geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri / Şişecam | Geri Dönüşüm

Geri Dönüşüm Tesislerinin Çalışma Sistemleri

geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri

İ-MAK’la güçlenen geri dönüşüm tesisi, yılda 18 bin ton atığı dönüştürüyor

Yayın Görüntüleme

Pendik Belediyesi’nin yatırımı ile kurularak bir ilke imza atılan Ambalaj Atık Ayırma Tesisi, alanında Türkiye’de örnek bir kuruluş olarak gösteriliyor. İ-MAK Redüktör’ün tahrik teknolojileriyle güçlenen tesis, yılda ortalama 18 bin ton karışık ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor.

İ-MAK Redüktör’ün yüksek verimliliğin yanı sıra, sunduğu bilgi ve tecrübe paylaşımı ile de değer kattığı Pendik Belediyesi’nin Ambalaj Atık Ayırma Tesisi’nde, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile bin metreküp depolama alanı tasarrufunun yanı sıra, 77 bin MWH enerji ve bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. İ-MAK’ın gelişmiş teknolojileriyle güçlenen makineler ambalaj materyallerini hassas bir şekilde tespit ederken, ideal geri kazanım oranı ile kaliteli ve istikrarlı çıktı ürünler geri dönüşüme hazır hale getiriliyor. Yıllık ortalama 11 bin ton kağıt, 4 bin ton plastik, ton cam ve bin ton metal olmak üzere yıllık yaklaşık 18 bin ton karışık ambalaj atığın ayrıştırıldığı tesis, entegre yönetim sistemi sayesinde temiz bir geleceğe katkı sağlıyor.

Pendik Belediyesi iştiraklerinden Pendik Yapı ve İnşaat Temizlik Hizmetleri San. Tic. (PENYAPSAN) A.Ş., bünyesinde faaliyet gösteren geri dönüşüm ayrıştırma tesisi, Aralık tarihinde hizmete girdi. Tesis, saatte 8 ton ambalaj ayıklama kapasitesi ile Türkiye’nin ilk tam otomatik ayrıştırma tesisi oldu. Kamu ve özel sektörden birçok kuruluşun takdirini kazanan tesis; kağıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj ayıklama işlemlerinde üstün performans sergiliyor. İlçede kaynağından toplanan ambalaj atıkları, farklı makineler ile kısa sürede türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanıyor. Pendik, Türkiye’de böyle bir tesise yatırım yapan ilk belediye olarak ön plana çıkıyor. Tesis yatırımından önce hem Türkiye’de hem de yurt dışında pek çok tesis ziyaret edilerek 2 yıl detaylı bir fizibilite çalışması gerçekleştirildi. Tesisin kurulum ve mühendislik aşamalarında çok yüksek bir oranda İ-MAK Redüktör gibi yerli firmalar ile iş birliğine gidildi. Ambalaj atıklarının geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması için Pendik Belediyesi, tesisin kurulmasının yanı sıra toplama faaliyetlerini de geliştirerek düzenledi. Bu doğrultuda sistemli bir şekilde ambalaj atığı toplama sistemine geçen ilk belediyelerden biri olarak Pendik Belediyesi, 4 yıldır faaliyette bulunan tesisinin verimliliğinden oldukça memnun.

Öte yandan geri dönüşümde hedeflenen kapasite ve başarıya ulaşılması için tesis kurulmasının yanı sıra nitelikli ambalaj malzemesinin de temin edilebilmesi gerekiyor. Aynı şekilde, doğru ekipmanlarla yüksek kapasitede bir tesis yatırımı yapılmazsa da nitelikli ambalaj atığı toplansa da hedeflenen sonuçlara ulaşılamıyor. Dolayısıyla kolektif bir düşünce anlayışını benimsemek gerekiyor. Bu sistemde yüksek oranda yerli firmalardan alınan hızlı teknik destek, işletme sürecine çok önemli bir avantaj sağlıyor.

Yılda bin ağacın kesilmesi önleniyor

Başlangıçta aylık ton ambalaj atığının toplanmasını sağlayan Pendik Belediyesi; kamu eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ve entegre toplama sistemleri ile bu rakamı aylık tona çıkarmayı başardı. Pendik Belediyesi’nin çalışmaları doğrultusunda yıllık 11 bin ton kağıdın geri kazanılması ile bin ağacın kesilmesi önleniyor. Yaklaşık ton plastiğin geri kazanılması ile 80 bin varil petrolden tasarruf ediliyor. Ancak bu noktada tonajdan çok tesise uygun nitelikli ambalaj toplamak önemli oluyor. Pendik Belediyesi, toplama çalışmalarında yakaladığı başarı ve kazandığı işletme tecrübesi sayesinde günlük tek vardiyada ton arası nitelikli ambalaj ayıklaması yapabiliyor.

Bu hacimlerde karışık ambalajın içinden doğru malzemenin ayıklanması sadece personel gücü ile mümkün olmadığı için otomatik makinelerin kullanılmasının önemi de ortaya çıkıyor. Malzeme israfı ve çıkış malzemesi satışının gerçekleştirildiği geri dönüşüm firmalarının kalite beklentisi göz önünde bulundurulduğunda birbiriyle entegre çalışan makinelerin mutlaka kullanılması gerekiyor. Örneğin çıkış ürünü olarak kağıt satışı gerçekleştirdiğinizde kağıda karışan plastik, ürünü alan geri dönüşüm tesisi açısından bir probleme dönüşebiliyor. Tesiste kullanılan teknolojiler sayesinde bu konuda istenilen kalite sağlanabiliyor.

 

Sorularınız ve ürün talepleriniz için bize yazın!

Makale veya haberde geçen ürünler hakkında bilgi almak ve talepte bulunmak için [email protected] adresimize yazabilirsiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri hakkında bir araştırma yapınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri hakkında bir araştırma yapınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Geri dönüşüm tesislerinde çalışma sistemine dahil ilk olarak gelen atık ürünlerin ayrıştırılması yapılmaktadır. Plastik Kağıt naylon Demir ve çeşitli maddeler olarak ayrılan maddeler bir araya toplanarak geri dönüşümün sağlanması amaçlanmaktadır.


Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri hakkında bir araştırma yapınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Geri dönüşüm tesislerinde çalışma sistemleri ilk olarak atık maddelerin çeşitli materyalleri göre ayrıştırılması araştırılan maddelerinin ise Kağıt plastik demir gibi maddeleri ayrıştıran sonra belli bir depolama alanında saklanması amaçlanmaktadır.

Geri dönüşüm tesislerinde Kağıt olarak ayrılanlar Kağıt fabrikalarının addemir olarak ayrılanlar Demir sanayiye plastik olarak ayrılan varsa plastik sanayiye gönderilerek Bu ürünlerin ucuz bir şekilde ekonomiye geri kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ayrıca Ester atıklardan da çeşitli yöntemlerle birlikte tarım gübresi yapılmakta ve bazı maddelerin sıkıştırılması sonucunda doğalgaz elde edilerek ısınma amaçlı ucuz enerji elde edildiğinde ifade etmemiz doğru olacaktır.


 

Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemleri hakkında bir araştırma yapınız

KISA BİLGİ

Geri dönüşüm tesislerinde çalışma sistemine dahil ilk olarak gelen atık ürünlerin ayrıştırılması yapılmaktadır. Plastik Kağıt naylon Demir ve çeşitli maddeler olarak ayrılan maddeler bir araya toplanarak geri dönüşümün sağlanması amaçlanmaktadır.

Geri dönüşüm tesislerinde çalışma sistemleri ilk olarak atık maddelerin çeşitli materyalleri göre ayrıştırılması araştırılan maddelerinin ise Kağıt plastik demir gibi maddeleri ayrıştıran sonra belli bir depolama alanında saklanması amaçlanmaktadır.

DETAYLI BİLGİ

Geri dönüşüm hem çevreci bir yaklaşım neticesi ortay çıkmıştır hem de ticari bir faaliyet alanı olarak bir değer kazanmıştır. Bir endüstrinin kurulabilmesi için en önemli şeylerden birisi o işletmenin ham madde kaynaklarına yakın olmasıdır. Eğer ticari işletme veya fabrika ham madde kaynağından uzak ise işletmenin masrafları artacağı için firma oraya tesis kurmaz veya başka bir yere taşır. Ham maddenin önemi günümüzde çok daha fazla bir önem kazanmıştır zira ham madde kaynakları çeşitli sebepler ile tükenmeye yüz tutmuş, buna karşın birçok tedbirler alınmıştır. Bu tedbirlerden birisi olan geri dönüşüm firmalarının faaliyet göstermesi ise bu konuda hem çevreci bir yaklaşım geliştirmiş hem de iyi bir kaynak bulma yöntemi olarak ticari bir saha olmuştur.

Ancak bir geri dönüşüm tesisinin iyi ve kaliteli iş çıkartabilmesi için mutlaka kaliteli ve birinci sınıf geri dönüşüm makineleri ile bu işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Bu makineler geri dönüşüme girecek olan materyalin çinisine göre farklı yapılarda ve türlerde olabilmektedir. Bir geri dönüşüm tesisi için çok farklı geri dönüşüm makineleri kullanılmaktadır. Bunlardan birisi olan atık kablo geri dönüşüm makinesi, daha çok atık olan her türlü kablonun yeniden kazandırılması için hizmet vermektedir. Atık kablolar plastik kaplı veya çıplak metal halde bulunabilmektedir. Bunların ayrışması çok önemli bir işlemdir. Eğer kalitesiz geriş dönüşüm makinesi kullanılırsa ayrıştırma için ısı ve yakma işlemi kullanılır ki bu kanunen yasaktır ve aynı zamanda ciddi anlamda ham madde israfıdır. Çünkü yakma ile kablo üstündeki plastiğin neredeyse yarısı ziyan olmakta ve kablo içindeki bakırın da yüzde onu kullanılamaz hale gelmektedir. Oysa yeni tip atık kablo geri dönüşüm makinesi ile birlikte plastik oranı çok yükselmekte ve ziyan edilen bakırın oranı da çok düşmektedir. Böylece hem bakır hem de plastik noktasında verimli bir geri dönüşüm işlemi gerçekleştirilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir