osman gazi kaç yaşında devlet kurdu / Osman Gazi Osmanlıyı kaç yaşında kurdu?

Osman Gazi Kaç Yaşında Devlet Kurdu

osman gazi kaç yaşında devlet kurdu

Osmanlı Devleti'nin kurucusu, atılgan ve adaletli lider: Osman Gazi


Asırlar boyunca 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'ni kuran, adaletli, atılgan ve mücadeleci yapısıyla örnek bir lider olan Osman Gazi, vefatının 'üncü yılında anılıyor.

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'den edindiği devlet adamlığı tecrübesi ve adalet anlayışıyla bir devre mührünü vuran Osmanlı'nın temellerini attı.

Askeri becerisi de yüksek olan Osman Gazi, küçük bir uç beyliği iken zamanla evrensel devletlerden biri haline gelen, büyük bir coğrafya üzerinde tek hanedana dayalı en uzun süre devamlılık gösteren devlete ismini verdi.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin bir parçası olarak yaklaşık 20 yıl Söğüt ve Domaniç bölgesinde yaşamını idame ettiren Kayı Boyu'na beylik yapan Osman Gazi, kayıtlardaki ilk zaferini İnegöl tekfuruna karşı 'da aldı. Osman Gazi, 'de Eskişehir yakınındaki Karacahisar Kalesi'ni kuşatarak almayı başardı. Böylece hakimiyet alanı Eskişehir'den Söğüt'e kadar uzanan Osman Gazi, 'da Yenişehir'i imar etti.

Doğu Roma (Bizans) Ordusuna karşı ilk zaferini 'de Koyunhisar Savaşı'nda kazanan Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Devleti, 14'üncü yüzyılın ilk çeyreğinde yeni fetihlerle topraklarını genişletti.

Bayrağı oğlu Orhan Gazi'ye devreden Osman Gazi, 'da Bursa'nın fethini göremeden hayata gözlerini yumdu.

"Yenişehir, Osman Gazi'nin kurduğu ilk ve tek şehirdir"

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sezai Sevim, AA muhabirine, Osman Gazi'nin Oğuz Türklerinin Kayı Boyu'na mensup olduğunu söyledi.

Ertuğrul Gazi'nin küçük oğlu olan Osman Gazi'nin, babasının vefatıyla onun görevini yürütmeye başladığını belirten Sevim, "Babasının görevini sürdürmeye 20 yıl boyunca devam ediyor. Böylelikle 20 yıl Selçuklu Devleti'ni tanıyor. Selçuklu Devleti'ni tanıma, onu pişirdi, olgunlaştırdı. Böylelikle yeni bir devlet nasıl işleyecek, onu öğrenmiş oldu." dedi.

Sevim, Anadolu Selçuklu Devleti'nin devlet yapısının zafiyete uğradığı bir ortamda, Osman Gazi'nin Karamanoğulları'na bağlılık bildirmeyi uygun görmediğini dile getirdi.

Osman Gazi'nin, Bursa'da bugünkü Yenişehir ilçesinin olduğu bölgeye yeni bir şehir kurduğunu aktaran Sevim, şöyle devam etti:

"Yenişehir, Osman Gazi'nin kurduğu ilk ve tek şehirdir. O yüzden Yenişehir, Osmanlı Devleti'nin ilk başkentidir, merkezidir. Osman Gazi, devletin nasıl yönetileceğini Selçuklu Devleti'nden öğrendi, babasının tecrübesinden de faydalandı. Bu idari yapıyı Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devleti'nden o da Karahanlılar ve Abbasiler'den, Gazneliler'den aldı. Böyle bir devlet silsilesi var. Bu anlayış, köklü bir anlayış. Bu anlayışın bir temeli var; 'illa adl' yani adalet. Osman Gazi, adalet anlayışını ilk icraatında uygulamaya koydu."

Halkın huzur içinde yaşamasının adaletle mümkün olduğuna değinen Sevim, Osman Gazi'nin de devlet yönetimini adalet temeline oturttuğunu anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Sevim, devletin Osman Gazi'nin elinde büyüyerek ortaya çıktığını dile getirdi.

Osman Gazi'yi "atılgan bir insan" olarak nitelendiren Sevim, "Sonuç alıcı bir ruha sahip. Yani 'bekle, gör' yerine 'çöz, çalış, gayret et, ortadan kaldır.' Atılgan, mücadeleci, çözümcü. Problemi görmezden gelme değil, çözme anlayışına sahip. Zaten bu anlayışa sahip olmasaydı devlet kurması mümkün olmazdı. Problemi gördüğü yerde hemen çözüme kavuşturma anlayışı, Osman Gazi'nin karakteridir." ifadelerini kullandı.

Şeyh Edebali'nin kızı Malhun Hatun ile evlenen Osman Gazi'nin Fatma adında bir kızının dünyaya geldiğini söyleyen Sevim, diğer çocuklarının erkek olduğunu aktardı.

Naaşının Gümüşlü Kümbet'e defnedilmesini vasiyet etti

Sevim, Osman Gazi'nin naaşının, vasiyeti üzerine oğlu Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethetmesinin ardından Tophane mevkisinde "Gümüşlü Kümbet" olarak bilinen ve sonradan türbeye çevrilen eski Doğu Roma şapeline defnedildiğini belirtti.

Bursa'nın 'de Osman Gazi tarafından kuşatıldığını, bu kuşatma sırasında Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi ile arasında, Balabancık Hisarı'ndaki kalede bir diyalog geçtiğini kaydeden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Osman Gazi, göstererek, 'Ey oğul, beni şol Gümüşlü Kümbet'e koyasın' demiş. Bu, iki hedef ortaya koyar. Bunlardan biri; 'Bursa'yı al, neticesiz bırakma.' İkincisi; 'Burayı aldıktan sonra beni kubbenin altına defnet.' Bu kilisenin ana kubbesi, şu anda Orhan Gazi'nin türbesinin olduğu yerdir. Oraya defnetmez çünkü orası şehrin en büyük kilisesidir. En büyük kilise, Müslüman Türk devletlerinde fethin nişanesi olarak camiye çevrilir; Ayasofya'da olduğu gibi. Ayasofya da burası da fethin nişanesidir. Ana kubbenin altı cami olmuştur, Osman Gazi'nin türbesinin olduğu yer şapeldir. Orhan Gazi, babasının vasiyetini yerine getirerek onu buraya defnediyor."

Sandukasından çıkan mermi çekirdeği

Osman Gazi'nin naaşının, zeminin altındaki toprakta gömülü olduğunu bildiren Sevim, şunları kaydetti:

"Halk arasında, Yunan işgali sırasında bir Yunan komutanın Osman Gazi'nin türbesine tekme atıp kurşun sıkarak, 'Ey Osman, bak bizden aldığın yeri geri aldık. Kalk, kurtarabiliyorsan kurtar' dediği anlatılır ancak bunun izi ve delilinden bahsedilmiyordu. Son restorasyonda sanduka ve örtünün de tamiri yapıldı. Bu işi yapan arkadaşlar, sandukanın ve kumaşın delik olduğunu hatta sanduka içinde mermi çekirdeği tespit ettiklerini söylediler. Halk arasında söylenen rivayetin gerçek olduğunu anlamış olduk. Sonradan ortaya çıktı ki Yunanistan'da bazı gazetelerde, Yunan komutanın Osman Gazi Türbesi'nin başında kurşun sıkma ve tekmeleme sırasında çekilmiş fotoğrafı yayımlanmış."

Sevim, sekizgen planlı, üzeri kubbeyle örtülü türbenin ortasındaki Osman Gazi'ye ait ahşap sandukanın etrafının sedef kakmalı, pirinç parmaklıklarla çevrili ve sandukanın üzerinin sırma işlemeli kadifeyle örtülü olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Osman Gazi tarihte kimdir, ka&#; yaşında, nasıl ne zaman &#;ld&#;? Osman Bey'in ka&#; kardeşi var, ka&#; evlilik yaptı? İşte eşleri ve &#;ocukları

Son Dakika Haberler

G&#;ndemOsman Gazi tarihte kimdir, ka&#; yaşında, nasıl ne zaman &#;ld&#;? Osman Bey'in ka&#; kardeşi var, ka&#; evlilik yaptı? İşte eşleri ve &#;ocukları

-

Osman Bey Nasıl Öldü? Osman Gazi Kim Tarafından, Neden, Ne Zaman Öldürüldü?

Osman Bey, Osmanlı Devleti'ni ve Osmanoğulları Beyliğini kuran ve adını devletine ve soyuna vermiş bulunan ilk Osmanlı Sultanıdır. Kendisine Kara Osman, Fahruddin ve Mu'înüddin de denmiştir. Osman Gazi, hayatının sonuna kadar emîr yani bey olarak anılmıştır; vefatından sonra Han ve Sultan denmiştir. Çünkü hayatının sonlarına doğru uç beyi olmuştur. Peki Osman Bey kaç yaşında öldü? Ölümüyle ilgili dikkat çeken önemli konu ise Osman Gazi'yi kim öldürdü olmuştur.

OSMAN BEY KİMDİR?

Osman Bey, tarihinde dünyaya gelmiştir. Babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur. 24 yaşındayken babasının yerine geçti. Osman Gazi, önce Kastamonu'daki Çobanoğullarına, sonra da Kütahya'daki Germiyanoğullarına bağlı idi. Onlar da Selçuklu Sultanına bağlıydılar. İlk evliliği, civarında, Orhan Bey'in annesi ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Beyin kızı olan Mâl Hâtun iledir. yılına doğru Şeyh Edebali'nin kızı Rabia Bâlâ Hâtun ile evlenince, nüfuzu ve kudreti arttı. Bu hanımından da Şehzâde Alâ'addin dünyaya geldi.

Osman Gazi'nin Bizans sınır şehirlerini birer birer fethetmesi üzerine telâşa düşen Bizanslılar onu ortadan kaldırmak için bir düğün vesilesiyle bir baskın hazırlarlar. Baskına baskınla cevap veren Osman Bey, yılında Yarhisâr ve Bilecik'i fethetti ve beylik merkezini Bilecik'e nakletti ve fitneye sebep olan Yarhisâr Tekfurunun kızı Nilüfer'i (Holofura'yı) oğlu Orhan ile evlendirdi. Bu tarih, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı kabul edildi. yılında Bursa'ya yakın bir yerde Yenişehir'i kurdu ve saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada bütün bu fetihlerde kendisine yardım edenleri de unutmadı ve kardeşi Gündüz Bey'e Eskişehir'i; oğlu Orhan Bey'e Sultanönü'nü, Hasan Alp'a Yarhisar'ı; Şeyh Edebalı'ya Bilecik'i ve Turgut Alp'e İnegöl'ü verdi. yılında İlhanlı Hükümdarı Ahmed Gazan tarafından Selçuklu Devletine son verilince Osmanlı Devleti tamamen müstakil hale geldi.

OSMAN BEY NASIL ÖLDÜ, VASİYETİ NEDİR VE MEZARI NEREDEDİR?

Osman Bey, yılında beyliği oğlu Orhan Bey'e devretti. yılı şubat ayında Bursa'nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğüt'ten alınarak 2,5 yıl sonra yılında Bursa'daki Gümüş Künbed'e defnedilmiştir.

OSMAN GAZİ KİM TARAFINDAN, NEDEN, NE ZAMAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Osman Gazi öldürülmemiştir. Gut hastalığı sebebi ile vefat ettiği tarihçiler tarafından kanaat getirilmiştir. Biraz daha ayrıntılı bakarsak Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve "damla illeti" yani gut hastalığı yüzünden tarihçilerin bildirdiklerine göre, beylik idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakmıştı. Ancak Osman Bey'in ne zaman ölüp, Orhan Bey'in ne zaman beylik idaresini tümüyle eline aldığı tartışmalıdır. 'den sonraki olayların tarihçilerce anlatımlarında Osman Bey'in ismi geçmemektedir. yüzyıl Osmanlı tarihçilerinden Ruhi Çelebi tarihine kadar getirdiği Tevarih-i Âli Osman adlı tarih eserinde Osman Bey'in 'de öldüğünü bildirmektedir.

II. Mehmet ve II. Bayezid döneminde yaşayıp 'ye kadar olanları inceleyen Oruç Bey'in "Tevarih-i Âli Osman" adlı tarih eserinde ise Osman Bey'in ölüm tarihi olarak verilmektedir. Diğer tarihçiler Osman Bey'in ölümünü bu iki üç tarih arasında vermektedirler. Modern tarihçi Necdet Sakaoğlu "'den sonraki olaylarda Osman Bey'in adı geçmezken, oğlu Orhan'ın 'te bey olduğunu kanıtlayan belgelerden söz edilir" diyerek Osman Bey'in ölümünün 'te olduğunu ileri sürmektedir.

Osman Bey'in ölüm yerinin nerede olduğu da tartışmalıdır. Bazı tarihçiler Bursa'nın onun ölümünden önce Osmanlı Devleti eline geçtiğini kabul ederek, Bursa'da öldüğünü iddia ederler. Ancak Bursa'nın Orhan Gazi tarafından kendi beyliği döneminin başında fethedildiği üzerinde Osmanlı tarihçilerinin çoğu hemfikirdirler. Osman Gazi'nin önce Söğüt'te babası Ertuğrul'un türbesine gömüldüğü ve Bursa'nın fethinden sonra buradan alınıp Bursa kalesinde Osmaniye Meydanı'nda bulunan Gümüşlü Kümbet'e (Aya Elia) gömüldüğü kabul edilmektedir.

Osman Gazi'nin Türbesi şu an Bursa ilimizin Tophane ilçe semtinde bulunmaktadır.

Osman Gazi kimdir? Osmanlı Devleti ne zaman, nasıl kuruldu?

Ertuğrul Gazi'nin üzerine titrediği üç oğlundan birisi olan Osman Gazi, 27 sene saltanatta kalmıştır. Osman Gazi tarafından kurulan Osmanlı Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkması yaygın kabule göre yılında oldu. Peki Osmanlı Devleti nasıl kuruldu? Osman Bey kimdir?

Yayınlanma:

Osman Gazi kimdir? Osmanlı Devleti ne zaman, nasıl kuruldu?

Osman Gazi, yılında Söğüt'te dünyaya gelmiş ve 1 Ağustos 'da Bursa'da hayatını kaybetmiştir. Osman Gazi'nin hayat hikayesini ve OSmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesini haberimizde bulabilirsiniz.

OSMAN GAZİ KİMDİR? 

Osman Bey  yılında Söğüt'te doğdu. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden yıl sonra yazılmıştır. Bu eserler arasında en eskiden başlayarak Ahmedî (ö. ), Dâstân ve Tevarih-i Mûlûk-i Âl-i Osman', Şükrullah (ö. ), Behçetu't-Tevarih ve Âşıkpaşazâde (ö. ), Tevarih-i Âl-i Osman adlı eserler isimlendirilebilir. Dönemine ait tüm çağdaş eserler büyük ölçüde ya da hemen sonrasında tarihlendirilen ve artık mevcut olmayan (ama özgün bir metinden türemiş oldukları iddia seafoodplus.infoı tarihçilere göre, Osman Gazi'nin yaşam ve savaşları tarihsellikten çok, masalsı destansı bir örtüntü içinde, halk söylentileri, ermişlik öyküleri ve mitolojik lejantlarla renklendirilmiştir.

Babası Ertuğrul Gazi Batı Anadolu’da Söğüt Ovası ile Domaniç Yaylasında yaşayan Oğuz Türkleri'nin Bozok boyunun Kayı kolundan olan büyük kalabalık bir obaya başkanlık etmekte idi. Osman Gazi onun küçük oğlu idi. Tarihçi İbn-i Kemal (ö. ) Tevarih-i Al-i Osman adlı eserinde Ertuğrul Bey'in Anadolu'ya (Rum'a) geldiğinde iki oğlu bulunduğunu, Söğüt'te göçebe yaşamının sürdürürken 'de (hicri 'de) “aslan yapılı ay yüzlü” küçük oğlu Osman'ın doğduğunu bildirir. Halk söylentilerine göre annesi (ya da babaannesi), Hayma Ana'dır.

Yine tarihçi İbn-i Kemal, Osman'ın gençliğinde “yiğitler arasına girdiğini” ve “vurmada tutmada ve durmada ve oturmada herkesi kendine uydurduğunu” belirtir ve kardeşlerden en küçüğü olmakla beraber “şimşir (kılıç) ve tedbirle cümlesinden evvel olduğunu” bildirir. Bu anlatımın Oğuz destanının temalarına benzer şekilde işlenmiş olduğu barizdir.

yılında 23 yaşında iken Ahi'lerden olan Şeyh Edebali'nin kızı Malhun Hatun ile evlendi. Bu evlilikten daha sonra Osmanlı Devleti'nin başına geçecek olan Orhan Gazi doğdu yılında babası Ertuğrul Bey 90 yaşlarında iken vefat etmiştir.

OSMANLI DEVLETİNİ KİM KURDU KAÇ YILINDA KURULDU?

yılına gelindiğinde Anadolu'da hüküm süren Anadolu Selçuklu Devleti yıkılma süreci içindeydi. Bu yıllarda Osman Bey, yakın arkadaşları ile birlikte Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ü fethetti. 'de Yenişehir fethedildi. Osmanlı Beyliği, 'da resmen kuruldu. (Bunun yanı sıra tarihçilerin bazıları beyliği kuruluşunu kabul eder. Halil İnalcık'a göre ise beylik 'de gerçekleşen Koyunhisar Savaşı ile kurulmuştur. 'de Bizans İmparatorluğu kuvvetleri, Osman Bey'i durdurmak için yola çıktı. Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaş olarak kabul edilen Koyunhisar Muharebesi'nin kazananı oldu.

'da Osman Bey, Bursa'yı kuşattı. Fakat kendisinin rahatsızlanması üzerine kuşatmaya Orhan Bey devam etti. Aynı yıl Bursa fethedildi ve başkent yapıldı. Döneminde kendi adına para bastırarak beyliği devlet haline getirdi. 'da III. Andronikos'un başında bulunduğu Bizans ordusu ile yaptığı Pelekanon Muharebesi'ni kazandı. 'de İznik'i, 'de İzmit'i topraklarına kattı. Ayrıca kendisinin döneminde devletin sınırları, komşu Türk beyliklerinin toprakları yönünde de genişlemeye başladı. 'te Karesioğulları Beyliği Osmanlı egemenliği altına girdi. Böylece Osmanlı, hem beyliğin donanmasından yararlandı, hem de Rumeli'ye geçiş için alınması gereken önemli bazı noktalara sahip oldu. 'de, taht kavgaları ile mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos'a isteği üzerine yardım kuvveti gönderen Orhan Bey, yardımın karşılığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çimpe Kalesi'nin sahibi oldu. Çimpe Kalesi'nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazandı.

Orhan Bey'den sonra yerine I. Murad geçti. Murad Hüdavendigâr olarak da bilinen I. Murad, Osmanlı topraklarını Balkanlar yönünde genişletmeyi sürdürdü. İlk olarak Edirne yakınlarında yapılan Sazlıdere Savaşı ile Türk ilerleyişini durdurmak isteyen bir Bizans-Bulgar ordusunu yenilgiye uğrattı ve zaferin ardından Edirne'yi ele geçirdi. Kısa bir süre sonra, Edirne'yi geri almak isteyen Macar, Sırp, Bulgar, Eflâk ve Bosna birleşik ordusu ile Edirne yakınlarında karşılaştı. Yapılan Sırpsındığı Savaşı'nda karşı tarafı yenilgiye uğrattı. Döneminde, Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan'ı ele geçirmeyi başardı. Döneminde, Hamitoğulları Beyliği'nden para karşılığı Akşehir, Yalvaç, Beyşehir, Seydişehir, Karaağaç, Eğirdir ve Isparta'yı; Germiyanoğulları Beyliği'nden çeyiz yoluyla Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Emet'i aldı. Balkan ve Avrupa devletlerinin Osmanlı'nın Avrupa yönündeki ilerlemesini durdurma çabaları I. Kosova Muharebesi ile devam etti. Osmanlı, savaşın kazananı oldu. Fakat I. Murad savaşın bitmesinin ardından şehit edildi.

I. Murad'ın I. Kosova Savaşı sonrasında şehit edilmesi üzerine Osmanlı tahtına daha sonraları Yıldırım Bayezid olarak da tanınacak olan I. Bayezid geçti. I. Bayezid, Balkanlar'ın yanı sıra Anadolu'da siyasi birlik sağlama çabasına girişti. Bu kapsamda Aydınoğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları, Menteşeoğulları ve Saruhanoğulları beyliklerini topraklarına kattı. 'de Candaroğulları topraklarını ele geçirdi. Saltanatı süresince dört kez İstanbul'u abluka altına aldı. Bunlardan üçüncüsünü yılında yaptı fakat Haçlı ordusunun Niğbolu'ya kadar gelmesi üzerine ablukayı kaldırdı. Eylül 'da yapılan Niğbolu Savaşı'nı kazandı. Savaşın ardından İstanbul'u dördüncü kez abluka altına aldı, fakat bu albukayı da doğuda beliren Timur tehlikesi sebebiyle kaldırdı. Çin'e sefer düzenlemek isteyen ve batısında güçlü bir devlet barındırmak istemeyen Timur, daha önceleri savaşarak yenilgiye uğrattığı Karakoyunlu ile Celayirîli hükümdarlarının Osmanlı'ya sığınmasını ve istediği şartların kabul edilmemesini ileri sürerek Osmanlı'ya savaş açtı. İki ordu, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda karşılaştı. 'de yapılan Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid, kendisine bağlı Türk beylerinin Timur'un tarafına geçmesininde etkisi ile de yenilgiye uğradı; oğullarından Mustafa ve Musa ile birlikte Timur'a esir düştü. Yıldırım, 'te Akşehir'de vefat etti. Timur, Yıldırım'ın vefatı üzerine Musa'yı serbest bıraktı.

I. Mehmed, Fetret Devri'ne son verdi. Yıldırım Bayezid'in esir düşmesi ve esaret hayatındaki ölümünden sonra, oğulları İsa, Mehmed, Musa ve Süleyman arasında taht kavgaları başladı. Fetret Devri adıyla bilenen dönemin başında Timur, Yıldırım tarafından ele geçirilen Anadolu beylerine eski topraklarında yeniden bağımsız beylikler kurdurdu. Tahtın sahibi olmak için şehzadeler arasında yapılan mücadelelerde ilk olarak Musa, İsa tarafından mücadelenin dışına atıldı ve ilk olarak Germiyanoğulları'na, ardından Karamanoğulları'na sığındı. yılında İsa, Mehmed'in tarafını tutan askerler tarafından öldürüldü. Böylece mücadele Süleyman ve Mehmed arasında devam etmeye başladı; Süleyman, devletin Rumeli yakasının, Mehmed, Anadolu yakasının yöneticisi oldu. İki kardeş arasında süren çatışmalar sırasında Musa, yeniden harekete geçti ve 'de Süleyman Çelebi'nin bulunduğu Edirne'ye baskın yaptı. Aynı yıl Süleyman öldürüldü. 'den sonra çarpışmalar, Mehmed ve Musa arasında sürmeye başladı. İki kardeş arasındaki mücadele, yılında Mehmed'in Musa'yı öldürtmesi ile sonlandı ve Fetret Devri noktalanmış oldu. Aynı yıl Mehmed, I. Mehmed unvanı ile Osmanlı tahtına oturdu. Saltanatı sırasında Ankara Savaşı sonrası Anadolu'da yitirilen toprakların birçoğunu yeniden ele geçirdi. Döneminde Venedikliler ile yapılan ilk deniz savaşı, başarısızlıkla sonuçlandı. Şeyh Bedrettin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal isyanlarını bastırdı. Saltanatın sonlarında, Timur tarafından esir edilen kardeşi Mustafa olduğunu iddia eden bir kişinin kendisini Osmanlı padişahı ilan etmesi üzerine, bu sorun ile uğraştı ve Mustafa'nın üzerine yürüdü. Mustafa, yenilmesinin üzerine Bizans'a sığındı. I. Mehmed, yılına gelindiğinde vefat etti.

I. Mehmed'in vefatı üzerine tahta II. Murad çıktı. I. Mehmed'in ölümü üzerine Bizans tarafından serbest bırakılan Mustafa, II. Murad'ın saltanatının başında Düzmece Mustafa İsyanı olarak bilinen isyanı çıkardı. Mustafa, 'de yakalandı ve idam edilerek isyan sonlandırıldı. Aynı yıl İstanbul'u kuşattı fakat başarılı olamadı. İki taraf da teknolojik bakımdan tamamen birbirine eşitti ve Türkler “bombardıman taşlarını almak için” barikat kurmak zorunda kalmışlardı. Yine aynı yıl kendisinin kardeşi Küçük Mustafa da tahta geçmek için isyan etti. İsyan, birkaç ay içinde bastırıldı. Döneminde, Aydınoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları ve Tekeoğulları tamamen Osmanlı egemenliği altına girdi'te Macarlar ile Edirne-Segedin Antlaşması'nı imzaladı. Antlaşmaya göre, tarafların on yıl boyunca savaşmamaları kararlaştırıldı. Barışın hemen ardından yerini kendi isteği ile on iki yaşındaki oğlu II. Mehmed'e bıraktı. Osmanlı tahtının henüz on iki yaşındaki şehzadeye kalmasını fırsat olarak değerlendiren Haçlı birliği, Edirne-Segedin Antlaşması'nı yok sayarak Osmanlı'ya savaş açtı. Kasım 'te gerçekleştirilen Varna Muharebesi için II. Murad tekrar ordunun başına geçti ve bu muharebeyi kazandı. Ancak, savaşın hemen ardından tekrar tahta geçmedi; ikinci kez tahta geçmesi yılında gerçekleşti. 'de Osmanlı'nın Balkan hakimiyetine son vermek amacıyla kendisine saldıran Eflak ve Macaristan orduları ile II. Kosova Muharebesi'ni yaptı; muharebenin kazananı oldu. yılına gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti.

AnkaraAvrupaBilecikBosnaBulgaristanBursaÇinEdirneİnegölIspartaKimdirKosovaMacaristanşehitSırbistanYunanistan

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.