düşen dişin yerine yenisi ne zaman gelir / Alt çenede süt dişleri düşmeden gelen daimi kesiciler ortodontik bozukluğa yol açar mı? | Radixdent

Düşen Dişin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir

düşen dişin yerine yenisi ne zaman gelir

İlk Kalıcı Diş Ne zaman Çıkar

KALICI   DİŞ NEDİR?
yaşından itibaren 1. Büyük Azı dişi ile başlayıp 20 yaşına kadar   çıkan ve ömür boyu ağızda kalacak dişlere kalıcı diş demekteyiz. 

  

İLK KALICI DİŞ NE ZAMAN ÇIKAR?
yaşında süt dişlerinin en gerisinden çıkan 1. BÜYÜK AZI dişidir. Bu   diş tüm süt dişleri ağızda iken çıkan bir dişdir. Genellikle ebeveynler   tarafından süt dişi sanılır. 
 

DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR?
Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle   çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine   kalıcı ön kesici dişler yerini alır. yaşında çocuğun üst ve alt   çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar. yaşında   süt yan dişlerin düşmesiyle kalıcı 1. Küçük Azılar yerlerini alır.    yaşlarındada 2. Küçük Azılar, 2. Büyük Azılarda 12 yaşlarında çıkar. Bu   nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal   koşullarda yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler   verilen 3. Büyük Azı dişi çıkar.

KALICI DİŞLER KAÇ TANEDİR?
Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16 üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 diş bulunur.

1. BÜYÜK AZI NEDEN ÖNEMLİDİR?
 Bu dişin nazik bir fidan kıymetli bir inci gibi ağızda tutulması   gerekir. Sürekli dişler içinde 6 yaşında ilk çıkan ve 12 yaşına kadar   yemeklerin çiğnenmesini temin edecek ve hayat boyu ağızda kacak olan bu   dişdir. Bu dişin vaktinden önce kaybedilmesinin en büyük nedeni onun süt   dişi gibi düşünülmesindendir. Bu dişe gelen en büyük tehlike süt dişlerini ihmal etmekten gelir. "SÜT DİŞİ NASIL OLSA DEĞİŞECEK"   zihniyetiyle yola çıkıldığında gelecekteki pek çok problemin kaynağı   olmaktadır.  


  

Süt dişleriyle ilgili 6 soru, 6 cevap

Süt dişlerinin önemi nedir, nasıl bakılmalı?

Doğumdan sonra ortalama 4/6 ay arasında sürmeye başlayan süt dişleri 2,5 yaş civarında sürmesini tamamlar. Süt dişlerinin ağızdaki görevleri ise şu şekildedir:

  • Çocuğun düzgün ve dengeli beslenmesini sağlamak
  • Konuşmanın gelişimini olumlu yönde etkilemek
  • Altından gelecek olan daimi dişi korumak ve bu dişin sürmesi için rehberlik yapmak
  • Çene yüz iskeletinin gelişimine katkıda bulunmak

Bebeklerin süt dişlerini karbonatlı su ve tülbentle silinmeli mi? Diş bakımına ne zaman başlanmalı

İlk dişler sürmeye başladığı andan itibaren, ebeveyn temiz bir havlu, tülbent veya gazlı bez ile öğünlerden sonra bebeğin dişlerini temizlemelidir. ay itibari ile dişler yine ebeveyn kontrolünde yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmaya başlanmalıdır. Diş macunu kullanımı 3 yaşından itibaren başlamalıdır.

Ebeveynler süt dişleri konusunda nelere dikkat etmeli?

  • Süt dişlerinin korunması ve bakımı konusunda ilk ve en önemli görev ebeveynlere düşmektedir.
  • Yaşamın ilk aylarında bebeğe biberonla gıda verilecekse mamanın içine bal, şeker bisküvi gibi malzemeler kesinlikle konulmamalıdır.
  • Emzik kullanımı mevcut ise aynı kurallar emzik için de geçerlidir. Emzik şekerli bir gıdaya batırılmamalıdır.
  • Yaklaşık 7 yaşına kadar diş bakımı ebeveyn kontrolünde yapılmalıdır.
  • Çocuk mümkün olduğunca şekerli gıdalar ve abur cuburdan uzak tutulmalıdır.

Süt dişlerinin çürümesi, nasıl olsa yenileri çıkacak diye çoğu zaman önemsenmiyor, oysa “kılavuz dişler” olan süt dişler erken düşerse yeni dişler zamansız ve yamuk çıkabiliyor, değil mi?

  • Süt dişleri çoğu ebeveyn tarafından “Nasıl olsa düşecek, bu dişler geçici, yerine zaten yeni dişler gelecek” gibi düşüncelerle önemsenmemektedir. Oysa bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Süt dişlerinin, kendi düşme zamanları gelene kadar ağızda sağlıklı olarak kalmaları çok önemlidir.

Çürük bir diş;

  • Vücutta enfeksiyon kaynağı yaratır
  • Alttan gelecek kalıcı dişlerin yapısını bozar
  • Estetiği ve dolaylı yoldan çocuğun psikolojisini bozar.
  • Süt dişinde erken bir kayıp yaşanır ve yerine yer tutucu yapılmazsa, alttan gelecek olan yeni diş rehberini kaybetmiş olur ve bu yüzden yanlış yerden sürebilir. Bu durum ileride dişlerde çarpıklığa neden olur ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğar.

Süt dişi yamuk çıkarsa ne yapılmalı?

Süt dişinin yamuk çıkması genellikle herhangi bir müdahale gerektirmez. Süt dişlerinin tamamı dökülüp yerine kalıcı dişler sürdüğünde yamukluk devam ediyorsa, o zaman bir ortodontik müdahaleye gerek olup olmadığı incelenmelidir.

Süt dişleri yeni dişlerin gelmesine etki eder mi?

Süt dişleri; kalıcı dişlerin rehberi, kılavuzudur. Süt dişinin zamanından önce çekilmesi , çürük olarak ağızda bırakılması alttan gelecek olan daimi dişin hem sağlığını, hem de doğru pozisyonda çıkmasını engeller. Bu da zamanla daha büyük problemlere yol açseafoodplus.info olarak çocuklarımızı 1 yaşından itibaren dişhekimi ile tanıştırmalı, kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıyız.

Genellikle süt dişleriyle karıştırılan ve yerine yenisinin geleceği kanısıyla ihmal edilen altı yaş dişleri, aslında ‘kalıcı’ dişler ve bu nedenle özenli bakım gerektiriyor.

Çocuklarda genellikle altı yaş civarında çıkan ilk kalıcı dişler, ‘altı yaş dişleri’ olarak adlandırılıyor. Toplamda dört adet olan bu dişler, sağ-sol ve alt-üst çenede bulunuyor. Çocuğun bu yaşlarda diğer tüm dişleri süt dişi olduğundan ‘altı yaş dişleri’ de önemsenmeyebiliyor. Oysa bu dişlerin yerine yenileri çıkmıyor ve bu nedenle çocukların ağzındaki ilk azı dişleri olan bu dişlere çok iyi bakmak gerekiyor.

Korunması gereken ilk kalıcı dişler olan ‘altı yaş dişleri’ gerek çocukların bu yaşlarda şeker ve çikolataya olan düşkünlüğü ve gerekse henüz diş fırçalama ve ağız bakımına düzenli olarak başlanmamış olması nedeniyle çürümeye çok yatkın oluyor. Bu dişlerin çürüdükten sonra, süt dişi zannedilerek tedavi olmaması durumunda ise dişin kaybedilme riski yükseliyor. Altı yaş dişlerinin erken kaybedilmesi, çene gelişiminde ve diş diziliminde bozukluklara neden olabiliyor. Bu nedenle bu ilk kalıcı azı dişlerini önemsemek ve sağlıklıyken korumak son derece önemli. 

Nasıl korunmalı?
Altı yaş dişleri için ilk yapılması gereken, koruyucu tedavi anlamına gelen, dişlerin çürümeye karşı muhafaza edilmesi. Diş fırçalama alışkanlığı, düzenli diş hekimi kontrolleri, flor ve fissür sealant uygulamaları ile çürüklerin önüne geçmek mümkün ancak dişlerde çürüme gerçekleşmişse vakit kaybetmeden çürük tedavisine başlanması gerekiyor.

Diş fırçalama: Çocuğa bu yaşlarda, hatta üç yaşından itibaren, kendisine uygun bir diş fırçasıyla, bezelye tanesi kadar macunla diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı. Diş macunu (florürlü olanlardan tercih edilebilir. Fırçalama işlemine ebeveynlerle beraber ve onların kontrolünde başlanmalı. Özellikle sabah kahvaltısı sonrası ve akşam yatmadan önce dişler fırçalanmalı.     

Diş hekimi kontrolü: Altı ayda bir veya yılda bir kez, çocuk diş hekimine götürülmeli. Ayrıca diş hekimine gitme konusunda anne-babanın ve çocuğun yakınlarının yaşadığı kötü deneyimlerin çocukla paylaşılmamasına, diş hekimine gitmenin bir ceza olarak yansıtılmamasına dikkat edilmeli.

Flor uygulaması: Diş hekiminin uygun gördüğü durumlarda, çocuğun dişlerine flor uygulanmalı. Bu işlem, dişleri korumaya yönelik çocuğa hiçbir acı vermeyen flor maddesinin dişe sürülüp (veya çocuğun ağzına uygun materyaller ile uygulanarak) bir süre bekletilmesi şeklinde yapılıyor.

Fissür sealant uygulaması: Diş hekimlerinin gerekli gördüğünde yapacağı bu  işlem ‘koruyucu tedavi’ kapsamına giriyor. Altı yaş dişlerinin çiğneme yüzünde girintili çıkıntılı bir yapı bulunuyor. Genellikle diş çürükleri, bu girinti (fissür) kısmından başlıyor. Çürük oluşumunu engellemek için dişin, bu oyuk (girinti) kısımlarında koruyucu bir bariyer oluşturuluyor. İşlem kısa sürede kolaylıkla uygulanıyor. 

Çürük tedavisi: Dişlerin çürümesine engel olunamadı ve çürükler başladıysa, bu durumda hiç zaman kaybetmeden çürük tedavisi için diş hekimine başvurulmalı.

Dt. Elif Nur Yıldız
Bayındır Söğütözü Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı

D&#;şen diş tekrar yerine konabilir

Haberin Devamı

Diş kırılması ve dişin tamamen yerinde çıkması çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur. Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, böyle durumlarla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini anlattı.

Diş kırılırsa ne yapmak gerekir?

Bir kaza sonucu çocuğun dişinin bir kısmı kırılırsa yapılması gereken ilk şey kırık diş parçasının bulunması ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurulmasıdır. Kırığın şekli ve büyüklük miktarına göre diş hekimin kırık parçayı tekrar yerine yerleştirme ihtimali değişir. Şartlar uygunsa kırık parça tekrar doğal diş ile birleştirilebilir.

Diş tümü ile yerinden çıkarsa…

Çocuklarda gerekli şartlar sağlanabilirse tamamı ile çıkmış olan diş dahi yerine konulabilir. Yapılması gereken ilk iş çıkmış olan dişin bulunmasıdır. Ancak böyle bir durumda çıkan dişin kök kısmından tutmamaya çok dikkat etmek gerekir. Çünkü dişin kök kısmında, diş yerinden çıksa dahi bir süre canlı kalabilecek hücreler bulunur. Bu hücreler tamamı ile çıkan dişin tekrar yerine yerleştirildiğinde kemiğe tutunabilmesini sağlarlar. Bu nedenle çıkan dişin kök kısmından tutulmaması çok önemlidir. Dişi doğru koşullarda muhafaza edip en geç iki saat içerisinde diş hekimine başvurabilirseniz, dişin tekrar yerine yerleşip kemiğe tutunma şansı büyük ölçüde artar.


Çıkan dişi nasıl muhafaza edilmelidir?

Kök kısmından tutmadan hafif şiddetle akan suyun altında diş yıkanmalıdır. Eğer siz veya çocuğunuz panik halde değilseniz dişi yerine oturtup, en kısa sürede diş hekimine ulaşabilirsiniz. Ancak dişi yerine yerleştiremezseniz süt ya da serum içerine koyarak da getirebilirsiniz. Süt ve serum hücrelerin canlı kalmasına yardımcı olacaktır. Yakınlarımızda süt veya serum bulmak gibi bir imkanı yoksa dişi tükürük içerisinde saklamaya çalışmak gerekir. Çocuğunuzun biraz sakinleşmesini bekledikten sonra yıkadığınız dişi çocuğunuzun ağız içerisinde bekletmesini sağlamaya çalışmalısınız. Böyle bir durumda çocuğun dişi yutmaması için alt çenede arka tarafa doğru yanakla dişler arasındaki bölge dişin en rahat ve güvenli saklanabileceği alandır.

Bu şartlardan birini sağlayıp en geç iki saat içerisinde diş hekimine başvurabilirseniz çocuğunuzun tekrar sağlam dişine kavuşma şansı büyük ölçüde artar.

#Diş Kırılması#D&#;şmek#Ağız Sağlığı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir