çamaşır suyu ve kireç çözücü karışırsa / Çamaşır Suyu Ve Tuzruhu Karışımından Oluşan Gaz Astıma Yol Açabilir - seafoodplus.info

Çamaşır Suyu Ve Kireç Çözücü Karışırsa

çamaşır suyu ve kireç çözücü karışırsa

Evde deterjan daha çok köpürsün, daha iyi temizlesin, tüm kirler yok olsun diye giriştiğimiz mücadele ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabiliyor.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi “Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar” ismiyle hazırladığı bilgilendirme broşüründe evdeki kimyasallarda nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Kimyasalları karıştırmayın

Broşüre göre, Türkiye’de birçok ölüme sebep olan ve çok sık yapılan hatalardan biri kimyasalları birbiriyle karıştırmak.

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.

Dikkat: İki farklı lavabo açıcıyı bile, birlikte ya da art arda Kullanmayın. Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilir ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılabilir.

Daha çok köpük daha çok kalıntı demek

Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değil. Otomatik makinalar için kullanılan ve en üstün kir çözme yeteneğine sahip deterjanların köpük oluşturma özellikleri oldukça düşük.

Bulaşık deterjanının su içerisinde yüzde 1 gibi küçük bir miktarının bile yıkanan bir nesneden tamamen uzaklaştırılması için litrelerce su harcamak gerekir.

Bu nedenlerle bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır.

Zehirlenince kimi arayacaksınız?

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın.  Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın.  Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak  geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır.

İtfaiyenin numarasını herkes bilir , ama zehirlenirseniz numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni aramalısınız.

Etiketlerdeki tehlike sembolleri ne demek?

***

Çok tehlikeli

* Kimyasal madde içeren ürünleri, kesinlikle diğer ürünler ile karıştırmayın.

* Gereğinden fazla ürün kullanmayın. Bol miktarda ürün kullanmak belki daha çok bakteri öldürebilir ama aynı zamanda zararlı maddelere çok daha fazla maruz kalmamıza sebep olur.

* Ürünleri iyi havalandırılmayan odalarda kullanmayın, buharlarını doğrudan solumayın.

* Ürünleri orijinal kaplarından başka kaplara aktararak kullanmayın, muhafaza etmeyin.

* Farklı tehlike sembollerine sahip olan veya birbiri ile tehlikeli reaksiyonlara girme riski taşıyan ürünler, aynı alanda saklanmamalı.

* Ürünlerin boş şişeleri saklanmamalı, içerisine başka bir şey konulmamalı.

Ne yapmalı?

* Kimyasal madde içeren ürünleri satın alırken mümkün olduğunca daha az zehirli, daha az tehlikeli malzemeleri tercih edin.

* İhtiyaç duyduğunuz kadar malzeme alın ki, evinizde tehlikeli kimyasallardan oluşan bir koleksiyon birikmesin.

* Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.

* Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın.

* Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

* Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.

* Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin.

* Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın.

Broşürde yer alan bazı ürünlerin içerikleri ve zararları şöyle:

Lavabo açıcı

Tehlikeli içerik: Sudkostik çözeltisi veya asidik çözelti

Zararları: Deride yanmaya sebep olur, göze sıçraması durumunda körlüğe sebep olabilir.

Yüzey temizleyici

Tehlikeli içerik: Amonyak

Zararları: Dumanı, göz ve deride yanmaya, akciğerde tahrişe sebep olabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı (ağartıcı) ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalı.

Dikkat: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile asla temas ettirmeyiniz. Çünkü yüzey temizleyicideki “amonyak” ile çamaşır suyundaki “klor” birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır.

Çamaşır suyu

Tehlikeli içerik: Sodyum hipoklorit

Zararları: Deri ve göze temas ederse şiddetli yanmaya sebep olur. Dumanı gözde yanmaya, solunum yollarında tahrişe sebep olabilir.

Dikkat: Çamaşır suyunu asla diğer temizleyiciler ile karıştırmayın. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetti.

Antibakteriyel temizleyciler

Tehlikeli içerik ve zararları:

Krezol: Dokular için aşındırıcı olabilir: böbrek, akciğer, pankreas, dalağa zarar verir.

Fenol: Merkezi sinir sisteminde hasara, depresyona sebep olabilir. Nadiren dolaşım sistemini etkileyebilir. Cilt için aşındırıcıdır. Kanserojendir. Bu nedenle fenol içeren bu tür antibakteriyel ürünleri mümkün olduğunca az miktarlarda kullanınız. Kullandıktan sonra, suyla uyguladığınız yerden tamamen uzaklaştırınız.

Çam yağı: Gözleri ve burun, ağız, boğaz çevresini tahriş eder. (NV)

Daha ayrıntılı bilgi için broşüre bakabilirsiniz.

&#;amaşır suyu zehirlenmesinde ne yapılmalı ve ilk yardım yapılmalı mıdır? Ne iyi gelir ve neler yapılmamalıdır?

Çamaşır suyu özellikle çocuklarda yaşanan bir zehirlenme olması ile beraber, aynı zamanda yetişkinler için de tehlike arz etmektedir. Böyle durumlarda ele alınması gereken bazı anlık yöntemler bulunuyor. O yöntemleri iyi bilmek en azından hastaneye gidene kadar önemli oranda kurtarıcı bir unsur olabilir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesinde Ne Yapılmalı?

Çamaşır suyu zehirlenmesi söz konusu olduğu zaman yapılması gereken ilk durum, zehirlenen kişinin mutlaka ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Özellikle temiz hava alması amaçlı dışarı çıkarılması gerekir. Kimyasal bir yapısı olması ile beraber zehirlenen kişiye kusturmak tehlikeli olabilir. O yüzden kazazedenin kusturulmaya çalışılması yanlıştır. Bu sebepten dolayı tıbbi müdahale gerçekleştirilene kadar, kişi açık havada tutulmalı ve bol su verilmelidir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesinde İlk Yardım Yapılmalı mıdır?

Çamaşırı zehirlenmesi üzerinden ele alınması gereken bazı ilkyardım yöntemleri bulunmaktadır. 

 - Mutlaka kişinin bilinci kontrol edilmelidir.

 - Yalnızca ağzı ile temas etmiş ise o zaman ağzının çalkalanması önemlidir.

 - Kişinin elleri sabunlu su ile yıkamak diğer yöntemler içerisinde gelir.

 - Eğer bilinç kaybı söz konusu ise hasta o vakit koma pozisyonuna getirilir.

 - Mutlaka tıbbi yardım istenmelidir. () 

Genel olarak ilk yardım söz konusu olduğu vakit yukarıda verilen hususlar ön plana çıkarılır. Tabii bununla beraber çamaşır suyu zehirlenmesinde mutlaka kişi temiz hava almalı ve aynı zamanda bol su tüketmelidir. Özellikle ilk yardım gelene kadar hastanın bilincinin yerinde kalması adına bu yöntemler önemli bir potansiyel teşkil ediyor. 

Çamaşır Suyu Zehirlenmesine Ne İyi Gelir ve Neler Yapılmamalıdır?

Çamaşır suyu zehirlenmeleri birçok farklı yerde yaşanan yaygın durumlar içerisinde gelir. Özellikle çocuklarda çok sık yaşanan önemli risk faktörleri içerisinde yer alıyor. Böyle durumların yaşanmaması için öncelikle mutlaka çamaşır suyu ve benzeri zehirli kimyasal ürünlerin, çocukların uzanamadığı yerlere yerleştirilmesi en önemli husustur. Bunun dışında çamaşır suyu zehirlenmesi söz konusu olduğu vakit, kişi mutlaka temiz havaya çıkarılmalı ve bol su içirilmelidir. Aynı zamanda bilinç kaybı olup olmadığına bağlı olarak gerekli İlk Yardım uygulamaları ele alınmalıdır. Tabii tüm bunların ötesinde en önemli unsuru şüphesiz tıbbi yardım için aranmalı ve destek elde edilmelidir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir