bağırsak yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir / İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bitkisel öneriler… - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Bağırsak Yolu Enfeksiyonuna Ne Iyi Gelir

bağırsak yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir

Mide &#x; bağırsak enfeksiyonu sıcak havalarda artıyor

Son yıllarda mevsim geçişlerinde daha sık görülse de özellikle yazın pek çok kişiyi acil servise götüren bir salgın mevcut. Karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlerle kişiyi yatağa yatıran mide-bağırsak enfeksiyonu aşırı sıcaklarda bir artış gösteriyor. Uygun olmayan ortamlarda saklanan veya açıkta uzun süre bekletilen yiyecekler mide-bağırsak enfeksiyonunun en büyük nedeni olarak görülüyor. Sıcak ortamda mikroorganizmalar kolayca çoğalarak gastroenterit adı verilen mide-bağırsak enfeksiyonuna yol açabiliyor. Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.


Mide-bağırsak enfeksiyonu neden olur?

Mide bağırsak enfeksiyonlarının pek çok nedenleri vardır. Bunların büyük bölümünden basit önlemlerle korunabilirsiniz. İşte mide bağırsak enfeksiyonu risleri ve korunma yolları.

Ellerinizi sık sık yıkayın

Enfeksiyonlardan korunmak için en önemli kural; sık sık elleri yıkamak. Ellerden yiyeceklere bulaşan mikroorganizmalar sindirim sisteminde enfeksiyonlara yol açabiliyor. Tuvaletten, ev ve bahçe işlerinden, evcil hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Gıda maddelerine dokunmadan önce de ellerin yıkanması çok önemli. Eller en az 30 saniye bol sabunlu suyla, parmak araları dahil ovularak yıkanmalı.

Soslu ve kremalı yiyecekler enfeksiyon yuvası olabilir

Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerden, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durun. Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin. Çiğ sebze ve meyveleri bol ve temiz suyla yıkayın. Özellikle açık büfe servis yapan yerlerde açıkta uzun süre bekletilen soslu, mayonezli ve kremalı yiyecekler önemli enfeksiyon kaynağı olarak karşımıza çıkabiliyor.

İçeceklerinize eklenen buzlara dikkat!

Özellikle sular, yaz aylarında enfeksiyonların bulaşmasında önemli bir yer tutuyor. Musluk suyu ve denetimsiz içme sularından uzak durun. Zorunlu hallerde suları kaynatarak için. Serinlemek için içeceklerinize eklediğiniz buzlara dikkat edin; zira buzlar bile önemli bir enfeksiyon kaynağı olabiliyor. Müesseselerde buzların musluk suyundan hazırlanması, ayrıca buz makinelerinin günlük olarak temizlenmemesi buzdaki enfeksiyon tehlikesinin en büyük nedenlerinden biri.

Havuz ve deniz sıcakta serinletiyor ama&#x;

Yaz sıcağında serinlemek için girilen havuz ve kirli denizler de enfeksiyon nedeni olabiliyor. Özellikle havuzların temizliğinin uygun koşul ve sıklıkla yapıldığından emin olun. Kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlar gözün yanı sıra mide-bağırsak enfeksiyonları açısından da risk oluşturuyor. Su yutmamaya dikkat edin.

Ortak tuvaletler mikrobun kaynağı olabilir

Mide-bağırsak enfeksiyonlarına zemin hazırlayan önemli faktörlerden biri de tuvaletler. Tuvaletlerin temiz olması, özellikle mide-bağırsak enfeksiyonu şikayeti yaşayan kişilerin kullandıkları tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesinde özen gösterilmesi, ortak havlu kullanımından da kaçınılması çok önemli.

Mide-bağırsak enfeksiyonuna karşı bunları yapın

  • Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın.
  • İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın.

  • İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.

  • Bu dönemde kepek ekmeğinden, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun.

  • Halk arasında ishali azalttığı sanılan kuru kahve ve çay tüketiminden kaçının! Çünkü kahve ve çay vücuttan sıvı kaybına neden oluyor. Bol bol su içmeye özen gösterin.

  • Yapılan en önemli hatalardan biri de; hekime danışmadan ishal kesici ilaçların kullanılması. İshal kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirim sistemindeki zararlı mikroorganizmaların atılımını durduruyor ve bağırsak hastalığını daha da ağırlaştırabiliyor.

  • Uzun süren, tedaviye yanıt vermeyen, kanlı ve sümüklü ishallerde altta yatan bir bağırsak hastalığı olabileceğinden mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bitkisel öneriler…

İdrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında vücudun savunmasını aşan bakteri gibi mikroplardan kaynaklanır. Peki, idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bitkisel öneriler için merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Yayınlanma: - 04 Temmuz Güncellenme:

İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bitkisel öneriler…

İdrar yaparken güçlü, sık idrara çıkma ve idrar yaparken acı veren ve yanma hissi gibi semptomları olan idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bitkisel öneriler…

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU (İYE) NEDENLERİ

İdrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) büyük çoğunluğuna genellikle sindirim sisteminde bulunan bakteri Escherichia coli (E. coli) neden olur. Chlamydia ve mycoplasma bakterileri üretrayı enfekte edebilir, ancak mesaneyi değil.

İdrar yolu enfeksiyonları oluştukları yere bağlı olarak farklı adlar verilir. Örneğin:

– Mesane enfeksiyonuna sistit denir.
– Üretra (İdrarın dışarıya atılmasını sağlayan ve idrar torbasından sonraki idrar yoluna verilen isim.) enfeksiyonuna üretrit denir.
– Böbrek enfeksiyonu piyelonefrit olarak adlandırılır.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Bir İdrar Yolu Enfeksiyonunda, aşağıdaki belirtiler görülür:

– İdrar yaparken yanma hissi
– Sık sık ya da yoğun bir idrar yapma dürtüsü
– Sırt ya da alt karın bölgesinde ağrı ya da basınç
– Bulanık, koyu, kanlı veya garip kokan idrar
– Yorgunluk veya halsizlik
– Ateş veya titreme (enfeksiyonun böbreklerinize ulaştığına dair bir işaret)

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir. Öte yandan kahve ve alkol tüketimi kısıtlanmalıdır.

İdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?İlginizi Çekebilirİdrar kaçırma için hangi bölüme/ doktora gidilir?

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İÇİN BİTKİSEL ÖNERİLER

Maydonoz: Yapılan araştırmalarda idrar söktürücü besinlerin başında gelen maydanoz çiğ olarak düzenli tüketilmelidir.

Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başındadır. Doğal asidik özelliğe sahip kızılcık düzenli tüketildiğinde mesanedeki enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki bakterileri de vücuttan atar.

Limon suyu: Limon içerdiği çözücü madde sayesinde vücuttaki enfeksiyonlu hücreleri kısa sürede atar.

Karnabahar kürü: Karnabaharı kaynatıp suyunu içerek idrar yolu enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz. Kaynattığınız karnabaharın suyunu günde üç kere tüketmek enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Sarımsak: Sarımsak antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerin üremesini engeller.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA RİSK FAKTÖRLERİ

Her yaşta ve cinsiyetten insanlar bir idrar yolu enfeksiyonu geliştirebilirler. Ancak, bazı insanlar diğerlerinden daha fazla risk altındadır. Aşağıdaki faktörler İYE geliştirme olasılığını artırabilir:

– Cinsel ilişki; özellikle cinsel olarak aktif kadınlar, cinsel olarak aktif olmayan kadınlardan daha fazla İYE alma eğilimindedir. Yeni bir cinsel partnerin olması da riskinizi arttırır.
– Şeker hastalığı
– Kişisel hijyenin yeterli olmaması
– Mesaneyi tamamen boşaltan sorunlar
– Sonda kullanımı
– Bağırsak inkontinansı
– İdrarın tıkanmış akışı
– Böbrek taşı
– Bazı doğum kontrol yöntemleri
– Gebelik
– Menopoz
– İdrar yollarını içeren prosedürler (Üriner cerrahi veya tıbbi aletleri içeren idrar sisteminizin incelenmesi hem idrar yolu enfeksiyonu gelişme riskinizi artırabilir.
– Bağışıklık sisteminin zayıflaması
– Uzun süre hareketsizlik
– Spermisit ve tampon kullanımı
– Bağırsak ve idrar yollarının doğal florasını bozabilecek antibiyotik kullanımı

Ağrıböbrek taşıcinsel ilişkigebelikkahvemenopozşekerşeker hastalığı

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu birçok kişinin zorluk yaşamasına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonu geçiren insanların gündelik hayatı da kötü etkilenmektedir. Ayrıca tuvalet gereksinimlerini de normal bir şekilde karşılayamamaktadırlar. İdrar yolu enfeksiyonunda bireyde bazı zamanlar dayanılmaz sancılara sebep olan bir durumdur. Zor ve ağrılı bir durum olsa da idrar yolu enfeksiyonu bireyde çok ciddi hastalıklara sebep olmaz. Fakat ne olursa olsun tedbir alarak idrar yolu enfeksiyonundan korunmak gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu, idrarın bedenden çıkarılmasına neden olan organları kapsar. Bu organlar böbrek, idrar borusu ve idrar yoludur. İdrar kanalını kapsayan bu organlardan herhangi birinde virüs görülmesi idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Siytoru virüsleri, böbreğe göre daha fazla meydana gelir. Genellikle virüslerin siytorudan çıkıp idrar yoluna geldikten sonra yeniden yukarı geçmesi sebebiyle oluşmaktadır. İdrar yolunda oluşan virüslerde, idrar yaparken bedende ağrı oluşması veya yanma hissinin görülmesi, sürekli idrar yapma ihtiyacı, veya idrarda kanama olması gibi belirtiler gözlemlenebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki durumlara neden olabilmektedir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir;

  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Yorgunluk ve halsizlik hissi
  • İdrarda kötü koku 
  • Kadınlarda alt karın ağrısı şikâyetleri 
  • Bulantı veya kusma 
  • Kişide ateşlenme
  • iştahsızlık hissi

Çocuklarda ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ileride ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu soruların başında da böbrek sorunları gelmektedir. Bu yüzden çocuğunuzu bir an önce uzman bir doktora götürmenizde fayda olacaktır. Çocuklarda ve bebeklerde görülen belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Damla şeklinde idrar yapılması ve doluluk hissinin devam etmesi
  • İdrarını yapamama ve yaptığında beliren ciddi ağrılar
  • Nedeni bilinmeyen ateş
  • İdrar yaparken huzursuzluk
  • Arada ishalde görülebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için öncelikle şikâyetiniz ile ilgili uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu komplike hale gelmediyse ağız yoluyla alınan antibiyotiklere başvurulur. Eğer idrar yolu enfeksiyonu ağızdan alınan antibiyotiklerle geçmiyorsa yine doktor gözetiminde farklı tip antibiyotik tedavisine başlanır. Tüm bunların dışında doktor tavsiyesi ile farklı önlemlerde alabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonu şikayetiyle doktora başvurduğunuzda ilk olarak idrar tahlili ve idrar kültürü alınır. mesane ve böbrek ultrasonu ve bilgisayarlı tomografi ve sistoskopi istenebilmektedir. Bu şekilde uygulanacak tedavi daha sağlıklı olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolundaki herhangi bir bölümü etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan kişilere öncelikle antibiyotik tedavisi başlanır bunun dışında yine doktor tavsiyesiyle sık idrara çıkmanızı sağlayacak şeyler yapabilirsiniz. İdrar enfeksiyonuna ne iyi gelir, idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenen kişi öncelikle uzman bir doktora başvurmalıdır. Bunun dışında yine doktor tavsiyesiyle bazı önerileri yapabilirsiniz. Öneriler aşağıdaki şekildedir;

  • Maydanoz tüketebilirsiniz. Maydanoz tüketmenin idrar söktürücü faydası bulunmaktadır.
  • Limon suyu tüketmek de idrar yolu enfeksiyonuna fayda sağlamaktadır. Gün içerisinde içme suyunuzun içine limon damlatarak kullanabilirsiniz.
  • Kırmızı meyveler ve kırmızı meyvelerden oluşan çayların da idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Bol su tüketmek de sık idrara çıkmanızı ve vücudunuzdaki enfeksiyonu daha hızlı atmanıza yardımcı olacaktır.
  • İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen şeylerden bir tanesi de idrarınızı tutmamanızdır. İdrarınızı tutmanız bu noktada sağlıklı değildir.
  • Kişisel temizliğinize özen göstermeniz ve bu noktada doktor tavsiyelerine harfiyen uymanız gerekmektedir.
  • C vitamini tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Bu yüzden bol bol c vitamini tüketmeniz tavsiye edilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Olan Kişi Nasıl Anlaşılır?

İdrar yolu enfeksiyonunun sık görülen semptomları, idrar sırasında ya da ardından görülen ağrı ve yanma oluşmasıdır. Farklı semptomlar ise sürekli idrar yapma, idrarı yarıda bırakma, kasık bölgesinde ağrı oluşması ve şişkinlik, idrar kokusu, ateşlenme, midede bulantı görülmektedir.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolunda enfeksiyon görülmesinin asıl nedeni ise genellikle mikropların neden olduğu enfeksiyon oluşması sonucudur. Bu virüsler özellikle bireyin kendi dışkısında oluşan virüslerdir. Bu virüsler idrar yolundan yukarı çıkarak idrar yolu mikroplarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Mide - Bağırsak İltihabı Nasıl &#;nlenir?

Bağırsak enfeksiyonu ishal olarak adlandırılan ve insanlarda sıvı kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonu hastalığına bakteri veya virüsler neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bağırsak enfeksiyonunun en sık görülme sebeplerinden birisini de besin zehirlenmeleri oluşturmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu sonucunda kişinin sindirim sistemi olumsuz olarak etkilenmekte ve bu sorun ishale neden olmaktadır.

İshalde sıvı kaybına sebep olan rahatsız edici bir hastalıktır. Bağırsak enfeksiyonu önlemek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bu yolların ilkini dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek oluşturur. Kişilerin hayatlarında düzenli olarak sağlıklı besinler tüketmeleri bu hastalıktan korunmada birincil tedbiri oluşturmaktadır.

Bunun yanında limon, sarımsak gibi ürünleri tüketmek de bu hastalığı önleyici tedbirler arasında bulunur. Kişinin düzenli olarak su içmesi, düzenli bir beslenme düzeninin olması bu hastalığı önleyici diğer yollardandır. Bunların yanı sıra taze besinler tüketmek de önleyici tedbirler arasında bulunan önem arz eden detaylardır.

Mide-Bağırsak İltihabı Nasıl Önlenir?

Mide bağırsak iltihabına önleyici birçok besin bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kişinin düzenli ve dengeli beslenmesi, günlük su içmesi, taze besinler tüketmeye özen göstermesi de önleyici tedbirler arasında bulunmaktadır. Bunların yanında bağırsak enfeksiyonuna yakalanan bireyin bazı bitkisel yöntemler ile bu hastalıktan kurtulabildiği görülmektedir.

Bitkisel yöntemlerden olan limonlu su bağırsak enfeksiyonuna iyi gelmekte, var olan iltihabın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra antibiyotik olarak da kullanılan sarımsak, bağırsak enfeksiyonuna, mide iltihabına iyi gelen diğer bitkisel besinlerden birini oluşturur.

Bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişinin günde 2 diş olacak şekilde sarımsak tüketmesi o hastalıktan kurtulmasına yardımcı olur. İltihabı giderici bir etki eder. Bunların sayesinde mide bağırsak iltihabından kimyasal yollara başvurmadan bitkisel yöntemler ile kurtulabilmektedir.

Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelen Bitkisel Tedaviler

Bağırsak enfeksiyonuna iyi gelen birçok bitkisel besin bulunmaktadır. Bu besinler sayesinde vücudumuza kimyasal ilaçlar girmeden bu hastalıktan kurtulabilmenin yolunu bulmamıza yardımcı olur. Bitkisel tedavilerin içerisine birçok besin girmektedir. Daha doğrusu besinleri bu yöntemler bir karışım halinde de bize sunmaktadır.

Limonlu su bu tedavilerin başına oluşturur. Limonlu suyun iltihap giderici özelliği bağırsak enfeksiyonunun iyileşmesini sağlar. Bunun yanında sarımsağın antibiyotik ilaçlar kadar etkili olması bu hastalıkta sarımsak kurtularak kurtulmanızı sağlar.

Ek olarak zencefil içinde bulundurduğu antibakteriyel maddeler ile zerdeçal enfeksiyonu önlemesi ile ballı su antioksidan içermesi ile bu hastalıktan kurtaran bitkisel besinlerdir. Bu hastalıktan kurtaran çaya örnek olarak da nane çayı verilmektedir. Nane çayı iltihap giderici özelliği ile bağırsak enfeksiyonundan hem koruyan, hem de kurtaran bir çaydır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir