sürekli mide bulantısı ve gaz / Mide Şişkinliği Ve Bulantı Neden Olur? Mide Şişkinliği Nasıl İndirilir? - Sağlık Haberleri

Sürekli Mide Bulantısı Ve Gaz

sürekli mide bulantısı ve gaz

Kabızlık veya ishal gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, karın ağrısı, geğirti, mide bulantısı, gaz, şişkinlik, iştahsızlık, hazımsızlık, sindirim güçlüğü, mide yanması, dışkılama sonrası tam rahatlayamama, sık dışkılama ve buna benzer sayabileceğimiz bir çok şikayet çoğumuzun hayatımızın bir döneminde bazen de uzun yıllar boyu yaşadığımız, genellikle de çözüm bulamadığımız, onlarla yaşamaya alıştığımız durumlar.

Fonksiyonel mide bağırsak hastalıkları günümüzde çok sıklıkla rastlanan, yaşam kalitemizi önemli ölçüde kötüleştiren hastalıklardır. Ciddi bir toplantı ya da konferansın ortasında ortam sessizliğini bozan bir anda herkesin duyduğu bağırsak gurultuları, kaçacak yer bulamadığımız anlar.

Belirtileri neler ?

  • Defekasyon sonrası bağırsak içeriğinin tam boşaltılamamış olması hissi,
  • Kabızlık yada ishal,
  • Şişkinlik, karında dolgunluk hissi, aşırı gaz,
  • Midede ekşime, yanma, ağıza acı su gelmesi,
  • Güçsüzlük, yorgunluk, halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Kalp çarpıntısı,
  • Sırt ağrısı,
  • Jinekolojik semptomlar (seafoodplus.info, disparoni),
  • Sık idrara çıkma,
  • Mesane disfonksiyonu,
  • Zayıflama,
  • Konsantrasyon güçlüğü.

 

Birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkan mide bağırsak bozukluklarını öncelikle organik ve fonksiyonel olarak ayırmak gerekir. Bağırsak fizyolojisi en başta beyin sinir sistemi olma üzere hormonal sistem ve daha birçok yapı ile düzenlenir. Çok önemli bir ayrıntı mide bağırsak sisteminin bizzat kendisinin de vücudumuzun önemli dengelerini  doğrudan düzenlediği ve etkilediği konusudur. Bunun için son yıllarda bağırsak ikinci beyin tanımlaması yapılmaktadır. Bir diğer konu doğada çoğu canlının simbiyozis dediğimiz bir başka canlıyla ortak yaşaması ve paylaşması olayıdır. Aslında bağırsaklarımızda bizimle yaşayan ve birçok şeyi paylaştığımız bağırsak mikrobiyatası denilen mikroorganizmalar ile yaptığımız paylaşım hayatımızın devamını sağlamaktadır. Bağırsak mikrobiyatasındaki bozulma sindirim fonksiyonlarımızı önemli ölçüde bozmakta ve bugün fonksiyonel olarak değerlendirdiğimiz birçok mide bağırsak bozukluğunun nedeni olmaktadır. Özellikle beslenme tarzımız bağırsak mikrobiyatasını etkileyen en önemli faktördür. Bunun anlaşılması ile birlikte probiyotik ve prebiyotik içeren gıdaların doğru tüketiminin önemi daha iyi anlaşılmıştır. Son yıllarda gündeme gelen kişiden kişiye gaita nakli tedavisinin de mantığı budur.

Stres ve düzensiz yaşam tarzı en başta olmak üzere beslenme alışkanlıklarımız, gıdalarla aldığımız çok çeşitli katkı maddeleri, aslında temizlik ve hijyen sunması gereken ancak sürekli adeta yediğimiz deterjan atıkları, gıdalardaki pestisitler, su ve çevre kirliliği, yanlış ve gereksiz antibiyotik ve vitamin kullanımı gibi sebepler hem doğrudan mide bağırsak fonksiyonlarını bozmakta hem de bağırsak mikrobiyatasını etkileyerek sürecin kronikleşmesine neden olmaktadır. Aslında bu nedenler bir yandan da mide,  bağırsak,  kolon kanserleri, ülserler, yemek borusu reflüsü  gibi bir çok organik mide bağırsak hastalıklarının da oluşmasına yol açmaktadır.

Organik fonksiyonel ayırımı çoğu kere kolay olmamakta ayrıca  İki durum birlikte bulunabilmektedir.

Ne yapmak gerekir?

Öncelikle şikayetlerinizin bir uzman hekimce değerlendirilmesi, organik bir hastalık olup olmadığına yönelik incelemelerin yapılması gereklidir. Sorun sadece fonksiyonel ise, yine de gerekiyorsa ilaç tedavisi planlanması ancak aynı zamanda profesyonel bir diyetisyen tarafından düzenli bir beslenme ve yaşam tarzı alışkanlığının kazandırılması, psikolojik faktörler varsa psikolog desteği sağlanması, probiyotik ve prebiyotik kullandırılarak bağırsak florasının düzeltilmesini içeren  bir ekip çalışması ile kalıcı iyileşme sağlanabilir. Aksi durumda yıllarca süren ve hastayı hekim hekim gezdiren, önemli ölçüde de maddi harcamayı gerektiren bir süreçle karşı karşıya kalınmaktadır.

 

Birçoğumuz gün içerisinde aniden gelen bulantı hissinin o gün tükettiğimiz yiyeceklerle ya da kötü kokularla bağlantılı olduğunu düşünürüz. Oysaki fiziksel anlamda insanı kötü bir şekilde etkileyen mide bulantısı psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabilir. Aslında midenin bulanması için görünen, elle tutulur bir sebep yokken rahatsız edici bir şekilde bulantı ile baş başa kalınabilir. Üzüntü, stres ve anksiyete mide bulantısına yol açabilir. Strese bağlı mide bulantısıu gibi durumlar kimi insanda nadir görülürken kimisi için sık sık tekrarlanan, rahatsız edici bir rutine dönüşebilir.

Psikolojik Mide Bulantısı Nedir?

Psikolojik mide bulantısı; görünürde fiziksel bir sebep olmaksızın, stres gibi farklı tetikleyiciler ile ortaya çıkan bulantı durumu olarak tanımlanabilir. Zaten midenin vücudun en hassas yapıya sahip organlarından biri olduğu bilinen bir gerçek. Özellikle stresten direkt olarak etkilenen midede heyecana bağlı olarak kasılmalar, üzüntüden mide bulantısı gibi durumlar oluşabilir. Bazen “kelebeklerin uçuşması” olarak tabir edilen his, aslında çoğu kişinin tecrübe ettiği bir durumdur. Bu durumda genellikle bulantı kişiyi rahatsız eder, ama kusma eylemi çok fazla görülmez.

Arada bir yaşanan bu tür mide bulantısının psikolojik olduğunu zaten kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Heyecana ve strese zaman zaman vücudun fiziksel tepki vermesi de normal sayılabilir. Fakat bazı durumlarda mide bulantısı adeta kronik bir soruna dönüşebilir. Psikolojik olarak mide bulantısı günün çok büyük bir kısmında kişiyi rahatsız edebilir, öğürme ve kusma görülebilir. Bu şekildeki sürekli mide bulantısı hissi kişinin hayat kalitesini düşürebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise bulantıya yol açan psikolojik tetikleyicinin bulunması ve üzerine çalışılması önemlidir.

Psikolojik Mide Bulantısı Neden Olur?

Psikolojik mide bulantısını bastırılan duyguların ortaya çıkma şekli, vücudun içinde bulunduğu duruma verdiği tepki gibi de değerlendirebiliriz. Genel olarak psikolojik mide bulantısı nedenleri için şunlar söylenebilir:

  • Anksiyete ve stres en bilinen tetikleyicilerdendir. Böyle zamanlarda psikolojik mide bulantısı ve ishal, baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık gibi farklı fiziksel belirtiler aynı anda da görülebilir.
  • Sinirlilik hali, öfke ve korku da mide bulantısına yol açabilir. Üzüntüden mide bulantısı oluşabilir.
  • Bunun yanında yeme bozuklukları gibi farklı psikolojik hastalıklar da sebep olabilir.

Özetle mide bulantısının psikolojik nedenleri bunlar olabilir. “Psikolojik mide bulantısı nasıl olur, neden ortaya çıkar?” sorularının yanıtlarını daha detaylı incelemek için ise tetikleyicilere yakından bakabiliriz.

Stres, Kaygı ve Psikolojik Mide Bulantısı İlişkisi

seafoodplus.info İş, okul ya da özel hayatta yaşanan değişimler, üstlenilen yeni görevler zaman zaman kaygılı hissetmenize yol açabilir. Aslında kontrol altında olduğunda ve endişe hissi sizi ele geçirmediğinde kaygı duygusu oldukça normaldir. Hatta tamamen kaygısız yaşamak mümkün değildir diyebiliriz. Fakat kaygı kontrol edilemez olduğunda psikolojik baş ağrısı ve mide bulantısı, halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk gibi uzun vadede fiziksel etkileri de olabilecek semptomlara yol açabilir. Şöyle ki:

  • Kaygı anında vücut bir krizle karşılaştığını düşünerek sempatik sinir sistemini harekete geçirir.
  • Bu durumda da vücut savaş ya da kaç moduna geçiş yapar. Artan stres seviyesi ile beyindeki nörotransmitterler vücuda mesajlar gönderir ve kortizol, adrenalin gibi stres hormonları salgılanır. Genel olarak vücutta hormon seviyeleri değişir.
  • Bu hayatta kalma modunda ise kalp atışı ve solunum hızlanır, kaslar gerilir. Genel anlamda tüm vücut sistemleri alarma geçer. Bunlar arasında sindirim sistemi de yer alır.
  • Yükselen stresin yarattığı kimyasal değişimler de mide bulantısı ve kusma, gaz, mide ekşimesi, ishal ya da kabızlık gibi sorunları ortaya çıkarabilir.
  • Yaşanan bu fiziksel değişimler ise kaygı seviyesinin artmasına ve bir kısır döngüye sebep olabilir.

Bu döngüyü ve psikolojik mide bulantısını tetikleyebilecek bazı kaygı bozukluklarını ise şöyle özetleyebiliriz:

  • Kronik anksiyete bozukluğu
  • Panik atak
  • Fobiler
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Sosyal anksiyete bozukluğu
  • Obsesif kompulsif bozukluk

Psikolojik Mide Bulantısı ve Yeme Bozuklukları

Yemek sonrasında ya da yemek yerken mide bulantısı psikolojik bir rahatsızlık sonucunda da görülebilir. Aslında bu durumlar bundan önce bahsettiğimiz psikolojik mide bulantısından biraz farklı. Buradaki psikolojik mide bulantısı iştahsızlık gibi sorunlar kaygı bozuklukları değil, yeme bozuklukları ile ilgili. Yani aslında hem psikolojik hem fiziksel semptomlar var.

  • Yeme bozuklukları farklı şekillerde ve değişen sebeplerden dolayı oluşabilir. En yaygın bilinenleri anoreksiya nevroza ve bulimia nevrozadır.
  • Anoreksiyada kişi ne yaparsa yapsın kilolu olduğunu düşünür ve kilo almaktan korkar.
  • Bulimia nervozada ise aşırı derece yiyecek tüketmeye sebep olan ataklar görülür.
  • Her iki yeme bozukluğunda da kusma davranışı gelişebilir. Kişiler çok yediklerini düşündükleri ya da gerçekten fazla yiyecek tükettikleri ve kilo almaktan çekindikleri için kendilerini kusturabilirler. Bu durum zamanla kontrolden çıkabilir. Hiçbir şey yemeseler bile kusma refleksi görülebilir.

Bunlara bağlı olarak ise yeme bozukluklarında görülen mide bulantısının fiziksel bağlantısının da güçlü olduğunu, farklı psikolojik temellere dayandığını söyleyebiliriz. Fakat strese bağlı bulantı ile ortak noktası kaygıyı tetiklemek olarak görülebilir. Yeme bozukluklarında oluşan kusma davranışı ve alışkanlığı, kişinin kaygı seviyesini yükseltebilir. Bu durumda fiziksel işaretlerin yanında aşırı terleme gibi psikolojik mide bulantısı belirtileri de oluşabilir. Mide boşken bile psikolojik öğürme gibi durumlar yaşanabilir. “**Yeme bozuklukları ile baş etme yöntemleri**” hakkındaki yazımızı inceleyerek bu konuda neler yapabileceğiniz görebilirsiniz.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Anlaşılır?

Mide bulantısının fiziksel olarak da birçok sebebi var. Bu nedenle sinirsel mide bulantısını ayırt etmek oldukça önemli. Aksi halde fiziksel temelli bir sorunu göz ardı edebilir ya da yediklerinize dikkat etmenize rağmen mide bulantısından kurtulamayabilirsiniz. Neticede ana tetikleyicinin psikolojik etkenler olduğu bu durumdan yiyecekleri değiştirerek kaçınmak mümkün olmayabilir. Ayrıca özellikle çocuklarda psikolojik mide bulantısını tespit edebilmek, çocukların hem fiziksel hem ruhsal gelişimleri açısından önemli bir nokta.

Tüm bunlara rağmen ise psikolojik bulantıyı ayırt etmek zorlayıcı olabilir. Burada ayırıcı noktayı kendinizi yoklayarak, içerisinde bulunduğunuz durumu düşünerek fark edebilirsiniz. Şöyle ki:

  • Ani psikolojik değişimler mide bulantısı yaratıyorsa, bu durumun kaygı ya da heyecanla ilgili olması muhtemeldir. Sizi üzen, endişelendiren, kızdıran ya da çok mutlu eden bir haber ile gelen bulantı hissi muhtemelen psikolojiktir.
  • Önemli toplantılar, sunumlar ya da sınavlar öncesinde mide bulantısı, ishal gibi belirtiler oluşuyorsa kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumun ne kadar sık yaşandığını not almak ve bir uzmana danışmak faydalı olabilir.
  • Çocuklarda da psikolojik mide bulantısı gözlem ile anlaşılabilir. Örneğin, her dişçi randevusu öncesinde hastalandığını söyleyen çocukta semptomlar korku ve kaygıya bağlı olarak gelişebilir. Ya da sabahları psikolojik mide bulantısı olan bir çocuk, birçok farklı sebebe bağlı olarak, okula gitmek istemediği için böyle bir durum yaşıyor olabilir. Bu rutin fark edildiğinde çocuğun okulda, zorbalığa maruz kalmak gibi travmatik deneyimlerin ihtimali göz önüne alınmalı ve mutlaka araştırılmalıdır.
  • Kendinizi huzursuz, tedirgin ve gergin hissettiğiniz ortamlara girdiğinizde ya da fobilerinizle yüzleştiğinizde gelen ani mide bulantısının kaynağı çok yüksek ihtimalle psikolojiktir.

Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

seafoodplus.info Psikolojik mide bulantısı için en temelde iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, bulantı anını atlatabilmek için anlık çözümlerle kendinizi rahatlatmak. Diğeri ise psikolojik mide bulantısı nedenleri üzerine çalışmanıza yardımcı olacak bir destek almak. Şimdi gelin, strese bağlı mide bulantısı nasıl geçer, beraber bakalım.

Psikolojik Mide Bulantısı Yaşayanlara Yardımcı Olabilecek 7 İpucu

Endişe ve kaygı anında gelen psikolojik mide bulantısı sizi birçok açıdan olumsuz etkileyebilir. Bu noktada yaşadığınız sıkıntıyı azaltmak ve bulantı hissini minimuma indirmek için birtakım yöntemler deneyebilirsiniz. "Psikolojik öğürme nasıl geçer? Aniden stresle gelen ya da heyecana bağlı mide bulantısı nasıl geçer, böyle zamanlarda neler yapabilirim? Psikolojik mide bulantısına ne iyi gelir?" sorularının yanıtları için aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz.

1. Bol Bol Sıvı Alın

Hafif serin su ya da maden suyu gibi içecekler mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir. Böyle bir durumda kafein ya da alkol içeren içeceklerden de uzak durmanız önerilir.

2. Nane - Limon Tüketin

Nane ve limon mide bulantısını geçirmede kullanılan doğal malzemelerden. Ilık bir nane limon çayı içmek mideyi rahatlatabilir. Bunun yanında naneli şeker, nane yaprağı çiğnemek ya da limon koklamak da yardımcı olabilir.

3. Yediklerinize Dikkat Edin

Psikolojik mide bulantısı direkt fiziksel sebeplere ve tüketilen yiyeceklere bağlı olmasa da bazı gıdalar bulantı hissinin şiddetini artırabilir. Böyle zamanlarda, örneğin öncesinde stres yaşayabileceğiniz; sunum, toplantı ya da sınav gibi durumlardan önce, hafif beslenmeye çalışın. Kızarmış yiyecekler, zor tüketilen gıdalar bulantıyı artırabilir. Onun yerine tuzlu kraker, peynirli tost ya da sandviç gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.

4. Uzanın ve Sakinleşmeye Çalışın

Çok fazla hareket etmek ve sarsıntı mide bulantısını artırabilir.

  • Stresten mide bulantısı yaşıyorsanız başınızı hafif yüksekte tutacak şekilde uzanabilirsiniz.
  • Bu aşamada gözlerinizi kapatıp, düzenli ve kontrollü şekilde nefes alıp vererek sakinleşmeye çalışmak da büyük fayda sağlar.

5. Düşük Tempolu Egzersizler Yapın

Stres mide bulantısına yol açtığında, stres atmak için hareket etmeyi deneyebilirsiniz. Hafif egzersizler yapmak da psikolojik mide bulantısına yol açabilecek stresi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

  • Fazla yorulmadan ve bedeni sarsmadan açık havada yapılacak bir yürüyüş sakinleşmenize yardımcı olabilir.
  • Açma germe hareketleri yaparak da kaygı ve stres sebebiyle gerilen kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz.

6. Meditasyon Yapın

Meditasyon yaparak kaygıyı ve psikolojik mide bulantısını tetikleyen etkenleri uzaklaştırabilirsiniz. Sakin ve iyi havalandırılmış bir ortamda farklı meditasyon tekniklerini deneyebilirsiniz.

7. Odağınızı Değiştirin

Stresten ve bulantı hissinden kurtulmak için tetikleyicilerin olduğu ortamdan mental olarak uzaklaşmayı da deneyebilirsiniz.

  • Eğer varsa ortamdaki televizyon, kitap, bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurları kullanabilirsiniz.
  • Sevdiğiniz bir şarkıyı açıp ’den geriye doğru sayarak odağınızı değiştirebilirsiniz.
  • Gözlerinizi kapatıp kendinizi huzur bulduğunuz, güvenli alanınızda hayal ederek de fiziksel olarak içerisinde yer aldığınız ortamın ötesine geçebilirsiniz.

Tüm bu ipuçları psikolojik mide bulantısıyla başa çıkma noktasında, anlık olarak size yardımcı olabilir. Ama bunların tek başına yeterli olacağını söylemek pek mümkün değil. Çünkü psikolojik bulantıya sebep olan etkenler ortadan kalkmadıkça kontrolün sizde olduğunu söyleyemeyiz. Tabii ki bu ipuçlarını kaygıyı kontrol altına almaya çalıştığınız tedavi süreçlerinde destekleyici olarak da uygulayabilirsiniz. Fakat atılması gereken en önemli adım, bir uzmana danışmaktır.

Psikolojik Mide Bulantısı Tedavisi

Genellikle fiziksel bir sebep bulunamadığında uzmanlar kişiyi psikolojik destek alması için yönlendirir. Eğer yaşadığınız sorunun kaygı ile ilgili olduğundan eminseniz, kendiniz de direkt olarak bir ruh sağlığı uzmanına danışabilirsiniz. Bu aşamada mide bulantısının ne zaman, hangi durumlarda geldiğini bilmek ve uzmana iletmek başa çıkma noktasında size yardımcı olabilir. Psikolojik mide bulantısı tedavisi şunları içerebilir:

  • Farklı terapi yaklaşımları kaygı ile baş etme becerileri geliştirmenize yardımcı olur. Bilişsel Davranış Terapi ile kaygının temelinde yatan sorunları ve korkuları keşfedebilirsiniz. Maruz kalma terapisi de uzmanın uygun gördüğü durumda uygulayabileceği yöntemlerden biridir. Genel olarak terapi sayesinde kaygıyı tetikleyen unsurları ve kontrol altına alma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
  • Ek olarak uzman tavsiyesi ile ilaç da kullanılabilir. Psikolojik mide bulantısı ilaçları genellikle kaygıyı kontrol altına alma noktasında yardımcıdır. Fakat bazı ilaçların yan etkileri arasında da mide bulantısı olabilir.
  • Meditasyon ve gevşeme teknikleri de kaygı ve stresi azaltmak için kullanılabilecek yöntemlerdendir. Bir uzmanın desteği ile oluşturulan süreçler kaygıyı ve buna bağlı olarak gelişen psikolojik mide bulantısı gibi sorunları hayatınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
  • Diyafram nefesi gibi nefes egzersizleri vücudun kaygıyı azaltmasına ve dinlenme durumuna geri dönmesine yardımcı olabilir. Bu egzersizler kalp atış hızını ve kan basıncını düşürebilir, stres hormonlarını azaltabilir. Günlük nefes çalışmasına ek olarak, en yüksek kaygı dönemlerinde, sakinlik hissi için de nefese odaklanabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Nasıl Geçer?" ve "Psikolojik Kaşıntı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?" yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Kaynaklar:

seafoodplus.infoSayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Gastroenteroloji Uzmanı

Geğirme, aşırı havadan kurtulmak, vücudun üst sindirim sisteminden fazla miktarda havayı tahliye etme yöntemidir. Çoğu geğirme aşırı havanın yutulmasından kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, ancak yemek borusunda birikir. Çok hızlı yerseniz veya içerseniz aşırı havayı yutabilir, yerken konuşabilir, sakız çiğneyebilir veya sert şekerleri emebilir, gazlı içecekler içebilir veya sigara içebilirsiniz. Bazı insanlar havayı sinirli bir alışkanlık olarak yutar - yemek yerken ya da içmiyorken bile. Buna aerofaji denir.

 

Asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yutkunma artışını teşvik ederek bazen aşırı geğirmeye neden olabilir. Kronik geğirme, midenin iç tabakasının iltihaplanmasıyla (gastrit) veya bazı mide ülserlerinden sorumlu bakteri olan Helicobacter pylori enfeksiyonuyla ilişkili olabilir. Bu gibi durumlarda, geğirme mide ekşimesi veya karın ağrısı gibi diğer belirtiler eşlik eder.


Aşağıdaki durumlarda geğirme riskini azaltabilirsiniz:


• Yavaş yiyin ve için. Zaman ayırmak, daha az hava yutmanıza yardımcı olabilir. Yemeklerinizi rahat ortamlarda yapmaya çalışın; stres altındayken veya koşarken yemek yuttuğunuz havayı arttırır.
• Gazlı içeceklerden ve biradan kaçının (Karbondioksit gazı içerdiklerinden dolayı).

• Sakız çiğnemeyin, sert şeker yemeyin. Sakız çiğnendiğinde veya sert şekeri emdiğinizde, normalden daha sık hava yutulur. Yuttuğunuz şeyin bir kısmı havadır.
• Sigara içmeyin. Sigara içerken soluduğunuzda havayı da yutarsınız.
• Takma dişlerinizi kontrol edin. Zayıf oturan protezler, yemek yerken ve içerken fazla havayı yutmanıza neden olabilir.
• Hareket edin. Yemek yedikten sonra kısa bir yürüyüş yapmak yardımcı olabilir.
• Mide ekşimeniz varsa tedavinizi yaptırın. Nadiren hafif mide ekşimesi, reçetesiz satılan antasitler veya diğer ilaçlar için yararlı olabilir. GERD (Gastroözafaguel reflü hastalığı) reçeteli ilaç tedavisi veya başka tedaviler gerektirebilir.

 

Diğer bağırsak gazı kaynakları şunları içerebilir:


• Kolonunuzdaki yiyecek artıkları
• İnce bağırsaktaki bakterilerde değişiklik
• Sindirim sisteminizdeki faydalı bakteri dengesini bozabilecek karbonhidratların zayıf emilimi

• Kabızlık, artık yiyecek artıkları kolonunuzda kaldığından, daha fazla mayalanmaya
başlaması gerekir.
• Laktoz veya fruktoz intoleransı veya çölyak hastalığı gibi bir sindirim bozukluğu

 

Aşırı gazı önlemek için, aşağıdakilere yardımcı olabilir:


• Bazı yiyecekleri yok edin. Yaygın olarak gaz üreten suçlular fasulye, bezelye, mercimek, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, tam tahıllı yiyecekler, mantarlar, bazı meyveler ve bira ve diğer gazlı içeceklerdir. Gazınızın iyileşip iyileşmediğini görmek için bir defada bir tane yiyecek çıkarmayı deneyin.
• Etiketleri okuyun. Süt ürünleri bir sorun gibi görünüyorsa, bir dereceye kadar laktoz intoleransı yaşayabilirsiniz. Ne yediğinize dikkat edin ve düşük laktoz veya laktoz içermeyen çeşitler deneyin. Şekersiz yiyeceklerde bulunan bazı sindirilemeyen karbonhidratlar (sorbitol, mannitol ve ksilitol) ayrıca gazın artmasına neden olabilir.
• Daha az yağlı yiyecekler yiyin. Yağ, sindirimi yavaşlatır ve bakterilere fermentasyon için zaman kazandırır.
• Yüksek lifli yiyecekleri geçici olarak kesin. Lifin birçok faydası vardır, ancak birçok yüksek lifli gıda da büyük gaz üreticileridir. Biraz ara verdikten sonra, yavaşça diyetinize lif ekleyin.
• Reçetesiz bir çare deneyin. Laktaz içeren bazı ürünler laktozu sindirmeye yardımcı olabilir. Simetikon (Gas-X, Mylanta Gas) içeren ürünlerin faydalı olduğu kanıtlanmamıştır, ancak birçok kişi bu ürünlerin çalıştığını düşünmektedir. Beano gibi ürünler, bazı fasulye türlerinin parçalanması sırasında üretilen gazı azaltabilir.


Şişkinlik: Yaygın ama tam olarak anlaşılmıyorsa; şişkinlik abdominal dolgunluk hissidir.


Distansiyon: Karın boyutunda gözle görülür veya ölçülebilir bir artıştır. İnsanlar genellikle karın semptomlarını şişkinlik olarak tanımlarlar, özellikle de bu semptomlar geğirme, gaz geçirme veya bağırsak hareketi ile rahatlama gibi görünmüyorsa.


Bağırsak gazı ve şişkinlik arasındaki kesin bağlantı tam olarak anlaşılmamıştır. Şişkinlik belirtileri olan birçok insan bağırsakta diğer insanlardan daha fazla gaz yoktur. Birçok insan, özellikle de irritabl barsak sendromu veya kaygısı olanlar, aşırı miktarda değil, abdominal semptomlara ve bağırsak gazına daha fazla duyarlı olabilirler.


Bununla birlikte, şişkinlik, geğirme riskini azaltan davranış değişiklikleri veya ilmeği azaltan diyet değişiklikleri ile hafifletilebilir.

 

Karın şişkinliği ve gazı azaltmak için ipuçları:

Geğirme, gaz ve şişkinlik utanç verici ve rahatsız edici olabilir. İşte bu belirti ve semptomlara neden olan şey - ve bunları nasıl en aza indireceğiniz önemlidir. Geğirme veya geçen gaz (flatus) doğal ve yaygındır. Şişkinlik, ağrı veya rahatsızlığın eşlik ettiği aşırı geğirme veya düzlük, zaman zaman günlük aktivitelere müdahale edebilir veya utanmaya neden olabilir. Ancak bu belirti ve semptomlar genellikle ciddi bir altta yatan durumu temsil etmez ve basit yaşam tarzı önlemleriyle genellikle azalır.

Geğirme, gaz veya şişkinlik günlük aktivitelerinize müdahale ettiğinde, yanlış bir şeyler olabilir. Gaz ve gaz ağrısını nasıl azaltacağınızı veya önleyeceğinizi ve ne zaman doktorunuzu görmeniz gerekebileceğini öğrenin.

 

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz:

Aşırı geğirme, geçen gaz ve şişkinlik çoğu zaman kendi başlarına veya basit değişikliklerle çözülür. Bunlar, sahip olduğunuz tek belirtilerse, nadiren herhangi bir ciddi altta yatan durumu temsil eder.


Eğer semptomlarınız basit değişikliklerle düzelmezse, özellikle şunu fark ederseniz, doktorunuza danışın:


• İshal
• Kalıcı veya şiddetli karın ağrısı
• Kanlı dışkı
• Dışkı rengindeki veya sıklığındaki değişiklikler
• İstenmeyen kilo kaybı
• Göğüs rahatsızlığı
• İştahsızlık ya da hızlı bir şekilde tam hissetme


Bu belirti ve semptomlar altta yatan bir sindirim durumunu gösterebilir. Bağırsak belirtileri utanç verici olabilir - ancak utanmanın sizi yardım aramaktan alıkoymasına izin vermeyin.

Karın Ağrısı ve Mide Bulantısı Hangi Hastalığın Belirtisidir? Bulantı ve Karın Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Neler?

Karın ağrısı ve bulantı sorunu insanların günlük hayatlarını zorlaştıran semptomlardır. Bu sorundan muzdarip kişiler uzman bir hekimin görüşlerini almadan önce internette bu konuyla alakalı araştırmalar yapmaktadır. Çok basit sebepler yüzünden de yaşayacağımız karın ağrısı ve mide bulantısı çok sayıda hastalığın belirtisi olabileceği için bu belirtiler mutlaka diğer semptomlarla birlikte değerlendirilmelidir. Peki, karın ağrısı ve mide bulantısı hangi hastalıkların belirtisidir? Bulantı ve karın ağrısı neden olur, sebepleri nelerdir?

Karın Ağrısı ve Mide Bulantısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Mide bulantısı tek başına bir hastalık olmamakla beraber vücutta meydana gelen hastalıkların tepkisi sonucu ortaya çıkan bir belirtidir. Bu hastalıklar;

-gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi yaşadığınızda bu durumun ilk belirtilerinden biri mide bulantısıdır. Bulantıya; kusma, karın ağrısı, kramplar ve ishal gibi başka belirtiler eşlik edebilir.

-gastrit

Mide zarının iltihaplanması sonucu gelişen bu hastalığın en önemli belirtilerinden biri mide bulantısıdır. Bulantıya; kusma, karnın üst bölgesinde ağrı ve şişlik eşlik edebilir.

-ülser

Mide asidi eşitli nedenlerle mide dokusuna zarar vererek hasar oluşturur. Ülser olarak bildiğimiz bu hastalık karın ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı ve kusma gibi belirtiler gösterir.

-bağırsak enfeksiyonları

Mide bulantısının yanında karın ağrısı, kanlı ishal, ateş gibi belirtiler gösteriyorsanız bağırsak enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz.

-bağırsak tıkanıklığı

Müdahale edilmediği durumlarda hayati tehlikeye yol açan bu hastalık ani ve şiddetli karın ağrısı, gaz, dışkılama problemleri, mide bulantısı gibi belirtiler gösterir.

-apandisit

Bağırsağın savunma mekanizması ve bağışıklık konusundaki en önemli parçalarından biri olan apandisit iltihaplandığında en belirgi belirti karnın sağ alt tarafındaki ağrıdır. Bu ağrıya mide bulantısı, kusma ve sindirim güçlüğü de eşlik edebilir.

Bulantı Neden Olur?

Sabah mide bulantısı genellikle; gebelik, sindirim sisteminin iltihap kapması, aşırı bir şekilde sigara ve alkol tüketmek, migren, gıda zehirlenmeleri, ülser, gastrit, duygusal çöküntülerin varlığı gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Yemek yerken mide bulantısı hızlı ve farklı çeşitlerdeki yemekleri aynı anda tüketmekten kaynaklanabilir. Ayrıca aşırı yağlı, ağır ve baharatlı yiyecekler de yemek yedikten sonra mide bulantısını tetikleyebilir.

Sürekli mide bulantısı ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Eğer bu tetkiklerin sonucunda herhangi bir problem görülmüyorsa mide bulantısının sebebinin psikolojik olduğu düşünülebilir.

Baş dönmesi, mide bulantısı yaratabilecek faktörlerden birisidir. Kan basıncının ani yükselmesi ve denge merkezi problemleri baş dönmesine ve buna bağlı olarak da mide bulantısına yol açabilmektedir.

Bağırsak enfeksiyonunda, yenilen gıda ya da içilen bir sıvı sindirim sitemini bozabilir ve kişilere ciddi boyutta zarar verebilir. Öte yandan dışarıdan alınan bir virüs de sindirim sistemini etkileyebilir. Mide bulantısı ve ishal şikâyetleri birlikte görülüyorsa doktora başvurmak gereklidir.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Toplumdaki görülme oranı oldukça yüksek olan karın ağrısı; bademcik iltihabından apandisite kadar çok fazla hastalığının belirtisi olabilir. Kişi, çoğu zaman karın bölgesindeki ağrının yerini doğru hissedemez. Bunun sebebi karın bölgesindeki algılayıcı sinirlerin birleşerek beyne ulaşmasıdır. Bu yüzden karın ağrısını yorumlarken önemli olan diğer semptomlarla birlikte değerlendirmektir.

Bulantı ve Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Bulantı ve karın ağrısı bazen çok yemek yendiği durumlarda bile görülebilir. Bununla birlikte bu iki semptom bazı kanser türlerinin de belirtileri arasındadır. Reflü, gastrit, ülser gibi hastalıklar da karın ağrısı ve mide bulantısı yaşanmasının sebepleri olabilir. Bazı durumlarda çok normal ve sorun teşkil etmeyecek durumlardan kaynaklanan bu iki durum sık sık tekrarlanması durumunda ihmal edilmemelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir