sinekler ne ile beslenir / Kara sinekler ne ile beslenir?

Sinekler Ne Ile Beslenir

sinekler ne ile beslenir

Sinekler ne yer, ne ile beslenir? Sinekler en &#;ok neyi sever?

 Sineklerin genellikle görüldüğü yerler, açıkta kalmış yiyecekler, atıklar, çöpler ve sulanmış gıdalardır. Çünkü sinekler buralardan beslenirler. Sinekler, ihtiyaç duydukları besin maddelerini atık ve kokan sıvı ya da katı gıdaları emerek sağlarlar. Bu nedenle faklı bir beslenme şekilleri vardır. Sivrisinek olarak adlandırılan cinsinin ise kan emerek beslendiği herkes tarafından bilinir. Ayrıca atık gıdalar ile beslenmeleri hızlı mikrop yayılımına neden olmaktadır.

SİNEKLER EN ÇOK NEYİ SEVER?

Sineklerin en çok sevdiği şeyler kan ve nektar olarak bilinir. Aynı zamanda beslenme şeklini oluşturan bu iki madde sineklerin en çok sevdiği şeylerdir. Sinekler şekere bol miktarda ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle genellikle meyvelerde yer alan nektarı yani meyvelerin suyunu emerler. Dişleri bulunmayan sinekler, sevdikleri bu besinleri tüketirken uzayabilen dillerini kullanırlar.

SİNEKLER NE KADAR SÜRE YAŞARLAR?

İki kanatlılar olarak sınıflandırılan sinekler, türlerine göre farklı yaşam sürelerine sahiptir. Kanatları sayesinde uçarak istedikleri alan ulaşabilirler. Genellikle rahatsız edici seslerinden dolayı insanlar tarafından yaşam süresi dolmadan da öldürülebilirler. Ayrıca sinek ile beslenen hayvan türleri de bulunur. Bu nedenle yaşam süresi bir sineğin farklı olabilmektedir. Dış etkenler tarafından yaşam süresi sona erdirilmeyen bir sineğin sıcaklığa bağlı olarak da 2 ila 3 hafta kadar yaşadığı bilinmektedir. 7 gün içerisinde erginliğe ulaşabilen sinekler, bu süre sonunda çiftleşerek çoğalırlar. Ev sineği olarak bilinen tür ise yalnızca 7 gün yaşayabilmektedir.

SİNEKLER NASIL BESLENİYOR?

Sinekler, dişleri olmayan hayvanlardır. Bunun yerine dilleri ile emerek beslenirler. Sıvı gıdalarda bu beslenme şekli daha kolaydır. Katı gıdalar için daha farklı bir yöntem uygularlar. Dişleri olmadan ısırıp tüketemeyecekleri için sinekler, katı gıdaları ilk önce sıvı hale çevirirler. Beslenecek bir madde bulan sinek, tüketmeden önce maddenin üzerine bir kusmuk bırakır. Bu sayede katı gıdayı, bıraktığı kusmuk içerisinde bulunan özel asit ile eritir. Besini yiyebileceği yani emeceği şekle getirir. Ardından katı gıdanın sıvılaşan kısmını emerek beslenme sürecini tamamlar. Bu yüzden dışarda kalan ve muhtemelen üzeri açık olan gıdalar üzerinde sinek kusmukları bulunur.

Sineğin Faydaları Nelerdir? Karasineğin Ekosistemdeki Rol&#; Nedir?

Pek çok insan karasineği neden var olduğunu ve yok edilirse herhangi bir eksiğin olup olmayacağını merak ediyor. Zira özellikle kolera, dizanteri, daire, hepatit B ve çocuk felci ile verem gibi ölümcül hastalığı taşıması ile ciddi bir tehlike yaratabilmektedir. Tabii bunun yanında doğa için belli başlı bazı faydalarının olduğunu söylemek mümkün.

Sineğin Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar kilometrelerce uzaktan birçok farklı mikrobu taşıma potansiyeline sahip olsalar bile, yaşam açısından sineklerin de önemli görevleri bulunmaktadır.

  - Günde yaşama zarar verecek milyonlarca canlıyı yok ederler.

 - Özellikle öldükten sonra bulaşıcı olarak zarar verici canlıları ortadan kaldırırlar.

 - Yaşamda oluşabilecek birçok farklı hastalığın önüne geçme konusunda yardımcı olurlar.

 - Doğada oluşmuş birçok zararlı leşin ortadan kalkmasına destek verirler.

 - Besin zincirinde dengenin bozulmaması için çok önemli bir yer tutarlar.

Bu gibi özellikleri ile beraber sinekler mutlaka yaşamda var olması gereken canlılardır. O yüzden sineği kendinizden uzak tutma yöntemine gerçekleştirirken, kesinlikle karasineklerin tamamen yok edilmesi düşüncesine kapılmamalıdır.

Karasineğin Ekosistemdeki Rolü Nedir?

Karasineklerin doğaya ve yaşama sundukları fayda doğrudan ekosistem ile ilgilidir. Çünkü karasinekler özellikle yaşamını yitirdikten sonra doğaya ciddi bulaşıcı hastalıklar getirecek olan canlıların ortadan kalkmasını sağlar. Peki, bunu nasıl yaparlar? Larva halindeki karasineklerin yetişkin hale gelebilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.

Bunu sağlayabilmek için ise dünyaya zarar verebilecek ölü canlılardan faydalanarak enerji alırken aynı zamanda bu canlıları tamamen yok ederler. Bu sayede canlı yaşamına zarar verecek birçok bulaşıcı hastalığın ortadan kalkması noktasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedirler.

Kara Sineklerden Uzak Durmak İçin Yapılması Gerekenler

Belli başlı bazı basit yöntemleri kullanmak suretiyle karasineklerden uzak durmak mümkün. Özellikle sürekli olarak yüz bölgesinde dolaşmaları ve hızları ile yakalanmaları, çok daha sinir bozucu bir etki yaratabilmektedir. Bunun oluşmaması adına ise o mutlaka sinek kovucuları kullanmak gerekir. Aynı zamanda lavanta yağı, okaliptüs yağı ya da çay ağacı yağını kullanmak suretiyle bireysel olarak özel kovucular hazırlamak mümkün. En etkili durumlardan biri de camlara tel örgü yerleştirmektir. Özellikle yaz aylarında bunu sağlamak sayesinde sineklerin ev ya da iş yerlerine girmesine engel olmak mümkün.

kaynağı değiştir]
A: baş; B: göğüs; C: karın; 1: bileşik göz; 2: kılçık; 3: duyarga; 4: maxilary palps; 5: alt dudak; 6: pseudotracheae; 7: dudakçık; 8: prescutum; 9: anterior spiracle; scutum; mesopleuron; calypters; scutellum; kanat; karın segmenti; haltere; posterior spiracle; uyluk; kaval kemiği; mahmuz; ayak bileği

Bütün böceklerde olduğu gibi, bir iç iskelet sistemine sahip olmayan karasineğe bunun yerine muazzam mekanik avantajlar sağlayan kitinden yapılmış bir dış iskeletleri bulunmaktadır. Bu sert kabuk, sineğin, kanatları saniyede defa çırpmasını sağlar. Kanatların yüzeyinde ve başının arka kısmında bulunan hassas duyu organları olan antenleriyle uçuşla ilgili mesajları anında beyne nakleder. Mesela, sinek, uçuş esnasında yeni, farklı bir hava akımına maruz kalırsa, bu duyu organları hemen beyne gerekli sinyalleri iletirler. Kaslar da beyinden gelen bu sinyallere göre kanatları, yeni duruma uygun harekete geçirir. Bu sistem, günümüzün modern uçaklarına ilham kaynağı olmakta şimşek gibi hızlı manevralarla, kendisini yakalamak isteyenleri çileden çıkaran sineği vurmak için kullandığımız sineklik ile çok defa ıskalamamızın sebebi, bu harikulade duyu organlarıdır. Sinek bunlarla, sinekliğin havada meydana getirdiği yeni hava akımını hemen algılar ve bu durumun bir tehlike oluşturduğunu anlayarak, ani bir hareketle uçup, kurtulur. Reflekslerinin, yani ani hareket kabiliyetinin, insandan 10 kat fazla olduğu kabul edilir.

Üreme[değiştir

Sivrisineklerin Gizli Kaçış Yöntemi: Hayalet Kalkış

Üzerimize konan sivrisinekler tekrar uçmaya başladığında genellikle fark edemeyiz. Peki, neden?

Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden ve Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden bilim insanları, sivrisineklerin fark edilmeden kaçabilmelerinin sırrının kanatlarını güçlü ve hızlı bir şekilde çırparak havalanmaları olduğunu belirledi. Araştırmanın sonuçları Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlandı.

Kanla beslenen sivrisinekler beslendikleri canlının üzerinden havalanırken vücut kütlelerine eşit miktarda besin taşıyabilir. Yakalanmadan kaçmaları ise ne kadar hızlı uzaklaştıklarına bağlıdır. Araştırmacılar ağırlıklarındaki belirgin artışa rağmen sivrisineklerin nasıl fark edilmeden kaçmayı başardıklarını belirlemek için, Anopheles coluzzii türü sıtma sivrisineklerinin hareketlerini yüksek hızda görüntü kaydedebilen kameralar kullanarak üç boyutlu olarak inceledi.

Wangeningen University and UC Berkeley

Sonuçta sivrisineklerin havalanmadan 30 milisaniye önce kanatlarını çırpmaya başladıkları görüldü. Ayrıca sivrisineklerin kalkış sırasında kanatlarını saniyede kez çırptıkları anlaşıldı. Elde edilen veriler, kanatların bu şekilde hareket etmesi sayesinde sivrisineklerin havalanırken bulundukları yüzeye uyguladıkları itme kuvvetinin %60’tan fazla azaldığını gösteriyor. Ayrıca sivrisineklerin bacaklarının hayli uzun olması da üzerinde bulundukları canlı tarafından fark edilmeden havalanmalarını sağlayan etkenlerden. Sirke sineklerinin havalanırken bulundukları yüzeye uyguladıkları itme kuvveti sivrisineklerinkinden yaklaşık 4 kat fazla.

Sivrisinekler sıradışı kalkış yöntemleri sayesinde kütleleri belirgin miktarda artmasına rağmen beslendikleri canlının üzerinden havalanırken fark edilmeden uzaklaşabiliyor.

 


paylaş

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır