cumhur ittifakı amblemi / İttifakların logo sorunu - Son Dakika Haberleri İnternet

Cumhur Ittifakı Amblemi

cumhur ittifakı amblemi

kaynağı değiştir]

  1. ^Büyük Birlik PartisindenMustafa Destici AK Parti listelerinden meclise girdi. Seçimden sonra partisine geri döndü.
  2. ^Hür Dava Partisinden 4 vekil ve Demokratik Sol Partiden 1 vekil AK Parti listelerinden seçildi. Seçimden sonra vekiller partilerine geri döndüler.

Kaynakça[değiştir

İttifak ve siyasi partilerin pusuladaki yeri belli oldu

ANKARA 

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı.

Seçime AK Parti, BBP, BTP, CHP, DP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi olmak üzere 11 siyasi partinin katılacağı açıklanmıştı. Ancak, "Cumhur İttifakı"na destek veren BBP ile "Millet İttifakı"na destek veren DP, seçimlere tek başına katılmama kararı aldığı için oy pusulasında yer almayacak.

Kura çekiminde kullanılacak fanusların birinde ittifakların ve siyasi partilerin adları, diğer fanusta ise seçime katılacak ittifak ve siyasi parti sayısı kadar rakam yer aldı.

AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu, BBP'nin destek verdiği "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduğu "Millet İttifakı" ile kalan BTP, HDP, HÜDA PAR ve Vatan Partisi için kura çekimi yapıldı. 

Buna göre, listenin ilk sırasında "Cumhur İttifakı", son sırasında ise "Millet İttifakı" yer alacak.

Seçime, HÜDA PAR ikinci, Vatan Partisi üçüncü, HDP dördüncü, BTP ise beşinci sıradan giderecek. 

İttifaklar için ayrı kura

Bu kura çekiminin ardından ittifak yapan partilerin kendi aralarındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimine geçildi. Buna göre, oy pusulasının birinci sırasındaki "Cumhur İttifakı" için yapılan kurada, AK Parti birinci, MHP ikinci sırada çıktı.

Oy pusulasının altıncı sırasındaki "Millet İttifakı" için yapılan kuraya göre ise CHP birinci, Saadet Partisi ikinci, İYİ Parti üçüncü sırada bulunacak.

YSK Başkanı Güven'in konuşması 

YSK Başkanı Sadi Güven, kura çekimi öncesinde yaptığı açıklamada, 24 Haziran'da yapılacak seçimle ilgili bilgi verdi.

20 Mayıs itibariyle yurt içinde 56 milyon bin 38, yurt dışında ise 3 milyon 47 bin olmak üzere toplam 59 milyon bin seçmenin bulunduğunu belirten Güven, yurt içindeki tahmini sandık sayısının bin olduğunu söyledi. 

Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin 22 Mayıs Salı günü kesinleşeceğini vurgulayan Güven, yurt dışında 60 ülke ve temsilcilikte sandık kurulacağını, ayrıca yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların 36 gümrük kapısından oy kullanabileceğini ifade etti.

Güven, bu seçimlerde ilk defa hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin oy kullanabilmesi için ilçede bin sandık kurulacağını, 15 bin seçmene sandık götürüleceğini dile getirdi.

BBP ve DP'nin seçime katılmama kararı 

YSK kararları ile seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, SP ve Vatan Partisi olduğunun belirlendiğini hatırlatan Güven, BBP ve DP'nin yetkili organlarınca alınan seçimlere katılmama kararının kurullarınca kabul edildiğini belirtti. 

Bu seçimlerde ilk defa siyasi partilerin ittifak yaparak seçimlere katılacağına işaret eden Güven, YSK'ye süresi içinde ittifak yaparak seçimlere katılma isteğinde bulunan AK Parti ile MHP'nin "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin "Millet İttifakı" ismiyle birleşik oy pusulasında yer alacağını kaydetti.

Muhabir: Mehmet Tosun-Aylin Sırıklı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ortak listeye logo baskısı…  

HER iki ittifak da günlerdir aynı sancıyı çekiyor…

Bir yanda parti yönetimlerinin kendi kimliğini korumak için partinin logosuyla seçime katılma çabası…

Diğer yanda ise milletvekili adaylarının daha fazla yer bulma arzusuyla yarattığı baskı…

Her ikisi birleşince istisnasız bütün ittifaklarda ortak liste çıkarma sorununa dönüşüyor.

Ayrıca illerde de hiçbir teşkilat kendi bölgesinde kendi logosu altında olmadığı sürece ortak liste çıkarılmasını talep etmiyor…

Bu da ister istemez ittifakların ortak liste çıkarmasının önüne ciddi eşikler ve hendekler çıkarıyor.

Bir taraftan 9 Nisan’a kadar ortak listenin hazırlanması ve buna göre milletvekili dağılımının yapılabilmesi için de zaman baskısı bulunuyor.

BBP KARARLI

Cumhur İttifakı bileşenleri ise Millet İttifakı’na göre sayı azlığı nedeniyle daha rahat görünüyor.

Cumhur İttifakı’nın yeni paydaşı durumunda olan Hüda-Par’ın AK Parti listesinden seçime girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

BBP ise geçen seçimden farklı bir tutum içinde bu seçime kendi logosu ile katılma kararlılığını koruyor.

“Bu kez kantarda kendimizi tartmak istiyoruz; ancak bazı yerlerde ittifak içi ortak liste yapabiliriz” tutumunu uzun süredir koruyor.

BBP bunun yanında kendi kimliği ile seçime katılması durumunda hem kurumsal kimliğini koruyacağına, hem de parti olarak daha dinamik çalışma olanağı bulacağından Cumhurbaşkanı seçimine daha yüksek katkı verebileceğini kaydediyor.

İTTİFAK PROTOKOLÜ BUGÜN

Ancak AK Parti, Cumhurbaşkanı seçiminde partilerin kendi kimliğiyle sahada olmasının avantajını kabul etmekle birlikte, çoklu yapı yerine birlikte seçime girmenin daha avantajlı olacağını söylüyor.

BBP’yi yine kendi listesinden girmesinin yararlı olacağı konusunda iknaya çalışıyor.

Konunun dün Kahramanmaraş’ta depremzedelerle buluşmak için Cumhurbaşkanı, AK Parti lideri Erdoğan ile birlikte giden ittifak bileşenleri Bahçeli ve Destici’nin aralarında konuşmuş olma ihtimaline vurgu yapılıyor.

Buradan gelecek habere göre Cumhur İttifakı bileşenleri son gün olan bugün YSK’ya ittifak protokolünü sunacak.

Buna göre milletvekili aday listeleri belirlenecek.

Ağırlıklı görüş Hüda Par dışındaki, öteden beri birlikte olan 3 partinin 41 yende partilerin kendi kimliğiyle seçime katılması, geri kalan yerlerde de ittifak olanaklarının araştırılması noktasında.

Partilerdeki aday başvurusu sonrası oluşacak komisyonlar da liderlerin alacağı karara göre liste hazırlığını tamamlayacak.

Ancak partiler milletvekili adaylarından gelen yoğun baskı karşısında son ana sıkışıp kalmak istemiyor.

MİLLET İTTİFAKI 3’LÜYÜ BEKLİYOR

Millet İttifakı’ndaki durum ise biraz daha farklı…

Oradaki beklenti ise ittifak içi ittifak veya çatı ittifakı olarak isimlendirilen sürecin bir türlü tamamlanamıyor olmasında…

SP lideri Karamollaoğlu’nun getirdiği öneri kapsamında, SP, DEVA ve Gelecek partilerinin kendi arasında çatı ittifakı oluşturup, onun da CHP ve İYİ Parti ile ittifaka girmesi hedeflenmişti.

Son iki haftadır hem liderler, hem de oluşturdukları heyetler arasında bir sonuca varılamadı.

Daha önce SP çatısı altında aranan birliktelik, daha sonra DEVA çatısı altında da olabileceği şekline döndü; ancak hem SP, hem de Gelecek Partisinden gelen farklı tutumlar sonucu bundan da vazgeçilip başa dönüldü.

DEVA ise 41 yerde tek parti çatısı altında buluşmak yerine hangi parti hangi ilde güçlüyse onun listesinden girilmesi formülünü önerdi.

SP ise bunun bir sinerji kaybına yol açacağı, ülke genelinde yapılacak kampanyayı da etkileyeceğini belirterek tek çatı altında girilmesini öneriyor.

Görüşmelerde ağırlıklı olarak geçmişte yaşanan benzer süreçlere atıf yapılarak şu görüş dile getiriliyor:

“CHP-SHP ile ANAP ve DYP ayrı girdiklerinde ne ifade etti ki şimdi biz ayrı girince kazanç sağlayacağız. Deneneni denemenin ne anlamı var?”

ARZU EDİLEN 41, GÖRÜNEN İSE 21 YER

Görüşmelerin bu hafta sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor ki ardından CHP ve İYİ Parti ile ittifak yapılacak yerler belirlenebilsin.

Millet İttifakı liderlerinin de konuyu bugün Malatya gezisi sırasında ele alıp bir sonuca bağlaması bekleniyor.

Sonrasında da büyük ittifak veya ittifak içi ittifak modeli çalışılabilsin.

CHP ve İYİ Parti’nin daha fazla milletvekili çıkarmaya odaklı alternatif modellerle masaya geliyor olması da üçlü ittifak modelinin olması konusundaki baskıyı arttırıyor…

Son dönem İYİ Parti’nin önemli bazı simülasyon modellerini masaya getirdiğine vurgu yapılıyor.

Her iki ittifak da maksimum verimlilik için 41 yerde ortak liste çıkarmayı amaçlıyor olsa da üzerinde durulan yer sayısı 21’i geçemiyor.

Bu sıkışıklığa da milletvekili adaylarının daha fazla yer kapabilme ve partilerin kurumsal kimliğini koruyarak seçime girme gayreti yol açıyor.

kaynağı değiştir]

PKK-Türkiye barış sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) PKK'ya karşı ideolojik olarak birbirlerine yaklaştılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'deki MHP oylarının desteğiyle Nisan 'de Türkiye'yi cumhurbaşkanlığı sistemine geçiren ve cumhurbaşkanınınyürütme yetkisini genişleten anayasa referandumunu geçirmeyi başardı. MHP'li muhalifler, Ekim 'de İYİ Parti adında yeni bir parti kurdular.

Oluşum[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir