ekşi mayalı ekmekte gluten var mı / Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa

Ekşi Mayalı Ekmekte Gluten Var Mı

ekşi mayalı ekmekte gluten var mı

Ekmek tartışmaları

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız ekmekten ve tüm buğday ürünlerinden uzak durmalısınız. Çünkü…

Kitaplarımda, katıldığım televizyon programlarında ekmeğin ve tüm buğday ürünlerinin sağlığınıza nasıl zarar verdiğini anlatıyorum. “Eğer kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız ekmeği kesin, böreği, çöreği hayatınızdan çıkarın” diyorum. Geçen gün bir okuyucumdan aldığım bir e-posta sonrasında bu konuyu köşemizde detaylı bir şekilde anlatma gereği duydum. Çünkü sağlıklı beslenmeye özen gösteren, yediği sebzeyi, yumurtayı dikkatle seçenlerde bile ekmek konusunda hâlâ bir kafa karışıklığı, ekmeği kesmek konusunda bir direnç olduğunu gözlemliyorum.

Okuyucumdan gelen e-postaya geri dönelim: “Eskiden yumurtanın zararlı olduğu söyleniyordu. Bugün ise yumurtanın zararlı olmadığı, hatta herkesin bu değerli besinden faydalanması gerektiği söyleniyor. Şimdi de ekmek zararlıdır deniyor. Dün zararlı olan bugün faydalıysa, kime, neye, nasıl inanacağız?”

Yerinde bir soru. Ve detaylı bir cevabı hak ediyor.

Ekmek tartışmaları

Dersimiz gluten

Binlerce yıldır buğday yediğimiz halde, buğdayın içindeki gluten molekülünü sindirmek üzere tasarlanmadık. Vücudumuzda bu molekülü tam olarak sindirmemizi sağlayacak enzimler yok. Buğdaya yapılan genetik müdahale ile sorun daha da büyüdü. Bugün yediğimiz modern buğday, dedelerimizin yediği Siyez, Kavılca gibi ilkel buğday türlerine kıyasla çok çok daha zararlı bir gluten içeriyor. Üstelik insanlık tarihi boyunca yemediğimiz kadar çok buğday ürünü tüketiyoruz.

Ne kadar çok pizza, ekmek, makarna, bulgur yediğinizi bir düşünün! Bu sindirilemeyen molekülü ve vücutta yarattığı etkiyi basit bir şekilde anlatmak istiyorum.

Çocukken elişi dersinde kesekâğıdı yapanlar iyi bilir, kâğıdı yapıştırmak için un ve suyu karıştırırdık. Tutkal yerine un kullanarak yaptığımız kesekâğıtları son derece sağlam olurdu. Kâğıdı yapıştıran madde glutendir. Buğdayın içinde bulunan bu proteinin ismi İngilizce “glue”, yani yapışkan kelimesinden geliyor.

Vücut tarafından sindirilemeyen bu molekül bağırsaklara yapışır. Bağışıklık sistemi, gluteni uzaklaştırmaya çalışır, çünkü vücudumuz için zararlıdır ancak yapıştığı için uzaklaştıramaz. Bunun üzerine, bağışıklık sistemi sürekli olarak bağırsak duvarına reaksiyon vermeye başlar. Bağırsak duvarı zaman içinde harap olur, işlevini yitirmeye başlar ve bağırsak geçirgenliği bozulur. Tüm toksik maddeler, zararlı bakteriler elini kolunu sallayarak bağırsak duvarından geçip kan dolaşımına karışmaya başlar. Bağışıklık sistemi alevlenir ve dengesi bozulur. Otoimmün hastalıklardaki artışın arkasında bağırsak geçirgenliğinin bozulması olduğunu gösteren bilimsel yayınlar var.(1)

Vücudu bir savaş alanına döndüren bu süreç (kronik enflamasyon) diyabetten kansere tüm hastalıklara zemin hazırlar.

Kaçış yok

Hepimizde az ya da çok gluten hassasiyeti vardır. Nasıl olmasın? Bağırsak duvarına yapışan ve sindirilemeyen bir molekülden bahsediyoruz. Bugün sağlıklı olabilirsiniz ama eğer bu kadar çok buğday yemeye devam ederseniz, sistem bir noktada tökezleyecek ve hastalıklar ortaya çıkmaya başlayacaktır.

yılında yapılmış bir araştırma(2) için sağlıklı katılımcılara glutensiz bir diyet uygulanmış. Bu diyetin sonucunda araştırmaya katılanların mikrobiyomunda bağırsak enflamasyonu ile ilişkilendirilen bir bakterinin azaldığı gözlenmiş. Dikkatinizi çekerim çalışmada yer alanların tamamı da sağlıklı kişiler!

Ekmek tartışmaları

Büyük taklitçi

Gluten hassasiyeti pek çok farklı tabloyla ortaya çıkabilir. Hasta, geçmeyen vücut ağrılarıyla, reflü şikayetiyle, hayatını zindan eden migren ataklarıyla

doktor doktor dolaşır, derdine derman bulamaz. Esas sorumlunun gluten olduğu anlaşılmaz. Tıp terminolojisinde böyle durumlara “büyük taklitçi” denir. Kısırlık, ülseratif kolit, alerjiler, kronik yorgunluk sendromu, Crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu (İBS), nedeni anlaşılamayan kansızlık, reflü, romatizma gibi sağlık sorunlarında ve tüm otoimmün hastalıklarda ilk yapılması gereken buğday ürünlerinin kesilmesidir.

Doğru bilinen yanlışlar

“Tam buğday ekmeği zararsızdır”

Siz ister ekmeğin kepeklisini yiyin, ister tam buğdaydan yapılmış olanını içindeki gluten bir yere gitmiyor!

“Ekmek sadece gluten hassasiyeti olanlar için zararlıdır”

Herkeste az ya da çok gluten hassasiyeti vardır. Gluten, bugün olmasa bile bir gün sağlığınıza darbe vuracaktır.

“Ekmek yemeden doyulmaz”

Aksine, sizi asıl acıktıran ekmektir, börek, çörektir. Buğday ürünlerinin glisemik indeksi çay şekerinden daha yüksektir ve kan şekerinizin aniden fırlamasına neden olur. Bu da açlık atakları anlamına gelir.

“Marketlerde satılan glutensiz ürünler sağlıklıdır”

Bu ürünler nişastadan üretilir ve glisemik indeksleri neredeyse şekerin iki katıdır. İnsülin direncine, diyabete davetiye çıkarırlar. Faydalı değil, zararlıdırlar.

“Ekşi mayalı siyez ekmeğinde gluten yok olur”

Tamamen yanlış! Siyez, Kavılca, Karakılçık gibi buğday türleri, insan eliyle genetiğine müdahale edilmemiş buğdaylardır; ancak bunların tamamı gluten taşır. Ekşi maya, gluteni yok etmez.

Son söz

Gluten molekülünün vücuttaki olumsuz etkilerini işaret eden araştırmalar, yayınlanmış çalışmaların sayısı azımsanamayacak kadar çok. Ama bir hekim olarak bana en önemli bilgiyi hastalarım veriyor. Diyetlerinden ekmeği, unlu mamulleri çıkardıktan sonra sağlıklarına kavuşan, tam şifa ile iyileşen hastalarım… Gelecek haftanın konusu ekmek yerine koyabileceğiniz sağlıklı alternatifler olacak. 

1  “Leaky gut and autoimmune diseases” seafoodplus.info, Clin Rev Allergy         Immunol , Feb: 42 (1)

 2  The influence of a short-term gluten-free diet on the human gut microbiome Genome Medicine DOI: /sy 21 April

Glutensiz Ekşi Mayalı Karabuğday Ekmeği

Haberin Devamı

'li yıllara gelindiğinde Gluten Alerjisi keşfediliyor. Çölyak olmayan fakat glutene duyarlı benzer semptomlar gösteren bünyelerinde olduğu ve bunun bir gıda alerjisi olarak kabul ediliyor.

Ve 'da en popüler beslenme yöntemi olarak gıda endüstrisine de yeni ürünler katarak beslenme yöntemlerinin en popüleri oluyor.

Yararı olduğu gibi zararı da olabiliyor. Glutensiz beslenen kişilerde lif, demir, kalsiyum, magnezyum ve B vitaminlerinde eksiklik görülebiliyor. Aynı zamanda uzmanlar glutensiz işlenmiş gıdaların da farklı zararları olabileceğini bunun yerine doğal olarak glutensiz olan gıdaların tüketilmesini öneriyor.

Her diyette olduğu gibi yine baş aktörümüz “ekmek”. Tahıllarla beslenemediğimize göre, ketojenik ekmeklerinde yağ oranı yüksek olduğuna göre elimizde en yakın grup bakliyatlar kalıyor. Karabuğday olarak bildiğimiz aslında bir bakliyat olan Greçka'nın unu yani ince öğütülmüş haliyle yapılan ekmek glutensiz beslenenlerin çokça tercih ettiği bir çeşseafoodplus.infoçkanında diğer bakliyatlar gibi fitik asit oranı yüksek, dolayısıyla sindirimi kolaylaştırmak için ben mutlaka ekşi maya fermentasyonu öneriyorum. Ve size de böyle bir tarif hazırladım.

Haberin Devamı

Ekşi Mayalı Karabuğday(Greçka) Ekmeği

Ön Hamur

25 gram ana ekşi

50 gram karabuğday unu

50 mililitre su

Malzemeleri karıştırıp 6 saat oda sıcaklığında kapalı kapta mayalanmaya bırakın.

Çölyak hastaları için ana ekşinin de karabuğdaydan olması gerekiyor. seafoodplus.info ana ekşi yapımının aynısını karabuğday(greçka) unu için de uygulayarak karabuğday ana ekşinizi yapabilirsiniz. 

Ana Hamur

gram karabuğday unu

gram ön hamur

mililitre su (içme suyu)

10 gram tuz

Tuz dışında tüm malzemeleri özleşinceye kadar yoğurun. Yarım saat sonra tuzunu ekleyin tekrar hamuru fazla ezmeden yoğurun kabın üstünü kapatın. Yarım saat daha oda sıcaklığında bekledikten sonra buzdolabına alın 12 saat dinlendirin. Pişireceğiniz kabı yağlayın buzdolabından çıkardığınız hamura şekil verip yağladığınız kalıba alın. Oda sıcaklığında 5 saat üstü kapalı mayalamaya bırakın.

Pişirme

Haberin Devamı

Fırını ısıya dayanıklı küçük bir kase ile birlikte dereceye ısıtın. Fırın ısındığında, sıcaklığı dereceye düşürün ve kalıpla birlikte yandaki küçük kaseye de sıcak su koyup hemen fırın kapağını kapatın. Fanı kapatın. 20 dk sonra su kasesini fırından alın ısıyı dereceye düşürün dakika daha pişirmeye devam edin. Fırından çıkarınca biraz sıcaklığın düşmesini bekleyin kalıptan çıkarın ve iyice soğuyunca ekmeğinizi kesebilirsiniz. Afiyet olsun.

Insta @mutfaktadevrim

#Ekmek#Nasıl Yapılır?#Glutensiz Ekmek

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Ekşi Mayalı Ekmek Glutensiz Diyette Tüketilebilir Mi?

Ekşi mayalı ekmek gluten içerir mi? Glutensiz bir diyete geçmek zorunda kalan birçok insan için, ekmeğe güle güle demek, eski bir arkadaşla ayrılmak kadar zordur.

 

Glutensiz bir diyete geçmek zorunda kalan birçok insan için, ekmeğe güle güle demek, eski bir arkadaşla ayrılmak kadar zordur.

Çeşitli glütensiz ekmekler mevcuttur, ancak tadı ve doku farklılıkları nedeniyle çoğu bu boşluğu dolduramazlar (1 ).

Ekşi mayalı ekmek glütenden kaçınanlar için güvenli bir seçenek olarak lanse edilmiştir. Birçok kişi ekşi buğday hamurundaki veya çavdar ekmeğindeki glutenin, geleneksel olarak üretilen ekmeğe göre parçalanmasının ve sindirilmesinin daha kolay olduğunu iddia ediyor.

Bu makalede, glutensiz bir diyet yapıyorsanız ekşi hamurun iyi bir seçenek olup olmadığı inceleyeceğiz.

Kilo verme süreci zorlu bir süreçtir ve hemen sonuç bekleyebilirsiniz, haliyle zayıflama suları veya zayıflama kürleri denemeye başlarsınız. Ancak kalıcı çözüm beslenme düzeninizi değiştirmekten geçer. Diyetisyenlerimizin size özel hazırlamış olduğu diyet listeleriyle yeni bir başlangıç yapmak için tıklayın (Zayıflamak Tek Tık Uzağında!).

 

Ekşi Mayalı Ekmek ve Gluten - Ekşi Maya Ekmek Gluten

 

Gluten nedir? Gluten ne demek? Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir grup proteinin adıdır. Çölyak hastalığı olanlarda bağırsak astarına zarar verir, bu nedenle bu duruma sahip olanların tüm gluten kaynaklarından kaçınmaları gerekir (1 ).

Gluten duyarlılığı veya buğday alerjisi olanlar da gluten ve buğday içeren gıdalardan kaçınmalıdır.

Hamur ekmeğindeki ana bileşen genellikle gluten içeren buğday unudur.

Buğday ekmeğindeki glutenin bir laboratuvar analizi sonucu daha az glütene sahip olduğu bulunmuştur, ancak miktar değişebilir (2 ).

Bu, normal buğday ekmeğinde hala güvensiz seviyelerde glüten olabileceği anlamına gelir.

Mayada gluten var mı? Bununla birlikte, pirinç, süpürge darısı veya teff gibi glütensiz unlardan yapılan glütensiz yaş maya çeşitleri mevcuttur ( 3 ).

Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) göre, glütensiz olarak etiketlenmiş tüm ürünlerin milyonda 20 parçanın (ppm) altında bir gluten içeriğine sahip olmasını gerektirir (4 ).

ÖZET: Ekmek hamurunuz buğday, çavdar veya arpa içeriyorsa, glüten de içerir. Sıkı bir glutensiz diyet uygulamanız gerekiyorsa, sadece glutensiz tahıllardan yapılmış ekşi mayalı ekmek satın alın.


Fermantasyonun Gluten Üzerindeki Etkisi

 

Ekşi hamur mayası ve normal ekmek farklı şekilde mayalanır.

Paketlenmiş maya ile normal ekmek mayalanırken, maya ekmeği Lactobacillus bakterileri ve yabani mayalarla mayalanır.

Bu bakteri ve yabani maya karışımına maya başlatıcı denir. Un ve suyu karıştırarak ve mikroorganizmalar içeri girip fermente edene kadar bekleterek yapılır.

Fermantasyon sırasında, bu organizmalar hamurdaki nişastaları sindirir ve laktik asit ve karbondioksit üretir (1 , 5 ).

Fermantasyon, mayaya kendine özgü ekşi lezzetini ve hafif, havadar dokusunu verir.

 

Gluten İçeriği Daha Düşük Olabilir  - Ekşi Mayalı Ekmek Gluten Varmı?

 

Bakteriler ve maya nişastaları fermente ettikçe, glütenin bir kısmını bozarlar (5 ).

Ekşi mayalı ekmeğin çölyak hastalığı olanlar için güvenli olduğu fikri, ekşi hamur yemenin bu rahatsızlığı olanlarda semptomlara veya bağırsak değişikliklerine neden olmadığını belirleyen birkaç küçük, kontrollü çalışmanın sonuçlarından kaynaklanmaktadır (6 , 7 ).

Bir çalışmada, glutensiz bir diyette çölyak hastalığı olan 13 kişi, normal buğday ekmeği, glutenin bir kısmı bozulacak şekilde fermente edilmiş maya ya da sadece 8 ppm gluten içeren maya tüketmişlerdir (7 ).

60 gün sonra, 8 ppm gluten içeren mayayı yiyen grup negatif semptom bildirmedi ve kan işlerinde veya bağırsak biyopsilerinde olumsuz bir etki göstermezken, diğer iki grup glutene tepki gösterdi (7 ).

Düşük glütenli mayalı ekmeğin bir evde veya gıda üretim mutfağında değil, laboratuarda kontrollü koşullar altında üretildiğine dikkat etmek önemlidir.

Buğday Ekmeğinin Yerine Tercih Edebileceğiniz 10 Sağlıklı Ekmek

 

Sindirimi Daha Mı Kolay?

 

İnternet, çölyak hastalığı olmayan glüten duyarlılığı olan ve maya ekmeği yedikten sonra sindirim semptomları yaşamadıklarını iddia eden raporlarla doludur.

Bunun nedeni, buğday bazlı ürünlerdeki bazı proteinlerin, nişastaların ve enflamatuar bileşiklerin fermente olduklarında daha kolay sindirilmeleri olabilir.

Ancak, şu anda, bu iddialar bilim tarafından desteklenmemektedir.

Dahası, ekmekteki diğer bileşenler bazı insanlar için sorunlara neden olabilir.

Örneğin, glüten içeren ürünlerde alfa-amilaz / tripsin inhibitörleri (ATI) tanımlanmıştır ve bağırsak iltihabını arttırdığı görülmektedir (8 ).

Ayrıca, fermente edilebilir, oligo-, di-, mono-sakaritler ve polioller ( FODMAP'ler ) olarak bilinen karbonhidratlar, tahıl ve gluten içeren ürünlerde ortaya çıkar. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomları ile ilişkilidir.

IBS için glutensiz bir diyet uygulayan 26 kişide yapılan bir çalışmada, 12 saatten fazla mayalanmış ve hem ATI hem de FODMAP'lerin daha düşük seviyelerini gösteren maya ekmeği normal ekmeğe göre daha iyi tolere edilmedi (9 ).

Böylece, maya ekmeğinin sindirilebilirliği kişiye ve çeşitli faktörlere bağlı olabilir.

ÖZET:Hamur ekmeği yapmak için kullanılan fermantasyon işlemi, buğdaydaki glüten ve enflamatuar bileşiklerin bazılarını parçalamaktadır. Bununla birlikte, hala bazı gluten içerir ve hiçbir bilimsel kanıt sindirmenin daha kolay olduğunu göstermez.

 

Glutensiz Mayalı Ekmek Nerelerde Bulunur?

 

Piyasada çeşitli hazır glutensiz maya ekmeği markaları var.

Fermantasyon işlemi, glütensiz ekmeğin tadını, dokusunu ve raf ömrünü iyileştirir, böylece düzenli glutensiz ekmeğe kıyasla glütensiz ekşi hamur tercih ettiğinizi görebilirsiniz (1 , 3 ,5 ).

Glüten Nedir? Glüten Diyeti Nedir? Glütensiz Beslenme Örnek Menü

 

Kendiniz Pişirin, Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır? Glutensiz Ekmek Yapımı

 

Fırından yeni gelen tadı ve dokuyu istiyorsanız, kendi glütensiz maya ekmeğinizi pişirmeyi düşünün.

Bunu yapmanın en kolay yolu,  glütensiz bir başlangıç seti ​​satın almaktır.

Glutensiz ekmek nasıl yapılır? Glutensiz ekmek tarifi için izlenecek adımlar şunlardır:

 

  1. Bir kavanozda veya kasede, yaklaşık 1/4 bardak (30 gram) glutensiz un ve 1/4 bardak (60 ml) ılık su ile karıştırın.
  2. Kaseyi örtün ve gece boyunca oda sıcaklığında dinlendirin.
  3. Ertesi gün, 1/4 fincan (30 gram) glutensiz un ve 1/4 fincan (60 ml) ılık su ekleyin ve iyice karıştırın.
  4. Örtün ve bir gece boyunca oda sıcaklığında dinlendirin.
  5. Sonraki birkaç gün boyunca, bir kısmını atın ve her 12 saatte bir daha fazla un ve su ile besleyin. Kesin oran için başlangıç ​​kitinizdeki talimatları izleyin.
  6. Kabarcıklıysa ve yaklaşık dört saat içinde iki katına çıkarsa, artık atmayın. Bunun yerine, iki kez daha besleyin ve sonra pişirin veya buzdolabınızda saklayın.
  7. Haftada daha fazla un ve su beslemeye devam ederseniz süresiz olarak kalır.

 

Glütensiz maya ekmeği yapmak için, tarifinizin gerektirdiği başlangıç ​​miktarını ek glutensiz un, su ve tuz ile birleştirin ve fermente edip 24 saate kadar yükselmesine izin verin. Sonra belirtildiği gibi pişirin.

Glutensiz Un Nedir? En İyi 14 Glutensiz Un

 

ÖZET: Glutensiz maya ekmeği satın alabilir veya kendiniz pişirebilirsiniz. Bir maya başlatıcıyı etkinleştirmek yaklaşık bir hafta sürer, ancak bir kez elde ettiğinizde, beslemeye devam ettiğiniz ve buzdolabınızda sakladığınız sürece süresiz olarak sürecektir.

 

Uzun Lafın Kısası

 

Buğday ekşi maya ekmeği normal maya ekmeğinden daha az glüten içerebilir, ancak glutensiz değildir.

Çölyak hastalığı için glutensiz bir diyet yapıyorsanız, mayalı ekmek güvenli değildir.

Bunun yerine, glütensiz tahıllarla yapılan maya ekmeği satın alın veya birkaç gün yatırım yapın ve kendi glutensiz mayalama marşınızı aktive edin.

Bu şekilde, asla iyi bir somun ekmeğini kaçırmak zorunda kalmazsınız.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Kilo verme süreci zorlu bir süreçtir ve hemen sonuç bekleyebilirsiniz, haliyle zayıflama suları veya zayıflama kürleri denemeye başlarsınız. Ancak kalıcı çözüm beslenme düzeninizi değiştirmekten geçer. Diyetisyenlerimizin size özel hazırlamış olduğu diyet listeleriyle yeni bir başlangıç yapmak için tıklayın (Zayıflamak Tek Tık Uzağında!).

 

Ekşi Maya - Gluten İlişkisi

Ekşi Maya - Gluten İlişkisi

Ekmek temel gıda maddemiz. Katkısız ekmek yapabilmenin ilk şartı katkısız un kullanmak. Katkısız sağlıklı saf unlar uzmanlık alanımız. Daha çok üretmek ve raflara ürün doldurmak gibi bir hedefimiz yok. Sadece ihtiyacı olana ihtiyacı olan kadar saf un burada

Saf Ekmek

Ekşi Maya-gluten İlişkisi

ekşi maya gluten ilişkisi

Ekşi Maya - Gluten İlişkisi

Glutensiz unlarda ekşi maya kullanımının amacı, çölyak rejimine uygun olan , aynı anda lezzetli olan unlu mamul eldesidir. Klasik anlamda ekşi maya raf ömrünü artırmada, ekmeğin besin ögeleri ve lezzet açısından değerinin artmada kullanılmaktadır.

Denemelerde gluten içeren buğday ununun ekşi maya ile mayalandığında buğday gliadin'inin tamamının hidrolize olduğu görülmüştür. Ekşi maya içeriğindeki Laktobasilyus'un proteolitik (protein parçalama) özelliği, hamur karışımındaki gluten proteinini de parçaladığı anlaşılmıştır.

Bu bilgiler ışığında ekşi maya ile mayalanan genetiği değişmemiş unlarla yapılan hamurun, uzun fermantasyon süresince bekletilerek pişirilen ekmek, hastalarda gluten entoleransını düzeyini azaltan, buna rağmen lezzetli bir ekmektir.

Bilimsel yaklaşımla çölyaklar için sorun olan gluten değil, glutenin yapısında mevcut olan gliadin'dir. Gluten alerjisi tanımı yerine gliadin alerjisi demek daha net bir ifade olacaktır.

Ekşi maya ile mayalanan gdo'suz buğday unlarındaki gliadin'in hepsi, glutenin ise %80 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ekşi maya ile mayalanan hamurdaki parçalandığı ve hidrolize olduğu SDS PAGE ve HPLC analiz metodları ile onaylanmıştır.

Şu an piyasada çölyaklar için tavsiye edilen ürünlerin pahalı ve nispeten lezzetsiz olmasına rağmen ısrarla reçete edilmesi, ekşi maya gibi evsel ve ucuz bir araçtan bahsedilmemesi Amerikalı biyolog Jesica Gore'nin bir makalesinde "Bugüne kadar çölyak hastalığı vakfı, Celiac Sprue Association ve Kanadalı çölyak derneği" ni ekşi mayadan hiç bahsetmemekle eleştirmesini akla getirmektedir.

Bu eleştiriyi, mayalanmadan önce ppm olan glutenin ekşi maya fermantasyonundan sonra 20 ppm'e düştüğünü öğrendiğimizde jesica'yı haklı buluruz. Ekşi mayanın gluten parçalamadaki etkinliğini Napoli ve Bari Üniversitelerinin ortak yaptığı bir çalışma da kayıt altına almıştır.

Genetiği değişmemiş buğdayda mevcut glutenin miktarı genetiği bozulunca artmaz. Artan molekül adedi değil molekül büyüklüğüdür. Zaten sıkıntımız geçirgenlik değilmi !

Acele hazırlanmış gıda 'fast food'demek, hamurun evrimlerini gerçekleştirmediğinden midede hazım için hazır olmayan gıda demek.

Sonuç olarak doğal fermente ürünlere dönmek için İstanbulluların değişiyle " Köprüden önce son çıkış"a geldik millet olarak. Ya evde yoğurt, sirke ve ekşi maya ile beslenmeyi düzelteceğiz, yada hastaneler inşa etmeye devam edeceğiz…

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir