kemik erimesi için bitkisel kürler / Kemik Erimesi Sorununa Kökten Çözüm - Foto Galeri - Memurlar.Net

Kemik Erimesi Için Bitkisel Kürler

kemik erimesi için bitkisel kürler

Kemik sağlığının korunmasında kurutulmuş erik meyvesi ve C vitamininin yararlı etkileri

 

İnsanların yaşam süresi uzadıkça daha önce fazla önemsemediğimiz bazı hastalıklar giderek artan bir şekilde sorun oluyor. Osteoporoz ya da kemik erimesi genellikle kadınlar için ilerleyen yaşlarda önemli bir sorun olarak bilinmektedir. Ancak yayınlanan raporlarda erkeklerin de giderek artan bir şekilde bu sorundan  etkilendikleri dikkati çekmektedir.  Kadınlık hormonu (östrojen) eksikliğine benzer bulgular erkek hormonu (androjen) eksikliğinde de ortaya çıkmaktadır. Amerikan Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Osteroporoz ve İlişkin Kemik Hastalıkları Merkezi her yıl sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 10 milyon kişinin osteoporoz sorunu ile mücadele ettiğini ve bunların beşte birinin erkek olduğunu bildirmektedir.

 

Kurutulmuş erik meyvesi kemik erimesini durdurmakla kalmıyor, onarımını da başlatıyor

 

Yeni yayımlanan bir çalışmada kurutulmuş erik meyvesinin kemik sağlığının korunması ve kemik erimesinin önlenmesi için en etkili doğal ürünlerden biri olduğu gözlenmiş. Deney hayvanlarında ve insanlarda yürütülen çalışmalarda, kurutulmuş erik meyvesinin kemik sağlığının göstergesi olan indekslerde olumlu gelişmeler sağladığı bildiriliyor. Deney hayvanları üzerinde iki farklı kemik erimesi modeli kullanılarak yürütülen çalışmalarda kuru erik kemik erimesini durdurmakla kalmamış, olayı tersine çevirerek kemik yapısının onarımını başlatmış. İnsanlar üzerinde yürütülen klinik bir çalışmada ise, menopoz döneminde kadınlara 3 ay süre ile kurutulmuş erik verilmesi ile serum kemik sağlığı göstergesi değerleri, toplam ve kemiğe özgün alkali fosfataz ve insüline benzeri büyüme faktörü-I  değerlerinde olumlu gelişmeler sağlanmış.   

 

C vitamini normal kemik sağlığının korunması ve kollajen oluşumu için gerekli

 

Amerika Birleşik Devletlerinde yürütülen bir çalışmada ise farklı seviyelerde C vitamini tüketen erkeklerde kalça kemiği kemik mineral yoğunluğunun sigara, kalsiyum ve E vitamini desteği kullanılıp kullanılmaması ile ilişkisi incelenmiş. Sonuçta, C vitamini desteği kullanılması ve C vitaminince zengin diyet uygulanması ile sigara içmeyen erkeklerde kemik mineral yoğunluğunun belirgin bir şekilde arttığı tespit edilmiş. Bu artışın kişilerin düşük kalsiyum ve E vitamini  seviyelerinden bağımsız olduğu gözlenmiş..

 

Daha önce de greyfurt, limon ve portakal gibi narenciye meyvelerinin içeriğinde bulunan C vitamini ve flavonoitlerin kemik sağlığının korunmasındaki olumlu etkilerinden bahsetmiştik. Yumurtalığı alınmış sıçanlarda narenciye meyvelerinin kabuklarında bulunan flavonoitlerden biri olan hesperidin ve türevi alfa-glukozilhesperidin ile yürütülen bir çalışmada özellikle uyluk kemiğinde erimeye yol açan osteoklast miktarını azaltarak kemik erimesini önleyebildiği gözlenmişti. Narenciye meyvelerinde bulunan bir başka flavonoit olan naringin’in de kemik oluşumunu artırdığı bildirilmektedir.

 

Yeni yayınlanan deneysel bir çalışmada, erkek tipi osteoporoz modeli oluşturmak üzere yumurtalıkları çıkarılmış erkek sıçanların günlük beslenmelerine 4 ay süresince değişik oranlarda kurutulmuş ve toz edilmiş portakal kabuğu (yüzde 2,5, yüzde 5 ve yüzde 10) ilave edilirken, bir gruba portakal kabuğu içeren besin verilmemiş. Dört ay sonra yapılan ölçümlerde portakal kabuğu ilave edilen sıçanların kemik sağlığı üzerinde belirgin bir şekilde olumlu etkileri gözlenmiş. Özelikle hayvanların kan antioksidan kapasitesi yumurtalıkları çıkarılmamış normal hayvanların seviyesine yükselmiş. Bu muhtemelen portakal kabuğundaki flavonoit (hesperitin ve naringenin) ve C vitamininin antioksidan etkisine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Antioksidan etkili bu bileşenlerin kemik erimesinin önlenmesi ve kemik oluşumu mekanizmalarının uyarılmasını sağlayarak etki gösterdiği ileri sürülüyor.  Diğer taraftan, kadınlık hormonu olan östrojen erkeklerde de düşük miktarlarda bulunmakta ve kemik yapısının korunması ve kemik erimesinin önlenmesi bakımından önemlidir. Portakal kabuğundaki  hesperitin ve naringenin gibi flavononların karaciğerde östrojen hormonu yıkımını önleyerek kemik erimesini azalttığı düşünülmektedir. Ancak narenciye kabuklarının çok miktarda tüketilmesini önermem. Uçucu bazı bileşenlerinin (limonen gibi) zararlı etkileri ortaya çıkabilir. Zaten deneylerde de günlük diyete düşük oranlarda katılmış. Bence en iyisi kurutulmuş erik ve C vitaminince zengin diyetler uygulanması.


Kemik Erimesi Sorununa Kökten Çözüm

Bilimsel otoriteler optimal günlük kalsiyum ihtiyacının adölesan kız ve erkekte 1300 mg, yetişkin kadın ve erkekte 1000 mg, 65 yaş ve üzeri iki cinste 1200 mg olarak bildirmektedir. 2015 yılında Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi bu kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yetişkin bireylere her gün üç porsiyon süt ürünleri tüketimini önermektedir. 1 porsiyon süt ürünleri; 1 su barağı süt, 1.5 su bardağı ayran, 1 su bardağı kefir, 1 kase yoğurt, 2 dilim peynir anlamına gelmektedir.    Bu oranlar değerlendirildiğinde; 2010 yılı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasında (TBSA) çocuk ve adölesanların yüzde 74'ünün, yetişkinlerin ise yüzde 75'inin günlük önerilen süt ve ürünlerini optimal porsiyonların altında tükettiğini belirtmektedir. 2017 yılında TBSA verilerinde; toplam süt ürünleri tüketiminin 18 yaş altında 225 gr, yetişkinlerde 200 gr, yaşlılarda ise 185 gr gibi oldukça düşük miktarlarda olduğu belirlenmiştir.

Bilimsel otoriteler optimal günlük kalsiyum ihtiyacının adölesan kız ve erkekte 1300 mg, yetişkin kadın ve erkekte 1000 mg, 65 yaş ve üzeri iki cinste 1200 mg olarak bildirmektedir. 2015 yılında Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi bu kalsiyum ihtiyacını karşılamak için yetişkin bireylere her gün üç porsiyon süt ürünleri tüketimini önermektedir. 1 porsiyon süt ürünleri; 1 su barağı süt, 1.5 su bardağı ayran, 1 su bardağı kefir, 1 kase yoğurt, 2 dilim peynir anlamına gelmektedir. Bu oranlar değerlendirildiğinde; 2010 yılı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasında (TBSA) çocuk ve adölesanların yüzde 74'ünün, yetişkinlerin ise yüzde 75'inin günlük önerilen süt ve ürünlerini optimal porsiyonların altında tükettiğini belirtmektedir. 2017 yılında TBSA verilerinde; toplam süt ürünleri tüketiminin 18 yaş altında 225 gr, yetişkinlerde 200 gr, yaşlılarda ise 185 gr gibi oldukça düşük miktarlarda olduğu belirlenmiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir