oto teyp entegre tamiri / Oto Teyp Tamiri Nasıl Yapılır? - Trendyol Blog

Oto Teyp Entegre Tamiri

oto teyp entegre tamiri

Oto Teyp Kullanırken Karşılaşabileceğiniz Sorunlar Nelerdir?

Oto Teyp Kullanırken Karşılaşabileceğiniz Sorunlar Nelerdir?

Araç kullananların büyük bölümü, arabalarında bulunan teyplerin cızırtı yaptığından yakınır. Aslında bu durumun birçok sebebi olsa da en çok hoparlör bağlantılarından kaynaklanır. Bazı durumlarda da hoparlörlerin işlevini yitirdiği görülür. Oto teyp ses çıkışı tamiri genellikle aşırı yüklenme sonucunda meydana gelen bu durumun çözülmesini sağlar.

Gelişen teknolojiyle beraber, oto ses görüntü sistemleri tamamen araçlarda hakimiyeti sağlamıştır. Ses dışında görüntülü kayıtları da izlediğiniz bu cihazlar daha teknik ve detaylıdır. Bir kablonun yanlış takılması, bütün cihazın arızaya girmesine veya arızalı görünmesine yol açar. Teyp veya ses-görüntü sistemleri en çok ekran arızası verir. Farklı format görüntü veya ses dosyası bu durumun ilk sebebi olarak görülebilir. Oto teyp ekran tamiri yapanlar, bu sorunları çözebilir.

Arabaların Vazgeçilmezi Olan Oto Teyp Tamiri Nasıl Yapılır?

Arabaların Vazgeçilmezi Olan Oto Teyp Tamiri Nasıl Yapılır?

Oto teyp ve görüntü sistemlerinin tamiriyle uğraşanlar, arızanın şekline ve boyutuna bakarak, olayı hemen çözümler. İlk olarak bağlantı noktaları kontrol edilir. Giriş ve çıkış elemanları incelenir. Teyp üzerindeki elektrik girişi önemlidir. Kullanılan cihazın model ve türü ne olursa olsun, oto teyp aux girişi tamiri yapılabilir. Bunun için besleme kablosu kontrol edilir. Hoparlör bağlantılarına bakılır. Eğer bunlar sağlamsa cihazın sökülüp incelenmesi gereklidir.

Araç sahipleri, bozulma korkusuyla oto teyp tamiri nasıl yapılır sorularıyla araştırma yaparlar. Bu konuda uzman işletmeler ve teknik elemanlar vardır. Tıpkı evlerde kullanılan cihazların tamiri olduğu gibi araç ses ve görüntü sistemleri de tamir edilebilir. Tamiri mümkün olmayan parçalar ise yenileriyle değiştirilir.

Oto Teyp Tamiri Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oto Teyp Tamiri Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oto ses ve görüntü sistemleri, elektronik bilgisi olan kişilerce yapılır. İçerisinde elektronik ve mekanik devreler bulunan bu cihazların tamiri için servisler vardır. Kullandığınız teyp yeni ve kaliteli bir markanın ürünüyse garantilidir ve yetkili servise baktırılmalıdır. Bu tür servislerde oto teyp ses çıkış entegresi tamiri de yapılabilir. Gerekirse entegre orijinali ile değiştirilir. Entegre üzerinde bulunan elemanlardan bozulan varsa bunun değiştirilmesi yoluna gidilir.

Radyo ile ilgili bir sorun yaşandığında ilk bakılan yer anten bağlantılarıdır. Bağlantı sağlam ancak radyo çekmiyorsa frekans – tuner ayarı yapılır. Oto teyp ses düğmesi tamiri için yapılan işlemlerden birisi, düğme switchinin kontrolü ve değişimidir. Arıza büyük olasılıkla buradan kaynaklanır. İnsanların bir kısmı, araçlarında çok zaman geçirmek durumundadır. Bu kişilerin uzun yolculuklarında en büyük yardımcısı araç içerisinde bulunan aksesuarlardır. Araç i̇ç aksesuar konusunda aradığınız her malzemeyi, Trendyol’dan hemen ve pratik biçimde sipariş edebilirsiniz.

ses entegresi yanması

  • Çavuş
    77 Mesaj
    Konu Sahibi
    evde kullanmakta oldugum kamosonic marka oto ekolayzeri ses cıkışlarını patlatmaya başladı bilen arkadaşların yardımlarını bekliyorum
    üzerinde kullanılan ses cıkış entegresi tda 2005 cvplarınızı bekliyorum
    birde ses entegrelerini ney taksam daha güçlü olur sizce



  • Yarbay
    6689 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    Ses çıkışlarını patlatıyor derken? Kastettiğiniz entegrenin yanması ise giriş sinyalini dirençle zayıflatmayı deneyebilirsin.
    Teybin içine bir tane TDA7377 devresi gömebilirsin. TDA2005'ten daha güçlü ve daha temiz ses verir. Fiyatı kendin yaparsan 10 lirayı geçmez. Entegrenin ses girişini kuplaj kondansatörlerinin önünden 10k dirençle şaseye çekin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 18 Aralık 2014; 10:31:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çavuş
    77 Mesaj
    Konu Sahibi
    teybin icine tda 7377 devresi gömebilirsin derken elimdeki teyp değil ekolayzer biraz daha acıklayıcı olursanız sevinirim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harunpat -- 18 Aralık 2014; 20:42:12 >
  • Çavuş
    77 Mesaj
  • Yarbay
    6689 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    Besleme voltajlarını kontrol edin öncelikle. Datasheette verilen besleme aralığında mı?
    TDAlarda 2 ohmun altında çıkış alınmamalıdır. O zaman ısınıp zarar görecektir. Böyle bir durum varsa çıkışa seri direnç bağlayarak omajı artırın.
    Bir de giriş sinyal seviyesi çok yüksekse düşürün. Diyebileceklerim bu kadar.
    Aynı karta başka bir entegre takmak istesen bile takacağın entegre TDA200X serisi olacaktır. Onların da kaliteleri aşağı yukarı aynıdır.
    TDA7XXX serileri genel olarak daha kalitelidir, orta ve üst kalite oto teyplerinde kullanılır. 200X serileri maliyeti düşürmek amacıyla ucuz teyplerde vcd playerlarda falan kullanılır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarbay
    7628 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    entegre hoparlor baglamadanmi yaniyor...
    ekolayzerde genelde fader potu olur, bozuksa disindaki metale temas ediyor olabilir. diger varsayim,, tda tek basina bozulmaz,, giris sinyalini besleyen ekolayzer opamp entegreleri var, onlar bozuksa girise volatj verebilir.. entegrenin giris ucunu ve cikis ucunu bosta birakin, tek basina yanacakmi.. entegre baglamadan opamp cikis ucuna kulaklik baglayin ses geliyormu ?. cikis yolunu takip edin, on/off anahtatinda kisa devre veya tersbir durum varmi.. ek anfi olarak en uygunu tda7375 olur yada tda8571j. kablo cikis yerinde ezilme varsa temas ediyor olabilir.. sorun adaptorunuzdende olabilir,, ayni anda ikisi yanmasi beslemeden bence

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çavuş
    77 Mesaj
    Konu Sahibi
    acıklaman icin teşekkürler adaptorde sorun olcagını sanmıyorum neden derseniz adaptorde anfi ve teypte baglı onlarda sorun yok evet ekoya hic birşey baglamadan adaptoru baglıyorum acma tusuna bastıgım an hemen TDA lar ortadan çatlayıp duman atıyor cözemedim gitti
  • Yarbay
    7628 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    4 tane yanıyor
    ön tarafta fader potu var,, onun çıkışları, büyük ihtimal entegre sinyal girişlerine gidiyor,,, 4 çıkış sinyalini boşa alın,, 2 ana sinyal girişini (ekodan çıkıp fadere gelen) kullaklık veya hoparlör ile test edin (çok az ses sinyal sesi gelir, cihaz çalışırken) hata ölçün voltaj geliyormu.. sorun yoksa orda,, çok garip
  • Binbaşı
    1576 Mesaj
    kısa devre var bi yerde
    entegre yokken akım ver ve çekilen akımı ölç.
    entegrelerde bağlı olan condansatörlerde olabilir.
  • Çavuş
    77 Mesaj
  • Binbaşı
    1576 Mesaj
    soğutucu üzerinde bir kısadevre olabilir. entegreleri iyi yalıtıyorsun umarım.
    çünkü böyle takar takmaz ve akımı verir vermez yanması başka bişey düşünemedim bende
  • Çavuş
    77 Mesaj
    Konu Sahibi
    2ci resimdeki sanyo lc 7060 yazan buyuk entegrenin arkadan bakınca 6 7 ayagı lehimsiz boşta duruyor sorun ordan olabilirmi yada kocaeli gebzeye yakınsanız size getirsem ücreti mukabilinde yapsanız :)
  • Yarbay
    7628 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    ona dokunmayin,, bosta 3-4 bacagi olabilir.. arkadasin dedigi gibi %99 entegrenin metal kilifi eger kendi icinde eksi-gnd ye bagli degilse hoparlor + veya -- transtorunun kollektorune bagliysa, sistemin gnd eksisine degdigi anda yanar. (bende 2005 li cihaz var, ölcup bilgi veririm) mesela tda1554 entegresinin sogutucu kilifi eksiye degdigi anda entegre yanar.. eger fader potu entegrenin sinyal uclarina gidiyorsa,, onlari sökmusken yerine tda7375 takin (devresini ayri plakete yapmalisinin) 12v sinyal ve hoparlorleri baglayin 4*35w olur sistem



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 21 Aralık 2014; 8:12:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binbaşı
    1576 Mesaj
    bu alet daha önceleri sorunsuz çalışırken ilk ne oldu.
    dört entegremi anında yandı.
    sonra siz bunları değiştirdiğinizde aleti çalıştırır çaliıştırmaz yeni entegrelerdemi anında yanıyor.
    eğer öyleyse bu dört entegrenin ortak bir noktasında arıza var demektir.
    o da ya beslemesinde, yada ses çıkış noktasında bi yerdedir.
    şu da olabilir plaket bi yerde şaseye temas ediyordur. çıkış bacağı falan.
    yada soğutucu ile yalıtım yoktur.
    aslında basit bir arıza ama.
    ben Burdur dayım bu arada.
  • Binbaşı
    1083 Mesaj
  • Yarbay
    3576 Mesaj
    Çıkış entegrelerin yanmasının nedenleri;
    1)Soğutucu ile iyi yalıtılmazsa
    2)Besleme gerilimi önerilenden yüksekse
    3)Sinyal giriş uçlarında DC gerilim varsa
    4)Hoparlör uçları kısa devre ise
    5)Entegrenin pinleri arasında pcb kısa devre olması

    Bunun haricinde paket çıkış entegreleri kolay kolay bozulmazlar.1554Q 5 senedir kullanıyorum
    Resimlerde 2005 önündeki 1000mf kondansatörler akmış görülüyor.Onları da değiştirin.

    2005 datasheet şemasına bakarak breadboard üzerinde bir deneme yapın.Entegre sıkıntısız çalışırsa sorun sinyal üreten kısımdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 21 Aralık 2014; 11:06:36 >
  • Çavuş
    77 Mesaj
  • Yarbay
    7628 Mesaj
    harunpath kullanıcısına yanıt
    TDA2005 entegresini ölçtüm,, soğutucu sırtı yalıtım istemiyor.
    Arıza nedeni düşük durumlar;
    1) ses çıkışında kısadevre olsa >> her çıkış için ayrı kablo var >> hepsimi kısadevre >>> bence bundan değil.
    2)lehimleme sırasında, aynı kısadevre hatasını 4 entegrede yapması, yada birindeki kısa devre diğerlerini bozamaz >> buda değil.
    Arıza nedeni yüksek durumlar;
    1) Entegrenin ses sinyal girişlerine opamp entegrelerinden voltaj gelmesi, (entegrelerin 1. bacağı hangi sokete geliyorsa,, onu çıkartın ve ölçün. sonra sokete kulaklık veya hoparlör bağlayıp,ses sinyalini duyarsınız çok az).. çok az ses geliyorsa voltaj gelmiyorsa, sorun tda larda.
    2) Yüksek voltaj,, diğer cihazlarınız çalışıyor olabilir, bu cihazın kabul etmediği V ise yanacaktır. tda2005http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXrxsqt.pdf sayfa3,, 18v a kadar çalışıyor max 28v.

    >> 10(+) ve 8(-) hoparlör çıkışı.
    >> 1 ve 5 ses sinyali (sizin devre 20w köprü olduğu için, 1.bacak + sinyal girişi, 5.bacak ise kondansatör ile eksiye).
    >> 9. bacak ++V. 6. bacak ---(şase-gnd).




  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Aslında sağlam teyp ilk sapıtmasından sonra yatmaya başladı ,ondan öncesinde bi problem yoktu ama sapıttıktan sonra ve bi sene sonrasında dahi akıl hala yerinde değil tam.
Cihaz motorize kafa , hatta istaneilen pozisyonda kafayı sabip tutarak öyle yarım açı olarak ta kullanabiliyosunuz eğeer sürüş pozisyonundan aşağıda bi yere monte ettiyseniz.Ama dediğiniz gibi cd okumada , motorize kafa pozisyonu değişiminde veya herhangi başka fiziksel bi değişiklike arızalanmıyo.Tamamen kafasına göre.Bozulduğu bi an usta kafa ve makinenin bağlantı noktalarını tinerlediği kulak pamuğuyla temizledi ve çalıştı.Yattığı için rutubet almıştır dedi.O gazla eve kadar getirdi teyp ben ama kapıda yine gitti.Bu sefer evde içini açıp komple kolonyalı pamukla hafifçe sildim vidaları geri takıp arabaya indim düzeldi.Sonra bi arkadaşıma giderken yine gittİ.Sonrada hiç bi sebep olmaksızın yine düzeldi Yarın ne yapar bilmiyorum.Dediğiniz gibi inşallah benim anlamadığım ama basit bi problemdir.Sağlam teyp yattıktan sonra sapıtmışsa genelde servo motor hareketli flex kablolar 0/1 switch gibi malzemeler sıkıntı yaratır.Bunlara kullanıcı olarak birşey yapmanız mümkün değil.

Servo motor cd nin dönmesini sağlar.Optiği ile geri hareket ettiren motor servo değildir bozulmaz(zaten cd okumayla ilgili sıkıntınız yok)

Hareketli flex kablo kafa ayrılabilen bazı cihazlarda olur.Kafa kısmı ile teybin ana ünite arasında bağlantı kurar(dediğiniz arıza ve arızalara benzer durumlar yaratabilir cihazlarda)

0/1 switchler ise cd ünitede motorun dibinde bulunur.Optiğin en başa geldiğini anlayıp optiğe ait motoru durdursun diye(cihazda cd arızası yok alakasız bir durum yai.Ayrıca motorize panelli cihazlarda panel pozisyonun belirlenip panel motorunun doğru yön ve miktarda çalıştırılmasında yardımcı olur.Motorize panelde bu swicth arızalarında panel açılmaz açılsa kapanmaz vs gibi abuk şeyler olur.)

Eğer cihazınız motorize panel değil normal düğmeye bas kafa kendi ağırlığı ile aşağı düşen bir cihazsa (piyasa adıyla hidrolik yada bayılan kafa vs de denir) kafa üzerindeki ve teypteki sarı konnektörleri bildiğimiz silgi ile silip temizleyin.Kafa tam sorunsuz otursada iletimle ilgili bir sıkıntı olabilir.Silgi yoksa zippo benzini ile diş fırçası ile fırçalayın(plastikte renk almaz tabi hemen silin genede bulaşanları)Şimdiye kadar elektronik işlerimde tamir, devre yapımı bir çok konuda başımdan ilginç olaylar geçti bir çoğunu unutmuşumdur ama bana ve bir çok elektronikciye basit gelen bilgilerin ne kadar değerli olduğunu unutmamak gerekli ara sıra forumda ya da blog üzerindeki yorumlara cevap verirken bazı bazı püf noktalarını paylaşıyorum ama blog üzerinde toplu olarak aktarmak daha iyi olacak aklıma geldikce bu bilgileri paylaşacağım.

Geçenlerde benim elektroniğe başladığımdan beri alışkanlık haline getirdiğim lehimleme sonrası sellozik tiner ile kartı temizle bir tecrübe sorası önemini kazanmış

Sevgili arkadaşlar; Bu mesleğe yeni başlamış ya da başlayacak arkadaşlara bir bilgi, bir ipucu niteliğinde olan bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum, bundan yıllar önce mesleğe yeni başladığım yıllarda bir oto teybi tamir için getirilmişti o zamanın bilgisiyle teybi açtım ve çıkış katındaki entegrenin arızalı olduğunu büyük bir araştırma sonunda buldum, gururlanmıştım hemen malzeme satıcısından aynı kodlu elemanı aldım ve yerine taktım teyp gayet güzel çalar olmuştu içine birde Orhan abimizin kasedini koyarak gelen geçene dinletiyordum.

Bizim teyp biraz çaldı daha sonra sesi tuhaflaştı sonrada büsbütün kesildi, tekrar içini açtım entegre acayip ısınmıştı, herhalde bu entegre kaliteli değil diye düşündüm yeniden aldım tekrar yerine taktım bu sefer çevredeki tüm elemanları kontrol etmeyi ihmal etmedim, teyp yeniden camlaya başlamıştı, yarım saat sonra gene aynı dert kızmaya başlamıştım ve bu entegreyi değiştirme olayı birkaç kere tekrar etti hatta kaliteli malzeme getirmiyorlar diye malzemeciye de çıkışmıştım ama sorunu bir türlü bulamıyordum, artık bu iş beni aşıyordu acaba bu mesleği bıraksam mı diye bile düşündüm.

Sonra birilerinden yardım alma fikri belirdi dükkanımın bulunduğu yere yakın eski bir tamirci abimiz vardı mektep, medrese görmemişti ama deneyim, pratiklik onda fazlasıyla vardı, utana sıkıla ona sordum abi dedim böyle böyle bana önce söyle bir baktı acaba bu püf noktasını ona söylesem mi diye düşündü sonra herhalde boynumun büküklüğüne kıyamadı ve kırk yıl düşünsem aklıma gelmeyecek bir şey söyledi.

Bir hırdavatçıya git ve oradan bir adet selülozik tiner al ve bir fırça yardımıyla entegrenin bacaklarının arasını ve diğer elemanları güzelce lehim tarafından temizle dedi ve aynen öyle yaptım ve artık teyp bir daha bozulmamıştı o gün bu gündür havya ve olcu aletimin yanında sürekli bir fırça ve tiner bulundururum bir eleman değiştirdim mi hemen temizlerim yüksek frekans ve ses frekansıyla uğraşacak arkadaşlar sizlerde öyle yapın artık teyp tamir etmiyoruz ama deneyimli kişilerin sözlerini dinliyoruz, umarım sizleri sıkmamışımdır herkese kolay gelsin Hazır aklımdayken unutmadan bende bir anımı anlatayım uzun süre önce yaklaşık 7 yıl olmuştur kadıköyde çalışırken bol bol monitör tamir ederdim o zamanlar CTR tüplü monitörler çok kullanılıyordu nasıl desem otomatiğe bağlamış haldeydim biri geliyor biri gidiyor bir çok modelin horzantal transistörleri arızalanıyor transistörü ve bir kaç kondansatörü değiştirince çalışırlardı sonrası test işleri

Değişik piyasa malı olmayan bir marka monitörde yine aynı arıza ile karşılaştım horzantal transistörünü, kondansatörleri değiştirdim monitörü çalıştırmadan önce belli başlı bölümleri kontrol ettim sorun yoktu monitörü çalıştırdım anında transistor arızalandı kısa devre oldu hiç ummazdım sorun yoktu EHT trafosundan şüphelendim ama elimde parça yok zaten klasik monitörlerin bile trafosunu zor buluyorduk bir de taktığım transistor daha önce denenmemişti çıkma değildi ama yinede insanın içine kurt düşüyor belki de transistor de bir sorun var diyerek yenisini taktım.

Yine aynı sorun oldu transistör yandı elimde havya yolları takip etmeye başladım bir yandan ölçüm yapıyorum bazı yerlerin lehimlerini tazeliyorum EHT trafosunun lehimleri gayet iyi nede olsa önemli bir bölge lehim bol olur derken refleksmi desem EHT`nin kollektör bacağına havya deydi alışkanlık bari soğuk lehim geçeyim dedim oda ne havya kollektör bacağındaki lehimi ısıttığı anda lehim pelte gibi düşü verdi kartın pad, delik kısmı sanki hiç lehimlenmemiş gibi temizlendi, lehimin iç rengide çok koyuydu kartı gören lehim pompası ile bacağı ayırdım sanar o kadar temizdi

Mer sorun soğuk lehimmiş ama bu klasik değil gizli soğuk lehim o anda kafamdan olasıkıllar sıralandı nede olsa yüksek voltaj, frekans var içerden ark yayıp kesin transistörü yakıyordur dedim kollektör ucunu iyice lehimledim transistörü değiştirdim monitör çalıştı uzun süre test ettim hiç sorun çıkarmadı şans işte havya deymese lehimlemeye kalkmasam sorunu bulamazdım

O günden beri EHT gibi kaba bölgelere lehimleri taze olda soğuk lehim geçerim sadece puntalı ve çift katlı pcb lerde uğraşmamLehim aralarını temizlemede tiner yada izopropil alkol kullanılır ama bunlarında birtakım sakıncaları vardır. Bu tür maddeler çok iyi temizleyici olabilir ancak bazı metallerle tepkimeye girerek oksitler oluşturabilir ve ayrıca temizlemek istediğim kalıntıları etrafına dağıtabilir.

Bir söz vardır ” en güzel temizlik kirlenmemektir ” diye, aynı hesap lehimlemeyide kirletmeden yapmalısınız. Kullandığınız pasta ve lehim kalitesiz ise lehimleme sırasında eriyip yarı iletkenlik özelliğine dönüşebilir. Bunu önlemek için lehimi ve pastayı kararınca kullanınız.

Pasta demişken, bunun bazı türleri bulunmaktadır. Çoğu kişi krem pasta kullanır. Birde pastanın sıvı olanları var. işte bu sıvılarında 2 ayrı çeşidi var. Biri alkol yapılı olup iletken değildir ve smd malzemelerin bacaklarına sürülür. Lehimleme sırasında kalıntı bırakmaz. Diğeri ise asit yapılı olup yarı iletken özelliği gösterir.

Malzemenin sadece bacağına yada lehimlenecek yüzeye sürülür. Oksit temizlemede kullanılır ve asla devre üzerine sürülmez çünkü iletken olabilir. İşte ben lehim yaparken en çok bu bahsettiğim sıvı olanları kullanırım. Bu sayede daha temiz bir lehim yapmış oluyorum ve tinerle temizleme gereği hiç duymadım.

Benimde başımdan geçen ilginç bir olayı anlatayım:

Gençliğimde bu tamir işleriyle çok uğraşırdım. Akrabalarımızın eşyalarını ve kendi bozulan cihazlarımı kendim onarırdım. Bu sayede hem işi öğreniyor hemde bozuk cihazımı yapmış oluyordum. Bir ara elime bir fotosel geçti. Sokak lambalarına bağlanan eski bişey. İlk başlarda sağlamdı ama bir süre sonra arızalandı. Tamir edeyim diye içini açtım ve ilk aşamada bozuk malzeme bulamadım. Her halde entegre gitmiştir diye gittim aynısından aldım ve taktım ama nafile. 2 sefer değiştirdim yine olmadı. O zamanlar pc, internet ve datasheet imkanım yoktu. Bu entegre hakkında hiç bir şey bilmiyordum.

Cihazın içinden test etmek için söktüğüm her malzeme sağlam çıkıyordu. Ne yaptıysam olmadı. test etmediğim birtek besleme kondansatörü kalmıştı. Düşündüm ki bu bozulsa sadece kapasitesi düşer ve devre normal çalışmaya devam eder. Çünkü devrede fazla akım harcayan bir eleman yoktu. Ayrıca devre üzerinde kısadevre ve soğuk lehim gibi durumlarda yoktu. Zaten havyanın değmediği yer kalmamıştıki. Neyse, entegrenin beslemesini, yolları takip ederek buldum.

Doğrultucu diodun girişinde gerilim var, çıkışında ise nasıl oluyorsa yok. Ama diod sağlam. Artık dayanamadım dedimki, şu kondansatörü sökeyimde tam olsun. Neyse bunuda söktüm ve ne göreyim… kondansatörün bacaklarına voltaj verince kısadevre oluyor. İlk defa kondansatörlerin içindeki levhaların birbirine temas edebileceğini gördüm. Böyle bişey sizinde başınıza gelebilir dikkatli olun.Ülkemizde tamir konusunda sürücülerin sıkça karşılaştığı sorunlardan biri oto teyp tamiridir.
Teyp tamirinde oto elektrik tamircilerinin tercih edilmesi bu sorunları doğuran en büyük etkenlerden birisidir. Teyp tamiriyle oto elektrik tamiri arasındaki ayrımın farkına varılmaması teybin tamir edilmek yerine bozulabildiğini gösteriyor.
Bir teyp tamircisi oto elektriğini tam olarak bilmese de teyp içerisindeki elektrik devresinin çalışma prensibini bilmek zorundadır. Oto elektrik tamircisi ise teyp tamiri konusunda bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla teybinizi tamir ettireceğiniz servisi iyice araştırıp, seçmeniz gerekir.Oto Teyp Arızasında İzlenecek Yollar

Oto teyp tamircisine aracınızı götürdüğünüzde teybinizle ilgili şikayetinizi anlatın. Tamirci ya da servis şikayetinizi dinledikten sonra teybin ne tür bir arızası olduğunu ve nasıl tamir edilmesi gerektiğini aktarır.

Bozulan teybinizin garanti süresi devam ediyorsa teybi garanti servisine götürün. Aksi durumda teyp başka bir servis tarafından açıldığı için garanti geçerliliğini yitirir.

Teyp tamirinde tamirci öncelikle teyp üzerinde kısa devre, elektrik kaçağı gibi durumların olup olmadığını kontrol eder.

Teyp üzerinde elektrik devresiyle ilgili bir sorun varsa eğer teybi oto elektrikçisine götürmeli ve sorunun nasıl çözüleceği konusunda bilgi almanız gerekir. Böylelikle aracınızın tüm elektrik devresine zarar verilecek davranışlardan kaçınılmış olunur.

Teyp üzerindeki herhangi bir parça işlevini yitirmişse orijinal parçayla değiştirilmelidir. Bozulan bir parça tamir edildikten sonra yerine takılmalı ve görevini yaptığından emin olduktan sonra teyp çalıştırılmalıdır.

Konu: teyp tamiri ile ilgili (önemli)

  • 05-06-2010, 22:04#1

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    teyp tamiri ile ilgili (önemli)

    arkadaşlar bi senedir evde yatan taybimi bugün taktım araca.Eski c3 ümde kullanıyodum , birden bi problem oluşturdu , açılmadı ve çıkarmıştım araçtan.JVC nin lhx 502 modeli , dokunmatik animasyonlu ekran , istenen renge ince ayarlı bi şekilde ton ton ayarlanabilen ekran ışığı olan bi teyp , altın kaplama amfi girişi var demişlerdi , bide diğer ana üniteler amfiye 3volt verirken bu 5 volt besleyebiliyomuş.Ne kadar doğru bilmiyorum ama en önemliside çok severek aldım ve severek kullanıyodum.
    Şimdi de monte ettik araca , birazda içeri yerleştirdik ve konsolla sıfır oldu , dışa çıkık olmayınca orjinal gibi durdu siyah teyp siyah konsolda.
    Patlak olduğunu düşündüğüm bütün hoparlörlerimin aslında kalitesiz orjinal kasetçalardan dolayı kötü ses verdiğini tekrardan farkettirip mutlu etti hatta beni


    Ama bi problem var , Bazen sorunsuz çalışan teyp bazen açma kapamaya defalarca basmamıza ramen tepkisiz kalıyo.Çalışıyokan birden gidebiliyo.O esnada sadece power ışığı yanıyor ama hiçbi ses vss yok , ekran temassızlığı değil yani.Reset falan fayda etmiyo.Kanalları , ekolayzer ayarını bazen hafızada tutarken bazen tutmuyo.(montaj hatası sözkonusu değil , profesyonel biri yaptı montajı)Ama düzgün çalıştığı zaman ekranda tuşlarda cd çalarda veya başka biyerde herhangi bi sorun yok.

    Şimdi sizden ricam , bu teybin sorununun gerek beyinden gerek başka bişeyden kaynaklandığını tespit edebilecek ve tamir edebilecek ; bu bozulmuş diye kestirip atmadan elektronik olarak tamirini yapacak -montajda iyi değil , tamir konusunda başarılı- bi yer , bi usta tavsiyeniz varmı?Niye uğraşıyosun kaldır başka bişey al diyebilirsiniz ama gerçektende sevdiğim ve kullanımı keyif veren bi cihaz.Nere yapar sizce?(İkinci sahibiyim , bundan önce tamir gördümü bilmiyorum ama kafayı biz bikaçdefa açtık ses butonunu değiştirmek için.)


    (temsili resim)

  • 05-06-2010, 22:33#2

    BU®AK çevrimdışı
    BU®AK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    EXTREME SOUND a götürmeni öneririm. Özhan bey' e danışın o size yardımcı olur. Jvc dist. murtaş elek. ve servisleri hakkında da size en iyi o yardımcı olabilir diye düşünüyorum...


  • 05-06-2010, 23:13#3

    EREN34 çevrimdışı
    EREN34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Sağlam teyp yattıktan sonra sapıtmışsa genelde servo motor hareketli flex kablolar 0/1 switch gibi malzemeler sıkıntı yaratır.Bunlara kullanıcı olarak birşey yapmanız mümkün değil.

    Servo motor cd nin dönmesini sağlar.Optiği ile geri hareket ettiren motor servo değildir bozulmaz(zaten cd okumayla ilgili sıkıntınız yok)

    Hareketli flex kablo kafa ayrılabilen bazı cihazlarda olur.Kafa kısmı ile teybin ana ünite arasında bağlantı kurar(dediğiniz arıza ve arızalara benzer durumlar yaratabilir cihazlarda)

    0/1 switchler ise cd ünitede motorun dibinde bulunur.Optiğin en başa geldiğini anlayıp optiğe ait motoru durdursun diye(cihazda cd arızası yok alakasız bir durum yai.Ayrıca motorize panelli cihazlarda panel pozisyonun belirlenip panel motorunun doğru yön ve miktarda çalıştırılmasında yardımcı olur.Motorize panelde bu swicth arızalarında panel açılmaz açılsa kapanmaz vs gibi abuk şeyler olur.)

    Eğer cihazınız motorize panel değil normal düğmeye bas kafa kendi ağırlığı ile aşağı düşen bir cihazsa (piyasa adıyla hidrolik yada bayılan kafa vs de denir) kafa üzerindeki ve teypteki sarı konnektörleri bildiğimiz silgi ile silip temizleyin.Kafa tam sorunsuz otursada iletimle ilgili bir sıkıntı olabilir.Silgi yoksa zippo benzini ile diş fırçası ile fırçalayın(plastikte renk almaz tabi hemen silin genede bulaşanları)

    Umarım basit birşeydir


  • 05-06-2010, 23:35#4


  • 05-06-2010, 23:38#5


  • 05-06-2010, 23:42#6

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    o da çok güzel modeldir , baya teferruatlı bi mekanizması var , iki ayrı hareket sözkonusu kafa için.İnşallah benimde öyle bi problemdir en ucuzundan yırtabileceğim.Servis harici önereceğiniz montaj harici bu işleri yapan sağlam bi usta varmı peki?


  • 05-06-2010, 23:44#7

    metin çevrimdışı
    metin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    kuzenınmde aynı teyp den vardı aynı sorun vardı galıba bunların hastalıgı tahmınımce flex'den

    Bil ki, hakları bedelsiz vermez, zulmeden alçak ;
    Özgürlük armağan edilmez, feth edilir ancak !!!


  • 05-06-2010, 23:45#8

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlıntımetinNickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    kuzenınmde aynı teyp den vardı aynı sorun vardı galıba bunların hastalıgı tahmınımce flex'den

    abi çözebilmişmiydi kuzeniniz sorunu yoksa tahammül edemeyip attımı direk

  • 05-06-2010, 23:46#9


  • 05-06-2010, 23:48#10

    metin çevrimdışı
    metin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlıntıAhmet SaraçoğluNickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    abi çözebilmişmiydi kuzeniniz sorunu yoksa tahammül edemeyip attımı direk
    komple arabayı sattı kurtuldu o şekilde

    Bil ki, hakları bedelsiz vermez, zulmeden alçak ;
    Özgürlük armağan edilmez, feth edilir ancak !!!


  • 06-06-2010, 00:09#11

    EREN34 çevrimdışı
    EREN34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlıntımetinNickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    komple arabayı sattı kurtuldu o şekilde
    Kökten çözüm

  • 06-06-2010, 09:53#12

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    peki kafa çıkmalı teyplerde beyin veya işlemci adı herneyse; kafadamıdır teybin içindemidir?Yani sorun flex te değilde işlemcideyse tamiri için kafamı açılır yoksa içindede işlem gerekirmi?


  • 06-06-2010, 09:57#13

    EREN34 çevrimdışı
    EREN34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlıntıAhmet SaraçoğluNickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    peki kafa çıkmalı teyplerde beyin veya işlemci adı herneyse; kafadamıdır teybin içindemidir?Yani sorun flex te değilde işlemcideyse tamiri için kafamı açılır yoksa içindede işlem gerekirmi?

    Komple kafa çıkmalı cihazlarda işlemci kafada lcd display arkasında olur genelde.Ufak bir parçası çıkan oem cihazlarda ve double din cihazların bir kısmında ana ünitede olur işlemci.

  • 06-06-2010, 10:02#14

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    peki asıl önemli soru , sorun işlemcide olsa dahi bu tamir edilebilir, değiştirilebilir bişeymidir?(işlemci değil alet tamir edilebilirmi demek istedim)
    Tamirci veya servisin yapabileceği bişeymidir?


  • 06-06-2010, 11:23#15


  • 06-06-2010, 12:23#16

    EREN34 çevrimdışı
    EREN34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    AlıntıAhmet SaraçoğluNickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    peki asıl önemli soru , sorun işlemcide olsa dahi bu tamir edilebilir, değiştirilebilir bişeymidir?(işlemci değil alet tamir edilebilirmi demek istedim)
    Tamirci veya servisin yapabileceği bişeymidir?

    İşlemci dediğin bildiğin smd entegre.Yani taban entegre.Kare yada dikdörtgen şeklinde(işlemciler genelde kare) birçok bacağı olan ve plakete üstten direk oturtulan malzeme.Ancak işlemci arızasında cihaz sapıtma yapmaz.PC cpu nun daha basit hali gibi düşünün.Çalıpşma prensibi ya hep ya hiçtir.İşlemcisi bozuk cihaz %50 hiç çalışmaz %49 displayde 3 5 tane birşeyler yakar gene çalışmaz %1lik kesim daha ben denk gelmedim ama illaki vardır değişik tip sorunlar.***** elektronik işi herşey mümkün

    Bu arada işlemci değişimi mümkün.Ancak içlerinde yazılım olduğundan ve genelde bu tip cihazların entegreleri yeniden yazılmaya kapalı olduğundan direk değiştirilmeli ve içinde aynı yazılım olan bulunmalı(ki bu durum piyasada bulunmayı zorlaştırıyor.İlla orj parçaya servise itiyor insanı)

  • 07-06-2010, 09:28#17

    Ahmet Saraçoğlu çevrimdışı
    Ahmet Saraçoğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    pazar sabahtan beri deniyorum , 3 4 kere kısa mesafelerde kullanma fırsatım oldu , arıza , donma şeklinde bişey olmadı , radyo kanallarınıda hafızasında tutuyor ama ekran renginin sabit olması , ekolayzer gibi özellikleri sıfırlıyo her yeniden başlatmamda.Kontağa bağlattım özellikle , tesisat bağlattığımda aküden çekme gibi bi sorun olmasın diye ama onunla ilgili değildir heralde.Onla alakalı olsa radyo hafızalarınıda tutmazdı diye düşünüyorum.


  • 07-06-2010, 09:53#18


  • 07-06-2010, 10:26#19


  • nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir