basım teknolojileri ne iş yapar / Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Ne İş Yapar?

Basım Teknolojileri Ne Iş Yapar

basım teknolojileri ne iş yapar

Basım Yayın Üretim Teknolojileri Bölümü basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklâmcılık alanlarında- yani doğrudan doğruya kitle ile iletişim halinde olunan alanlarda profesyonel elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler
Programda okumak isteyenlerin; sözel yeteneğe sahip, insan ilişkileri kuvvetli, ayrıntıları yakalayabilen, derin bir hayal gücüne sahip, ikna gücü yüksek, teknolojik gelişmelere çabuk adapte olan bireyler olması gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; ekonomi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, felsefe, hukuk gibi derslerin yanı sıra güzel sanatlara yönelik dersler ve mesleki alanda yetişmelerini sağlayacak olan özellikle yazılı ve görsel basının uygulama alanlarına yönelik derslerin eğitimi verilir.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Basın yayın bölümünü bitirenlere lisans diploması verilir.

Çalışma Sahaları
Mezun olan öğrenciler basın ile ilgili tüm alanlarda çalışabilirler. Bu alanlar: yerel ve ulusal gazeteler, radyo ve televizyon kuruluşları, haber ajanslarıdır.

Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Nedir?

Basım ve Yayın teknolojileri alanında ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenmiş ve özümsemiş, bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine haiz, alanında ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, gelişen teknolojiye ayak uydurabilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, çalışır durumda bulunan sektörün ihtiyaç duyduğu grafik tasarım, basım ve yayın konusunda her türlü yazılım ve donanımı kullanabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere sektörün her alanında görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmektir.

Basım ve Yayın Teknolojileri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Girilmesi Gereken Sınavlar: YGS
Bölümün Tercih Puan Türü: YGS-5
Bölüm Eğitim Süresi Kaç Yıllık: 4

Basım ve Yayın Teknolojileri İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?
Basım ve Yayın Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler ve beceriler doğrultusunda Basım ve Yayın sektöründe mal/hizmet üreten, Grafik Tasarım Birimleri,Halkla İlişkiler, Müşteri İlişkileri, temsilci firmaları, Üretim Planlama Departmanları, Kalite Departmanları, Ar-Ge Araştırma Geliştirme) Departmanları, Yayın evleri, Gazetelerde, Basımevlerinde, Ajans hizmetlerinde, mürekkep firmaları, solvent üreten firmalar, kalıp firmaları, film firmaları ve yardımcı hizmet veren firmalar), Ambalaj firmalarında konstrüksiyon tasarım, Ambalaj firmalarının üretim departmanları, Etiket sanayi , Görsel Medya yapımcılığının alt dallarında uygulama yapan firmalarda,ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.

4 Yıllık Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları yayıncılık sektörünün her alanında çalışma imkânı bulabilirler. Basım ve Yayın Teknolojileri mezunlarının iş alanlarından bazıları şunlardır:

-Matbaalar ve Basımevleri
-Darphaneler
-Reklam Ajansları
-Radyo ve Televizyon Kanalları
-Gazeteler ve diğer Yayıncılık Şirketleri
-Medya ve İletişim Şirketleri
-İnternet Yayıncılığı ve Tasarım Şirketleri

Basım Yayın Teknolojileri Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Basım ve Yayın Teknolojileri maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Basım ve Yayın Teknolojileri mezunu maaşı lira civarında iken özel sektör için Basım ve Yayın Teknolojileri maaşları asgari ücret ile lira arasında değişmektedir.

Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS puanları yüksek sayılır. Son atamalarda bölüm mezunları 87 ve üzeri puanlarla kamuya atanabilmiştir.

Basım Yayın Teknolojileri Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölümü bitirenlerin öğretmen olma şansı şimdilik bulunmamaktadır.

Basım Yayın Teknolojileri Bölümü Yorumları – Basım Yayın Teknolojileri Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Kamuya atanmak bu bölüm mezunları için ciddi manada zordur; zira hem her atamada bölüme kontenjan verilmemekte hem de özel sektörde geniş iş imkanlarına sahip bir bölüm konumunda değil.

Basım Teknolojileri; başta Basım Sektörü olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş imkanları oldukça geniştir.

Sanayi çeşitli sektörel sivil toplum kuruluşları etrafında örgütlenmiştir. Bunlardan bazıları; Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV), Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK), Basım Mensupları derneği (BASMEN), İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Basım Yayın Meslek Komitesi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Basım Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Meslek Komitesi’dir.

Firmaların eğitimli insan kaynağı ihtiyacı oldukça fazladır. Öğretim üyelerinin basım Sektörü ve sektörel sivil toplum kurulşları ile kurdukları güçlü ilişkiler sonucu firmalar insan kaynakları ihtiyaçlarını bölüme iletmektedirler ve bölüm iş bulma konusunda mezunlarına yardımcı olmaktadır.

Basım işletmelerine gelen işlerin neredeyse tamamı acil olarak yapılması istenir, bu nedenle standart mesai saatlerinin biraz dışında çalışma gerektirir. Mesleğinde iyi olmak isteyen herkesin öncelikle işe üretimden başlaması gerekir. Üretimi iyi bilmeyen kimse daha yüksek kademelerde başarılı olamaz. Basım işletmelerinin büyük bir kısmı Istanbul’un Avrupa yakasında Levent, Topkapı, İkitelli civarında bulunmaktadır. Nispeten daha az sayıda firma Istanbul’un Anadolu yakasında bulunmaktadır. Türkiye genelinde Istanbul’dan sonra Ankara İzmir ve Gaziantep en çok basım ve ambalaj işletmesinin bulunduğu illerimizdir.

Mezunlarımız üretimde baskı hazırlık, baskı ve baskı sonrası bölümlerde, üretim birimlerinde orta kademe yönetici veya vardiya amiri olarak çalışabilmektedirler. Basım işletmelerinde üretimi destekleyen üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümlerde çalışacakların genelde kısa bir süre de olsa üretim tecrübesinin olması faydalı olmaktadır. Basım işletmelerinde açılmış olan bu yeni bölümler üniversitelerin Basım Teknolojileri eğitimi veren bölüm mezunları için üretimde çalışma imkanlarının yanında yeni bir iş sahası olmuştur. Mezunlarımız Basım Sektörü’ne hammadde ve makine tedarik eden yerli ve yabancı firmalarda da satış bölümünde çalışmaktadırlar. Büyük firmaların satınalma bölümlerinde Basılı Ürün Satın Alma Uzmanı olarak da çalışmak mümkündür. Meslekte orta ve üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı yönetici özelliklerinin yanında üretim tecrübesinin olmasıdır.

Basım işletmelerinde kullanılan makine, malzeme ve teknolojinin büyük bölümü yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle mesleğinde iyi olmak, gelişen son teknolojiyi yakından takip ederek aranan eleman olabilmek için bu mesleği seçecek kişilerin yabancı dil bilmeleri çok önemlidir, sektörün yabancı dil bilen eğitimli insan gücüne ihtiyacı çok fazladır.

Basım Teknolojileri Bölümü

Basım; yazı, metin ve fotoğraf gibi ögelerin daha çok kağıt gibi yüzeylere basılıp çoğaltılması işine verilen addır. Kitaplar, gazeteler, dergiler, ambalajlar basımı yapılan ürünlerden bazılarıdır. Basım sanayii de teknolojiyle birlikte gelişmiş, değişmiştir. Bu değişiklik basım konusundaki eğitimlere de yansımıştır. 

Basım teknolojileri alanında üniversitelerde farklı bölümler bulunur. Özellikle 2 yıllık ön lisans programlarının sayısı oldukça fazladır. Ancak 4 yıllık lisans bölümü tektir: Basım Teknolojileri.

Basım teknolojileri bölümü nedir? Hangi Üniversitede bulunur? iş imkanları nelerdir? Bu yazıda basım teknolojileri bölümüyle ilgili merak edilen bütün soruları cevaplamaya çalışacağız. İlk sorunun cevabıyla başlayalım.

Basım Teknolojileri Bölümü Nedir?

Basım teknolojileri, sadece Marmara Üniversite’sinde bulunan lisans bölümüdür. İlk öğrencilerini yılında almıştır. Basım sektöründe; sorunlarını çözecek, üretimi yapacak, alanla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eden mezunlar yetiştirir.

Bölümün amacı, basım teknolojileriyle ilgili uluslararası standartlara göre proje hazırlayabilecek, hazırladığı projeleri hayata geçirecek, üretim sürecinde karşılaşılan problemleri çözebilecek uzmanlar mezun eder. Eğitimler de bu amaç ve hedef doğrultusunda verilir. 

Bölümün basım sanayi ile ilişkileri iyidir. Sektör temsilcilerinin isteği üzerine üçüncü sınıfta bir dönem boyunca iş yeri eğitimi alınır. Bu eğitimle öğrenciler sektörü yakından tanır ve deneyim kazanır.

Basım Teknolojileri Bölümünün temeli yılında kapanan Matbaa Eğitimi Bölümü’dür. Bölümün fiziki altyapısı basım teknolojileri bölümüne devredilmiştir. Bölümün kurulmasında da sektörel sivil toplum kuruluşları büyük çaba sarf etmiş, YÖK ve üniversite ile görüşmüştür. Bölüm de bu girişimler sonucu kurulmuştur.

Sektörün bölüme desteği kuruluşuyla sınırlı değildir. Bölümdeki pek çok laboratuvar da firmalar tarafından kurulmuştur. Bölüm öğrencilerinin uygulama yapabileceği laboratuvarlar;

  • Dijital Montaj Laboratuarı

  • Baskı Öncesi Laboratuarı

  • Dupont Flekso Baskı Kalıp Hazırlama Laboratuarı

  • Fiziksel Kimyasal Testler Laboratuarı

  • Karton Ambalaj Laboratuarı

  • Konica-Minolta Dijital Baskı Laboratuarı

  • Ofset Baskı Laboratuarı

  • Serigrafi Baskı Laboratuarı

  • Xerox Dijital Baskı Laboratuarı

  • X-Rite Renk Laboratuarı

  • Baskı Sonrası İşlemler Laboratuarı

Basım teknolojileri bölümü öğrencilerinin Erasmus değişim programıyla yurt dışı üniversitelerinde de eğitim görme imkanları vardır. Almanya Stuttgart Medya Üniversitesi, Litvanya Kauno Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Macaristan Obuda Üniversitesi Erasmus kapsamındaki üniversitelerdir.

Basım teknolojileri bölümü yılı itibariyle yüksek lisans ve doktora bölümlerine de öğrenci kabul ediyor.

Bölümde hem ülke sektörün problemlerini çözmek için hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak için TUBİTAK, BAPKO, KOSGEB destekli AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri yapılır. 

Basım Teknolojileri İş imkanları Nelerdir?

Basım sektörü başta olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde de basım teknolojileri kullanılır. Basım teknolojileri mezunlarının iş imkanları fazladır. Çalışma alanları özel sektördür. Akademik kariyer de bölüm mezunlarının bir başka iş imkanıdır. Mezun oldukları basım teknolojileri bölümü de yüksek lisans ve doktora yapabilecekleri bölümlerden biridir.

Basım sektörü denilince akla İstanbul gelir. İşletmelerinin büyük bir kısmı İstanbul’da Avrupa yakasındadır. Levent, Topkapı, Avcılar ve İkitelli civarı basım firmalarının yoğun olduğu bölgelerdir. Az sayıda işletme de Anadolu yakasındadır. Türkiye geneline bakıldığında ise, Ankara İzmir ve Gaziantep İstanbul’dan sora basım işletmesinin bulunduğu şehirlerdir.

Basım sanayi, sektörel sivil toplum kuruluşları çevresinde örgütlenmiştir. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV), İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Basım Yayın Meslek Komitesi, Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK), Basım Mensupları derneği (BASMEN) ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Basım Yayın, Kağıt ve Kağıt Ambalaj Sanayi Meslek Komitesi bunlardan bazılarıdır.

Bölümün öğretim üyeleri de hem sektörle hem de sektörü örgütleyen sivil toplum kuruluşlarıyla güçlü ilişkiler kurmuştur. Bu ilişkiler sonucu firmalar çalışan ihtiyaçlarını bölüme iletirler. Bölüm de iş bulma konusunda mezunlarına yardımcı olur. Bölümün tanıtım sayfasında yer alan bilgilere göre mezunların çalıştığı firmalardan bazıları şunlardır: 

  • Sümer Plastik

  • Dereli Grafik

  • Bilnet Matbaası

  • Dizayn Etiket

  • Doğan Ofset

  • Doğan Baskı Merkezi

  • Ekol Ofset

  • Dyo Matbaa Mürekkepleri

  • Elif Plastik

  • Korozo Ambalaj 

  • Heidelberg Türkiye

  • Print Center

  • Umur Basım ve Kırtasiye A.Ş.

  • Sinangin Ambalaj

Basım Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar?

Basım sektöründe işerin tamamına yakını acildir, hemen yapılması istenir. Bu sebeple sektörde standart mesai ile çalışmak yok denecek kadar azdır. Mesleğinde en iyi olmak isteyenler işe üretimden başlar. Üretimi iyi bilenler yöneticiliğe yükseldiklerinde başarılı olurlar.

Bölüm mezunları, baskı, baskı hazırlık ve baskı sonrası bölümlerde vardiya amiri veya orta kademeli yönetici olarak çalışır. Basım sektörünün üretimi destekleyen planlama, satış-pazarlama, kalite kontrol alanlarında da çalışabilirler. Kısa da olsa üretim tecrübelerinin bulunması bu alanlarda başarılı olmalarını sağlar.

Sektöre makine ve hammadde tedarik eden firmalarda çalışabilirler. Büyük işletmelerin satın alma bölümlerinde çalıştıklarında “basılı ürün satın alma uzmanı” görevini yaparlar. Sektörde hem orta hem de üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı üretim tecrübesinin bulunmasıdır.

Basım işletmelerinde kağıt dahil kullanılan malzeme ve teknolojinin büyük kısmı yurt dışından ithal edilir. Bu sebeple de yabancı dil bilmek önem kazanır. yabancı dil bilen eğitimli mezunlara ihtiyaç fazladır.

Basım Teknolojileri Dersleri Nelerdir?

Basım teknolojileri bölümünün müfredatı mezunlar ve sektörel sivil toplum kuruluşlarının önerileriyle hazırlanmıştır. Dersler belirlenirken yurt dışındaki muadil bölümlerin ders içerikleri de dikkate alınmıştır. Verilen dersler, öğrencilerin sektörün ihtiyaç duyduğu şekilde donanımlı mezun olmalarını sağlar. 

“İş Yeri Eğitimi” altıncı yarıyılda yani üçüncü sınıfın ikinci döneminde yapılır. Bu eğitim, sektörün isteği üzerine müfredata eklenmiştir. Bir dönem boyunca yapılan iş yeri eğitimiyle öğrenciler, sektörü yakından tanırlar ve iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanırlar. Son sınıfta bitirme projesi hazırlamaları gerekir. Türk Dili, Atatürk ilke ve İnkılap Tarihi, Fizik, Matematik, Kimya ve İngilizce okutulan temel derslerdir.

Bölümde basım teknolojileriyle ilgili okutulan zorunlu dersler şunlardır: 

  • Basım Teknolojilerine Giriş

  • Belge ve Sunum Hazırlama Teknikleri

  • Teknik Resim

  • İletişim Teknikleri

  • Basım Endüstrisinde Tipografi

  • Mekanik

  • Elektroteknik

  • Matbaa Malzeme Bilimi

  • Genel Baskı Teknolojisi

  • Makina Elemanları

  • Matbaada Fiziksel ve Kimyasal Testler

  • Renk Bilimi

  • Dijital Montaj Teknikleri

  • Baskı Sonrası Üretim Teknolojisi

  • Basım Endüstrisinde Organizasyon ve Yönetim

  • Basım Endüstrisinde Üretim ve Tesis Planlama

  • Matbaada Kalite Kontrol

  • Dijital Baskı Teknolojisi

  • Bilgisayar Destekli Ambalaj Tasarımı

  • Basım Endüstrisinde Maliyet Hesapları

Bölümün seçmeli dersleri; 

  • Matbaada İş ve Tüketici Hukuku

  • Basım Endüstrisinde Atık Yönetimi ve Çevre

  • İş Etüdü ve Ergonomi

  • Basım Endüstrisinde Satış ve Pazarlama

  • Sensitometri

  • Masaüstü Yayıncılık ve Uygulamaları

  • Ofset Baskı Teknolojisi

  • Baskı Makinaları

  • Baskı Teknolojileri

  • Dijital Reprodüksiyon Teknikleri

  • Baskı Planlama ve Kontrol

  • Dijital Yayın Hazırlama Teknikleri

  • Esnek Ambalaj ve Etiket Üretimi

  • Dijital Fotografi 

Basım Teknolojileri Taban puanları ve Sıralama

Basım Teknolojileri bölümü sadece Marmara Üniversitesi’nde bulunur. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu çatısı altında eğitim verir. Bölümün 40 öğrencilik kontenjanı vardır. ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavla Sayısal puan türüne göre öğrenci alır. Taban puanı: , Sıralaması ise

Ön lisans mezunu öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Basım Teknolojileri bölümüne geçiş yapabilir. Bölüme dikey geçiş yapabilecek ön lisans programları şunlardır: 

  • Bilgisayar Destekli Yayıncılık

  • Matbaacılık

  • Matbaacılık ve Baskı Teknikleri

  • Tasarım ve Basım-Yayımcılık

  • Yeni Medya ve Gazetecilik

  • Basım ve Yayın Teknolojileri

  • Basın ve Yayıncılık

Basım Teknolojileri Bölümü Nedir?

Basım teknolojileri, sadece Marmara Üniversite’sinde bulunan lisans bölümüdür. İlk öğrencilerini yılında almıştır. Basım sektöründe; sorunlarını çözecek, üretimi yapacak, alanla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eden mezunlar yetiştirir.

Basım Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, baskı, baskı hazırlık ve baskı sonrası bölümlerde vardiya amiri veya orta kademeli yönetici olarak çalışır. Basım sektörünün üretimi destekleyen planlama, satış-pazarlama, kalite kontrol alanlarında da çalışabilirler.

Basım Teknolojileri İş imkanları Nelerdir?

Basım sektörü başta olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde de basım teknolojileri kullanılır. Basım teknolojileri mezunlarının iş imkanları fazladır. Çalışma alanları özel sektördür.

Basım teknolojileri, sadece Marmara Üniversite’sinde bulunan lisans bölümüdür. İlk öğrencilerini yılında almıştır. Basım sektöründe; sorunlarını çözecek, üretimi yapacak, alanla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eden mezunlar yetiştirir.

Bölüm mezunları, baskı, baskı hazırlık ve baskı sonrası bölümlerde vardiya amiri veya orta kademeli yönetici olarak çalışır. Basım sektörünün üretimi destekleyen planlama, satış-pazarlama, kalite kontrol alanlarında da çalışabilirler.

Basım sektörü başta olmak üzere, yayıncılık ve ambalaj gibi sektörlerde de basım teknolojileri kullanılır. Basım teknolojileri mezunlarının iş imkanları fazladır. Çalışma alanları özel sektördür.

Basım Teknolojileri Bölümü, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde bulunmaktadır. Örneğin, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Basım Teknolojileri Bölümü bulunmaktadır.

Basım Teknolojileri Bölümünde verilen dersler arasında; baskı teknolojisi, baskı mühendisliği, baskı tasarımı, baskı yönetimi, baskı hizmetleri, baskı yazılımı, baskı denetimi, renklendirme ve baskı kalitesi, baskı yönetimi yazılımı, baskı üretimi ve baskı teknolojileri, baskı mühendisliği, baskı baskı teknolojisi, baskı paket üretimi, baskı ve kalite kontrolü, baskı ve baskı ürünleri, baskı bilgisayarı, baskı mühendisliği ve baskı tasarımı, baskı makineleri ve baskı sistemleri, baskı kontrolü gibi çeşitli dersler verilmektedir.

1. Basım teknolojilerinin karmaşık ve teknik niteliği, mezunların iş arama sürecini zorlaştırabilir.
2. Teknoloji sektöründe sıkı rekabet, mezunların iş aramalarını zorlaştırabilir.
3. İş arama sürecinde işverenlerin, mezunların yeterli tecrübeye sahip olup olmadıklarına karar vermek için basım teknolojilerine hakim olmalarını istemesi.
4. Basım teknolojileri bölümünü bitiren mezunların, yeni gelişen teknolojileri takip etmeleri gerektiği ve bunu yaparken kendilerini güncel tutmaları gerektiği gerçeğine karşı koymaları.
5. İş arama sürecinde basım teknolojileri bölümü mezunlarının, teknolojinin kullanımı, yönetimi veya arızalarının giderilmesi gibi alanlarda alanında uzman olmalarını isteyen işverenlerle karşılaşması.

Giriş Koşulları ve Eğitim Süreci

Basım yayın teknolojileri eğitimi almak isteyen öğrencilerin öncelikle bu alana yönelik ilgi ve isteklerinin olduğundan emin olması gerekmektedir. Bu eğitim sürecinde teknik beceri ve zeka, yaratıcılık, dikkat ve özen, işbirliği ve uyum gibi özelliklere sahip olmalıdırlar.

Lise Eğitimi ve Sınavlar

Eğitime başlamadan önce, adayların lise eğitimlerini tamamlamış olmaları ve üniversite giriş sınavlarında (TYT ve AYT) başarılı sonuçlar elde etmeleri önemlidir. Bu sınavlarda elde edilen puanlar, öğrencilerin tercih ettikleri basım yayın teknolojileri eğitimi programına yerleştirilmelerinde belirleyici olacaktır.

Dil Yeterliliği ve İletişim Becerileri

Basım yayın sektöründe aktif ve başarılı olabilmek için, öğrencilerin Türkçe dil bilgisine ve dil kullanım becerilerine hakim olmaları gerekmektedir. Ayrıca, sektörün uluslararası yapısı gereği İngilizce dil bilgisine de sahip olmaları önem taşımaktadır. Bu sayede öğrenciler, hem Türkçe yayınlar için, hem de uluslararası projelerde çalışabilme imkanına sahip olacaklardır.

Bilgisayar ve Yazılım Bilgileri

Basım yayıncılık teknolojileri eğitimi sürecinde, öğrencilerin bilgisayar ve temel yazılım programlarına (Word, Excel, Photoshop, vb.) hakim olma becerilerine sahip olması beklenmektedir. Bu beceriler, sektörde kullanılan özelleşmiş yazılımlara ve uygulamalara da uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır.

Staj ve İş Deneyimi

Eğitim sürecinde, öğrencilerin sektörel deneyim kazanmaları önem taşımaktadır. Bu amaçla, basım yayıncılık teknolojileri eğitimi veren kurumlar, staj ve iş deneyimi imkanları sunmaktadır. Öğrenciler bu staj ve iş deneyimi süreçleri sayesinde, sektörde daha başarılı ve profesyonel bir kariyer süreci yaşayabilirler.

Basım Teknolojisi Süreçleri

Basım teknolojisi kavramı, yazılı, görsel ve işitsel materyallerin üretilmesi, dağıtılması ve kullanılması ile ilgili süreçleri ve alanları kapsar. Bu süreçler ve alanlar; öncelikle tasarım, baskı, ciltleme, kesim ve montaj ile belirlenirken, dijital baskı, ofset baskı ve matbaacılık gibi teknikler de önemli bir yer tutar.

Tasarım ve Hazırlık

Öncelikle, basım teknolojisi sürecinin başlangıcı olan tasarım ve hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada, bilgisayar destekli tasarım yazılımları kullanılarak metin, görsel ve işitsel materyaller düzenlenir ve basıma hazır hale getirilir. Ayrıca, baskı öncesi renk yönetimi ve baskı kalitesini kontrol etmek için renk düzeltme ve detaylı önizleme işlemleri de yapılmaktadır.

Baskı ve Üretim

İkinci olarak, basım sürecinin en önemli aşaması olan baskı ve üretim sürecidir. Bu süreçte, materyaller dijital baskı, ofset baskı, serigrafi veya flexo baskı gibi baskı teknikleri kullanılarak üretilir. Bu tekniklerde, basım malzemesine uygun mürekkepler ve baskı ekipmanları seçilerek ürünlerin kaliteli ve hızlı bir şekilde basılması sağlanır.

Ciltleme ve Kesim

Üçüncüsü, ciltleme ve kesim süreci basım teknolojisinin önemli bir parçasıdır. Bu aşamada, basılan materyaller uygun yöntemlerle bir araya getirilerek kırpılır ve istenilen şekle getirilir. Buna ek olarak, baskı ürünlerini estetik ve kullanılabilir hale getirmek için ciltleme, kesim ve delme gibi işlemler gerçekleştirilir.

Montaj ve Dağıtım

Son olarak, basım sürecinin son aşaması olan montaj ve dağıtım sürecidir. Bu süreçte, hazırlanan basılı ve dijital materyaller optimize edilmiş paketleme ve dağıtım yöntemleri kullanılarak hedef kitlelere ulaştırılır. Ayrıca, müşteri memnuniyetini ve baskı kalitesini sağlamak için bu süreçte sürekli iletişim ve geri bildirim alınır.

Sonuç olarak, basım teknolojisi kavramı içerisinde; tasarım, baskı, ciltleme, kesim ve montaj süreçleri ile dijital baskı, ofset baskı ve matbaacılık gibi alanlar yer almaktadır. Bu süreçler ve alanların entegrasyonu ve koordinasyonu, basılı ve dijital materyallerin üretimi, dağıtımı ve kullanımı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bilgi ve Beceriler

Basım ve yayın teknolojileri alanında kariyer yapmak isteyenler için önemli mesleki yeterlilikler, başlıca bilgi ve beceriler, teknolojik donanım ve iletişim yetenekleri şeklinde sıralanabilir. Öncelikle, bu alanda başarılı olmak isteyenlerin tipografi, grafik tasarım ve renk teorisi konularında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca, sektörde kullanılan basım makinelerinin işleyişi, baskı öncesi ve baskı sonrası süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak da önemlidir.

Teknolojik Donanım

Basım ve yayın teknolojileri sürekli gelişen bir alan olduğu için, bu sektörde başarılı olabilmek adına ileri düzeyde bilgisayar becerilerine sahip olmak büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Adobe Creative Suite gibi yaygın olarak kullanılan tasarım yazılımlarına hâkim olmak ve teknolojik trendlerin yakından takip edilmesi önemlidir. Ayrıca, dijital baskı makineleri ve diğer baskı ekipmanları hakkında teknik bilgi ve el becerisi de gereklidir.

İletişim Yetenekleri

Basım ve yayın teknolojileri alanında çalışanların hem müşterilerle hem de ekip üyeleriyle etkili iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmaları beklenmektedir. İşin doğası gereği önemli ölçüde yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerine sahip olunması, projelerin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için gereklidir. Bu nedenle, alanında kariyer yapmak isteyenlerin iyi bir takım oyuncusu olmaları ve eleştiriye açık olmaları önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Mesleki Gelişim

Son olarak, basım ve yayın teknolojileri alanında kariyer yapmayı hedefleyenler için sürekli mesleki gelişim ve öğrenmeye açık olmak önemlidir. Bu sayede sektöre ilişkin yenilikleri ve değişen teknolojileri yakından takip ederek profesyonel becerilerin geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bu nedenle, sürekli eğitim ve kurslarla yeteneklerin geliştirilmesi ve sektörün beklentilerine uyum sağlama kabiliyetinin artırılması önemli bir faktördür.

Özetle, basım ve yayın teknolojileri alanında başarılı olmak isteyenlerin ileri düzeyde teknolojik donanım, mesleki bilgi ve beceri, iletişim yetenekleri ve sürekli öğrenmeye açık olma gibi temel yeterliliklere sahip olmaları beklenmektedir. Bu özelliklere sahip olanlar, bu alanda kariyer yapma yolunda önemli avantajlar elde edebilirler.

Türkiye'deki Önemli Basım ve Yayın Teknolojileri Eğitim Kurumları ve Organizasyonlar

Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü

Türkiye'deki basım ve yayın teknolojileri eğitimi alanında önemli bir kurum olan Marmara Üniversitesi, bu alandaki tek lisans bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. yılında ilk öğrencilerini kabul eden Basım Teknolojileri Bölümü, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümde, uluslararası standartlara göre proje hazırlayabilen, üretim süreçlerindeki sorunları çözebilen ve teknolojik gelişmelerden haberdar olan uzmanlar mezun olmaktadır.

İş Yeri Eğitimi ve Sektörel İş Birlikleri

Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü'nün eğitim sürecinde, öğrencilere sektörü yakından tanıma ve deneyim kazanma imkanı sunulmaktadır. Üçüncü sınıfta bir dönem boyunca gerçekleştirilen iş yeri eğitimi sayesinde, öğrenciler sektör temsilcileriyle etkileşime geçmekte ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik bilgi ve beceri kazanmaktadırlar.

Laboratuvar Olanakları ve Uluslararası İşbirlikleri

Basım teknolojileri eğitimi kapsamında, öğrencilere uygulamalı eğitim imkanı sunulan laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu laboratuvarların birçoğu sektörün önde gelen firmaları tarafından kurulmuş ve desteklenmektedir. Ayrıca, öğrenciler Erasmus değişim programıyla Almanya Stuttgart Medya Üniversitesi, Litvanya Kauno Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Macaristan Obuda Üniversitesi gibi yurtdışındaki üniversitelerde de eğitim alma fırsatına sahiptirler.

Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları

Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü'nde gerçekleştirilen TUBİTAK, BAPKO ve KOSGEB destekli AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri, hem sektörün problemlerini çözmeye yönelik hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

İş İmkanları ve Kariyer Olanakları

Basım teknolojileri mezunları, özellikle basım, yayıncılık ve ambalaj sektörlerinde geniş iş imkanlarına sahiptirler. Ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyen mezunların, yüksek lisans ve doktora programlarına katılarak alanlarındaki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri mümkündür.

Sonuç olarak, Türkiye'deki basım ve yayın teknolojileri eğitimi alanında önemli kurumlar ve organizasyonlar arasında Marmara Üniversitesi ve işbirliği yapılan sektörel sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Bu alandaki eğitimin niteliği ve mezunların iş imkanları, sektörün ihtiyaçlarına yönelik eğitimler ve uluslararası işbirlikleri sayesinde sürekli gelişmektedir.

Basım Teknolojileri Bölümü Mezunlarının Uluslararası Çalışma Fırsatları

Basım teknolojileri eğitimi, gelişen teknoloji ve sektörün gereksinimleri doğrultusunda, Marmara Üniversitesi'nde lisans düzeyinde verilmektedir. Bu bölüm mezunları, basım sanayiinde ve yayıncılık ile ambalaj sektörlerinde çalışma imkanlarına sahip olmaktadır. Özellikle özel sektörde çalışabilecekleri gibi, aynı zamanda akademik ve eğitim alanında da istihdam edilebilirler. Bu eğitim sürecinde, uluslararası standartlarda proje hazırlayabilen ve hayata geçirebilen niteliklere sahip uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanmıştır.

Yurt Dışında Eğitim İmkanları

Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü öğrencileri, Erasmus+ programı çerçevesinde değişim fırsatlarına sahiptir. Almanya Stuttgart Medya Üniversitesi, Litvanya Kauno Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Macaristan Obuda Üniversitesi gibi yurt dışındaki üniversitelerle işbirliği sağlanarak, öğrencilerin küresel tecrübeler edinmeleri hedeflenmiştir.

Mezunların Uluslararası İş Fırsatları

Basım teknolojileri bölümü mezunları, öncelikle basım sektöründe ulusal ve uluslararası düzeyde istihdam olanaklarına sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra, yayıncılık ve ambalaj sektörlerinde de iş imkanları bulunmaktadır. Ayrıca, bu bölüm mezunları yüksek lisans ve doktora yaparak kendilerini akademik alanda geliştirebilir ve uluslararası düzeyde kariyer fırsatlarını değerlendirebilirler.

TUBİTAK, BAPKO, KOSGEB Destekli AR-GE Projeleri

Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü öğrencileri ve mezunları, TUBİTAK, BAPKO ve KOSGEB tarafından desteklenen AR-GE projelerine katılım sağlayarak, hem sektörel problemleri çözmekte hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar. Bu sayede, mezunlar uluslararası düzeyde projelerde yer alarak kariyerlerini ilerletebilir ve sektörün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayabilirler.

Sonuç olarak, Basım Teknolojileri Bölümü mezunlarının uluslararası alanda çalışma fırsatları bulunmaktadır. Erasmus+ değişim programları ile yurt dışında eğitim görmeleri ve uluslararası projelerde yer almaları, küresel düzeyde kariyer olasılıklarını artırmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'de bu bölümden mezun olan genç profesyonellerin uluslararası pazarda rekabet edebilmeleri için gerekli donanıma sahip olmaları amaçlanmaktadır.

Gerekli Yetkinliklerin Sağlanması

Basım ve yayın teknolojileri alanında sürekli gelişen teknoloji ve sektör yenilikleriyle başa çıkmak için öğrenci ve mezunların sahip olmaları gereken yetkinlikler geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bağlamda, üniversite eğitimlerinin sürekli güncellenmesi ve sektörle iş birliği içinde olması önemlidir. Öğrencilerin ve mezunların başarılı olabilmeleri için öncelikle sektörün ihtiyaçlarına ve yönelimlerine uyumlu, güncel eğitimler alması gerekmektedir. Ayrıca, teknolojik gelişmeleri yakından takip etme ve bu gelişmeleri uygulama alanına aktarabilme becerisi de büyük önem taşımaktadır.

Uluslararası Standartlara Uygun Eğitim

Öğrenci ve mezunların basım ve yayın teknolojileri alanındaki becerilerini uluslararası düzeyde gösterebilmesi için dünya standartlarında eğitimler alması ve bu yetkinlikleri profesyonel alanlarda kullanabilme kabiliyeti sergilemesi gerekmektedir. Bu amaçla üniversitelerin Erasmus ve değişim programları gibi uluslararası eğitim fırsatları sunması ve öğrencilerinin bu imkanlardan yararlanarak farklı ülkelerdeki uygulamaları öğrenmesi önemlidir.

Sektörle İş Birliği ve Deneyim

Öğrenci ve mezunların sektörün ihtiyaçlarını daha iyi anlaması için üniversitelerle basım sanayi ve yayıncılık sektörü arasında güçlü iş birliği ve iletişim sağlanmalıdır. Teorik bilgilerin yanında, iş yeri eğitimi ve sektörde çalışma deneyimi kazanmaları öğrencilerin daha donanımlı hale gelmesini sağlayacaktır. Ayrıca, sektör temsilcileri ile üniversiteler arasında yapılan AR-GE projeleri ve sanayi tezleri, öğrenci ve mezunların sektörel sorunlarla başa çıkabilecek nitelikte olmasına yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, basım ve yayın teknolojileri alanındaki sürekli gelişmelerle başa çıkmak için öğrenci ve mezunların sektör ihtiyaçlarına uygun, uluslararası düzeyde eğitimler alması ve sektörle devamlı iş birliği içerisinde olması gerekmektedir. Bu sayede, mezunlar teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilecek, üretim süreçlerinde karşılaştıkları problemleri çözebilecek ve sektörün yenilikçi yapıya ayak uydurabilmesini sağlayabilecek niteliklere sahip olacaktır.

Basım Teknolojileri Alanındaki AR-GE Çalışmaları ve Sanayi Tezlerinin Etkileri

Basım teknolojileri sektörü, yazı, metin ve fotoğraf gibi ögelerin çoğaltılması işini gerçekleştiren önemli bir alan olarak göze çarpmaktadır. Özellikle teknoloji ile bütünleşen basım sanayii, kitaplar, gazeteler, dergiler ve ambalajlar gibi pek çok ürün için büyük bir öneme sahiptir. Bu alandaki AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri, sektörün sürekli ilerlemesi ve gelişimi için belirleyici rol oynamaktadır. Aşağıda bu çalışmaların ve tezlerin getirdiği etkileri inceleyeceğiz.

Üniversitelerde Basım Teknolojileri Eğitimi

Türkiye'de basım teknolojileri alanında eğitim veren üniversiteler, bu sektöre nitelikli insan kaynağı sağlamak amacıyla çok sayıda program düzenlemektedir. Marmara Üniversitesi'nde bulunan Basım Teknolojileri bölümü, bu alanda lisans düzeyinde eğitim veren tek programdır. Bu programda, basım sektöründeki sorunları çözebilecek, üretimi gerçekleştirecek ve teknolojik gelişmeleri takip eden mezunlar yetiştirilmektedir.

AR-GE Çalışmalarının ve Sanayi Tezlerinin Önemi

Basım teknolojileri alanında yapılan AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri, sektörün ilerlemesine, teknolojinin gelişmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye'de TUBİTAK, BAPKO ve KOSGEB gibi kurumlar tarafından desteklenen projeler hayata geçirilmektedir. İnovasyon ve teknolojik gelişmeler sayesinde, basım sektörü başta olmak üzere yayıncılık ve ambalaj gibi sektörler de büyük bir dönüşüm içerisindedir.

Yurt Dışı Eğitim İmkanları ve İş Olanakları

Basım teknolojileri bölümü öğrencileri, Erasmus gibi değişim programlarıyla yurt dışında eğitim alma fırsatına sahip olmaktadır. Almanya, Litvanya ve Macaristan'daki üniversitelerle yapılan anlaşmalar, öğrencilerin uluslararası deneyim kazanmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca mezun olan öğrenciler, basım sektörü dâhilinde yayıncılık ve ambalaj gibi alanlarda da iş bulma imkanına sahiptirler.

Sonuç olarak, basım teknolojileri alanında yapılan AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri, bu sektörün sürekli gelişimi için son derece önem taşımaktadır. Bu süreçte üniversitelerin eğitim programları ve sektör temsilcileri ile iş birliği, başarılı projelerin hayata geçirilmesinde ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde kilit rol oynamaktadır.

Basım ve Yayın Teknolojileri Mezunlarının İş İmkanları

Yayıncılık Sektöründe Çalışma İmkanları

Basım teknolojileri mezunları, yayıncılık sektöründe kitap, dergi ve gazete gibi basılı ürünlerin üretiminden sorumlu olarak çalışabilirler. Bu çalışmalar esnasında, basım süreçlerini planlama, baskı öncesi ve sonrası hazırlıkları yapma ve üretimin efektifliğini artırma gibi görevler üstlenirler. Yayıncılık sektöründe çalışan basım teknolojileri mezunları, sürekli olarak teknolojik gelişmeleri takip etmeli ve sektöre adapte etmelidirler.

Ambalaj Sektöründe Çalışma İmkanları

Ambalaj sektörü, basım ve yayın teknolojileri mezunları için önemli bir çalışma alanıdır. Bu sektörde çalışanlar, ürün ambalajlarının tasarımında, malzeme seçiminde, baskı ve laminasyon gibi işlemlerde ve kalite kontrol süreçlerinde görev alırlar. Ayrıca, çevre dostu ve sürdürülebilir ambalaj alternatifleri geliştirmek için çalışmalar gerçekleştirirler.

Özel Sektör ve Akademik Kariyer İmkanları

Basım teknolojileri mezunları, çeşitli özel sektör firmalarında, özellikle İstanbul'da bulunan Levent, Topkapı ve Avcılar gibi bölgelerde, basım sürecinin her aşamasında iş imkanı bulabilirler. Ayrıca, yüksek lisans ve doktora düzeyinde akademik kariyer yaparak eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilirler.

Uluslararası Eğitim ve İşbirliği İmkanları

Basım teknolojileri bölümü öğrencileri ve mezunları, Erasmus değişim programı kapsamında yurt dışı eğitim ve işbirliği fırsatlarına sahiptirler. Bu kapsamda, Almanya Stuttgart Medya Üniversitesi, Litvanya Kauno Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Macaristan Obuda Üniversitesi gibi üniversitelerle ortak çalışmalar gerçekleştirilir.

AR-GE ve Sanayi Tezleri ile Sektöre Katkı

Basım ve yayın teknolojileri mezunları, TÜBİTAK, BAPKO ve KOSGEB destekli AR-GE çalışmaları ve sanayi tezleri ile basım sektörünün sorunlarını çözmeye yönelik projeler geliştirebilir ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilirler.

Sonuç olarak, basım ve yayın teknolojileri mezunları için yayıncılık ve ambalaj sektörlerinde iş imkanları oldukça fazladır ve bu alanlardaki teknolojik gelişmeleri takip ederek sektöre katkı sağlama fırsatları bulunmaktadır.

Üniversite Eğitimi Sonrası Kariyer Geliştirme ve Uzmanlaşma Yöntemleri

Üniversite eğitimi sonrasında basım teknolojileri alanında kariyer geliştirme ve uzmanlaşma yöntemleri, öğrencilerin sektörel deneyim kazanmaları ve sürekli kendilerini geliştirmeleriyle sağlanmaktadır. 

Sektörel Deneyim ve İş Yeri Eğitimi

Üniversite eğitiminin tamamlanması ve basım teknolojileri alanında başarılı bir kariyer hedefleyen öğrencilere yönelik sektörel deneyim kazanmak oldukça önemlidir. Basım teknolojileri bölümü öğrencileri, üçüncü sınıfta bir dönem boyunca iş yeri eğitimi alarak sektörü yakından tanır ve deneyim kazanır. 

Yurt Dışı Eğitim İmkânları

Öğrencilerin basım teknolojileri alanında kariyerlerini geliştirebilmesi için yurt dışı eğitim olanakları da önem taşımaktadır. Erasmus değişim programıyla Almanya, Litvanya ve Macaristan'daki üniversitelere giderek öğrenciler, uluslararası deneyimler kazanır ve kariyerlerine bir adım önde başlarlar.

AR-GE Çalışmaları ve Sanayi Tezleri

Öğrencilerin, basım alanındaki problemleri çözmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla AR-GE çalışmalarına ve sanayi tezlerine yönelmesi, kariyerlerini geliştirme açısından büyük önem taşır. TUBİTAK, BAPKO ve KOSGEB destekli projeler, öğrencilere sektörel sorunlara odaklanarak çözüm üretme becerisi kazandırır. 

Yayıncılık ve Ambalaj Sektörleri

Basım teknolojileri mezunlarının iş imkânları sadece basım sektörüyle sınırlı değildir. Yayıncılık ve ambalaj sektörlerinde de bu alanda yetişmiş uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sektörlerde çalışarak öğrenciler, farklı alanlarda uzmanlaşabilir ve kendilerini geliştirebilirler.

Akademik Kariyer

Lisans eğitimi sonrasında, basım teknolojileri mezunları yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek bilimsel araştırmalara yönelebilir. Akademik kariyer, öğrencilere sistematik olarak bilgi ve beceri geliştirme fırsatı sağlar.

Sonuç olarak, basım teknolojileri alanında üniversite eğitimi sonrası kariyer geliştirme ve uzmanlaşma yöntemleri; sektörel deneyim, yurt dışı eğitim imkânları, AR-GE çalışmaları, yayıncılık ve ambalaj sektörlerine yönelik fırsatlar ve akademik kariyer seçeneklerini içermektedir. Bu yöntemler sayesinde öğrenciler, başarılı bir kariyer için önemli adımlar atabilir ve sürekli olarak kendilerini geliştirebilirler.

Basım teknolojileri bölümü basım teknolojileri bölümü nedir basım teknolojileri iş imkanları nelerdir basım teknolojileri dersleri nelerdir basım teknolojileri
Neşe Polat

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Ne İş Yapar?

Tercih dönemine kısa süre kala sizlere TYT puan türünden öğrenci kabul eden ve önem arz eden bir bölüm hakkında bilgi vermek istedik. Bu bölüm Basım ve yayın teknolojileri bölümüdür. Bu bölümde öğrenci olduğunuz takdirde eğitim süreniz tamamlanana dek birçok meslek dalı hakkında teorik ve pratik eğitim alabilirsiniz.



Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Hangi Dersler Var?
Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Ne İş Yapar? 1

Basım ve yayın teknolojileri bölümünde; basım ve yayın hakkında, nizam ve içerik olarak bir gazete, dergi ve kitabın (yazılı basım) okuyucuya ulaşıncaya kadar olan tüm süreçlerinin yürütülmesi eğitimi verilir.

Bu bölüm sayesinde öğrenciler iki farklı meslek alanında eğitim alır ve gelecekte karar kendine ait olur. Yani bir yandan gazeteci ve haberci olmayı deneyimlerden, diğer yandan da gazete ve dergi gibi basılı medyada yayınlanacak içeriklerin tasarımını yaparak yetişmektedir.

Her geçen gün önemi ve gelirleri artan internette yazarlık ve sosyal medya yöneticiliği yapacak kişileri yetiştirmek yine bu programın içeriği içinde yer almaktadır.

Basımı ve yayımı gerçekleştirilebilen her türlü iletişim organının, gerek içerik gerekse de tasarım yapma konusunda eğitim burada verilmektedir. Eğitimde teorik bilgiden ziyade uygulamalı öğrenim esas alınmaktadır.
Bu yüzden öğrenciler olarak ; haberi bulma, toplama, derleme, yazma, düzenleme gibi konularda verilen eğitim doğrultusunda, Plato Haber Gazetesinin basılı, web ortamında ve tablet uygulamasında muhabir, haberci ya da editör olarak çalışabilmeniz mümkün olacaktır.



Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Ne İş Yapar? 2

Hem bir web sitesinin, hem de bir gazete ve derginin tasarımını yapabilen öğrenciler yetiştirilen bu programda, aynı zamanda sosyal medya yazarı ve yöneticisi olmak için gerekli tüm beceriler kazandırılmaktadır.

Bu bölümü bitirdikten sonra dikey geçiş sınavı ile de gerek tasarım gerekse iletişim alanında birçok bölüme geçiş yapmanız mümkün olacaktır. Kaldı ki sadece önlisans eğitiminizi tamamladığınız için doğrudan meslek hayatınıza da atılabilirsiniz.

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ BAŞARI SIRALAMALARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!


Nerelerde Çalışabilir?
Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Ne İş Yapar? 3

Çalışma alanları konusunda da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan bölümden mezun olduğunuz takdirde çalışabileceğiniz bazı seçenekler ise şöyle ; Gazete ve Dergi Yayıncılığı
Reklamcılık, Televizyon Yayıncılığı,İnternet ve Sosyal Medya Tasarımı,İnternet Yayıncılığı,Sosyal Medya,Ambalaj Tasarımı,Web Tasarım Firmaları,Grafik Tasarım Ajansları,Haber Ajansları,Medya ve Yapım Şirketleri,Ulusal ve Yerel Gazeteler,Dergi Yayıncılığı,Freelance (Serbest) – Girişimcilik vb.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir