ağaçlara kurt ilacı ne zaman atılır / Ağaç Sarı Kurdu Mücadelesi & İlaçları | hortiturkey

Ağaçlara Kurt Ilacı Ne Zaman Atılır

ağaçlara kurt ilacı ne zaman atılır

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması

Zaten ilkbaharın başlarında, meyve ağaçlarını püskürtmeyi düşünmelisiniz. Düşük sıcaklık ve bazen güneş eksikliği, nadiren bahçeye çıktığımız anlamına gelir. Bu arada, büyüme mevsimi boyunca hastalıkların ve zararlıların ortaya çıkmasını önleyecek meyve ağaçlarının en önemli ilaçlaması yılın bu zamanında yapılmaktadır . Meyve ağaçlarının hangi bahar ilaçlaması en önemli ve nasıl yapılır?

meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlamasına ne zaman başlanmalı

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlamasına genellikle meyve ağaçlarında henüz yaprak kalmadığı Şubat ayı sonunda başlıyoruz. Ayrı ayrı püskürtmelerin zamanlaması hava koşullarına ve bitki gelişim aşamasına (fenolojik aşama) uyarlanmalıdır, çünkü hem çok erken hem de çok geç püskürtme etkili olmayacaktır.

Örneğin, patojenin bitki dokularına girdiği anda veya meyve ağaçlarının hastalıklarına neden olan mantar sporlarını bulaştırdığı anda ağaçların ilkbaharda püskürtülmesi ile ilgilidir . Bu nedenle gelişen tomurcuk, yaprak ve çiçeklerin gözlemlerini takip ediyoruz. Meyve ağaçlarının ilk ilkbahar ilaçlaması yaprak tomurcukları açılmadan önce, sonrakiler ise yaprak gelişim aşamalarında, çiçek tomurcukları açılmadan önce, çiçeklenme vb.

Meyve ağaçlarının doğru ilaçlama tarihinin belirlenmesi, bitkilerin ve üzerlerinde meydana gelen değişikliklerin çok dikkatli bir şekilde gözlemlenmesini gerektirir. Örneğin en çok yetiştirilen meyve ağacı olan elma ağacında çiçek tomurcukları önce yeşil, sonra pembe ve son olarak beyazdır. Pembe tomurcuk fazı, elma ağaçlarına küllemeye karşı kükürt preparatları püskürtmenin bir işaretidir.

Hatırlamak!

Her yıl, hava koşullarının bitkilerin büyüme hızı üzerindeki etkisine bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden, bireysel ilaçlamalar için kesin, sabit bir takvim tarihi belirlemek imkansızdır. Meyve ağaçlarının ne zaman püskürtüleceğini belirlemek için, meyve ağacı püskürtme programına ve ilgili koruma ürününün etiketindeki tavsiye edilen püskürtme tarihine ilişkin bilgilere göre bitki geliştirme aşamalarını kullanırız .

Arsa üzerinde meyve ağaçları püskürtme programıArsa üzerinde meyve ağaçları püskürtme programı

Meyve ağaçlarının doğru şekilde püskürtülmesi, sağlıklı ve lezzetli meyve elde etmenin garantisidir. Ağaçlarınız için hazırlığı ve püskürtme tarihini kolayca seçebileceğiniz, arsa üzerindeki meyve ağaçlarını pratik bir masa şeklinde püskürtme programını indirin. Daha

Meyve ağaçlarına ilkbahar ilaçlaması nasıl yapılır

İlkbaharda meyve ağaçlarına ilaçlama yapılırken serpilmiş ağacın tüm sürgün ve dallarının sprey sıvısı ile iyice kaplanmasını sağlamalıyız. Meyve ağaçlarına, gövdenin tabanından tepenin son sürgünlerine kadar hazır preparatı püskürtün. Zararlılara karşı yağ müstahzarlarının ilkbaharda püskürtülmesi gibi bazı durumlarda, ağaçlara o kadar cömertçe püskürtülmelidir ki sıvı dallardan ve sürgünlerden damlar. Noktasal olarak yapılması gereken yaylı bakır spreylerde farklı davranırız , örneğin sadece tomurcukların geliştiği dallara püskürtmenin damlamasına izin vermeyiz.

Rüzgarsız, ılık ve bulutlu ancak yağmursuz bir günde meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlamasını yapıyoruz . Sürgünler yanabileceğinden güneşli bir günde püskürtmeyin. Ve püskürtmeden hemen sonra yağmur yağması durumunda, koruyucu madde yıkanabilir ve tedavi tekrarlanmalıdır.

Püskürttüğümüz hava sıcaklığı da önemlidir . Bitki koruma ürünleri, sıcaklık çok düşük olduğunda çok daha az etkilidir. Belirli bir koruyucu müstahzarın kullanılabileceği sıcaklık aralığı hakkındaki bilgiler, buna ekli etikette bulunabilir. Örneğin, Miedzian 50 WP ve Syllit 65 WP meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması için popüler preparatlar , hava sıcaklığı 6 ° C'nin üzerinde olduğunda kullanılır.

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması, bir meyve bahçesindeki bitki bakımının önemli bir unsurudur. Püskürtme yapılmaması, meyve kalitesinin bozulmasına, verim eksikliğine veya hastalık ve haşere saldırılarına maruz kalan ağaçtan tamamen ölmesine neden olabilir.

Meyve ağaçlarının haşereler için ilkbaharda ilaçlanması

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlamasında kullanacağımız müstahzarlar ilaçlama tarihine, ilaçlanacak bitkinin cinsine ve mücadele etmek istediğimiz hastalık veya zararlı böceğe göre seçilmelidir.

Kronolojik olarak, çoğu bahçede uygulanacak ilk sprey, meyve ağaçlarının zararlılarıyla mücadele için yağ preparatları içeren bir sprey olacaktır. Bu işlem, kış örümcek akarı yumurtalarını ve bunlardan çıkan larvaları, ayrıca bitkilerde kışlayan erik kabını ve yaprak bitlerini yok eder. Bu, bu zararlıların daha sonra tam bitki örtüsünde görünmesini etkili bir şekilde önler.

Kışlama zararlıları üzerine ilaçlama Şubat ayında yapılabilir , ancak Mart da iyi bir tarih olacaktır. Bu püskürtme için Emulpar EC, Promanal 60 EC veya Treol EC gibi yağ ajanları önerilir. Ancak parafin yağı içeren Promanal ve Treol ile ilaçlama yapraklar çıkmadan yapılmalıdır. Daha sonra fitotoksisite semptomları riski yüksektir. Sadece pirinç yağı içeren Emulpar, temelde büyüme mevsimi boyunca yapraklı bitkilerde kullanılabilir (bitki üzerinde haşereler fark edildikten sonra müdahale olarak da kullanılabilir).

Şeftali bahar püskürtme

Ne yazık ki gözden kaçırılması kolay olan bir başka erken sprey, şeftali yaprağı kıvrık spreyidir. Şeftali ağaçlarını, sıcaklık + 6 ° C'yi aştığında yaprak tomurcuklarını kırmadan önce serpin (şeftali yaprak tomurcukları şişmeyi yakalamak için Şubat ayı sonunda gözlemlenmelidir, püskürtme en iyi şekilde kırılmadan hemen önce yapılmalıdır). Miedzian 50 WP ve Syllit 65 WP'nin hazırlıkları faydalı olacaktır. Hazırlık ile ağacın taç kısmının tüm kısımlarının kapatılması önemlidir.

Syllit 65 WP - ne zaman kullanılır, dozaj, fiyatSyllit 65 WP - ne zaman kullanılır, dozaj, fiyat

Syllit 65 WP, meyve ağaçlarını elma ve armut kabuğu, şeftali yaprağı kıvrımı, taş ağacı yaprak lekesi veya erik kisti gibi hastalıklara karşı korumak için kullanılan mantar öldürücü bir preparattır. Püskürtmeyi etkili kılmak için Syllit 65 WP'yi ne zaman kullanacağınızı, münferit ağaçlarda önerilen preparat dozajını ve ayrıca mevcut paketler ve Syllit 65 WP'nin fiyatını kontrol edin. Daha

Taş ağaçlara ilkbaharda ilaçlama

Yukarıda bahsedilen Syllit 65 WP, erik kistlerine karşı püskürtme yapmak için de faydalı olacaktır. Eriklerin püskürtülmesi yaprak tomurcukları kırılmadan hemen önce yapılmalıdır.

Yaprak tomurcuklarının şiştiği süre boyunca şeftali, kayısı, kiraz ve erikleri bakteriyel kansere karşı da püskürtebilirsiniz (Miedzian 50 WP veya diğer bakır mantar ilaçlarını kullanabilirsiniz). Kanser ilaçlaması, esas olarak bu hastalıkla önceki yıllarda karşılaşmışsak veya bölgede ortaya çıkarsa (örneğin komşuların bahçelerinde) yapılmalıdır.

Çiçeklenme başlangıcında beyaz çiçek tomurcuğu döneminde erik, kiraz ve kirazlar püskürtülür.taş ağaçların kahverengi çürümesine karşı. Miedzian 50 WP (özellikle kiraz ve vişne püskürtmek için tavsiye ederim) ve Topsin M SC (erik, şeftali ve kayısı püskürtme durumunda bakırdan daha iyi) burada yardımcı olacaktır. Ağaçlara Bakır veya Topsin serpiştirdiysek (ikincisi büyüme mevsimi boyunca bir defadan fazla kullanılmamalıdır), yeni nesil Signum 33 WG'yi denemenizi tavsiye ederim. Ve tüm bu "kimyayı" kötüye kullanmak istemiyorsak, yabani otlar ve bitkilerden yapılan müstahzarları hazırlamaya değer. Kahverengi çürüklüğü püskürtmek için ihtiyacınız olacak: at kuyruğu kaynatma (1: 4 oranında su ile seyreltmede kullanılır), civanperçemi özü (seyreltme ) ve yaban turpu kaynatma veya infüzyon (seyreltilmeden kullanılır).

Elma ve armut ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması

Yaprak tomurcukları kırılmadan önceki dönemde elma ağaçlarına püskürtülmesi ve yeşil çiçek tomurcuğuna DELTAM (eski adıyla Decis olarak pazarlanmıştır) püskürtülmesi, bitkilerin elma çiçeğinden korunmasına yardımcı olacaktır. Bir elma ağacının pembe tomurcuğu sırasında kükürtlü preparatlar kullanarak onu küflenmeye karşı koruyoruz. Siarkol Extra 80 WP veya Siarkol SC kullanabiliriz. Toz halinde küf, meyve ağaçlarına civanperçemi özü püskürtülerek ve doğal EVASIOL at kuyruğu preparatı ile ekolojik olarak da mücadele edilebilir.

İlkbahar ilaçlamasında meyve ağaçlarına sıktığımız en önemli hastalıklardan bir diğeri de elma kabuğudur. Yaprakların çıkması sırasında veya yeşil çiçek tomurcuğu sırasında, Miedzian 50 WP, Mythos SC, Polyram 70 WG veya Syllit 65 WP preparatlarını kullanırız. Armut kabuğu da aynı şekilde tedavi edilir.

Yeşil ve pembe tomurcuk aşamasında elma ağaçlarına yaprak bitlerine, örümcek akarlarına, örümcek akarı ve elma dokunaçı gibi kelebek tırtıllara ve ayrıca elma meyve veren gövdesine püskürtülür. Mospilan 20 SP, yaprak bitlerini, tırtılları ve meyve veren gövdeleri püskürtmek için yararlı olurken, örümcek akarları Nissorun Strong SC veya Ortus 05 SC ile tedavi edilebilir.

Çiçeklenme döneminde meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlamasına devam ediyoruz . Şu anda bakteri kanserine karşı elma ve armut ağaçlarını kabuklanmaya, elma ağaçlarını küflenmeye ve kiraz, erik ve vişne ilaçlamaya değer. Önceki ilaçlamayla aynı ajanları kullanıyoruz.

Meyve ağaçlarının ilkbahar ilaçlaması için gerekli hazırlıkları yapmadıysanız sizleri mağazamızdan orijinal bitki koruma ürünleri satın almaya davet ediyoruz. Bu, satın alma ile ilgili yüksek kalite ve memnuniyet garantisidir :-)

Müh. ülke kemeri. Piotr Moliński

seafoodplus.info

Bitkilerde İlaçlama Nasıl Yapılır?

Bitkilerde aynı insanlar gibi hastalanabilir, ve hatta ölebilir. 

Bu nedenle bakımlarına gerekli özeni mutlaka göstermek gerekir. İlaçlama bu bakımın en önemli parçalarından biridir. Peki ilaçlama yaparken nelere dikkat etmeli ve hangi adımları izlemelisiniz?

Bu soruların cevaplarını sizler için derledik!

İlaçlama Yapmadan Önce Kendinizi Koruyun

Bahçemizin ilaçlamasını yaparken su ve nem geçirmeyen kıyafetler giymemiz çok önemlidir. Mutlaka şapka, gözlük ve eldiven kullanmalıyız. Zirai ilaçların kutularına temas ettiğimizde bile zehrin vücudumuza geçebileceğini unutmamalıyız.

Her Saat İlaçlama Yapılmaz

İlaçlamanın yapılacağı zaman, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir. Dolayısıyla rüzgarı arkamıza alarak ilaçlama yapmamız daha uygun olacaktır.

Hayvanları Güven Altına Alın

Bu tarz zirai ilaçları aynı zamanda arılara, kuşlara ve balıklara da zararlıdır. Ayrıca evcil hayvanlar ile ağıl ve ahır hayvanlarında ise ölümcül etkisi vardır. İlgili ilacın panzehiri kutusunun üzerinde yazar. Herhangi bir zehirlenme ile karşı karşıya kalındığında ilacın kutusunu da doktora götürmemiz gerekir. 

İlaçlama Nasıl Yapılır?

Yaptığımız zirai mücadelenin etkili olabilmesi için hangi hastalığa, hangi zararlıya, hangi büyüklükteki bahçeye, meyvelik, sebzelik yada buğday arpa gibi tahıl yada sanayi ürünleri gibi tarımsal ürünlerin durumuna ve konuma göre alet ve edevat seçmemiz gerekir. İlaçlama işlemini, sıvı ile karıştırılmış zirai mücadele ilaçlarının bitkilerin üzerine sıkılması sureti ile gerçekleştiriyoruz. İlacın, bitkinin tüm organlarına tamamen gelmesi önemlidir. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım unutulmaması gereken nokta bu ilaçların çok ağır zehirler olduğu ve amatörler tarafından kullanılmasının çok da uygun olmadığıdır.

İlaçlamayı Ne Zaman Yapmalıyız?

Zirai mücadele genellikle hastalık ve zararlıların faaliyetlerini göstermeye başladığı ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları boyunca yapılır. İlaçlama, bitkinin türüne göre değişmekle beraber süreklilik arz eden bir mücadele türüdür. İlaçlamanın zamanlaması da çok önemlidir. Gün içerisinde öğlen saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır. Çok rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır. Yağmur öncesi ve sonrasında ilaçlama yapılmamalıdır.

Neden Yağmurlu Havalarda İlaçlama Yapılmaz?

Çünkü yağmur suları ile ilaç toprağa karışacaktır ve gereksiz yere toprağımızı da zehirleyecektir. Zirai mücadele ilaçları çok ağır kimyasal zehirler içerirler. Dolayısıyla eğer çok büyük zorunluluk altında değil isek ilaçlama yapmayı iki kere düşünmeliyiz. Organik ilaçların çözebileceği yada kültürel önlemlerle halledebileceğimiz hiçbirşey için bu ağır zehirleri kullanmamalıyız. Unutmayın ki bu zehirler bitkiler üzerinde kalmaktadır. Yemek olayı sayesinde de kendi vücudumuza geçmekte, başta kanser olmak üzere bir çok genetik hastalıklara maruz kalmamıza, ayrıca Dünyamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı kısacası her şeyimizi kirlettiğini unutmamalıyız.  

Bitki İlaçlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zirai ilaçlar sistemik etkili ilaçlar olduğu için bunlara dokunulunması yada solunulması durumunda insanlara büyük zarar verebilir. Dolayısıyla bu ilaçlara temas ederken başta göz, ağız, burun ve el olmak üzere mutlaka koruyucu önlemler almak gerekmektedir. İlaçların vücudumuza temas etmemesi için eldiven, gözlük, şapka, maske hatta mümkünse koruyucu kıyafet giymeliyiz. İlacı hazırlarken ilacın deri ile teması engellemek için eldiven takmamız şarttır.
Eğer elle bir temas gerçekleşmişse, sabunlu su ile birçok kez ellerimizi yıkamalı, göze temas edilmişse de yoğun su ile temizlemeliyiz. İlacın solunum yollarına girmesi ve zehirlenme ile karşı karşıya kalması halinde, zehirlenmeye tabi olan kişi derhal açık havaya çıkarılmalı, mümkünse ılık tuzlu su içerilmek suretiyle kusturulmalı ve ilacın panzehiri kutusunda yazdığı için hızlıca ilacın kutusu ile birlikte hastaneye ulaştırılmalıdır. Zirai mücadele ilaçları tüm sıcak kanlı canlılar için öldürücü etkiye sahiptir.


Bitki İlaçlarken Hangi Malzemeler Kullanılır?

İlaçlama yaparken değişik malzemeler kullanılmaktadır. En çok ilaçlı sıvıyı püskürten pülverizatör ve bunların birkaç boy küçüğü olan atomizörler kullanılmaktadır. Bunlar el tipi olabileceği gibi bahçenin büyüklüğüne göre sırt yada motorlu tipleri de vardır. Sıvı ilaçlar, prospektüslerinde yazan oranlarda karıştırılmak suretiyle pülverizatör’ler sayesinde bitkilere püskürtülerek kullanılır. Toz ilaçları da yine toz ilaç atan özel malzemelerle atmak lazım. Zirai mücadelede kültürel önlemlerde kullanılan malzemelerde büyük önem arz etmektedir. En çok kullanılanlara örnek olarak budama makasları, havalandırma tırmıkları ve çimler için havalandırma delikleri açan malzemeleri söyleyebiliriz.

Ürünlerimizden ilaçlama pompalarını ve makinalarını sayfalarımızda görebilirsiniz. 

Bahçemdeki Bitkileri Nasıl İlaçlamalıyım?

Zirai mücadele de ilaçlama yaparken genel bir ilke vardır. “Kısmi ilaçlama olmaz”. Çünkü siz bitkinin belli bir bölgesini ilaçladığınızda o bölgede yer alan zararlılar hemen başka bir bitkiye geçiş yapacaklardır. Dolayısıyla kısmi ilaçlama hiçbir tesiri olmayan bir ilaçlamadır. Sonuç olarak ilaçlama yaparken tüm bahçemize ilaçlama yapmamız lazım. Tabi bu arada sizin tek başınıza ilaçlama yapmanız da yetmeyecektir. Komşunuzunda ilaçlama yapması lazım. Çünkü belli bir süreden sonra komşunuzdaki zararlılar sizin bahçenize gelecektir. Zirai mücadele topyekün yapılması gereken bir mücadeledir. Bölgesel ve bitkiye özel tesirli ilaçlama çok da tesirli olmayacaktır.

Neye Karşı İlaçlama Yapıyorsunuz?

Bahçemizde ilaçlama yaparken neye karşı ilaçlama yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Öncelikle teşhisi iyi belirlememiz lazım. Eğer bu zararlı böcek ise insektisit adı verdiğimiz genel böcek ilaçları kullanılır. Eğer bir hastalığa karşı mücadele ediyor isek o zamanda hastalığın ne olduğunu çok iyi analiz etmemiz, bilmemiz gerekmektedir. Burada yapılacak şey hastalıklı bitkinin dalından örnekler alarak, bulunduğumuz yerdeki Tarım İl Müdürlüklerine veya Zirai Mücadele Müdürlüklerine teşhis için götürmemiz lazım. Oradaki uzmanlar bitkinizin hastalığını teşhis edecek ve size doğru ilacı verecektir.  

Evdeki Bitkilerimizi Nasıl İlaçlamalıyız?

Evdeki bitkilerimizi ilaçlamak için en önde gelen malzeme genelde hepimizin evinde bulunan “arap sabunudur”. Bir litre su bulunan şişenin içerisine bir yemek kaşığı arap sabunu katın ve çalkalayın. Etkili olması için birkaç damla sıvı yağ’da (zeytinyağı yada ayçiçek yağı) ekleyebilirsiniz. Özellikle güllerin üzerinde olan yeşil bitler için çok tesirli bir ilaçtır. Böceklerin dokularının ph’ı asitiktir ve 5,5 değerindedir. Arap sabunu kireç baz niteliği taşır. Dolayısıyla kireç, asite kovucu etki yapar.

Diyelimki bu ilacımız yeteri kadar tesirli olmadı. O zaman ikinci tesirli kozumuza geçmeliyiz. “Acı biber”. Böcekler acıyı sevmezler. Yine bir litrelik şişenizin içerisine bir avuç kadar kırmızı acı biber koyun. Bir süre bekletttiğinizde biberin acısı suya geçicek ve artık bözekleri kaçırıcı bir ilaç haline gelecektir.

Bunlarda tesir etmediği ise son çare olarak nikotin suyunu ilaç olarak kullanabilirsiniz. Birkaç tane kırıp suyun içerisine atacağınız sigara, bir gün bekledikten sonra o suyu zehir haline getirecektir. Bu da böcekler için ölümcül ve kaçırıcı bir ilaç haline gelecektir.

İlaçlama yaparken size yardımcı olacak olan ilaçlama makinaları hakkında bilgi almak için tıklayın!

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.       

Tarım İlaçları Kullanım Klavuzu

 

GÜVENİLİR GIDA İÇİN
 TARIM İLAÇLARININ DOĞRU VE GÜVENLİ KULLANIMI

İnsan hayatının sürdürülebilmesi için hava ve su kadar önemli diğer bir madde de gıdadır. İnsanın beslenmeden,  ihtiyacı olan gıdayı almadan yaşaması mümkün değildir. Bugün dünyada milyonlarca insan yeterli gıdayı alamadığından hayatını kaybetmekte, milyonlarca insan ise, gıda yetersizliği nedeniyle açlıkla yüz yüze kalmaktadır. Gelecekte ise, gıdaya olan ihtiyaç çok daha fazla olacaktır.

Bilinen gıda kaynaklarımız hayvansal, bitkisel ve su ürünleri kaynaklı gıdalardır. Bunlar içinde bitkisel kaynaklı gıdaların payı insan beslenmesinde ayrı bir yere sahiptir. Türkiye, geniş ve verimli tarım alanlarına sahip olduğu için,  bu bakımdan dünyanın şanslı ülkeler arasında yer almaktadır. Artan nüfusumuzu yeterli ve dengeli besleyebilmek ve hatta ihracat yapabilmek için, tarım alanlarımızı koruyarak birim alandan daha fazla ürün almak, diğer bir ifade ile verimi artırmak zorunludur. Verimi artırmanın tek yolu da, günümüzde uygulanmakta olan “ İyi Tarım Uygulamalarını (İTU)” uygulamak ve yaygınlaştırmaktır.  İTU içinde şüphesiz, bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarla da etkin bir şekilde mücadele etmek ayrı bir öneme haizdir.  Yıllık % 40 a varan oranda  ürün kaybına sebep olan bu zararlı organizmalarla etkin bir şekilde mücadele etmek şarttır. Bu mücadelede izlenecek yol ve yöntem IPM prensipleridir. IPM prensiplerden taviz vermeden zirai mücadele sürdürülmeli,  tarım ilacına en son çare olarak başvurulmalıdır!  Güvenilir gıda, ancak bu şekilde üretilebilir!

Sektörün en eski ve en deneyimli “Milli Sivil Toplum Kuruluşu” bilinci ve sorumluluğu içinde;   çiftçilerimizin ve tarım ilacı uygulayıcılarının burada verilen bilgilerden istifade ederek, hem etkin zirai mücadele yapmaları hem de güvenilir gıda üretmeleri beklentimiz olduğunu ifade etmek isteriz.

IPM ve Modern Zirai Mücadelede
Bitkisel ürünlerimize zarar vererek % oranında önemli ürün kayıplarına sebep olan, bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarıyla etkin bir şekilde mücadele etmek ve bu ürün kayıplarını olduğunca geri kazanmak zirai mücadelenin temel amacıdır. Bu konuda çalışan herkesin bildiği bir söz vardır:  “İnsanlar ektiklerini değil, hastalık ve zararlılardan arta kalanları hasat eder, onların bir kısmını da hasat, taşıma ve depolama sırasında kaybeder” diye. İşte bu söz, bu mücadelenin temelini teşkil etmektedir. Toprak ne kadar iyi işlenirse işlensin, ne kadar kaliteli tohum kullanılırsa kullanılsın, ne kadar sertifikalı fide ve fidan dikilirse dikilsin, bitki ne kadar iyi beslenirse beslensin; bu bitkilere hastalık, zararlı ve yabancı otlar mutlaka  zarar verecek ve önemli ürün kayıplarına neden olacaktıseafoodplus.info ürün kayıpları  % seviyesindedir. Bu ürün kayıpları, şayet bu hastalık, zararlı ve yabancı otlarla hiçbir mücadele yapılmaz ise ,ı  %65 düzeyine, hatta bazı ürünlerde  % düzeyine kadar çıseafoodplus.infoün dünyamızda milyonlarca insan, hayatını sürdürebilmek için bir ekmeği dahi bulamazken, %65 oranındaki bu ürün kayıplarına göz yumulması seafoodplus.infoçimini büyük oranda tarımdan sağlayan çiftçiler için ise, hiç mümkün olamaz. Onun için bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarıyla mücadele etmek kaçınılmazdır.

Bu mücadelede bu gün için en geçerli yöntem IPM, yani Entegre Zirai Mücadeledir.  IPM;  tüm mücadele yöntemlerinin koordineli ve uygun biçimde kullanıldığı bir mücadele şeklidir. Buna “Modern Zirai Mücadele” de diyebiliriz. Bu sistemde bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarıyla mücadelede; öncelikle kültürel önlemler, biyolojik mücadele, biyo-teknik yöntemler, dayanıklı çeşitlerin kullanılması ve genetik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemlerine öncelik verilmelidir. Şayet bu yöntemlerle hastalık, zararlı veya yabancı otlar kontrol altına alınamıyorsa o zaman ilaçlı mücadeleye başvurulmalıdır. IPM’in esası budur.

Entegre Mücadelenin ( IPM ) Temel İlkeleri
1. Belli bir eko sistemde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede, mücadeleyi ayrı ayrı değil, hepsini birlikte yapın ve tüm mücadele metot ve tekniklerini uyum içinde kullanın.
2. Öncelikle alternatif yöntemleri deneyin. Bunlardan başarı alamıyorsanız son çare olarak ilaçlı mücadeleye başvurun.
3. İlaçlı mücadelede amaç, bitkisel ürünlere zarar veren hastalık, zararlı ve yabancı otları tamamen yok etmek değildir. Bunların popülasyon yoğunluklarının ürünlere zarar veremeyecek seviye olan “ekonomik zarar seviyesinin” altına, yani mücadele edilecek düzeyinin altına indirmektir. Bunu unutmayın!
3. Bitkinin fenolojisine bağlı olarak, ekonomik eşik ile mücadele eşiği farklılık gösterebilir. Bu durum mücadele kararı için önemlidir. Dikkate alın.
4. Mücadele yapılan alandaki zararlıların doğal düşmanlarını korumaya özen gösterin.  Doğal düşmanların hayatlarını sürdürebilmeleri için yabancı otların ve bir miktar zararlının varlığı çok önemlidir. Bu nedenle Madde 2 de belirtilen ilaçlama prensibine uygun ilaçlama yapın.

5. Arı yetiştiricilerinin geçiş yollarını öğrenin. Arı yetiştiricilerinin geçiş yolları, dönemleri ve konaklama zamanları için gerekli bilgileri edinin. Arılar faaliyette iken, çiçeklenmekte olan bitkileri kesinlikle ilaçlamayın.

6. İlaçlama yaparken, havanın, toprağın ve su kaynaklarının kısacası yaşadığımız çevrenin kirletilmemesine özen gösterin. Önerilenden fazla ilaç kullanmayın. Yaşadığımız çevrenin, çocuklarınızın sizlere emaneti olduğunu asla unutmayın.

Doğru İlacın Seçimi
1.  Tarım ilacı satın almak istediğiniz zaman, önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından belge almış sertifikalı bir uzmana reçete yazdırın.
2. Tarım ilaçlarını,  mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından tarım ilacı satma belgesi olan“Tarım İlacı Bayilerinden”satın alın.
3. Tarım ilacının üzerinde bulunan etiketinde; ilacın ruhsat tarih ve numarasının, üretim tarihinin, kullanacağınız bitkideki zararlının, hastalığın veya yabancı otun isminin, ilacın dozunun ve firma isminin yazılı olduğundan emin olun!
4. Ruhsatlı tarım ilacını satın alın. Tarım İlacı Bayilerinin ruhsatsız tarım ilacı satması suçtur.
5. Üzerlerinde Türkçe yazılı etiketi bulunmayan ruhsatsız, sahte, kaçak ve tarım ilaçlarını asla almayın.
6. Tarım ilacının;  ne zaman ve hangi sıklıkta uygulanması gerektiğini reçete yazan uzmandan öğrenin.
7.  İhtiyacınız kadar ilaç alın. İlacın faturasını, ilacın beklenen etkisini görünceye kadar saklayın.

Tarım İlaçlarınıTaşırken ve Saklarken  Dikkat  Edilecek Hususlar
seafoodplus.infoım ilacını taşırken ve saklarken gıda maddelerinde uzak tutun!
2.Çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yükseklikte bir yerde, kilitli özel bir dolap içinde, saklayın.

Tarım İlacı Üzerindeki Etiket te  Yazılı  Tavsiye Konuları
seafoodplus.infoım ilacı üzerinde bulunan ETİKET, ilaçla ilgili tüm bilgileri içerir ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.
2. Etiket üzerinde yazılı bulunan bitki ve bu bitkilerde zarar yapan hastalık, zararlı ve yabancı ot isimleri için önerilen ilaç miktarı(doz),  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde,  Türkiye’de en az 2(iki) coğrafik bölgesinde yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Seralarda kullanılması önerilen tarım ilaçları, seralarda önceden denenmiştir.

Tarım İlacı Etiketi Üzerindeki  “Doz”
seafoodplus.infoım ilacının etiketinde yazılı olan uygulama dozu;  hedef zararlının tarım ürününe vereceği zararı önleyen etkili, güvenli ve en uygun miktarıdır.
seafoodplus.info uygulama dozu, ilacın yasal kalıntı miktarı olan MRL den yola çıkılarak araştırmalarla belirlenmiştir.
3. Önerilen doz; tarım ilacının bitkideki zararlı, hastalık veya yabancı ot mücadelesi için belirlenen etkili ve güvenli en uygun miktarıdır.
4. Önerilen bu dozda bir ilaçlama yapıldığında o ilaç,  yasal toleransının (MRL ) üstünde kalıntı bırakmaz.

Pülverizatör Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
1. Aletin üzerinde tanıtıcı teknik bilgiler, imal yılı, seri No, ruhsat tarihi ve firma bilgileri yer almalıdır.
2. Aletin pülverizasyonu homojen olmalı ve ilaçlama sırasında, yapılan ayarlarını korumalıdır.
3. İlaçlama süresince, debi ve basınç dalgalanması göstermemelidir.
4. İlaç püskürtme düzenleri kolayca ayarlanabilmelidir.
5. Kullanım sırasında, doldurma ve boşaltma sırasında sızdırma ve damlatma yapmamalıdır.
6. Çevre kirliliğine neden olmamalıdır.
7. Aletin karıştırıcısı, fonksiyonlarını yerine getirebilmelidir.
8. Aletin temizliği kolayca yapılabilmelidir.
9. Sistem fazlası oluşan debi, kolayca depoya geri gönderilebilmelidir.
Depo gösterge seviyeleri görünür yerde olmalıdır.
Kullanılan ölçü aletlerinin doğruluğu kolayca kontrol edilmelidir.
Aletin deposu litre veya daha fazla ise, en az bir adet dalga kıran bulunmalıdır.
Depo iç cidarları pürüzsüz, kaygan olmalı, keskin köşe ve sıvı tutan çukurlar olmamalıdır.
Tarım İlacı Uygulama Aletinde Doğru Meme Seçimi
seafoodplus.infoisit veya fungusit uygulayacak iseniz, hedefin tamamını kaplamanız gerektiğinden küçük damla üreten hedefe yönlendirilmiş memeleri tercih edin.
2. Yabancı ot ilacı(herbisit) uygulayacak iseniz, daha iri damla üreten yelpaze hüzmeli memeleri tercih edin.
3. Meyve bahçelerinde ve bağlarda yapılacak ilaçlamalarda, aletin püskürtme sistemi üzerindeki memelerin yönlerini bitki yaprak alanını içine alacak şekilde ayarlayın.
4. Aletin hava debisini, ilaç damlaları hedefe tam ulaşacak şekilde ayarlayın.
3. Memelerin püskürtme açılarını iyi ayarlayın.
4. Aşınmış memeleri kullanmayın.
Tarım İlacı  Uygulanmasında, Damla Büyüklüğünün Önemi
1. Farklı meme tipleri farklı damla büyüklükleri oluşturur.
2. Uygulama basıncının değişmesi, damla büyüklüğünü değiştirir.
3. Basınç artarsa damlalar küçülür, azalırsa büyür.
4. Küçük damlalar hedef yüzeyinde iyi kaplama sağlar, ancak rüzgârın etkisiyle sürüklenebilir!
5. Büyük damlalar rüzgârın etkisiyle daha az sürüklenir ancak, yetersiz bir kaplama yapabilir.
6. Yüksek çalışma basıncından mümkün olduğunca kaçının.
seafoodplus.info değişimini önleyin.

Tarım İlacıı  Uygulayıcılarının (operatörler)  Bilmesi Gerekenler
1. Bitkinin fonolojisini ve biyolojisini iyi öğrenin.
2. Mücadelesi yapılacak olan hastalık, zararlı ve yabancı otu iyi tanıyın.
seafoodplus.info etmenlerin nerde ve nasıl zarar yaptıklarını, kritik mücadele zamanlarını iyi öğrenin.
4. Uygun ilacı, dozu ve ilaçlama zamanını belirleyin.
5. Aletin bakımını, ayarlarını ve kalibrasyonunu çok iyi yapın. Bunun amaçla;
a)  Başarılı bir ilaçlama için, ilaçlayacağınız alanın büyüklüğü, alanın özellikleri,    uygulama sıklığı, çevresel faktörleri dikkate alarak uygun pülverizatörü seçin.
b)  Pülverizatörün, somun ve cıvatalarını, emniyet düzenlerini, yağını ve yakıtını, hortumlarını, vanasını, filtrelerini ve memelerini kontrol edin. Gerekli ön ayarlamalarını ve düzenlemelerini yapın.
c)  İlaçlayacağınız alana uygun damla büyüklüğünü ve debiyi sağlayacak meme   seçimini yapın.
d) Belirli kullanım saatlerinden sonra memeler aşınabilir. Aşınmış meme kullanmayın(Ortalama debi değerinin %10 fazlasını veren meme aşınmış sayılır).
e) İnsektisit ya da fungusit uygulayacaksanız, küçük damlalar üreten hedefe yönlendirilmiş memeler kullanın.
f) Herbisit uygulayacaksanız, nispeten daha iri damla üreten yelpaze huzmeli memeleri tercih edin.
g) Memelerin püskürtme açılarını ve debilerini, uygulamanın niteliğine göre doğru olarak belirleyin.
h) Meme tiplerine ve uygulama basıncına göre damla çapı değişeceğinden, damla büyüklüğünü öneriler doğrultusunda ayarlayın.
ı) Tarla, bağ ve meyve bahçelerinde yaygın kullanılan hidrolik pülverizatörlerde yüksek basınçlarda çalışmamaya özen gösterin. Debi değişimi gerekliyse, çalışma basıncı yerine meme büyüklüğünü değiştirin.
i) Meyve bahçelerinde ve bağlarda yapılan ilaçlamalarda, memelerin yönlerini, bitki yaprak alanını içine alacak şekilde düzenleyin.
j) Bağ ve bahçe ilaçlamalarında kullanılan hava akımlı hidrolik pülverizatörlerde, püskürtülen ilacın etkin ve doğru bir şekilde hedefe ulaşması için; sıra aralarını, bitkinin gelişme durumunu dikkate alarak fan ayarlarını yapın ve hava debisini doğru bir şekilde ayarlayın. Bunun için, ayarların doğru yapılıp yapılmadığını çalışacağınız alanda önceden, temiz bir suyla uygulama yaparak kontrol edin.
k) Aletin tüm bağlantı noktalarını, hortumlarını ve filtrelerini kontrol edin.
l) Uygulama hacmini, normunu (L veya h) belirleyin. 
m) Uygulama basıncı(bar) ve traktörün ilerleme hızını doğru olarak tespit edin.
n) Regülatörün ayarlarını yapın ve basınç değerini kontrol edin.

Tarım İlaçlarını Uygulamaya Başlamadan Önce Alınacak Tedbirler
1.  İş elbisenizi giyin, lastik eldiveninizi ve gözlüğünüzü takın.
2.  İlacın ambalajı üzerine yapıştırılmış olan etiketinde yazılı “ uygulamaya hazırlanışı” bölümünü dikkatlice okuyun.
3. Çevrenizde gerekli emniyet tedbirlerini alın ve ilaç uygulayacağınız alana bir uyarı levhası asın.
4.  Depoya katılması gereken ilaç miktarını, ilacın etiket bilgilerinden belirleyin.
5. İlaç deposuna,  2/3 seviyesine kadar temiz su koyun.
6. Karıştırıcı çalışırken;
a) Kullanılacak tarım ilacı toz ise, önce ayrı bir kapta az bir miktar temiz su ile karıştırın, sonra makinenin deposuna boşaltın.
b) Kullanılacak tarım ilacı sıvı ise, aletin deposuna doğrudan koyabilirsiniz,
 c) Pülverizatörün ön ilaç hazırlama ve karıştırma deposu var ise, ilaç karışımını bu depoda hazırlandıktan sonra ana depoya gönderebilirsiniz.
7. Tarım ilacını yaklaşık 5 dakika bu şekilde karıştırın. 5 dakikanın sonunda, karıştırma işlemi devam ederken,  temiz su ile depoyu tamamen doldurarakaletinizi ilaçlama için hazır hale getirin.

Tarım İlacı Uygulanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
1. İlacı uygulayacak operatör, önceden belirlenen parametrelere uyduğundan ve güvenlik önlemlerinin alınmış olduğundan emin olmalıdır.
2. Operatör, ilaç uygulaması süresince; memelerde tıkanma, basınç değişimi, hotum ve bağlantı elemanlarından sızdırma vb. oluşabilecek muhtemel aksaklıklara karşı gerekli kontrolleri sürdürmelidir.
3. Uygulama sırasında, su kaynaklarına ya da hassas plantasyona sınır bölgede, mutlaka bir emniyet mesafesi(tampon bölge) bırakın.
4. Sıra sonlarına geldiğinizde ve dönüşlerde vanayı kapatın, yeni sıraya girdiğinizde vanayı tekrar açın.
5. Tarım ilacını rüzgârsız ve yağışsız bir havada,  mümkünse erken saatlerde veya akşam serinliğinde uygulamaya özen gösterin. Sıcaklığın 30  oC den yüksek, bağıl nemin %40 dan düşük ve rüzgârın  15 km/h dan fazla olduğu şartlarda mümkün ise ilaçlama yapmayın.
6 Tarlaya ulaştığınızda, çevrenizde ilaç etiketi üzerinde yazılı bütün güvenlik tedbirleri alın.
7.  İlaçlama sırasında kesinlikle bir şey yemeyin, içmeyin.
8.  İlaçlama yaparken hafif bir rüzgâr var ise, rüzgârı arkaya alarak ilaçlama yapın ve böylece uyguladığınız ilacın üzerinize gelmesini engelleyin.
9.  Bitkinin bütün dallarının, tek tek damlama noktasına gelinceye kadar, ilaçla ıslandığından emin olun.
Hedef dışına ilaçlama yapmayın.
  Hazırlamış olduğunuz ilaç-su karışımını ara vermeden kısa sürede bitirin.
  Tarım ilacının etiketinde önerilen ilaç uygulama zaman aralıklarına uyarak tekerrür ilaç uygulamalarını yapın!

 

Tarım İlaçlarının  Seralarda  Uygulanmasında  Dikkat  Edilecek  Hususlar
1. İlaçlı mücadeleyi,  ana zararlıyı hedef alarak yapın.
seafoodplus.infoerin öncelikle sağlıklı yetiştirilmesine özen gösterin.
3. Mücadele için öncelikle kültürel önlemler ve alternatif mücadele metotlarını deneyin.
4. Doğal düşmanların barındığı ve beslendiği bitkileri koruyun, ilaçlamayın.
5. Doğal düşmanlara etkisi az, mücadele yöntemleri ve ilaçları tercih edin.
6. Seralarda ilaç kalıntısı sorunu daha fazla yaşanabileceğinden, ürünlerin hasat sıklığı dikkate alın ve  “son ilaçlama-hasat” süresi uygun olan ilaçları tercih edin.
7. Direnç oluşumunu önlemek için, tavsiye edilen farklı aktif madde gruplarını içeren ilaçları dönüşümlü olarak kullanın.
8. Yabancı ot mücadelesinde mümkünse ilaç kullanmayın, çapalama veya elle yolma yöntemini kullanın.
seafoodplus.infoçlama aleti olarak mekanik veya motorlu sırt pülverizatörleri, sırt atomizörü, arabalı tip küçük pülverizatörler, sisleyiciler ve döner diskli memelere sahip pülverizatörler kullanın.
Seralarda yapılan ilaçlamada,  buharlaşma riski vardır ve uygulayıcıya zara verebilir! Bundan kaçınmak ve korunmak için; ilaçlama sırasında bitki yapraklarının kuru olmasına, nemin yüksek olmamasına, sıcaklığın 29  C arasında olmasına  dikkat edin. Mümkünse akşam saatlerinde ilaçlama yapın.
Tarım İilacı  Uygulanması  Sonrası  Bakım  ve  Temizlik
seafoodplus.info kalan ilaçlı sıvıyı, en az 10 kat su ile seyreltin ve ilaçlanan alan verin.
2.Pülvarizatör ve traktörün dış yüzeyleri ilaçla temas eden tüm parçalarını bol deterjanlı su ile yıkayın.
seafoodplus.infon içini, tüm filtreleri ve memeleri temizleyin ve daha sonra yerine takın.
seafoodplus.infon içinde su kalmamasına dikkat edin.
5. Deponun kapağını bir müddet açık bırakın ve havalanmasını sağlayın.
6. İlaçla bulaşık kapları bol deterjanlı suyla temizleyin. İlaçlı su atıklarını etrafa gelişi, güzel atmayın, aletin deposunda toplayın ve ilaçlanan alana verin.
7.  Boş ilaç ambalajlarını en yakınınızdaki “ambalaj toplama bidonlarına (konteyner)”  atın, Boş ilaç ambalajlarını asla başka bir amaçla kullanmayın; dere, göl, su kanalları ve denize asla atmayın.
8. İş elbisenizi, eldiven ve gözlüğü çıkarın ve ellerinizi bol sabunlu su ile yıkayın.
9. Tarım ilaçlarının vücudunuza temas etmesi muhtemel yerlerini ve özellikle gözlerinizi sabunlu bol su ile iyice yıkayın!
  İlaçlama yapılan alana bir süre insan ve hayvan sokmayın.
 İlaçlanmış sahaya önceden koymuş olduğunuz uyarı levhasının yerinde durduğundan emin olun.
Hasat zamanı için “son ilaçlama ile hasat arasında bırakılması gereken süreye” mutlaka uyun, uyulmasını sağlayın.
Tarım İlaçlarından Kaynaklanan  Bir Zehirlenme Durumunda Yapılması Gerekenler
seafoodplus.infoım ilacı uygulanması sırasında; baş dönmesi, göz kararması, bulantı gibi sıra dışı belirtiler hissederseniz, ilaçlamaya hemen son verin!
2. Tarım ilacından kaynaklanan bir zehirlenme vakası olduğunda, kullanılan ilacın ambalajı ile birlikte en yakın sağlık merkezine başvurun!
3. Herhangi bir zehirlenme durumunda,  “ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİNİN  ”  24 saat açık ve ücretsiz olan“ ” numaralı telefonunu arayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir