGK iş görmezlik raporu alınarak bu süreçlerin yönetiminin daha kolay hale gelmesi söz konusu olur.

SGK İş Göremezlik Raporu

İş göremezlik raporu, sigortalı çalışan işçinin iş kazası, gebelik ve ya meslek hastalığından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanan ve yönlendirilen doktor ve ya hastaneden alınan raporlardır.
İşçinin iş göremezlik ödeneği alabilmesi için işçinin işverene hekimlerden aldığı raporu teslim etmesi gerekmektedir. İşveren ise 5 gün içinde e-rapor sistemine girerek raporu kuruma sunmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun onaylamasının ardından 15 gün içerisinde PTT üzerinden işçiye ödeme yapılmaktadır.

İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

İş göremezlik ödeneği halk arasında rapor parası olarak geçmektedir. İş göremezlik ödeneği işçinin belirli sebeplerle işe gidemediği günler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçiye ödenmektedir
İş göremezli ödeneğinin net bir rakamı olmamakla beraber kurum, tedavi şekline göre işçiye bu ödemeyi yapmaktadır. İlk önce bilmemiz gerekir ki kurum 1 ve ya 2 günlük rapora ödeme yapmamakta, rapor süresinin en az 3 gün olması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bu ödenek işçinin maaşına göre yatar; işçi yatarak tedavi görüyorsa günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi görüyorsa günlük ücretinin üçte ikisini almaktadır.

İş Göremezlik Raporu

Bir iş yerinde sigortalı çalışan işçinin meslek hastalığı, iş kazası ve ya hamilelik gibi durumlardan dolayı işe gidemediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylı sağlık kuruluşlarından aldığı rapora iş göremezlik raporu denilmektedir.
İş göremezlik raporu alan işçiye kurum tarafından ödeme yapılmaktadır. Ödemenin gerçekleşebilmesi için şu adımlar izlenmelidir:
• Sosyal Güvenlik Kurumu onaylı hekim ve ya hastaneden raporun alınımı,
• Alınan raporun işverene teslim edilmesi,
• İşverenin 5 gün içerisinde raporu e-rapor sistemine girerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapması,
• Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkili kişileri tarafından raporun onaylanarak ödeme emrinin verilmesi,
• Verilen onaydan sonra PTT üzerinde işçiye ödemenin yatırılması.
PTT üzerinden işçiye verilen ödeme 2 ay içerisinde çekilmelidir. Ödeme çekilmediği takdirde iki ay sonra Emanete Bırakılan Ödeme olarak geri çekilmelidir. Unutulan bu ödemeyi alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazılarak ödeme tekrar talep edilebilmektedir.

İş göremezlik Ödemesi

İş göremezlik ödeneği işverenin işçiden temin ettiği raporu 5 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesinden itibaren rapor onaylandığı takdirde en geç 15 gün içerisinde PTT tarafından işçiye ulaştırılmaktadır.
İşçinin iş göremezlik ödeneği talep edebilmesi için bazı durumlara sahip olması gerekmektedir. İş göremezlik ödeneği talep edebilmek için aşağıdaki maddelere sahip olunmalıdır:
• İşyerinin işini gerçekleştirirken kazaya uğrayıp iş kazası mağduru olmak,
• Gebelik, hamilelik,
• Yaptığı iş dolayısıyla meslek hastalığına sahip olmak.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği

İş yerinde iş kazası geçirerek mağdur olan, yaptığı işten dolayı meslek hastalığa yakalanan ve ya gebelik durumu olan işçilerin işe gidemediği dönemler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aldığı ödemeye Geçici İş Göremezlik Ödeneği denilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödeneği PTT üzerinden yapmaktadır. Diğer bir akıllara gelen soru ise; kurum ne kadar ödeme yapmaktadır? Bu sorunun cevabı ise işçinin maaşına göre değişmekte olup hesaplanma metodu şu şekildedir: İşçi ayakta tedavi görüyorsa günlük ücretinin üçte ikisini, yatarak tedavi görüyorsa günlük ücretinin yarısını vermektedir.

İş Göremezlik Ödemesi

İş Göremezlik Ödemesi için ilk adım işverenin işçinin kendisine teslim ettiği raporla birlikte durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir. Bildirimin yapılmasının ardından kurum yetkilileri raporu inceleyerek onay vermelidir. Onayında verilmesinin ardından yetkililerin ödeme emrini de vermesi gerekmektedir. Ödeme emrinin verilmesiyle 15 gün içerisinde ödenek PTT aracılığı ile işçiye ulaştırılmaktadır. PTT hesabına yatan ödenek 2 ay içerisinde çekilmesi gerekmektedir. İki ay içerisinde alınmayan ödenekler Emanete Alınan Ödenek olarak geri çekilmektedir. Emanete Alınan İş Göremezlik Ödeneği için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazarak tekrar talep edebilirsiniz.

Unutulan Rapor Parası Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçinin işe gidemediği günler için işçiye verdiği ödenek PTT hesabından 2 ay içerisinde alınmalıdır. 2 ay içerisinde çekilmeyip unutulan rapor parası ‘Emanete Alınan Rapor Parası’ durumuna gelmektedir.
Unutulan rapor parası için işçi kuruma dilekçe vererek talep edebilmektedir. Rapor parası dilekçenizin verilmesinden itibaren 7 gün içerisinde PTT ve ya ödenek tanımlı hesabınıza rapor paranız yatmaktadır.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

İşçinin gebelik, iş kazası ve ya meslek hastalığından dolayı işe gidemediği durumlarda iş göremezlik raporu verilmektedir. İş göremezlik raporu alan işçinin Sosyal Sigorta Kurumu’ndan gelir talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu geliri talep etme hakkı olan işçinin tedavi görme şekline göre ödeme yapılmaktadır. Kurum ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte birini, yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını vermektedir.

İş Göremezlik Raporu Onaylama Süresi      

Raporun onaylanma süresi girişin yapılmasından sonra SGK tarafından online olacak. Online olarak yürütülen bir işlem olduğundan, beklenenden çok daha hızlı bir şeklide onaylanması beklenir. Verilen onayın ardından da ödemenin gerçekleşmesi söz konusudur. İş görmezlik raporu onaylama süresi için maksimum süre sınırlaması yapılmıştır. Ona göre belirlenen süre için raporun onaylanması söz konusu olacaktır.

Sgk İş Göremezlik Raporu Yazma       

İş görmezlik raporunun yazılması, iş yeri hekimi ya da uzman hekim tarafından olabilir. Raporun özel hastaneden ya da iş yeri hekiminden, devlet hastanesinden alınması söz konusu. Bu durumda işveren tarafından raporun onaylanması durumunda, SGK tarafından iş görmezlik raporunun da onaylanması ile ödenek çıkar.

İş Göremezlik Raporu Örneği

Raporun örneği verilmiştir. İş görmezlik raporu örneği direkt olarak neden iş görmezliğin ortaya çıkmış olduğu yani gerekçe ve kaç gün olduğu detayları ile oluşturulur. Bunu uygun gören doktorun imzası ile rapor tamamlanmış olur.

 

Emanette Gözüken Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK tarafından adınıza aktarılan ve emanette gözüken rapor parası nasıl alınır, neden işgöremezlik ödeneği emanete alınır? Emanete alınan rapor parası ile ilgili yapmanız gereken işlemleri yazımızda hazırladık.

Daha önce rapor parası (işgöremezlik ödeneği) ile alakalı birçok bilgiyi sizlerle paylaşmıştık:

  1. SGK rapor parası sorgulama
  2. Rapor parası hesaplama
  3. Rapor parası ne zaman yatar?

Bugünkü yazımızda ise adınıza yatan ve belli bir süre sonra emanete alınan rapor parası ile alakalı detayları paylaştık. Emanette duran rapor parasını nasıl alabilirsiniz hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamından inceleyebilirsiniz.

EMANETE ALINAN RAPOR PARASI NEDİR?

SGK tarafından adınıza gönderilen rapor parasının kurum ile PTT arasında yapılan anlaşma gereği belli bir süre içerisinde tarafınızdan çekilmemesi durumunda ortada kalan ödeneğe ‘’emanete alınan rapor parası’’ denir.

PTT Emanete Alındı Ne Demek?

‘’PTT emanete alındı’’ kavramı iş göremezlik ödeneği ile alakalıdır. Eğer SGK tarafından adınıza yatırılan rapor parasını PTT’den çekmezseniz belli bir süre sonra ödenek SGK hesaplarında emanete alınır. Bu ibareyle karşılaştıysanız iş görmezlik ödeneğinizin SGK hesabına iade edildiğini bilmelisiniz.

RAPOR PARASI NEDEN EMANETE ALINIR?

SGK, adınıza çıkartılan iş görmezlik ödeneğini PTT hesabına yatırır. PTT’de adınıza bekleyen paranın anlaşma gereği belli bir süre içerisinde tarafınızdan çekilmesi gerekir. Para bu süre içerisinde alınmazsa emanete alınır.

Rapor Parasını PTT’den Alma Süresi Nedir?

İş görmezlik ödeneğini PTT’den alma süresi 2 aydır. SGK’dan PTT’ye paranın gönderim tarihinden itibaren 2 ay içerisinde tarafınızca çekilmesi gerekir. Paranın çekilmemesi durumunda PTT, ödeneği tekrar SGK’ya iletir.

RAPOR PARASININ EMANETE ALINMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Eğer rapor parasının emanete alınmasını istemiyorsanız kuruma düzenlenen evraklarda hesap bilgisi olarak banka hesabınızı iletiniz. Banka hesabına iletilen iş görmezlik ödenekleri emanete alınamaz.

Rapor parasının emanete alınması, sadece PTT hesaplarına yatırılan ödeneklere has bir durumdur. Banka hesaplarına yatırılan ödeneklerde böyle bir durum geçerli değildir.

EMANETE ALINAN RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

2 şekilde emanete alınan rapor parası geri alınabilir:

  • Dilekçe: SGK İl Müdürlüğüne giderek tekrar ödeneğin PTT’ye adınıza yatırılmasına dair matbu dilekçe ile başvuru yapmalısınız.
  • Banka Hesabı Tanımlama: E-Devlet üzerinden banka hesabı tanımlamalısınız. Banka hesabını tanımladıktan sonra 7 gün içerisinde emanete alınan para hesabınıza aktarılır.

Rapor Parası Hangi Bankalara Tanımlanabilir?

SGK’nın yaptığı anlaşmalar doğrultusunda şu bankalara rapor parası ve diğer SGK ödemeleri için tanımlama yapabilirsiniz:

  1. PTT Bank,
  2. Akbank,
  3. Burgan Bank,
  4. Fibabanka,
  5. Garanti BBVA,
  6. Yapı Kredi,
  7. İş Bankası,
  8. Şekerbank,
  9. TEB,
  10. Ziraat Bankası,
  11. Vakıfbank,
  12. Halkbank,
  13. Vakıf Katılım Bankası.

Emanete Alınan Rapor Parası Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Emanete alınan rapor parası için SGK İl Müdürlüğüne şu şekilde bir dilekçe verebilirsiniz:

…….Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne

Kurumunuzun ………………………….. T.C. kimlik numaralı sigorta kayıtlısıyım. …../…/…. tarihinde PTT’ye gönderilen rapor paramı mazeretlerim dolayısıyla alamadım. Anlaşma gereği dolan ödenek çekme süresinden dolayı param emanete alınmıştır. Paramın tekrar PTT’ye adıma aktarılmasını istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

EMANETE ALINAN RAPOR PARASI NEREDEN ALINIR?

Dilekçenizi vermeniz sonrasında 7 gün içerisinde rapor paranızı PTT şubelerinden alabilirsiniz. E-devlet üzerinden banka hesabı tanımladıysanız yine 7 iş günü içerisinde ödenek tanımlı banka hesabınızı aktarılır.

EMANETE ALINAN RAPOR PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Adım-1: E-devlet sistemine giriş yapınız.

Adım-2: Arama kısmına ‘’İşgöremezlik ödemesi’’ yazınız.

Adım-3: Karşınıza gelen seçeneklerden ‘’4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme’’ kısmına gidiniz. Buradan adınıza gelen ödeneği sorgulayabilirsiniz.

UYARI: SGK emanete alınan rapor parasında yasal zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. 5 yıl içerisinde ödenek alınmazsa hakkınızı kaybedersiniz.

RAPOR PARAM YATTI MI, NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Rapor paranızın yatıp yatmadığını E-Devlet’ten ya da ALO hattı üzerinden sorgulayabilirsiniz. Yukarıda resimli anlatımla aktardığımız adımları sorgulayarak internetten öğrenebileceğiniz gibi telefon ile de öğrenmek mümkün.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir