ekinezya sinüzit / GRİPAL ENFEKSİYONLARA KARŞI EKİNEZYA

Ekinezya Sinüzit

ekinezya sinüzit

Doğanın insana sunduğu nimetlerden doğru şekilde yararlanıp, onları hayatımızın bir parçası haline getirmemiz durumunda birçok hastalıktan korunarak, gayet sağlıklı bir ömür geçirmemiz mümkün olur. Ekinezya da bu faydalı bitkilerden biridir. Halk arasında fazla bilinmese de birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır. Özellikle kış aylarında grip nezle gibi soğuk algınlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. ’lu yıllarda şarbon tedavisinde kullanılan ekinezyanın en önemli özelliği antiseptik olmasıdır. Yani vücuttaki mikropların kırılmasına yardımcı olmaktadır. Şifa kaynağı olan ekinezya, her besinde olduğu gibi aşırı tüketilmesi sağlığa zararlıdır. Bundan dolayı daha ölçülü ve dikkatli tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ekinezyada, zengin A, B2, C vitaminleri yanı sıra bakır, demir, magnezyum, kalsiyum, sodyum, protein gibi mineraller bulunmaktadır.

EKİNEZYANIN FAYDALARI

Amerika kökenli olan bu bitki özellikle soğuk algınlığına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kışın yaşanan mevsimsel hastalıklara karşı ekinezyaya başvurulabilir. Aynı zaman da karaciğer ve böbrek sağlığına iyi gelmektedir. İçerdiği zengin vitamin, mineral ve bileşenlerle ekiznezyanın faydaları şöyledir:

- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı kalka görevi görür.

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalıktan korur.

- Antioksidan zengini besinlerden olup vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur ve böylece başta kanser olmak üzeri birçok tehlikeli hastalıktan korumaktadır.

- Enfeksiyon önleyici ve iltihap sökücüdür.

- Mikroplara vücut direncini arttırır.

- Doğal antibiyotik olarak tanımlanmaktadır.

- Egzama, sivilce, yanık, kesik, böcek – sinek ısırığı, mantar ve sedef gibi cilt problemlerinin çabucak geçmesini sağlamaktadır.

- Böbrek ve karaciğer sağlığını koruyarak sağlıkla çalışmasını yardımcı olur

- Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığına iyi gelmektedir.

- Stres ve yoğunluğun alarak kişileri rahatlatır. 

- Detoks etkisi sayesinde insan sağlığını olumsuz etkileyen tüm maddeleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

- Bronşit, boğaz ağrısı, farenjit gibi hastalıklara karşı koruyucudur

- Yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur. 

- Sinüzit ve iltihapların kurumasını sağlar.

- Kronik baş, mide, diş ağrılarının dinmesine yardımcı olarak çok kısa sürede ağrıların dinmesine yardımcı olur. 

- Ağız ve diş sağlığını korumakla birlikte ağız kokusunu önlemektedir. 

EKİNEZYANIN KULLANIMI

Birçok besine oranla vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ekinezya, düzenli ölçülü kullanımı durumunda çok sağlıklıdır. Hamile kadınların doktorlarına danışmadan tüketmeleri önerilmez. Sürekli kullanılan bir ilaçtan dolayı yan etki yaparak anneye zarar verebilir. Bundan dolayı dikkatli olunması çok önemlidir. Aynı zaman da emziren annelerinde ekinezya kullanımından kaçınmaları gerekmektedir. Hamile olmayan bireyler ise günde en fazla 2 bardak olarak tüketmelidir. Ekinezya, alerjik reaksiyonlar verebileceği için 10 gün düzenli aldıktan sonra bir süre ara verilmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklara da verilmemesi gerekmektedir. Herhangi bir bitkiye alerjisi olanların da kullanırken dikkatli olması ve hatta doktora danışması önerilmektedir. Yararından istifade etmeye çalışırken vücut sistemini zarara uğratma riski bulunmaktadır.

Ekinezya Gargarası:

Bir tutam kurmuş ekinezya bitkisini 1 bardak suda kaynattıktan sonra ılımasının ardından gargara kaparak ağız ve boğaz bölgesinde oluşan iltihap, enfeksiyondan arındırır. Ayrıca diş ve diş eti ağrılarına da iyi gelmektedir. 

Ekinezya Çayı:

1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurumuş ekinezya eklenir ve yaklaşık 5 dakika demlenmesi beklenir. Bu şekilde günde en fazla 2 bardak tüketilebilir. Ağız kokusu, stres, yorgunluk gibi birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir.

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

monash.pw

Diğer İsimleri : Ekinezya, Erguvani kirpibaşı,  Kirpibaşı,  Kirpiotu,  İnce yapraklı eflatun koza çiçeği, Samson kökü, Echinacea angustifolia, Purple Coneflower

Botanik Bilgi : Asteraceae(Compositae) familyasından otsu, çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi kalın ve tüylüdür. Yaprakları uzun ve mızrağımsı olup tepedekiler sapsız alt taraftakiler ise uzun saplıdır. Çiçekleri eflatun renginde ve çok sayıda boru seklinde çiçeklerden oluşmuş konik bir disk seklindedir.

Bilinen Bileşimi : Özellikle immün sistemini desteklemeyle ün salmış bir bitkidir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek immün sistemi destekler. Güçlü antibakteriyel ve anti viral özelliklere sahiptir.

Faydaları :

Soğuk algınlığı, grip, herpes, sinüzit, saman nezlesi, solunum hastalıkları; anti iltihabi hastalıklarda çok faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre ekinazya nezlenin 12 klinik septomunu azalttigi bulunmuştur. Nezlenin ilk işaretleri görüldüğünde alınmalıdır .Sık sık tekrarlayan yerleşik müzmin bronşit, sinüzit de koruyucu olarak kullanılabilir. Ayrica grip ve kulak enfeksiyonlarında da faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Vücudun savunma hattını virüslere karşı korur.

Egzama, çıbanlar, kesikler, yanıklar ,sedef, sivilce,yaralar, ülser, kurdeşen v.b deri hastalıklarında büyük derecede iyileşme sağlar.

Kullanım Şekli :

Çay : 1 çay kaşığı bitki 1 bardak soğuk suda kaynama noktasına kadar 30 dakika içinde ısıtılır.

Tavsiye edilen dozajlar :

Koruyucu amaçlı : Ekinezya çayından günde 3 kere her seferinde 1 - 4 ml olmak üzere günde toplam olarak 3 - 12 ml arası alınabilir.

UYARI : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşırı dozajlar mide bulantısına yol açabilir. 6 haftadan fazla süre kullanmak tavsiye edilmemektedir. İki hafta ara vermek yeterli bir önlem olabilir. 2 yaşından küçük bebeklerde, tüberkülozlu hastalarda ve romatizmal arterit ve lupus gibi otoimmün hastalarında immün fonksiyonlarını uyardığı için kullanılmaması yerinde bir tedbir olacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır