muhabbet kuşu yuvadan çıkmıyor / Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalı? | Petlebi

Muhabbet Kuşu Yuvadan Çıkmıyor

muhabbet kuşu yuvadan çıkmıyor

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Olmalı?

Yavru muhabbet kuşları ilk doğdukları anlarda sizi şaşırtabilirler. Muhabbet kuşları canlı renkleri ve göz alıcı duruşları ile dikkat çekerken yumurtadan yeni çıkan çelimsiz ve ufacık yavrulara şaşkınlıkla bakabilirsiniz. Size birkaç güzel haberimiz var. Yavru muhabbet kuşlarının bakımı için çok fazla çaba sarfetmenize gerek yoktur ebeveyn kuşlar yavruların yenidoğan muhabbet kuşu bakımı konusunda uzman olacaklardır. Bebek muhabbet kuşu bakımı için insanların yapması gerekenler ebeveynlerin yavruları ile rahat bir şekilde ilgilenebilmelerini sağlayacak gereksinimleri sağlamak, yavruların gelişimlerinin normal seyirde olduğunu kontrol etmek için iyi bir gözlemci olmaktır. Bu yazımızda muhabbet kuşu yavrusu bakımı ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Folluk ve Bakım İçin İhtiyaçları Hazırlayın

Muhabbet kuşu yavrusu bakımı için ebeveynlerin gereklilikleri yerine getireceğinden bahsetmiş olsak da onların yavrularına uygun bir ortam hazırlaması için bazı ihtiyaçları vardır. Yavruların doğacağı yuva belirli şartlar sağlamalıdır ancak yuvanın iç kısmında ebeveynlerin yapması gereken hazırlıklar vardır. Çam talaşı gibi kuşların yuva yapmak için kullanabileceği malzemelere erişimlerini sağlamak gerekir. Yavrular için uygun bir yatak hazırlanması özellikle yayvan bacak gelişimini önlemek açısından büyük öneme sahiptir.

Yavru bakımı sürecinde ebeveynlerin tüm odağı yavrularda olacağı, beslenmelerini de onlar sağlayacağı için daha fazla besine gereksinim duyabilirler. Bu nedenle kuşlara daha fazla kuş yemi, takviye ve onların beslenmesi için uygun olan meyve ve sebzeler sunulması da yavruların bakım gereksinimlerinin doğru şekilde karşılanması açısından önemlidir.

bebek muhabbet kuşu bakımı

Kuru, Karanlık ve Sıcak Bir Alan Sağlayın

Bebek muhabbet kuşları tüysüz doğarlar ve göremezler. Bu nedenle ışık, sıcak, soğuk ve nem gibi çevresel faktörlere karşı tamamen savunmasızdırlar. Gelişimlerini sağlayabilmeleri ve rahat edebilmeleri için korunaklı bir alana ihtiyaçları vardır. Yavruların kalabilmesi için kapalı, kuru ve karanlık bir kutu sağlamanız yeterlidir. Ebeveynler zaten kendi içgüdüleri ile sağladığınız kutuyu bir yuvaya dönüştüreceklerdir. Karton kutu dayanıksız bir seçenek olabileceği için ahşap kutular çok daha güvenilir bir tercihtir. Kutunun iç alanı kuşların hareket edebilmelerini sağlayacak kadar geniş, güvende ve kapalı hissetmelerini sağlayacak kadar küçük olmalıdır. Bu yuva kafes dışına takılabilir formda olduğunda ebeveynlerin yuvaya erişiminin kolay olması gerekliliktir. Kuşlarınızın yavruları için güvenli bir alan yaratması için tercih edebileceğiniz kuş yuvalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ebeveynlere İzin Verin

Yenidoğan muhabbet kuşu bakımı ile ilgili bilinmesi gereken en değerli bilgi süreci ebeveynlere bırakmak gerektiğidir. Evde bebek muhabbet kuşu bakımı ile ilgilenecek yetişkin ebeveyn muhabbet kuşlarının olduğunu ve sürecin onlara bırakılması gerektiğini unutmamak gerekir. Özellikle yavruların yumurtadan çıkmasından sonraki ilk birkaç hafta mümkün olduğunca az dokunmak ve müdahale etmek gerekir. Yavruların sorunsuz gelişebilmesi için ebeveynlere bakım için doğru ortamı sağlamak genellikle yeterlidir. Herhangi bir durumda yavruları elinize almanız gerekirse mutlaka ellerinizi bol su ve sabun ile uzun süre yıkayıp kuruladıktan sonra yavrulara dokunun. Yenidoğan muhabbet kuşlarının başlarını tam olarak desteklemeyen uzun bir boyunları vardır bu nedenle yavruları elinize alırken başlarını desteklemeye özen göstermeli ve çok nazik hareket etmelisiniz.

muhabbet kuşu bakımı yavru

Hijyene Özen Gösterin

Yavru muhabbet kuşları doğduktan sonra ebeveynleri tarafından temizlenirler. Yine de yuvanın temizlenmesi gereklilik haline gelebilir. Yuva içerisinde kuşların yatması için kullanılan gereçlerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Yavrular tüylenmeye başladığı zaman yuvayı düzenli olarak, en az haftada 1 kez olacak şekilde temizlemeniz gerekir. Temizlik yaparken yavruları geniş bir kabın içerisine yumuşak havlular koyarak hazırladığınız geçici bir alana koyabilirsiniz.

Gözlemleyin

Yavru muhabbet kuşlarının bakımına müdahale etmeseniz de onları gözlemlemeniz önemlidir. Hastalık gelişmesi halinde veteriner hekime erkenden ulaşabilmeniz için gözlem önemlidir. Yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra yavruların kilo almaya başladığını görmeniz gerekir. Kilo almayan ya da diğer yavruların yanında daha küçük gözüken yavrunun kontrol edilmesi gerekebilir. Belirli aralıklarla yavruların gagalarının kontrol edilmesi gerekir. Gagaya sıkışan bir yiyecek parçası beslenme sorunlarına ve bu duruma bağlı olarak gelişim sorunlarına neden olabilir. Sıkışan yiyecek parçasını bir kürdan aracılığı ile nazikçe çıkarmak gerekebilir, bu durumda ebeveynlerin erken müdahalesi ve temizlemesi olasıdır ancak gözlemlemek önlem alabilmek adına gereklidir. Yavruların ilk dönemlerde bacaklarını açmamaları gerekir. Eğer yavrunun bacaklarını açmaya başladığını düşünürseniz hazırladığınız yuvaya onu rahat ettirecek birkaç parça havlu ya da minik yastıklar ekleyebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde yavrunun yürüyemediğini, dik duramadığını ya da tüneyemediğini gözlemlerseniz bacakların yanlara doğru eğilip eğilmediğini kontrol etmeli ve gerekli durumda veteriner hekime danışmanız gerekir.

yenidoğan muhabbet kuşu bakımı

Yuvadan Uçmaya Hazır Olduğunda Hazırlıklarınızı Yapın

Yavru muhabbet kuşlarının ebeveynleri tarafından mutlaka bakılması gereken süre ortalama olarak 2 haftadır. Bu dönemde kuşların gözleri açılır, tüyleri hafiften çıkmaya başlar ve kilo alarak büyümenin ilk adımlarını atarlar. 2 haftanın sonunda ideal olan yine ebeveynler tarafından bakılmaları olsa da gereklilik olması halinde bebeklerin beslenme sorumluluğu insanlar tarafından gerekli özen gösterilmek şartıyla alınabilir. İlerleyen dönemde yavrunun beslenme ve bakım gereksinimleri farklılık gösterecektir. 2. haftaya kadar yavru muhabbet kuşlarının her 3 saatte bir beslenmesi gerekir bu gereklilik büyüme ile birlikte azalır. Yenidoğan muhabbet kuşu bakımı 8. haftaya kadar ebeveyn kuşlar tarafından ya da insanlar tarafından devam ettirilir. 8. haftadan itibaren ise yuvadan ayrılma vakti gelmiş demektir. 2 aylık muhabbet kuşu bakımı temelde yetişkin muhabbet kuşu bakımı ile benzerlik gösterir. Kuşun ayrı bir kafese alınması ve bakımının bu kafeste devam ettirilmesi gerekir. Yetişkin muhabbet kuşu bakımı ile ilgili bilgi almak için "A'dan Z'ye Muhabbet Kuşu Bakımı" başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle seafoodplus.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Muhabbet Kuşlarında Üreme

Muhabbet Kuşlarında Üreme

Muhabbet kuşları göz alıcı renkleri, sevimlilikleri, zekâları ve insanlarla kurabildikleri iletişim sayesinde hayatımızda yer edinmiş en güzel canlılardan biridir. Sesleri taklit edebilmeleri ve konuşma yetenekleri ile çoğu evde vazgeçilmez bir yerleri vardır. Doğup büyüyen her canlı olduğu gibi muhabbet kuşları da nesillerinin aktarımı ve devamı için üreme iç güdüsüne sahiptirler. Muhabbet kuşları kafeslerde kolaylıkla yaşayabilen ve üremeleri kolay olan bir kuş türüdür. Uzun yıllardır bizimle yaşayan ve bizlere uyum sağlamış olan bu kuşlar, doğru ve titiz bir bakım ile yıl içerisinde çokça yavrulayabilirler. Bir muhabbet kuşu erişkinliğe eriştikten sonra yıl içerisinde kez kuluçka yapabilseler de uzmanlar yılda bir kez kuluçka yapmalarını doğru buluyor. Genellikle kuluçka sürecinden sonra yavruları büyüten baba ve anne muhabbet kuşu; yavrularının yuvadan gitmesi ile yeni kuluçkayı yaparlar fakat üst üste kuluçka yapan kuşlar halsiz düşüp hastalanabileceği için bu konuda çok dikkatli olmak gerekir.

 

Erişkinlik ve Çiftleşme Zamanları

Dişi muhabbet kuşları ortalama olarak ayda, erkek muhabbet kuşları ise ortalama ayda erişkinliğe erişirler. Fakat erişkinliğe eriştikleri gibi üremeye başlamaları bu yaşlardan sonra gelişimlerini olumsuz etkileyeceği için biraz daha zaman vermek en doğrusu olacaktır. Bu yüzden dişi muhabbet kuşlarında aydan, erkek muhabbet kuşlarında ise aydan sonra çiftleşme ve üreme başlamalıdır.

Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için bazı önemli şartların çiftleşmeye uygun olması gerekir. Bunlardan biri beslenme, bir diğeri ise doğru eş seçimidir. Muhabbet kuşlarının doğru ve kaliteli beslenmesi üreme için önemli unsurlardan biridir. Üremeleri için gerekli olan donanımlar düzgün beslenme ile yeterli düzeye erişir. Hormonel mekanizmanın sağlıklı çalışabilmesi için kuşunuz sağlıklı beslenmelidir.

İkinci önemli unsur ise doğru eş seçimidir. Muhabbet kuşlarının eş seçimi konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyebiliriz. Erkek muhabbet kuşları çok fazla seçici olmasalar da dişiler öyle değildirler; sıklıkla sorun dişi muhabbet kuşlarının eş beğenmemesinden kaynaklanır. Bazı durumlarda ne kadar uğraşsanız da dişi muhabbet kuşu istemediği bir erkek muhabbet kuşu ile çiftleşmez. Dişi ve erkek kuşları bir araya koyacağınız ilk zaman dişi muhabbet kuşunun kızışma döneminde olması ve kuşların yaşlarının birbirine yakın olması oldukça avantaj sağlar. Onları bir süre gözlemleyerek erkek ve dişi muhabbet kuşlarının davranışlarından iyi bir çift olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.

Muhabbet kuşları çiftleşeceği zaman erkek olan dişi olana kur yapmaya başlar. Kafesin içinde sürekli hareketlidir, sürekli dişinin yanına gider, ona ilgi gösterir ve kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişinin omzuna gagasını vurur ve yan yan sekerek yürüyüşler yapar. Bütün bu normalin dışındaki davranışlar erkek muhabbet kuşunun çiftleşme döneminin geldiğini gösterir. Dişinin çiftleşmeye hazır olması bazen günler sürebilir. Dişi muhabbet kuşu çiftleşmeye hazır olduğundaysa bir yerde hareketsiz sabit kalır ve kuyruğunu havaya doğru kaldırır. Böylece erkek muhabbet kuşu çiftleşme mesajını alır.

 

Üremeye Hazırlık

Her canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da üreme döneminde beslenme ihtiyaçları çoğalır. Bu yüzden kuşunuzun beslenmesine bu dönemde daha çok özen göstermelisiniz. Böyle özel dönemlerde kafesinde mürekkep balığı kemiği bulunması ( Gaga Taşı ve Kumlar ) kuşunuzun kalsiyum ihtiyacını karşılar. Özellikle bu dönemde yemlerine veya suyuna E vitamini katmanız yumurtaların ve yavruların sağlıklı olmasını sağlar. ( İlaç ve Vitaminler )

 

Çift Muhabbet Kuşlarında Kafes Seçimi

Bütün canlıların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için yaşadıkları alan çok önemlidir. Muhabbet kuşları da fazlasıyla aktif ve hareket etmeyi seven kuşlar oldukları için kafes seçimi oldukça önemlidir. Özellikle üreme döneminde iki muhabbet kuşu aynı kafeste bulunacağı için kafes boyutu ne kadar büyük olursa kuşlar için o kadar iyi olacaktır. Kafesin boy ve eni en az 55 cm olmalıdır aksi halde kuşlarınız rahat olamayacaklardır. Aynı zamanda kafesin bulunduğu alan sürekli rüzgâra ve ısı değişimine maruz kalmayan, çok gürültülü olmayan sakin bir yer olmalıdır. Ortamın ısısının derecede olması çiftleşme ve yumurtlama için ideal ısıdır.

Yumurtlama ve Kuluçka

Kuşunuz düzenli besleniyorsa ve bakım şartları iyi ise kuşunuz her zaman yumurtlayabilir. Muhabbet kuşları çoğunlukla 3 ila 6 arasında yumurtlama yaparlar. Yumurtlamalar arasındaki süre genelde 2 gün olur. Dişi muhabbet kuşları erkek kuş olmasa bile yumurtlayabilir fakat bu sizi şaşırtmasın çünkü bu yumurtalarda döllenme olmadığından yumurtalardan yavru çıkmaz. Döllenen muhabbet kuşu yumurtaları cm büyüklüğünde ve beyaz renktedirler. Dişi kuş çiftleşmeyi takiben gün arasında ilk yumurtlamayı yapar. Bu süre nadiren değişiklik gösterebilir. Özellikle dişi muhabbet kuşu ilk kez yumurtlayacaksa bu süre daha uzun sürebilir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin kanatlarında alçalma ve anüs kısmında şişme meydana gelir. Bu süreçte dişi kuş çok hareket etmeden yuvada yatar, tuvalet ihtiyacı için ara ara yuvadan dışarı çıkar. Erkek muhabbet kuşu gün içerisinde belli aralıklarla dişi muhabbet kuşunu besler. Dişinin ortalama kuluçka süresi gündür. Dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de muhabbet kuşları çoğunlukla ilk yumurtadan hemen sonra değil, ikinci ya da üçüncü yumurtadan sonra kuluçkaya yatarlar ve bu süreci tamamlayan yumurtalardan yavrular çıkar.

Etiketler:Kuş,

20Erkek Muhabbet Kuşu Yuvadan Çıkmıyor




Muhabbet kuşları ile ilgili merak edilenlerden bir tanesi de bu sorudur. Genellikle dişi muhabbet kuşları yumurta bırakacakları zaman veya yuva hazırlıklarına başladıklarında yuvada uzun zaman geçirirler.

Fakat bu durum erkek muhabbet kuşu için söz konusu olduğunda muhabbet kuşu sahipleri endişeye kapılabilmektedirler.

Erkek muhabbet kuşu eğer sürekli yuvaya giriyor ve çıkmıyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Eğer dişi ile birlikte yuvada vakit geçiriyorsa hiç bir sorun yok demektir. Orada geçirdiği vakitlerde dişiyi besliyor veya onunla vakit geçirmek istiyor demektir.

Diğer bir sebep ise ilgisizliktir. Eğer kuşunuz ilgisiz kaldıysa veya strese girdiyse bu yola başvurabilir. Kuşunuz için kafesine ilgi çekiçi nesneler takabilir ve eğer elinize alışıksa elinizle bir kaç kez dışarıya çıkarıp onunla oyunlar oynayabilirsiniz. Gördüğü ilgi sonucunda değişimler görülebilir.


Etiketler: dişi Muhabbet Kuşu Yuvadan Çıkmıyor, Erkek Muhabbet Kuşu Yuvadan Çıkmıyor

Widget By Devils Workshop

&#;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir