hamileyim boğazım ağrıyor ne yapabilirim / HAMİLELİKTE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT - CENTRAL HOSPITAL

Hamileyim Boğazım Ağrıyor Ne Yapabilirim

hamileyim boğazım ağrıyor ne yapabilirim

Hamilelikte Boğaz Yanması Bebeğe Zarar Verir mi Neden Olur Boğazım Ağrıyor

Boğaz ağrısı, yutaktaki iltihaplanma nedeniyle boğazda bulunan bademciklerin aşırı şişmesi sonucunda oluşur. Bu rahatsızlığın bazı temel sebepleri şunlardır: virüsler, bakteriler veyahut mantar enfeksiyonları, bazı tahriş edici şeyler (kirli hava solunumu, sigara dumanı, reflü veya havanın çok kuru olması gibi) , boğazı zorlayarak aşırı bağırma eylemleri ya da alerjik reaksiyonlar. Boğaz ağrısını akabinde baş ağrısı, mide ağrısı, nezle ve boğazda şişlik takip edebilir.

Boğaz ağrısı toplumda çok yaygın olarak görülse de, bazen çok dayanılmaz ve ağrılı olabiliyor. Doktora gitmek yerine, bazı doğal ve kolay tedavi yöntemlerini kullanarak ağrınızı azaltabilirsiniz. Hamilelikte boğaz ağrısını geçirmek için birçok yöntem vardır ancak ilaç gibi kimyasal maddeleri vücuda sokmak yerine evde hazırlanabilecek doğal şeylerle de boğaz ağrısından kurtulmak mümkündür. Hem de bu tür doğal yöntemlerin ilaçlar aksine hiçbir yan etkisi yoktur.

Gebelikte Boğaz Ağrısının Nedenleri:

Gebelikte boğaz ağrısının nedenleri şunlardır;

Soğuk algınlığı kapmak grip olmak

Toza yada polene alerjinin olması

Boğazdaki kas kasılmaları (yüksek sesle konuşmak, durmadan konuşmak gibi)

Kimyasal maddelere maruz kalmak

Reflü rahatsızlığı olmak

Mantar hastalığı

Hapşırma ya da öksürük yoluyla boğaz iltihabının kolay yayılabilir olması

Sinüzit

Üstte sıralanan sebepler sadece boğaz ağrısına değil aynı zamanda bulaşıcı bir boğaz iltihabına da neden olabilir.  

Hamilelikte Boğaz Ağrısı İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Elma Sirkesi

Elma sirkesi hamilelikte boğaz ağrılarının iyileşmesi için oldukça yardımcıdır. Bir tatlı kaşığı tuzla bir yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suda karıştırın. Gün içinde birkaç kez bu karışımla gargara yapın.

 Ballı Limonlu Çay

 Hamilelikte boğaz ağrısını geçirmek için en çok bilinen ve en etkili yollardan birisi ise koca bir bardak ballı limonlu çay içmektir. Bal boğazınızı yumuşatırken, limon da bir yandan bakterileri öldürüp boğazdaki balgamı sökecektir. Balgamı söküp boğaz ağrısından en hızlı şekilde kurtulmak için taze limon kullanımı çok önemlidir. Taze bir limonun yarısını sıkın ve bir tatlı kaşığı balla ılık suda karıştırın ve bu karışımı yavaş yavaş yudumlayın. Diğer bir yol ise, taze sıkılmış limonla suyu karıştırmak ve bununla gargara yapmaktır.

Tuzlu Suyla Gargara

 Gebelikte boğaz ağrısından kurtulmak için diğer bir yol ise tuzlu suyla gargara yapmaktır. Tuz antiseptik gibi çalışarak boğazdaki balgamın atılmasını sağlar, iltihabı azaltır ve geçici de olsa ağrınızı dindirir. Yarım tatlı kaşığı tuzu bir bardak ılık suya katın. Tuzlu şeyleri pek sevmiyorsanız, bu karışıma birazcık da bal ekleyebilirsiniz. Bu karışımla gargara yapın ve yutmayın, tükürün. Daha çok verim almak için bunu günde en az 4 kez uygulayın.

İstirahat

 Gebe olan kadınlarda, bağışıklık sistemi güçsüzleşir,  savunmasız hale gelir. Diğer bir diğer deyişle , vücut bakteri ve virüslere karşı durabilmek için daha çok efor sarf etmek zorunda kalır. Bağışıklık sisteminize yapacağınız en büyük iyilik; bol bol istirahat edip vücudun mikroplara karşı daha dirençli olmasına katkıda bulunmaktır.

Sarımsak

 Sarımsak hem anti bakteriyel olma özelliğiyle hem de antiseptik özelliğiyle oluşabilecek boğaz ağrılarını geçirecek ve gelecekteki boğaz ağrısı risklerini en aza indirecektir. Günde bir diş çiğ sarımsak yemek, içerdiği bazı bakteriyel maddeler sayesinde hamilelikte boğaz ağrısının sebep olduğu bakterileri öldürür. Ancak, birden fazla yenmemelidir. Boğaz ağrısını dindirecek diğer bir yol ise, sarımsağı yutmadan ağızda çiğnemektir.

 Bal

Bal, özündeki anti bakteriyel maddeler sayesinde oluşan iltihaplara karşı savaşarak, iyileştirme sürecini hızlandırma özelliğine sahiptir. Hamilelikte bal, iltihabın boğazdan atılmasını sağlayacak ve böylece boğazdaki şişkinlikler de giderecektir. 2 yemek kaşığı balı bir bardak sıcak su dolu kapta karıştırın. Bunu günde birkaç kez tüketin. İsterseniz sevdiğiniz bir bitki çayına da bal ekleyerek bu amaçla kullanabilirsiniz. Ve ayrıca uyumadan önce, bir yemek kaşık bal tüketmek, size rahatlık verip daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.   

Zerdeçal

  Boğaz ağrısı için diğer bir seçenek ise; yoğun antiseptik ve iltihap sökücü özelliğe sahip zerdeçaldır. Yarım tatlı kaşığı zerdeçal tozuyla,  yarım tatlı kaşığı tuzu ılık suya katın ve karıştırın. Bu karışımı günde iki kez olmak üzere ağzınızda gargara yapın.

Papatya Çayı

 Papatya doğal bir ağrı kesicidir. Bitki çayı formundaki papatya gebe kadınlar için de oldukça zararsız hatta çok yararı olan bir içecektir. Papatya bakterileri öldürmeye yardımcıdır ve iltihap sökücü doğal bir ağrı kesici niteliğindedir.

Papatya çayı, doğal ve bitki özlü olduğu için inanılmaz faydalı bir yöntemdir. Önce 1 bardak suyu kaynatın ve içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı koyun. En az 5 dakika kaynamaya bırakın. Daha lezzetli olması adına içine biraz bal ekleyip, balın da ağrı kesici etkisinden yararlanıp çayın etkisini 2 katına çıkarabilirsiniz.

 Zencefil Çayı

 Zencefil anti bakteriyel ve mantar önleyici özelliğe sahip olmasından ötürü iltihabı azaltır ve ağrıyı azaltır. Zencefil,  aynı zamanda balgam sökücü olmasının yanında vücuttan toksin atmayı kolaylaştırıcı özelliğiyle de göze çarpan bir bitkidir.

Hamilelikte boğaz ağrısından kurtulmak için ilk olarak, bir bardak suyu kaynatın, bir parmak taze zencefili içine ekleyin ve bu karışımı 5 dakika kadar demleyin. Ayrıca bir çay kaşığı bal koyarak hem tat eklemiş olup hem de boğazlara iyileştirme etkisini arttırmış olursunuz.

Sağlıklı Beslenmek

 Vücudumuzun, hastalıklara karşı durabilmesi için ihtiyacı olan besin öğelerini düzenli olarak, yeterli bir biçimde alması gerekir. Doğru beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeterli miktarlarda et ve et ürünleri, tahıl ve tahıl ürünleri, bolca sebze ve meyve tüketmeli, günlük besin ihtiyacını (protein, karbonhidrat, yağ vb. ) doğru miktarda doğru kaynaklardan karşılamalısınız. Böylece vücut, doğal yolla hastalıklara karşı dirençli ve kuvvetli hale gelir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Tedavi İle Hamilelikte Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi diğer dönemlere göre daha savunmasız olur ve dolayısı ile bazı hastalıklara yakalanma riski daha fazladır. Boğaz ağrısı, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarına yakalanma olasılığı gebelik döneminde daha fazladır. Bu dönemde oluşan boğaz ağrısını kontrol altına almak için sorunu başlangıç aşamasında tedavi etmek gerekmektedir. Gebelik dönemi ilaç kullanımı için uygun bir dönem olmadığından dolayı boğaz ağrısı için doğal ve bitkisel ürünlerden yararlanılabilir.


Boğaz ağrısı nezle, grip ya da soğuk algınlığı nedeni ile oluşmuşsa kaynağı bir virüs olduğundan spesifik bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotik ile uygulanan tedaviler boğazlarda ağrıya yol açan virüslere her hangi bir etki sağlamaz. Antibiyotik tedavisi bakteri kaynaklı sorunlarda kullanılmaktadır. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler hastalığı düzeltmediği gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle gebelik döneminde bu tür sorunları kontrol altına almak için vitamin desteği, sıvı tüketimi ve bol istirahat önerilmektedir. Kullanılabilecek basit bir ağrı kesici ve antibiyotik için mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Bu dönemde antibiyotik tedavisi sinüzit, zatürre gibi her hangi bir bakteriyal enfeksiyon söz konusu ise doktor tavsiyesi ve gözetimi altında uygulanabilir.


Hamilelik Döneminde Boğaz Ağrısına Uygulanabilecek Bitkisel Öneriler

Boğaz ağrısı çok şiddetli değilse bir fincan aşırı sıcak olmayan çay ağrıya karşı iyi gelebilir. Çay bir miktar bal ve limon ile tatlandırılarak içilebilir. Bu şekilde ağrı daha çabuk ortadan kalkacaktır. Uyku problemi yaşamamak için çay içmek istemeyen anne adayları ılık suyun içine birkaç damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek içebilir. Tıpkı çay gibi hafif boğaz ağrılarına karşı iyi gelir.

Zencefil çayı yine hamilelik döneminde yaşanan boğaz ağrısı için kullanılabilir. Zencefil rendelenerek 5 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan zencefilin suyu süzülür, içine bal ve limon eklenerek tüketilebilir.

Gün içinde çok soğuk olmayan suya 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilerek 2 defa gargara suyu olarak kullanılabilir. Uygulanan gargara kan dolaşımını hızlandırarak balgam söktürücü bir etki sağlar.

diş sarımsak iyice çiğnendikten sonra yutulur. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak boğaz ağrısına karşı fayda sağlar.

Nar kabuğu yine boğaz ağrısına karşı iyi gelen şifalı meyveler arasındadır. Nar kabuğu rendelenerek ya da blenderdan geçirilerek çay gibi demlenir. Hazırlanan çay bir fincan olacak şekilde içilir.

Hamilelikte boğaz ağrısı tedavisi için yarım kahve fincanı hardal tohumu iyice dövüldükten sonra 1 yemek kaşığı bal, yarım limon suyu ve yarım tatlı kaşığı tuz ile karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek kaynatılır. Karışım soğuduktan sonra gargara suyu olarak kullanılır.

Hamilelik döneminde ya da normal dönemlerde yaşanan boğaz ağrısı nedeni ile yemek yemekte güçlük yaşanabilir. Bu nedenle sıvı gıdalar ile beslenmek daha doğru olur. Özellikle bol limonlu tavuk çorbası boğaz ağrısına iyi gelen bir çorbadır.

Hamilelik dönemi vücudun hassas ve daha kırılgan olduğu bir dönemdir. Çoğu bilinçli anne adayı bu dönemde ilaç kullanmaktan kaçınır. Bu nedenle de doğal bitkisel tedavilere yönelir.

Hamilelik döneminde kesinlikle doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Rahatsızlık yalnızca boğaz ağrısı değilse ve beraberinde başka rahatsızlıklarda varsa, evde uygulanan tedavi yöntemlerine rağmen sorun kontrol altına alınamıyorsa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir? Göz Altı Morlukları Neden Olur, Doğal Yöntemlerle En Hızlı Nasıl Geçer?

Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Havaların soğumasıyla birlikte en yaygın görülen hastalıklardan biri olan grip gebeleri de tehdit ediyor. Oldukça kolay hastalanan gebeler ilaç kullanamasalar da çaresiz değiller. Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.

Kış aylarının kaçınılmaz hastalığı grip… Bir anda insanın tüm enerjisini alan, günlerce süründüren gribe bir de hamileler yakalandığında atlatılması çok daha güç, anne adaylarının hayatı çok daha zor bir hale geliyor. Gebelikte bağışıklık sisteminin baskılanması gebeleri grip ve diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakıyor. Grip olan anne adaylarının kendilerini gerçekten kötü hissettiklerine dikkat çeken, Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ şöyle devam ediyor:

Ayrıca gebelerin gribin belirtilerini hafifletmek için öksürük şurubu, antihistaminik ve diğer semptomatik ilaçları kullanamadığını düşünürsek durumun gebeler için ne kadar zorlaştığını tahmin edebiliriz. Ama şunu da unutmamak lazım; grip tedavisinde kullanılan bu ilaçların çoğu semptomatiktir, yani gribi tedavi etmez, belirtilerini yok eder. Dolayısıyla, bize rahatsızlığı veren bu virüsü zaten yok etmedikleri için, bu ilaçları kullanmayarak çok da bir şey kaybetmediğimizi söyleyebiliriz. Unutmayınız ki; Grip viral (virüsler yoluyla bulaşabilen)  bir hastalıktır ve viral hastalıklarda antibiyotikler kullanılmaz. Gereksiz antibiyotik alımından da kaçınılmalıdır.

gebelere yardımcı olacak ipuçlarını sıralıyor:

*Bol sıvı tüketin: Su, limonlu çay, meyve suyu ve sıcak çorba ideal seçimlerdir. Bol sıvı tüketmek burun akıntısı, mukus salgılarını ve halsizliği azaltacak, iyileşme sürecini hızlandıracak ve öksürüğün azalmasını sağlayacaktır.

*Bol bol dinlenin: Hastalık bedeninizi zorlayacaktır. İdeal bir ortamda zaten yorgun olan bedeninizi dinlendirin ve efor gerektiren tüm işleri bir kenara bırakın.

*Oda sıcaklığını ve nem derecesini ayarlayın: Dinlendiğiniz oda normal sıcaklıkta olmalı ve havası çok kuru olmamalı. Hafif nemli bir oda havası öksürüğe, burun ve boğaz akıntılarına daha iyi gelecektir. Bunun için oda nemini ayarlayabilen ve buhar vererek nemi belli seviyede tutabilen cihazlar kullanılabilir.

*Boğazınızı rahatlatın: Ilık tuzlu suyla günde birkaç kez gargara yapmak ya da ballı ılık limon suyu içmek boğazınızı rahatlatacaktır. Öksürüğe de iyi gelecektir.

*Tuzlu burun damlası kullanın: Burun akıntısına çare olsun diye tuzlu su içeren burun damlalarını kullanın. Bu burun damlalarını reçetesiz satın alabilirsiniz. Etkili ve güvenlidir, tahriş etmez.

*Ateş ve yaygın vücut ağrıları için ağrı kesici ateş düşürücü: Parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları hekiminize danışarak, gebelikte güvenle kullanabilirsiniz.

Gebelikte Grip Aşısı Mı Burun Spreyi Mi Güvenli Mi?

Gebelikte grip aşısı olmak da güvenli bir yöntemdir. Eğer yumurta alerjiniz yoksa daha önce bir grip aşısına şiddetli reaksiyon vermediyseniz ve gebeliğiniz grip sezonuna (kasım-nisan) denk geliyorsa grip aşısı olmanızı tavsiye ediyoruz” diyor. Gebelik, kalp ve akciğerlere fazladan yük getirdiği gibi bağışıklık sistemini de etkiliyor. Bu durum gebelerin gribe yakalanma riskini artırmakla kalmıyor aynı zamanda solunum yetmezliği ve zatürre gibi gribe bağlı komplikasyonlara da neden olabiliyor. Mevsimsel bir grip aşısının bu sorunların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Grip aşısı olmaya karar veren gebelerin burun yoluyla alınan sprey aşı yerine iğne şeklindeki aşıyı talep etmelerini tavsiye ediyoruz. Grip aşısı etkisiz hale getirilmiş bir virüsten yapıldığı için gebeliğin hangi döneminde olursanız olun bebeğiniz ve sizin için bir risk teşkil etmez. Oysa burun spreyi canlı virüsten elde edildiği için gebelikte pek uygun değildir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir