nahl suresi 115 ayet tefsiri / One moment, please

Nahl Suresi 115 Ayet Tefsiri

nahl suresi 115 ayet tefsiri

Nahl Suresi Ayet Meali, Arapça Yazılışı, Anlamı ve Tefsiri

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Nahl suresi ayet tefsiri ve meali nedir? Nahl suresi ayeti okunuşu ve anlamı

Kur'an’&#;n suresi olan Nahl suresi, Mekke’de indirilmi&#;tir. Toplam ayetten olu&#;ur ve ismini ayetlerde geçen "en-nahl" kelimesinden alm&#;&#;t&#;r. Bu sözcü&#;ün anlam&#; ise "bal ar&#;s&#;" demektir. Bu surede temel olarak Allah’&#;n varl&#;&#;&#; ve birli&#;i gibi konular üzerinde durulur. Ayr&#;ca ölümden sonra dirilme ile ilgili konular da yer al&#;r. Nahl suresinin ayetinde insan&#;n cömert olmas&#; gerekti&#;i üzerinde oldukça s&#;k durulur. Bu ayetin, toplum hayat&#;na yön veren ayetlerden biri oldu&#;u söylenebilir.

Nahl suresi ayet nas&#;l okunur?

Nahl suresi ayet okunu&#;u ile ilgili yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar oldukça fazlad&#;r. Çünkü çok önemli ve faziletli bir ayettir ve müminler bu ayeti ezberlemek ister. K&#;sa bir ayet oldu&#;u için de ezberlemesi kolayd&#;r. Nahl suresi ayet Arapça yaz&#;l&#;&#;&#; a&#;a&#;&#;da verilmi&#;tir:

nahl90

Arapça okuma yazmay&#; bilmeyenler ise direkt Türkçe okunu&#;una bakarak ayeti ezberleyebilir. Nahl suresi ayet Türkçe okunu&#;u a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • &#;nna(A)llâhe ye/muru bil'adli vel-ihsâni ve-îtâ-i &#;î-lkurbâ veyenhâ 'ani-lfah&#;â-i velmunkeri velba&#;y(i)(c) ya'izukum le'allekum te&#;ekkerûn(e)

Nahl suresi ayet ne anlama gelir?

Nahl suresi ayet anlam&#;, en az ayetin kendisi kadar önemlidir. Çünkü ne anlatmak istedi&#;ini anlamadan yaln&#;zca sureyi ezberleme yeterli de&#;ildir. Hem &#;slam dinini anlamak hem de gereklilikleri yerine getirmek için ayetin anlam&#;n&#; da bilmek gerekir. Nahl suresi ayet meal olarak &#;udur:

  • Muhakkak ki Allah adaleti, ihsan&#;, akrabaya kar&#;&#; cömert olmay&#; emreder; hayâs&#;zl&#;&#;&#;, kötülü&#;ü ve zorbal&#;&#;&#; yasaklar. &#;&#;te Allah, akl&#;n&#;z&#; ba&#;&#;n&#;za alas&#;n&#;z diye size böyle ö&#;üt veriyor.

Nahl Suresi ayet tefsiri nedir?

Nahl suresi 90 ayet Türkçesi sayesinde bu ayetin anlam&#; ö&#;renilebilir. Ancak ayette anlat&#;lan konunun tam olarak ne oldu&#;unu kavramak için tefsirini de okumak gerekir. Nahl suresi ayet tefsiri &#;u &#;ekildedir:

Özellikle bu âyetteki adalet ve ihsan kelimelerine çe&#;itli anlamlar verilmi&#; olup ba&#;l&#;calar&#; &#;unlard&#;r: a) Adalet kelime-i &#;ehâdeti benimsemek, ihsan Allah’&#;n buyruklar&#;n&#; yerine getirmek, Allah r&#;zâs&#; için gerekti&#;inde çe&#;itli maddî ve mânevî s&#;k&#;nt&#;lara katlanmak; b) Adalet insan&#;n içiyle d&#;&#;&#;n&#;n bir olmas&#;, ihsan içinin d&#;&#;&#;ndan daha da temiz olmas&#;;

c) Adalet insafl&#; olmak, ihsan özveride bulunmak; d) Adalet ki&#;inin Allah’a ortak ko&#;maktan sak&#;nmas&#;, ihsan Allah’&#; görür gibi ibadet etmesi ve kendisi için istedi&#;i iyilikleri ba&#;kalar&#; için de istemesi; e) Adalet tevhid, ihsan tevhidde samimiyet. Ancak hemen bütün tefsirlerde yer alan ve bu âyeti, “Kur’an’&#;n en kapsaml&#; âyeti” olarak gösteren rivayetlerin de i&#;aret etti&#;i gibi (meselâ bk. Taberî, XIV, ; Râzî, XX, ; &#;evkânî, III, ) buradaki adalet ve ihsan kavramlar&#;n&#;n, yukar&#;da s&#;ralanan anlamlar&#;n hepsini ku&#;att&#;&#;&#;, bununla birlikte sosyal içeriklerinin daha da önemli oldu&#;u anla&#;&#;lmaktad&#;r. Râg&#;b el-&#;sfahânî’nin “Adalet, iyili&#;e kar&#;&#; iyilik, kötülü&#;e kar&#;&#; kötülük olmak üzere yap&#;lana denk bir &#;ekilde kar&#;&#;l&#;k vermektir; ihsan ise iyili&#;e daha fazlas&#;yla, kötülü&#;e daha az&#;yla kar&#;&#;l&#;k vermektir” &#;eklindeki tan&#;m&#; (el-Müfredât, “adl” md.) &#;slâm âlimlerinin konuyla ilgili anlay&#;&#;lar&#;n&#;n bir özeti say&#;labilir.

Sözlükte adalet, “Do&#;ru hareket etmek, hakka ve hakikate göre hüküm vermek, e&#;it olmak, e&#;it k&#;lmak” gibi mânalara gelen bir isim olup ahlâk ve hukuk terimi olarak, “bireysel ve sosyal yap&#;da dirlik ve düzenli&#;i, hakkaniyet ve e&#;itlik esaslar&#;na uygun &#;ekilde davranmay&#; sa&#;layan bir erdem veya hukuk ilkesi” anlam&#;nda kullan&#;l&#;r. Ayn&#; kökten bir masdar-isim olan adl kelimesi, “adaletli” anlam&#;nda Allah’&#;n isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri olarak da kullan&#;lmaktad&#;r. Adalet Kur’an-&#; Kerîm ve hadislerde genellikle “düzen, denge, denklik, e&#;itlik, gerçe&#;e uygun hüküm verme, do&#;ru yolu izleme, takvâya yönelme, dürüstlük, tarafs&#;zl&#;k” gibi mânalarda kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. Kur’an-&#; Kerîm’de k&#;st kelimesi de yer yer adaletin e&#; anlaml&#;s&#; olarak geçmektedir. Bununla birlikte adalet daha soyut bir kavram olarak kullan&#;l&#;rken k&#;st genellikle uygulamada hakkaniyeti ifade eder.

&#;slâm dü&#;ünürleri, kâinat&#;n her alan&#;nda var oldu&#;unu kabul ettikleri ve zaman zaman adl (adalet) kavram&#;yla da ifade ettikleri mükemmel nizam&#;, gerek her bir bireyin ahlâkî ki&#;ili&#;inde, gerekse tabiat&#; gere&#;i medenî varl&#;klar say&#;lan insanlar&#;n birbirleri aras&#;ndaki münasebetlerinde yani toplumsal ve siyasal hayatta da bulunmas&#; zorunlu bir ilke olarak görmü&#;lerdir. Ahlâk kitaplar&#;nda bireyin ahlâkî ki&#;ili&#;inin geli&#;mesi için gerekli görülen dört temel erdemin sonuncusu adalettir; hatta adalet erdemi, hikmet, &#;ecaat ve iffet &#;eklinde s&#;ralanan di&#;er erdemleri de ku&#;atan bir fazilet olarak kabul edilir. Öte yandan, sosyal hayat, zorunlu olarak fertler aras&#;nda ortak münasebetler kurulmas&#;yla gerçekle&#;ir. Ancak bu ili&#;kilerin, hem Allah’&#;n iradesine ve r&#;zâs&#;na hem de insanlar&#;n iyili&#;ine uygun olarak sürdürülebilmesi için öngörülen &#;artlar&#;n ba&#;&#;nda adalet gelir. Bu sebeple adalet, yaln&#;z ahlâkî bir erdem de&#;il, ayn&#; zamanda hukukun da en temel ilkesi ve bütün yasalarda gözetilmesi gereken amaçt&#;r.

Adalet kavram&#;, ayn&#; zamanda “e&#;itlik ve denklik” anlam&#;n&#; da içermektedir. Nitekim &#;slâm kültüründe e&#;itlik ilkesi genellikle adalet kavram&#;yla ifade edilmi&#;tir. Ancak e&#;itlikte her zaman adalet olmayabilir. Meselâ “Çocuklar&#;n&#;za verdiklerinizde adaletli davran&#;n&#;z” anlam&#;ndaki hadiste (Buhârî, “Hibe”, 12) adalet e&#;itli&#;i ifade eder. Fakat genellikle sosyal adaleti emreden hükümlerde esas olan e&#;itlik de&#;il dengedir. Çünkü insanlar gerek fiziksel gerekse zihinsel yetenekleri ve birikimleri bak&#;m&#;ndan farkl&#; düzeylerde olduklar&#;ndan böyle durumlarda e&#;itlikçi davranmak çok zaman haks&#;zl&#;k do&#;urur; hatta bazan e&#;itli&#;in ötesine geçmek (meselâ fedakârl&#;k) adaletten de üstün bir erdem olabilir. Nitekim konumuz olan âyette adaletten sonra gelen ihsan kelimesi bunu aç&#;kça göstermektedir.

Sözlükte “ba&#;kas&#;na iyilik etmek” ve “yapt&#;&#;&#;n&#; güzel yapmak” &#;eklinde k&#;smen iki farkl&#; anlam ta&#;&#;yan ihsan, dinî ve ahlâkî bir kavram olarak, “hay&#;rl&#; bir i&#;i bilerek ve en iyi &#;ekilde yapma, Allah’a ihlâsla ibadet etme, ba&#;kalar&#;na hak ettiklerinden daha fazlas&#;n&#; verme” gibi anlamlarda kullan&#;l&#;r.

Kur’an-&#; Kerîm’de ve hadislerde ihsan kavram&#; hem Allah’a hem de insanlara nisbet edilmektedir. Allah’a nisbet edildi&#;inde, O’nun kusursuz yarat&#;c&#;l&#;&#;&#;n&#; (Secde 32/7; Teg&#;bün 64/3) veya kullar&#;na lutufkârl&#;&#;&#;n&#;, cömertli&#;ini (Kasas 28/77; Talâk 65/11) ifade eder. Ancak Hz. Peygamber’in, “Allah&#;m! Yarat&#;l&#;&#;&#;m&#; güzel yapt&#;&#;&#;n gibi ahlâk&#;m&#; da güzel yap” anlam&#;ndaki duas&#;nda (Müsned, I, ; VI, 68, ) daha bâriz olarak görüldü&#;ü gibi özellikle Allah için kullan&#;ld&#;&#;&#;nda bu iki anlam aras&#;nda kesin bir farktan söz edilemez. Çünkü Allah’&#;n fiillerinin güzelli&#;i ve mükemmelli&#;i ayn&#; zamanda O’nun lutufkârl&#;&#;&#;d&#;r.

&#;hsan&#;n insana nisbet edildi&#;i âyet ve hadislerde bu kavram yine iki ba&#;lamda kullan&#;l&#;r:

a) &#;hsan, kulun Allah’a kar&#;&#; hissetti&#;i derin sayg&#;, ba&#;l&#;l&#;k ve itaat ruhunu ve bu ruh halinin ürünü olan iyi davran&#;&#;lar&#; kapsar. Hz. Peygamber’in, “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadiste geçen “&#;hsan, Allah’&#; görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O’nu görmesen de O seni görmektedir” &#;eklindeki me&#;hur aç&#;klamas&#; (Buhârî, “Tefsîr”, 31/2; “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, ), bu ba&#;lamdaki ihsan&#;n en güzel tan&#;m&#; kabul edilmi&#;tir. &#;hsan&#;n bu kapsam&#; bilhassa takvâ terimiyle yak&#;ndan ilgili görünmektedir. Nitekim çe&#;itli âyetlerde bu iki kavram semantik bir ba&#;lant&#; içinde kullan&#;lm&#;&#;t&#;r (meselâ bk. Mâide 5/93; Yûsuf 12/90; Zâriyât 51/).

b) &#;kinci ba&#;lam&#;nda ihsan, hilim erdeminden kaynaklanan bir anla­y&#;&#;la insan&#;n, ba&#;ta ana-babas&#; olmak üzere ba&#;ka insanlar kar&#;&#;s&#;ndaki sevgiye dayal&#; özverili tutumunu ifade eder. Nitekim çe&#;itli âyetlerde “muhsinler” nitelemesiyle an&#;lan müminlerin hilm ruhunu yans&#;tan baz&#; seçkin özelliklerine de&#;inilmi&#; ve bu suretle ihsan kavram&#;n&#;n içeri&#;ine giren erdemlere de i&#;aret edilmi&#;tir. Bu erdemlerin baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r: Öfkeye hâkim olma, affetme, ho&#;görü, sab&#;r (Âl-i &#;mrân 3/; Mâide 5/13; Yûsuf 12/90; Hûd 11/), i&#;lerde a&#;&#;r&#;l&#;ktan sak&#;nma, kararl&#;l&#;k ve cesaret (Âl-i &#;mrân 3/), tok gözlülük ve cömertlik (Bakara 2/; Âl-i &#;mrân 3/).

Bilhassa konumuz olan âyetin, “Muhakkak ki Allah adaleti ve ihsan&#; emreder” meâlindeki bölümü münasebetiyle tefsir kitaplar&#;n&#;n yan&#;nda ahlâk ve tasavvuf kitaplar&#;nda da ihsan kavram&#; üzerinde önemle durulmu&#;tur. Taberî âdeti hilâf&#;na, bu âyetteki adaleti “kelime-i tevhid”, ihsan&#; ise “Allah’&#;n emir ve yasaklar&#;na uymak, zorluklara katlanmak hususunda gösterilen sab&#;r” &#;eklindeki s&#;n&#;rlay&#;c&#; görü&#;ü tercih eder görünmekle birlikte (XIV, ), onun da kaydetti&#;i gibi bu âyetin “iyilik ve kötülük konusunda Kur’an’&#;n en kapsaml&#; âyeti” oldu&#;u yönündeki görü&#;, ilk dönemlerden itibaren birçok müfessir ile di&#;er âlimler taraf&#;ndan benimsenmi&#;tir. Sonuç olarak literatürde ihsan konusunda yap&#;lan aç&#;klamalar&#; dikkate alarak bu terimi, “insan&#;n, hem Allah’a hem de yak&#;n ve uzak çevresine, bütün insanlara, hatta tabiata kar&#;&#; yakla&#;&#;m&#;nda, tutum ve davran&#;&#;lar&#;nda adalet ölçüsünün, farz ve vâcip s&#;n&#;rlar&#;n&#;n da ötesine geçerek imkân ve kabiliyetlerine göre kullu&#;un, özverinin ve erdemin nicelik ve nitelik olarak en yüksek seviyesine ula&#;mas&#;” anlam&#;na gelecek &#;ekilde tan&#;mlamak mümkündür (meselâ bk. Ebû Bekir &#;bnü’l-Arabî, II, ; Râzî, XX, ; Kurtubî, X, ). &#;hsan mutlak bir görev olmamakla birlikte adaletten de ileri bir erdemdir. Buna kar&#;&#;l&#;k toplumsal hayatta adalet ihsandan daha önemli ve önceliklidir; çünkü &#;slâm bilginlerinin s&#;k s&#;k tekrar etti&#;i gibi “yer ve göklerin düzeni adaletle kaimdir” (Râzî, XX, ). Bu yüzden Hz. Peygamber, “Hüküm verirken adaletli olanlar, ailesine kar&#;&#; ve yönetimi alt&#;nda bulunanlar hakk&#;nda âdil davrananlar, k&#;yamet gününde nurdan minberler üzerindedirler” buyurarak adaletin Allah nezdindeki de&#;erine i&#;aret etmi&#;tir (Müslim, “&#;mâre”, 18).

“Hayas&#;zl&#;k” diye çevirdi&#;imiz fah&#;â kelimesi, ayn&#; kökten gelen fuhu&#; kelimesiyle e&#; anlaml&#; olup çirkin sözler ve fiiller için kullan&#;l&#;r (Râg&#;b el-&#;sfahânî, el-Müfredât, “fh&#;” md.). Daha genel bir ifadeyle fah&#;â, ba&#;ta zina olmak üzere edep, hayâ ve iffete ayk&#;r&#; her türlü söz ve davran&#;&#;&#; ifade eder. “Kötülük” diye çevirdi&#;imiz münker ise genellikle mâruf kavram&#;n&#;n z&#;dd&#; olarak “akl&#;n ve sa&#; duyunun çirkin buldu&#;u, erdemli toplumun yad&#;rgad&#;&#;&#; tutum ve davran&#;&#;lar” anlam&#;na gelir (bk. Nisâ 4/19, ; daha geni&#; olarak A‘râf 7/).

Fahreddin er-Râzî’nin de ifade etti&#;i gibi (XX, ), “Bu âyette Allah Teâlâ yükümlülükle ilgili farz ve nâfile mahiyetindeki ilkeleri; kezâ ahlâk ve âdâba dair genel ve özel konular&#; bir araya getirmi&#;tir.” Yine ayn&#; müfessire göre (XX, ) bu âyet, Kur’an’&#; “her konuda (yani insanl&#;&#;&#;n muhtaç oldu&#;u ve ilâhî bir ayd&#;nlatma olmadan ula&#;amayaca&#;&#; helâl-haram, sevap-ceza konular&#;nda) aç&#;klama getiren bir rehber” olarak tan&#;tan bir önceki âyetin tasdiki mahiyetindedir. Çünkü bu âyetin buyru&#;una uyarak her durumda adaletli olan, gerekti&#;inde özveride bulunabilen, yak&#;nlar&#;na cömertçe iyilik eden; bunun yan&#;nda edepsizlik ve hayâs&#;zl&#;ktan, kötülük ve çirkinliklerden, sald&#;rgan davran&#;&#;lardan uzak duran insan, asl&#;nda bu suretle ruhunun yükseli&#;i için gerekli olan iyilikleri yapar ve kötülüklerden uzak durur hale gelmi&#; demektir. (Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: )

Nahl suresi ayet fazileti nedir?

Nahl suresi 90 ayet fazileti ve s&#;rlar&#; ile öne ç&#;kan bir ayettir. Özellikle bu ayetin hangi durumlarda okunmas&#; gerekti&#;ini bilmek için faziletlerini de bilmekte fayda vard&#;r. Nahl suresi faziletleri &#;öyle s&#;ralanabilir:

  • Nahl suresini okumaya devam edenlerin Allah’u Teala taraf&#;ndan ona verilen nimetlerden dolay&#; hesaba çekilmeyece&#;i buyrulmu&#;tur.
  • Herhangi bir ihtiyac&#;n kar&#;&#;lanmas&#; için Nahl suresinin okunup dua edilmesi, duan&#;n kabul olmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Nahl suresini okuman&#;n, vasiyetini en iyi &#;ekilde yaz&#;p vefat etmi&#; ki&#;iye verilen mükafat kadar sevap yaz&#;l&#;r.
  • Fitne ve fesad&#;n ortadan kald&#;r&#;lmas&#; için Nahl suresinin okunmas&#; gerekti&#;i söylenir.

Nahl suresi ayet kaç defa okunmal&#;?

Nahl suresi ayet fazileti kaç defa okunmal&#; sorusunun yan&#;t&#;n&#; pek çok mümin merak eder. Özellikle bu ayetin faziletlerinden yararlanmak için yeterli miktarda okunmas&#; gerekir. Örne&#;in fitne ve fesad&#; ortadan kald&#;rmak için Nahl suresi 10 defa okunmal&#;d&#;r. Zulmeden ki&#;inin helak olmas&#; için ise bu surenin defa okunmas&#; gerekir.

Nahl Suresi ayeti niçin okunur?

Nahl suresi ayetin neden okunmas&#; gerekti&#;i ara&#;t&#;r&#;lan bir konudur. Bu sure bir ihtiyac&#; kar&#;&#;lamak, duan&#;n kabul olmas&#;, zulmeden ki&#;inin helak olmas&#;, nimetlerden dolay&#; hesaba çekilmemek için okunabilir. Ayr&#;ca Nahl suresini kere okuyan ki&#;ilerin dü&#;man&#; zafer elde edemez.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Nahl suresi ayet

Kuranı Kerim Nahl suresi Nahl ayet

Nahl suresi (An-Nahl) ayet , Ayet kelimesinin türkçe karşılığı.

  1. Ayet
  2. mp3
  3. Sayfada
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Resmi Kur'an-ı Kerim Sayfasıdır , Abdulbaki Gölpınarlı meali, Kuran Araştırmaları Vakfı & ayet nasıl okunur : Nahl suresi - An-Nahl aya (The Bee).

﴿إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ﴾
[ النحل: ]

ayet nasıl okunur

innemâ ḥarrame `aleykümü-lmeytete veddeme velaḥme-lḫinzîri vemâ ühille ligayri-llâhi bih. femeni-ḍṭurra gayra bâgiv velâ `âdin feinne-llâhe gafûrur raḥîm.


Diyanet Kur'an-ı Kerim

Allah size ancak leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilenleri haram etmiştir. Darda kalan, aşırı gitmemek ve başkasının hakkına el uzatmamak şartiyle bunun dışındadır. Allah şüphesiz bağışlar, merhamet eder.

Nahl suresi Diyanet

Mokhtasar tefsiri

Allah Teâlâ sizlere yiyecek şeylerden, kesilmeden ölen hayvanları, hayvandan akan kanı ve her parçasıyla domuzu, kesen kişinin Allah’tan başkasına ibadet için kestiği hayvanı haram kılmıştır. Bütün bunlar normal şartlarda haram kılınmıştır. Kim çaresizlik içinde, bu zikredilenlerden yemeye mecbur kalırsa, haram olan o şeyin kendisine heves etmeden ve de ihtiyaç olan miktarın fazlasına kaçmadan, onlardan yiyebilir. Bundan ötürü ona bir günah yoktur. Şüphesiz Yüce Allah çok bağışlayıcıdır. O kimseyi yemiş olduğu şeyden ötürü bağışlar. Zaruret halinde haram olan bu şeyi yemeyi mübah kıldığında o kimseye merhamet etmiştir.


Ali Fikri Yavuz

Allah, size, ancak ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve bir de Allah’dan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı. Kim de bu haram şeylerden yemeye zarureti olursa (zarurî ihtiyacını kapayacak kadar), taşkın ve mütecaviz olmaksızın yiyebilir. (Zaruri hal, ölüm korkusudur). Muhakkak Allah, Gafûr’dur, Rahîm’dir


İngilizce - Sahih International


He has only forbidden to you dead animals, blood, the flesh of swine, and that which has been dedicated to other than Allah. But whoever is forced [by necessity], neither desiring [it] nor transgressing [its limit] - then indeed, Allah is Forgiving and Merciful.

Nahl suresi oku

Abdulbaki Gölpınarlı meali


Allah size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası için kesilmiş hayvanı haram etmiştir. Zorda kalan, isyan etmek niyetini gütmeden ve fazla olmamak şartıyla yiyebilir, şüphe yok ki Allah, suçları örter, rahimdir.


Azerice Bunyadov Memmedeliyev


Allah sizə ancaq ölü heyvanı, qanı, donuz ətini və Allahın adı çəkilmədən (bismillah deyilmədən) kəsilmiş heyvanı haram buyurmuşdur. (Özgənin malına əl uzatmamaq şərtilə) başqa bir şey tapa bilməyib zəruri ehtiyacını ödəyəcək qədər bunlardam yeməyə məcbur olan şəxsə (günah yazılmaz). Çünki Allah (bəndələrini) bağışlayandır, rəhm edəndir!


Kuran Araştırmaları Vakfı


(Allah) size, sadece ölü hayvanı kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı. Ancak kim mecbur kalırsa (başkalarının haklarına) saldırmaksızın, sınırı da aşmadan (bunlardan yiyebilir). Çünkü Allah çok bağışlayan, pek esirgeyendir.

إنما حرم عليكم الميتة والدم ولحم الخنـزير وما أهل لغير الله به فمن اضطر غير باغ ولا عاد فإن الله غفور رحيم

سورة: النحل - آية: ( ) - جزء: ( 14 )  -  صفحة: ( )





Türkçe Kur'an-ı Kerim ayetler

  1. Babalarının emrettiği gibi girdiler. Esasen bu, Allah katında onlara bir fayda sağlamazdı, ancak Yakub içindeki
  2. Yüzlerinizi doğudan yana ve batıdan yana çevirmeniz iyi olmak demek değildir; Lakin iyi olan, Allah'a,
  3. Kitap ehlinden inkarcı olanları ilk sürgünde yurtlarından çıkaran O'dur. Oysa ey inananlar! Çıkacaklarını sanmamıştınız, onlar
  4. Zulmeden milletin kökü böylece kesildi. Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur.
  5. Cennet, Allah'a karşı gelmekten sakınanlara yaklaştırılır, zaten uzakta değildir.
  6. Sonrakilerin beni güzel şekilde anmalarını sağla. Beni nimet cennetine varis olanlardan kıl. Babamı da bağışla,
  7. Allah'tan başka yalvardıklarına sövmeyin ki, onlar da cahillikle ileri giderek Allah'a sövmesinler. Böylece her ümmete
  8. Az bir geçim ama ardından can yakıcı bir azap onlaradır.
  9. Düşünmüyorlar mı ki, arkadaşları olan peygamberde deliliğin eseri yoktur. O ancak açıkça uyaran bir kimsedir.
  10. Eğer Rabbin dileseydi insanları tek bir ümmet kılardı. Fakat, Rabbinin merhamet ettikleri bir yana, hala

türkçe Kuran sureleri :

En ünlü Kur'an okuyucularının sesiyle surah Nahl indirin:

Nahl Suresi mp3 : Nahl suresini dinlemek ve indirmek için okuyucuyu seçin Yüksek kalitede tamamlayın
Nahl Suresi Ahmed El Agamy
Ahmed Al AjmyNahl Suresi Bandar Balila
Bandar BalilaNahl Suresi Khalid Al Jalil
Khalid Al JalilNahl Suresi Saad Al Ghamdi
Saad Al GhamdiNahl Suresi Saud Al Shuraim
Saud Al ShuraimNahl Suresi Abdul Basit Abdul Samad
Abdul Basit Nahl Suresi Abdul Rashid Sufi
Abdul Rashid SufiNahl Suresi Abdullah Basfar
Abdullah BasfarNahl Suresi Abdullah Awwad Al Juhani
Abdullah Al JuhaniNahl Suresi Fares Abbad
Fares AbbadNahl Suresi Maher Al Muaiqly
Maher Al MuaiqlyNahl Suresi Muhammad Siddiq Al Minshawi
Al MinshawiNahl Suresi Al Hosary
Al HosaryNahl Suresi Al-afasi
Mishari Al-afasiNahl Suresi Yasser Al Dosari
Yasser Al Dosari


Sunday, June 18,
Bizim için dua et, teşekkürler

desteğin için teşekkürler

Kuran Suresi sitesi, sevgili kitabı ve arındırılmış Sünnet'i hizmet etmek, Kuran ve Sünnet müfredatında şeriat bilimlerini kolaylaştırmak, bilginin öğrencilerine önem vermek ve şeriat bilimlerini kolaylaştırmak amacıyla mütevazı bir girişim olarak kurulmuştur ve bize desteğinizden memnunuz ve Yüce Allah'tan bizi şerefli bir şekilde kabul etmesini ve amellerimizi kabul etmesini diliyoruz. .

Kur'an-ı Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı

Nahl Suresi - . Ayet Tefsiri

Ayet


  • فَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللّٰهُ حَلَالاً طَيِّباًࣕ وَاشْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ اِنْ كُنْتُمْ اِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

    ﴿١١٤﴾

  • اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزٖيرِ وَمَٓا اُهِلَّ لِغَيْرِ اللّٰهِ بِهٖۚ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَاِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَحٖيمٌ

    ﴿١١٥﴾

  • وَلَا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ اَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هٰذَا حَلَالٌ وَهٰذَا حَرَامٌ لِتَفْتَرُوا عَلَى اللّٰهِ الْكَذِبَؕ اِنَّ الَّذٖينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللّٰهِ الْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَؕ

    ﴿١١٦﴾

  • مَتَاعٌ قَلٖيلٌࣕ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَلٖيمٌ

    ﴿١١٧﴾

Meal (Kur'an Yolu)


﴾﴿

Allah’ın size verdiği hel&#;l ve g&#;zel rızıktan yiyip i&#;in ve eğer yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’nun nimetine de ş&#;kredin.

﴾﴿

Allah size sadece murdar eti (meyte), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadık&#;a, sınırı aşmadık&#;a (yiyebilir). &#;&#;nk&#; rabbin bağışlayan ve esirgeyendir.

﴾﴿

Ağzınıza geldiği gibi yalan yanlış konuşarak, “Bu hel&#;ldir, bu haramdır” demeyin; &#;&#;nk&#; Allah hakkında asılsız şey s&#;ylemiş olursunuz; Allah hakkında asılsız şey s&#;yleyenler de kesinlikle iflah olmazlar.

﴾﴿

Az bir faydalanma Ardından onlara elem veren bir azap vardır.

Tefsir (Kur'an Yolu)


İçinde bulundukları bolluk ve güvenlik ortamını kendisine borçlu oldukları Allah’a karşı nankörlük eden, üstelik yaptıklarının yanlışlığını göstermeye çalışan Allah elçisini de yalancılıkla suçlayan şehir halkının bu yüzden uğradığı açlığı, korkuyu ve başlarına gelecek büyük azabı bir uyarı örneği olarak hatırlatan âyetlerin ardından Allah’a hakkıyla kulluk eden kimselerin, O’nun verdiği nimetlerden yararlanırken kendisine şükretmeleri gerektiği bildirilmekte; sonra da bazı haram yiyecekler sıralanmaktadır (bu haramlar konusunda bilgi için bk. Bakara 2/). Allah kuluna gereksiz ve faydasız yere zorluk çıkarmaz; hatta kul zorda kalırsa, kural olarak yasakladığı bazı şeylere geçici olarak izin de verir. Önemli olan, Allah tarafından konmuş olan hükümlere saygı duymamızı, nimetlerinden ötürü O’na minnettar olmamızı sağlayan, bizi haksızlık ve aşırılığa sapmaktan koruyan bir dindarlık duyarlılığına sahip olmaktır. Buna karşılık, Allah’ın hükümlerini önemsemeyip de haram ve helâl konusunu hafife alarak, aslında kendi keyfî arzularıyla uluorta hükümler koyup bunları Allah’ın hükümleriymiş gibi göstermeye kalkışmak, “az bir faydalanma” yani önemsiz dünya menfaatleri uğruna “Allah üzerine yalan uydurmak”, insanı ebedî kurtuluştan mahrum bırakacak ve “elemli bir azab”a götürecek ölçüde ağır bir suçtur.


Kaynak :Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa:

Kur'an-ı Kerim Portalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim Portalında Kur'an hakkında istediğiniz biligilere ulaşabileceksiniz

Bağlantılar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

Uygulamalar

  • Windows
  • Windows Store
  • IOS
  • Android
  • Mac

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır