kedi alerjisi sonradan oluşur mu / Kedi Alerjisi Nedir? - İlkay Keskinel

Kedi Alerjisi Sonradan Oluşur Mu

kedi alerjisi sonradan oluşur mu

Hapşırmaya Neden Olan Kedi Alerjisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Kedi alerjisi ya da evcil hayvan alerjisi, bazı kişilerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Kedilerin salyalarında, tüylerinde, deri döküntülerinde hatta idrarlarında bulunan bazı bakterilerin hava yolu ile diğer bakterilerle birleşmesi sonucu insana bulaşan kedi alerjisi, sadece kedi ile temas etme sonucu ortaya çıkmaz.

Evde kedi beslemek güzel olsa da bazı kişilerde kedi alerjisine neden olabilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen kedi alerjisi aksırık, öksürme, kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi bazı belirtilerle kendini gösterir.

Kedi alerjisine yakalanmamak için özellikle sokak kedilerini severken dikkatli olmak gerekir. Evde beslediğiniz kedinizle oyun oynadıktan sonra mutlaka ellerinizi sabun ile yıkamanız gerekir.

Kedi Alerjisi Nedir?

Kedi alerjisi, daha çok kedi ile temas edilmesi sonrasında bazı semptomların görüldüğü bir durumdur. Ancak sadece kediye temas etmek kedi alerjisine neden olmaz.

Kedilerin salyalarında, tüylerinde, deri döküntülerinde hatta idrarlarında bulunan bazı bakterilerin hava ile karışması ve bunun sonucunda diğer bakterilerle birleşmesi ile solunan havadan da insana bulaşabilir.

Kedinizle oyun oynadıktan bir süre sonra; hapşırma, öksürme, kızarıklık, burun tıkanıklığı, göz yaşarması gibi durumlar yaşıyorsanız, muhtemelen kedi alerjisine yakalanmış olabilirsiniz.

Kedi alerjisi, ortamda kedinin bulunmaması durumunda da kendini gösterebilir. Özellikle açık alanlarda çalışanlar, kedi alerjisi riski taşırlar.

Eğer bulunduğunuz bölgeye kediler geliyor, burada mama yiyor, su içiyorlarsa salyalarında bulunan bazı zararlı proteinlerin havaya karışması ve diğer zararlı bakterilerle birlemesi sonucunda da kedi alerjisi yaşanabilir.

Bağışıklık sistemi düşük olanlar ve kedilere karşı alerjik reaksiyonu bulunan kişilerde, özellikle küçük çocuklarda daha sık karşılaşılan kedi alerjisi, astım ve kronik hastalığı bulunan kişilere daha erken sürede görülür.

İlginizi Çekebilir: Pati Sağlığını Destekleyen En İyi 8 Kedi Tırmalama Tahtası

Kedi Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Kedi alerjisi, daha çok genetik yatkınlıktan dolayı insanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Ailede genetik olarak astım, bronşit gibi solunum yolu problemi olan kişilerde daha sıklıkla görülür. Ayrıca diğer hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerde kedi alerjisi daha sıklıkla görülebilmektedir.

Evcil hayvan besleyen kişilerde sıklıkla görülen kedi alerjisi, daha çok kedi ile temas halinde olmasından dolayı çıkar. Kedinizle sürekli oyun oynuyor ve oyun oynadıktan sonra kişisel temizlik yapmıyorsanız kedi alerjisine yakalanmanız daha kolay olur.

Uzman veterinerler, kedi alerjisi riski taşıyan ya da taşımayan her kedi sahibinin kedisi ile oyun oynadıktan sonra mutlaka ellerini ve yüzünü yıkaması gerektiğini belirtmektedir.

Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kedi alerjisi belirtileri, kişiden kişiye göre değişir. Bünyesi buna karşı daha hassas olan kişilerde daha fazla belirti gösterirken, ailesinde kalıtsal kronik hastalık bulunmayan kişilerde daha az belirti ile kendini gösterebilir.

Genel olarak kedi alerjisi belirtileri şunlardır;

  • Hapşırma
  • Göz yaşlanması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Alerjik rinit semptomları (gözlerde yaşarma, kaşıntı, kızarıklık),
  • Sinüs bölgesinde ağrı,
  • Nefes darlığı, göğüs sıkışması,
  • Deri döküntüsü,
  • Kurdeşen,
  • Anafilaksi (alerjik şok).

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kedi alerjisi belirtileri, kişiden kişiye göre değişebilir. Son maddede belirttiğimiz anafilaksi (alerjik şok) nadiren görülse de bu belirti kişinin tüm vücudunda görülen alerjik reaksiyondur.

Alerjik şok, ani müdahale gerektiren bir durumdur. Erken sürede tedavi olunmaması durumunda kişinin ölümüne bile neden olabilecek kadar tehlikeli bir durumdur.

Alerjik şok, sadece kedi alerjisinde görünmez, kedi ısırığı ya da kedi tırmığı gibi durumlarda da kendini gösterebilen bir belirtidir.

Kedi Alerjisinin Astıma Etkisi

Son yıllarda astım hastalığına yakalanan kişi sayısında ciddi anlamda artışlar yaşanmaktadır. Özellikle küçük çocuklarda bu durum daha fazla görülür. Kedi alerjisinin en büyük olumsuzluklarından biri de astımı olan kişilerde astım alevlenmesine neden olmasıdır.

Evde kedi beslenmediği halde bazı çocuklarda astım alevlenmesi görülebilmektedir. Bunun nedeni çocukların okula giderken kedilerle temas etmelerinden ya da havayı solumalarından kaynaklanabilir. Uzman veterinerler, astım bulunan çocukların kedili ortamlara sokulmaması gerektiğini belirtmektedir.

Alerji Yapmayan Kedi Var mı?

Bazı kaynaklarda ya da evcil hayvan satışı yapan firmalarda, hipoalerjenik kedi reklamları yapılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre alerji yapmayan kedi ırkının olmadığı belirtilmektedir.

Geçmiş dönemlerde Amerika’da genetiği ile oynanan bazı kedilerin hipoalerjenik oldukları söylenerek yüksek fiyatlarla kedilerin satışı yapılmıştır. Kedi satışı yapılmadan önce tabi ki ciddi reklam maliyetleri harcanmış, reklamlarda %96 hipoalerjenik oldukları söylenmiştir.

Fakat konuyla ilgili araştırma yapan Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi ve Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji gibi önemli kurumlar, alerji yapmayan kedilerle ilgili herhangi bir bilimsel verinin olmadığını savunmaktadır.

Evcil hayvan satışının yapılması yasaklansa da özellikle bu işi ticarete dökmek ve daha fazla para kazanmak isteyen satıcılar, bazı kedi ırklarının alerji yapmadıklarını öne sürmektedir. Yukarıda belirttiğimiz kurumlar ve uzman veteriner hekimler de hipoalerjik kedi cinsinin olmadığını savunurlar.

Genellikle hipoalerjenik kediler için yapılan açıklamada, kedi genlerindeki mutasyon sonucu alerjiye neden olan alerjilerin (Fel d 1 ve Can f 1) alerji yapmayacak hale getirildiği yönünde açıklamalardır.

Kaynak: Hipoalerjenik Kürke Sahip Tüy Dökmeyen 8 Kedi Cinsi

Fakat belirttiğimiz gibi bu açıklamalar, kedi pazarı oluşturmak ve yüksek kazanç elde etmek amacı dışında bir gerçekliği bulunmayan bir durumdur.

Alerji Yapmayan Kediler Hangileridir?

Her ne kadar bilimsel verilere dayandırılmasa da bazı kedi ırklarının alerji yapmadıkları söylenmektedir. Bu kediler;

  • Sibirya kedisi
  • Balinese kedisi (Bali kedisi)
  • Bengal kedisi
  • Birmanya Kedisi
  • Sfenk Kedisi
  • Russian Blue
  • Oriental Shorthair
  • Devon Rex
  • Cornish rex
  • Javanese kedisi

Yukarıda saydığımız çoğu kedi tüylü olduğu halde Feld 1 alerjeni (yaygın kedi alerjeni) ürettiği söylenerek alerji yapmadığı söylenmektedir. Fakat bu sorumluluğu üzerimize almadığımızı, araştırmaların detaylı bir şekilde yapılarak kedi sahiplenmeye karar verilmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Ayrıca, kedi alerjisi, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sadece kedi tüyünden bulaşan bir hastalık değildir. Her ne kadar Feld 1 alerjeni ürettiği söylense de kedilerin salyalarından, deri döküntüsünden ya da havaya bulaşan zararlı bakterilerin kedi alerjisine neden olmaktadır. Yani kedinin tüysüz olması bu durumu değiştirmez.

Kedi Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kedi alerjisi belirtileri yaşayan kişilerin durumun vahametini göz önünde tutarak en kısa sürede alerji uzmanına görülmesi gerekir. Uzman doktor, gerekli durumu kontrol eder, hastadan idrar ya da kan tahlili yapmasını ister. Yapılan tetkikler sonucunda kişide kedi alerjisi olup olmadığı saptanır.

Kedilerin alerji yapması

Genellikle kedi ve köpek alerjisini teşhis etmek için “deri prick testi” yapılır. Bu test, alerjik durumların teşhis edilmesinde kullanılan en etkili yöntemdir.

Kedi Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedi alerjisi tedavisinde en etkili yöntem kedilerden uzak durmaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi eğer kalıtsal bir solunum yolu problemi varsa eve kedi almamak en iyi çözüm olacaktır. Kedi sahiplenmeden önce alerjik durumunuzun olup olmadığını öğrenerek karar vermeniz de yine kedi alerjisine yakalanma riskini ortadan kaldırır.

Kedi alerjisine yakalanan kişilerin tedavi için yaşam kalitelerini değiştirmesi de önemlidir. Kediyi evden uzaklaştırmak, kedi ile temastan sonra mutlaka kişisel temizliğin yapılması gibi işlemler, kedi alerjisine yakalanmayı önlemede etkili yöntemlerdir.

Kedi alerjisi olanlarda ne olur?

Kedi alerjisi olan kişilerde; burun tıkanıklığı, göz yaşarması, hapşırma, öksürme, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülür.

Kedi alerjisi tehlikeli mi?

Kedi alerjisi, temelde çok tehlikeli bir durum değildir. Ancak nadiren de olsa anafilaksi, yani alerjik şok durumları yaşanabilir. Alerjik şok, erken sürede tedavi edilmediğinde kişinin ölümüne de sebebiyet verebilir.

Kedi alerjisi olanlar ne yapmalı?

Kedi alerjisi olan kişilerin; Antihistaminikler, Kortikosteroid burun spreyleri, Reçetesiz dekonjestan spreyler gibi alerjik reaksiyonu hafifleten takviyeleri kullanmaları gerekir.

Kedi Alerjisi Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er? Kedi T&#;y&#; Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

Kedi Alerjisi Neden ve Nasıl Olur?

Kedi alerjisinin neden olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. İnsan vücudu bazı gıdaları ve maddeleri tehlikeli olarak görebiliyor ve direnç gösteriyor. Bu direnç gösterme durumuyla da insan vücudunda belirtiler gözlemleniyor. Kedinin tüyleri, derisi ve tükürükleri bu alerjiye neden olabilir. Kedi alerjisi olan kişiler kediyle temas etmesi durumunda alerji ortaya çıkar. Özellikle bazı kişiler kediyle aynı ortamda bulunduğunda veya kedi olmasa bile kedi tüyüyle temas ettiğinde alerji yaşayabiliyor. Bazı kedi olan evlere gidildiğinde bu durumlar yaşanabiliyor ve vücut bunu algılayarak alerjik reaksiyonları göstermeye devam edebiliyor. Vücudun kedi temasına tepki göstermesiyle kedi alerjisi ortaya çıkıyor.

Kedi Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Kedi Alerjisi Belirtileri?

Bir insanın bazı durumlarda alerjik belirtileri göstermesi mümkündür. Bu alerji türleri arasında kedi alerjisi de bulunuyor. Kişiler alerji belirtisi gösterdiğine neye karşı alerjisini olduğunu anlayamayabilir. Fakat sürekli olarak kediyle temas etmesi durumunda, kediye karşı alerjisi olduğunu anlayabilir. Kişinin bir şeye alerjisi olup olmadığını anlayabilmesi kolay bir durum değildir. Alerjilerin tespit edilebilmesi için alerji testlerinin yapılması gerekir. Eğer kişi gündelik hayatında kediyle temas ediyorsa ve her temas ettiğinde belirti gösteriyorsa bu durumun kendisi de farkına varabilir. En çok merak edilen konulardan birisi de kedi alerjisinin belirtileridir. Kedi alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı
  • Hapşırma
  • Deri döküntüleri
  • Kurdeşen
  • Burun tıkanması
  • Öksürük
  • Nefes darlığı

Kedi Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Alerjisi olan kişiler bu durumları yaşamamak için alerjisi olduğu gıdalardan veya maddelerden uzak durması gerekir. Kedi alerjisi için de durum bu şekildedir. Eğer kediye alerjisi bulunuyorsa, kedilerle temas etmemek gerekiyor. Bu durum tüm alerjisi olan kişiler içindir. Alerjiler insanların hayatı boyunca devam eden bir sağlık sorunudur. Alerjilerin geçmesi pek mümkün değildir. Her kediyle temas edilmesi durumunda vücut her zaman aynı belirtileri göstermeye devam edecektir. 

Kedi Alerjisi Tedavisi Hakkında Bilgi

Kedi alerjisinin iyileştirilmesi hakkında herhangi bir çalışma bulunmuyor. Genellikle alerjilerin tedavileri alerji olan şeylere karşı önlem almaktır. Bu durumda alerjisi olan kişilere daha çok iş düşüyor. Kedilere alerjisi olan kişiler kedilerden uzak durması onların daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Gösterilen alerjik reaksiyonlara karşı da doktorlar genellikle krem ve ilaç tedavisi uygulayarak belirtileri ortadan kaldırıyor. Kedi alerjisi olan kişilerin kediyle temas etmemesi ve onlardan her zaman uzak durarak yaşamına devam etmesi gerekiyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir