ehliyet alma yaş sınırı / Ehliyet yaş sınırı kaç oldu? Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ehliyet Alma Yaş Sınırı

ehliyet alma yaş sınırı

Ehliyet veya diğer adı ile sürücü belgesi, trafikte motorlu ve motorsuz araçları kullanabilmek için gerekli olan resmi bir belgedir. M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F olmak üzere 16 sürücü belgesi sınıfı bulunmaktadır. Her aracı kullanmak için gerekli olan ehliyet sınıfı farklıdır. Her sınıf için ise belirli bir yaş şartı getirilmiştir. Peki yeni yasaya göre hangi ehliyet kaç yaşında alınır?

Ehliyet almak için kaç yaşında olmak gerekir?

Ehliyet alabilmek için ilk şart yaş şartıdır. Yaş şartını doldurmayan kişiler ehliyet alabilmek için müracaatlarını gerçekleştiremezler. Aşağıdaki tabloda hangi ehliyet sınıfı için kaç yaşında olmak gerektiğini belirttik.

TÜM EHLİYET SINIFLARI
SINIFIKULLANDIĞI ARAÇLARYAŞ
MMotorlu Bisiklet (MOPED) ( Tekerlekli)16
A1 CC'ye Kadar Motosiklet ( Tekerlekli )16
A235 KW'ye Kadar Motosiklet ( Tekerlekli )18
A35 KW Üzeri Motosiklet ( Tekerlekli )20
B1Motosiklet ( 4 Tekerlekli )16
BOtomobil ve Kamyonet18
BEOtomobil ve Kamyonet ( Römorklu )18
C1 KG'ye Kadar Kamyon ve Çekici18
C1E KG'ye Kadar Kamyon ve Çekici ( Römorklu )18
CKamyon ve Çekici21
CEKamyon ve Çekici ( Römorklu )21
D116 + 1 Kişilik Minibüs21
D1E16 + 1 Kişilik Minibüs ( Römorklu )21
DOtobüs24
DEOtobüs ( Römorklu )24
FTraktör18
Gİş Makinesi18

Ehliyet alma yaşı nasıl hesaplanır derseniz oldukça basittir. Örneğin yukarıdaki tabloya göre otomobil kullanabilmek için gerekli olan B ehliyetini alabilmek için 18 yaşını doldurmanız gerekmektedir. yılı itibariyle doğumlu bir kişi B ehliyetini alabilmek için başvuru yapabilmektedir.

Ehliyet yaşı üst sınırı var mı?

Ehliyet alabilmek için doldurmanız gereken minimum yaş sınırı yukarıdaki tabloda verilmiştir. Son dönemde bir de üst sınır belirlenmesi üzerine tartışmalar gerçekleştirilmektedir. Ancak henüz ehliyet alabilmek için bir üst sınır konulmamıştır. Burada 70 yaşında, 76 yaşında veya yaşında kim olursa olsun sağlık şartlarını sağladığı müddetçe ehliyet alabilmektedir. Ehliyet alabilmek için bir üst yaş limiti yoktur. Sağlık şartını sağlıyorsanız yukarıdaki yaştan büyük olmak koşulu ile ehliyet almanızda bir engel bulunmamaktadır.

Ehliyet alma yaşı hesabı sonucunda ehliyet almanızda bir engel bulunmuyorsa ehliyet nasıl alınır sayfamızda anlattığımız üzere öncelikle bir sürücü kursuna yazılmalı ve daha sonra da ehliyet sınavı ile direksiyon sınavı aşamalarını tamamlamalısınız. Tüm bu işlemlerin ardından yeni çipli ehliyetinizi çıkartabilirsiniz.

18 Yaşını Doldurmadan Ehliyet Almanın Yolu Var Mı? Öğrenmek İçin Tıklayın!

Ehliyet almak için kaç doğumlu olmak gerekir ve ehliyet kaç yaşında alınır detaylı olarak anlattık. Buna rağmen ehliyet yaş hesaplama konusunda sorun yaşıyorsanız hangi ehliyet sınıfını almak istediğinizi ve doğum tarihini aşağıdaki yorum bölümümüze yazarsanız, ehliyet almak için yaşınızın yetip yetmediğini sizler için monash.pw olarak hesaplayabiliriz.

Ara&#; kullanmak i&#;in bir &#;st yaş sınırı olmalı mı? Ehliyet almak i&#;in &#;st yaş sınırı

ABD Ulaştırma Bakanlığı'nın yılında açıkladığı verilere göre, ülkedeki 75 yaş ve üstü sürücülerin sayısı 17 milyondan fazlaydı. Günümüzde bu sayı daha da artmış durumda.

Washington Post gazetesine konuşan uzmanlara göre, bu illa kötü bir şey olmak zorunda değil. Zira birçok ileri yaştaki sürücü, araç kullanma becerilerini yaş almalarına karşın koruyor. Öte yandan otomobil üreticileri araçları daha güvenli hale getirecek ekipmanlar ile donatıyor ve yollar da daha fazla güvenlik sağlayacak şekilde tasarlanıyor.

Yine de ileri yaştaki insanların araç kullanması önemli bir tartışma konusu. Bu tartışmanın arkasında ise birden fazla sebep yatıyor.

"BU ÇOĞU YERDE GENELLİKLE TEST EDİLMİYOR"

Yaşlanma genellikle katarakt, maküler dejenerasyon ve periferik görme kaybı gibi görme bozukluklarına neden oluyor. Ancak iş güvenli sürüşün önündeki tek engel görme bozuklukları değil. Yaşı ilerleyen bireylerde birçok başka fiziksel ve bilişsel problemle de karşılaşılabiliyor.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi'nin klinik sözcüsü ve bir göz doktoru olan Michelle Andreoli, “Beni asıl endişelendiren şey görme sorunu değil… Otoyollarda araç kullanan insanların bilişsel işlevine gerçekten önem verilmeli. Bu çoğu yerde genellikle test edilmiyor” diyor.

Bilişsel beceriler, görsel algı ve işleme ile aynı anda birden fazla görevi yerine getirme ve dikkat etme yeteneğinin bir karışımı olarak tanımlanıyor. Kendisine yeşil ışık yanan bir sürücü, kaldırımdan yola inen bir yayadan kaçmak için yeterince hızlı tepki verememesi veya bir reklam panosu tarafından dikkati dağılan birinin yoldaki şeridini kaybetmesi buna örnek olabilir.

‘ALGI VE DİKKAT KONTROLÜNE YÖNELİK TEST YAPILMIYOR’

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Nöroloji Uzmanı Dr. Nasih Yılmaz da bu yorumu destekliyor ve “Ehliyet başvurularında yapılan genel muayenelerde Alzheimer ve bilişsel sorunlar ne yazık ki gözden kaçırılıyor. Muayeneler çoğunlukla hastanın kas gücü ve fiziksel kondisyonu ile alakalı. Algı ve dikkat kontrolüne yönelik bir test veya muayene ne yazık ki yok. Bu önemli bir açık” ifadelerini kullanıyor.
Bu sebeple özellikle 65 yaş üstü bireylerin ehliyet başvurularında algı, dikkat ve hafıza testleri uygulanması gerektiğini düşündüğünü belirten Yılmaz, “65 yaş üstü ehliyet sahipleri de yılda bir kez bu kontrollere tabi tutulmalı. Bu söylediklerim yapılırsa sürüş güvenliği için önemli bir adım atılmış olur” diyor.

EHLİYET ALMAK İÇİN BİR ÜST YAŞ SINIRI OLMALI MI?

Nasih Yılmaz, konuya açıklık getirmek için rakamlardan yardım almak gerektiğinden bahsediyor ve şu bilgileri veriyor:

yılında yapılan ABD orjinli bir bilimsel çalışmaya göre; yaş arasında Alzheimer görülme sıklığı yüzde 3 civarında. yaş arası bu oran yüzde 17’lere yaklaşırken, 85 yaş üzerinde yüzde 34’e yükseliyor. 90 yaş üzerinde ise daha da dramatikleşerek yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.
Okuryazarlık düzeyinin düşüklüğü ve kalitesiz besinler nedeniyle ülkemizde bu oranların mevcut çalışmadan bir tık daha yukarıda olduğunu tahmin ediyoruz.

Dikkatin, değerlendirmenin ve algının fazlasıyla etkilendiği Alzheimer hastalığı, özellikle 85 yaş üzeri grupta dramatik oranda gözlemleniyor.

 Bu durumda ‘Ehliyet almak için bir üst yaş sınırı olmalı mı?’ sorusu kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor. Rakamlar da buna sınırlama getirmenin doğru olacağını ortaya koyuyor.

OTOMOBİLLER VE YOLLAR GÜVENLİ HALE GETİRİLİYOR

Elbette bu sorunların hepsinin çözümü yok. Ancak bazı sorunlar daha iyi yol mühendisliği ile dengeleniyor. Çeşitli araştırmalara göre özellikle daha yaşlı şoförler başta olmak üzere tüm sürücüler için sürüşü daha güvenli hale getirmek adına otomobillere ilave donanımlar ekleniyor.
Daha güvenli sürüşe katkıda bulunan faktörler arasında daha büyük, daha parlak ve okunması daha kolay harflerle geliştirilmiş yol işaretleri, daha fazla sola dönüş sinyali, araçların ön konsollarında daha büyük, görülmesi daha kolay sayılar ve yedek kameralar yer alıyor.

'BUGÜNÜN YAŞLI SÜRÜCÜLERİ DAHA GÜVENLİ KULLANIYOR'

Yaşlanma, bir noktaya kadar sürücülerin trafikteki performanslarında kötüleşmeye yol açmıyor. ABD'de faaliyet gösteren AAA Trafik Güvenliği Vakfı'na göre, 60’lı yaşlar sürücülerin güvenlik önlemlerini en fazla benimsediği dönem. Ancak bu yaş grubunun üzerinde, yaralanma ve ölüm içeren kazaların oranı artıyor yaş ve üstü sürücüler için ölümcül kaza oranı, otomobil üreticilerinin sürücüleri güvende tutmaya yardımcı olabilecek ekipmanları araştırmaya ve araçlara yerleştirmeye başladığı 'de zirveye ulaştı.

Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Jessica Cicchino, özellikle otomobillerin ve karayollarının tasarımlarındaki değişiklikler sayesinde ‘birden fazla cephede başarı elde edildiğini’ söylüyor. Cicchino, “Bugünün yaşlı sürücüleri dünküler ile aynı değil. Önceki on yıllara göre daha sağlıklılar ve daha güvenli araçlar kullanıyorlar” diyor.

Otomobillerde hayata geçirilen yenilikler arasında sürücü şeritten çıktığında sesle alarm veren sistemler, olası bir çarpışma algılandığında aracı durduran veya yavaşlatan otomatik fren sistemleri ve sürücülerin karanlıkta yayaları tespit etmesine yardımcı olan gece görüş sistemleri gibi güvenlik önlemleri yer alıyor.

‘65 YAŞ VE ÜSTÜNÜN CİDDİ KONTROLLERDEN GEÇMESİ GEREKİYOR’

“İnsanların yaşlandıkça reflekslerinin azaldığını hepimiz biliyoruz. Tabii bu durum insandan insana da değişebiliyor. Sadece 65 yaşındakilerde değil bazen daha genç insanlarda da algılama noktasında birtakım sıkıntılar olabiliyor. Biz eğitimlerimizde her insanın tepki süresinin farklı olduğunu açık bir şekilde görüyoruz” diyen İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ethem Genim yapılacak en iyi şeyin belirli sürelerde ciddi kontrollerden geçmek olduğunun altını çiziyor.

Genim, “Trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu insanların algı ve reaksiyon sürelerinin çok düşük olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla 65 yaşındaki bazı kişilerin belirli sürelerle ciddi bir kontrolden geçmesi lazım” diyor ve şunları söylüyor:

‘85’İNE GELİNCE BIRAKMALI’

“Herkesin durumu farklıdır ama 85 yaşına gelinmişse de bence artık araba kullanmayı bırakmak gerekiyor. Nasıl sürücü belgesi belirli yaşlardan sonra veriliyorsa bu belgenin belirli yaşlardan sonra da geri alınması lazım.

Ehliyet yenileme sürecinde alınan sağlık raporlarının da ben pek etkili olduğunu düşünmüyorum. Artık başta fiziksel olmak üzere belki de simülasyon yardımlarıyla bu işi daha titiz bir şekilde yürütmek gerekiyor.”
Uzmanlar, sürücülerden ehliyet yenileme dönemlerden rapor istenmesinin işe yarayabileceğini söylüyor. Bir araştırmaya göre, ehliyetlerin yenilenmesi zorunluluğu 85 yaş ve üstü sürücülerin dahil olduğu ölümcül kazalarda yüzde 31’lik azalma sağladı. Görme testleri de bu sürücülerin karıştığı ölümcül kazalarda benzer bir düşüşe neden oldu.

‘BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK’

‘’Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor. Sadece bazı özel işler içim yaş sınırı söz konusu” diyen Avukat Hadi Dündar, şu bilgileri veriyor:

Servis şoförlüğü için 26 yaş ile 66 yaş aralığında olunması gerekiyor. Servis şoförleri, psikoteknik raporu ve eğitimi aldıktan sonra işe başlıyor.

 SRC belgeli ticari araç şoförü olmak isteyenler için de yılında yaş sınırı 69 olarak belirlendi.

EĞER KAZAYA KARIŞAN YAŞLI İSE

Konunun hukuksal boyutundan da bahseden Dündar, “Her ne kadar hukukumuzda ehliyet için belli bir yaş sınırı bulunmasa da araç sürücüsü bir olaya karıştığında olayda kusur oranının ortaya çıkması için uzman bilirkişiler görevlendiriliyor ve keşif yapılarak bir rapor hazırlanıyor. O rapor neticesinde de kusur durumları ortaya çıkıyor” diyor ve ekliyor:

“Eğer kazaya karışan yaşlı ise; hastane geçmişi, ilaç geçmişi ve fiziki durumu göz önüne alınarak hastaneye sevki yapılabiliyor ve rapor talep edilebiliyor. Tabii bu raporların talep edilmesi kazanın suç konusu oluşturabilecek mahiyette olmasını gerektiriyor.

Eğer ceza gerektirmeyen bir kaza ise yani maddi hasarlı bir kaza ise o zaman sadece Trafik Kanunu ve Karayolları Kanunu işliyor, hangi araç hatalı ise ona göre kusur belirleniyor. O zaman da refleks ya da algı dinamiğinden bahsedilemiyor.”


Ehliyet Sınıfları Rehberi

Ehliyet, belirli bir aracın şoförünün, sürüş yetkisinin ve yeterli bilgisinin olduğunu gösteren kart olarak tanımlanıyor. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Ehliyet türleri kullanılacak olan taşıtın özelliklerine göre belirleniyor.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor. M, A1 ve A2 tipi ehliyetlerin kullanabileceği araçları ise aşağıda sizler için listeledik.

A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.

A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.

B Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.

B1 Ehliyet Nedir?

Çok sayıda kişi, B1 ehliyet nedir sorusuna cevap arıyor. B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Birçok kişi B1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap arıyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

B, B1 Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır konusu sürücüler arasında yaygın olarak merak edilen konular arasında yer alıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla kg olması şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor.

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir?

Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.

F Sınıfı Ehliyet Nedir?

F ehliyet nedir konusu, sıklıkla araştırılan konulardan biri oluyor. M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor.

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.

G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor.

En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya m ehliyet hangi araçları kullanır sorularının ortak cevabı bu şekilde cevaplanabiliyor.

M Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Burada yer almayan ikinci ehliyet ise stajyer ehliyet olarak geçiyor. Yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle stajyer ehliyet nedir sorusu sıkça merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu ehliyet tipi, stajyer bireylere veriliyor. Son zamanlarda kullanım kolaylığı açısından oldukça popüler olan elektrikli motorlar ise ehliyet gerektirmeyen araçlar içinde yer alıyor.

Hangi ehliyet tipine sahip olursan ol, kullandığın aracın zorunlu trafik sigortası olmasına dikkat etmelisin. Bu konuda Allianz araç sigortaları bölümünden bilgi alabilir, dilersen uzmanlarla görüşerek ehliyet sınıfının tabî olduğu aracın için kolaylıkla sigorta yaptırabilirsin.

EHLİYET YAŞI HESAPLAMA

Sürücü adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri, ehliyet yaş hesaplama nasıl yapıldığıdır. Bu noktada  ehliyet sınavının son başvuru tarihine göre hangi sınıfa başvuru yapacaksanız o sınıf için geçerli yaş koşulunu sağlamanız zorunludur.  Altta yer alan hesaplama aracı ile her yaş için ve her ehliyet sınıfı için ayrıntılı hesaplama yapabilirsiniz. Yazının devamında ise diğer çok önemli detaylar verilecektir. 

Not: Ehliyet yaşı hesaplaması için doğrum tarihinizi alttaki alana gün/ay/yıl olarak giriniz.

Bunları da mutlaka okuyunuz:

Sürücü kursu fiyatları ne kadar? Tüm maliyetler.

Elektronik ehliyet sınavı nedir?

B sınıfı ehliyet nasıl alınır? Maliyeti ne kadar?

Motor ehliyeti nasıl alınır? Maliyeti ne kadar?

EHLİYET ALABİLMEK İÇİN KAÇ DOĞUMLU OLMAK GEREKİR?

M, A1 VE B1 EHLİYET SINIFLARI

Yaş sınırı 16’dır.

 yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

A2, B, BE, C1, C1E, F VE G EHLİYET SINIFI

Yaş sınırı 18’dir.

 yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

A EHLİYET SINIFI

Yaş sınırı 20’dir.

 yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

C, CE, D1 VE D1E EHLİYET SINIFLARI

Yaş sınırı 21’dir.

 yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

D VE DE EHLİYET SINIFLARI

Yaş sınırı 24’dür.

 yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

yılı başvuruları için  doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak.

Özetle en yaygın ehliyet türleri sırasıyla:

M:Motorlu bisiklettir.

A1,A2 ve A Motorsiklettir. Silindir hacmi, Gücü, Ağırlığına göre sınıflar farklıdır.

B1 Atv olarak bilinen taşıtları kullanır.

B ise klasik sınıftır. Otomobil ve kamyonet kullanır.

D1: Minibüs kullanacaklara verilecek ehliyet sınıfını ifade eder. yılından itibaren kayıt olanlar direk bu sınıfa başvuru yapamaz.

C1,C Kamyon kullanacaklara verilir.(Yüklerine göre)

D sınıfı otobüs kullanacaklara verilir.

CE tır kullanacakların alması gereken sınıftır.

F traktör ehliyetidir.

G sınıfı iş makinası ehliyetidir.

EHLİYET YAŞ SINIRLARI

a. “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.

b. “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. “A” sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.

ç. “C”, “CE”,“D1” ve “D1E” sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.

d. “D”, “DE” sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.

ARAÇ TÜRÜNE GÖRE YAŞ SINIRLARI

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle sürücü belgeleri çeşitlendi ve yaş sınırları değişti. Alta ki tablodan ehliyet yaş sınırlarını görebilirsiniz. Tabloya bakarak hangi ehliyet belgesinin kaç yaşında alındığını ve ehliyet belgelerinin hangi araçları sürebildiğini görebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır