gece ağız kuruluğu nedendir / Ağız Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Geçer? | NPİSTANBUL

Gece Ağız Kuruluğu Nedendir

gece ağız kuruluğu nedendir

Ağız kuruluğu, bir yudum suyun insanı cennette gibi hissettirdiği, rahatsız edici bir duygudur. Peki ağız kuruluğu neden olur? Aslında bu durum kişiden kişiye değişir. Ağız kuruluğunun kökenine inmek onu tedavi etmenize yardımcı olabilir. Ağız kuruluğunun üstesinden çoğu zaman evde yapılan çözümler ile gelebilirsiniz, ancak rahatsızlık devam ederse veya daha da kötüye giderse, daha ileri tedavi seçeneklerinin önerilmesi ve değerlendirilmesi için diş hekiminizle görüşün.

Ağızdan Nefes Alma

Çoğunlukla ağzınızdan nefes alırsanız, dil ve dişlerinizde dolaşan hava, ağzınızı ve tükürüğünüzü kurutur. Ağızdan nefes almaya dayalı ağız kuruluğu, açık kalan ağzın fark edilmemesi sebebiyle daha çok geceleri olur. Sürekli ağzınızdan nefes almanıza sebep olan burun tıkanması yaşıyorsanız veya sinüs problemleriniz varsa, burun tıkanıklığı sorununuzu gidermek için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Sıvı Kaybı

Gün boyunca yeterince sıvı almıyorsanız, vücudunuzda sıvı düzeyinin düşük olduğu anlamına gelen sıvı kaybı sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum ağız kuruluğuna yol açabilir. Bunun üstesinden gelmek oldukça basit: Sıvı kaybını önlemek amacıyla gün içerisinde yeterince su aldığınızdan emin olun. Bunun yanı sıra tabağınıza su içeriği yüksek yiyecekler de ekleyin. Karpuz ve salatalık iyi seçeneklerdir. Kafeinli içeceklerden kaçının, çünkü kafein idrar söktürücü bir maddedir ve sıvı kaybına neden olabilir, bu da ağız kuruluğu belirtilerini şiddetlendirebilir.

İlaç

National Institute of Dental and Craniofacial Research’e göre, birçok ilacın talihsiz yan etkisi ağız kuruluğudur. Depresyon, alerji, epilepsi, sinir sistemi ilaçları ve beta bloklayıcılar en yaygınlarıdır. Bu ilaçlar tükürük akışını azaltır, dolayısıyla ağız kuruluğuna yol açabilir. İlacınızı bırakmak dışında, ki doktorunuzun gözetimi olmaksızın akıllıca bir seçenek değildir, sıklıkla su yudumlamak, sakız çiğnemek ya da reçetesiz tükürük sübstitütifleri kullanmak çözüm olabilir.

Sağlık Koşulları

Anksiyete (kaygı) yaşamanız durumunda, rahatsızlığın patlak vermesi geçici olarak ağzınızı kurutabilir. Sjögren Sendromu, tükürük bezlerinizi etkileyebilecek ve ağız kuruluğuna da neden olabilecek bir sağlık sorunudur. Ağız kuruluğuna neden olan durum bir sağlık problemiyse, bu sorunu tedavi etmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Fakat ilk önce ağız kuruluğunuzun nedenini ve diğer olası belirtileri teşhis etmesi için bir doktora danışın.

Ağız Kuruluğu Olmaması için Kaçınılması Gerekenler Hususlar

Ağız kuruluğunun ortadan kaldırılması, sorunu daha da kötüleştirebilecek bazı şeylerden kaçınmayı da kapsar. Sigara ya da tütün ürünleri kullanmamalı ve reçetesiz satılan antihistaminikler ve dekonjestanlardan olabildiğince uzak durmalısınız. Sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacınız olursa, bununla ilgili ilaç veya diğer tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla görüşün. Aynı zamanda ağız kuruluğuna neden olan alkol içeren gargaraları kullanmaktan kaçının.

Ağız kuruluğu nasıl hafifletilir?

Yanınızda şekersiz sakız veya akide şekeri bulundurun ve ağzınız kuruduğunda bir tane ağzınıza atın. Bunlar tükürük akışını artırmaya yardımcı olur ve ağzınızı nemli tutar. Evde nemlendirici bulundurmak da ortamdaki havanın kuru kalmasını önler, böylece nefes alıp verdiğinizde ağız kuruluğunun azalmasına yardımcı olur. Yanınızda su şişesi taşıyın, böylece ağzınız kuruduğunda bir yudum su ile içebilirsiniz.

Geceleri Ağız Kuruluğu Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri

Ağız kuruluğundan dolayı geceleri uykunuzdan mı uyanıyorsunuz? Baş ucunuzdaki bir bardak suya uzanırken bu rahatsız edici hissin nereden geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu durum ara sıra meydana gelebilir; fakat devamlı yaşandığında dental bir soruna da dönüşebilir.

Tükürük eksikliği, her zaman takip edilmelidir, çünkü tükürük ağız sağlığınız için önemlidir ve ağız kuruluğu sizi gün içerisinde de rahatsız edebilir. Ayrıca ağız kuruluğu daha fazla plak oluşumuna, nefes kokusuna ve devam ederse çiğneme ve yutkunma sorunlarına yol açabilir.

Geceleri Ağız Kuruluğuna Ne Sebep Olur?

Öncelikle bilmeniz gereken, akşam saatlerinde sabaha kıyasla daha az sindirim yaptığımız için vücudumuzun doğal olarak daha az tükürük ürettiğidir ve bu nedenle geceleri ağzımız sabah saatlerine göre daha kuru olabilir. Ağzınız açık olarak uyuyorsanız da ağız kuruluğu yaşayabilirsiniz.

Herhangi bir burun tıkanıklığı da sizin ağzınızdan nefes almaya zorlayabilir, ki bu da geceleri ağzınızın kurumasına neden olur. Burun tıkanıklığının nedeni herhangi bir hastalık veya alerjilerden ötürü olabilir ve diş hekiminiz bu kronik veya dönemsel durumlar için uygun tedavi hakkında size bilgi verebilir.

Diyabeti olan kişiler, kanlarında ve tükürüklerindeki yüksek glikoz oranlarından dolayı da ağız kuruluğuna daha yatkınlardır. Bu durum, onlarda yanaklarda ve dil üzerinde oluşan pamukçuk enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırır.

Geceleri yaşanan ağız kuruluğunun yaygın nedenlerinden bazıları:

  • Dehidrasyon

  • Tansiyon ilaçları, antidepresanlar, antihistaminler ve anksiyeteye karşı ilaçlar da dâhil olmak üzere çeşitli ilaç tedavileri

  • Kemoterapi ve diğer radyasyon esaslı tedaviler

  • Sigara içmek

Uykuda ağız kuruluğu nasıl önlenir?

Uyku esnasında ağız kuruluğunu önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler olduğunu bilmek sizi memnun edecektir.

1. Su için

Günde yaklaşık olarak 2 ila 3 litre su içmek, vücudunuzdaki su dengesini düzenleyerek genel sağlığınızı iyileştirecektir. Ağız kuruluğunun temel nedenlerinden biri de dehidrasyon olduğundan, uyurken susadığınızda içmek için baş ucunuzda bir bardak su bulundurun. Dehidrasyona neden olmasa bile, az da olsa diüretik bir madde olduğundan kafeinden uzak durun.

2. Dişlerinizi florür içeren diş macunu ile fırçalayın

Ağız kuruluğu yaşıyorsanız, ağız sağlığınızı doğru bir şekilde korumak önemlidir. Diş macunu alırken sadece diş çürümelerine karşı koruyanlardan değil, ayrınca antibakteriyel bir madde olan stanöz florür içeren ürünler seçmeye özen gösterin. Antibakteriyel diş macunları bakteri asitlerini nötralize etmeye yardımcı olur, diş ve diş etlerinizi korur ve nefes kokusuna karşı da etkilidir.

3. Gargara yapın

Gargara yapmak, ağzınızdaki bakterileri etkin bir şekilde yok eder, ağız boşluğunuzu nemlendirir ve yatmadan önce yapıldığında geceleri ağız kuruluğu semptomlarını önler. Piyasada alkol içermeyen gargaralar da bulunmaktadır. Bu tür gargaralar kullanmanız, alkol de ağız kuruluğu semptomlarını artırabildiğinden önemlidir.

4. Baharatlı yiyeceklerden uzak durun

Aşırı miktarda baharat ve tuz içeren besinler de ağız kuruluğu yaşayan bir kişide rahatsızlığa neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, içeriklerindeki kapsaisin maddesinden dolayı acı hissini tetikler ve ağzınızda yanma hissine de neden olur. Uyurken ağız kuruluğunu önlemek istiyorsanız, acı kırmızı biberden ve çiğ sarımsak, zencefil veya soğan içeren yiyeceklerden uzak durun.

5. Odanızda hava nemlendiricisi kullanabilirsiniz

Kuru havanın da nefes almayı etkilediği için, odanızda ev tipi buhar makinesi kullanmak ağız kuruluğunu engellemenize yardımcı olacaktır. Antihistamin ve dekonjestan gibi burnu açan tıbbi ürünler, uyurken ağız kuruluğu hissetmenize neden olabileceğinden, bir süreliğine de olsa bu tür ilaçları kullanmayı bırakabilirsiniz.

Ağız kuruluğu nedeniyle doktora ne zaman gitmelisiniz?

Takma diş kullanıyorsanız, geceleri ağız kuruluğundan özellikle şikâyetçi olabilirsiniz. Ağız kuruluğu, takma dişlerinizin diş etlerinize sürtmesine neden olabilir. Böyle bir sorun yaşadığınız takdirde, diş hekiminizi veya sağlık uzmanınızı ziyaret edin. Onlar, kullandığınız ilaçlarda değişiklik yapabilir veya size başka bir çözüm sunabilirler.

Ağız kuruluğu ayrıca uyku apnesinin temel semptomlarından biridir. Obstrüktif uyku apnesi olarak da bilinen bu durum, uyku esnasında nefes almanızın aralıklarla durup yeniden başlamasına neden olduğu için tehlikeli olabilir. Yüksek sesli horlama, gün içerisinde aşırı yorgunluk ve baş ağrısı gibi semptomlar fark edersiniz bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir.

Kaynak bağlantılar:

seafoodplus.info#What-causes-dry-mouth-at-night?

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Ağız Kuruluğu Nedir? Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğu, ağız içindeki yetersiz tükürük sonrası oluşan bir durumdur. Ağız kuruluğunun nedeni, ilaçlar ve sistemik hastalıklar da olabilmektedir. Ağız kuruluğu sorununa sebep olan ilaçlardan bazıları; ağrı kesiciler, burun açıcılar, depresyon ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları, diüretikler ve antihistaminiklerdir.

Tükürüğün görevleri arasında, ağzı ıslak tutmanın yanı sıra; ağız içi enfeksiyon oluşumunu engellemek, diş çürükleri oluşmasının önüne geçmek ve besin sindirimine yardımcı olmak yer almaktadır. Diğer taraftan ağız kuruluğu, pek çok ciddi hastalığın habercisi ya da belirtisi de olabilir.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu semptomu, vücut tarafından salgılanan tükürük miktarında azalma olması sebebiyle gelişmektedir. Günümüzde çok daha sık olarak rastlanan ağız kuruluğu sorunu, birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple, ağız kuruluğu tedavisi için sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir.

ağız kuruluğu neden olur

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğunun en sık rastlanılan sebebi, kullanılan ilaçlar olabilmektedir. Yaklaşık olarak ’ün üzerinde ilacın yan etkileri arasında ağız kuruluğu olduğu bilinmektedir. Ağız kuruluğu rahatsızlığına genel olarak neden olanlar şunlardır;

  • İlaç kullanımı ve özellikle de eş zamanlı olarak birden çok ilaç kullanmak,
  • Aids, Diyabet, Hodgkin ve Parkinson gibi birçok hastalık,
  • Kanser tedavisi sebebiyle alınan radyasyon terapisinin tükürük bezlerine kalıcı ya da geçici olarak zarar vermesi,
  • Sjögren sendromu başta olmak üzere romatizmal hastalıklar,
  • Boyun ve baş bölgesi iritasyonu,
  • Tükürük bezleri rahatsızlıkları,
  • Hormonal değişimler,
  • Ağızdan solunum,
  • Tip 1 diyabet,
  • Açlık ve anoraksiya nevroza

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Ağız kuruluğu nedenleri arasında en sık görülenlerden biri şeker hastalığı olarak bilinse de aslında gerçek sebebi, şeker hastalığında kullanılan ilaçlardır. Ayrıca; yukarıda belirttiğimiz nedenlerin dışında esrar ve metamfetamin kullanımı, depresyon, tükürük bezi iltihabı, burun tıkanıklığı ve kabakulak da ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

gece ağız kuruluğu neden olur

Gece Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Gece ağız kuruluğu, önemsiz gibi görünse de düzenli şekilde devam etmesi halinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Düzenli olarak yaşanan ağız kuruluğunun tedavi edilmemesi; konuşmayı, yemek yemeği ve genel ağız sağlığını olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Gece ile gündüz yaşanan ağız kuruluğu sorununun farklı sebepleri olabilmektedir. Geceleri yaşanan ağız kuruluğu sorunun önemli belirtileri arasında, horlama ve uyku apnesi bulunmaktadır. Diğer sebepleri ise; ilaç kullanımı, yanlış nefes alma, nefes alamama, yaşlılık, kanser tedavisinde alınan radyoterapi ya da kemoterapi, sigara ve alkol kullanımıdır.

Sabahları Ağız Kuruluğu

Sabahları ağız kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin bir uzmana başvurmaları oldukça önemlidir. Çünkü başta şeker hastalığı olmak üzere, Parkinson ve hipotiroidi gibi ciddi hastalıkların ilk belirtileri arasında ağız kuruluğu görülebilmektedir. Gece sık olarak uyanma sorunu yaşıyorsanız yanınızda su bulundurabilirsiniz ve yatmadan önce yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler tüketmemelisiniz. Alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınız bulunuyorsa, bunları da bırakmalı ya da en azından akşamları biraz daha az kullanmalısınız.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğunun belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır;

  • Dişlerde çürük oluşumu,
  • Ağız kokusu,
  • Mukozal iritasyon,
  • Ağızda yanma sendromu,
  • Metal tat duyma gibi anormal tat alma,
  • Yutkunma ve konuşma zorluğu,
  • Takma dişleri takmada zorluk,
  • Boğazda kuruluk hissi,
  • Sık susama,
  • Ağızda yapışkanlık hissetme.

ağız kuruluğuna ne iyi gelir

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğuna iyi gelmesi için uygulanabilecek tavsiyeler şunlardır;

  • Bol su ve şekersiz içecekler için,
  • Soruna sebep olabilecek ilaçlar bulunuyorsa, bu ilaçların değişimi için hekiminiz ile görüşün,
  • Sulu gıdalar tüketin,
  • Şekersiz sakız çiğnemeyi alışkanlık edinin.
  • Şekerli yiyeceklerden, sigaradan, alkolden ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğunun geçmesi için uygulanacak tedavi planı, sorunun nedeni ve şiddetine göre farklılıklar göstermektedir. Ağız kuruluğu ilaçlardan kaynaklıysa, ilaçların yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Yaşlılarda bazı ilaçların tamamen kesilmesi söz konusu olamadığı için, ağız kuruluğunun giderilmesi adına destek tedavi gerekebilmektedir. Gerekli görülmesi halinde, tükürük salgısını arttırmak amacıyla, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, ağız içi enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin önüne geçilebilmesi adına, diş hekimi ile görüşülmeli ve ağız hijyenine gereken önem verilmelidir.

Hamilelikte ağız kuruluğu nedenlerinden ilki, hamilelik döneminde normalden daha çok sıvı gereksinimine ihtiyaç duyulmasıdır. Bir diğer sebep ise, değişen hormonların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileridir. Hormon değişiklikleri yalnızca ağız kuruluğuna değil, aynı zamanda diş eti iltihapları ve diş gevşemelerine de neden olabilmektedir. İlave olarak, gebelik esnasında yaşanan gestesyonel diyabet gibi durumların da gebelerde ağız kuruluğuna sebep olduğu bilinmektedir.

Ağız Kuruluğu Tedavisi

Ağız kuruluğu tanısı ve tedavisinde, en önemli noktalardan biri ağız hijyenin sağlanmasıdır. Bu nedenle, günlük olarak dişlerin ve diş aralarının temizlenmesi gerekir. Florür içerikli diş macunun yanı sıra; florürlü ağız suları, florürlü sakızlar ve florür tabletlerinin de kullanımı önerilmektedir. Özellikle, takma diş kullanan kişilerin de dişlerini düzenli olarak temizlemeye özen göstermesi gerekir.

İlaç Tedavisi

Ağız kuruluğu, kullanılan ilacın yan etkisi olarak görülüyorsa, bu ilaç mutlaka doktor tarafından farklı bir ilaç ile değiştirilmelidir. Ancak özellikle yaşlılarda ilacın değiştirilmesi mümkün değilse, yan etkilerini azaltmak adına doktor tarafından ağız kuruluğunu giderici pilokarpin tablet gibi ilaçlar verilebilmektedir.

Ayrıca tükürük substratları sayesinde, ağızda tükürük miktarı diğer içeceklere oranla daha uzun süre artabilmektedir. Doktorunuzun uygun görmesi halinde, ağız içi tükürük akış hızınızı normal seviyeye çevirebilmek adına, nemlendirme jellerini ve substratları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ağız Kenarında Kızarıklık ve Kuruluk Tedavisi

Ağız ve dudak bölgesinin kenarları oldukça hassas bölgelerdir.  Egzama gibi nedenler dolayısı ile bu bölgede bazen kızarıklık ve kuruluk oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda, doktor tarafından Triamsinolone ve Synmethasone de olmak üzere steroidler reçete edilir. Bu tarz ilaçlar uzun süreli kullanımlarda oldukça güvenlidir. Ancak yine de ilaçların prospektüslerini okuyarak yan etkisi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Herhangi bir sorun ile karşı karşıya kaldığınızda da mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Şu yazılarımızada göz atabilirsiniz: Diş teli fiyatları ve Ortodontist Kimdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir