vasi kararı ile araç satışı nasıl yapılır / Engelli Vasisi, Bürokrasiden Dolayı Arabasını Satamıyor - seafoodplus.info

Vasi Kararı Ile Araç Satışı Nasıl Yapılır

vasi kararı ile araç satışı nasıl yapılır

Engelli vasisi, bürokrasiden dolayı arabasını satamıyor

Aşağıda kardeşi yüzde 99 engelli bir öğretmen arkadaşımızın, seafoodplus.info'e gönderdiği tespitleri bulunmaktadır.

Bu tespitler bağlamında, öğretmen arkadaşımızla telefona görüştük. Uygulamada, bazı noterlerin vasi belgesine dayanarak satış yaptıklarını ancak noterlerin sadece tanıdıkları ve bildikleri kişiler için bu uygulamayı yaptıklarını belirten öğretmen arkadaşımız "Ne yazıkki, iş satışa geldiğinde noterlerin büyük bölümü sulh hukuk mahkemesine yönlendiriyor. Bu ise çok çok uzun bir süreç. İnternette yaşanan bu sorunla ilgili çok sayıda paylaşım olmasına rağmen sorun hala çözülmemiş durumda. İnsanlar, sulh hukuk mahkemesi sürecinde bir çok dolambaçlı yollara başvurma gereği duyuyor. Satış işlemlerinde noterlerin yetkisini artıran bir düzenlemeye ihtiyaç var" dedi.

İŞTE VASİ ATANNMIŞ ENGELLEİ KARDEŞİNİN ÜZERİNE ALINAN ARACIN SATIŞINDA YAŞANANLAR

5 sene önce 19 yaşında %99 engelli kardeşimin, babam hastaneye daha rahat getirip götürmem için, üzerine araba aldık. Arabayı 5 yıl boyunca satamıyoruz, 5 yıl doldu, babam arabayı satıp daha düşük bir model araç alarak, kalan parayla da kardeşimin bazı ihtiyaçlarını görmek istiyor. Ancak satamıyoruz.

Neden mi, satıştaki işleyiş şu şekilde :

1- Önce satmak için sulh hukuk mahkemeye başvuruyoruz

2- Mahkemenin görevlendirdiği Makine Mühendisleri odası araç için bilirkişi aracılığı ile fiyat belirliyor (bu bizim için ek masraf)

3- MMO rapor hazırlayıp mahkemeye sunuyor.

4- En az üç kişi mahkemeye teklif veriyor. En yüksek olana satış için izin veriliyor.

5- Engelli kişi adına banka hesabı açılıyor.

6- Aracı alan kişi parayı bu hesaba yatırıyor.

7- Hakim kararı ile paraya engelli yararına bloke koyuyor.

8- Yine bu para ile bir şey yapmak için hakimden karar çıkartılıyor. Yani bankadaki blokeli paradan harcama yapabilmek için, engellinin ihtiyaçları olduğuna dair fatura getirmemiz gerekiyor. Aksi halde parayı çekemiyoruz. Onda da hakim kesin izin verecek diye bişey yok. Bunlar en az 2 ay sürüyor.

Şimdi %99 engelli kardeşimi hastaneye taşımak için babam para verdi, araba aldı. Ama satamıyor. Bu kadar prosedürlü arabayı kim alır Allah aşkına. Hadi alan bulduk diyelim. Ailem kendi cebinden verdiği parayı kullanamıyor. Vasi belgesi olmasına rağmen bütün işlemler hakim onayı ile yürüyor.

Biraz forumlardan da okudum pek çok kişi mağdur.

Çözüm: Burada devlet engelli bireyin malının korunmasını sağlamak adına bunu yapıyor ama örneğin biz 4 kardeşiz annem ve babam 6 kişiyiz. Verasete tabi olan 6 kişi gitse "bizim için sorun yok araç satılabilir" diye notere onaylı bir belgeyle araç satılabilir. Her problem ortadan kalkar.

Bu Habere Tepkiniz

Konu: Vasi kararı ile araç satışında ihale yolu ile satış!?

benimde benzer bir sorunum var
arkadaşlar bilgisi yada tecrübesi olanların yardımına ihtiyacım var ,
babam %96 engelli bu rapor doğrultusunda tarihinde araç almıştık, şimdi 5 yılı doldurdu aracı satıp engelli indirimiyle yeni araç almak istiyoruz. ailemiz 4 kişi babam annem ben ve kardeşim aracı satma ve yeni araç alma konusundan annem ve kardeşimde haberdar ve onaylıyorlar ben 32 yaşında bir çalışanım babam 75 yaşında engelli ben babamın vasisiyim 1 ay önce vasi kağıdım geldi. şimdi ben aracı satmak için ne yapacağım okuduğum yazılarda mahkemeden izin alacaksınız diyorlar ama mahkemeninde hep red ettiği falan söyleniyor şaşırdım kaldım yardımcı olun lütfen.
Teşekkürler.

@Ozn
hocam bu karar araç alımıyla ilgili bizim sorunumuz öncelikle mevcut aracın satışı , mahkeme satış için red veriyor diyorlar. satışı çözebilsek alım daha kolaymış. satış işi için bilgi lazım

Vasi Kararı ile engelli kişi mülkiyetine herhangi bir motorlu araç alımı yapılabilmesi için Mahkemeden izin kararı alınması gerekmektedir. Mahkeme bu aracın engelli kişinin yaşamsal seyahat ihtiyaçlarının karşılanması maksadı ile alındığının beyan edildiğini de beklemektedir. Yani engelli bir kişi namına Vasi kişi bir motorlu araç alacaksa bu aracın engelli kişinin seyahati maksadı ile alınıyor olması beklenmektedir.

Vasi Kararı ile araç alımında Engelli indirimi uygulanabilirmi ?

Evet %90 üstü bedensel engeli bulunan kişilere atanan vasiler tarafından alınacak araçlarda ÖTV muafiyeti vardır.

Yalnızca sıfır km araçlarda ve ilk sahibi engelli kişi olmak kaydı ile araç alımında ÖTV muafiyeti yani indirimi sözkonusudur. Aracın 5 yıl boyunca satılmama şartı vardır. 5 tam yıl bittikten sonra araç satışı yapılabilir. 5 yıldan önce satılırsa ÖTV tutarının yatırılması gerekmektedir.

Aracın Engellinin ulaşım ihtiyaçları için alınması ve kullanılması şartı vardır, Engelliye akrabalık yada vasilik bağı olan en çok 3 yakını bu aracı kullanabilir. Başka birinin kullanırken tespiti halinde ceza yaptırımı vardır.

Engelli Araçlarına uygulanan indirimin normal kişilerin alacağı araçlara uygulanmasına çalışılmaması yani kanunun çevresinden dolaşarak engelli namına alıyormuş gibi gösterilerek normal kullanıcıların ÖTV siz araç almaması için bu uygulama bulunmaktadır. Hiçbir istisnası yoktur.

Alınan aracın ticari vasıfla tescili mümkün değildir , engelliye ait eşyalar ve ihtiyaçlar ve ev eşyası haricinde ticari mal taşıması mümkün değildir. Ticari olarak tescili mümkün değildir. Araç trafiye hususi yolcu nakli vasıtası olarak tescil edilecektir. K belgesi vb başvuru yapılamamaktadır.

vasi kararı ile araba alımı izin dilekçesi

Motorlu araç mülkiyetinin hukuki boyutu

Ayrıca motorlu araç mülkiyeti kendi başına bir sorumluluktur. Araç ile yapılabilecek kazaların tamamında araç sahibinin de hukuki sorumluluğu olabilmektedir.

Örneğin aracı alkollü bir kişi kullanırken kaza yaptığında araç mülkiyetine sahip olan kişi de açılan davalarda bir taraf olarak ele alınır. Yada aracınızı kullanması için verdiğiniz kişi ehliyeti olmayan bir kişiye emanet olarak verir ehliyetsiz olarak bu kişi bir kazaya karışırsa mesuliyetiniz söz konusu olabilir.

Kendi kararlarını alamayacak durumda olduğu için Vasi ataması yapılmış bir kişinin motorlu aracı ile yaşanabilecek durumlarda Vasinin de hukuki sorumluğu olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Akli ehliyeti bulunmayan kişinin Vasisi hukuki konularda muhatap alınabilmektedir.

Bu sebeple engelli kişi üzerine motorlu araç alınırken vasi bu durumların bilincinde olmalı ve motorlu aracı engelli kişi kullanamayacağına göre kullanacak kişi Vasi değilse son derece sağlam bir güven ilişkisi bulunuyor olması gerekmektedir. Hiçbir şekilde ilgili motorlu aracın emaneten birine verilmemesi gerekmektedir.

Tüm vasi tarafından alınan önemli kararların engelliyi temsil eden bir avukata danışılmasında önemli faydalar vardır. Tüm hukuki boyutları sağlıklı irdelenerek doğru yol ve yöntem avukat tarafından size çok daha iyi izah edilebilir.

Vasi Kararı ile Araba Alımı için yapılması gereken işlemler nedir ?

Engellinin onayının bulunması ve vasinin onayının bulunması esastır. Herhangi birinin onayı yoksa hukuken mümkün değildir.

Vasinin engelli adına Sulh Hukuk mahkemesine müracat etmesi ve izin kararı alması gerekmektedir.

Genel olarak engelli namına gayrımenkul alımı satışı yatırım kredi vb tüm işlemlerde vasinin mahkemeye müracat ederek engelli namına önemli ticari kararlar için olur alması esastır.

Vasilik belgesi ile bazı işlemler karar alınmadan da yapılabilmektedir fakat maddi değeri yüksek ve mülkiyetin el değiştirdiği gayrımenkul motorlu araç menkul kıymet yatırımlarında mahkeme kararı alınması güvenlidir.

Engellinin bir yakını tarafından vasinin engelli namına aldığı kararların engelli menfaati aleyhine kararlar olduğu bahsi ile açılacak davalarda vasinin alınan izin kararlarını beyan etmesi hukuken anlamlı olacaktır. Vasi kendi kararları ile engelli namına önemli menkul gayrımenkul ve maddi işlemler yapar ve konu hukuk boyutuna taşınırsa yaptığı ticari işlemi tüm detayları ile ifade etmesi ve engellinin şahsi yararının tesbiti gerekmektedir. Bu sebeple önemli işlemler için vasiler mahkemeden karar alarak işlem yapmayı kesinlikkle tercih etmelidir.

Vasi Sulh Hukuk mahkemesine müracat ederek vasi olarak araç alımı için izin kararı talep edilmesi gerekmektedir.

Vasi araç alımı izin dilekçesi aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Vasi kararı ile araç alımı izin dilekçesi

vasi-karari-ile-motorlu-arac-alimi-izin-dilekcesiİndir

vasi-karari-ile-motorlu-arac-alimi-izin-dilekcesiİndir

İlgili Yazılar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir