hamileyken kilo almamak için / Hamilelikte fazla kilo almamak için neler yapmak gerekir? - Doğum Öncesi Haberleri

Hamileyken Kilo Almamak Için

hamileyken kilo almamak için

Hamilelikte Kilo Alımı Sürecinde Sağlıklı Olmanın Temel Esasları

Bebeğinizin gelişimini desteklemeden, hamilelik sonrası kilo vermeye kadar hamilelikte kilo alımı sürecinin neden önemli olduğunu bu yazımızda öğreneceksiniz.


İster beğenin, ister beğenmeyin, hamilelikte kilo alımı kaçınılmazdır. Bebeğinizin büyümesi ve gelişimi buna bağlıdır. Ancak yine de, iki kişi için yemek, normalde yediğinizden iki kat fazla yemek anlamına gelmiyor. Hamilelikte kilo alımını kontrol edebilmek, bebeğinizin sağlığını desteklemek ve doğumdan sonra alınan kiloları rahatça verebilmek için sağlıklı yaşam tarzı edinin.
Hamilelikte kilo alımının temel esasları
Hamilelikte kilo alımı için ‘herkese tek beden’ yaklaşımı yoktur. Ne kadar kilo almanız gerektiği konusu, hamilelik öncesindeki kilonuz ve vücut kitle indeksi (VKİ) gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı da burada önemli rol oynar. Sizin için en doğru olanı belirlemek adına doktorunuzla görüşün.

Tabloda belirtilen hamilelikte kilo alımının temel noktalarını dikkate alın:

Hamilelik Öncesindeki KilonuzTavsiye edilen kilo alımı
Normalden zayıf (VKI’i 18,5’ten az)Ortalama 13 ila 18 kg.
Normal kiloda (VKI’i 18,5 ila 24,9)Ortalama 11 ila 16 kg.
Normalin üstünde kilolu (VKI’i 25 ila 29,9)Ortalama 7 ila 11 kg.
Obez (VKI’i 30 ve üzeri)Ortalama 5 ila 9 kg.


İkiz veya Çoğul Gebelik Yaşanıyorsa


İkiz veya çoğul gebelik yaşıyorsanız, muhtemelen daha fazla kilo almanız gerekecektir. Bu durumda da, sizin için en doğru olanı belirlemek için doktorunuzla görüşün.

Tabloda belirtilen ikiz hamilelikte kilo alımı adına temel noktaları dikkate alın:

Hamilelik Öncesindeki KilonuzTavsiye edilen kilo alımı
Normal kiloda (VKI’i 18,5 ila 24,9)Ortalama 17 ila 25 kg.
Normalin üstünde kilolu (VKI’i 25 ila 29,9)Ortalama 14 ila 23 kg.
Obez (VKI’i 30 ve üzeri)Ortalama 11 ila 19 kg.

Kilonuzun Normalin Üstünde Olduğu Durumlarda


Hamilelik öncesinde kilonuz normalin üstünde ise, gebeliğe bağlı şeker hastalığı ve yüksek kan basıncı gibi farklı birçok komplikasyonları yaşama riskiniz yüksektir. Hamilelik öncesinde normalin üstünde kilolu veya obez kadınlar için hamilelikte belli bir miktar kilo alımı tavsiye edilse de araştırmalar obezite yaşayan kadınlarda yönergelerde tavsiye edilenden daha az oranda kilo alımının da güvenli olduğunu göstermekte. Durumunuza göre en uygun olanı belirlemek ve hamilelikte kilonuzu kontrol altında tutmak için doktorunuzla görüşün.

Ayrıca, hamilelik sürecinde size önerilenden daha fazla kilo alıp doğumdan sonra da bu kiloları vermediyseniz, alınan fazla kilolar ömür boyu sağlığınızı risk altında tutacaktır. Hamilelikte çok fazla kilo almak aynı zamanda doğumda bebeğinizin sağlık problemi yaşama ya da çocukluk çağı obezitesine yakalanma riskini arttırabilir.

Normalden Zayıf Olduğunuz Durumlarda


Normalden zayıfsanız, makul oranda hamilelikte kilo alımı gereklidir. Ekstra kilo almazsanız, bebeğiniz erken ya da beklenenden daha küçük doğabilir.

Hamilelikte alınan kilolar nereye gidiyor?


Bebeğinizin 3 ila 3,6 kilo arasında olduğunu varsayalım. Hamilelikte aldığınız kilolara bebeğinizin bu ağırlığı da dahildir. Peki ya geri kalanı? Örnek tabloyu sizlerle paylaşıyoruz:

  • Bebek: Yaklaşık 3 ila 3,6 kilo
  • Hamilelik sürecinde büyüyen göğüsler: Yaklaşık 1 kg.
  • Hamilelik sürecinde büyüyen rahim: Yaklaşık 1 kg.
  • Plasenta: Yaklaşık 0,7 kilo
  • Amniyon sıvı: Yaklaşık 1 kg.
  • Artan kan hacmi: Yaklaşık 1,4 ila 1,8 kg.
  • Artan sıvı hacmi: Yaklaşık 1,4 ila 1,8 kg.
  • Yağ deposu: Yaklaşık 2,7 ila 3,6 kg.

Hamilelikte Kilo Alım Süreci


Birinci üç ay döneminde birçok kadının çok fazla kilo almasına gerek yoktur ki bu da sabahları mide bulantısı yaşayanlar için iyi bir haberdir.

Eğer sağlıklı veya normal bir kiloda hamileliğe başladıysanız, hamileliğinizin ilk aylarında sadece birkaç kilo almanız yeterlidir (2 kilodan az). Bunu da her gün ekstradan kalori ile yaklaşık gr. az yağlı meyveli yoğurt takviyesi ile karşılayabilirsiniz.

Sağlıklı ya da normalden biraz daha düşük bir kiloda gebe kaldıysanız, özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü üç ay dönemlerinde istikrarlı bir şekilde kilo almanız önemlidir. Bu da doğuma kadar aylık ortalama 1,,8 kilo alımı eder. Günlük ekstradan alınan kalori (sandviçin yarısı ve yağsız süt ile) hedefinize ulaşmada yardımcı olabilir. Eğer normalinden düşük bir kiloda hamile kaldıysanız doktorunuz beslenme şeklinizi ve fiziksel aktivite düzeyinizi gözden geçirerek daha fazla kalori almanızı tavsiye edebilir.

Sağlıklı Bir Şekilde Hamilelikte Kilo Alımı için Yemeniz Gereken Besinler


Yeme alışkanlığınıza abur cubur ekleyerek kalori alımı kolaylıkla sağlanabilir fakat bu bebeğinizin beslenmesi için ihtiyacı olan şeyi karşılamayacaktır. Aşırı yemeden kaçınmak ve besin zengini ürünler tercih etmek daha önemlidir. Aşağıdaki önerileri dikkate alın:

  • Beyaz ekmek ve makarna yerine tam tahıllı olanları alın
  • Hamburger ve patates kızartması yerine az yağlı salata sosu veya siyah zeytinle hazırlanmış salata tercih edin.
  • Kurabiye yerine dilimlenmiş meyve yiyin.
  • Kalsiyum ve diğer besin maddeleri ile zenginleştirilmiş meyve suları tercih edin.

Hamilelikte Kilo Alımı için Doktorunuz ile Birlikte Koordineli Çalışın


Doktorunuz kilonuza dikkat edecektir. Sağlıklı beslenip hamilelik sürecinde randevulara düzenli giderek üzerinize düşeni yapın. Hamilelikte hedeflenen kilo alımına ulaşmak için doktorunuz daha fazla kalori almanızı ya da gerektiğinden daha az tüketmenizi tavsiye edebilir.

Gebelikte Sa&#;l&#;kl&#; Kilo Al&#;m&#; Nas&#;l Olmal&#;d&#;r?

Hamilelikte kilo al&#;m&#;ay ay her anne aday&#;n&#; dü&#;ündürmektedir. Günden güne büyüyen bebe&#;inizle beraber bedeninizde de birtak&#;m de&#;i&#;imler meydana gelecektir. En belirgin de&#;i&#;im ise kilo almak olacakt&#;r. Bu durum kimi anneleri ufak bir strese soksa da al&#;nan kilolar&#;n do&#;um sonras&#;nda kolayca kaybedilece&#;i unutulmamal&#;d&#;r.

Boy ve ya&#;a ba&#;l&#; al&#;nan kilolar da her anne aday&#; için farkl&#; olacakt&#;r. Sizler için haz&#;rlanan bu yaz&#;da hamilelikte sa&#;l&#;kl&#; kilo al&#;m&#; ve anneye etkileri yer al&#;yor. Sa&#;l&#;kl&#; beslenerek ideal kiloya gelebilirsiniz. Bebe&#;inizin sa&#;l&#;&#;&#; ve sizin sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z için en iyi besinleri tercih etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü yediklerinizle birlikte bebe&#;iniz de büyüyecek ve sa&#;l&#;kl&#; bir do&#;um meydana gelecektir. O halde &#;imdi hamilelikte anne aday&#;n&#;n alaca&#;&#; kilolar üzerine biraz konu&#;ma vakti!

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka hamileli&#;inizi takip eden uzman doktorunuza ba&#;vurunuz. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

hamilelikte kilo al&#;m&#; hesaplama

Hamilelikte Kilo Al&#;m&#; Ne Zaman Ba&#;lar?

Bilgilerimizi size sunmadan önce, her anne aday&#;n&#;n biyolojik ve metabolik özelliklerinin farkl&#; oldu&#;unu ifade etmek isteriz. Bu özelliklerden dolay&#; anne adaylar&#;n&#;n kilo al&#;m&#; süresi ve kilo de&#;eri birbirinden farkl&#; olacakt&#;r. Bu yüzden sizinle ayn&#; dönemle hamile olan arkada&#;&#;n&#;z ile kilonuzu k&#;yaslamak çok da do&#;ru olmayacakt&#;r.

Gebeli&#;in ilk 3. ay&#;nda kilo al&#;m&#; ba&#;layabilir. &#;lk 3 ay için totalde 1 kilo al&#;m&#; normaldir. Ancak daha fazlas&#; gereksiz kilo al&#;m&#; anlam&#;na gelebilir. Çünkü ilk 3 ayda bebek çok küçük boyutlarda olacakt&#;r. Hamilelikte kilo al&#;m&#; hafta hafta takip edilmelidir. Bu oranlar her anne aday&#;n&#;n metabolik faaliyetlerine göre de&#;i&#;kenlik gösterebilir. Tüm hamilelikler için kesin bir bilgi de&#;ildir. En do&#;ru bilgiler için doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

Hamilelikte Ba&#; A&#;r&#;s&#; Nas&#;l Geçer? Ne Zaman Ba&#;lar? Nedenleri, Tedavisi

Hamilelikte Kilo Al&#;m&#; Nas&#;l Olmal&#;d&#;r?

Yakla&#;&#;k 40 hafta süren gebelik döneminde anne aday&#;n&#;n her hafta belirli bir oranda sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo alabilir. &#;lk 3 ayl&#;k kritik dönemde anne aday&#; oldukça az kilo alacakt&#;r. Do&#;um takibi yapan doktorunuza gitti&#;inizde haftaya kadar al&#;nan kilonun normal oldu&#;unu ifade edecektir. Bu süreye kadar 1 kilo alabilirsiniz.

Baz&#; anne adaylar&#;nda görülen bulant&#;lar kilo kayb&#; ya&#;atabilir. Bu duruma kar&#;&#; önlem almak için anne aday&#;n&#;n bolca s&#;v&#; tüketmesi önerilmektedir. Kilo al&#;m&#;n&#; etkileyen bir di&#;er faktör de gebelik türü olacakt&#;r. Ço&#;ul gebelikte doktor kontrolü ile kilo art&#;&#;&#; izlenir. Çok zay&#;f olan kad&#;nlarda veya çok kilolu olan kad&#;nlarda da al&#;nacak kilo de&#;eri yine birbirinden farkl&#; olacakt&#;r.

Özetleyecek olursak:

  • &#;lk 3 ayda yakla&#;&#;k 1 kilo al&#;m&#;
  • Devam eden aylarda ayda 1,5 kilo al&#;m&#; normal görülebilir.
  • Haftal&#;k kilo art&#;&#;&#; gram&#; geçmemelidir.
  • Kilo al&#;m&#; her hafta düzenli takip edilmelidir.
hamilelikte kilo al&#;m&#; ne zaman ba&#;lar

Hamilelikte Kilo Almak &#;çin Ne Yapmal&#;?

Gebelik süresi içinde sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almak için listemizdeki beslenme önerilerine göz atabilirsiniz. Ancak en do&#;ru bilgiyi hamileli&#;inizi takip eden uzman doktor ve diyetisyen verecektir:

  • Süt Ürünleri: E&#;er alerjiniz yoksa süt ürünleri tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri bebe&#;inizin kas ve kemik geli&#;imini destekledi&#;i gibi size de enerji verecektir.
  • Meyve: Ara ö&#;ünlerde meyve tüketebilirsiniz. Meyveden alaca&#;&#;n&#;z vitaminler ile hastal&#;klara kar&#;&#; önlem alm&#;&#; olursunuz.
  • K&#;rm&#;z&#; & Beyaz Et: Et tüketimi de bu dönemde sa&#;l&#;kl&#; olacakt&#;r. Özellikle de haftada 2 defa bal&#;k tüketimi bebe&#;in zihin geli&#;imi için önemlidir.
  • Tah&#;ll&#; G&#;dalar: Tam tah&#;ll&#; ürünler ile ihtiyac&#;n&#;z olan vitaminleri kar&#;&#;layabilirsiniz. Ekmek tercihini tam bu&#;day ekmekten yana kullanabilirsiniz.
  • Baklagiller: Baklagillere de bu süre içinde önem vermelisiniz. Haftada 2 kez olmak üzere kuru baklagil tüketerek gebelik geli&#;imini destekleyebilirsiniz.
  • Su: En önemli ihtiyac&#;n&#;z su olacakt&#;r. Su içerek hem kilo almay&#; kontrol alt&#;nda tutars&#;n&#;z hem de s&#;v&#; kayb&#;n&#; önlersiniz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

hamilelikte kilo al&#;m&#; nas&#;l olmal&#;

Hamilelikte Kilo Almak &#;stemiyorum, Ne Yapmal&#;y&#;m?

Genellikle anne adaylar&#; bu dönemi bolca yemek tüketerek geçirmektedir. Fakat uzmanlar a&#;&#;r&#; kilo al&#;m&#;n&#;n da tehlikeli oldu&#;unu belirtir. Bu nedenle gebelik süresi içinde metabolizman&#;za uygun en sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo alabilirsiniz. Hamilelikte kilo al&#;m&#; süreci uzman doktor taraf&#;ndan takip edilmelidir. Fazla kilo almamak için ise &#;u uyar&#;lar&#;m&#;z&#; dikkate alabilirsiniz:

  • Bolca su tüketin. Su metabolizman&#;z için en iyi s&#;v&#; olacakt&#;r.
  • Sa&#;l&#;kl&#; besinler tercih edin. D&#;&#;ar&#;da yemek yemeye bir süre ara verebilirsiniz. Fast food sa&#;l&#;ks&#;z oldu&#;u gibi kilo al&#;m&#;na da neden olmaktad&#;r.
  • Beyaz unlu mamuller yerine tam bu&#;day unlu mamulleri tüketebilirsiniz.
  • Fazla tuz ödem olu&#;turmaktad&#;r. Ödem sizi bu dönemde rahats&#;z edece&#;i gibi kilo al&#;m&#;n&#; da gerçekle&#;tirir.
  • &#;eker konusunda da kendinizi s&#;n&#;rlamal&#;s&#;n&#;z. Gebelik &#;ekerine kar&#;&#; çok az &#;eker tüketmelisiniz. Tatl&#; ihtiyac&#;n&#; en sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde meyvelerden sa&#;layabilirsiniz.
  • Gün içinde mutlaka yürüyü&#; yapmaya çal&#;&#;&#;n. Hareket halinde oldukça kilo al&#;m&#;n&#; da dengede tutabilirsiniz.
hamilelikte kilo almak istemiyorum

Hamilelikte Az Kilo Almak &#;çin Nas&#;l Beslenmeli?

Gebelik türünüze göre alaca&#;&#;n&#;z kilo da de&#;i&#;ece&#;i için en iyi kilo takibini doktorunuzla kontrol edebilirsiniz. Fakat yine de az kilo almak ve sa&#;l&#;kl&#; kalmak istiyorum diyorsan&#;z sa&#;l&#;kl&#; beslenme ilkesine göre hareket etmenizde fayda olacakt&#;r. Bu dönemde diyet yap&#;lmas&#; tavsiye edilmemektedir. Sa&#;l&#;kl&#; seçimler ile kilo dengesi sa&#;lanabilir. Bu amaçla:

  • Az az ve s&#;k s&#;k yemeyi tercih edin.
  • Ö&#;ünlerde yo&#;urt tüketmeye çal&#;&#;&#;n. Mümkünse az ya&#;l&#; olanlardan tercih etmelisiniz.
  • Su &#;i&#;enizi yan&#;n&#;zdan eksik etmeyin.
  • Sebze a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenebilirsiniz. Mevsim sebzelerini taze tüketerek formda kalabilirsiniz.
  • Et tüketecekseniz ya&#;s&#;z olanlardan seçmelisiniz. Daha az ya&#;l&#; f&#;r&#;nda veya &#;zgarada pi&#;mi&#; etler kilo al&#;m&#;n&#; kontrol edecektir.
  • Hamur i&#;i ve pasta gibi g&#;dalardan uzak durdukça kilo al&#;m&#; da sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde ilerleyecektir.
  • Yemeklerinizi pi&#;irirken k&#;zartma tekni&#;inden uzak durabilirsiniz.

Hamilelikte A&#;erilen 9 &#;lginç Yiyecek, Çok &#;a&#;&#;racaks&#;n&#;z!

hamilelikte kilo al&#;m&#; hesaplama

Hamilelikte Çok Kilo Almak Bebe&#;e Zarar Verir Mi?

Tek bebek bekleyen anne adaylar&#;n&#;n yakla&#;&#;k 15 kilo almas&#; normal kabul edilmektedir. Bu rakam biraz daha art&#;&#; gösterdi&#;inde annenin sa&#;l&#;&#;&#;n&#; ve hareketlerini de etkilemektedir. E&#;er vücudun ya&#; oran&#; yükselirse kontrol günlerinde bebe&#;in gözlemi ve ölçümü biraz daha zor olabilir.

Ayr&#;ca yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar sonucunda kilolu annelerin çocuklar&#;nda daha sonra kalp ve damar hastal&#;klar&#;n&#;n görülme ihtimalinin daha yüksek oldu&#;u ifade edilmektedir. Bu demek oluyor ki annenin kilosu bebe&#;i de etkilemektedir.

Hamilelik süreci çok kilolu &#;ekilde ilerleyen annelerin normal do&#;um yapma &#;ans&#; da azalmaktad&#;r. Bu nedenle a&#;&#;r&#; kilo alan hamilelerin do&#;umu genellikle sezaryen yöntemi ile gerçekle&#;ir. Fazla kilo sadece bebe&#;i de&#;il anneyi de tehlike alt&#;na sokacakt&#;r. Bel ve s&#;rt a&#;r&#;s&#;n&#; tetikleyip annenin hareketini k&#;s&#;tlar. Çok fazla al&#;nan kilolar&#;n do&#;um sonras&#;nda verilmesi de zorla&#;acakt&#;r. Normal olmayan kilo art&#;&#;&#;nda do&#;um sürecinizi kontrol eden doktorunuza ba&#;vurunuz.

hamilelikte aya göre kilo al&#;m&#;

Hamilelikte Kaç Kilo Almak &#;dealdir?

Tatl&#; tela&#;larla geçen gebelik döneminde can&#;n&#;z&#;n istedi&#;i yiyecekleri ölçülü &#;ekilde tüketerek karn&#;n&#;z&#; doyurabilirsiniz. Dolu bir mide ile anl&#;k mutlu da olabilirsiniz. Fakat bu dönemde yediklerinizin bedeninizde kalaca&#;&#;n&#; da unutmamal&#;s&#;n&#;z. Bu nedenle hamile de olsan&#;z sizin için en ideal kiloda kalmaya özen göstermelisiniz.

Uzmanlar hamilelik döneminde al&#;nan kilolar&#;n ortalama 12 kiloya ula&#;mas&#;n&#; normal kabul etmektedir. Bünyesi çok zay&#;f kad&#;nlarda bu rakam&#; 15 kiloya kadar yükseltebilirler. Biraz kilolu kad&#;nlar&#;n da ortalama 10 kilo al&#;m&#;n&#;n sa&#;l&#;kl&#; olaca&#;&#;n&#; da eklerler. Özetle hamilelikte kilo al&#;m&#; kilo aras&#;nda seyredebilir. En ideal rakam yoktur; bu oran anne aday&#;n&#;n metabolizmas&#;na göre de&#;i&#;ecektir.

hamilelikte kilo al&#;m&#;

Hamilelikte Bebe&#;e Kilo Ald&#;rmak &#;çin Ne Yap&#;lmal&#;?

Gebelik döneminde baz&#; durumlarda bebek kilo alamayabilir. Anne aday&#; kilo almaya devam etse de bebek, haftas&#;na göre daha küçük kiloda kalabilir. Bu duruma kar&#;&#; tedbir almak için bebe&#;e kilo ald&#;ran besinlerin a&#;&#;rl&#;kl&#; oldu&#;u ö&#;ünlerin yap&#;lmas&#; tavsiye edilmektedir. Bebeklere kilo ald&#;ran besinleri tüketen anne adaylar&#;, kendi kilosunu koruyarak bebe&#;ini beslemeye devam eder.

Protein ve vitamin a&#;&#;rl&#;kl&#; ö&#;ünler yap&#;laca&#;&#; için bebe&#;in haftas&#;na uyumlu kiloda do&#;mas&#; beklenir. Ayr&#;ca yemeklerde zeytinya&#;&#; kullan&#;m&#; anne aday&#;n&#;n kilosunu kontrol ederken bebe&#;in daha da sa&#;l&#;kl&#; do&#;mas&#;na destek olabilir. Bebek sa&#;l&#;&#;&#; için tüketmeniz gereken besinleri doktorunuz veya diyetisyeninizle birlikte belirlemelisiniz.

hamilelikte kilo al&#;m&#;

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka hamileli&#;inizi takip eden uzman doktorunuza ba&#;vurunuz. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Hamilelikte Bel A&#;r&#;s&#;: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Bebe&#;in Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Kaç&#;nc&#; Haftada Anla&#;&#;l&#;r?

Hamile Pilatesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Resimli Anlat&#;m

Hamilelikte Mide Bulant&#;s&#; Hakk&#;nda En Popüler 7 Soru ve Cevaplar&#;

Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

Tıp Enstitüsü, yılının Mayıs ayında gebelikte kilo alımıyla ilgili olan kılavuzda değişiklikler yaptı. Kılavuzdaki son öneriler yılında yayınlanmıştı, ancak halen doğum konusunda bunun dışında pek çok araştırma yapılmaktadır.

Tıp Enstitüsü, doğum yapan kadınların istatistiklerini gözden geçirmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle endeksini baz alarak yeni kılavuzu oluşturmuştur.

Yeni kılavuz kadınlara sağlıklı kilo alımının nasıl olması gerektiğine dair bir fikir vermektedir ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) veya sezaryen doğum gibi gebelik komplikasyonlarından korunmalarına yardımcı olmaktadır.

Gebelikte Kilo Alımına Dair Gerçekler

Amerikan Hamilelik Derneği, bazı yetkili tıp araştırmalarından ve kaynaklardan yararlanarak gebelikte kilo alımıyla ilgili bazı gerçeklerin listesini oluşturdu.

  • Vücut Kitle Endeksi (VKİ) 18,,9 arasında ve ortalama kilosu olan kadınlar için gebelikte tavsiye edilen kilo alımı kg arasıdır.
  • Normalden az kilolu ve VKİ&#;si 18,5’den daha az olan kadınlar kg aralığında kilo almalıdır.
  • Fazla kilolu ve VKİ&#;si olan kadınlar hamileyken kg arasında kilo almalıdır.
  • Obez ve VKİ&#;si 13 den fazla olan kadınlar hamileyken sadece kilo almaya çalışmalıdır.

Doktorunuzla kilo alımınız konusunda konuşmanız önemlidir. Eğer belirtilen kiloların biraz üstünde veya altındaysanız endişelenmeyin. Düzenli ve sağlıklı beslenme yoluyla kilonuzu kontrol altına almanıza yardım edecek bir beslenme uzmanıyla görüşün.

En Önemlisi Doğru Beslenme

Gebelik döneminde iyi planlanmış bir diyet programınızın olması önemlidir. Sağlıklı besinleri tüketmek çocuğunuz için gerekli olan besinleri vücudunuza almanızı sağlar.

Şeker ve yağ oranı yüksek besinler tüketerek çok fazla kilo alırsınız. Ne yediğinize dikkat etmeniz ve besinlerin yan etkilerini iyi bilmeniz önemlidir. Çünkü siz ne yerseniz çocuğunuz da o besini alır. Eğer sağlıksız beslenirseniz, çocuğunuz da sağlıksız beslenmiş olur.

Haftada 30 dk&#;dan az egzersiz yapan normal kilodaki hamile bir kadın:

  • İlk üç ay 1, kalori
  • İkinci üç ay 2, kalori
  • Son üç ay ise 2, kalori almalıdır.

Bol tahıl, süt ürünleri, meyve, sebze ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeniyle bu kalorileri almak yararlı olabilir. İşlenmiş gıdaları, şeker ve yağların tüketimini en aza indirirseniz amacınıza ulaşabilirsiniz.

Gebelikte Ortalama Kilo Dağılımı

Gebeliğin sonunda bebek ortalama 3,40 kg olacaktır.

  • 0,7 kg plasentanın ağırlığıdır.
  • Artan sıvı hacmi 1,8 kg&#;dır.
  • Rahmin ağırlığı 0,9 kg&#;dır.
  • Meme dokusu 0,9 kg&#;dır.
  • Artan kan hacmi 1,8 kg&#;dır.
  • 3,17 kg annedeki yağ, protein ve diğer besinlerin ağırlığıdır.
  • 0,9 kg amniyon sıvısının ağırlığıdır.
  • Toplamda 13 kg etmektedir.

Gebelik öncesi normal kiloda olan bir kadın: İlk üç ayda ortalama 2 kg, ikinci üç ayda hafta başına 1 kg, son üç ayda hafta başına 1 kg almalıdır.

Bunun ortalama bir değer olduğunu unutmayın. Siz, doktorunuzla birlikte kilo düzeninizi size uygun olacak şekilde ayarlamalısınız.

 

Derlendiği Kaynaklar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Amerikan Kongresi, seafoodplus.info

seafoodplus.info blog, seafoodplus.info

Tıp Enstitüsü, Report Brief Mayıs , Gebelikte Kilo Alımı: Kılavuz, seafoodplus.info

Hamilelikte kilo aldırmayan 10 kural

Sağlıklı bir hamilelikte kişinin boyuna göre değişim olsa da belirli miktarda kilo almanın normal sayıldığını belirten Dr. Fevzi Özgönül, anne adaylarını uyardı, "Diyet yapmak veya az yemek sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir” dedi.

-

Son Güncelleme : -

Haberler - &#x;HA

Hamilelik esnasında hiç kilo alınmamasının mümkün olmadığını anlatan Dr. Fevzi Özgönül, alınması gereken kiloya dikkat çekti.

Dr. Özgönül, sağlıklı bir hamilelikte alınması gereken kilo ile ilgili olarak, "Kişinin boyuna göre değişim olsa da gebelik öncesi normal kilonuzdaysanız ortalama olarak kilo arasında kilo alımı normal sayılabilir. Kilo alımı ilk 3 ayda az daha sonraki 6 ayda daha fazladır (ortalama ayda 2 kilo gibi). Bebeğin gelişimi iyi olduğu sürece, annede de tansiyon, kan şekeri yüksekliği, idrardan albümin atılımı olmuyorsa kilo artışının biraz fazla veya biraz az olması da çok önemli değildir. Fakat hamilelik boyunca kilo alımını etkileyen en önemli faktör annenin beslenmesi değil annenin hamilelik öncesi durumudur” dedi.

“Gebelik öncesi eğer normal kilonuzun üzerinde bir kiloya sahipseniz hamilelik boyunca aldığınız kilo +10 kilo olarak artabilir” diyen Özgönül, şöyle devam etti:

“Vücut rutin hayatını değiştiren koşullar ile karşılaştığında eğer sağlıklı bir beden yapısına sahip değilse ağırlığını yaklaşık 10 kilo arttırabilir. Bu durumu, iş değiştiren, evlenen, aniden yaptığı spor aktivitesini değiştiren, aktif bir yaşamdan daha sakin bir yaşama geçen, menopoz başlangıcındaki birçok kadın zaten yaşıyor.”

Hamilelikte kilo ald&#x;rmayan 10 kural - 1

Dr. Fevzi Özgönül, hamilelerin uyacakları basit kurallarla aşırı kilo alımını engelleyebileceklerini söyledi, o kuralları şöyle sıraladı:  

HAMİLELER 10 KURALA DİKKAT

- Hamilelikte diyet yaparak veya az yiyerek kilonuzu korumak, sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir.
- Kesinlikle tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durmalısınız.
- Ekmeği sadece öğünlerde ve az olarak tüketmelisiniz. Ekmeği seçerken beyaz ekmek ve kepekli ekmekten kaçınmalısınız.
- Meyveyi sabah veya öğlen öğünlerinde tüketmelisiniz.
- Ara öğünler yerine ana öğünlerde tam doymaya gayret etmelisiniz.
- Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalısınız ve su içmeye özen göstermelisiniz
- Bebeğiniz çabuk gelişsin diye iki kişilik yememelisiniz. Yemek miktarını iştahınıza göre ayarlamalısınız
- Yemek seçerken hem et hem sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Hareketinizi arttırmayı ve yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz.
- Düzenli bir uyku saatiniz olmalı. Böylece biyolojik ritminiz normale döner. Siz de aşırı kilo almaktan kurtulursunuz.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir