ukrayna komşu ülkeler / Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog | Euronews

Ukrayna Komşu Ülkeler

ukrayna komşu ülkeler

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın üzerinden bir yıl geçti: Kriz devam edecek mi; mülteciler ne durumda?

Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş ilan etmesinin" üzerinden bir yıl geçti. Moskova ve Kiev tarafından gelen mesajlar savaşın devam edeceğini gösteriyor. 

Bir yıldan bu yana Ukrayna'da neler yaşandı, Avrupa'da hangi ülkeler savaştan kaçan mültecileri ağırlıyor?

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) son verilerine göre, savaş nedeniyle yaklaşık 5,9 milyon Ukraynalı ülke içinde yerinden edildi.

Yaklaşık 8 milyon Ukraynalı, komşu ülkeler veya Avrupa ülkelerine göç etti. Bu yıl 17,6 milyon civarında Ukraynalı, insani desteğe ihtiyaç duyuyor. Ukrayna'daki savaş nedeniyle yaklaşık 7 bin sivil hayatını kaybederken, ülkedeki insani durum hızla kötüye gidiyor.

Avrupa ülkelerinde bulunan yaklaşık 4 milyon bin Ukraynalı mültecinin, AB Geçici Koruma Yönergesi veya benzer ulusal programlara başvuru yaptığı ifade ediliyor.

Polonya, en çok Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapan komşu ülkelerin başında gelirken, BM'ye göre yaklaşık 1 milyon milyon Ukraynalı bu ülkede yaşıyor. Polonya makamlarına göre ise bu rakam, 2 milyona yaklaşmış durumda.

En fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapan ikinci komşu ülke Çek Cumhuriyeti olurken, burada yaklaşık bin Ukraynalı yaşıyor.

Bir diğer komşu ülke Romanya'da yaklaşık bin Ukraynalı yaşıyor. Ukraynalıların, Romanya'ya giriş yapması için yanlarında pasaport bulundurmaları gerekirken, 16 yaşından küçükler için doğum belgesi talep ediliyor.

Moldova'da yaklaşık bin Ukraynalı mülteci yaşıyor. Moldovalı yetkililer, ülkelerine girişte Ukraynalılardan geçerli kimlik belgesi göstermelerini isterken, pasaportu zorunlu kılmıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 21 Ocak'ta gerçekleştirdiği Moldova ziyaretinde, Ukraynalı mültecilere gösterdiği destek ve onlar için başlattığı geçici koruma programı dolayısıyla Moldova makamlarına teşekkür etmişti.

Slovakya'da bin Ukraynalı mültecinin bulunduğu BM kayıtlarına geçerken, bunların tamamına yakını AB Geçici Koruma Yönergesi veya benzer ulusal programlara başvurdu.

Yaklaşık 35 bin Ukraynalı mülteci de Macaristan'da yaşıyor.

Rus devlet ajansı TASS'ın Rus güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Şubat 'den bu yana bini çocuk olmak üzere 5,1 milyon mülteci, Ukrayna'dan Rusya'ya geçti.

BM kaynaklarının Ekim tarihli verilerine göre de 2 milyon Ukraynalı Rusya'da yaşıyor.

Almanya, Avrupa'da en çok Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapan ülke oldu

Avrupa'da en çok Ukraynalı mültecinin yaşadığı ülke Almanya olurken, burada yaklaşık 1 milyon dolaylarında Ukraynalı mülteci bulunuyor.

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesinin araştırma merkezi ile Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsünün de aralarında bulunduğu birçok kurum tarafından savaştan ötürü Almanya'ya gelen Ukraynalı mültecilerin durumu araştırılmıştı.

Aralık 'de açıklanan rapora göre, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle ülkelerinden ayrılarak Almanya'ya gelen Ukraynalı mültecilerin yüzde 26'sı, burada kalıcı olarak hayatını sürdürmek istiyor.

Bunun yanı sıra İtalya'da yaklaşık bin, İspanya'da bin, İngiltere'de bin, Fransa'da bin, Avusturya'da 93 bin, Belçika'da 67 bin, İrlanda'da 73 bin, Litvanya'da 74 bin, Hollanda'da 85 bin ve İsviçre'de 80 bin ve diğer Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 4 milyon bin Ukraynalı mülteci, Avrupa sınırlarında yaşıyor.

Komşu ülkelerin yanı sıra diğer Avrupa ülkeleri de Ukraynalı mültecilere birçok ekonomik ve sosyal hak tanırken, oturum ve çalışma izni gibi konularda birtakım yasal kolaylıklar sağlıyor.

Savaşın uzaması Avrupa'da sorunları artırdı

Savaşın uzaması, Avrupa'da birçok konuda karar alma süreçlerini önemli ölçüde etkilerken, bu süreç, görüş ayrılıklarını da beraberinde getirdi.

En fazla Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda fikir ayrılığı yaşayan Avrupa ülkelerinden Litvanya, Letonya, Estonya, Macaristan ve Polonya, bu konuda diğer ülkelerden farklı görüş bildirdi.

Sert ve uzun yaptırımlar isteyen bu ülkeler, uygulanacak politikalarda da güçlü ekonomiye sahip Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla kendi ekonomilerinin zarar görmesini istemediklerini ifade etti.

Avrupa ülkeleri, savaş nedeniyle kapsamlı yaptırımlarla Rusya'yı ekonomik anlamda zorlarken, Kremlin yönetiminden gelen karşı adımlar, Batılı ülkelerdeki enerji krizini daha da derinleştirdi.

Covid salgını sonrasında dünyada yaşanan küresel kriz, enflasyonun artması ve savaşın da etkisiyle bu yükün artması, Avrupa ülkelerini söylem değişikliğine itti.

Savaşın başlangıcında Ukrayna'ya her koşulda destek vereceklerini belirten AB ülkeleri, uzayan savaşın mali yükünün artmasıyla bunu halklarına hissettirmeye başladı.

Bir yıldır devam eden savaş nedeniyle ülkelerin bazı dönemlerde farklı alanlardaki tutumları değişirken, bu durum, AB ülkelerinin birbirlerine yönelik sert ve suçlayıcı açıklamalarını da beraberinde getirdi. Özellikle Rusya'nın doğal gaz ve petrol satışında kısıtlamalara gitmesi, bu konuda kendisine bağımlı birçok Avrupa ülkesi için soruna yol açtı.

Ukrayna-Rusya Savaşı, Moskova ile Batı ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerde tahribata yol açarken, savaşın başında Batılı ülkelerin "Rusya ile ekonomik ilişkileri askıya alma" yönündeki düşünceleri tam karşılık bulmadı.

Şubatta görüşmeler bekleniyordu

Ukraynalı yetkililer, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta "barış zirvesi" düzenlemeyi amaçladıklarını, bunun da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in moderatörlüğünde yapılması yönündeki arzularını açıklamışlardı. Ancak BM'den ve taraflardan böyle bir zirvenin olacağına veya tarihine ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Guterres, Ukrayna-Rusya arasında "etkili" barış görüşmelerinin yakın gelecekte gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ifade etmişti.

Rusya ile Ukrayna arasında "daha büyük bir savaşa gidildiği" ve barış için umutların giderek azaldığı uyarısında da bulunan Guterres, "Kan dökülme olasılığı artmaya devam ediyor. Dünya uyurgezerlik yaparak daha büyük bir savaşa gitmiyor, korkarım bunu bilinçli yapıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

BM kuruluşları, Ukrayna’ya destek olmayı sürdürüyor

Savaşın başından bu yana milyonlarca sivilin etkilendiği, şehirlerin yıkıldığı ve başta enerji olmak üzere birçok altyapı alanlarının hedef alındığı Ukrayna'ya BM ve bağlı kuruluşların desteği sürüyor.

BM, Ukrayna'da yaklaşık bir yıldır devam eden savaştan etkilenen milyonlarca kişi için bu yıl 5,6 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğince (UNHCR) "Ukrayna bölgesel mülteci ve insani müdahale planı" başlatıldı. Buna göre, Ukrayna'daki insani müdahale planı çerçevesinde 3,9 milyarlık destek istenirken, bu kapsamda 11 milyondan fazla insana ulaşmak hedefleniyor.

Ukrayna için "mülteci müdahale planı" çerçevesinde de bu yıl 1,7 milyar dolar değerinde yardım çağrısı başlatıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, toplanan fonlarla yaklaşık 4,2 milyon Ukraynalı mülteci ile onlara ev sahipliği yapan ülkelerdeki topluluklara yardım edileceğini açıkladı.

BM, geçen yıl Ukrayna için 4,3 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunurken, bu rakamın yaklaşık yüzde 80'i finanse edilmişti.

Ek kaynaklar • AA

BM: Ukrayna'dan komşu &#;lkelere ge&#;en m&#;ltecilerin sayısı 5 milyonu ge&#;ti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin veriler paylaşıldı.

Buna göre, 24 Şubat Nisan döneminde yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 5 milyon 34 bin kişi kişi komşu ülkelere geçti.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon bin ), Romanya'ya ( bin ), Rusya'ya ( bin ), Macaristan'a ( bin 80), Moldova'ya ( bin ), Slovakya'ya ( bin ) ve Belarus'a (23 bin ) geçiş yapıldı. Donetsk ve Luhansk bölgelerinden de Şubat'ta bin kişi Rusya'ya geçti.

BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, AA muhabirine, bazı Ukraynalı mültecilerin komşu ülkeler arasında seyahat ettiği için genel rakamın yüksek çıktığını dile getirmişti.

Ukrayna'dan komşu ülkelere gidenlerden yüz binlercesinin buralardan da diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 7,1 milyon sivilin yerinden edildiğini açıklamıştı.

BM, savaş başladığında çatışmaların tırmanması halinde 4 milyon mültecinin ülkeyi terk edeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Haberler

  • Bugün, 24 Şubat , Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı yasadışı saldırı savaşının üzerinden bir yıl geçti.

    Bugün, uluslararası hukukun kurallarına dayalı dünya düzenine tamamen bağlı Devletleri temsil eden, aşağıda imzası bulunan Fransa ve Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçileri olarak, Ukrayna ve acı çeken Ukrayna halkıyla tam bir dayanışma içindeyiz.

    lire la suite

  • Elysée Antlaşması’nın Yıldönümü: Alman-Fransız Dostluğu, Uzlaşmanın Güzel Tarihi

    78 yıl önce Fransa ve Almanya kardeş kavgasına dönüşen bir savaştan çıktılar. Neredeyse bir asır boyunca iki komşu ülke, birbirini izleyen üç savaş sonucunda birbirlerinden koparıldılar. Ancak on yıllar sonrasında, önceleri düşman olan bu ülkeler savaştan barışa, çatışmadan uzlaşmaya yöneldiler.

    lire la suite

  • 14 Temmuz

    Iyi akşamlar ve “Bastille günü" olarak anılan “14 Juillet/14 Temmuz” kutlamaları amacıyla Fransa Büyükelçiliği konutuna hoş geldiniz!

    lire la suite

  • « Avrupalı ortaklarımızla birlikte amacımız mümkün olan en kısa sürede ateşkes sağlamak ve bu çatışmanın diplomatik ve barışçıl bir şekilde çözümlenmesi olasılığını güvence altına almaktır».

    Fransa, Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlatmış oldukları ve bir aydan uzun süredir devam eden planlı, kasıtlı ve haksız saldırısını şiddetle kınamaktadır. Bu saldırı uluslararası ()

    lire la suite

  • Fransa Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano KHA’na

    Fransa Büyükelçisi KHA’na: AB’nin Türkiye’ye tepkisi için uzlaşma çabalarında Kıbrıs’ın çabalarını destekliyoruz
    KHA - Maria Koniotu - KIBRIS/Lefkoşa 27/01/
    Fransa’nın Lefkoşa Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano, Kıbrıs ()

    lire la suite

  • Birleşmiş Milletler - Colin Stewart’ın BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) Başkanı olarak atanması (9 Kasım )

    Fransa, Colin Stewart’ın BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) Başkanı olarak atanmasını memnuniyetle karşılamıştır. Kendisine başarılar diler, görevini yerine getirmesine tam destek verdiğimizi belirtmek isteriz.

    lire la suite

  • Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Açıklaması- Jean-Yves Le Drian ve mevkidaşı arasındaki telefon görüşmesi (20 Temmuz )

    Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Christodoulides’in talebi üzerine 20 Temmuz Salı günü kendisiyle bir görüşme gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’ın kuzeyine yapmış olduğu ziyaret sırasında yapılan açıklamalar sonrası için Christodoulides’e destek belirtti.

    lire la suite

  • 14 Temmuz konuşma

    Kıbrıs’a gelişimden yedi ay sonra, eşim ve Büyükelçilik ekibiyle birlikte bu akşam sizleri ulusal bayramımızı kutlamak üzere ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.

    lire la suite

  • Kıbrıs/Birleşmiş Milletler - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklama

    Kıbrıs sorunun adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi, adanın nihai bölünmesine yol açamaz.

    lire la suite

  • Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi Bayan Salina Grenet-Catalano KHA’ya

    Biz AB içinde birleşik bir Kıbrıs olmasını arzuluyoruz.

    lire la suite

  • nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir