fıccın nedir / Fıccın Restaurant: Eşi Benzeri Olmayan Bir Dünya - LOKANTALARIM

Fıccın Nedir

fıccın nedir

Fıccın nasıl yapılır? Çerkes böreği Fıccın tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Çerkes mutfağınınsevilen lezzetlerinden biri olan Fıccın, adını vermiş olduğu lokantanın son günlerde sıklıkla gündeme gelmesi nedeniyle merak edilen lezzetler arasında yer alıyor. Çerkes böreği olarak da bilinen fıccının nasıl yapıldığı, hangi malzemelerin gerektiği ve püf noktaları, internet üzerinden yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki Fıccın nedir? Çerkes böreği fıccın nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde…

FICCIN NEDİR?

İki hamur arasında kıymalı harç ile yapılan meşhur bir Çerkes yemeği olan Fıccın, genellikle bir pizzayı anımsatmakta ve kapalı bir pide görünümünde yapılmaktadır. Çerkeslerin Oset halkına ait olan yemek, en yaygın kullanımı ile ‘fıccın’ ismi ile anılmaktadır. Bunun dışında ‘fıççın’ ve ‘fıtçın’ kelimeleri ile de anılmaktadır. Etimolojik olarak ‘etli’ anlamına gelen fıccın isminde, ‘Fıd’ et anlamına gelmekte, ‘cın’ ise ‘-li’ eki yerine kullanılmaktadır.

Fıccın nasıl yapılır? Çerkes böreği Fıccın tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

FICCIN TARİFİ MALZEMELERİ

Hamuru için:

  • 3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • ½ su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1paketkuru maya

İç harcı için:

  • gram az yağlı kıyma
  • 3 adet domates
  • 1tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

FICCIN NASIL YAPILIR?

Öncelikle hamurun hazırlanması için süt, tereyağı, maya ve şeker bir araya getirilerek karıştırılır. Şeker eriyince un azar azar ilave edilerek karışımın toparlanması sağlanır. Karışım toparlanmaya başlayınca un ekleme işlemi durdurulur. Ardından tezgah hafifçe unlanarak, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar dakika kadar yoğurulur. Hamur temiz bir kaba alınır ve üstü kapalı bir şekilde dakika kadar mayasını alması için bekletilir.

Fıccın nasıl yapılır? Çerkes böreği Fıccın tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

İç harcı için minik minik doğranmış soğanlar, biber, biber salçası, kıyma ve tuz iyice karıştırılır. Karışıma, rendelenmiş domatesler azar azar ilave edilir ve hafif nemli bir hal alınca ekleme işlemi durdurulur. Daha sonra hamur biri büyük biri biraz daha küçük olacak şekilde ikiye bölünür. Hafif bir şekilde yağlanmış fırın tepsisine büyük olan hamur, kenar kısımları yüksek olacak şekilde yayılır. Hazırlanan kıymalı harç, hamurun ortasına koyulur ve boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Üst hamur da merdane yardımı ile açılarak, kenarları örtecek şekilde kıymalı harcın üzerine serilir.

Fazla olan parçalar koparılır. Hava almayacak şekilde alt ve üst hamurlar birleştirilir. Üst kısma ise buharın çıkması için bir delik açılır ve hamura yumurta sarısı sürülür. Delik açılan alana az miktarda tereyağı eklenir. Önceden ısıtılmış olan derece fırına hazırlanan fıccın koyulur ve fırının dereccesi ’e indirilir. 40 dakika kızarana kadar pişirilir ve fırından aldıktan sonra tezgah üzerinde 30 dakika dinlendirilir. Fıccın hazır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir. Afiyet olsun…

FICCIN PÜF NOKTALARI

  • Daha lezzetli ve kıvamı yerinde bir fıccın elde edebilmeniz için hazırlamış olduğunuz hamurun mayasının iyi bir şekilde alınmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
  • İç harcı hazırlarken domatesleri ilave ederken, kıymanın hafif nemli bir görünüm alması sağlanmalı, daha fazla domates eklenmemelidir. Aksi takdirde iç harç sıvı bir form alabilir. Bu da hamurun yumuşamasına ve sulanmasına neden olabilir.
  • Hamurların kenar kısımlarının hava almayacak bir şekilde kapatılmış olmasına özen göstermelisiniz.
  • Ortaya açmış olduğunuz deliğe az miktarda ekleyecek olduğunuz tereyağı fıccının daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlayacaktır.
  • Fırın derecelerinin tarifte verilen derecelerde olmasına özen gösteriniz. Fırın derecesini, kendi fırınınızın ısınma durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

Fıccın Nedir?

Fıccın iki hamur arasında kıymalı harç barındıran meşhur bir Çerkes yemeğidir. Kısaca tanımlamak gerekirse XL bir pizza boyutunda, kapalı bir pide görünümündedir. En yaygın kullanımı ile fıccın, ayrıca “fıççın”, “fıtçın” olarak da bilinir. Etimolojik olarak anlamı fıd “et”, cın “-le,-lı” eklerinden gelir ve “etli” demektir. Daha çok Çerkeslerin Oset halkı arasında popüler bir yemektir.

Nasıl Yapılır?

Fıccın’ın hamuru yaş maya, süt, yağ, tuz ve un ile hazırlanır. Hazırlanan hamur alt ve üst için iki ayrı yumağa ayrılır. Oklava ile açılan iki hamur arasına harç konularak kapatılır. Fıccın, yalın fakat etkileyici lezzetini tuz, karabiber, kırmızıbiber, soğan ve bol sarımsak ile karıştırılmış kıymalı harcına borçludur. Pişerken sertleşmemesi, etin yumuşak kalması için harcına az da olsa mutlaka su ilave edilir. Bu lezzetli bir fıccın için önemli bir püf noktasıdır. İsteğe göre harcına biber, salça, domates de konulabilir. Fakat sadece etin tadını almak isteyenler ve ilk kez deneyecekler için sarımsak baskın klasik versiyonu önerilir. Fıccın kapatıldıktan sonra iyi pişmesi için ortasında bir açıklık bırakılır. Üzerine yumurta sürülür ve fırınlanır.

Nasıl Yenir?

Günümüzde fıccın tepsisinde üçgen olarak kesildikten sonra tabaklara servis ediliyor. Fakat yaşı büyüklerimizin dediğine göre fıccın’ın kesilmeden, elle yenmesi makbul. Sebebi, piştikten sonra kendini bırakan et suyunun kesilince dışarı akması. Eski usule göre ise yenmeye ortada delikten başlanır. Muntazam bir lokma oluşturmak için üst kapaktan bir parça koparılır, kopan parça kaşık vazifesi görerek ortaya çıkan harç ile buluşturulur ve afiyetle yenir. Yanında genelde ayran tüketilmesi tavsiye edilir.

*Fıccın hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 

Fıccın

Lokantacıların çoğu trendlere bakıp moda neyse o tip lokanta açmayı tercih ediyor. Menüleri de çok kalabalık oluyor. Pek bilmedikleri ya da evde yemedikleri yemekleri pişiriyorlar. Fıccın’ın Leyla Hanım’ı ise, kalıbımı basarım; restoranda çıkan yemekleri ve sabah çıkardıkları poğaçaları iştahla yiyordur. Düşünüyorum: Bu tip şahsiyeti olan lokantaların önemli bir bölümünün gerisinde bir kadın eli oluyor. Ama hepsi ortak paydada buluşuyor: İdealist ve inatçılık düzeyinde sebatkâr olma. Üst düzey çalışma gücü. İş etiği. Fıccın, öncelikle Kafkas mutfağı burası. Çerkes, Osetya&#; Hamur işi ağırlıklı. Kalori açısından yüksek ama leziz. Dört kişilik küçük bir grupla gittik Fıccın’a. Fıccın’lardan bir tanesinde, ikinci katta rahat bir masaya yerleştik. Sigara dumanı olmadığı için de yediklerimizin ve içtiklerimizin tadına vardık.

Vedat Milor

Summary

&#; Ermeni kabağı
&#; Gabın
&#; Fıccın
&#; Saç kavurma
&#; Kuzu pirzola

19İncelemeler

Ümit11 Mart  

Çok lezzetli yemekleri var. Ficcin ve pazı dolma denedim. Sizi. Yorumlarınızı gördüğüm için ısrarla gitmek istedim ama nerdeyse vaz geçiyordum. Giriste masa gostermekle karşılama ile ilgilenen yaşı biraz ileri beyefendi gerçekten çok kaba idi. Şaşırdım. Tek gittiğim için sanırım ilgilenmek istemediler, garip garip yarım ağızlı cümleler ve ne olduğunu anlayamıyorum. Onların da bir planı yoktu belli ki. Tekli masaya alalım diye (masa temizligi yapan yaşı biraz daha küçük biri ile) konusuyorlardi amaa memnuniyetsizlikleri beni vermişti. İsrarimla &#;yemek yiyip gideceğim çok sürmez dememle oturabildim ve hızlı servis olduğu için Max dakika da kalkmisimdir. Cumartesi aksamiydi ve masalar boştu inanın. Rezervasyonla aliyoruzu çok sonradan duydum ama dışardaki masalarda seafoodplus.info bir ibare yoktu ve gerçekten masalar boştu. Beni karsilarken de rervervasyonunuz var ki diye sorabilirlerdi eğer ki öyle calisiliyorduysa. Kalktığımda da kimse gelmemişti. Çok uzattıseafoodplus.infoten üzüldüm. İşletmeci hanımefendi lezzetli şeyler yapıyor, seafoodplus.info misafir ilişkileri ile ciddi şseafoodplus.infonmeleri lazım o yüzden işletme menfaati için yaziyorum. Umarım ki bu yazdıklarımı ya görürler ya da biri işletmeye iletir.

Ahmet Üner Elbir25 Nisan  

İlk gittiğimde çok beğenmiştim fakat bu ikinci gidişimde mantıyı ve şebiti (yağlama) pek beğenmedim. Mezeleri ve fesleğenli domates çorbası çok başarılıydı ama ne yazık ki servis kötüydü. Çalışan beyefendiye seslendiğimizde &#;ben sipariş alamıyorum&#; cümlesini duymak çok sıktı, eğer beyefendi komiyse o zaman servis de yapmamalı, servis yapıyor ama sipariş alamıyor, garson da geç bakıyor. Mekan tamamen doluydu, yoğunluk olabilir ama o zaman ona göre çalışan almalılar. Yemekleri yedikten sonra doymayınca ortaya bir fıccın söyledik, yarım saat gelmeyince de hesabı ödeyip kalktık. ilk gidişim olsa bir daha gitmem fakat ikinci gidişim olduğu için ve ilk gidişimden memnun kaldığım için bir şans daha vereceğim.

Selahtin Bölükbaş3 Şubat  

Vasat olan hiçbir şey bulamazsınız.

Filiz29 Kasım  

Zeytinyagli tabagi, turşusu ve muhallebisi mukemmeldi. Fiyatlar cok uygun. Tesekkuler!

Atalay Bozoklu9 Ağustos  

Kesinlikle her anlamda (lezzet, servis, fiyat, hizmet vs) mükemmel bir restoran&#; Uzak olmasına rağmen favori restoranım oldu.

İlke21 Mayıs  

Bu lezzette mezeleri bu fiyata başka yerde bulamazsınız. Ambians, müzik, konum çok güzel anılar biriktiriyor. Fıccın, mantı,enginarlı mezesi,ciğeri,meze tabağı herşeyi harika. Uğrak mekanım.

Şafak Dincer9 Ağustos  

Kız arkadaşım ile geldik. Ortam oldukça samimi ve Neriman hanım çok ilgili. Arkadaşım kendisiyle görüşüp bana bir sürpriz hazırlamış 🙂 Fıccın hamuru ince ve içindeki harç damakta bir yoğunluk bırakmıyor. Ermeni kabağı ve atom mezesi rakının yanında gayet iyi eşlik etmekte..

Ömer Murat URHAN29 Temmuz  

Aslında hepimizin aşina olduğu tatların mükemmelleştirilmiş hali bu lokanta. Bol porsiyonları ve şık sunumları ile de hem mideyi hem gözü doyuruyor tabakları. Servisteki hızları da unutulmamalı. Yalnız tek önerim Gabın’ı yoğurt içerikli bir meze ile tüketmeniz. Bu şekilde lezzeti katlanacaktır. Ermeni Kabağı’ndaki dereotu da mezeyi başka bir boyuta taşımış. Ellerine sağlık.

Beyza17 Haziran  

İstanbul&#;da gözüm kapalı güvenebildiğim nadir yerlerden biri. Ne zaman gitsem, kimi götürsem hem memnunum. Ne olur bozmayın, ne olur tadınız, hizmetiniz bozulmasın. İstanbul&#;un size ihtiyacı var.

Alican Karakurt15 Haziran  

Fiyat performans olarak İstanbul&#;da en iyilerden biri olabilir. Her yıl kere kesin gideriz. Menüdeki çoğu ürün ortalama üstü bir lezzete sahip, gönül rahatlığıyla hepsi denenebilir. Personel de her zaman ilgili ve çok güler yüzlü.

Eda Melis Zengin2 Şubat  

Fıccın, Tulen Çorbası , Yaprak Ciğer, Mantısı , Ermeni Kabağı gayet lezzetli ve fiyatları uygun. Tavsiye ederim 🙂

Mine2 Ocak  

Hala lezzetini koruyor ancak artan enflasyonla fiyatları yükseldiği bir gerçek

Kader Sucuk13 Aralık  

Uzun yıllardan beri dönem dönem gittiğim ve keyifle vakit geçirdiğim yer. Ayrıca Beyoğlu&#;nun değişen ve kötüleşen çehresinden ne yemekleri, ne personeli ne de müşteri kitlesi ile hiç etkinlenmedi, yıllardır herşey aynı kalitede devam ediyor. İster hafif bir yemek için gidin isterseniz güzel bir yemek organizasyonu yapın, her türlü tercih edilir. Gitmeden önce rezervasyon yapmakta fayda var.

Menü çeşit olarak çok geniş değil ama yediğiniz herşeyi her zaman aynı kalite ve lezzette bulabilirsiniz. Menüde neyi seçseniz mutlaka güzeldir ama böyle otantik mutfaklara gidip köfte pilav yemeyi çok anlamlı bulmuyorum. O yüzden mutlaka çerkes mantısı çeşitleri, fıccın ve özellikle çerkes tavuğu denenmeli. Şaraplar çok güzel ve uygun fiyatlı.

Sinem Kilimci27 Kasım  

İyi yemek yerlerinin gitgide azaldığı bir dönemde her anlamda mutlu ayrıldığımız bir restoran oldu. Fıccın, ağırlıklı çerkes yemekleri sunan bir mekan. Gitmişken çerkeslerin meşhur mantısını denedik. Mantı, kıymalı ve patatesli olarak sunuluyor. Bu tarz iri kapatılan mantılarda en önemli detay, hamurun incelik/kalınlık ayarı ve iç malzemenin öbek öbek olmaması bence. Bu açıdan, bu mantı için gerçekten altın orandı diyebilirim. 🙂 Kıymalıyı yoğurtlu, patatesliyi yoğurtsuz yemenizi öneririm.
Mekanın ismini aldığı fıccın ise 2 hamur arasında kıyma ile yapılıyor. Gayet başarılı buldum.
İşini gerçekten düzgün ve özenli yapan bir yer Fıccın. Vedat Milor tavsiyesi ile gittik ve gerçekten çok memnun ayrıldık.

hazal karaman20 Kasım  

Fıccın uzun zamandır listemde olan ve sonunda gitmeye fırsat bulduğum bir mekan.Açıkcası Çerkes yemekleri deyince daha salaş ve hızlı tüketime sebeb olacak bir yemek servisi bekliyordum.Fıccın bulunduğu sokağı tamamiyle kaplamış.Küçük , taş duvarlardan oluşan restaurantlar bütünlüğünden oluşuyor.İşletmecileri çok ilgililer sizi kapıda karşılıseafoodplus.infoasyonumuz olmamasına rağmen bizi mağdur etmeden hemen masa ayarladılar. Menü hakkında masada bilgilendirmede bulundular ve tavsiye de seafoodplus.info zamanlarda ne yazık diğer işletmelerde görmediğim bir uygulamaları seafoodplus.infoçtiğiniz şarabı size şişe olarak açmadan küçük bir kadehte tatmak üzere seafoodplus.info süryani şarabı tercih ettik.Şişesi 90 tl idi ki, standartlarında ki yerlerden çok daha uyguna geldi.5 çeşit meze içeren meze tabağı , fesleğenli enginar salatası , fıccın ve , mantılarından sipariş seafoodplus.infor salatasına bayıldım .Mezelerinden çerkes tavuğu ayrı lezzetliydi , ana yemekler de bu yemeğimizin keyfini pekiştirdi.Şarap dışında geri kalan yemeklere tl ödedik.Hızlı , ayaküstü geçiştirmeyi planladığım yemek benim için güzel sohbetlere ve tadlara vesile bir akşam aktivitesine dönüştü.Ne gürültülü meyhanelerdeki gibi karşı tarafa sesimi ulaştırmaya çalıştım ne de kazıklandıseafoodplus.infoikle tavsiyeediyorum.

Merin Sever29 Ekim  

yıldır sık sık yemek yediğim bir yer, zeytinyağlılarını ve kıymalı mantısını özellikle severim. Ancak tabii yıllar içinde cidd bir dönüşüm geçirdi, bir zamanların esnaf lokantasından bir meyhaneye (ama gündüz de açık ve ayaküstü uğrayıp yemek yenebilen bir meyhaneye) dönüştü. Bu dönüşüm esnasında fiyatları ciddi oranda arttı. Bir meyhane olarak değerlendirilirse uygun fiyatlı ve lezzetli, lakin gündüz uğrayıp yemek yenecek bir lokanta olarak pahalı olmak gibi bir durumda kaldı. Yine de lezzeti sebebiyle sık sık uğrarım.

Burak A Ekim  

Yıllardır lezzet degişmedi, her gidişimde memnun ayrıldım. Hafif ve lezzetli bir öğlen yemeği için ideal

Erdoğan Özer25 Ekim  

Çok iyi bir mekan ama haftasonları için önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Fiyatlar uygun, tatlar güzel.

Musa24 Ekim  

Çerkes yemekleri bakımından oldukça başarılı, hatta o kadar ki bazıları annemin yaptıklarından daha lezzetli. Diğer yemekleri, özellikle mezeleri de iyi durumda.

Mekan sokağın büyük bir kısmını kaplamış durumda, bu da serviste aksaklıklara sebep olabiliyor. Bu sorunu birden fazla kez yaşadık maalesef. Bu duruma rağmen oldukça başarılı bir mekan.

fıççın

Fıççın Malzemeleri
 
Hamuru için Malzemeler
1 su bardağı süt
½ su bardağı eritilmiş tereyağı
½ paket yaş maya
3 su bardağı un
Tuz
 
İç Harç için Malzemeler
½ kg az yağlı kıyma
3 adet kuru soğan
adet sivri biber
3 adet domates – iç çekirdekleri çıkmış
2 diş sarımsak
1 kaşık biber salçası
Tuz
1 adet yumurta – üzeri için

Hamuru için tüm malzemeleri yoğurun ve mayalanması için yoğurduğunuz kabı hiç hava almayacak şekilde strech ile kapatıp, kenarda bekletin.

İç harç için soğan, biber, domates, sarımsağı çok küçük küp doğrayın ve çiğden kıyma ile harmanlayın.

Biber salçası, pul biber ve tuzu da ekleyip iyice karıştırın.

Yuvarlak fırın tepsinizi yağlayın.

Hamurun yarısından biraz fazlasını merdane ile açıp tepsinin kenarlarından biraz taşacak şekilde fırın kabına yerleştirin.

Hazırladığınız iç harcı hamurun üzerine yayın.

Kalan hamuru fırın kabı büyüklüğünde açıp kıymalı harcın üzerine kapatın.

Kenarları taşan hamuru üstteki hamurla şekil vererek birleştirin.

Üstteki hamurun tam ortasına çay tabağı büyüklüğünde bir delik açın.

Üzerine yumurta sürüp derecede önceden ısıtılmış fırında dakika pişirin.

Yayın tarihi Kategoriler Hamurlular, Ramazan TarifleriEtiketler arda türkmen, arda'nın mutfağı, biber salçası, börek, çerkez, domates, fıççın, fırın, hamur işi, kıyma, ramazan, sarımsak, sivri biber, süt, tarif, tereyağ, yemek, yemek tarifleri, yöresel lezzetler, yumurta

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir