Osmancık nerenin

Osmancık Nerenin

osmancık nerenin

kaynağı değiştir]

Osmancık; Karadeniz Bölgesinde, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz bölümünün kesiştiği yerde bulunmaktadır. Çorum'un kuzeyinde yer alır.

Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni batıya bağlayan yol olan (D) üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 61&#;km uzaklıktadır. Samsun'a &#;km, Ankara'ya &#;km, İstanbul'a &#;km mesafededir. İçanadolu bölgesi ile Samsun-İstanbul yollarının kavşak noktasındadır. Kuzeydoğusunda Samsun, Doğusunda Amasya ve Kuzey Batısında Sinop İllerine komşudur.

Kuzey Kızılırmak havzası içerisinde konumlanmıştır.

Kızılırmak'tan gece görünümü

Kültür ve turizm[değiştir kaynağı değiştir]

Not: yılında Dodurga ilçesinin kurulması ile nüfus azalmıştır.

Şive[değiştir kaynağı değiştir]

İlçede tek basılı gazete yılında kurulan Osmancık Haber Gazetesi 27 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'dir. yılında kurulan Osmancık Gazetesi'ni, yılında Osmancık Haber Gazetesi satın alarak bünyesine kattı. Ayrıca Osmancık Haber Gazetesi'nin internet sitesi ile sadece internetten yayın yapan internet gazeteleri mevcuttur.

Nüfus[değiştir kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Osmancık pirinç

Yerel basın[değiştir

DODURGA COĞRAFi YAPISI

    

Dodurga, Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünün güney doğusunda yer alır. Dünya üzerinde 20' - 35' kuzey enlemleri ile   20' -   30' doğu boylamları arasında yer alır . Çorum ilinin 14 ilçesinden biri olan Dodurga ,Çorum il merkezinden 45 km webgrid.co.uka ilçesinin kuzeyinde Osmancık, batısında İskilip kuzeydoğusunda Laçin ilçeleri yer alıwebgrid.co.uka, İstanbul, Samsun karayolunun 20km güneyinde yer alır. Yüzölçümü km, denizden yüksekliği m olan Dodurga ilçesi Kızılırmak'a 25 km mesafede Alpagut çayı kenarına kurulmuş bir kasabadır.

A )Yapı ve Yeryüzü Şekilleri :

İlçemiz Anadolu'nun ayrılan tektonik birlikler arasında alpın orojenik özelliği taşıyan pontid tektonik birliğine çok yakın mesafede yer alıwebgrid.co.uknden kuzey Anadolu fayı geçmektedir.

İlçenin kurulduğu saha üç tarafı tepelerle çevrili sadece doğusu açık olan yarım çanak şeklindeki miyojen havzasıdır. İlçenin kuzey batısında ve güneyinde yer alan Alpagut dağları ile Kızıldağ kütleleri yer almaktadır. Kuzeybatısındaki dağların üstündeki önemli yükseltileri Bakacak tepe (m), Budama tepe (m) Çakırkıran (m) ve Dikmen tepedir (m) Güneyindeki Dededağı en yüksek noktası ise kızıl tepedir.(m)

Platoya dalgalı bir görünüm kazandıran tepeler ilçenin doğusu dışındaki hemen her yerde mevcuttur.

m yükselti basamağında yer alan plato sahası oldukça geniş bir alan kaplar. Kızılırmak tabanlı (m) başlayan platolu alan dağlık alanda (m) sona erer.

Vadiler :  

- Tabanlı Vadi : İlçenin doğusunu kuzey-güney yönünde tamamen kaplayan Kızılırmak tabanlı vadisi 17 km uzunlukta ve ortalama 2,5 km genişlikteki bir sahayı webgrid.co.ukn genişliği ,güneyde m'ye kadar düşmekte ,kuzeye doğru ilerledikçe 4 km kadar çıkmaktadır. Ayrıca Alpagut Çayı ,Kuyucak Çayı ve derelerin vadiye açıldığı kesimlerde m genişlikte bir taban meydana gelmiştir.

- Kertik Vadi :  İlçenin kuzeybatı ve güneyindeki dağlık alandan beslenen kertik vadiler ,batıdan doğuya doğru ve çanak çevresinden merkeze doğru olan eğilimi takip ederek sularını tabanlı vadiye ulaştırıwebgrid.co.ukın içinde en önemlileri Alpagut ve Kuyucak çaylarının yukarı çığırlarının oluşturduğu -Kertik vadiler ile Devren çayı kertik vadileridir. İklim özelliklerine uygun olarak kertik vadiler kış ve ilkbahar aylarında su webgrid.co.ukı tamamen kurudurlar.

İlçenin topoğrafik durum diyagramına bakacak olursak ;

               Platolu alan        :%64,5

               Tabanlı vadi        :%23,5

               Dağlık alan        :%12   lik bir alan kaplar.

İlçenin yeryüzü şekillerinin karmaşık bir yapıda olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.

B ) İklimi :

       Dodurga ilçesi iç anadolunun karakteristik karasal ikliminin , Karadeniz iklimine geçiş tipi hüküm süwebgrid.co.ukı sıcak ve kurak ,kışlar esas kara ikliminden daha ılık geçer.

ı. sıcaklık : Ortalama sıcaklık   dir. En sıcak aylar temmuz () ve ağustos () aylarıdır. En soğuk ayları ise Ocak () ve Şubat ( ) aylarıdır. Temmuz ve ağustos aylarının sıcak geçmesinden yöredeki tarım kültürü etkilenmiş ve onun için bu aylarda olgunlaşan çeltik, buğday, nohut, yeşil mercimek, ve soğan vb. tarımsal bitkiler ilçe halkınca tercih edilmiştir. Kasım ayının sonunda başlayan don olayları bütün kış devam edip mart ayı ortalarında son bulur. Ortalama don ile geçen gün sayısı 15'tir.

       ıı. yağış : Dodurga İlçesinde kara ikliminin orta Karadeniz'e geçiş tipi görülür.Yıllık ortalama yağış mm'dir. Dodurga' da en yağışlı mevsim ilkbahardır (%mm). En kurak mevsim ise yazdır (%mm). Yağış miktarı temmuz ayından itibaren gideler azalarak ağustos ayında minimum değere düşer (mm).

       ııı. Basınç ve rüzgarlar : Dodurga' nın hakim rüzgar yönü kuzey doğudur. En çok esen rüzgarlar kuzey doğudan Poyraz, doğudan Güneydoğusudur. Esme sayılarına göre diğer rüzgar yönleri güneybatıdan Lodos, kuzeyden Yıldız, Güneydoğudan Keşişlemedir. Kuzeydoğu sektörlü rüzgarların daha çok esmesinin sebebi kışın Sibirya Y.B. alanı ile Akdeniz deki A.B. alanı arasındaki basınç farkıdır.

C ) Bitki Örtüsü :

Yüksek kesimlerinde doğal bitki örtüsü olarak ormanları,aşağılara inildikçe fundalıkların ve kısa boylu otların yer aldığı stepleri görmekteyiz.

 D ) Hidrografya :

1. Yerüstü Suları : Dodurga akarsu bakımından son derece zengindir.Kızılırmak en büyük ve önemli akarsudur.Kızılırmak'a karışan diğer akarsular Alpagut Çayı ve Kuyucak Çayı'dır.Kızılırmak'a karışan akarsuların yataklarında çok az su bulunmasına rağmen kış ve ilkbahar mevsimindeki yağışlara bağlı olarak su seviyeleri yüwebgrid.co.ukıca Alpagut Çayı linyit madeninden tulumbalarla çıkartılan kaynak sularını alarak yaz kuraklığından daha az etkilenir.

2. Yeraltı ve İçme Suları: Dodurga İlçesi yer altı suyu yönünden oldukça fakirdir.Yüzeyde tek tük rastlanan kaynaklar genelde fay zonlarından çıkmaktadıwebgrid.co.ukçe köylerinin içme suları bu kaynaklardan sağlanmaktadıwebgrid.co.ukçe merkezine ise bu kaynak suları yetersiz gelmektedir.

Bu nedenle ilçe merkezine Hamamözü (Amasya) İlçesi'nden boru hattı ile içme suyu getirme çalışmaları devam etmektedir.

İçmeye elverişli olmayan sular sulama amaçlı kullanılmaktadır.

 E. Toprak Örtüsü : İlçemizdeki  başlıca toprak tipleri Alivyal, kolivyal ,kahverengi orman topraklarıdır.

1.  Alüvyal Topraklar: Akarsuların taşıdığı ince malzemesi akarsuların yayıldığı alanlarda birikmesi ile oluşur.

Alüvyal topraklar ,Alpagut Çayı ve Kuyucak Çayı aşağı çığırları ile Kızılırmak tabanlı vadi  boyunca uzanır.

2. Kolivyal  Toprak: Kolivyal topraklar yan derelerin kısa mesafelerden taşınarak meylin azalmış olduğu yerlerde depo ettikleri materyalin meydana getirdiği genç ve orta derinlikteki topraklardıwebgrid.co.uk tutma kapasiteleri düşüktür.

3.  Kahverengi Orman Toprakları: Dodurga İlçesinin hemen her yerinde bulunabilen toprak çeşwebgrid.co.ukeri, sulanan alanlarda yüksek ,kıraç alanlarda ise düşüktüwebgrid.co.ukri açık kahverengi ile boz arasındadıwebgrid.co.ukır alanların en yaygın toprak çeşididir.

III. BEŞERİ EKONOMİK COĞRAFYA

 A. Yerleşme :

1. Kuruluşu ve Gelişmesi: Dodurga ilçesi webgrid.co.uk buraya gelen Hüsamettın adındaki Horasanlı tarafından kurulmuşwebgrid.co.uk civarda göçebe dolaşan Toduroğulları,Çındıkoğulları , Hatipoğulları adındaki kabilelerle birleşerek köy meydana gelmişwebgrid.co.ukğulları kabilesinin daha nüfuslu olması sebebiyle Dodurga denilmiştir.

       Osmanlılar devrinde önemli bir yerleşim yeri olan Dodurga ı.Dünya savaşında erkek nüfusunun önemli bir kısmını kaybetmiş ve Osmanlının son dönemlerinde her Türk köyü gibi sönükleşmişse de Cumhuriyetin ilk yirmi yılından sonra çevresinde linyit madeninde bulunması tekrar önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

yılına kadar  muhtarlıkla idare edilen Dodurga yılında belediye yönetimine kavuşmuştur. Alpagut Kasabası ,Tutuş , Berk ,Obruk, webgrid.co.uk, Ayva Köyü ,Kuyucak, Yeniköy, Çiftlik,Dikenli,Kirenci Köylerinin merkezliğini yapan Dodurga  yılı ortalarında ilçe yönetimine kavuşmuştur.

İlçe olduktan sonra Dodurga  da şehircilik faaliyetleri hızlanmış ve bugün ilçe merkezi ; Esentepe ,Okul , Doğu, Ulucami Mahalleri ve merkezinin 2,5 km kuzeyinde yer alan Çatar Mahallesinden oluşmaktadır.

İlçenin okulsuz köyü yoktur yılında ilk ilkokulun açıldığı ilçede yılı itibariyle 1 ÇP Lisesi, 5 ilköğretim ve 4 birleştirilmiş sınıflı ilköğretim bulunmaktadır.

İlçede su sıkıntısı nedeniyle yerleşmeler toplu haldedir.

2. Mesken ve Mesken Tipleri :

Yerleşmede olduğu gibi mesken ve mesken tipleri de coğrafi şartların ortak etkileri sonucu ortaya çıkmıştıwebgrid.co.ukleri iki kısma ayırmak mümkündür

a. Eski tip meskenler : Yapı malzemesi çevreden temin edilen kerpiç ve ağaçtır. Evlerin çoğunluğu kerpiç ve tuğla kullanılmak suretiyle ayrıca ardıçtan ağaç hatıllar atılmak suretiyle yapılmış,genelde iki katlı yapılmış evlerdir.

b.  Yeni tip meskenler : Dodurga  depreminde eski tip evlerinin büyük bir kısmını kaybetmiştir. Bu nedenle yeniden yapılan evler eski tip konutlardan bir hayli farklıdır. İlçede artan gelir seviyesinin ve nüfusun sonucunda yeni tip konutlarla kaplı Esentepe mahallesi oluşmuştur.

Osmancık pirinç ve baldo pirinç nedir?

Anadolu’nun Sağlıklı ve Lezzetli Gıda Maddesi: Pirinç

Buğdaygiller familyasından olan pirinç, genellikle sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitki türüdür. Pilavlarının ana maddesi olan pirinç, lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde akşam yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Pilavların yanı sıra dolmalarda, sebze yemeklerinde kullanımı da oldukça yaygındır. Sulak arazilerde suyun içinde yetişen pirinç; ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Pirinç ürünleri, yetiştiği bölgeye ve boyutlarına göre birçok çeşide ayrılmaktadır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde sıklıkla yetiştirilen pirinç türleri ise osmancık pirinç ve baldo pirinçtir. Boyut olarak birbirinden farklılık gösteren osmancık pirinç ve baldo pirincin özelliklerini ve farklılıklarını sizler için derledik.

Osmancık Pirinç Nedir?

Yoğun olarak Trakya Bölgesi’nde ekimi yapılan osmancık pirinç, sulak olması sebebiyle Samsun Bafra bölgesinde de yetiştirilmektedir. Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.

Baldo Pirinç Nedir?

Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pirinç türüdür. Kokusuz bir özelliğe sahip olan baldo pirinç, iri taneli camsı ve mat bir görünüme sahiptir. Baldo pirinç, yüksek karbonhidrat ve protein içeriğine sahiptir. Baldo pirinç, pişirildiğinde tane tane ayrılması, hafifliği ve yüksek su çekme kapasitesi ile pilavlık ve dolmalık olarak kullanılmasının yanında sebze yemekleri içine karıştırmak için de tercih edilen pirinç çeşitlerindendir. Diğer pirinç çeşitlerine göre daha tombul bir görünüme sahiptir.

En kaliteli osmancık pirinç ve baldo pirinç ürünlerini Peynirci Baba satış mağazamız üzerinde yer almakta olan Bakliyat Kategorimizden satın alabilirsiniz. Sizler de geç kalmadan sipariş verin, Peynirci Baba ayrıcalığını yaşayın.

Bu Pirinçlerle Yaptığınız Pilavlar İddia Ediyoruz Tane Tane Olacak! Size Özel Fiyatları Görmek İçin Tıklayın!

Osmancık

Başlığın diğer anlamları için Osmancık (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Osmancık (eski ismi: Aflanos[3]), Çorum'un ilçesi olup ilin kuzeyinde yer alır.

Konum[değiştir

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.