takrir ne demek dini / Takrîr Nedir? - İslami Dini Bilgiler

Takrir Ne Demek Dini

takrir ne demek dini

Takriri Sünnet Nedir? İslamiyette Takrirî Sünnet Anlamı ve Örnekleri

İslam aleminde yaşanılan bir durum karşısında gereken tutum hakkında yahut bir soru karşısında Kur'an-ı Kerim'de net bir izah yok ise danışılacak kaynak Hz. Muhammed (sav) Peygamberimizin sünnetleri ve hadisleridir. Sünnetler, peygamber efendimizin olaylar karşısındaki tutumu, davranışları ve alışkanlıklarıdır. Peki, takriri sünnet örnekleri nelerdir? İşte ayrıntılar...

Takriri Sünnet Nedir?

Peygamber efendimizin konuşarak müdahale etmeden, susarak yahut tebessüm ederek onayladığı faaliyetlere takriri sünnet denir. Nasıl ki kutsal kitabımız Kur-an' da haram olarak buyurulmayan şeyin helal olması gibi, peygamber efendimizin de susarak onayladığı ve müdahale etmediği tutum ya da davranışların doğru ve uygun davranışlar olarak kabul edilmesine takriri sünnet denir.

Takriri Sünnet Örnekleri Nelerdir?

Peygamber efendimiz karşılaştığı usulsüz veya uygunsuz herhangi bir tutum karşısında sessiz kalmazdı, eğer ki sessiz kaldığı bir durum varsa o davranışın uygun olduğu gerçeği nettir. Bahsi geçen takriri sünnet örneklerinden bazıları;

  • Sahâbelerin temiz su bulamayıp teyemmüm abdesti almasını gören peygamber efendimiz sessiz kalmış, müdahale etmemiştir.

Buradaki örnekteki takriri sünnet, peygamber efendimizin abdest almaya yeterli temiz su yok ise teyemmüm abdesti alınmasında sakınca görmemesidir.

Takrir Ne Demek?

Takrir kelimesi Arapça kökenli ve karar kelimesinden türemiş bir kelimedir. Onaylamak, kabul etmek anlamına gelir. TDK sözlüklerinde anlatma, yerleştirme ve ders verme anlamına gelir.

Takriri sünnet nedir

Ödev cevabı kısaca,
Takriri sünnet:
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) görüp veya işittiği iyi, güzel, yararlı söz ve işleri onaylaması ve kabul etmesidir. Örneğin su bulamadığı için teyemmümle namaz kılan kimse, namazdan sonra su bulduğu hâlde namazı tekrar etmemiş, Hz. Peygamber de (s.a.v.) bunu onaylamıştır.

Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hz. Muhammed'in güzel ahlakından deliller taşıyan huylarına huluki, fiziksel özelliklerini anlatan hadislere ise hulki sünnet denir.

Takriri sünnet nedir

Arapça kökenli bir sözcük olan takrir ''karar'' kelimesinden türetilmiştir. Takrir, hem söylemek, hem de onaylamak, kabul etmek anlamlarına gelir.

Takriri Sünnet de peygamber efendimizin karşı çıkmadığı ya da susarak onayladığı fiilleri kapsar. Nasıl ki Kuran'ı Kerimde, haram olarak belirtilmeyen her şey helal ise, Hz. Muhammed'in de karşı çıkmadığı her şey doğru ve usulüne uygun kabul edilmiştir.

Takriri sünnet ile fiili sünnet arasındaki en büyük fark, birinde yapılan diğerinde yapılmayan şeylere dayanarak hüküm vermedir. Hz. Muhammed'in susarak kabul ettiği her şey Müslümanları sırat-ı müstakime yani doğru yola kılavuzlar. Fiili sünnetler ise Hz. Muhammed'in yaptıkları ve söyledikleriyle bize örnek olması demektir.

Takriri sünnet örnekleri nelerdir

Peygamber efendimiz şahit olduğu hiçbir haksızlığa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmamıştır. Sahih hadislerden biri olan ''haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandan başkası değildir'' hadisi de bunun en büyük kanıtlarından biridir.

Örnekler:

1- Caminin içinde yaşları 4 ile 8 arasında değişen 3 çocuk oyun oynuyordu. Çocukları gören Hz. Muhammed hiçbir şey demeden namaz kılmaya başladı.

2- Peygamber efendimizin, temiz su bulamadıkları için teyemmüm abdesti alan sahabeleri görmesi ve onlara susarak icazet vermesi.

Takrîr Teriminin Anlamı

Dini 'TAKRÎR' teriminin anlamı nedir?

Dini Terimler Sözlüğünde Bulunan Anlamı:
Takrîr Anlatma, anlatım, bir âlimin kitâbdan okuyarak îzâh ve açıklamalarda bulunması.
Pâdişâhın huzûrunda yapılan huzur dersleri; Ramazan ayının ilk gününden başlamak ve sekiz derste sona ermek üzere, "mukarrir" adı verilen zamânın tanınmış âlimleri tarafından takrîr olunurdu. (Abdurrahmân Şeref)

Takrîr Dini ile ilgili bir terimdir.


Bir Dini terimi olan TAKRÎR "Dini" terimleri sözlüğündeki anlamı "Anlatma, anlatım, bir âlimin kitâbdan okuyarak îzâh ve açıklamalarda bulunması. Pâdişâhın huzûrunda yapılan huzur dersleri; Ramazan ayının ilk gününden başlamak ve sekiz derste sona ermek üzere, "mukarrir" adı verilen zamânın tanınmış âlimleri tarafından takrîr olunurdu. (Abdurrahmân Şeref)". Bu anlam internet ve kaynak kaynaklardan derlendiğinden dolayı yüzde yüz doğruluk oranı vermeyebilir.Ama yinede TAKRÎR ne demek öğrenmiş oldunuz. Sizde Takrîr anlamı hakkında daha detaylı bilgiye sahipseniz iletişim kanalları ile bize ulaşabilirsiniz. İnternet Terimlerinde TAKRÎR sözcüğünü açıkladık.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır