bir insan aç ve susuz kaç gün yaşayabilir / Uzmanı açıkladı! Bir insan ne kadar süre aç ve susuz kalabilir?

Bir Insan Aç Ve Susuz Kaç Gün Yaşayabilir

bir insan aç ve susuz kaç gün yaşayabilir

Depremden sonraki umutlu bekleyiş devam ederken, arama kurtarma ekipleri çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor ve yeni mucizelere tanıklık ediyor. Günlerce aç ve susuz hayatta kalabilen depremzedeler en uzun yemek yemeden ve su tüketmeden kaç gün dayanılabileceğine dair soruları da beraberinde gündeme getiriyor.

NORMAL BİR İNSAN KAÇ GÜN SUSUZ KALABİLİR?

Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır. İnsan vücudunun düzgün bir şekilde işlevine devam edebilmesi için fazla miktarda suya ihtiyacı vardır ve bir kişi su olmadan yalnızca birkaç gün hayata tutunabilir. Kişinin hayati fonksiyon seviyeleri ve ortam gibi diğer birçok faktör de su ihtiyacında çok önemli bir rol üstlenir, bu nedenle birinin su tüketmeden ne kadar dayanabileceğini söylemenin güvenilir bir yolu yoktur. Vücudun su kaybetmesine tıp dilinde dehidrasyon denir.

Dehidrasyon hızla gerçekleşir, aşırı susama, yorgunluk ve müdahale edilmezse sonucunda organ yetmezliği ve can kaybına sebep olur. Kişi, ilk gün susuzluktan ve hafif halsizlikten yakınırken, üçüncü güne ulaştığında organ yetmezliğine geçebilir. Susuzluk durumunda vücut öncelikle dışarıdan aldığı sıvıyı harcar ve daha sonra su ihtiyacını yağ hücrelerinde biriktirip depoladığı suyu kullanarak giderir. Susuzluk devam ederse belirli bir zaman sonra diğer organlara su/kan akışı azalır.

Bir kişinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu değiştirebilecek faktörler şunları içerir:

  • Yaş

  • Aktivite seviyeleri

  • Genel sağlık

  • Boy ve kilo gibi bedensel faktörler

  • Cinsiyet

  • Ortam ısısı

İNSAN KAÇ GÜN SONRA AÇLIKTAN ÖLÜR? BİR İNSAN SADECE SU İÇEREK KAÇ GÜN YAŞAR?

Yemek yemeden hayatta kalmanın süresi, vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Uzun soluklu açlık ve sıvı kaybı sonucunda oluşan kan basıncındaki düşüş ani bayılmalara yol açabilir. Sıvı ve gıda tüketmeden insanlar genellikle 10 ile 14 gün içinde hayat mücadelelerine yenik düşebilirler.

Sağlıklı insanların yeterli sıvı aldıkları halde hiç yemek yemedikleri durumlar ile ilgili güvenilir bilgi yoktur. Hindistan’ın bağımsızlığı için açlık grevi yapan Mahatma Gandhi, ağzına yemek koymadığı halde –yalnızca ağzını ıslatacak kadar su içiyordu- 21 gün dayandı. Aynı susuz kalmak gibi kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için kesin bir veriye ulaşmak zor.

Vücudun hayatta kalmak için gıdalardaki besin maddelerine ihtiyacı vardır. Hücreleri yenilemek ve hayati vücut süreçlerini idame ettirebilmek için protein, karbonhidrat ve yağların yanı sıra vitamin ve mineralleri de kullanır. Yiyecek olmadan vücut kendi dokusunu yakıt olarak kullanmaya başlar, ancak bunu da uzun soluklu olarak yapamaz.

Bilim adamları, ortalama bir insanın yiyeceksiz ne kadar dayanabileceğinden tam olarak emin olmadıkları gibi geleneksel deneylerde de açlık üzerine yapılan çalışmalar kişinin; boy-kilo endeksi, yaşı ve sağlık sorunları gibi farklardan dolayı değişkenlik göstermiştir.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre uzun süreli açlıklarda en büyük sıkıntıyı çocuklar ve anneler yaşamaktadır. Dünyada çocukların 6,5 milyonu daha 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu 6,5 milyon çocuğu %50’si açlıktan veya düzensiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmektedir.

BÖBREKLER KAÇ GÜN SUSUZ KALINCA ALARM VERİYOR?

Vücutta yeteri kadar su olmadığında bir diğer uyarı sistemimiz de idrarın miktarı ve rengi olmakta. Böbrekler susuz kaldığında belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrara çıkış ve normalden daha koyu idrar rengi, bizim az su içtiğimiz konusunda bünyeyi hemen uyarır.

Beyzanur Ömonash.pw - SEO Editör

Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Vücudun yiyecek olmadan dayanabileceği süreyi etkileyen birçok farklı faktör olduğundan, insanların aç kalarak ne kadar süre yaşayabileceği kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse yiyeceksiz bir şekilde 1 ile 2 ay arasında hayatta kalabilmek mümkündür.

Bilim insanları, etik kaygılar nedeniyle bilimsel yöntemleri kullanarak insan açlığını incelememişlerdir. Veriler genellikle açlık grevleri ve kıtlık dönemleri üzerine yapılan gözlemsel çalışmalardan elde edilmektedir.

Bu yazımızda, yiyecek ve su olmadan hayatta kalabileceğimiz süreyi etkileyen faktörler hakkında bilgiler yer almaktadır.

İnsanlar ortalama olarak ne kadar süre yemek yemeden yaşayabilirler?

Vücudun hayatta kalabilmesi için gıdalardaki besin maddelerine ihtiyacı vardır. Hücreleri yenilemek ve hayati bedensel süreçleri devam ettirmek için protein, karbonhidratlar ve yağların yanı sıra vitaminler ve mineraller kullanır. Yiyecek olmadığında ise vücut kendi dokusunu yakıt olarak kullanmaya başlar.

70 kilo ağırlığında, açlık sürecine kadar iyi beslenmiş bir erkeğin hayatta kalmak için ihtiyacı olan kaloriye ortalama olarak ay kadar sahip olduğu düşünülmektedir.

Bununla birlikte, yemek yemeyi bırakıp açlık grevlerine katılan insanlar gün sonra ölmüştür. Açlık grevlerinden sağlanan verilere bakılırsa bir kişinin 3 ay boyunca hayatta kalma olasılığının düşük olduğunu gözükmektedir.

Sağkalımı hangi faktörler etkiler?

Birçok faktör, insanların aç olarak ne kadar yaşayabileceğini etkileyebilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, vücut ölçüleri, genel sağlığı ve aktivite düzeyi bu süre üzerinde rol oynar.

Kişinin içtiği sıvı miktarı da önemli olacaktır. Uzmanlar, açlık döneminin başlangıcından itibaren yeteri kadar su içmenin hayatta kalmayı uzatabileceğine inanmaktadır.

Açlık vücudu nasıl etkiler?

Açlık sürecinde vücut dışardan enerji almaz. İhtiyacı olan enerjiyi önce kendi depolarından ve sonra da kendi doku ve hücrelerinden sağlamaya çalıştığı için vücut sistemleri bundan olumsuz etkilenir.

Kardiyovasküler sistem

Besin eksikliğini telafi etmek için vücut yakıt olarak kendi dokusunu parçalar. Bu süreç, kalp de dahil olmak üzere kas dokularını etkileyebilir.

Nabız ve kan basıncı düşer, çünkü kalbin normalde olduğu kadar etkili bir şekilde vücuda kan pompalaması için gereken yakıtı yoktur. Bu verimsiz pompalama kalp yetmezliğine yol açabilir.

Mide bağırsak sistemi

Gıda kısıtlaması sindirim sisteminde de bozulmalara yol açabilir. Bunun sonucu olarak

karın ağrısı, kusma, mide bulantısı gibi sorunlar yaşanabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar

Uzun süreli açlık bağırsaklardaki kasları zayıflattığı için kabızlığa da neden olabilir. Zayıflamış kaslar, açlık bitip yemek yendiğinde sindirilmiş yiyecekleri bağırsaktan itme gücüne sahip olamayabilir.

Açlığın yaratacağı başka bir risk, pankreas iltihabıdır, bu da ağrı, bulantı ve kusmaya neden olur.

Merkezi sinir sistemi

Açlık, bir kişinin enerjisinin önemli bir kısmını kullanan beyni etkileyebilir. Beynin enerjiden yoksun bırakılması, konsantrasyon ve uyku sorunlarına neden olabilir.

Endokrin sistem

Endokrin sistemi, östrojen, testosteron ve tiroid gibi hormonları üretmek için yağ ve kolesterole ihtiyaç duyar. Onlarsız:

  • adet düzensiz olabilir veya tamamen durabilir
  • kemikler zayıflayabilir
  • metabolik hız düşebilir
  • vücut ısısı düşerek hipotermiye yol açabilir

Belirtiler cilt kuruluğu, kırılgan saçlar ve saç dökülmesini içerebilir.

Su olmadan ne kadar süre yaşanabilir?

Açlıkta olduğu gibi, insanların susuz olarak hayatta kalabileceğini süreyi söylemek de zordur. Sağlıklı bir yetişkin günlerce susuz yaşayabilirken, güneş altında ve kapalı bir aracın içinde unutulan bir çocuk için bu süre birkaç saate kadar düşebilir.

Bir kişinin hayatta kalabileceği kesin süre, bireysel vücut kompozisyonundaki farklılıklar nedeniyle değişir.

Doku ve hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için vücudun sürekli bir su kaynağına ihtiyacı vardır.

Orta düzeyde sususluk belirtileri şunlardır:

  • dil ve ağız kuruluğu
  • huzursuzluk ve sinirlilik
  • gözlerde çukurlaşma
  • daha az idrar yapmak

Şiddetli susuzluk aşağıdakilere yol açabilir:

  • letarji (sürekli uyku hali)
  • bilinç kaybı
  • nabız düşüklüğü
  • çok kuru ağız ve dil
  • düşük kan basıncı
  • hiç idrara çıkmamak ya da çok az idrar

Şiddetli dehidrasyon yani susuzluk yaşamı tehdit edebilir.

Sonsöz

İnsan vücudunun susuzluğa pek olmasa da açlığa karşı dayanıklı bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Ancak uzun süre aç veya susuz kalmanın sağlıklı olmadığı ve uygulanmasının çeşitli sorunlara ve hatta ölüme yol açacağı açıktır. Son yıllarda moda haline gelen uzun süreli açlık diyetlerine de bu çerçevede bakmak ve beslenmeyi kişinin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde düzenlemek önemlidir.

Diyetisyen Ayşegül Bahar

Bir insan aç susuz kaç gün yaşar? Enkaz altında kalma rekoru kaç gün?

Bir insan kaç gün aç susuz yaşar, deprem enkazı altında kalan insanların kaç gün dayanabileceği soruları bütün büyük depremlerden sonra merakla soruluyor. Özellikle de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan depremlerinin üzerinden 9 gün geçti ve bugün gün geride bırakılıyor. Gelinen noktada enkaz altından arama kurtarma çalışmaları hala müjdeli bir şekilde sürüyor. En son 75 yaşındaki bir kadın 9 gün sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Ondan da daha uzun süre enkaz altında kalan bir anne ile çocuğu yine aynı şekilde günde enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. insanların bu kadar uzun süre enkaz altında dayanabilmeler, enkaz altında kalmayan biz diğer insanlar tarafından anlaşılması imkansız gibi görünüyor. Peki, Bir insan aç susuz kaç gün yaşar? Enkaz altında kalma rekoru kaç gün?

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin saatinde sağ çıkarıldı. Kahramanmaraş'taki depremde enkaz altında kalan 74 yaşındaki Cemile Kekeç, saat sonra kurtarıldı. Kalkan Apartmanı’nda, yapılan incelemede enkaz altında yaşayan birinin olduğu tespit edildi. Arama-kurtarma ekipleri apartmanın enkazında çalışma başlattı. Yapılan çalışma sonucu Cemile Kekeç'e ulaşıldı. Ekipler, Cemile Kekeç ile temas kurunca büyük sevinç yaşadı. Bir arama-kurtarma personeli, "Bir mucize oldu. 10'uncu günde bir mucize oldu. Teyzemizi alacağız inşallah" diyerek ağladı.

BİR İNSAN AÇ SUSUZ KAÇ GÜN YAŞAR? 

Bilim otoritelerine göre bir insan en fazla bir hafta yani 7 gün susuz yaşayabilir. Açlık ise kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte en fazla 3 hafta yani 21 gün olarak tahmin ediliyor. Ancak buradaki bilgiler de gerçeği gösteremiyor. Bazı makalelerde açlık grevindeki insanların gün yaşadığı söylense de bu enkaz altındaki insanlarla aynı durumu göstermiyor. Çünkü açlık grevindeki insanlara az da olsa su ve şekerli su veriliyor. Bu da onlara bir gıda takviyesi verildiği anlamına geliyor. Enkaz altındaki insanların durumu ise bambaşka bir şeydir. 

Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün

 

Depremden sonra enkazda çıkarılan çocuk ve yetişkinlerin sağ olarak kurtarılması akıllara "Bir insan kaç gün aç susuz yaşar?" sorusunu getirdi. Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlık susuzluğa kıyasla çok daha uzun süre dayanabileceğimiz bir durumdur. Genel kabul gören süre 3 haftadır. Ne kadar aç kalınabileceğini belirleyen bazı kriterler vardır. Bunlar öncelikle yaş ve kiloya bağlı olsa da daha pek çok alanda bilgi olması gerekir.

İnsan organizması uzun süre aç kalabilecek şekilde programlanmıştır. Bir kişi 60 gün boyunca aç kalabilir ancak aç kaldığında neleri feda ettiğini sadece gerekli incelemeleri yapan uzmanlar söyleyebilir. Ayrıca zaman zaman açlık grevi yapan kişiler görürüz. Bu durumu on günlerce sürdürebilirler. Dediğimiz gibi açlığın süresini yapılan aktivite ve içilen su miktarı belirlemektedir. Aç kalındığı süre zarfında öncelikle karbonhidrat, yağ ve proteinler tüketilmeye başlar sonrasında belirli dönemlerde bazı organlar işlevlerini kaybetmeye başlar. Uzun süre aç kalınması durumunda vücuttaki organlar sırası ile işlevlerin kaybedecektir.

Gıda ve Tarım Örgüt’nün verilerine göre uzun süreli açlıklarda en büyük sıkıntıyı çocuklar ve anneler yaşamaktadır. Dünyada çocukların 6,5 milyonu daha 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu 6,5 milyon çocuğu %50’si açlıktan veya düzensiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Bir insan aç susuz kaç gün yaşar Enkaz altında kalma rekoru kaç gün

 

Yani yaklaşık her sen 3,1 milyon 5 yaşının altında ki çocuk beslenme bozukluklarından ve açlıktan dolayı ölmektedir. Bu verilere bakılarak bir bebeğin veya çocuğun bir yetişkin kadar aç kalması mümkün değildir. Eğer bir bebek 1 saat bile aç kalsa yeni doğan sarılığı olma riski artmaktadır. Kısacası çocuklar açlığa dayanamaz.

ENKAZ ALTINDA KALMA REKORU KAÇ GÜN?

Depremler bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları aralıksız şekilde devam ederken, Türkiye'de 90 milyonun kalbi enkazdan gelecek haberler için atıyor. 

10 gün geçmesine karşın hala umutla müjdeli haberler bekleniyor. Beklentiler sürerken insanların aklına ister istemez, "Enkaz altında kalma rekoru kaç gündür?" sorusu da geliyor. 

Dünya genelinde meydana gelen büyük depremlere baktığımızda enkaz altında kalma rekorunun 17 gün olduğunu görüyoruz. 

İşte dünya genelinde enkaz altında kalma rekoru: 

ERZİNCAN DEPREMİNDE 8 GÜN

Erzincan'da 13 Mart 'de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5. katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.

Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idranını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.

GÜNEY KORE DEPREMİ 10 GÜN

’te Güney Kore’deki bir depremde, bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Yağmur suyunu içerek ve karton bir kutuyu yiyerek hayatta kaldığı belirtildi. Aklını faal tutabilmek için de bir oyuncakla oynamıştı.

ÇİN SİÇUAN DEPREMİNDE 11 GÜN

Çin'de yılında meydana gelen Siçuan depreminde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu 11 gün sonra enkaz altından kurtarıldı.

HAİTİ DEPREMİNDE 14 GÜN

Haiti’de binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ocak ’daki depremden sonra, Rico Dibrivell yağmalanan bir dükkânın enkazının altında 14 gün sonra sağ çıkmıştı.

BANGLADEŞ ÇÖKEN BİNADA 17 GÜN

Bangladeş'te Mayıs ’te bir kadın, bir fabrikanın çökmesinin ardından enkaz altından 17 gün sonra çıkartılmıştı.

Kurtarıldıktan sonra “Birkaç gün boyunca kurtarma görevlilerinin seslerini duydum. Dikkatlerini çekmek için sopalarla ve demir çubuklarla enkaza vurdum. Kimse beni duymadı. 15 gün kurutulmuş yiyecekle beslendim. Son iki gün sudan başka bir şeyim yoktu” demişti.

GUINNES REKORUNA GÖRE EN UZUN SUSUZ KALMA SÜRESİ 18 SAAT 

Hindistan'da yaşayan Prahlad Jani adlı yaşlı adam 'tan beri hiçbir şey yiyip içmeden yaşadığını söylüyor. 'de doğan Jani son öğününün üzerinden tam 73 yıl geçtiğini iddia ediyor. Kendisine neyle beslendiği sorulduğunda ise tanrı Amba'nın desteği ve Prana'yla beslenerek hayatta kaldığını söylüyor. Hindular Prana'nın evrenin her yerinde bulunan bir çeşit yaşam enerjisi olduğuna inanıyor.

'da Jani'nin ünü ülke sınırlarının dışına taşınca bir grup doktor Hindistan'a gelerek yaşlı adam üzerinde inceleme yaptı. 35 doktor, 24 saat gözetim altında tuttukları adamın iki hafta boyunca tek bir lokma yemeyip, tek bir damla içecek tüketmeden hayatını sürdürdüğünü açıkladı. Adamın suyu sadece yıkanmak ve gargara yapmak için kullandığını söyleyen doktorlara testin bilimselliği konusunda eleştiriler de yapıldı.

Benzer bir durum Avrupa'da da Ellen Greve adlı kadınla ünlenmişti. Yazdığı kitaplarda evrenden aldığı enerjiyle beslendiğini söyleyen kadının birçok takipçisi olmuştu. Kadın da Almanya'da kameraların kaydı altında aç ve susuz yaşamaya başlamış, fakat 4'üncü günün sonunda hayati tehlike oluşturabilecek tıbbi semptomlar baş gösterince, doktorların da ısrarıyla yayın durdurulmuştu. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şimdiye kadar sıvı tüketmeden hayatta kalabilme rekoru 18 saat.

AÇLIK DENEYİ YAPAN YOUTBER GÜN ÖLDÜ

Rus YouTuber Viyaliy Vıygranovskiy, 40 gün aç ve susuz kalabileceğini iddia ettiği deneyinin sonunda öldü. YouTube’da çok sayıda aboneye sahip olan Viyaliy Vıygranovskiy, 40 gün aç ve susuz kalabileceğini iddia ederek, mart ayında Moskova’da deneyine başladı. Deneyinin onuncu gününde kötüleşen Vıygranovskiy, şehrin atmosferinin kendisini rahatsız etmeye başladığını belirterek, Abhazya’ya gitti ve meydan okumasına burada devam etti.

Yirminci günde tokluk hissi duyduğunu ileri süren Vıygranovsiy, kilo verdiğini ve fiziksel bir aktivite yapmak için enerjisi kalmadığını söyledi. Otuz beşinci günde neredeyse ölmek üzere hissettiğini belirtmesine rağmen devam eden YouTuber, şunları söyledi: “Nasıl mı geçti? Bu sadece bir oyundu. Çok ilginç bir deneyimdi. Yemeğe karşı bir çekim hissetmiyorum. Vücudum tamamen yenilendi, her bir hücrem.”

Ancak daha sonra tanıdıkları sosyal medyada yaptığı açıklamada YouTuber’ın aç ve susuz kalma sürecinden çıkmak üzereyken hayatını kaybettiğini yazdı.

 

açlık ve susuzluk rekoru

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır