dünya doğudan batıya dönseydi ne olurdu coğrafya / Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt » Kozan Demircan

Dünya Doğudan Batıya Dönseydi Ne Olurdu Coğrafya

dünya doğudan batıya dönseydi ne olurdu coğrafya

Dünya'nın dönüş yönü nedir? Dünya kendi etrafında hangi yöne doğru döner?

Dünya'nın dönme ekseni, yıldızlara göre hareket eder; bu hareketin bileşenleri ise devinim ve düğümdür. Aynı zamanda yer kabuğuna göre de hareket etmektedir, buna da kutupsal hareket denir. Dünya, diğer güneş sistemi gezegenleri gibi 3 harekete sahiptir. Kendi ekseni etrafında döner, Güneş'in etrafında dolaşır ve Güneş sisteminin geri kalanı ile birlikte Samanyolu Galaksisi boyunca hareket eder. Ancak dünyanın en son hareketi Samanyolu'nun merkezi etrafındaki Güneş sistemi ile birliktedir. Peki, Dünya'nnı dönüş yönü nedir? Dünya hangi yöne döner? Dünya kendi ekseni etrafında hangi yöne döner?

DÜNYA BATIDAN DOĞUYA MI DÖNER?

"Dünya batıdan doğuya mı döner, dünya ne tarafa döner? "sorusu çok merak ediliyor. Bu sorunun cevabını verecek olursak, Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner ve bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Dünya'nın dönme ekseni, Güneş etrafındaki, uzay yörüngesine eğilimlidir. Bu hayali düzleme verile ad ise eliptik düzlemdir. Dünyanın kendi etrafında dönüşü, gece ve gündüzün değişmesine neden olur. Ayrıca dünya eliptik bir yörüngede ve eliptik düzlemde Güneş'in etrafında hareket eder. Bu hareket, ekseninin eliptik düzleme eğilimli olması ile birlikte mevsimlerin değişmesine neden olur. Bununla birlikte Dünya'nın dönüşü ve hızı biraz daha karmaşıktır; Ay ve Güneş'in gelgit kuvvetleri nedeniyle dönüşünde uzun vadeli bir yavaşlama gerçekleşir. Presesyon'a, yani yer çekimi etkisi gibi bir tork nedeniyle dönen cismin bir eksen etrafında yavaş hareketi, birinci eksenin yön değişikliğine neden olur.

Dünya'nın dönüş hızı çizgisel hız doğrultusu göz önünde bulundurulduğunda her noktada aynı olmamakla birlikte bu hız ekvatordan kutuplara doğru azalmaktadır. Dünya'nın dönüşünü eğik bir biçimde gerçekleştirmesi eksen eğriliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Eksen eğriliği, yörünge eskseni, dönme ekseni arasındaki açıya verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Dünya'da yaklaşık olarak derecelik eksen eğriliği bulunduğunu söyleyebiliriz.

Gezegenler Güneş sistemi, Merkür, Dünya, Mars, Venüs, Satürn, Uranüs, Jüpiter ve Neptün olarak sıralanabilir. Venüs dışında tüm gezegenler batıdan doğuya doğru dönmektedir. Saat dönüşünün tam tersidir, kendi ekseni etrafında 24 saati tamamladığı gibi Dünya'nın Güneş etrafında dönüşü gün 6 saattir.

Herkesin bildiği gibi dünyamız saat yönünün tersine dönmektedir. Peki dünya saat yönüne doğru dönseydi nasıl bir yer olurdu ?

İlk olarak bu durumdan çöller etkilenirdi, çöllerin konumları tamamen değişirdi. Kuzey ve Güney Amerika, Çin çöllerle kaplı olurdu. Bu bölgeler olumsuz bir şekilde etkilenirken dünyanın geneline baktığımız zaman çöllerin kapladığı alan dörtte bir oranında düşerdi bu da daha yeşil ve daha verimli dünya demek. Şu anda çöl olan yerler ise tropik bir iklime sahip olacağı için kıyafetlerinden tutun evlerin şekline kadar yaşam şekillerinde de büyük bir değişiklik olacaktı

Verimli araziler ve çöllerin yer değiştirmesi doğal olarak insanların yerleşimlerini de etkileyecekti, Bu nedenle günümüz siyasi haritasından çok farklı bir harita olurdu. Sonuçta geçmişteki insanlar verimli topraklar ve sulak alanlar için birçok savaş vermiş bu savaşlar sayesinde ülke sınırları çizilmişmonash.pw yanında Batı Avrupa’yı etkileyen sıcak su akıntılarının yön etkileneceği için Batı Avrupa tam manasıyla buz devrini yaşayacaktı. Güneşin battığı ve doğduğu yerler sebebiyle doğu ve batı kavramları ortaya çıkmıştır. Dünya tersine dönseydi Avrupa ve Amerika’dan bahsederken doğu olarak bahsedecektik, Çin ve Japonya gibi ülkeler ise batı ülkeleri olacaktı. Yani vahşi, doğu uzak batı.

Türkiye için nelerin değiştiğine bakalım şimdi. İlk olarak Türkiye çok daha yeşil ve daha verimli olabilirdi. Anadoluda bitki ve hayvan çeşitliliği büyük orandan artardı, sadece belgesellerde gördüğümüz hayvanları ülkemizde de görme olasılığımız olabilirdi. Avrupa ve Amerikanın saatleri ise bizden daha ileri olurdu. Edirne Çanakkale gibi illerimiz oruçlarını ilk açan illerimiz olurken Hakkari ve Iğdır ise oruçlarını en geç açan illerimiz olurdu

Sonuç olarak en karlı çıkan yerler Türkiye Ortadoğu ve Afrika olurken en zararlı çıkanlar ise Amerika Batı Avrupa ve Çin olurdu. Dünyanın ters dönüyor olması kara ve denizlerin şeklini etkilemezdi, kuzey kutbu ve güney kutbunun durumlarında pek fazla fark yaratmazdı. Fakat insanların yaşamını kökten değiştireceği bir gerçek.

Dünya doğudan batıya dönseydi ve eksen eğikliği olmasaydı insan ya da canlı evriminde neler farklı olurdu ?

Sorulara Dön
Kuşkusuz eksen eğikliği olamayan ve ters yönde dönen dünyada farklı iklim koşulları olacak ve doğanın canlılar üzerindeki etkileri farklı olacaktır.

görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Tüm fikirler eşit değildir. Bazıları çok daha sağlam, gelişmiş ve mantıkla desteklenmiştir.”
Douglas Adams

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır