fibroadenom ağrısı / Meme Fibroadenomlarında Ameliyatsız Tedaviler - Sağlık Rehberi - Medstar

Fibroadenom Ağrısı

fibroadenom ağrısı

Fibroadenom Nedir?

Fibroadenomlar, meme yapısında gelişmekte olan iyi huylu kitlelere denir. Yaygın olarak yaş aralığındaki kadınlarda görülmektedir. Bu kitlelerin yapısı sert, pürüzsüz, lastik kıvamında olup sınırları iyi saptanabilir. Fibroadenomlar meme dokusu içinde bir bilye gibi hissedilebilmektedir. Kontrol edildiği zaman deri altında kolaylıkla hareket edebilirler ve değişik büyüklükte olabilirler. Fibroadenomlar bilhassa kadınlarda sıklıkla görülmektedir ve kansere dönüşmezler.

Bir kadında tek bir fibroadenom tümörüne rastlanacağı gibi birden çok tümöre de rastlanabilir. Bu tümörlerin meydana gelmesindeki temel mekanizma henüz belli değildir, fakat kadın üreme hormonları bu kitlenin gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. Genel olarak doğurganlık çağında görülmektedir. Hamilelik esnasında ya da hormon tedavisi alınırken fibroadenom kitleleri büyüyebilmektedir. Üreme hormonları seviyelerinin düştüğü menopoz evresindeyse fibroadenom kitleleri küçülebilmektedir.

Fibroadenom Belirtileri Nelerdir?

Fibroadenomlar katı meme tümörleri olarak belirtilmektedir. Fibroadenom belirtileri şu şekildedir;

  • Yuvarlak şekilde, düzgün sınırlıdır.
  • Kolay bir şekilde hareket ettirilebilir.
  • Ağrı oluşmaz.
  • Sert ya da lastiksi kıvamda olurlar.
  • Fibroadenomlar tek memede ya da her iki memede de meydana gelebilir.

Sağlığı yerinde olan kadınlarda meme dokusunda bazı durumlarda yumru şeklinde topaklı yapılar hissedilebilmektedir. Eğer yeni bir tümör ele geliyorsa ve memede farklılıklar görülüyorsa uzmana başvurulmalıdır. Önceden kontrolü sağlanan meme tümörünün boyutu yükseliyorsa ve tümör, etrafındaki meme yapısından ayrılıyorsa da yeniden uzman kontrolüne gidilmelidir.

Fibroadenom Türleri Nelerdir?

Genel olarak yaş aralığındaki kadınlarda görülmekte olan iyi huylu meme tümörleri olarak adlandırılır. Fibroadenomun değişik çeşitleri bulunmaktadır. Bu türler şu şekildedir;
Basit Fibroadenom: Mikroskop ile incelendiği zaman kitleler birbirleriyle aynı görülürler. Kolay fibroadenomlar meme kanseri tehlikesini yükseltmez.
Kompleks fibroadenomlar: Bu kitleleri meydana getiren hücreler oldukça hızlı bir şekilde bölünebilmektedir ve tümör dokusu an büyüme gösterebilir. Kompleks kitleler genel olarak yaşta daha ileri kadınlarda görülmektedir.
Juvenil fibroadenomlar: yaşları aralığındaki ergen ve genç bireylerde yaygın  görülmekte olan meme tümörüdür. Bu tümörler genellikle küçülerek kaybolur. Bazılarında ise büyüme gözlenebilmektedir.
Dev fibroadenom: Bu kitleler 5 cm’den daha büyük ebatlara ulaşabilirler. Dev fibroadenomlar, çevre meme yapısına baskı yapabileceği için cerrahi olarak alınmaları gerekebilmektedir.
Filloides tümörü: Bu tümörler fibroadenom dokusunda tümörler değildirler. Bu kitleler genel olarak iyi huyludur bazı kitleler kötü huylu, kanser öncülü olabilmektedir.

Fibroadenom Tanısı Nasıl Konulur?

Fibroadenom tanısı belirlenmeden önce meme kontrolü yapılmaktadır. Uzman her iki memedeki tümörleri ve öteki farklılıkları inceleme altına alır. Bazı fibroadenom kitleleri kontrolde elle fark edilemeyecek kadar ufaktır.  Bu kitlelerin tespitinde türlü görüntüleme tekniklerinden yararlanılabilir. Kontrolde ele gelmekte olan bir kitle belirlenirse hasta kişinin yaşı, kitlenin yapısı gibi etkenler göz önünde bulundurulup ileri tetkikler planlanır.
Meme tümörünü incelemek için tanısal mamografi tekniği kullanılabilir. Mamografide fibroadenomlar; normal kenarlı, yuvarlak, çevre meme yapısından farklı bir kitle olarak görülürler. Mamografide memede tümör ya da değişik bir durum tespit edilirse ileri değerlendirme için ultrason yöntemine başvurulabilir. 
Meme ultrasonu, uzmanın meme içerisindeki kitlenin katı veya sıvı ile dolu olup olmadığını tespit etmesine yardımcı olur. Eğer tümör ultrasonda katı olarak tespit edilirse fibroadenom, içerisinde sıvı dolu şekilde görülüyorsa kist olarak değerlendirilebilir.
Meme tümörleri incelenirken tercih edilen bir diğer yöntem ise ince iğne aspirasyonudur. Bu yöntemde uzman meme içerisindeki tümörden ince bir iğne yardımı ile numune alır. Eğer kitleden alınan numune sıvı olarak geliyorsa kitlenin kistik özellik gösterdiği tespit edilebilir.
Kor iğne biyopsisinde ise uzman ultrasonla birlikte tümörden parça alır. Alınan bu parçalar incelenmek için laboratuvara iletilir.

Fibroadenom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fibroadenomlar genel olarak tedavi gerektirmezler. Fakat bazı kadınlar bu kitleleri aldırmayı tercih ederler. Hastadaki tümörün fibroadenom olduğu kontrol, görüntüleme teknikleri ve biyopsiyle netleşirse hasta kişinin cerrahi operasyonu seçmesine gerek kalmaz. Cerrahinin meme biçimi ve dokusunu bozma olasılığı, fibroadenomların zaman içinde kendi kendine küçülmesi ve kaybolması düşünüldüğü zaman hastalar ameliyatı seçmeyebilirler. Bunun ile birlikte birden çok fibroadenom görülen memede zamanla kitlelerin sabit kaldığı gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da hastalar cerrahi tedavi yöntemlerini tercih etmeyebilir.
Cerrahi işlem tercih etmeyen kişilerin düzenli bir şekilde uzmana muayene olmaları gerekmektedir. Bu muayenelerde kitlenin büyüklüğündeki ya da görünümdeki farklılıklar ultrason ile gözlemlenebilir. Hasta, meme yapısında bulunan fibroadenomlar ile alakalı şüphe duymaya başlarsa ameliyat durumunu yeniden değerlendirme şansına sahiptir.
Kişinin kontrol, görüntüleme ya da biyopsi sonuçlarında fibroadenomlar ile alakalı bir sorun mevcutsa uzman cerrahi operasyon önerebilir. Fibroadenomlarda görülmekte olan problemler genel olarak fazla büyük boyut, ani büyüme ya da kişide istenmeyen belirtilere neden olma durumudur. 
Bu kitlelerin alınmasında çeşitli cerrahi prosedürler kullanılabilmektedir. Bunlardan birincisi lumpektomi ya da eksizyonel biyopsi olarak adlandırılan yöntemdir. Lumpektomi işleminde cerrah, meme içerisindeki kitleyi etrafındaki meme dokusunun bir bölümü ile beraber almaktadır. Alınan bu doku laboratuvarda gözlemlenerek kanser tehlikesi taşıyıp taşımadığı değerlendirilir.
Tümörü çıkarma durumunda uygulanan diğer teknik ise kriyoablasyondur. Bu operasyonda çubuğa benzer bir alet (kriyoprob) deri üzerinden memenin içerisindeki fibroadenom tümörüne doğru yürütülmektedir. Tümöre ulaşıldığı zaman kriyoprobdan çıkan gaz dokuyu dondurarak ortadan kaldırır.
Lazer ablasyon yöntemi de fibroadenom tedavisi için uygulanabilir. Bu operasyonda uzman ultrason eşliğinde lazer cihazı ile fibroadenom dokusu yok edilir. Lazer ablasyon genel olarak anestezi gerektirmemektedir ve kişi operasyon sonrası aynı günde taburcu edilebilmektedir. Lazer ablasyonun bir başka avantajıysa operasyonun memede ufak bir yara izi haricinde bir farklılık oluşturmamasıdır.
Fibroadenom tedavisinde yapılabilecek bir diğer işlem ise radyofrekans ablasyondur. Bu işlem için kişi lokal anesteziye alınır ve operasyon ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Fibroadenom kitlesinin üzerine mm bir kesi yapılmaktadır. Bu kesiden memenin içerisine doğru çubuk biçiminde ince bir cihaz yürütülür. 
Tümör dokusuna ulaşıldığı zaman, aletin içindeki radyofrekans ile ısıtılmakta olan ufak bir bıçak tümör dokusunu keserek etraftaki meme dokusundan ayırır. Bu operasyonun avantajı tümör dokusu kesilip çıkarılırken yoğun kanama görülmemesidir.
Fibroadenom kitleleri alındıktan sonra meme yapısında yeni kitleler oluşabilmektedir. Meydana gelen yeni kitlelerin ne olduğunu tespit etmek için mamografi, ultrason ve biyopsi gibi tekniklere başvurulur.
Fibroadenomlar genellikle iyi huylu kitlelerdir ve kanser tehlikesini çoğaltmazlar. Memede kitle tespit eden kadınlar zaman geçmeden en yakın sağlık kuruluşlarına danışmalıdır. Kadınların meme kanseri ile mücadelede düzenli bir şekilde muayenelerini yaptırması tavsiye edilir.

Fibroadenom Tehlikeli midir?

Fibroadenomlar, genellikle iyi huylu tümörler olarak belirtilir ve kanser tehlikesini çoğaltmazlar. Meme dokusunda kitle tespit eden kadınlar zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşlarına gitmelidir.

Fibroadenom Kanserleşir mi?

Fibroadenom, iyi huylu bir kitledir. Etrafında kapsülü bulunur ve etrafa yayılmazlar. Bunda meme kanseri oluşma tehlikesi, olağan meme dokusundan kanser gelişme tehlikesi kadardır.

Fibroadenom Neden Oluşur?

Memenin en sık yayılan iyi huylu kitlelerindendir. Her yaş gurubunda görülebilir genellikle, hormonal durumun fazla olduğu yaş gurubu arasında görülmektedir. Oluşma sebebi tam anlamı ile belli değildir.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak

Yayınlama Tarihi: 04 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Fibroadenom Nedir? Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Fibroadenomlar, kadınlarda en sık görülen iyi huylu meme tümörüdür. En çok 20 ve 40 yaş grubu aralığında görülürler, fakat yaş ilerledikçe ortaya çıkma ihtimalleri yükselmektedir. Bazen birden fazla olabilirler ve her iki memede de görülebilirler. Fibroadenom belirtileri kesin bir şekilde gözlemlenemez. Bununla birlikte katı ve yuvarlak kitleler, memede ağrı ve kolaylıkla hareket edebilen yumrular gibi bazı işaretlerle ortaya çıkarlar. 

Bu kistlere neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Tümörlerin büyük bir kısmı ergenlik döneminde ortaya çıkıp menopoz dönemi ile birlikte kaybolduğundan fibroadenom sebepleri düşünüldüğünde akla ilk gelen hormon seviyesindeki değişimler olmaktadır. Tedavisi dakika civarı süren bir operasyon ile sağlanabilen bu tümörlerin tekrar etmemesi için fibroadenom ameliyatı yapılırken dikkatli olunması gerekir. Kitlelerin düzgün bir şekilde kesilmesi önemlidir. 

İstanbul fibroadenom ameliyatı yapılırken gerekli dikkat ve beceriye sahip pek çok cerrah ve uzmana sahiptir. Ameliyat için rahatlıkla seçilebilecek şehirlerden biridir. Fibroadenom ameliyatı fiyatı da tıpkı ameliyatın uzunluğu ve zorluğu gibi hastanın sağlık durumuna ve operasyonun gerektirdiklerine bağlıdır. Fibroadenom ameliyatı riskleri yukarıda da belirtildiği şekilde tümörün vücutta tekrar etme ihtimalidir. Fibroadenom ameliyatı iyileşme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise hijyendir. Yarayı enfeksiyondan korumak hayati önem taşır. 

Fibroadenom tanısının doğru yapılması ve tedavinin buna göre yönlendirilmesi hastalar için önemlidir. Hastalarının en iyi koşullarda tedavi edilmesi ve süreci iyi yönetimi de hasta yakınları için oldukça değerlidir. Hasta yakınlarının bilgi edinebilmesi için bu makalede fibroadenom belirtileri, evreleri,riskleri; fibroadenom tedavi seçenekleri; fibroadenom ameliyatı türleri, riskleri ve ameliyat sonrası süreç detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Fibroadenomlar katı meme tümörleridir. Spesifik belirtiler vermektedir. Bu tümörler;

  • Yuvarlak, düzgün sınırlı kitlelerdir.
  • Kolaylıkla hareket ettirilebilen kitleler olarak karşımıza çıkar.
  • Ağrısız ve acısızdır.
  • Sert veya lastiksi kıvamdadır.
  • Fibroadenomlar tek memede olabileceği gibi her iki memede de meydana gelebilir.

Sağlıklı olan kadınlarda meme dokusunda bazen yumru yumru, topaklı yapılar ele gelebilir. Ancak yeni bir kitle ele geliyorsa ve memede başka değişimler mevcutsa mutlaka bir uzmana başvuru yapılmalıdır.

Daha önce kontrol ettirilen meme tümörünün boylarında bir büyüme mevcutsa ve tümör, çevresindeki meme dokusundan ayrılma gösteriyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Fibroadenom Teşhisi Nasıl Konulur?

Mamografi ve ultrasonda tipik olarak düzgün sınırlı yuvarlak-elips şekilli kitleler şeklinde görülürler. Mamografi ve ultrason bulguları çok belirgin olsa da kesin tanı ancak ultrason eşliğinde yapılan kalın iğne biyopsisi ile konur.

Meme kanseri riskinin düşük olduğu gençlerde (25 yaş altında) kalın iğne biopsisi yapılmayabilir ve sadece takip yeterli olacaktır.

Fibroadenomların Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Fibroadenom tümörünün tedavisinde birbirinden farklı birkaç yöntemin kullanılması mümkündür. Vakum yardımlı eksizyon biyopsisi, küçük ebatta memede yer alan fibroadenomlar için uygulanan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.

Vakum etkisi ile yeterli büyüklükteki doku parçaları iğne içine çekilerek dışarıya atılması işlemini gerçekleştirirler. Lumpektomi veya eksizyonel biyopsi ise genel anestezi altında ve genel cerrah tümörünün tümör çevresindeki meme dokusunu ameliyat ederek bulunduğu bölgeden temizleme işlemini gerçekleştirmektedir.

En güvenli yöntem fibroadenomların  cerrahi olarak yani ameliyatla çıkarılmasıdır. Çünkü bu yöntemde fibroadenom parçalanmadan bütün olarak çıkarılır. Patolojik inceleme tam olarak yapılır ve fibroadenomun tekrarlaması yani nüks etmesi  ameliyat yönteminde hemen hemen hiç görülmez çünkü fibroadenom parçalanmadan bir bütün olarak çıkarılmaktadır.

Biz periareolar insizyon dediğimiz meme başındaki  kahverengi ve beyaz cilt sınırından memede iz bırakmadan fibroadenomları çıkartmaktayız. En iyi estetik sonuç bizim kullandığımız periareolar insizyon yöntemiyle elde edilmektedir.

Fibroadenom ameliyatı riskleri nelerdir?

Cerrahi yöntemle ya da diğer yöntemlerle çıkartılan fibroadenom tümörleri iyi huylu olmasına karşın bu tümörlerin insan vücudunda tekrarlama riski bulunmaktadır. Yeni bir tümör oluşması durumunda bu tümörün türünü tespit etmek için muayene, radyolojik görüntüleme ve biyopsi ile tümörün fibroadenom olup olmadığının çok iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında da karşımıza ağrı, kanama, şişme ve akıntı gibi enfeksiyon belirtileri çıkabilmektedir.

Çıkartılan fibroadenom tümörünün boyutuna göre vücuttan çıkan bir kütle bulunmasından kaynaklı olarak şekil bozuklukları yaşanmakla birlikte gelişen teknoloji sayesinde böyle bir durumla çok nadir karşılaşılmaktadır. 

Fibroadenom ameliyatı kaç saat sürer?

İşlem tek bir fibroadenom için dakika arasında sürmekle birlikte hastanın tümör sayısı ve sağlık durumu gibi nedenlerden kaynaklı olarak ameliyatın süresinde değişimler meydana gelebilmektedir. Genel olarak ameliyat için uzun bir süreç gerekli olmamakla birlikte ameliyatta kullanılan yönteme göre diğer uygulamalar seanslar şeklinde ya da aralıklarla yapılabilir. Bu tümörün ve hastanın durumuna göre değişiklik arz edebilir.

Fibroadenom adı verilen tümörler iyi huylu olmakla birlikte tekrar etme sıklığının yüksek olmasından kaynaklı dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken bir süreç olarak karşımıza çıkar.

Fibroadenom ameliyatı sonrası iyileşme süresi

Ameliyattan sonra iyileşme hızı hasta yaş, genel sağlık durumu ve hastaya uygulanan işlem türüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu ameliyattan sonra iyileşme fibroadenomun ne kadar büyük olduğuna ve hangi çıkarma yönteminin kullanıldığına bağlıdır.

Hastanın cerrahi yarayı uygun şekilde önemsemesi ve bu yaraya ameliyat sonrasında dikkat etmesi oldukça önemlidir. Enfeksiyonun vücuda girmesini dışlamak için ameliyattan belli bir süre sonrasına kadar sadece duş almasına izin verilir. Sıcak su yerine daha ılık su duşlarda tercih edilmektedir. Bu süreçte hasta genel olarak bir hafta içerisinde günlük hayatına yavaşça dönmeye başlamaktadır.

Fibroadenom ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı?

Geçirilen ameliyat sonrası vücudun daha çabuk toparlanması ve daha çabuk iyileşmesi için beslenme çok önemli bir konumda yer alır. Herhangi bir ameliyat sonrasında kişinin fiziksel ve ruhsal durumu sebebiyle iştahının normalden daha az olması ve yiyeceklerde tat kaybının yaşanması mümkündür.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineralleri almak için çabalamak gerekir. Kişi ameliyat olduğu bölgeye göre yeme içme alışkanlıklarını düzenlemeli. Hangi ameliyatı olursa olsun sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı ve kendisine dikkat etmelidir. 

Fibroadenom ameliyatı olanların ameliyat sonrası dikkat etmesi gerekenler

Fibroadenomlar için uygulanan tedavi sonrasında hastanın dikkat ve özen göstermesini gerektirecek noktalar bulunmaktadır. Bakım ve temizliğe dikkat etmek, işlem yapılan bölgeye dikkat edilmesi, çarpma, ezilme gibi eylemlerden insanın kendini koruması, ilaç kullanımını düzenli şekilde yapılması, doktor kontrolleri, tedavinin hemen sonrasında çok sıcak ya da çok soğuk su ile temas etmeme ve bolca istirahat dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Hasta için gerekli durumlarda rehabilitasyon süreci de uygulanabilmektedir. Bu süreçte ne kadar dikkatli olunursa o kadar kolay iyileşme sağlanır.

Fibroadenom Ameliyatı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilmelidir?

Fibroadenom Ameliyatı süreci birçok kişi için oldukça önemli bir süreç ve bu konu ile ilgili oldukça dikkatli bir şekilde hareket etmek son derece önemli. Bundan kaynaklı olarak da birçok kişi, “Fibroadenom Ameliyatı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilmelidir?” sorusuna çok doğal bir şekilde cevap arayabiliyor. Bu konu ile ilgili olarak birçok kişinin radyoloji doktorlarına başvurduğunu ifade etmek burada kesinlikle doğru olacaktır. Uzman Radyoloji Doktorları, Fibroadenom Ameliyatı ile ilgili olarak sizlere gerekli bilgileri aktaracaktır ve süreç hakkında net bir şekilde fikir sahibi olmanızı sağlayacaklardır. Böylece en kısa sürede sağlığınıza kavuşmanız ve sorunları aşmanız da mümkün olabilir, şimdiden geçmiş olsun.

Fibroadenom ameliyatı fiyatları ne kadar?

Fibroadenom ameliyatı hastalığın durumu ve ameliyatın yapıldığı yere göre farklılıklar göstermektedir. Hastalık her kişide aynı seyirde olmayabilir. Bu yüzden bu konu hakkındaki en net bilgiyi her zaman doktor size verir. Bu yüzden süreç hakkında daha net bilgi almak isterseniz doktorunuza başvurabilirsiniz.

Fibroadenom Hakkında Sıkça Sorunlar

Fibroadenom kötüye döner mi?

Memede en sık görülen iyi huylu tümörlerin başında gelen fibroadenomlar, toplumunda yüzde 10’unda rastlanılan bir durumdur. Genellikle 20 ila 40 yaşları arasında görülen fibroadenomların kansere dönüşme ihtimali yok denecek kadar azdır. Hatta fibroadenomların memede kalmasında bir sakınca yoktur.

Fibroadenom neden oluşur?

Fiboadenomların neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle ergenlik veya hamilelik sürecinde ortaya çıkar. Menopozla birlikte kendiliğinden kaybolduğu için doğrudan östrojen seviyesinin artmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.

Fibroadenom belirtileri nelerdir?

Fibroadenomlar, diğer kitlelerin aksine memede çok belirgin semptomlara yol açmaz. Bu nedenle çoğu hasta memesinde ele gelen yuvarlak, hareketli ve sert kitleleri hissettiğinde fibroadenomları fark eder. Eğer bu kitlelerin boyu küçükse kişi tarafından çoğu zaman fark edilmez.

Fibroadenomlar ağrı yapar mı?

Fibroadenomlar genel olarak ağrı yapmazlar. Çok az kişide ağrı şikâyeti görülmüştür. Nadir de olsa adet öncesinde ağrıya rastlanma ihtimali vardır.

Fibroadenom hamilelikte büyür mü?

Doğrudan hormonlarla ilgili olduğu düşünülen fibroadenomlar, hormonların belirgin bir şekilde değiştiği adet, menopoz gibi dönemlerde değişiklik gösterebilir. Özellikle de östrojen seviyesinin yükseldiği hamilelik ve emzirme dönemlerinde fibroadenomlar büyüyebilir.

Fibroadenom kendiliğinden kaybolur mu?

Fibroadenomlar, kendiliğinden büyüyüp küçülebilir. Bu sebeple hekimler, ilk fibroadenom teşhisinde belli bir zaman beklemeyi ve kitleyi gözlemlemeyi tercih eder. Aynı şekilde hamilelik veya emzirme döneminde teşhis edilen bir fibroadenom varsa aynı şekilde bekleme ve takip yoluna gidilir. Hastanın hormon seviyesinin normale dönmesi beklenir.

Fibroadenomlar alınmalı mı?

Fibroadenomlar iyi huylu tümörler olduğundan çoğu zaman herhangi bir tedavi uygulanmaz. Özellikle de hastada daha önce fibroadenom çıkmışsa ve cerrahi olarak bu kitleler alınmışsa doktor yeni kitlelerin alınması kararını geciktirebilir. Bu noktada belirleyici olan kriter ise tespit edilen kitlenin çeşitli tanı yöntemleriyle fibroadenom olduğu kesinleşmiş olmasıdır.

Fibroadenom ne zaman tehlikeli olur?

Eğer fibroadenomlar giderek büyüyorsa hekim, bu kitlenin fibroadenom dışında kötü huylu bir tümör olmasından şüphelenebilir. Aynı zamanda çevre dokulara zarar verme ihtimali de oluşabilir. Boyutu, yeri ve sayısı giderek artıyorsa bu noktada kitlelerin alınması gerekir.

Fibroadenomlar yer değiştirir mi?

Düzgün sınırları olan, sert ve lastik kıvamındaki bu kitleler çoğu zaman hareketlidir. Muayene sırasında parmakların altından kayabilir ve yer değiştirebilir.

Fibroadenom gebeliğe engel mi?

Fibroadenomlar iyi huylu kitleler olduğundan hamilelik için engel oluşturmaz hatta çoğu zaman hamilelik sürecinde fark edilirler. Çünkü bu dönemde östrojen seviyesi artığı için fibroadenomlar daha da belirgin hale gelirler.

Randevu Almak için Tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir