10 sınıf nüfus piramitleri konu anlatımı / Nüfus Piramitleri ve Özellikleri | Coğrafya Hocası

10 Sınıf Nüfus Piramitleri Konu Anlatımı

10 sınıf nüfus piramitleri konu anlatımı

Nüfus Piramitleri ve Özellikleri Sınıf Coğrafya

Ülkelerin nüfus özelliklerini göstermede yararlanılan yöntemlerden en önemlisi nüfus piramitleridir. Nüfus piramitlerinde yaş grupları yatay sütunlar hâlinde gösterilir. Nüfus piramitlerinde 0 &#; 14 yaş grubu genç nüfus, 15 &#; 64 yaş arası çalışma çağındaki (olgun) nüfus, 65 ve daha yukarısı ise yaşlı nüfus olarak kabul edilir. Bu piramitlerde en ait bölümde, yani tabanda genç nüfus gösterilir. Piramidin en üstüne yani tavanına doğru gidildikçe yaş grupları büyür. Piramidin sol yanındaki sütunlarda erkek nüfus yaş grupları, sağ yanındaki sütunlarda kadın nüfus yaş grupları gösterilir.

Bir ülkenin nüfus piramidine bakılarak, o ülkenin aşağıdaki özellikleri öğrenilebilir.

  • Toplam nüfus miktarı (Yaş gruplarının nüfus miktarı verilmişse toplam nüfus bulunabilir, oran verilmişse toplam nüfus miktarı bulunamaz.)
  • Nüfusun yaş gruplarına göre dağılışı
  • Nüfusun kadın &#; erkek cinsiyet durumu
  • Çocuk, yetişkin ve yaşlı nüfusu
  • Gelişmişlik durumu

Bir ülkede nüfusun yaş gruplarına göre sayısının bilinmesi, insanların ihtiyaçlarını ve sosyal durumlarını belirlemek bakımından önemlidir. Ülkelerin nüfusu içinde çalışan ve çalışmayan nüfus oranı ekonomi açıdan önemlidir. Çalışan nüfus oranının bağımlı (çalışmayan) nüfus oranından yüksek
olması, ülke ekonomilerine olumlu etki yapar.

ikizkenar Üçgen Piramit (Gelişmemiş Ülkelerin Nüfus Piramidi)

Gelişmemiş ülkelerde doğum ve ölüm oranı yüksektir. Doğum oranının yüksek olması piramidin tabanının geniş olmasına, ölüm oranının yüksek olması ortalama yaşam süresini azalttığından, piramidin tavanının dar olmasına neden olmuştur. Bu nedenle bu ülkelerin nüfus piramidi düzgün bir üçgene benzer.

İngiltere gibi kuruluş tarihi eski birçok ülkenin, Sanayi Devrimi öncesindeki piramitleri bu şekilde olmuştur. Hindistan&#;ın &#;li yıllardaki piramidi de buna benzer. Günümüzde daha çok bazı Afrika ve Asya ülkeleri gibi geri kalmış bölgelerde görülür. Bangladeş, Papua Yeni Gine, Somali gibi ülkelerin nüfus piramitleri ikizkenar üçgene benzer.

Bu nüfus piramidine sahip ülkelerin sayısı 50 &#; 60 yıl öncesine kadar fazla iken, günümüzde sayıları hızla azalmaktadır.

Geniş Tabanlı Piramit (Gelişmekte Olan Ülkelerin Nüfus Piramidi)

Gelişmekte olan ülkelerde, beslenme ve sağlık koşullarındaki iyileşmeyle birlikte bebek ölüm oranı azalmaya başlar. Ancak henüz gelişmişlik düzeyi düşük olduğundan doğum oranı yüksektir. Bu durum, nüfus piramidinin kenarları içe çökük üçgene benzer bir hâle gelmesine neden olur.

Örnek:

Arı Kovanı Şeklindeki, Dar Tabanlı Piramit (Gelişmiş Ülkelerin Nüfus Piramidi)

Gelişmiş ülkelerde doğum ve ölüm oranı düşüktür. Doğum oranının düşük olması piramidin tabanının dar olmasına, ölüm oranının düşük olması ortalama yaşam süresini artırdığından, piramidin tavanının geri kalmış ülkelerinkinden daha geniş olmasına neden olmuştur. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin nüfus piramidi arı kovanına benzer.

İskandinav ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya) ve Batı Avrupa ülkelerinin (İngiltere, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Danimarka vs.) birçoğunun, ABD ve Kanada gibi ülkelerin günümüze yakın dönemdeki nüfus piramitleri bu şekildedir. Bu piramit şekline Dünya&#;da en güzel örneği İsveç ve İngiltere&#;nin nüfus piramitleri oluşturur.

Örnek:

Tabanı Gittikçe Daralan Piramit (Doğum Oranı Azalan Ülkelerin Nüfus Piramidi)

Uzun bir süre yüksek doğum oranı görüldükten sonra doğum oranı hızla azalan, ölüm oranının düşük olduğu, gelişmiş ya da hızla gelişen ülkelerin nüfus piramididir. Nüfus piramidinin taban kısmının daralması, doğum oranlarının azaldığını gösterir. Japonya gibi hızlı nüfus artışı sorunu yaşadıktan sonra hızla gelişen ülkelerde bu tür piramitler görülür.

Çan Şeklindeki Piramit (Doğum Oranı Artan Ülkelerin Nüfus Piramidi)

Doğum ve ölüm oranlarının uzun süre düşük olduğu, ancak sonradan doğumların arttığı gelişmiş ülkelerde görülür. Bu piramit; Rusya, Kanada ve ABD gibi gelişmiş ülkelere özgüdür.

Örnek:

Bilgi: Ülkelerin nüfus yapılarında meydana gelen değişmeler, ülkenin nüfus piramidinin şeklinin değişmesine neden olabilir. Örneğin sosyoekonomik koşullarda iyileşmenin olduğu ülkelerde nüfus piramidi, gelişmemiş ülke piramidinden gelişmekte olan ülke piramidine dönüşebilir.

Bilgi: Bir yerdeki nüfusu oluşturan kişiler, yaşları büyükten küçüğe doğru sıralandığında, ortada kalan kişinin yaşına ortanca yaş denir. Nüfusun yarısı bu yaştan küçük, yarısı büyüktür.

Bu dersimizde Nüfus Piramitleri ve Özelliklerini detaylı bir şekilde anlatacağım. Düzgün Üçgen Piramit, Kenarları içe Çökük Üçgen Şeklindeki Piramitler,  Arı Kovanı  Şeklindeki Piramitler, Çan Şeklindeki Piramitler ve Asimetrik Piramitler nasıl yorumlanır, hangi ülkelerde hangi tür nüfus piramitleri görülür sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Düzgün Üçgen Şeklindeki Nüfus Piramitleri

  • Taban geniştir bu yüzden doğum oranı, fazla nüfus artış hızı yüksektir.
  • Tavan dardır bu yüzden ölüm oranı fazla, yaşlı nüfus azdır
  • Doğum oranı yüksek ölüm oranı yüksek olduğu için az gelişmiş ülkelerde görülür.
  • Gana, Hindistan, Pakistan, Mısır, Afganistan, Nijerya, Kenya gibi gelişmemiş ülkelerin  piramitleri bu şekildedir.
  • Doğum oranı yine yüksek fakat ölüm oranı ile yaş arsındaki bebek ölüm oranları azalmıştır.
  • Gelişmekte olan ülkelerin grafikleri bu şekildedir.

Arı Kovanı  Şeklindeki Nüfus Piramitleri

  • Arıkovanı piramitlerde doğum oranı az olduğu için taban dar olur.
  • Ölüm oranı az olduğu için yaşlı nüfus oranı fazla ve piramidin tavan kısmı geniş olur.
  • Gelişmiş ülkelerin nüfus piramitidir.
  • İngiltere, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi gelişmiş ülkelerin nüfus piramitleri bu şekildedir.

Çan Şeklindeki Nüfus Piramitleri

  • Çan şeklindeki piramitlere sahip ülkeler uzun yıllar boyunca düşük doğum ve ölüm oranına sahip iken son dönemlerde doğum oranının yükselmesi yüzünden taban genişlemiş ve arıkovanı şekline sahip iken çan şeklini almıştır.
  • Kanada ve Amerika gibi ülkelerin nüfus piramitleri bu şekildedir.
  • Doğum oranı artan Gelişmiş ülkelerin nüfus piramitidir.

Asimetrik Şekildeki Nüfus Piramitleri

  • Asimetrik piramitlerin en belirgin özelliği doğum oranının son yıllarda belirgin bir şekilde azalmasıdır.
  • Piramidin tabanı bu yüzden çok dardır.
  • Bu ülkelerde ortalama yaşam süresi uzun, yaşlı nüfus fazla ama nüfusun büyük bir kısmını orta yaş grubu oluşturur.
  • Çin asimetrik piramite sahip bir ülkedir.ü

Türkiye&#;nin Nüfus Piramidi

burak

Nüfus Piramitleri Slayt

Coğrafya Hocası ailesi olarak yeni içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu serimizde bütün sınıflara ait slaytları sizler için hazırlayıp paylaşıyoruz. Slaytlar; içerisindeki görseller, etkinlikler, haritalar, testler aracılığıyla öğrencilerde kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca slaytlarımızda çıkmış YKS sorularını ekledik. Bu sayfamızda sınıf konulardan Nüfus Piramitleri Slaydını paylaşacağız. Bu konuya ünitelendirilmiş yıllık plana göre 27 Şubat &#; 3 Mart tarihleri arasında 2 ders saati zaman ayrılmıştır. İyi çalışmalar dilerim.

Slaytta hangi kazanımlar yer almaktadır?

Slayt hazırlanırken Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programındakikazanımlar ve ders kitabındaki içerikler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu slaytımızın ilgili olduğu kazanım aşağıda verilmiştir.

Kazanım: Nüfus piramitlerinden hareketle nüfusun yapısıyla ilgili çıkarımlarda bulunur.

 

Slaytımızın boyutu 4 mb olup 38 sayfadan oluşmaktadır.

Slayt içeriği:
• Nüfus Piramitlerinde yaş grupları
• Nüfus Piramitlerinden hangi bilgiler bulunabilir?
• Gelişmemiş ülke nüfus piramidi
• Gelişmekte olan ülke nüfus piramidi
• Gelişmiş ülke nüfus piramidi
• Konu ilgili çıkmış sorular.

Bu Slaytla;
• Nüfus piramitlerini ve özelliklerini öğreneceksiniz.

Nüfus PiramitleriSlayt hazırlanırken yararlanılan kaynaklar: Meb Coğrafya 10 Ders Kitabı

 

indir

Alternatif Link(İndirmek İçin Tıkla)

UyarıSlaydı indirirken kota sorunu yaşıyorsanız gmail hesabınızla oturum açınız.

Aşağıdaki önceki slayt görseline tıklayarak bir önceki konuya ait olan Dünya’da Nüfusun Alansal Dağılışı Slaytına ulaşabilirsiniz.
Ayrıca sonraki slayt görseline tıklayarak bir sonraki konuya ait olan Türkiye Nüfusunun Özellikleri Slaytına ulaşabilirsiniz.

Önceki SlaytSonraki Slayt

 

 


Nüfus Piramitleri Konu Anlatımı için Aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir