ege üni hazırlık sınavı / Ege Üniversitesi Hayatboyu Öğrenme Programı

Ege Üni Hazırlık Sınavı

ege üni hazırlık sınavı

Yönetmelikler

Ege Üniversitesinde; her eğitim-öğretim yılı Üniversite Senatosunun belirleyeceği tarihte başlar. Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Bir yarıyıl (yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları ile kayıt yenilemenin yapıldığı eğitim-öğretimin ilk beş iş günü hariç) 14 hafta (en az 70 eğitim-öğretim günü) dır. Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak staj ve yaz okulu açılabilir. Bunların süresi ve şekli ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.

Bir eğitim-öğretim programında ders ve uygulamaların toplam saati, haftada 15 krediden az olamaz. Ders geçme sistemi uygulayan fakülte ve dört yıllık yüksek okullarda bir programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken derslerin toplam kredisi 160'ı aşamaz. Ancak öğrenci isterse bu sınırın üzerinde ders alabilir. Türk Dili, Yabancı Dil ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri yukarıda belirtilen toplam kredinin dışında tutulur. Proje, atölye, seminer, bitirme tezi ve benzeri çalışmaların kredileri ilgili öğretim programında belirtilir. Ders, seminer, ayrı ders niteliğindeki laboratuar/uygulama, proje ve bitirme tezinin bir yarıyıl süre ile haftada her ders saati bir kredidir. Derse bağlı uygulama, laboratuar, proje ve atölye çalışmalarının haftada her ders saati ise yarım kredidir.

Öğrenciler, her yarıyılda Bakanlar Kurulu'nca tespit edilmiş esaslara göre katkı paylarını ödemek zorundadırlar. Katkı payını yatırmayan öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış sayılmaz.

Yabancı dil hazırlık sınıfına kabul edilen öğrencilerin yabancı dil yeterlikleri, eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak yeterlik sınavı ile belirlenir. Yeterlik sınavında başarı notu mutlak değerlendirme yöntemine göre100 tam not üzerinden 70'tir. Yabancı dil yeterlik sınavına ek olarak eşdeğerliği ve başarı notu Yabancı Diller Bölümünce belirlenecek ölçütlere uygun ulusal veya uluslararası yabancı dil sınav sonuç belgesi bulunanlar, bağlı oldukları programların güz veya bahar yarıyılına kayıt yaptırırlar. Yabancı dil yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmek ve başarmak zorundadırlar.

Öğrenciler, eğitim-öğretimin başladığı ilk beş iş günü, öğrenci katkı payını yatırmak ve kayıt yenilemek zorundadır. Belirtilen sürede kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda veya yılda derslere ve sınavlara giremezler

Sınavlar; ara sınavlar, yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme ve mazeret sınavlarından 
oluşur. Bir yarıyılı kapsayan dersin sınavı o yarıyılın, iki yarıyılı kapsayan dersin sınavı ikinci yarıyılın sonunda yapılır. Bu durumda dönem sonu ders notu öğrencinin dönem içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir.

Ara sınavlar, ilgili ders, uygulama ve laboratuar çalışmalarının etkililiğini ve verimliliğini arttırmak amacıyla her yarıyılda en az bir defa yapılan sınavlardır. Ayrı ders niteliğindeki proje, bitirme ödevi, laboratuar, atölye ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Bir dersin ara sınavına katılmayanlar, girmedikleri sınavdan sıfır not almış sayılırlar

Yarıyıl / Yıl Sonu Sınavları; yarıyıl/yıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılan sınavlardır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not iptal edilir.

Ege Üniversitesinde Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık Fakülteleri, Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, Hemşirelik, Ödemiş Sağlık, İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulları ile iki yıllık Meslek Yüksekokullarında ve ortak zorunlu derslerde bütünleme sınavı yapılır. Diğer eğitim-öğretim programlarında bütünleme sınavları yapılmaz.

Bir dersin veya ders gruplarının sınavına girebilmek için; derse kaydolmak, teorik derslerin %70'ine katılmak, uygulamalı veya uygulamadan oluşan derslerde uygulamaların % 80' ine katılmak ve başarılı olmak şartı aranmaktadır. Yabancı dil hazırlık ve destek sınıflarının veya yaz okulunun derslerine en az % 80 devam etmek zorunludur. Devam alamayan öğrenciler devamsız (başarısız) sayılırlar.

Ege Üniversitesinde sınavların değerlendirilmesinde Fakülte, Yüksekokul, Konservatuar ve Meslek Yüksekokulu ilgili kurullarının kararına göre 100 üzerinden alınan not esasına dayanan "mutlak değerlendirme yöntemi" veya "bağıl değerlendirme yöntemi"nden birisi kullanılır.

Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden almış olduğu notların ortalamasının % 40'ının yarıyıl/yıl sonu veya varsa bütünleme sınav notunun % 60'ına ilavesi ile elde edilen nottur. Bir yarıyıl süren derslerde tek ara sınav uygulayan fakülte ve yüksekokullarda bir dersin başarı notu, ilgili fakülte ve yüksekokul kurulu kararı ile, o dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden almış olduğu notların ortalamasının % 30'unun, yarıyıl sonu sınav notunun % 70'ine ilavesi ile elde edilen nottur. Bir yarıyıl devam eden derslerde en az iki, iki yarıyıl devam eden derslerde ise en az dört ara sınav yapılması ve her ara sınavda 100 üzerinden 60'tan aşağı not almamak şartıyla ara sınav not ortalaması 100 üzerinden 80 veya daha yukarı olan öğrencinin, istediği takdirde o dersin yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına girmeme hakkı vardır. Bu durumda öğrencinin o dersteki başarı notu, ara sınav notlarının ortalaması ile elde edilen nottur.

Yabancı dil hazırlık veya destek sınıflarında her yarıyılda en az iki ara sınav yapılır. Ara sınavların not ortalaması ileri düzeyde en az 70, orta düzeyde 80 ve ilk düzeyde 85 ve yukarı olan öğrenciler, her ara sınavda en az 60 not alınması koşulu ile isterlerse yıl sonu sınavına girmeden hazırlık sınıfından başarı sağlamış olarak kabul edilirler. Bu takdirde yıl sonu notu ara sınavlar not ortalaması olarak alınır. Yarıyıl/yıl sonu ve varsa bütünleme sınavlarının notları ile yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları sonunda hesaplanan başarı notları, 100 üzerinden 60'dan aşağı olamaz.

Bağıl değerlendirme yöntemine göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için, öncelikle, mutlak değerlendirme yönteminde olduğu gibi ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/ yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not, bağıl değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından hazırlanan "Ege Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulamasına İlişkin Yönerge" ve yönergeye bağlı olarak hazırlanan "Ege Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi ve Harfli Sistem Uygulama kılavuzu"na göre aşağıda görüldüğü gibi harfli sistem veya 4'lük sisteme uyarlanır:

Harf Sisteminde Not

4'lü Sistemde Not

AA
4
BA3.5
BB3.0
CB2.5
CC2.0
DC1.5
DD1.0
FD0.5
FF0.0

Yarıyıl/yıl sonu sınavında veya varsa bütünleme sınavında başarılı olamayan öğrenciler, devam eden ilk yarıyıl/yıl içinde öncelikle başarısız oldukları derslere tekrar kayıt olmak zorundadırlar. Bu derslere devam zorunlu değildir. Bağıl değerlendirme sistemi uygulayan birimlerde FF alan öğrenciler derse devam etmek zorundadırlar. Devamsızlık veya yarıyıl/yıl içi uygulamalarda başarısızlık nedeniyle tekrarlanan derslerde veya uygulamalarda devam zorunludur.

Fakülte ve dört yıllık yüksekokul öğrencileri, sorumlu oldukları eğitim öğretim programlarında başarısız kaldıkları veya not yükseltmek amacıyla ya da ilk defa alacakları bazı dersleri yaz okulunda alıp başardıkları takdirde, o derslerden aldıkları başarı notları, ilgili derslerin ait oldukları yarıyıl/yılda alınmış gibi işleme tabii tutulur.

Ege Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler yabancı dil hazırlık ve destek sınıfları hariç iki yıllık programlarda dört, dört yıllık lisans programlarında yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar.

Ege Üniversitesinin Fakülte ve Yüksekokullarındaki öğrencilerden belirli dersleri izlemeye yeterli görülenlerle, diğer üniversite öğrencilerinden isteyenlere ilgili birim yönetim kurulunun onayı ile açılan dersleri izleme izni verilebilir. Bu öğrenciler normal statüdeki öğrencilerin "Öğrencilik" haklarından yararlanamazlar.

İkili anlaşmalar ve uluslararası ilişkiler kapsamındaki ilkeler dahilinde belli bir süre için yurt dışında eğitime giden öğrencilerin, başarılı oldukları derslerden aldıkları notlar, bu anlaşmalar ve ilkeler çerçevesinde ilgili kurulların kararı ile değerlendirilir. Öğrencinin harç, kayıt vs. gibi tüm işlemlerinde söz konusu anlaşma ve ilke hükümleri uygulanır.

Benzer şekilde yurt dışından ikili anlaşma veya uluslararası ilişkilerle Ege Üniversitesine gelen öğrencilerin işlemleri de; bu anlaşma hükümleri, uluslararası ilişkiler kapsamındaki ilkeler ve ilgili kurulların kararları ile yürütülür.

Nasıl oluyor? Zorluğu nasıl? Geçen yılların sorularını nereden bulabilirim?




 

Zor degil. Tanimayan insanlar ilk orada kopya cekiyordu:D

bir ileti paylastim

Cok kolay.

pastörizesüt

@bugracaner İşletme

utkumon

tee 2004 senesinde 94 alıp gectıydım.

essay var sonda. yaz ona ''for centuries bla bla + in this dome of enligtenment bla bla''

anonymice

1

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır