ceviz yağı zararlı mı / Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Zararları - TamamlayiciSaglik.com

Ceviz Yağı Zararlı Mı

ceviz yağı zararlı mı

Ceviz Yağının Faydaları Nelerdir? Ceviz Yağı Neye İyi Gelir?

Ceviz Yağının Faydaları Nelerdir?

Bitkisel yağın bileşimi, üretim koşullarından büyük ölçüde etkilenir. Kalitesini sağlamak için, ideal olarak biyolojik kaynaklı, soğuk presleme ile elde edilen natürel sızma bir yağ seçilmesi tavsiye edilir.

Ceviz yağı kokusu kozmetik kullanımından bir kısmını veya bir kısmını kapatabilirken, kuru, kıvırcık veya eksik tonlu saçlar için iyi bir saç bakımı olabilir. Yüz için başka bir sıvı ve daha nötr bitkisel yağ ile birleştirmek mümkündür.

● Yumuşatıcıdır.

● Antioksidandır.

● Besleyicidir.

● Yeniler.

● Cildi yumuşatır ve yatıştırır.

Ceviz yağı bize esansiyel yağ asitlerinin tüm faydalarını verir. Bu, nörolojik, sinirsel ve bilişsel bozuklukları önlemeye de yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu haliyle Alzheimer hastalığının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu yağ aynı zamanda hastalarda bildirildikten sonra bozukluklara ve hastalıklara karşı savaşmaya da yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar, hücreleri, serbest radikallerin beyin sistemine verebileceği zarardan korumada da çok faydalıdır. 

Ceviz Yağı Neye İyi Gelir?

Ceviz yağı, kalitesini ağırlıklı olarak, dengeli oranı günlük ihtiyaçları karşılayan yüksek omega 6 ve omega 3 içeriğine borçludur. Aynı zamanda E vitamini açısından da zengindir. Organik kökenli saf bir yağ seçilmesi şiddetle tavsiye edilir. Ceviz yağı, çeşitli faydaları arasında nörolojik ve kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemede bir üne sahiptir.

Bir önlem olarak, ağaç yemişlerine alerjisi olan kişiler, ağaç yemişlerini tüketmekten veya ciltte kullanmaktan kaçınmalıdır. Organik kökenli işlenmemiş fındık yağı seçilmesi şiddetle tavsiye edilir. Bitkisel fındık yağı, güçlü oksidatif potansiyeli nedeniyle ısıtılamaz. Buzdolabında hava ve ışıktan korunarak saklanması ve küçük kaplarda temin edilmesi tavsiye edilir.

Ceviz Yağının Faydaları Nelerdir Ceviz Yağı Neye İyi Gelir

Ceviz Yağı Nasıl Kullanılır?

Tüm faydalarından yararlanmak için örneğin salatalarda veya herhangi bir yemeği çeşnilendirmek için çiğ olarak yenir. İyi seçmek için, tercihen organik tarımdan, sızma ve soğuk preslenmiş bir yağı tercih edilmelidir.

Aynı zamanda, sinir sistemini yatıştırıcı ve ağızdan alındığında cilt üzerinde şaşırtıcı özellikleri ile de tanınır. Üretim koşullarına bağlı olarak bileşimi önemli ölçüde değişebiliyorsa, ceviz yağı yağ asitleri açısından oldukça zengin kalır ve omega 3 açısından en zengin yağlardan biridir. Stearik asit ve palmitik asidin yanı sıra vitaminler (A, E, K1), mineral tuzlar ve fitosteroller ve polifenoller gibi diğer bileşenler eklenir. Doğal olarak aktif maddeler ve temel besinler açısından zengin olan bu bileşim, ceviz yağına önemli sağlık yararları sağlar.

Ceviz Yağının Sağlığa Faydaları Nedir?

Ceviz yağı, korunma ve kalp damar sağlığı açısından faydaları iyi bilinen esansiyel yağ asitlerini içerir. Ceviz yağının kalp damar rahatsızlıklarının, damar sertliğinin ve damar sertliğinin önlenmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Hipertrigliserideminin yanı sıra vücuttaki kolesterol seviyelerinin yükselmesini önlemek için alınabilir. Ateroskleroza ve bilinen tüm kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı yararlı olan bu bitkisel yağ, diyetimize entegre edilebilecek en iyi yağlardan biridir.

Bu faydalar, bileşimindeki omega 3 ve omega 6'nın varlığıyla bağlantılıdır. Bunlar kolesterol düşürücüdür. Bu nedenle, trombosit agregasyonunu sınırlar ve kan akışkanlığının yanı sıra vazodilatasyonu teşvik ederler.

Ceviz yağı önemli miktarda omega 6 yağ asidi içerir. Bu iyi yağların önemli antiinflamatuvar özellikleri vardır. Bu nedenle vücutta ve ciltte iltihaplanmayı önlemeye ve hafifletmeye yardımcı olurlar. Bir patolojiye bağlı olsun ya da olmasın kronik veya geçici inflamatuar ağrının yanı sıra cildi etkileyenleri (deri iltihabı) azaltmak için kullanılabilir.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Zararları

Hindistan cevizi, tropikal bölgelerin bitkisidir. En çok Sri Lanka, Fildişi, Tayland ve Malezya'da bulunmaktadır. Yaklaşık 100 ile 120 sene arası yaşayan ağaç, 10 yaşından itibaren Hindistan cevizi meyvesi vermeye başlar. Gerek tıp dünyasında gerekse kozmetik dünyasında faydaları nedeniyle sıkça kullanılan bu meyve, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten, kilo vermeye kadar etkilidir. Fakat hindistan cevizi yağı için yapılmış araştırmalar hala tartışma konusudur. 

Saç dökülmelerinden cilt bakımına kadar hayatın pek çok alanında kullanılan Hindistan cevizi, son dönemlerde yağı ile daha çok duyulmuştur. En az kendisi kadar yağı da etkili olan Hindistan cevizi, cilt bakımında kadınların ilk tercihi olmuş durumda.

Hindistan cevizi yağı bir 'süper besin' olarak giderek popüler olmaktadır. Alzheimer'dan koruduğu yönündeki çok sınırlı çalışmalara rağmen ek olarak kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia edenler de var. Hindistan cevizi ürünleri rafları dolduruyor, çoğu ürün içerdikleri yağları hindistan cevizi yağı ile değiştirerek pazarda değerini arttırmaya ve sağlıklı imajı yaratmaya çalışmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının pek çok faydası vardır. Bu faydalardan birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  • Hindistan cevizi yağı, masaj yapımında kullanıldığında kan basıncının dengesini sağlamaktadır. Bunun yanında masaj esnasında vücutta bulunan kas ağrısı, eklem ağrısı gibi problemlerin de çözümüne yardımcı olmaktadır. Masaj sırasında vücudun yağı emmesi ile tende yumuşama ve nemlenme görülür.
  • Hindistan cevizi yağı; vücutta sedef, mantar, egzama gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Cilt üzerinde koruyucu kalkan olarak bakteri ve mikrop üremesine izin vermez.
  • Yemeklerden önce bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı alındığında iştahınız engellenecek, yemeniz azalacaktır.
  • Gebelik döneminde Hindistan cevizi yağı sayesinde hamilelik çatlaklarını ortadan kalkabilir.
  • Hindistan cevizi yağı troid bezinin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Hindistan cevizi yağı kalp ve damar hastalıklarında faydalıdır.
  • Reflü başlangıcında mideye iyi gelir.
  • Karaciğeri güçlendiren bir maddedir.
  • Kulak ağrısına sarımsak ve zeytinyağı kullanılırsa iyi gelir.
  • Mide ve bağırsakla ilgili birçok rahatsızlıkla Hindistan cevizi yağı faydalıdır.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nedir?

Hindistan cevizi yağının cilt üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Bunların başında yoğun nemlendirme özelliği gelir. Hindistan cevizi yağı cildin kaybettiği nemini yeniden kazanmasına olanak sağlar. Yalnızca vücuda değil hindistan cevizi yağının yüze faydaları da oldukça fazladır. Yüze hindistan cevizi yağı sürmek, cildin nemini arttırken leke oluşumunu önlemeye de yarar sağlayabilir. Her ne kadar doğal bir yağ olsa da rozalı, akneli, hassas ve alerjik cilt tipleri için olumsuz sonuçlar oluşturabileceğinden kullanmadan önce doktora danışmakta fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının sadece cilde değil saçlara da faydası vardır. Saçların sağlıklı uzaması için saç derisinin sağlıklı olması gerekir; bu noktada hindistan cevizi yağı devreye girer ve saç derisini besler. Neme doymuş saç derisiyle saçlar çok daha güçlü bir hale gelir. Hindistan cevizi yağı saçlar için aynı zamanda çok iyi bir bakım maskesi olabilir. Hindistan cevizi yağını saçların ucuna sürmek, kırık görünümünün azalmasına olanak sağlar. Yanı sıra hindistan cevizi yağı parlak yapısı nedeniyle saçlara da yumuşaklık ve parlaklık katar, mis gibi kokması da cabası.

Hindistan Cevizi Yağının Dişe Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının kullanımı yalnızca cilt ya da saç üzerinde değil dişlerimiz üzerinde de etkili sonuçlar doğurur. Dişlerin beyazlamasına katkı sağladığı gibi diş eti kanamalarının da önüne geçer. Diş iltihabını giderdiği düşünülen Hindistan cevizi yağı ile parlak ve güçlü gülüşler elde etmeniz mümkündür.
Kötü kokan bir nefes herkes için kabustur! Bunu önlemenin en etkili yollarından biri Hindistan cevizi yağını bakım rutinine eklemek olabilir. Hindistan cevizi yağı, yoğun aroması ile ağzımıza ferahlık katar ve kötü kokuya sebep olan bakterileri ortadan kaldırır.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağının pek çok kullanım amacı vardır. Bu faydalı yağ ile cildinize nem katabilir, saç derinizi güçlendirebilirsiniz. Sadece cilt ve saç için değil yemekler ve soğuk/sıcak içeceklerde de Hindistan cevizi yağından yararlanabilirsiniz.Tıpkı zeytinyağı kullanır gibi yemeklerinizde Hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı çok amaçlı doğal yağlardan biridir ve tek bir yerde değil pek çok alanda fayda sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağını yemeklerde de kullanmak mümkündür. Yukarıda kısaca değindiğimiz üzere arzu ederseniz zeytinyağı ile Hindistan cevizi yağını yer değiştirebilir ve her iki yağın da kendi içindeki özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yemeklerin yanı sıra soğuk ya da sıcak içeceklerde de Hindistan cevizi yağını deneyebilirsiniz. Özellikle kahvenin içine eklenen Hindistan cevizi yağının uzun süre tok tuttuğu bilinir. Her ne kadar doğal bir yağ olsa da birtakım alerjik reaksiyonlara da yol açabileceğinden, beslenme rutininize eklemeden önce olası bir sağlık sorununu önlemek adına doktora danışmanızda fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının yan etkilerinin olduğunu pek düşünmeyiz ancak aslında onun da yan etkileri mevcut ve bu etkiler zaman zaman tehlikeli hale gelebilmektedir. Bu nedenle onlar hakkında bilgi edinmek ve bu yan etkilerle karşılaşılması halinde önlem almak gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi yağının sağlık dolu olduğunu gösteriyorlar ve bu faydaların büyük kısmı içeriğindeki orta zincirli yağ asitlerinden geliyor. Bu yağ asitlerinin kolayca sindirilmeleri ve hemen yağ olarak depolanmamaları oldukça önemli özellikleridir. Ayrıca mikrop ve mantar karşıtı özelliklere de sahiplerdir.

Faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmekten tutun da böbrek fonksiyonlarına kadar çok sayıda farklı faktör yer alıyor ancak biraz da yan etkilerine göz atmamız gerekir.

Hindistan cevizi yağı piyasada sızma hindistan cevizi yağı ve ticari hindistan cevizi yağı olarak iki farklı tipte bulunuyor. Sızma hali en saf hali ve işlenmemiş olduğundan faydaları daha fazla ve neredeyse hiç yan etkisi yoktur. Ancak çoğumuzun kullandığı ticari versiyonu işlenmiş bir versiyon ve bu nedenle bazı yan etkileri vardır.

Hindistan Cevizi Yağı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

İshal

Bu yağ genelde oral olarak bakteri enfeksiyonlarına karşı alınır ancak bakterilerin bu şekilde yok edilmeleri kısa süreli yan etkilere sebep olabilir ve bunlardan bir tanesi de ishaldir. İshale bağlı başka belirtiler de ortaya çıkabilirler.

Bu belirtileri azaltmak için onu ilk olarak az miktarlarda tüketmelisiniz ve zaman içerisinde istenen düzeye çıkartmalısınız.

Sivilcelenme

Özellikle cildi çok yağlı olan bireylerde bu belirti ortaya çıkabilir. Hindistan cevizindeki laurik asit normalde sivilceye sebep olan bakterileri öldürür ancak bu durum cilt aşırı yağlı değilse oluşur. Aksi taktirde tam tersi olabilir.

Bu durumda hindistan cevizi yağını bir taşıyıcı yağ olarak kullanmalı ve içerisine cilde faydalı olan diğer öz yağları karıştırarak cildinize sürmelisiniz.

Yüksek Kolesterol Düzeyleri

Hindistan cevizi yağının kolesterol anlamında zeytinyağı gibi yağlar kadar sağlıklı olmayabileceği düşünülüyor. Her ne kadar iyi kolesterolü arttırsa da diğer sebze yağları yerine onu tercih etmeniz doğru olmayabilir.

Zira bazı araştırmalarda hindistan cevizi yağının toplam kolesterol düzeylerini arttırdığı ve buna kötü kolesterolün de dahil olduğu görülmektedir.

Hindistan cevizi yağı içerisinde doymuş yağlar diğer yağlara göre daha fazla bulunurlar ve doymuş yağların çok yüksek miktarları kötü kolesterolü arttırabilir ve bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir.

Alerjiler

Eğer ona karşı hassasiyetiniz varsa, hindistan cevizi yağı alerjiye sebep olabilir ve belirtileri arasında bulantılar, egzema, kusma, anaflaksi gibi belirtiler bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalar yerfıstığı alerjisi olan bireylerin hindistan cevizi yağına karşı alerjilerinin daha az olduğunu gösteriyorlar ancak yine de çocuğunuz bu alerjilerden birine sahipse önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Baş Ağrıları

Hindistan cevizi yağı ile detoks yapanlar baş ağrısı yaşayabilirler. Bu durum bilhassa mantarların orta zincirli yağ asitleri tarafından parçalanması sonucunda ortaya çıkar ve kandaki mantarlardan artakalan toksinler baş ağrısı yaratabilirler.

Hindistan Cevizi Yağı Kilo Verdirir mi?

Hindistan cevizi yağı zayıflatır mı sorusu, diyet yapanların en merak ettiği sorulardandır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki diyette “mucize gıda” diye bir şey yoktur. Eğer bir mucize arıyorsanız bunu ancak ve ancak sağlıklı beslenerek ve egzersizi günlük rutininize ekleyerek başarabilirsiniz. Hindistan cevizi için tek başına kilo verdirir demek yanlıştır; Hindistan cevizi yağı sadece kilo verme sürecinizde size destek olan gıdalardan biridir. 

Peki Hindistan cevizi yağıyla nasıl kilo verilir? Bunun birkaç yöntemi var ancak en bilinenlerinden biri paylaşalım. Türk kahvesinin içine az miktar ekleyeceğiniz Hindistan cevizi yağı ile metabolizmanızı canlandırabilirsiniz. Ayrıca Türk kahvesi ile bir araya gelen Hindistan cevizi yağının uzun süre tokluk sağladığı da bilinir.

Her ne kadar organik bir yağ olsa da olası sakıncaları da söz konusu olabilir. Hindistan cevizi yağının zararlarıyla karşılaşmamak için beslenme rutininize eklemeden önce bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Doğru Olduğunu Sandığımız Yanlışlar

  • Hakkındaki iddialar sadece kilo verme ve kolesterol üzerinde ilerlememektedir. İngiliz Beslenme Birliği'nin açıklamalarına göre, Hindistan cevizinin iddia edilen sağlıklı faydalarıyla ilgili yeterli delil veya çalışma mevcut değildir. Örneğin, iddialara göre Alzheimer hastalığı ve beyin fonksiyonlarına iyi geldiği yönündeki iddialar tamamen teoriden ibaret, zira kanıtlanmış herhangi bir etki bulunmamıştır.
  • Bir başka teori ise Hindistan cevizi yağının iyi bir antioksidan kaynağı olduğudur. Bu yanlış değil ancak yine de sebze ve meyveler kadar ciddi bir oranda değildir. Hatta, diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında cılız bir E vitamini kaynağıdır. Ayrıca gerekli yağ asitleri açısından da ciddi anlamda fakir, bu da kendisini diğer yağ kaynaklarından bile daha geriye atmaktadır.
  • Bağırsaklar için iyi olduğu konusunda da bilinen bir kanıt bulunmamaktadır. Süper gıdaların sorunu da bu, bir yiyeceği süper gıda olarak etiketlemek sağlıklı beslenmeseler bile insanları sağlıklı beslendikleri konusunda kandırmaktadır. Neticede, koca bir parça dana eti ve yanında patates kızartması yedikten hemen sonra bir avuç goji üzümü yemek, sizi sağlıklı beslenen biri yapmaz.
  • Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınırlar ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak uzmanlar bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızlarının problem olabileceğini düşünüyorlar. Bu durum karaciğeri baskı altında bırakabilir ve uzun vadede bu organa zarar bile verebilir. Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerinden uzak durmalısınız.

Sonuç olarak trans yağların zararlarının görülmesiyle, yemek firmaları hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi tropikal yağlara yönelmeye başladı. Bu yağlar özellikleri bakımından trans yağlara benzer ve raf ömürleri uzundur. İşlenmiş gıdalara da lezzet katarlar. Bu nedenle yemek sektörü bize bu yağların sağlıklı olduğunu söyler ve bizi buna inandırmaya çalışır.

Fakat SİZ kanmayın!

Bitki bazlı olsun veya olmasın her iki yağ da doymuş yağ içerir ve özellikle hindistan cevizi yağında daha fazla doymuş yağ bulunur. Örneğin tereyağında bu oran yüzde 63, bir hamburgerde yüzde 38 iken, hindistan cevizi yağında bu oran yüzde 87'i bulur.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 29 Mayıs 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma

Ceviz yağı nedir, ne işe yarar? Ceviz yağının cilde, saça ve sivilceye faydaları neler?

Bir kuruyemiş olarak tüketilen ceviz aynı zamanda yağ olarak da kullanılır. Antioksidan deposu olan ceviz yağı alternatif tıp alanında kullanıldığı gibi yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Doymamış yağ asitleri de içeren ceviz yağının faydaları ise merak konusudur. Ceviz yağı faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi her gün televizyonlardan takip ettiğimiz uzmanlar tarafından da sık sık ifade edilir. İşte ceviz yağı hakkında bilinmesi gereken her şey.

Ceviz Yağı Faydaları

Doğal besinlerden elde edilen yağlar kişiler tarafından sıklıkla araştırılmakta ve ihtiyaca göre kullanılmaktadır. Ceviz yağını kullanarak sağlık sorunlarına çözüm bulmak isteyenler ceviz yağı ne işe yarar? sorusunun cevaplarını araştırmaktadır. İşte ceviz yağı faydaları:

  • Sedef hastalığının tedavisinde ceviz yağı kullanımı tercih edilebilir.
  • İnce çizgi ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
  • Kilo vermek isteyenler tarafından uzman önerisi ile kullanılabilir.
  • Zihinsel fonksiyonların daha iyi çalışmasını destekler.
  • Bağışıklık dostudur. Bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde faydalıdır.
  • Romatizmal hastalıkların iyileşmesinde yardımcı olur.
  • Adet kanamalarında düzensizlik olan kadınlar tarafından kullanılabilir.
  • Antioksidan zengini bir doğal yağ olduğu için hücre yenilenmesine yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını düzene sokar.
  • Egzama oluşumunu engeller, var olan egzamanın iyileşmesini sağlar.
  • Mantarların iyileşme sürecini destekler.
  • Lif oranı yüksek olduğu için sindirim sistemine iyi gelir.
  • Hormanal dengeyi korur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Saçta oluşan kepeğin yok olmasını sağlar.
  • Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını destekler.
  • Saç dökülmesine iyi gelir.
  • Uykusuzluk problemlerine iyi gelir.
  • Göz altında yorgunluktan kaynaklanan mor halkaların geçmesine yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

Ceviz Yağı Kullanımı

Ceviz yağı nasıl kullanılır? sorusu da kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Ceviz yağı iki şekilde tüketilebilir. Hem ağız yolu ile alınır hem de direkt olarak cilde sürülebilir.

Yemekler ya da salatalarda ceviz yağı kullanılabilir. Masaj olarak kullanıldığında ise alternatif tıp alanında etkili olur. Özellikle Asya ülkelerinde yapılan masajlarda ceviz yağı sıkça kullanılır.

Ceviz Yağının Saç İçin Faydaları

Ceviz yağı saç sağlığı için gaydalı bir doğal yağdır. Ceviz yağının içeriğinde bulunan omega-3 yağlar ve potasyum saç köklerini besleyerek, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Bu da saçın daha sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar.

Ceviz Yağının Cilt İçin Faydaları

Ceviz yağının içeriğinde pek çok vitamin ve mineral bulunur. Bunlar cilt sağlığı için faydalı bileşenlerdir. Bu bileşenler sayesinde ceviz yağı cildi onarırken hücreleri yenilen ve yaşlanmayı geciktirir.

Ceviz Yağı Sivilceye İyi Gelir Mi?

Ceviz yağı sivilce problemi olan kişiler tarafından kullanılabilir. İçeriğindeki bileşenler bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Bu da sivilcelerin daha hızlı kurumasına ve leke görünümünün azalmasını sağlar.

Ceviz Yağı Zararları

Ceviz yağının sağlık üzerinde bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak kalori oranı yüksek bir doğal yağdır. Bu yüzden aşırı bir tüketim yapılırsa kilo alımına yol açabilir. Ceviz yağı tüketiminde günde bir yemek kaşığını aşmamaya dikkat edilmelidir. Yemeklerde kullanımında da aşırıdan kaçınılmalıdır.

Hindistan cevizi yağı gerçekten ‘saf zehir’ mi?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Son yıllarda Hindistan cevizi yağının faydaları ön plandaydı ve bizler de menümüzde bu yeni keşfettiğimiz yağa yer vermeye başladık. Ancak geçenlerde Harvard’lı bir profesörün “Hindistan cevizi yağı saf zehirdir” açıklamasıyla akıllar karıştı. Peki, Hindistan cevizi yağı söylendiği kadar zararlı mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Adanç, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Haberin Devamı

Bir beslenme uzmanı olarak hiçbir besini tek başına mucize veya zehir olarak değerlendirmemeye çalışıyorum. Bu sebeple sizlere Hindistan cevizi yağının hem faydaları hem de zararları hakkında ayrıntılı bilgi vereceğim. Önce olumludan taraflarından başlayalım.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ FAYDALARI

  • Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)’nin en önemli kaynaklarından birisidir. Bu yağ asitleri metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir çünkü miristik ve laurik asit gibi doymuş yağlar karaciğerde işlenerek enerjiye dönüşümü sağlar. Yağ hücresi olarak nadiren depolanan Hindistan cevizi yağı, et ve peynirdeki yağ asitlerine benzemezler. Bu asitler yağa dönüşemediği için aşırı miktarda tüketilmediğinde metabolizmayı hızlandırarak, kilo verme sürecine olumlu katkıda bulunur.
  • Antifungal ve antibakteriyel özelliği olan Hindistan cevizi yağı ağızdaki zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
  • Emziren anneler için çok önemlidir çünkü annenin emzirme sürecinde tükettiği besinler sütünü birincil dereceden etkiler. Özellikle annenin tükettiği yağların asitleri süte geçer. Bu nedenle yağ asitleri yönünden zengin olan Hindistan cevizi yağı, bebeğin büyüme ve gelişmesine olumlu katkıda bulunur.
  • Laurik asit içeren Hindistan cevizi yağı bu sağlıklı yağlar yoluyla mide rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
  • Yapılan çalışmalar sonucunda Hindistan cevizi yağının HDL (iyi huylu kolesterol)‘i yükselttiği gözlemlenmiştir.
  • İyi bir antioksidan kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Ayrıca;

Kan basıncının dengeli olmasına yardımcı olur,
Yağ oluşumunu yavaşlatır,
Kontrollü tüketildiğinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur,
Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur,
İştah kontrolüne yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı gerçekten ‘saf zehir’ mi

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ ZARARLARI

  • Hindistan cevizinin fazla tüketimi, bağırsaktaki zararlı bakterileri öldürdüğü için ishale sebep olabilir.
  • Özellikle cildi normalden daha yağlı olan kişilerde sivilcelenmeye sebep olabilir. Aslında içerisinde bulunan laurik asit, sivilceye sebep olan bakterileri öldürme özelliğine sahiptir ancak bu durum cilt aşırı yağlıysa tersi durum oluşabilir.
  • Hindistan cevizi yağı, bitkisel kökenli olmasına rağmen hayvansal kaynaklı yağlar gibi doymuş yağ içerir. Bu nedenle tüketim miktarı ve sıklığı kontrol altına alınmalıdır. Fazla tüketim sonucu kolesterolü yükseltir ve kalp damar hastalıkları riskini artırır. Özellikle yapılan son çalışmalarda Hindistan cevizi yağının hem iyi hem de kötü huylu kolesterolü yükselttiği gözlemlenmiştir.
  • Früktoz emilimi konusunda sıkıntı yaşayan bireylerde bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hindistan cevizinin kendisinde früktoz bulunmaz ancak Hindistan cevizi yağı bulunan besinlerde yüksek miktarda früktoz kullanılabilir. Bu nedenle etiket okumayı ihmal etmeyin.
  • Özellikle alerjik bünyeye sahip olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Alerji belirtileri; bulantı, kusma, egzama, ishal, anaflaksi olabilir.
  • Hipotiroid olan çocuklarda, tiroit bezinin yanlış çalışmasına sebep olabilir. Bu nedenle doktora danışarak tüketimine karar verilmelidir. Tüketim miktarı ve kandaki tiroit antikorları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Yukarıda da belirttiğim gibi doymuş yağ oranı yüksek olan Hindistan cevizi yağı kalbe zarar verebilir. Çünkü içerisinde bulunan doymamış yağ miktarı doymuş yağın zararlı etkisini azaltacak kadar fazla değildir.
  • Hindistan cevizi ile detoks yapanların baş ağrısı yaşayabileceği üzerinde durulmaktadır. Çünkü içerisindeki orta zincirli yağ asitleri, vücuttaki mantarları parçalar ve toksinler oluşur. Bu toksinler baş ağrısına sebep olabilir.
  • Hindistan cevizi yağının ‘candida’ tedavisinde etkili olduğu düşünülse de, candida mantarlarının öldürülmesi kandaki toksin düzeyinin artmasına da sebep olabilir.
  • En önemli detaylardan birisi Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri karaciğere taşınır ve burada enerjiye çevrilirler. Ancak bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızları problem yaratabilir. Bu durum karaciğeri baskı altına alabilir ve uzun dönemde bu organa zarar bile verebilir. Dolayısıyla karaciğer hastalığınız veya şekeriniz varsa orta zincirli yağ asitlerini tüketirken dikkatli davranmalısınız.

Hindistan cevizi yağı gerçekten ‘saf zehir’ mi

Haberin Devamı

SATIN ALIRKEN DİKKAT!

Hindistan cevizi yağı piyasada zeytinyağı gibi sızma ve ticari olarak iki ayrı şekilde bulunur. Öncelikle satın alırken işlenmemiş yani soğuk sıkım olanını kullanmak gerekir. Ancak yine de tüketim miktarı çok önemlidir. Gereğinden fazla tüketimde zararları ön plana çıkar.

Sonuç olarak her besin için söylediğim gibi Hindistan cevizi yağı konusunda da uygun dozda ilaç, kontrolsüz tüketimde zehir olabilir diyebilirim.

#Hindistan Cevizi Yağı#Saf Zehir#Doymuş Yağ

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır