bağırmaktan boğaz ağrısına ne iyi gelir / Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer? Boğaz iltihabını ne geçirir? - Sağlık Haberleri

Bağırmaktan Boğaz Ağrısına Ne Iyi Gelir

bağırmaktan boğaz ağrısına ne iyi gelir

Boğaz Ağrısı


Boğaz ağrısı, en sık karşılaşılan şikayetlerdendir. Bu yüzden birçok kişi muayene ve tedavi olmaktadır.

Boğaz Ağrısına Ne Yol Açar? Boğaz ağrısı, birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İltihaplar, boğaz ağrısının en sık sebepleridir ve bunlar bulaşıcıdırlar. İltihaplar, çoğunlukla virüs (soğuk algınlığı, enfeksiyöz mononükleaz) veya bakteriler (strep, mikoplazma) tarafından oluşturulurlar.
Bakteriler ile virüsler arasındaki en önemli fark, bakterilerin antibiyotik ile tedavi edilebilmesi, virüslerin tedavi edilememesidir.

Virüsler: Çoğu soğuk algınlığının sebebi, virüslerdir. Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı ile beraber bulunduğunda muhtemel sebep, bilinen yüzlerce virüsten bir tanesidir. Çok bulaşıcıdırlar ve özellikle kışın salgın yaparlar. Vücut, kendi yaptığı mücadele ile bu hastalıktan yaklaşık bir hafta içerisinde kurtulur.

Kızamık, su çiçeği, boğmaca gibi, virüslerin yol açtığı hastalıklara da boğaz ağrısı eşlik eder. Boğazdaki aft ve pamukçuk da oldukça ağrılıdır.

Bir haftadan fazla süren bir virüs enfeksiyonu, "enfeksiyöz mononükleaz"dır. Bu virüs, lenf bezlerini tutar, bademcikte büyüme yapar ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür. Bazen boğaz ağrısı, solumayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. Altı hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliğe yol açabilir.

Bu hastalık, yetişkin ve bulûğ çağında ağırdır, fakat çocukluk döneminde daha hafif geçer. Tükürük ile geçtiği için "öpücük hastalığı" da denir. Mamafih, ağızdan ele, oradan tekrar ağıza geçerek de bulaşabilir. Bu yüzden, aynı havlu, yemek kapları kullanılmamalıdır.

Bakteriler: "Strep" iltihabı, "streptococcus" diye isimlendirilen bakteri ailesinden kaynaklanır. Tedavi edilmezlerse düşük bir ihtimal de olsa kalp kapakçıklarını (romatizmal ateş) ve böbreği (nefrit) etkileyebilir. Bu tür mikroplar, aynı zamanda kızıl, bademcik iltihabı, zatürre, sinüzit ve kulak iltihaplarına da sebep olabilirler.
"Strep" iltihabının oluşturabileceği zararlar göz önüne alınarak, antibiyotik ile tedavi edilmelidirler. Çoğunlukla basit soğuk algınlığından daha uzun süre boğaz ağrısına sebep olurlar. Bu bakteri, muayene ile her zaman tespit edilemez, boğaz kültürü gerekebilir.

Bademcik, dilin arka kısmına gelen, boğazın her iki tarafında bulunan lenf dokusu kitlesine verilen isimdir. Bazı durumlarda, bu dokular mikrop barındırabilir. Son yapılan araştırmalar, sık bademcik iltihabı geçiren çocukların, bademcikleri alındığında, daha sağlıklı olduklarını göstermiştir.
Burun ve sinüs iltihabı olan kişilerde, bu iltihaplı akıntının genizden boğaza gelmesi sebebi ile boğaz ağrısı oluşabilir.
En tehlikeli boğaz iltihabı, boğazın girişinde bulunan "epiglot" denilen yapının iltihaplanmasıdır. Bu durum nefes yolunu tıkayabileceği için aciliyet arz eder. Yutmanın çok ağrılı olduğu, ağızdan salya aktığı ve solumanın zorlaştığı durumlarda şüphelenilir.

Alerji: Saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin olduğu sıra boğaz ağrısı da hissederler. Burunu rahatsız eden, aynı çiçek tozu ve küfler, boğazı da rahatsız edebilirler. Kedi ve köpeğe alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarla birlikte oldukları zaman boğaz ağrısından şikayetçi olabilirler. Ev tozu da en sık alerji sebeplerindendir ve özellikle kışın ısınmanın etkisiyle kuru havada rahatsızlık yaratırlar.

İritasyon: Kışın, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisiyle, bilhassa sabahları artmış olarak hissedilen boğaz ağrısı olabilir. Bu, odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir. Burun tıkanıklığı sebebi ile sürekli ağzından nefes alan insanlarda da boğaz kuruluğu ve ağrı görülebilir. Burun muayenesi ve gerekli tedavisi gerekir.

Sabahları olan boğaz ağrısının bir sebebi de, asitli mide muhtevasının boğaza kaçmasıdır. Yatağınızın başını on beş, yirmi santimetre daha yukarıda tutmanız faydalı olur. Yatmadan önce birkaç saat bir şey yememeniz gerekir. Mide asidine iyi gelen ilaçlar faydalı olabilir. Bunlar yardımcı olmazsa, hekime başvurmalısınız.

Endüstriyel hava kirliliği ve havadaki kimyasal maddeler, burun ve boğazı tahriş edebilir; fakat şu ana kadar bilinen en sık ve etkili tahriş maddesi, tütün dumanıdır. Sigara dumanının içindeki maddelere alerjik kimseler, buna tahammül edemezler. Diğer tahriş eden maddeler, alkol ve baharatlı yiyeceklerdir.
Bir müsabakada veya başka bir yerde aşırı bağıran bir insanda, hem boyun kaslarının yorgunluğu, hem de boğazın tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür. İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilirler. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yüksek ses çıkartabilirler.

Tümörler: Boğaz, dil ve nefes borusunun tümörleri her zaman olmasa da, çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı ile ilgilidir. Bazen kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü, böyle bir tümörün belirtisi olabilir. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ve hafiftir. Diğer önemli şikayetler, ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır.

Teşhis, kulak, burun, boğaz hekimince konur. Özel aynalar veya endoskopik aletler ile bu bölgeler muayene edilir.

Boğaz Ağrımı Nasıl Tedavi Edebilirim?
Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı, aşağıdaki şu uygulamalarla biraz azaltılabilir:

*Sıvı alımınızı arttırınız (Ballı sıcak çay, bilinen bir halk çaresidir).
*Yatak odanızda bir nemlendirici veya buhar kaynağı bulundurunuz.
*Tuzlu su ile günde birçok kez boğazınızı gargara yapınız (Yarım bardak suya dörtte bir çorba kaşığı tuz konur).
*Hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
*Boğazı uyuşturan pastillerden kullana-bilirsiniz.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?
Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığının yol açtığı beş ile yedi günden daha uzun sürüyorsa, kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici maddeden olmuyorsa, doktora görünmelisiniz. Şu belirtiler, doktora başvurmanız için size uyarı olmalıdır:

*Şiddetli ve uzun süren boğaz ağrısı
*Nefes almada güçlük
*Yutmada güçlük
*Ağzı açmada güçlük
*Eklem ağrıları
*Kulak ağrısı
*Döküntü
*Ateş (38 derecenin üzerinde)
*Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
*Boyunda şişlik
*İki haftadan uzun süren ses kısıklığı

Ne Zaman Antibiyotik Almalıyım?
Antibiyotikler, bakterilerin üremesini durduran veya onları öldüren ilaçlardır. Hekim, sık boğaz iltihabına yol açan "strep" türü bakterilerden şüphelendiği zaman penisilin, eritromisin gibi antibiyotikler reçete eder. Fakat bazı bakteri türleri, penisilinden etkilenmez böylece diğer antibiyotik gruplarını kullanmak gerekir. Antibiyotikler, virüsleri öldürmezler, fakat virüsler insanın bakterilere karşı olan direncini zayıflatırlar. Bu tür bir karışık iltihap oluşursa, antibiyotikler gerekli olabilir.

Antibiyotik, hekim tarafından reçete edildiği zaman, hekimin tavsiye ettiği şekilde tam olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde, iltihap baskı altında kalır, ilaç kesildiğinde tekrarlayabilir.

Ailenin Diğer Fertleri Tedavi Edilmeli Mi Veya Boğaz Kültürü Yapılmalı Mı?
"Strep", kültürde ürediği zaman, bu mikrop çok bulaşıcı olduğu için, bazı hekimler ailenin diğer fertlerini de ilaçla tedavi ederler. Bazı hekimler, sadece ailede boğazı ağrıyan kişileri tedavi eder, diğerlerinin boğaz kültürünü yaparlar. Bundan dolayı, diğer aile fertlerinizin boğazının nasıl olduğunu hekiminize söylemeyi unutmayınız. Aile fertlerine çok yaklaşmayınız ve havlu, tabak gibi malzemeleri beraber kullanmayınız. Ellerinizi sık sık yıkayınız.

Burada belirttiğimiz tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikayetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

 

Boğaz ağrısının sık görülen nedenleri;

    1. İnfeksiyonlar (Viral,Bakteriyel, Mantar ve nadiren görülen infeksiyonlar)

    2. Alerji

    3. İritasyon

    4. Travma

    5. Larengofarengeal reflü

    6. Tümörler

Virüsler;

Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı ,boğaz ve genizde kuruma,ateş,kas ve eklem ağrıları virüs infeksiyonlarının üst olunum yolunda oluşturdukları hastalıkların genel monash.pw hastalıklar soğuk algınlığı,grip olarak adlandırılımonash.pw hastalıklar özellikle sonbahar ve kış aylarında salgın hastalıklara neden olurlar.
Kızamık, su çiçeği, boğmaca gibi, virüslerin yol açtığı hatalıklarda boğaz ağrısı ve ateş belirtileri gösterirler.
Viral infeksiyon hatalıklarının tedavisi yatak istirahati, bol sıvı alma ve ateş düşürücü,ağrı kesici alarak yapılmalıdımonash.pwikle viral üst olunum yolu infeksiyonları 1 haftada geçerler. İnfeksiyon daha uzun sürerse mutlaka bir doktora gidilmelidir.
Bir haftadan fazla süren bir virüs enfeksiyonu, **enfeksiyöz mononükleoz**dır. Bu virüs, lenf bezlerini tutar, bademcikte büyüme yapar ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür. Bazen boğaz ağrısı, solumayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir,dalak tutulumu olup dalak rüptürüne (patlamasına) neden olabilir. Altı hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliğe yol açabilir.
Bu hastalık, yetişkin ve bulûğ çağında ağırdır, fakat çocukluk döneminde daha hafif geçer. Tükrük ile geçtiği için **öpücük hastalığı** da denir. Buna karşın, ağızdan ele, oradan tekrar ağza geçerek de bulaşabilir. Bu yüzden, aynı havlu, yemek kapları kullanılmamalıdımonash.pwık doktor tarafından muayene ve laboratuvar testleri ile kolayca teşhis monash.pw mutlak yatak istirahati ,vitaminler ve ateş düşürücü ağrı kesicilerle yapılır.

Bakteriler;

Üst olunum yollarında infeksiyona neden olan bir çok bakteri türü vardır (streptokoklar,stafilokoklar,pnömokoklar ve diğerleri).
Bu bakteriyel infeksiyonlardan beta hemolitik streptokoklarla oluşan boğaz infeksiyonu ayrı bir öneme sahiptir. Tedavi ihmal edilirse kalpte, böbreklerde ve eklemlerde ciddi hastalıklara neden olurlar. Hastalık belirtileri şidetli boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Bademcilerin üstünde beyaz bir tabaka oluşumu, boğazın çok kızarık olması ve boyunda ele gelen lenf bezeleri beta infeksiyonundan şüphelenmemize neden olur. Tanıyı doğrulamak için kısa sürede sonuç veren strep A testi ile veya boğaz kültürü ile (sonuç genellikle 48saatte alınır) konur.
Tedavi 10 günlük antibiyotik (penisilin veya penisilin türevleri ile) verilerek yapılır. Diğer bakteriyel boğaz infeksiyonlarında tedavi benzer antibiyotiklerle 5 ila7 gün gibi daha kısa ürede sonuçlandırılır.

Reflü;

Boğaz ağrısı, yanma, yutma güçlüğü, kronik öksürük, mide sıvısı ve midedeki besinlerin boğazımıza gelmesi reflü hastalığının belirtileridir. Nedeni beslenme alışkanlığımıza ve sindirim sitemi hastalıklarına bağlıdır. Hastaların büyük bir çoğunluğu KBB uzmanlarına baş vururlar. Tanıyı desteklemek için PH moniterizayonu, endokopik muayene, radyolojik görüntüleme, sintigrafi yapılabilir. Tecrübeli bir hekim öykü ve detaylı KBB muayenesi ile kolayca tanı koyabilir. Daha sonraki adım hastanın bir gastroenteroloji uzmanına yönlendirilmelidir.
Reflü hatalarının uyması gereken kurallar: Sigara, alkol bırakılmalı, çay ve kahve azaltılmalı, asitli, gazlı içecekler içilmemelidir. Uykudan önceki 3 saat besin alınmamalı, baş yüksekte yatılmalıdır. Ağır cisimler kaldırılmamalıdır. İlaç olarak doktorun tavsiye ettiği preparatlar kullanılmalı, çok ileri vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.
 

Alerji:

Saman nezlesi ve mevsimsel alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin olduğu sırada boğaz ağrısı da hissederler. Ağrının nedeni burun tıkanıklığı sonucu ağız solunumu ve ona bağlı olarak ağız ve boğazın kurumasıdır.
Alerjik hastalarda sık gelişen sinüzitler ona bağlı geniz arkası akıntılar boğazda tahrişe ve ağrıya yol açabilirler.

İritasyon:

Kışın, burun tıkanıklığı olanlarda, evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisiyle, bilhassa sabahları artmış olarak hissedilen boğaz ağrısı olabilir. Bu, odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile önlenebilir.
Sigara, alkol alışkanlığı olanlarda, ortamda hava kirliliği olan işyerlerinde çalışan kişilerde de sık boğaz infeksiyonları ve tahrişe bağlı olarak boğaz ağrısı oluşur.
Bir müsabakada veya başka bir yerde aşırı bağıran bir insanda, hem boyun kaslarının yorgunluğu, hem de boğazın tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür.
İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilirler. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yükses ses çıkartabilirler. Profesyonel olarak sesini kullanan kişiler bol su içmeli, sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

Tümörler:

Boğaz, dil ve nefes borusunun tümörleri her zaman olmasa da, çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı ile ilgilidir. Bazen kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü, böyle bir tümörün belirtisi olabilir. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ve hafiftir.
Diğer önemli şikayetler, ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır.
Teşhis, kulak, burun, boğaz hekimince konur. Özel aynalar veya endoskopik aletler ile bu bölgeler muayene edilir. İki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü şikayeti olan hastalar en kısa zamanda doktora gitmelidir.

Boğaz Ağrısında Sorular Cevaplar:

Boğaz Ağrımı Nasıl Tedavi Edebilirim?

Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı, aşağıdaki şu uygulamalarla biraz azaltılabilir:

  • Sıvı alımınızı arttırınız. (çok sıcak ve soğuk sıvı almayın)

  • Yatak odanızda bir nemlendirici veya buhar kaynağı bulundurunuz. Kendinizi bitkin hissediyorsanız yatak istirahati yapın.

  • Tuzlu su ile günde birçok kez boğazınızı gargara yapınız. (yarım bardak suya dörtte bir çorba kaşığı tuz konur)

  • Hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Grip ve soğuk algınlığı için üretilmiş ilaçları doktorunuza danışarak almalısınız, bu tür ilaçlar tansiyon, kalp, prostat büyümesi ve göz tansiyonu olan hastalar için ciddi yan etkiler yapabilir.

  • Boğaz ağrınızı azaltacak pastil ve gargaralar kullanabilirsiniz.

 

İki haftadan uzun süren boğaz ağrısı  ve ses kısıklığı tehlikelimidir?  

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Boğaz ağrısı ve  ses kısıklığı  uzuyorsa   ciddi  hastalıkların  belirtisi  olabileceği  unutulmamalıdır., Kısa  sürede    iyileşen basit bir soğuk algınlığına bağlı olmadığı düşünülürse ve iki haftadan  daha uzun sürüyorsa, belirgin  bir sepeb   yada kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici madde sebep olmuyorsa, doktora   başvurmak  gerekir.

Doktora başvurmak için  uyarı olan belirtiler nelerdir?

  • Şiddetli ve uzun süren boğaz ağrısı

  • Nefes almada güçlük

  • Yutmada güçlük

  • Ağzı açmada güçlük

  • Eklem ağrıları

  • Kulak ağrısı

  • Yüzde, gövdede, kol ve bacaklarda döküntüler.

  • Ateş (38 derecenin üzerinde)

  • Sık tekrarlayan boğaz ağrısı

  • Boyunda şişlik

 Ne Zaman Antibiyotik Almalıyım?

Antibiyotikler, bakterilerin üremesini durduran veya onları öldüren ilaçlardır. Hekim, sık boğaz iltihabına yol açan **strep** türü bakterilerden şüphelendiği zaman penisilin, eritromisin gibi antibiyotikler reçete eder. Fakat bazı bakteri türleri, penisilinden etkilenmez böylece diğer antibiyotik gruplarını kullanmak gerekir.

Antibiyotikler, virüsleri öldürmezler, fakat virüsler insanın bakterilere karşı olan direncini zayıflatırlar. Bu tür bakterilerin de olduğu karışık iltihap oluşursa, antibiyotikler gerekli olabilir. Antibiyotik, hekim tarafından reçete edildiği zaman, hekimin tavsiye ettiği şekilde tam olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde, iltihap baskı altında gerilemişken, ilaç kesildiğinde tekrarlayabilir.

Ailenin Diğer Fertleri Tedavi Edilmeli mi veya Boğaz Kültürü Yapılmalı mı?

** Beta  Hemolitik Streptokok  mikrobu**, kültürde ürediği zaman, bu mikrop çok bulaşıcı olduğu için, bazı  durumlarda  ailenin diğer fertlerine  boğaz kültürü  yapmak, koruyucu  veya  tedavi   edici ilaç vermek  gerekebilir.  Bundan dolayı, diğer aile fertlerinizin boğazının nasıl olduğunu hekiminize söylemeyi unutmayınız. Aile fertlerine çok yaklaşmayınız ve havlu, tabak gibi malzemeleri beraber kullanmayınız. Ellerinizi sık sık yıkayınız.

Burada anlattığımız tavsiyeler genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikayetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

Grip aşısı önerir misiniz?

Dünya sağlık   örgütü   her  yıl   önceki     yılların  istatistiklerini   inceleyerek   salgınları   önlemek  ve  toplum  sağlığını   korumak  için   ülkelere   göre  değişen    uygun   mevsimlerde   grip  aşısı   önermektedir

ülkemizdede   sağlık  bakanlığı 10  yaş  altı  ve  50  yaş  üzerinde  olanlara, genel kanı yuva, kreş, okul, kışla gibi kalabalık ortamdakilere, sağlık personeline, kronik hastalığı olan hastalara uygulanması yönündedir.

 

 

Boğaz ağrısını ne geçirir? Boğaz ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Boğaz ağrısı (farenjit veya bademcik iltihabı olarak da bilinir) genellikle farenks (yutak) veya bademcik çevresindeki bölgeyi etkileyen bir hastalığın belirtisidir. Toplumu oldukça sık etkileyen ve belirtileri ile doktora başvurudaki en sık şikâyet sebeplerinden biri olan boğaz ağrısı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

monash.pw

Yayınlanma: - 11 Eylül Güncellenme:

Boğaz ağrısını ne geçirir? Boğaz ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Çoğu boğaz ağrısı enfeksiyonlardan veya kuru hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısı rahatsız edici olsa da, genellikle kendi başına düzelir. Boğaz ağrısı ayrıca soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonların başta gelen belirtileri arasındadır. Boğaz ağrısı, etkiledikleri boğaz kısmına bağlı olarak, türlere ayrılır: Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanma. Tonsillit, bademciklerin şişmesi ve iltihaplanması.

Larenjit, ses tellerinin ya da larinksin monash.pwın sebebi (farenjit) soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyonlar olan boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısına neden olan etkenler, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde…

BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ

Boğaz ağrısı belirtileri neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişebilir. Boğaz ağrısı ile birlikte, aşağıdaki gibi semptomlarınız olabilir:

– Burun tıkanıklığı
– Burun akması
– Hapşırma
– Öksürük
– Yüksek ateş
– Titreme
– Şişmiş lenf bezleri
– Boğuk ses
– Vücut ağrıları
– Baş ağrısı
– İştah kaybı
– Kulak ağrısı
– Ağzı açmada zorluk çekme
– Açıklanamayan yumru
– Planlanmamış veya açıklanamayan kilo kaybı
– Şiddetli ağrı
– Bir haftadan fazla boğaz ağrısı

Boğaz ağrısına eşlik eden ve hemen tıbbi yardım gerektiren belirtiler şunlardır:

– Solunum zorluğu
– Stridor (nefes alırken hırıltılı ses)
– Konuşma zorluğu ve ağızdan salyanın akması
– Yutma zorluğu

shutterstock_

Boğaz ağrısına tümörler de sebep olabiliyor

BOĞAZ AĞRISININ NEDENLERİ

Boğaz ağrısı nedenleri enfeksiyonlardan yaralanmalara kadar değişir. İşte en sık boğaz ağrısı nedenlerinden sekizi.

1. Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar

Virüsler, boğaz ağrısının yaklaşık yüzde 90’ına neden olur. Boğaz ağrısı neden olan virüsler arasında:

– Soğuk algınlığı
– Grip
– Tükürük yoluyla bulaşan bir enfeksiyöz hastalık olan mononükleoz
– Kızamık, döküntü ve ateşe neden olan bir hastalık
– Suçiçeği, ateş ve kaşıntılı, engebeli döküntüye neden olan enfeksiyon
– Kabakulak, boyundaki tükürük bezlerinin şişmesine neden olan bir enfeksiyon.

2. Bakteriyel enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir. En yaygın olanı A grubu Streptococcus bakterisidir. Boğaz ağrısı, çocuklarda boğaz ağrısı vakalarının yaklaşık yüzde 40’ına neden olur. Göğüs iltihabı ve gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir.

Ağız kokusu nasıl önlenir? Ağız kokusu neden olur? İşte kurtulmak için yapılması gerekenlerİlginizi ÇekebilirAğız kokusu nasıl önlenir? Ağız kokusu neden olur? İşte kurtulmak için yapılması gerekenler

3. Alerjiler

Bağışıklık sistemi polen, çimen ve hayvan kedisi gibi alerji tetikleyicilerine tepki verdiğinde, burun tıkanıklığı, gözlerin sulanması, hapşırma ve boğaz tahrişi gibi semptomlara neden olan kimyasalları salgılar. Burundaki aşırı mukus, boğazın arkasına akabilir. Buna postnazal damla denir ve boğazı tahriş edebilir.

4. Kuru hava

Kuru hava, ağız ve boğazdaki nemi emerek boğazın kuru ve ağrılı hissedilmesine neden olabilir.

5. Duman, kimyasal maddeler ve diğer tahriş edici maddeler

Çevrede birçok farklı kimyasal madde ve diğer maddeler de dahil olmak üzere, boğazı tahriş eder. Bunlar:

– Sigara ve diğer tütün dumanı
– Hava kirliliği
– Temizlik ürünleri ve diğer kimyasallar

6. Yaralanma

Boğaza gelen bir darbe veya boyund kesilmesi gibi herhangi bir yaralanma boğazda ağrıya neden olabilir. Boğaza kaçan bir parça yiyeceği çıkarmaya çalışmak da tahriş edebilir. Tekrarlanan ağrı boğazdaki ses tellerini ve kasları zorlar. Yüksek sesle konuştuktan veya uzun bir süre şarkı söyledikten sonra boğaz ağrınız olabilir. Boğaz ağrısı, sık sık bağırmak zorunda olan kişiler (öğretmenler gibi) arasında yaygın bir şikayettir.

7. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mideden alınan asidin özofagusa (ağızdan mideye yiyecek taşıyan tüp) geri döndüğü bir durumdur. Asit yemek borusu ve boğazı yakar. Mide ekşimesi ve asit reflüsü gibi semptomlara neden olur.

8. Tümör

Boğaz, gırtlak veya dilde oluşan bir tümör, boğaz ağrısının daha az yaygın bir nedenidir.

Boğaz ağrıları özellikle yutkunma konusunda sıkıntı yaşatıyor.

Boğaz ağrıları özellikle yutkunma konusunda sıkıntı yaşatıyor.

BOĞAZ AĞRISI TEDAVİSİ

Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak, ağrı ve ateşi hafifletmek için birçok insan asetaminofen veya diğer hafif ağrı kesicilere yönelir. Ayrıca bal gibi (alerjiniz yoksa) boğazı yumuşatacak besinlerle doğal tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Bol bol su tüketmek de faydalıdır. Farenjit nedeniyle oluşan boğaz ağrısı için adaçayı tüketilebilir. Sigara ve benzeri boğazı tahriş eden zararlı etkenlere de mağruz kalmamak gerekir.

Çocuklara veya gençlere aspirin verirken dikkatli olun. Suçiçeği veya grip benzeri semptomlardan kurtulan çocuklar ve gençler asla aspirin almamalıdır. Bunun nedeni, aspirinin, bu tür çocuklarda nadir fakat potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromudur.

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi

Eğer boğaz ağrınız bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz antibiyotik reçete edecektir. Semptomlar bitmiş ya da azalmış olsa bile, reçete edilen antibiyotikleri tam olarak almalısınız. Tüm ilaçların talimatlara uygun olarak alınmaması, enfeksiyonun kötüleşmesine veya vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir. Boğaz ağrısını tedavi etmek için antibiyotik tedavisinin tamamlanmaması, çocuğun romatizmal ateş veya ciddi böbrek iltihabı riskini artırabilir.

Diğer tedaviler

Boğaz ağrısı, viral veya bakteriyel enfeksiyondan başka bir durumun belirtisi ise, tanıya bağlı olarak başka tedaviler düşünülecektir.

Evde tedavi

Çoğu boğaz ağrısını evde tedavi edebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla savaşmasına olanak sağlamak için bol bol dinlenmek önemlidir.

Boğaz ağrısını hafifletmek için:

– Sıcak su ile 1/2 ila 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp gargara yapın

– Bal ile sıcak çay, çorba suyu veya limonlu ılık su gibi boğazı yatıştırıcı sıcak sıvılar tüketin. Bitkisel çaylar özellikle boğaz ağrısını yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

– Boğaz pastili emmek boğaz ağrısını rahatlatmada etkilidir.

– Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemlendirin

– Boğazınızı daha iyi hissedinceye kadar sesinizi dinlendirin.

Ağız yaraları nasıl geçer? İşte ağız yarası tedavisiİlginizi ÇekebilirAğız yaraları nasıl geçer? İşte ağız yarası tedavisi

Ağrıbalbaş ağrısıÇaydarbeGripşarkısigarasoğuk algınlığıtümör

Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz yanması evde nasıl geçer? Bitkisel çözümler

"Boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısının sebepleri nelerdir? Boğaz ağrısının tedavisi nasıldır? Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir?" gibi sorular bu sıralar oldukça çok araştırılmaya başlandı. Boğaz ağrısı birçok hastalığın belirtisi olarak meydana gelebilir. Boğazda yanma ve hassasiyet olarak da görülen, katı veya sıvı bir şey yutmakla ağrının arttığı gözlenen bu şikayetin bilinen en sık nedeni enfeksiyondur.

Enfeksiyonlara genellikle virüsler sebep olur. Ayrıca genelde çocuklarda görülen suçiçeği veya kızamık gibi virüs hastalıkları da boğaz ağrısına sebep olabilir.

Bademcik iltihabı bakteri kaynaklı boğaz ağrılarına yol açtığı gibi sık görülmeyen difteri ve boğmaca gibi bakteri türleri de sebepler arasında sayılabilir. Her bir sebebe karşı farklı çözüm yollarına başvurmak gerekir. Bilindiği üzere virüs hastalıklarına antibiyotik faydalı olmamaktadır.

BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Boğaz ağrısının görülme nedenleri şunlardır:

Virüs, bakteri ve diğer mikropların neden olduğu yeni ve eski (kalıcılaşmış) enfeksiyonlar,
Tütün ürünleri,
Tahriş edici gazlar, dumanlar,
Aşırı sıcak- soğuk, sert yapılı ya da asitli yiyecek- içecek,
Sürekli ve dinlenmeden konuşmak,
Yabancı cisimle zedelenmeler (Ceviz kabuğu vs),
Su ve sıvı tüketme alışkanlığında eksiklik,
Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp, verme,
Mide asidinin boğaza ulaşıp tahriş etmesi.

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

İHA'nın haberine göre; KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener, "Virüs enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi yoktur ve antibiyotiklerden etkilenmezler.

Bu durumda tedavi semptomların giderilmesine yöneliktir. Dinlenme, bol sıvı alımı, ağrı kesiciler; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi ek bulgular varsa buna yönelik tedaviler kullanılabilir. Virüs kökenli enfeksiyonların olağan seyrinde, bağışıklık sisteminin etkisiyle bulgularda hafifleme ve yaklaşık bir haftalık sürede tam düzelme beklenir.

Bakteriyel boğaz enfeksiyonları daha nadir görülmelerine rağmen daha ağır seyreden, özellikle çocuklarda komplikasyon oluşturabilecek durumlardır. Bu durumda yine destekleyici tedavinin yanı sıra uygun antibiyotikler de tedavide yer almalıdır" dedi.

BOĞAZ AĞRISINE NE İYİ GELİR? EVDE NE YAPABİLİRİM?

KBB Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener sözlerine şöyle devam etti: “Bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonları ayırmada kesin kriterler olmamakla birlikte, antibiyotik kullanımına karar verirken bu ayrımı yapabilmek önemlidir. Bakteriyel enfeksiyonlarda boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü çok daha şiddetli ve uzun sürelidir.

Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle derecenin üzerinde ve dirençlidir. Boğazdaki muayene bulguları daha belirgindir. Eğer bademcikler tutulduysa şişmenin yanı sıra üzerlerinde beyaz iltihabi döküntüler görülebilir. Boyun lenf bezlerinde ağrılı büyümeler görülebilir.

Bakteriyel boğaz ağrılarında; hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi diğer bulgular daha siliktir veya hiç yoktur. Doktorun uygulayacağı çeşitli kan tetkikleri, hızlı streptokok testi ve boğaz kültürü gibi testler de antibiyotik kararı vermede yardımcı olur.

Boğaz ağrısının daha nadir görülmekle birlikte enfeksiyon dışı sebepleri de olabilir. Alerjiler, sağlıklı burun solunumu olmaması ve ağızdan nefes almaya bağlı boğaz kuruluğu, kirli havaya ve sigaraya maruz kalmanın yol açtığı kronik tahriş, aşırı bağırma ve sesin kötü kullanımına bağlı gırtlak ve adale ağrıları, reflüye bağlı ağrılar ve bazı tümörler bu sebepler arasında sayılabilir.

Genel olarak bir-iki haftadan uzun süren boğaz ağrılarında, olası diğer sebeplerin saptanması için doktor muayenesi önerilmektedir.” 

Boğaz ağrısı çeken kişi bol bol sıvı tüketmelidir. Sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edebilecek yerlerden uzak durulması gerekmektedir. Tozlu ev ortamından hem alerji yönünden hem de hastalığı direkt etkileme yönünden zararlıdır.

Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekmektedir. Boğazı rahatlatmak için evde kullanılacak gargara, pastil ve doğal bitki çayları da işe yaramaktadır. Yutulması kolay olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Gece yatılacak ortamın çok kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

BOĞAZ AĞRISI İÇİN BİTKİSEL ÇAYLAR

-Adaçayını demlerken dikkat!

-Boğaz kuruluğuna nane çayı

-Boğaz ağrısına nar kabuğu

-Boğaz ağrısı için karanfil

-Meyan kökü balgam söktürüyor

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, boğaz ağrısından kurtulmanızı sağlayacak 15 doğal reçeteyi sizler için yazdı.

1- Hatmi kökü


Hatmi bitkisi, Ortaçağ'dan bu yana boğaz ağrısı ve diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Yuttuğunuzda boğazı kaplayıp yağlandıran jelatin benzeri bir madde içerir.

Ağrılı bir boğazı rahatlatmak için:
Malzemeler:

Soğuk su
30 gram kuru hatmi kökü

Tarif:

Soğuk su ile 1 litrelik kavanozu doldurun.
Hatmi kökünü tülbentin içine koyun ve bir demet halinde bağlayın.
Paketi suya daldırın. Kavanozun ağzını kapatın. Gece boyunca veya en az sekiz saat bekletin.
İstenen miktarı bir cama boşaltın. Arzu ederseniz, tatlandırıcı ekleyin.
Bu hazır olduğunda, belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olmak için gün boyunca yudumlayabilirsiniz.

2- Adaçayı ve ekinezya


Birçok inflamatuar durumu tedavi etmek için kullanılmıştır ve yapılan kontrollü çalışmalar, boğaz ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ekinezya, geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan başka bir bitkidir. Bakterilerle savaştığı ve inflamasyonu azalttığı gözlenmiştir.

Evde kendi adaçayı-ekinezya boğaz spreyinizi yapmak için bu tarifi kullanın:

Malzemeler:

1 çay kaşığı adaçayı
1 tatlı kaşığı toprak ekinezisi
1/2 su bardağı su

Tarif:

Suyu kaynatın.
Adaçayı ve ekinezyayı küçük bir kavanoz içine yerleştirin ve sonra kaynar su ile doldurun.
30 dakika bekletin.
Karışımı süzgeçten geçirin ve sonra 1/2 kap likör ile birleştirin (herhangi bir nedenle alkol kullanmak istemezseniz bu kısmı atlayın).
Küçük sprey şişesine yerleştirin ve her iki saatte bir veya gerektiğinde boğazınıza püskürtün.

Bu spreyin, boğaz ağrısı rahatsızlığını antiseptik ilaç spreyi kadar etkili bir şekilde hafiflettiği gözlenmiştir.

3- Elma sirkesi


Elma sirkesi, yüzyıllardır halk hekimliği ilaçlarında kullanılan doğal bir sağlık toniğidir. Ana aktif maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Tıbbın babası olarak bilinen eski Yunan hekim Hipokrat, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip belirtilerini tedavi etmek için oksimel olarak bilinen elma sirkesi ve bal kombinasyonunu öneriyordu. Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenmiş (ve isteğe bağlı olarak bal da karıştırılmış) 1 fincan ılık su için. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.

4- Tuzlu su gargarası


Boğaz ağrısından kurtulmak için tuzlu su ile gargara yapmak iyi bilinen doğal bir çaredir. Tuz suyu boğaz dokusundan çekerek şişmeyi azaltır. Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.

5- Bal
Bal, boğaz ağrısını yatıştırmak için diğer doğal maddelerle birlikte kullanılan lezzetli bir tatlandırıcıdır. Enfeksiyonla mücadeleye ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmanın yanı sıra yadsınamaz bir şekilde ilaçların tadını daha iyi hale getirir. Bal özellikle sıcak su ve elma sirkesi ile kombine edildiğinde etkili olur. Bununla birlikte, bir yaşın altındaki çocuklara verilmez. Ayrıca, şekerden kaçınan ya da düşük karbonhidratlı diyet yapan insanlar, balın bir şeker şekli olduğundan ve bir çorba kaşığı (15 ml) başına 17 gram karbonhidrat içerdiğinden, bal harici başka tedavi yöntemleri kullanabilirler.

6- Meyan kökü


Meyan kökü, Avrupa'ya ve Güney Asya'ya özgü bir bitkidir. Geleneksel tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Meyan kökü, boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olabilecek, aspirine benzer özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, büyük cerrahi operasyonlar geçirmiş bireyler üzerine yapılan çalışmalar, meyan kökünün nefes borusunu açmasına bağlı olarak boğaz ağrısını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Meyan kökü suyu ile yapılan gargaranın, şekerli suyla yapılan gargaraya kıyasla boğaz ağrısını azaltma oranı yüzde 50 daha fazladır. Bu çayı içmek veya gargara yapmak için kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Meyan kökünü sıcak su ile karıştırın, beş dakika bekletin, sonra içmeden önce iyice sıkın.

7- Limon suyu
Limon suyu soğuk veya grip sırasında oluşan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca ürettiğiniz tükürük miktarını da arttırır ve mukoza zarlarının nemli kalmasına yardımcı olur. Limon suyunu ılık su ve biraz da bal veya tuzlu su ile birleştirmek faydalarını en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur.

8- Zencefil çayı
Zencefil, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkilere sahip, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan bir baharattır. Bir çalışmada, zencefil ekstraktı, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlu insanlardaki boğaz sürüntülerine uygulandığında, hastalıktan sorumlu bakterilerin bir kısmının öldürülmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Zencefill çayınızı kendiniz yapabilirsiniz.

Malzemeler:

Zencefil kökü
1 litre su
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı
Sıkılmış limon suyu

Tarif:

Zencefil kökünü soyun, rendeleyin ve küçük bir kaba koyun.
Büyük bir tencerede su kaynatın, ardından ocağın altını kapatın.
Tencereye 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili koyun ve kapakla örtün.
10 dakika kadar bekletin.
Tatlandırıcı ve limon suyu ilave edin sonra karıştırın.

Bu çay, gerektiğinde tekrar ısıtılabilir veya soğuk servis edilebilir. Zencefil çayı, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve boğaz ağrısını hafifletebilir.

9- Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı çeşitli sağlık yararları ile çok yönlü bir gıdadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, enfeksiyonla mücadeleye, iltihabı azaltmaya ve ağrıdan kurtulmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hindistan cevizi yağı da boğazdaki mukoza zarlarının yağlanmasına yardımcı olduğu için çok rahatlatıcıdır.

Aşağıda, deneyebileceğiniz birkaç fikir bulunmaktadır:

Sıcak çay veya sıcak kakaoya bir kaşık ekleyin.
Çorbaya bir kaşık ekleyin.
Basitçe ağzınıza bir kaşık koyun ve boğazınızda erimesine izin verin.
Yüksek dozlarda laksatif bir etki yaratabileceği için, Hindistan cevizi yağını günde yaklaşık 2 çorba kaşığı (30 ml) ile sınırlandırmak en iyisidir. Daha önce hiç Hindistan cevizi yağı kullanmadıysanız, potansiyel yan etkileri en aza indirgemek için bir seferde 1 çay kaşığı (5 ml) kullanın.

Tarçın
Tarçın, antioksidanları yüksek ve antibakteriyel faydalar sağlayan hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır. Soğuk algınlığı ve flus için geleneksel bir çare olarak ve ayrıca Çin tıbbında kullanılır. Bitki çaylarına veya siyah çaya da tarçın ekleyebilirsiniz. Bir diğer lezzetli seçenek, tarçın badem sütü yapmaktır, bu süt özellikle boğazınız için rahatlatıcı olabilir.

Malzemeler:

1 bardak badem sütü
1/2 çay kaşığı ( ml) öğütülmüş tarçın
1/8 çay kaşığı ( ml) kabartma tozu
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı

Tarif:

Tarçın ve kabartma tozunu tencereye yerleştirin ve birlikte karıştırın.
Badem sütü ekleyin ve iyice birleşinceye kadar tekrar karıştırın.
Karışımı ısıtın ve içine tatlandırıcıyı atın.
Tarçın, soğuk algınlığı veya gripten dolayı görülen boğaz ağrısı ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Boğaz ağrısını hafifletmesi için çay olarak içilebilir veya diğer sıcak içeceklere eklenebilir.

Bol miktarda sıvı
Boğaz ağrınız olduğunda bol miktarda sıvı tüketmeniz gerekiyor. Bununla birlikte, boğazınızın mukoz membranlarının nemlenmesi önemlidir, ancak bu yolla iyileşebilirler. Yutkunmak ilk başta rahatsızlık verebilir ancak bol miktarda su veya diğer sıvıları içmek nihayetinde boğaz ağrınıza iyi gelecektir. Yeterli sıvının tüketilmesi, vücudunuzun su seviyesini sabit tutmanızı ve boğazınızın nemli kalmasını sağlar, böylece daha hızlı iyileşebilirsiniz.

Tavuk çorbası
Tavuk çorbası, iyi bilinen bir doğal soğuk algınlığı ilacıdır ve boğaz ağrısı tedavisidir. Aynı zamanda hasta olduğunuzda daha fazla sıvı almanızı sağlayan bir yiyecektir. İçine sarımsak ekleyebilirsiniz çünkü sarımsak, hasta olduğunuz zaman faydalanabileceğiniz biyoaktif bileşikler içerir.

Nane çayı
Nane çayı, anti-enflamatuar bileşikler içerir ve boğaz için son derece rahatlatıcıdır. Nane ayrıca boğazı hafifçe uyuşturabilir, böylece ağrıyı giderebilir. Ayrıca, taze nane yapraklarını kaynar suyun içinde üç ila beş dakika kadar bekleterek, sonra da yapraklarını sıkarak içebilirsiniz. Nane çayı kafeinsizdir ve doğal olarak ek bir tatlandırıcı kullanmanızı gerektirmez. Nane çayı, iltihaplanmayı ve boğaz rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olan lezzetli, ferahlatıcı bir içecektir.

Papatya çayı
Papatya, Ortaçağ'dan bu yana tıbbi amaçlı kullanılan bir bitkidir. En çok çay biçiminde satılır. Papatya çayının, iyileşme için önemli olan dinlendirici bir uykuyu teşvik ettiğine inanılıyor. Araştırmalar, papatyanın enfeksiyonla mücadeleye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hoş, hafif bir aroma ve lezzete sahiptir. Diğer bitkisel çaylar gibi, papatya da kafein içermez. Papatya çayı, uykuyu teşvik eder, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur ve boğaz ağrısını hafifletir.

Bitkisel boğaz pastilleri
Çaylar, infüzyonlar ve diğer içecekler yatıştırıcıdır ve hidrasyon sağlar, ancak bazen boğaz pastili kullanmak da rahatlatıcı olabilir. Eczanelerden veya marketlerden satın alınabilecek bitkisel boğaz pastilleri mevcuttur. Bitkisel boğaz pastilleri satın alın ve boğazınız ağrıdığında sizi rahatlatması için kullanın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır