avrasya tüneli ücreti gidiş dönüş mü / Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri | Detaylı Liste

Avrasya Tüneli Ücreti Gidiş Dönüş Mü

avrasya tüneli ücreti gidiş dönüş mü

Avrasya Tüneli'nden Hangi Araçlar Geçebilir? Ücretler Ne Kadar?

 

İstanbul’da kıtalar arası seyahat sadece Boğaz’ın üstünden değil, altından geçerek de sağlanabiliyor. Denizin altına inşa edilen Avrasya Tüneli, sürücülere hızlı bir şekilde karşıya geçme imkânı veriyor. Biz de çokça merak edilen “Avrasya Tüneli ne zaman yapıldı? Tünelden hangi araçlar, ne zaman geçebilir?” gibi soruların cevaplarını ve Avrasya Tüneli geçiş ücretini ele aldık.

Avrasya Tüneli Nerede?

Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişi sağlayan Avrasya Tüneli’nin açılışı 22 Aralık ’da yapıldı. İstanbul Boğazı’nı denizin altından geçen Avrasya Tüneli’nin güzergâhı; Avrupa’da Kumkapı, Asya’da ise Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki bölgede. 

 

Marmaray’ın 1,8 km güneyinde inşa edilen, İstanbul Boğazı’nda alternatif geçiş sağlamak amacıyla yapılan Avrasya Tüneli, Kennedy Caddesi ile D Karayolu’nu birbirine bağlıyor. Tünel ile Kazlıçeşme - Göztepe hattı arasındaki yolculuk yaklaşık 15 dakika sürüyor. 

Avrasya Tüneli Kaç Km? 

Toplam uzunluğu km olan tünelde hem gidiş hem de geliş yönünde çift şerit bulunuyor. Yol boyunca Avrasya Tüneli’nde şerit değiştirmek ise yasak. 

Avrasya Tüneli’nin Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

EcoTour

 

Tünel zaman kazanma açısından oldukça kullanışlı. Fakat her sürücü, bu tünelden geçerken bir miktar ücret ödeyeceğini bilmeli. Peki, Avrasya Tüneli kaç TL?

Avrasya Tüneli geçiş ücreti, yılında da her yıl olduğu gibi güncellendi. Buna ek olarak gece tarifesi uygulaması da başladı. Bu sayede sürücüler, gece saatlerinde Avrasya Tüneli’ni %50 indirimli şekilde kullanabilecek. Söz konusu ücretler ise şöyle:

 

Avrasya Tüneli Geçiş Ücretleri

Araç Tipi

Gündüz ( - )

Gece ( - )

Otomobil

53 TL

26,5 TL

Minibüs

79,5 TL

39,75 TL

Motosiklet

20,7 TL

10,35 TL

 

Ödemeler HGS hesapları üzerinden yapılıyor, nakit ya da kredi kartı gişesi bulunmuyor. HGS bakiyeniz olmadan tünelden geçtiğinizde ihlalli geçiş yapmış sayılıyorsunuz. İhlalli geçişten sonra 15 gün içinde Avrasya Tüneli ödemesi yaparsanız ihlal cezası uygulanmıyor. Sadece aracınızla ilgili ücreti ödemeniz yeterli oluyor. 

 

İhlal cezası ise ödemenin geciktiği süreye göre değişiyor. İhlalin yaşandığı günden itibaren 15 günün geçmesi durumunda 45 güne kadar ödeme yapılırsa geçiş ücretiyle birlikte bir geçiş ücreti kadar ceza yansıtılıyor.

 

45 günlük sürenin de aşılması hâlinde geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı kadar ceza ödenmesi gerekiyor. Cezalar anlaşmalı bankalara nakit, kredi kartı veya mobil şube aracılığıyla ödenebiliyor. Ayrıca ihlalli geçişler için Avrasya Tüneli borç ödemesi resmî web sitesi üzerinden online olarak da yapılabiliyor.

 

Avrasya Tüneli Her İki Yönde de Ücretli mi?

Avrasya Tüneli geçiş ücretleri tek yön için geçerlidir. Dönüş yolunda da tünelin tercih edilmesi hâlinde yeniden geçiş ücreti ödenmesi gerekiyor. Örneğin bir otomobil ile gündüz tarifesinde gidiş - dönüş yapmak için 2 kez 53 TL, toplamda TL geçiş ücreti ödeniyor.

Avrasya Tüneli’nden Hangi Araçlar Geçebilir?

EcoTour

 

Avrasya Tüneli’nden; yüksekliği metreden, ağırlığı ise kilogramdan az olan otomobil, minibüs ve motosikletler geçebiliyor. Yasaklı araçlar ise şu şekilde sıralanıyor:


  • Bisiklet

  • Scooter

  • Otobüs

  • Kamyon

  • Tır

  • Çekici araç

  • İkiden fazla aksı bulunan araçlar

  • Tehlikeli madde taşıyan araçlar

  • kilogram ve metre sınırlarını aşan araçlar

  • Yük taşımacılığında kullanılan N2, N3, O1, O2, O3 ve O4 cinsi taşıtlar

Bu araçlara ek olarak yayaların da tüneli kullanması yasak. 

LPG’li Araçlar Avrasya Tüneli’nden Geçebilir mi?

LPG’li araçlar için Avrasya Tüneli’nde herhangi bir geçiş kısıtlaması bulunmuyor.

Avrasya Tüneli Hangi Saatlerde Açık?

Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca hizmet veriyor. Ancak bazı dönemlerde çalışmalar nedeniyle tamamen ya da kısmi olarak kapalı kalabiliyor. Ayrıca yine bazı dönemlerde hız sınırları düşebiliyor. 

Avrasya Tüneli Hız Sınırı Ne Kadar?

Avrasya Tüneli hız sınırı 70 km/s. Hız sınırının aşılması durumunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan kamera sistemi ile sürücülere ceza yazılır. 

Avrasya Tüneli Durakları Neler?

Avrasya Tüneli’nin giriş ve çıkış noktaları;

  • Asya Yakası’nda Koşuyolu Kavşağı ile Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki mevkiide,

  • Avrupa Yakası’nda Kumkapı mevkiinde yer alıyor.

     

Avrasya Tüneli bağlantı yolları ise;

  • Asya Yakası’nda Acıbadem, Uzunçayır ve Göztepe,

  • Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme, Kocamustafapaşa, Yenikapı ve Kumkapı olarak belirlenmiş durumda.

Avrasya Tüneli Üyeliği Nedir?

EcoTour

 

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. ya da kısa ismiyle ATAŞ, Tünel’den geçen araçlar için özel bir üyelik sistemine sahip. Kişisel ya da şirket olarak başvurulabilen üyelikle geçiş ihlalleri SMS ve mail yoluyla iletiliyor. Böylece ihlaller ceza haline gelmeden önce ödeme yapılabiliyor. Bireysel kullanıcılar 5, kurumsal kullanıcılar ise bin adet plakayı üyelik portalı üzerinden sisteme ekleyebiliyor.

Ayrıca Avrasya Tüneli’nden geçişlere sözleşme gereği Şubat ’de yüzde 56 oranında zam yapılmıştı.

GEÇİŞ GARANTİSİ TUTMUYOR

Resmi açılışı 31 Aralık 'da yapılan Avrasya Tüneli’ni 24 yıl beş ay boyunca Yapı Merkezi ve Güney Kore’li SK E&C şirketlerinin oluşturduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) işletiyor.

Şirkete her yıl binde 5 artırmak kaydı ile başlangıç yılı olarak yıllık 25 milyon bin adet araç geçiş garantisi verildi. Ancak açıldığı yıldan bu yana geçiş garantisi sağlanamadı. Firmaya her sene aradaki fark kadar ödeme yapılıyor. Öte yandan garanti döviz bazında verildiği için ödeme de döviz kurlarına göre değişiyor.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın CİMER’e yaptığı başvuru üzerine köprüden geçen araç sayısı açıklanmıştı. Tünelden 10 Aralık tarihine kadar 11 milyon bin adet araç geçti. Sözleşme gereği bu tarihe kadar tünelden 23 milyon bin araç geçiş garantisi verilmişti. Geçiş garantili Avrasya Tüneli'nden geçmeyen 12 milyon araç için işletmeci şirkete Hazine'nin ödeyeceği faturası 48 milyon bin dolar oldu.

Tünelin hizmete girdiği yıldan itibaren, devletin kasasından şirkete 3 yıl için milyon TL araç geçiş garantisi karşılığı ödeme yapıldı.

Öte yandan tünelin açıldığı ilk yıl, günlük 34 bin dolayında araç geçti. 50 bine kadar çıkan bu sayı zamların ardından azalmaya başladı. yılında yapılan yüzde 56’lık zammın ardından geçişler yüzde 20 azaldı ve 40 bin düzeylerine kadar geriledi.

***

SEÇİM ZAMANI ‘SEHVEN’ ZAM

Avrasya Tüneli açıldığı günden bu yana her yılın şubat ayında zamlanıyor. Tünele geçen yıl yüzde 56 zam yapılırken bu yıl yüzde 26 zam yapıldı. Ancak seçim dönemlerinde bu zamlar yapılmıyor. Hatta yapılan bir zam sehven denilerek iptal edildi. 24 Haziran seçimlerinden önce geçiş ücretleri zamlanmazken seçimin hemen ardından 1 Temmuz günü 16,60 TL olan otomobil geçiş ücreti 23,30 TL’ye yükseltildi. 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ise şubat ayında yapılan zam sehven denilerek iptal edildi.

***

♦​ Açılış: 16,60 TL

♦​ 1 Temmuz 23,30 TL

♦​ 1 Şubat 32,10 TL (Sehven)

♦​ 1 Şubat 36,40 TL

1 Şubat 46 TL

***

Doğalgaza taksit taksit zam geliyor

Doğalgaza yılının ikinci ayında ikinci kez zam yapıldı. Şubat ayında geçerli olmak üzere fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı. Yılbaşında elektrik fiyatları ile birlikte ve doğalgaz fiyatlarına da yüzde 1 oranında zam yapılmıştı.

Avrasya T&#;neli ge&#;iş &#;creti ! G&#;ncel Avrasya Ge&#;iş &#;creti ne kadar?

Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar oldu? Ulaştırma Bakanlığı Avrasya tüneli geçiş ücretine 1 Ocak itibarıyla zam yapıldığını açıkladı. Öte yandan tek yönlü olarak ücret alınan Boğaz köprülerinde de köprü geçiş ücretleri bundan sonra iki eşit parçaya bölünecek ve iki yönlü olarak alınacak.

AVRASYA TÜNELİ GEÇİŞ ÜCRETİ

yılında tek yön otomobil için 46 lira olan ücret 53 liraya çıktı. Ayrıca Avrasya Tüneli'nde – saatleri arasında yüzde 50 indirimli gece tarifesi uygulanacak. Daha önce tek yönlü olarak ücret alınan Boğaz köprülerinde de köprü geçiş ücretleri bundan sonra iki eşit parçaya bölünecek ve iki yönlü olarak alınacak.

KÖPRÜLERDEN ARTIK İKİ YÖNLÜ ÜCRET ALINACAK

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde tek yönlü ücretlendirme yapıldığı anımsatılarak, "1 Ocak tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirildi. Boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 lira olarak belirlendi." denildi.

KÖPRÜLERDE ÇİFT YÖNLÜ GEÇİŞ ÜCRETİ OLDU

Geçtiğimiz yılbaşında 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri geçiş ücreti tarifeleri yüzde 26 zamlanmış ve otomobillerin geçiş ücreti liradan liraya yükseltilmişti. yılı itibariyle, geçiş ücreti tek yön yerine çift yönlü olacak ve araç sahipleri toplam lira ödeyecek.

AVRASYA TÜNELİ GECE YARISI YÜZDE 50 İNDİRİMLİ

46 lira olan Avrasya Tüneli geçiş ücretine ise zam yapıldığı belirtilen açıklamada, "Avrasya Tüneli'nde ise otomobil geçiş ücreti – arasında tek yönde 53 lira, – saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 lira olarak belirlendi. Daha ekonomik, güvenli ve daha kısa sürede ulaşım imkânı sağlayan erişme kontrollü otoyolların, Boğaz köprülerinin ve Avrasya Tüneli'nin servis sürelerinin uzatılması ve vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunulması amacıyla yapılan düzenlemede bakım-işletme maliyetlerindeki artışlar ile işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar göz önüne alındı."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir