astım bronşit hangi bölüm bakar / Göğüs Hastalıkları Bölümü Nedir? Nelere Bakar? -Liv Hospital

Astım Bronşit Hangi Bölüm Bakar

astım bronşit hangi bölüm bakar

Alerjik Astım İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Havaların soğumasıyla karşılaşılan öksürük sorunu sıklaşır. Alerjik astım belirtileri bilinirse hangi öksürüğün astım belirtisi olduğu da anlaşılmış olur. Alerjik astım belirtisi olduğu zaman mutlaka doğru teşhisin konulması gerekir. Peki alerjik astım için ne zaman doktora gidilmeli? Bu makalemizde sizlere açıkladık.

Alerjik Astım Belirtileri Varsa Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Şiddetli alerjik astım atakları hayati risk taşıyabilir. Doktorunuzla belirtilerin şiddetlenip kötüleştiği durumlarda ne yapmanız gerektiği konusunda görüşünüz. Şu durumlar görüldüğünde doktorunuzla iletişime geçiniz:

– Nefes almada hızlı bir kötüleşme, hırıltı

– Nefes almanızı kolaylaştıracak ilaçlardan sonra iyileşme görülmemesi

– Çok küçük fiziksel aktivitelerde bulunsanız bile, nefes almada problemler oluşması

Doktorunuzla Acilen İrtibata Geçmenizi Gerektirebilecek Durumlar

– Alerjik astım olduğunu düşünüyorsanız: Birkaç günden uzun süren sık öksürük, hırıltı veya diğer astım belirtileri varsa, doktorunuzla görüşünüz. Erken alerjik astım tedavisi uzun süreli akciğer hasarını ve durumun kötüleşmesini engeller.

– Alerjik astım belirtileriniz kötüleşiyorsa: Eğer kullandığınız ilaçlar durumunuzu iyileştirmiyorsa veya sık sık nefes rahatlatıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalıyorsanız, bu sorunu ilaçlarla değil doktorunuzla görüşerek çözmeye çalışın. Aksi taktirde gereğinden fazla astım ilacı kullanmak, iyileştirmek yerine yan etkilerini gösterir.

Alerjik Astım Belirtileri Varsa Hangi Doktora Gidilmeli?

Öncelikle yaşanılan belirtilerin alerjik astım belirtileri olup olmadığının anlaşılması gerekir. Teşhis için immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanlarınca gerekli tetkiklerin yapılması ve sonuca göre de alerjik astım olup olmadığının kararı verilmesi, alerjik astım nedenlerinin, tetikleyicilerinin tespit edilmesi gerekir. Alerjik astımın nedeninin bulunup, bu nedene göre önlem ve gerekirse alerji aşısı uygulanması gerekir.

Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapmalıyım?

Genellikle bir hastalık belirtileri görüldüğünde hepimiz, ilk önce aile hekimine başvurmaya meyilli oluruz. Ancak, alerjik astım gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı olmalıdır. Çünkü alerji ve göğüs hastalıkları uzmanları, tüm alerjik hastalıklar konusunda geniş çaplı eğitim almış, deneyimli uzmanlardır.

Bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanıyla randevu ayarladıktan sonra, doktorunuzla görüşeceğiniz bir çok konu olduğundan, iyi hazırlanmış olmak, muayeneden alacağınız verim açısından oldukça önemlidir. Aşağıda verimli bir muayene geçirmeniz için yapabileceğiniz bazı hazırlıkları anlattık.

Muayene Öncesi Neler Yapmalıyım?

– Yaşadığınız belirtileri not edin: Alakasız görünse dahi yaşadığınız her belirtiyi not edin.

– Sizi en çok rahatsız eden belirtileri not edin: Örneğin, günün belirli saatlerinde kötüleşen belirtilerinizi, belirli mevsimlerde kötüleşen belirtilerinizi, veya soğuk, kirli havaya, polen ya da diğer tetikleyicilere maruz kaldığınızda yaşadığınız belirtileri not edin.

– Kişisel değişimlerinizi not edin: Büyük ya da küçük yaşadığınız stres ya da değişiklikleri not edin.

– Kullandığınız ilaçların listesini götürün: Kullandığınız vitamin, alerji, soğuk algınlığı gibi her türlü ilacı doktorunuzun bilmesi için ilaçların listesini hazırlayın.

– Sorularınızı yazın: Muayenede zamanını kısıtlı olabilir ya da soracağınız önemli soruları unutabilirsiniz. Aklınızda soru işareti kalmaması için soracağınız soruları önceden hazırlamanızda fayda var.

– Kullandığınız alerji ve öksürük ilaçlarını bırakın: Alerjik astım teşhisi için alerji uzmanınız alerji testi yapmayı uygun görebilir. Bu nedenle testin sonucunu etkilememesi bakımından kullandığınız alerji ve öksürük ilaçlarını 1 hafta önceden bırakın.

ASTIM NEDİR? ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Astım, hava yollarının duyarlı olmasına ve bu durumun bağlı olarak gelişen kronik bir hastalık türüdür. Sürekli tekrarlayan öksürük ve hışırtı yaşanır. Astım hastalığında hem küçük hem büyük solunum yolları etkilenmektedir. Bu hastalık hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilmektedir.

 

Astım Nedir?

·      Astım solunum yollarını tıkar ve nefes almayı zorlaştırır.

·      Kronik bir hastalıktır.

·      Astım hastalığında, hava yolu etrafında bulunan düz kaslar, alerjenler ve duman gibi tetikleyicilere cevap olarak kasılır ve mukus ismi verilen yapışkan salgının üretimi artmaya başlar, bu durum hava yolunun daralmasına sebep olur.

·      Hava kalitesi düşük olan şehirlerde yaşayanlar, alerjisi bulunan kişiler, sigara içenler ve sigara maruz kalanlar, ailesinde astım öyküsü bulunan bireyler risk altındadır.

 

Alerjik Astım Nedir? 

·      Alerjik astım, bahar ve yaz mevsiminde sık görülür.

·      Kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.

·      Alerjiler; alerjen adı verilen küçük partiküllere karşı burnun vermiş olduğu anormal yanıt sonucu ortaya çıkmaktadır.

·      Bazı hastalarda bu alerjik astım, gözlerde de alerjik konjonktiviteye sebep olabilmektedir.

·      Alerjinin ortaya çıkmasında çevresel faktörlerin ve genetik yatkınlığın rolü vardır.

 

Astım ve Alerjik Astım Farkı Nedir? 

İki astım türü arasında bir bağlantı vardır. Fakat alerjisi olan herkesin astımı yoktur, astımı olan herkesin de alerjisi de olmamaktadır. Bazen; polen, evcil hayvan ve toz gibi alerjenler bazı bireylerde astım semptomlarını ve astım ataklarını tetikleyebilmektedir. Buna alerjik astım denilmektedir.

 

Astım Belirtileri Nelerdir? 

Astım genel olarak alevlenmelerle görülen bir hastalıktır. Alevlenme dönemleri egzersiz esnasında, kimyasallarla, alerjenlerle ortaya çıkmakla beraber şu belirtiler görülebilir:

·      Öksürük

·      Göğüs ağrısı ve sıkışma

·      Nefes alırken hırıltı sesi

·      Nefes darlığı çekme

 

Astım Tanı Yöntemleri Nelerdir? 

Astımın nedeni bilinememektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda enfeksiyonlar, genetik sebepler, çevresel etkenler ve kişilerin sağlık durumuna bağlı olarak meydana geldiği düşünülmektedir. Hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.

Astımın bazı tetikleyicileri arasında şunlar vardır:

·      Toz akarları

·      Duman

·      Egzersiz

·      Hava kirliliği

·      Obezite

·      Polenler

·      Depresyon

·      Ilaçlar

·      Reflü hastalığı

Astım belirtileri mevcutsa doktor fizik muayene yapılır. Daha sonra şu testler uygulanabilmektedir:

1.    Spirometre

Akciğer kapasitesini ve solunumda alınan hava miktarını ölçer ve bronşların hangi düzeyde daraldığının anlaşılmasına yardımcı olan bir testtir.

2.    Zirve Akım Ölçümü (Peak Flowmeter)

Akciğer fonksiyonlarında bulunan değişikliği tespit etmek için bu test kullanılır.

3.    Görüntüleme

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve göğüs röntgeni taraması yapılmasıdır. Astımla ilişkisi olan yapısal sorunlar ve enfeksiyonların meydana çıkmasını sağlar.

     4.  Metakolin Testi

Metakolin isimli ilaç, düşük olacak dozda ve kontrol altınfa solunum yoluyla hastaya verilir. Hastanın metakolin ile daralıp daralmadığı test edilir.

    5.  Alerji Testi

Kan testleri veya deri testleri yapılır.

 

Doktor bunların dışında, solunum yollarını açan ilaç vermeden öncesinde ve sonrasında spirometri testi ve zirve akım ölçümü testi yapılmaktadır.

 

Astım Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanıldığında astım kontrol altına alınabilmektedir.

·      Sigara kullanmayı bırakmak

·      Kimyasal duman ve kokuları önlemek

·      Aşırı soğukta bulunmamak

·      Uygun egzersizler yapmak

·      Evcil hayvanlara alerjiniz varsa bu duruma dikkat etmek

·      Küflü ortamlardan uzak durmak

 

Astıma İyi Gelen Doğal Bitkiler

·      Karanfil: Etkileriyle astıma iyi gelmektedir.

Hazırlanışı: 1 bardak suyun içerisine 6 adet karanfil ekleyin ve kaynatın. Daha sonra süzün. Üzerine bir yemek yaşığı bal ekleyin ve tüketin.

·      Zencefil: Zencefil suyu astımın sebep olduğu öksürüğü kesmektedir.

Hazırlanışı: Zencefilin suyunu çıkarın. Daha sonra zencefil suyu ile nar suyunu karıştırın ve bal ekleyin. Bu karışımı günde defa tüketebilirsiniz.

·      Okaliptus Yağı: Tıkanmış olan solunum yollarını temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Hazırlanışı: bir kase içerisine biraz sıcak su ekleyin. Suyun içerisine damla yağ damlatın. Sonra bir havlu yardımıyla başınızı kapatarak suyun buharını soluyun.

·      İncir: Astımın neden olduğu semptomları hafifletmeye yardımcı olur.

Hazırlanışı: Birkaç kuru inciri gece suya ekleyin ve bekletin. Sabah bu incirleri aç karna tüketin.

·      Lavanta Yağı: İçerisinde bulunan antienflamatuar sayesinde rahatlamaya yardımcı olmaktadır.

Hazırlanışı: Bir kaseye sıcak su eklenir ve içerisine damla lavanta yağı eklenir. Sonrasında havlu yardımıyla başınızı kapatarak suyun buharını soluyun.

·      Keçiboynuzu: İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde astıma iyi gelmektedir.

Hazırlanışı: adet keçiboynuzunu ufak parçalara bölün. 1,5 bardak suda dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzüp tüketin.

·      Acı Kırmızı Biber: Boğazdaki ağız sıvılarını uyarır. Artan sıvı mukusun azalmasına sebep olmaktadır.

·      Soğan: Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Hava yollarının temizlenmesinde faydalı olmaktadır.

·      Bal: Astım öksürüğüne iyi gelmektedir.

Hazırlanışı: 1 çay kaşığı balı 1 bardak ılık suya ekleyin ve günde defa tüketin.

 

Astım İyi Gelen Doğal Besinler

·      Zencefilli macun

·     Mersin suyu

·      Zencefilli çay

·      Keçiboynuzu pekmezi

·      Ihlamur çayı

 

Astım Hastalığına Hangi Doktor Bakar? 

Çocuklarda olan astım hastalığına; Çocuk İmmünolojisi bölümü bakmaktadır. Yetişkinlerde ise Dahiliye (İç Hastalıkları), Göğüs Hastalıkları veya Alerji hastalıkları bölümleri bakmaktadır.

G&#;ğ&#;s Hastalıkları Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıp bilimi, vücudu oluşturan farklı sistemler ve bu sistemlerin birer parçası olan organ ve dokuların hastalıklarıyla ilgilenir. Birbirinden farklı özelliklere ve fizyolojilere sahip bu dokuların, organların ve sistemlerin rahatsızlıklarına yönelik etkili bir tedavinin uygulanabilmesi ise her bir doku, organ veya sistem için özelleşmiş ve uzmanlaşmış disiplinler olması ve bu disiplinlerin iş birliği içinde çalışması gerekir. Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı da bu önemli birimlerden bir tanesidir.

Göğüs Hastalıkları Tıbbi Birimi Nedir?

Vücudun sağlıklı olabilmesi için vücudu oluşturan hücrelerin enerji üretmesi gerekir. Hücreler, vücuda alınan besin maddelerinin oksijenle metabolize olması yoluyla enerji elde eder. Oksijen ise vücudun solunum sistemi sayesinde alınan havadan ayrıştırılarak kana ulaştırılır ve ardından dokulara aktarılır. Bu bakımdan solunum sistemi vücut için hayati öneme sahiptir.

Vücudumuzun solunum sistemi temel olarak solunan havanın vücut içinde takip ettiği doku ve organları kapsar. Burun ve ağız, geniz, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerler solunum sistemini oluşturur. Solunum sistemini meydana getiren ve çevre ile iç içe olan bu dokularda hastalık gelişimi sık görülür. Bu hastalıkların uygun şekilde tanı ve tedavisinin sağlanması için farklı tıp disiplinleri birlikte çalışır.

Solunum sisteminin burun ve ağız yoluyla alınan havayı akciğerlere iletmekle görevli gırtlak dokusuna kadar olan bölgesine ait hastalıkları ilgili branş değerlendirirken nefes borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşan kısmına ait rahatsızlıklar genel olarak Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından değerlendirilir. Bunun yanında Göğüs Hastalıkları Birimi akciğerlerin çalışma fizyolojisi ile yakın ilişkiye sahip olan kalp, solunum kasları, diyafram, göğüs kafesini oluşturan kas-iskelet sistemi dokuları ile bu bölgeye ait sinir sistemi dokularını da ilgilendiği alana dahil eder.

Göğüs Hastalıkları Birimi, tıbbi disiplinler içinde ayrı bir ana bilim dalıdır, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıllık eğitim alan uzman hekimler tarafından yürütülür.

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir:

  • Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları
  • Astım ve alerjik hastalıklar
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • COVID ve bağlı hastalıklar
  • Tüberküloz (verem hastalığı)
  • Akciğer kanseri ve akciğerin iyi huylu tümörleri, akciğer nodülleri
  • Pulmoner tromboemboli
  • Pulmoner Hipertansiyon
  • Silikozis, asbestozis gibi mesleki akciğer hastalıkları
  • İnterstisyel akciğer hastalıkları
  • Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS)
  • Plevral efüzyon, plörit gibi plevra (akciğer zarı) hastalıkları

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hangi Tedavileri Uygular?

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı yukarıda bahsedilen alt solunum yollarına ait sağlık problemlerinin teşhis, takip ve tedavisi için çalışırken çeşitli girişimsel tanı ve tedavi yöntemlerini de uygulayabilir, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda aşağıdaki yöntemlerden yararlanılabilir:

Solunum Fonksiyon Testi: Akciğerin hava kapasitesi ve solunum fizyolojisine yönelik sayısal verilerin elde edilmesine olanak veren solunum fonksiyon testi (SFT) Göğüs Hastalıkları Bölümü tarafından yapılan incelemelerin başında gelir.

PPD Testi: Tüberküloz enfeksiyonuna yönelik tarama testi olarak uygulanan PPD testi, cilt altına bırakılan tüberkülin maddesine karşı vücudun verdiği iltihabi yanıtın şiddetini gösterir.

Bronkoskopi: Alt solunum yollarının doğrudan kamera içeren bir ekipman yardımıyla görüntülenmesi işlemine bronkoskopi adı verilir. Hekim ekipman vasıtasıyla soluk borusu, bronşlar ve bronşlara ait dalları doğrudan inceleyebilir; tanıya yönelik biyopsi gibi işlemleri gerçekleştirebilir; lavaş uygulaması gibi tanı ve tedavi açısından yararlı uygulamalarda bulunabilir.

Torasentez: Özellikle akciğere ait zarlar arasında (plevra zarları) normalden fazla miktarda sıvı birikmesi halinde, bu sıvının boşaltılmasına yönelik yapılan girişimsel işlemler Torasentez kapsamında değerlendirilir.

Akciğer ve Plevra Biyopsileri: Akciğer veya plevra dokularında meydana gelen bazı hastalıkların tanısının konulmasında patolojik örneklemenin yapılması elzemdir. Buna yönelik cilt üzerinden (perkütan–transtorasik) veya bronkoskopi ile dokulardan biyopsi alınabilir.

Polisomnografi: Uyku esnasında solunumun geçici durması ile izlenen uyku apnesi sendromlarında tanının konulması için hastanın hastanede uyku esnasında izlenmesi esasına dayanan Polisomnografi tetkiki Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından değerlendirilebilir.

Göğüs hastalıkları alanında uzman olan hekim, ilgi alanındaki sağlık sorunlarının tanı ve takibinde hastadan aldığı öykü ve fizik muayene bulgularının yanı sıra akciğer radyografisi, toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) ve akciğer manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemlerinden sıklıkla yararlanır. Bunların dışında laboratuvar tetkiklerine de başvurabilir. Gerekli hallerde yukarıda özetlenen özel testler ışığında hastalıkların tanısını koyarak tedavilerini planlayabilir.

Hangi Durumlarda Göğüs Hastalıkları Birimine Müracaat Etmek Gerekir?

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın ilgi alanına giren hastalıkların gelişmesi durumunda ortaya çıkan belli başlı klinik şikâyetlerin varlığında, en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek Göğüs Hastalıkları Birimi ile iletişime geçilmesi yararlıdır. Bu durumlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Nefes darlığı
  • İnatçı öksürük
  • Sık balgam çıkarma veya kanlı balgam
  • Göğüs ağrısı
  • Eforla ortaya çıkan nefes darlığı
  • Beklenmedik kilo kaybı

Astım İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Astım Hastalığına Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Yetişkinler adına astıma bakan bölümler; İç Hastalıkları bölümü, Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji bölümü ya da Göğüs Hastalıkları bölümü olarak sıralanabilir. Bunun dışında çocuklarda astıma bakan bölümler; Çocuk İmmünolojisi veya Çocuk Sağlığı Hastalıkları şeklindedir. 

Astım İçin Hangi Doktora Gidilir?

Astım; hava yollarının çevredeki etkenlere bağlı olarak aşırı duyarlı olmasına verilen isimdir. Hava yollarını organize eden mukoza adlı zar bünyesinde ve hava yollarında şişme varlığı söz konusudur. Bu durum; kimi zaman hava akımını önleyerek solunum sorununa sebep olmaktadır. Bu ise; astım nöbetleri olarak tanımlanabilir. 

Hastanelerde alerjik astım ve astım teşhisi, tedavisi adına pratisyen doktora, çocuk doktorlarına, iç hastalıkları bölümüne, alerji göğüs hastalıkları bölümüne başvurmak gerekir. Alerji ve göğüs hastalıkları bölümünde görev alan hekimler, bağışıklık rahatsızlıkları konusunda daha yetkili oldukları için bu bölüm sıklıkla tercih edilmektedir. 

Astım gibi bir durumun varlığından şüphe edilmesi durumunda hastaneye başvurmak önemlidir. Hastane bireyi ilgili hekime yönlendirecektir. Bununla beraber ilgili hekim, öncelikle alerji uzmanına göndererek, gereken testlerin yapılmasını isteyecektir. Test sonuçlarıyla beraber yeniden ilk muayene olunan hekime giderek, astımın durumu ve tedavisi ile ilgili bilgi almak mümkün olacaktır. 

Astım Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Astım gibi bir rahatsızlığın olması durumunda en doğru bölüme gidilmesi, bireyin hastalığı açısından faydalı olacaktır. Çocuklarda astım durumu adına pediatrik immünoloji ya da pediatri alanında uzman olan doktorlara gitmek gereklidir. Erişkin bireylerde ise daha çok Göğüs Hastalıkları bölümü tercih edilir. Fakat Dahiliye, Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji bölümleri de astıma bakan bölümler içerisinde yer almaktadır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir