iç anadolu müziği hakkında bilgi / FORMLAR VE TÜRLER

Iç Anadolu Müziği Hakkında Bilgi

iç anadolu müziği hakkında bilgi

Müzik Kültürü

TÜRKLERDE MÜZİK KÜLTÜRÜ

Türklerde müzik, Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar yaşanılan süreçte, tarihi ve sosyal değişimle büyümüş ve gelişmiştir. Diğer Türk topluluklarında olduğu gibi dinsel ve büyüsel törenlerde vurmalı çalgılar kullanılmış ve müzik önemli bir boyut kazanmıştır.

Türkiye’deki kültürel yapı, coğrafi ve tarihî özelliklerin etkisiyle çok zengin ve farklı kültürlerin harmanlanmasıyla oluşmuş; Doğu, Batı, Orta Doğu, Akdeniz ve İslam kültürü gibi renklerle bezenmiş ve bu kültürlerden etkilenmiştir.

Uzun yıllar boyunca değişik kültürleri içinde barındıran Anadolu, Türkiye’deki müzik kültürü oluşumunda tarihi bir altyapı oluşturmuştur.

İslamiyet’in kabulü ile Selçuklu ve Osmanlılarda yaşanılan değişimler, Anadolu ve Yakın Doğu’nun müzik kültüründe önemli bir etki yaratmıştır. Bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu yüzyıl ortalarına kadar dünyanın önemli kültür merkezlerinden biri olmuştur.

Sultan II. Mahmut ve Tanzimat Dönemi’yle başlayan yenileşme hareketleriyle dünya tarihinde yaşanan değişimler, yüzyıldaki teknolojik ve sosyal alandaki gelişmeler, Türkiye’deki müzik türlerini ve beğenilerini etkilemiştir. Bununla birlikte toplumsal hayattaki dinî, siyasî, kültürel ve sosyal değişiklikler de Türkiye’deki müzik kültürünü önemli ölçüde etkilemiş, müziğin çeşit, biçim ve form yapılarının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

1. Türk Halk Müziği

Orta Asya bozkırından başlayarak Anadolu kültürünün etkili olduğu bölgelerde gelişen Türk halk müziği, bu coğrafyada yaşayan halkların müzik kültürlerinin sentezidir. Göçebe hayat yaşayan Türkler, yaşadıkları yerlerin kültürleriyle etkileşim içine girmişler ve bu süreçte değişim ve gelişim göstermişlerdir. Anadolu müziği; Lidya, Frigya, Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı sanatlarıyla bütünleşmiş ve bugüne kadar gelmiştir.

2. Türk Sanat Müziği

İslâmiyet’in kabulünden sonra Türk toplumunda belli değişimlerin yaşanması, sosyal ve kültürel birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Anadolu’daki hâkimiyeti sağlayan Türkler; dinî ve sosyal anlamda da diğer kültürlerden yoğun bir şekilde etkilenmişlerdir. El Kindî (), İbn-i Sina (), ve Farabi’nin () eserleri doğrultusunda yeni akımlar ortaya çıkmış ve bugünkü geleneksel Türk müziği, Türk sanat müziğinin temelleri oluşmuştur.

3. Askerî Müzik

Tarih boyunca askerî müzik grupları Türk ordusunun yanında yer almış ve Türklerin önem verdiği değerlerden biri olmuştur. Hunlardan bugüne kadar Asya ve İslam devletlerinde vurmalı olarak davul, kös, zil; üflemeli olarak boru ve nefir gibi çalgılardan oluşan askerî müzik toplulukları kurulmuştur. Bu gruplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde tabılhane daha sonra ise mehterhane adını almıştır.

4. Popüler Müzik

Ulusal ve yerel değerlerle yoğrulan popüler müzik, günümüz müzik kültürünün önemli bir parçasıdır.

Tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği ve geliştiği günümüzde bu değişimlerin kültürel ürünlere yansıması, etkisini müzik alanında da göstermiştir. Batı müziği etkisinde kalan Türk pop müziği, kendi ulusal değerlerini ön plana çıkararak gelişmeye devam etmektedir.

5. Klasik Müzik

Cumhuriyet’in kurulmasıyla Atatürk’ün müzik alanında yaptığı titiz çalışmalar, Batı müziğinin gelişmesinde en önemli adımlardan olmuştur. Tarihte Mızıkayıhümayun, Makamı Hilafet Mızıkası, Riyaseticumhur Orkestrası olarak anılan şimdiki adıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, birçok yerli ve yabancı müzisyen ve şeflere ev sahipliği yapmıştır. Orkestra yaptığı yurt içi ve yurt dışı konserlerde repertuvarına aldığı eserlerle Türk müziğinin dünyada tanıtılmasına zemin hazırlamıştır.

6. Dinî Müzik

Dinî konuları ve İslam tasavvufunu öne çıkaran ve bu doğrultuda ortaya çıkan dinî yaşantı, camilerde, tekkelerde ve çeşitli dinî toplantılarda gerçekleşen ibadet ve zikir sırasında icra edilen müziği meydana getirmiş, buna da dinî müzik denmiştir. Dinî müzik cami müziği ve tekke müziği olarak iki bölümde incelenmektedir. Bu konu askerî, dinî ve din dışı alandaki müzik kültürü bölümünde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Tarih boyunca kültür ve müzik, toplumların var olabilmesi ve devamını sağlayabilmesi açısından önemli rol oynamıştır. Kültür geçmişten günümüze süreklilik gösterse de zaman içinde değişim ve dönüşüme uğrayıp dünyanın gelişimi yönünde varlığını sürdürmüştür. Kendi kültürünü koruyamayan toplumların devamlılığını sağlaması mümkün değildir. Bu nedenle kültürel yapının korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması toplumların öncelikli hedefleri arasında olmalıdır.

Kültürel unsurların geçmişten günümüze aktarılması konusunda halk kültürü önemli rol oynar. Halk kültürü kaynağını halkın bilgi, beceri ve deneyimleri doğrultusunda oluşturur. Halk kültürünü oluşturan ögeler; gelenek, görenek, inançlar, bayramlar, törenler, kutlamalar, halk müziği, halk oyunları, halk sporları, çocuk oyunları, geleneksel el sanatları, tiyatro, geleneksel giyim-kuşam, süsleme, halk mimarisi, geleneksel lezzetler ve halk edebiyatı gibi ögelerdir.

Türk halk kültürünü, tarihini, coğrafi konumunu ve sosyoekonomik yapısını en iyi ve en çarpıcı şekliyle yansıtan ve geçmişten günümüze kadar taşıyan kişiler; ozanlar ve âşıklardır. Geçmişten bugüne bu kişiler çeşitli adlarla anılır. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.

Saz şairi: Şiirlerini saz eşliğinde söyleyen halk ozanına denir.

Halk şairi: Halk edebiyatında manzum eserler yazan âşıklara denir.

TÜRK HALK MÜZİĞİ

1. HaftalarGenel Müzik Bilgileri.(Müzik nedir, anahtar. Porte, nota, insan sesleri vs.)2. HaftalarGeleneksel Türk Halk Müziği&#;nin Tanımı, oluşumu ve T.H.M.&#;ni oluşturan temel ögeler.3. HaftalarGeleneksel Türk Halk Müziğindeki Türler(Sözlü ve Sözsüz Ezgiler) ve Türk Halk Müziği Enstrümanları.4. HaftalarNota Değerleri.5. HaftalarGeleneksel Türk Halk Müziği&#;nde Usuller, Yörelere göre Usullerin Özellikleri.6. HaftalarTürkü Analizi. (Türküleri ritimsel ve ezgisel olarak ayırt edebilme) Uygulamalı Türkü Öğrenimi: Güney Doğu Anadolu Yöresi:(Halay Ağırlama) -Siyah zülfün Tellerine TRT seafoodplus.info Ş.Urfa, -Çayda Çıra TRT seafoodplus.info Elazığ7. HaftalarUzun Havalar Örnek Türkü: Mehrali Bey ,Zahidem. Uygulamalı Türkü Öğrenimi:Ege Yöresi (Zeybek): -Kerimoğlu Zeybeği. TRT Rep. No Denizli -Alıda Verin Barutuma Saçmama. TRT Rep. No Muğla8. HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Karadeniz Yöresi: (Horonlar) -Püsküllüdür Alagürgen. TRT Rep. No Trabzon -Giresunun Evleri. TRT Rep. No Giresun9. HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Orta Anadolu Yöresi: (Bozlak) -Evlerinin Önü Marul. TRT seafoodplus.info: 22 Kırşehir -Entarisi Kırmızı. TRT Rep. No Eskişehir HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Orta Anadolu Yöresi: (Bozlak) -Evlerinin Önü Marul. TRT seafoodplus.info: 22 Kırşehir -Entarisi Kırmızı. TRT Rep. No Eskişehir HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Trakya Yöresi: (Karşılama) -Bir Evler Yaptırdıseafoodplus.info Rep. No Edirne -Bulut Gelir Seher İle. TRT Rep. No Rumeli HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Doğu Anadolu Yöresi: (Deyiş) -Aşan Bilir Karlı Dağın Ardını. TRT Rep. No Sivas -Halaylım. TRT seafoodplus.info Malatya HaftalarUygulamalı Türkü Öğrenimi: Akdeniz Yöresi: (Teke Zortlatması) -Dirmilcikten Gider Yaylanın Yolu. TRT Rep. No Burdur -Çay Benim Çeşme Benim. TRT Rep. No Antalya HaftalarÖğrenilen Tüm Bilgilerin ve Türkülerin Tekrarı

Doğu Anadolu Bölgesi - Neşeli

Çalma Listesi

Bu çalma listesi TRT Türkü kanalında Bağlamam Perde Perde programı tarafından oluşturulmuştur.

1

Mektebin Bacaları

Celal Bakar

2

Dedim Gız Yaşın Nedir

Hediye Karabağ

3

Bir Hışmınan Geldi Geçti (Kiziroğlu)

Gürkan Özpeker

4

Uca Dağlar Başında

Hediye Karabağ

5

Erzurum'un Dağında

Gürkan Özpeker

6

Güzeller Bezenmiş Toya Giderler

Tuncay Kemertaş, Mükerrem Kemertaş

7

Çimende Sürü Gazlar

Hüsamettin Subaşı

8

Karşıdan Yar Geliyor / İki Döne Bir Kuş İdi / Baba Ben Dervişmiyem / Elinde Oya Gidiyor Toya

Hüsamettin Subaşı

9

Esme Seher Yeli Esme

Turan Engin

10

Oynama Yorulursun

Hüsamettin Subaşı

11

Bitlis'in Önünde Bağlar

Tuncay Bayram Kemertaş

12

Atem Tutem Men Seni

Hüsamettin Subaşı

13

Ay Gız Adın Amandır

Seyit Al

14

Akşamdı Ezan Vakdı

İmran Koç

15

Ay Akşamdan Işığdır

Muharrem Akkuş

16

Çayda Çıra Yanıyor

Mükerrem Kemertaş

17

Mendil Aldım Bir Deste

Hüsamettin Subaşı

18

Bahçeye Gel ki Görem

Hüsamettin Subaşı

19

Yeni Hamamın Üstüyem

Hüsamettin Subaşı

20

Toycular Yar Can

Hüsamettin Subaşı

21

Maden Dağı Dumandı

Hüsamettin Subaşı

22

Al Almanın Dördünü

Münevver Özdemir

23

Gulahsız'da Guyi Var

Celal Bakar

24

Mezire'den Çıktım Ağrıyor Başım

Zülküf Altan

25

Bizim Eller Ne Güzel Eller

Şakir Öner Günhan

AYT Coğrafi Bölgeler" width="" height="" src="seafoodplus.info?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir