söbelek dolması / Çorum Mantısı Tarifi - Kuzu Tandır Tarifi - Söbelek Dolması Tarifi - Çorum Yemekleri ve Tatlıları

Söbelek Dolması

söbelek dolması



Çorum yemek kültürü, zengin ve çeşitlilik gösteren yapısıyla ayrı bir yere sahiptir. Özellikle “Çorum beşlisi” olarak bilinen ve düğünlerde yapılan; düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava gibi başlıca lezzetlerin yanı sıra, il merkezinde, ilçelerde ve köylerde, kendine mahsus özellik gösteren yemek türleri ve pişirme çeşitleri vardır.
Yapıldığı bölgenin coğrafi, ekonomik ve tarımsal özelliklerini yansıtan yemekler, iletişimin ve teknolojinin gelişmesiyle zamanla herhangi bir yöreye ya da şehre ait olmaktan çıkmış; aynı malzemeyle yapılan yemek farklı bir ad veya sunumla Türkiye’nin değişik yörelerinde yapılır hale gelmiştir. Bu da yaygınlık kazanarak bir tanınmayı beraberinde getirmiştir.
Çorum halk kültüründe, geçmişte, mutfak tabiri kullanımı kadar, daha yaygın olarak “aşevi” veya “aşocağı” söyleyişi tercih edilmekteydi. İlin, geleneksel mimarisine uygun olarak, bu mutfak-aşevi-aşocağı müstakil bir yerde teşkilatlanmıştır. İki katlı yapıların alt kısmında, tek katlı yapıların da yan tarafları genelde bu amaç için kullanılmaktaydı. Yemeğin pişirildiği bu mekânın, tamamlayıcı diğer unsurları da olmakla birlikte, doğal olarak en önemli yerini “ocak” “ocakbaşı”, “ocakeşiği” tutmaktadır. Ocağın iki yanında ufak tefek eşya koymak için duvar içlerine gömülmüş “medine” “terece” denilen, alçıdan yapılmış hücrecikler, bunların yanlarında yine duvarların içine girmiş, tahtalarla üst üste gözlere bölünmüş “bucaklık”lar bulunur. Rafların üstüne, büyüklü küçüklü, kalaylanmış pırıl pırıl görünen ve “kapaklık” denilen bakır sahanlar, “masaf” denilen bakır tepsiler dizilidir. Ayrıca, hemen her evde, üstü tuğla ile örtülmüş, ekseriya etrafı açık bir hangar-depo “haymalık” bulunur. Bu hangarın uygun bir yerinde, dört beş metre uzunluk, iki metre derinliğinde çok geniş bir ocak vardır. Bu ocağın içinde pekmez kaynatmaya yarayan, hususî tarzda yapılmış “küre” denilen diğer bir ocak, yufka ekmeği pişirmek için “tandır”, şıra kestirmeye, çamaşır suyunu kaynatmaya yarayan büyük kazan koyulabilecek başka bir ocak daha vardır. Haymalıkta bağ zamanında üzümler ezilir şıra yapılır. Reçeller, pekmezler pişirilir ve çarpılır, çamaşır yıkanır, boş köşelere odun yığınları istif edilir. Bir tarafında da bağdan üzüm getirmeye mahsus, “şınavat” denilen tahtadan yapılmış oluk, “şapşal” adı verilen üzüm taşımaya yarayan küfe ve üzüm sıkmaya yarayan “cendere” bulunur Çorum’da şehirleşmenin etkisiyle apartman hayatı gelişmiş ve geleneksel mutfak tipi değişime uğramıştır. Ancak, düzayak diye tabir olunan müstakil evlerde ve köy evlerinde geleneksel mutfak tipi korunmuştur. Apartmanlarda mutfak genellikle salonun yanındadır. Mutfak, dolaplarla ve çeşitli beyaz eşyalarla doludur. Tereklerin önüne kapatılan tül perdelerin yerini apartmanlarda kapaklı dolaplar almıştır. Tozdan korumak amaçlı başlayan örtü geleneği, zamanla ev hanımlarının ve genç kızların dantellerle mutfaklarını süslediği, marifetlerini gösterdikleri bir vitrin hâline gelmiştir. Günümüzde de bu dantel kültürü devam ederken bazı evlerde mıknatıslı dolap süslerini de görmekteyiz. Ayrıca, geleneksel Çorum hayatında, yemeklerde misafirlere verilen oyalı mendillerin yerini kâğıt peçeteler almıştır.
Yaklaşık yüze yakın yemek çeşidine sahip olan Leblebisi ile ünlü Çorum mutfağı, binlerce yıllık geçmişinde biriktirdiklerini yansıtır sofralara. Yöresel tatları yaşatan değişik mekanlarda mayalı (saç mayalısı, tava mayalısı), yanıç, cızlak, göğ domates, söbelek dolması, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani (hamurlu, yumurtalı, mantarlı), helise, çullama, madımak, tirit, İskilip dolması, kuru mantı, keşkek, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava, malak ve hasıda gibi lezzetleri tadabilirsiniz.

Çorum mutfağının bilinen aş yemek çeşitleri de şunlardır:

seafoodplus.info aşı; yağla kavrulmuş undan yapılır.
seafoodplus.info aşı; çorbadan az pilavdan çok sulu olarak bulgurdan yapılır.
3.Düğül aşı; çok ince çekilmiş bulgurdan yapılır.
seafoodplus.infoğa aşı; yağsız yoğurttan yapılır.
5.Sütlü aş; yarmaya süt karıştırılarak yapılır.
seafoodplus.infoğurtlu aş; yoğurt karıştırılmış yarmadan yapılır.
seafoodplus.infoç aşı; mercimek, erişte, sarımsaklı yoğurt karıştırılarak yapılır.
seafoodplus.info aşı; muska biçiminde içi kıymalı hamur aşına sarımsaklı yoğurt katılarak yapılır.
seafoodplus.info; soğan, kıyma, yumurta ve bir miktar su ilavesiyle yapılır.
Borhani; hamurlu, yumurtalı ve mantarlı olarak üç çeşittir. Hamur küçük küçük kesilerek ortasına delik açtıktan sonra bir tencereye konur. Piştiği zaman üzerine yoğurt dökülür.
Helise; az miktarda yağ ile pişirilen yarma, ayrı pişirilmiş yağsız et parçalarıyla beraber bir tokmakla dövülerek karıştırılır, üzerine kızarmış yağ ekilerek yenir.
Çullama; un ve yağ ile yapılan garnitür, pişmiş hindi veya kaz eti parçalarının üzerine dökülerek yapılır.
Mücver; yumurta, maydanoz, kıyma karıştırılır. Bu malzeme hususi şekildeki tavaların çukurlarında toplanmış olan kızgın yağ içine atılarak kızartılır.
Mıklama; peynir veya pastırma, kıyma veya ıspanak üzerine kırılan yumurtaya kızgın yağ dökülmek suretiyle haşlanarak yapılır.
Közleme; külbastı olarak da bilinir.
Madımak; semizotu nevinden bir tür yabani ot sade yağ ile haşlanır. Su ilavesiyle pişirilir, içine az miktarda pastırma da konulur.

Hamur İşleri

1.Cızlak; helle hâlindeki mayalı hamur, kızgın yağlı bir sac üzerine dökülerek pişirilir.
seafoodplus.infoı; tava ve sac mayalısı diye ikiye ayrılır. Tava mayalısı, tavada kızdırılan yağın içinde, açılmış yuvarlak hamur parçaları kızartılarak yapılır. Sac mayalısı, katıca yoğrulmuş kalın, yuvarlak hamur parçaları kızgın sac üzerinde pişirilerek yapılır. Buna bazlambaç da denilir.
seafoodplus.info; yağlı yoğrulmuş hamurlar, ince olarak açılır ve yuvarlak biçimde kesilir. Parçanın üzerine soğanla kaynamış kıyma veya peynir konularak üstüne bir kat daha açılmış hamur yapıştırılır. Tavada kızdırılmış bol yağ içinde, börek kıvamında kızartılır.
4.Kızartma; yufka ekmeği su ile ıslatılır, içine kıyma serpilir, dört köşe katlanır, bol yağ içinde iki tarafı da kızartılır.
5.Kömbe; mayasız hamur kızgın bir taş üzerine yapıştırılır veya kızgın küle gömülerek pişirilir.
seafoodplus.info; yufka ekmeği pişirilirken, daha küçük yapılan sıcak yufkanın üstüne tereyağı dökülür. Buna yağlı ekmek de denmektedir.
seafoodplus.infoıç; yine yufka ekmeği pişirilirken yapılır. Yufka hamurunun içine kıyma, peynir veyahut ıspanak konularak sac üzerinde pişirilir. Bir tür börektir.
7.Oğmaç; ıslatılmış yufka kızartılmış yağ içine parça parça doğranır, bir veya birkaç yumurta ilavesiyle karıştırılarak pişirilir. Buna höşmerim de derler.
Çorum’da meşhur tatlılardan bazıları da şunlardır:
seafoodplus.info beni; kuru yufka ekmeği parçalanarak bir kaba konur. Bir tavada pekmez, yağ karıştırılarak kaynatılır. Yufka ekmeğinin üstüne dökülür, bir miktar da ceviz ilave edilir. Buna “züğürt baklavası” da derler.
seafoodplus.infoçuval helvası; biraz yağ ile un kızartılır. Pekmez ilavesiyle helva hâline getirilir, sıkılarak küçük topaklar yapılır.
seafoodplus.info; limon tuzu ile şeker kestirilir, ağda hâline getirir. Sonra soğuk havada dondurulduktan sonra ağda elle sıkılarak uzatılır ve beyazlatılır. Daire hâline getirilerek kavrulmuş un içine yatırılır. Elle sıkılarak bu daire genişletilir ve tel tel olur.
seafoodplus.infoıda; su, şeker veya pekmez ile nişasta hafif ateş üstünde topakçıklar hâline gelinceye kadar bir miktar yağ ilavesiyle karıştırılarak yapılır.
seafoodplus.info; Çekilmemiş bütün yarmaya az miktarda nohut, fasulye karıştırılır. Koyu çorba hâlinde pişirilir. Pekmez ilave edilerek üzerine ceviz serpilir, bir nevi pekmezli aşuradır.
Çorum halk kültüründe, mutfakta kullanılan araç gereçlerin genel sıralaması şöyledir:
1.Çay kazanı seafoodplus.info (kazan) seafoodplus.info kazanı 4.Küpeli kazan
seafoodplus.info kazanı seafoodplus.info kazanı seafoodplus.info kazanı (en küçük tencere)
seafoodplus.infoşane (tencere)

Çorum’daki söyleyişiyle “masaf” tepsi çeşitleri de; baklava masafı, börek masafı, mantı masafı ve divan sinisi gibi adlar almaktadır.

ÇORUM’DAN YEMEK TARİFLERİ

KEŞKEK

Malzemeler:
(6 kişilik )
gr yarma (gendirme)
gr koyun eti
2-adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su

Hazırlanışı : Yarmalar akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir. İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır. Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir. Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır.

İSKİLİP DOLMASI

Malzemeler : ( 8 kişilik )
2 kg pirinç
1,5 kg et
gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan

Hazırlanışı :Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir.

Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir

TANDIR KEBAP:

Çorum Tandır Kebabı kuzu etinden yapılan, adından çok tadı ile meşhur bir lezzettir. Çorum İl Merkezinde sadece tandır kebap yapan ve satan çok sayıda lokanta vardır.

KARGI SIRIK KEBABI:

Bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi temizlenir. Uzunca bir sırığa tam ortadan geçirilerek, özel olarak hazırlanmış çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta yakılan ateşin başında çevrilerek pişirilir. Pişirilirken akan yağ bir kapta toplanır. Buna şerit adı verilir. Şerit de ayrıca kaynatıldıktan sonra, ekmekle beraber yenir. saat sonra iyice pişen kuzu, sırıktan çıkarılarak parçalanır ve servise sunulur. Sırık kebabı, Kargı’da her zaman bulunur. Kargı sırık kebabına, kuzu çevirme de denilmektedir.

MANTI :

Malzeme (4 kişilik )
1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
gr margarin
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarmısak
1 adet kuru soğan

Hazırlanışı :

Mantı 2 çeşittir. 1-Kuru Mantı
2-Sulu Mantı
 

Kuru Mantı :
Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. 2 yumak yapılır. Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır. Kıymanın içine soğan rendelenir. Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla kesilir. İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür. Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır.
Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Sulu Mantı ise; Hamur aynı ölçülerde hazırlanır. Hamur kare şeklinde kesilir. 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır. İçine kıyma konulmaz. Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir. (15 su bardağı kadar su kaynatılır. İçine 1 yemek kaşığı tuz atılır.) Tencereye margarin konulur. Eridikten sonra kıyma ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğan rendelenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Tabakların üzerine dökülür.

Not: Geleneksel Çorum yemeklerindendir. Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır. Özel günlerde ve isteğe göre her zaman yapılabilir. Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir.

 

ÇATAL AŞI :

Malzemeler ( 6 kişilik )
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su

Hazırlanışı :

Tencereye yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır.

Not: Geleneksel Çorum yemeğidir. Çorum ve çevre ilçelerde de yapılıseafoodplus.infoında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.

ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA)

Malzemeler ( 6 kişilik )
gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
gr ceviziçi
gr nişasta
gr şeker

Hazırlanışı :

Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülüseafoodplus.infoğuduktan sonra servis yapılır.

Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir.

Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle büzdürülerek getirilir. Buna da burma baklava denir. Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır. Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır. Şerbet dökülür servis yapılır.

Not: Çorum’un yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri yapılmaktadır.

 

LEBLEBİ :

Çorum’un meşhur sarı leblebisi kuru nohuttan yapılıseafoodplus.infon leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdüseafoodplus.info dükkanlarda , tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere , oradan leğenlere doldurulur. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur. İlimizde her köşe başında bir leblebici dükkanı bulmanız mümkündür. Öteden beri yöremizde yetişen nohutun iriliği ve leblebiye dönüşümü haklı bir üne kavuşmuştur. Ancak altmışlı yıllardan sonra artık bölgede yetiştirilen nohut , leblebi üretimine yetmemeye başlamış ve başka bölgelerden nohut getirilmiştir. Buna rağmen Çorum leblebisi ününden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bunda , kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan kavurma işlemlerindeki beceri önemli rol oynamaktadır. Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini kazandıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken , tüp gazın kullanıldığı modern yöntemler de uygulanmaya başlanmıştır. Leblebi yapmak için öncelikle ateş tuğlası , kerpiç , tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocağı gerekir. Kullanılacak odunların iz yapmayan cinsten olması öseafoodplus.info işleminden geçirilen nohutlar önce boylarına göre ayrılıseafoodplus.infoi kavurma işleminden sonra sıcak olarak çuvallara doldurulup iki gün seafoodplus.info kavurmadan sonra da iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek gün seafoodplus.infoar üçüncü kavurmadan önce nemlendirilip bir kez daha bir gün süreyle çuvallarda bırakılır.Üçüncü kavurmada nohutların kabukları ayrılır. Leblebinin acılı , tuzlu , karanfilli ve diğer çeşitlere dönüşmesi bu son kavurma işleminden sonra gerçekleşir. İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi , bu kadar çaba , zahmet ve eşsiz lezzet , Çorum Leblebisinin ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasındaki en önemli nedendir.








&#;orum yemekleri - &#;orum'da ne yenir ve neyi meşhur? &#;orum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi

Lezizz

Haber Giriş: -  

Çorum ülkemizde genellikle leblebisi ile tanınan bir ildir. Bunun yanında Çorum Kapari bitkisinin yetiştirilmesinde de Türkiye’de ilk sıradadır. Ancak bu yazımda sizlere bunları bir kenara bırakarak Çorum’a gittiğiniz zaman neler yiyebilirsiniz, Çorum’un yöresel yemekleri nelerdir bunlardan bahsedeceğim.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Listemin ilk sırasında Çorum’un yaprak içi aşı yemeği var. İçinde çeşitli ürünler bulunduran yaprak içi aşı Çorum’a gittiğiniz zaman yemeniz gereken yemekler arasındadır.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Listemin ikinci sırasında tabi ki bir tandır yemeği var. Eğer Çorum’a giderseniz mutlaka yemeniz gereken yemekler arasında Çorum’un kuzu tandırı var.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Söbelek dolması Çorum’da genellikle çok özel zamanlarda yenen bir yemektir. Bunun sebebi ise Söbelek dolmasının Çorum’da çok özel bir yemek olmasıdır. Dolmada kullanılan kuzu göbeği veya morel mantarı yemeğe farklı bir tat katmaktadır.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Yırtma aşı asma yaprakları katılarak yapılan bir yemektir. Yırtma aşı Çorum’un kendine has bir lezzetidir ve Çorum’da yenmesi gereken yemekler arasındadır.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Adını Çorum’un İskilip ilçesinden alan İskilip dolması Ca dolması olarak da bilinir ve Çorum halkı tarafından genellikle özel günlerde yenir.

Eğer &#;orum’a Gelirseniz Tatmanız Gereken Lezzetler Burada

Son olarak listemde Teltel tatlısı var. Lezzet olarak pişmaniye ile benzerlik gösteren Teltel tatlısı Çorum’un adeta bağımlılık yapacak lezzetleri arasındadır.

 

Çorum’a geldiğim zaman neler yiyebilirim? Çorum’un yöresel lezzetleri nelerdir? Yaprak içi aşı nedir? Kuzu tandır nedir? Söbelek dolması nedir? Yırtma aşı nedir? İskilip dolması nedir? Teltel nedir?

 Son Güncelleme:

&#;orum yemekleri - &#;orum'da ne yenir ve neyi meşhur? &#;orum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi

Çorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.

Leblebi denilince ülkemizde akla gelen şehir hangisidir? Sorusuna verilecek net yanıt Çorum'dur. Leziz leblebisi ile ünlü olan kent, bilinen yemeklerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen ve fazla bilinmeyen yöresel yemekleriyle de dikkate alınması gereken bir mutfak kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze geleneksel mutfağını en güzel şekilde koruyan ve gelecek nesillere aktaran şehirler arasında kesinlikle Çorum özel bir yerde bulunuyor. Düğün, nişan gibi özel gün ve gecelerde misafirperver Çorum halkı en nefis yemeklerini misafirlerine ikram ediyor.

Çorum Yemekleri - Çorum'da Ne Yenir ve Neyi Meşhur?

 Çorum'u gezip görmeyi planlayanlar, bu gezileri esnasında şehrin en meşhur tatlarını tatmak ve Çorum'un damakları şenlendiren, tabak tabak tüketilmek istenen yöresel yemekleri hakkında yakından bilgi sahibi olmak istiyorlar. Çorum'un beşlisi olarak adlandırılan özellikle düğün ve nişanlarda misafirlere ikram edilen düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava kentin en meşhur ve bölgenin kültürünü en iyi şekilde yansıtan beğenilen lezzetlerdir. Bununla beraber İskilip dolması, yırtma aşı, söbelek dolması ve madımak mutlaka tadılması gereken geleneksel yemeklerdir.

 Çorum'a ayak basanlar leziz yemekleri dışında çarşıdan neler almadan Çorum'dan ayrılmamaları gerektiğini de merak ederek araştırıyorlar. Meşhur leblebisinin dışında Çorum'dan alınacak pek çok tat var. Bu gıdalar arasında Kargı tulum peyniri kesinlikle tavsiye ediliyor. Kargı tulum peynirine alıç sirkesi, kavut, erişte, kuskus, kozalak şurubu pekmezi eşlik ediyor. Çorum hanelerinde Karadeniz'in etkisiyle mısır, taze fasulye, mısır unu, hamsi, sütlaç sıklıkla yapılarak afiyetle tüketilmektedir. Ayrıca güveç, bamya, yayla çorbası ve haşhaşlı çörek gibi Orta Anadolu'ya özgü yemeklerde pişiriliyor.

Çorum Mutfağı Yemeklerinin İsimleri ve Listesi

 Çorum mutfağının sevilen ve tarifleri araştırılan yöresel yemeklerinin isimleri ve listesi şöyle:

 - İskilip Dolması

 - Çatal Aşı

 - Yaprak İçi Aşı

 - Söbelek Dolması

 - Pastırmalı Madımak

 - Kuzu Tandır

 - Keşkek

 - Sıkma Baklava

 - Çorum Mantısı

 - Teltel

 - Sırık Kebabı

 - Yırtma Aşı

- İskilip Dolması: İskilip, Çorum'un ünlü ilçelerinden biridir. İskilip'in bu kadar meşhur olmasında en önemli etkenlerin başında İskilip dolması geliyor. Bu nefis dolma, düğün gibi özel günlerin baş tacı yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor. Büyük kazanlarda pişirilen İskilip dolmasının içerisinde Akçeltik pirinci, et, et suyu ve kuyruk veya sığır içi yağı bulunuyor. Pişirilmesi uzun sürse de, yapımı oldukça emek gerektirse de ortaya çıkan lezzet parmak ısırtıyor.

- Çatal Aşı: Anadolu mutfağının gözbebeği yeşil mercimek bu özel yemekte ana malzemeyi oluşturuyor. Genellikle çorba olarak tüketilmekle beraber doyurucu bir çorba olarak ana yemek değerine sahiptir. Çatal Aşında mercimeğin yanı sıra yarma da yer alıyor.

- Yaprak İçi Aşı: Kuru börülceden mercimeğe; nohuttan bulgura çok sayıda değerli besini aynı tabakta birleştiren eşsiz bir yemektir. Acılı olması da ayrı bir özelliğidir. Asma yaprağı ile servis ediliyor.

- Söbelek Dolması: Söbelek dolması, Çorum'a özgü harika bir dolma çeşidi. Çorum ve çevresinde yetişen bir mantar türü olan kuzu göbeği veya morel mantarı olarak da bilinen pek şekilli bir mantar kullanılarak hazırlanıyor. Özel yöresel bir tat olarak çok özel misafirlere mutlaka ikram ediliyor.

- Pastırmalı Madımak: Çorum ve çevresinde bol miktarda bulunan madımak bu enfes yemeğe hayat veriyor. Ispanak yemeğine benzetilse de içerisine ince ince doğranan pastırmaların katılmasıyla çok farklı bir lezzeti yemek severlerle buluşturuyor.

- Kuzu Tandır: Ülkemizin çeşitli illerinde özenle yapılan kuzu tandır, Çorum mutfağında da çok özel bir yere haizdir. Kuzu etinden hazırlanan ve uzun saatler boyunca kısık ateşte pişirilen bu lezzet Çorum'a gelenlerin mutlaka yemesi gereken bir yemektir.

- Keşkek: Anadolu'nun birçok köşesinde et veya tavuk ile yapılan keşkek, Çorum'da bambaşka bir lezzet ile tabaklarda yerini alıyor. Leziz koyun etinden yapılan keşkek, besleyici bir yemek olarak da sevilerek yeniliyor.

- Sıkma Baklava: Çorum'da bol bol yapılan sıkma baklava, bembeyaz kalan yufkaları ile görsel olarak insanları etkilerken bol cevizli içi ile damaklara hitap ediyor.

- Çorum Mantısı: Bol salçalı ve tereyağlı sosu, özenle açılan hamuru, iç harcındaki leziz dana kıyma ile mantı çeşitleri arasında oldukça beğeniliyor.

- Teltel: Un, şeker ve su kullanılarak hazırlanan Çorum'a özgü nefis bir tatlıdır. Pişmaniyeye benzerliği ile ilgi çekmektedir.

- Sırık Kebabı: Çorum ve Sinop illerinde meşhur olan bir çeşit çevirme kebabıdır. Orijinal olarak yapılması gastronomi açısından bölgeye olan ilgiyi artırmaktadır.

- Yırtma Aşı: Asma yapraklarının yırtılarak kullanılması sebebiyle bu isimle anılmaktadır. Ekşili yaprakları bambaşka bir lezzet katmaktadır. İsteyenler kuzu incik gibi kemikli et ya da kuşbaşı doğranmış et ilave ederek lezzetini daha da artırmaktadırlar.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir